Dodaj do ulubionych

proszeee pomozcie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 20:19
chciałabym studiowac kierunek humanistyczny, bo zdaje na maturze wos i
historie, lecz mam jeden warunek, by na tym kierunku mozna by było dobrze
nauczyc sie jezyków. Jednak wykluczam filologie
Obserwuj wątek
    • Gość: marilyn Re: proszeee pomozcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 20:25
      i słuszeni ze wykluczyłas filo bo jezyków mozesz sie uczyc poza studiami,a potrzebujesz czegos konkretnego:)
    • jorge.martinez Re: proszeee pomozcie 03.03.07, 20:39
      Dziennikarstwo i stosunki międzynarodowe kojarzą mi się z językami.
    • Gość: Tawananna* Re: proszeee pomozcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 22:38
      Na uczelni język obcy jest tylko dodatkiem. Jeśli chcemy się go nauczyć dobrze,
      a nie decydujemy się na studiowanie filologii, zazwyczaj musimy po prostu iść na
      dodatkowy kurs językowy, pracować intensywnie w domu albo wyjechać za granicę.
      Bywają dobre lektoraty, ale bywają i słabe - niczym poziom nauki języków obcych
      w szkole średniej.

Jeśli chodzi o niefilologiczne kierunki, gdzie trochę większy nacisk niż zwykle
      kładzie się na języki, są to głównie:
      - stosunki międzynarodowe (np. w Poznaniu 2 języki, z czego jeden w większym niż
      zwykle wymiarze godzin)
      - europeistyka (w Poznaniu z tego, co się orientuję, dwa języki intensywnie)
      - niektóre stosunki międzynarodowe/kulturoznawstwa ze specjalnościami
      zorientowanymi na określony teren, w Poznaniu jest to np. wschodoznawstwo, gdzie
      jest intensywna nauka rosyjskiego.
      - poza tym akurat na UAM dość dużo języków jest na politologii.
      - dobre języki są na uczelniach ekonomicznych, np. SGH - tam też bywają
      humaniści, studiujący np. stosunki międzynarodowe właśnie.

Ogólnie mam jednak wrażenie, że w dziwny sposób dokonujesz wyboru studiów.
      Najpierw decydujesz, że zdajesz WOS i historię, potem na podstawie tego
      stwierdzasz, że pójdziesz na kierunek humanistyczny, a na koniec na drugim
      miejscu stawiasz sam kierunek studiów, a ważniejszy jest poziom języków
      obcych... który jest rzeczą naprawdę drugorzędną przy podejmowaniu takich decyzji.
      • Gość: z. Re: proszeee pomozcie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.07, 22:53
        na uczelniach ekonomicznych tez roznie bywa z językami ,bo jednak wykladane
        jest tam slownictwo fachowe co dla mnie bylo akurat wadą ,co z tego,ze wiem jak
        jest zarząd czy akredytywa skoro zapominam jezyk potoczny .Codo jezykow-w miare
        uplywu lat dochodze do wnisoku ,ze jednak najlepszym sposobem nauki danego
        języka jest wyjazd za granice i pobyt tam przez jakis czas ,natomist polskie
        sposoby nauki jezyk.uwazam za niezadowalające.Zauwazylam tez ,ze o wiele
        szybciej ucze sie jezyka na kursie majac zajecia z nativem .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka