Dodaj do ulubionych

inżynieria środowiska

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 07:43
Czy inżynieria środowiska to dobry wybór?
Obserwuj wątek
    • Gość: redr Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 16:21
      No właśnie... czy są potem dobre perspektywy pracy zawodowej , jeśli dodatkowo
      skończyłbym chemie na uniwersytecie???
      • Gość: redr Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 17:11
        a wieczorami tanczył przy rurce w samych stringach?
    • Gość: oooo Re: inżynieria środowiska IP: *.pcz.pl 26.03.07, 18:16
      jak dla mnie dobry wybór bo sama jestem na tym kierunku i bardzo mi się
      podoba :P:P
      • Gość: redr Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 21:30
        ale czy da sie to pogodzić z tańcem...? bardzo mi na tym zależy;/
        • Gość: anulaaa Re: inżynieria środowiska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 26.03.07, 22:23
          Pewnie że dobry :)
          Ja też studiuję na iś-iu
        • Gość: hihi Re: inżynieria środowiska IP: *.chello.pl 26.03.07, 22:28
          Jeżeli będziesz studiować dziennie, wieczory powinny pozostać wolne ;-) I możesz
          przeznaczyć je na taniec :-P
          • Gość: anulaaa Re: inżynieria środowiska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 27.03.07, 08:29
            Pierwszy semestr był łatwy praktycznie tylko matma(3x tydzień) i
            fizyka(2xtydz), ale 2 semestr to już trochę harówki... + oczywiście matma i fizyka:)

• Gość: redr Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 22:30
      to super;)
      • Gość: ona Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 22:44
        Ja też studiuję IŚ. Uważam, że to b. przyszłościowy kierunek. Wielu ludzi ode
        mnie z uczelni już na 4. czy 5. roku pracuje. Oczywiście dobrze jest, a
        właściwie koniecznie, uczyć się do tego języków. Jeżeli komuś się chce, polecam
        jako 2. kierunek ekonomię. Idealne zestawienie.
        • Gość: mors Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 09:22
          Czy jest to bardzo trudny kierunek, czy duzo osob odpada?
          • Gość: anulaaa Re: inżynieria środowiska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 27.03.07, 15:30
            Ja mogę ci powiedzieć jak jest na PW
            Dostać się jest banalnie łatwo jest ponad 300 miejsc więc próg waha się w
            granicach 35-40/200 pkt
            1 semestr (opisze tydzień)
            matematyka ćw. 6h, fizyka ćw. 4h, geometria wykreślna/ grafika inżynierska ćw.
            2h, informatyka 2h/co drugi tydzień
            i wykłady matma 2h, fizyka 2h, kreska 2h, ochrona środowiska 2h, chemia 2h infa 1h
            Dużo tego nie ma nawet jest bardzo mało a i tak mnóstwo ludzi tego nie
            przechodzi rok temu odpadło około 100 osób po 1 sem w tym 30 (moim zdaniem to są
            osoby z przypadku i ci co naprawdę sobie nie radzą a przyszli bo się łatwo dostać)
            jak się uczysz tak w miarę systematycznie przejdziesz spokojnie

2 semestr (tu już jest gorzej)
            ćwiczenia:
            matma 2h, technika cieplna 2h, geodezja 2h, infa 2h,
            laboratoria:
            chemia 3h, fizyka 3h, materiałoznawstwo 2h (na każde laboratoria trzeba umieć w
            przód i mieć sprawozdanie z poprzednich)
            wykłady:
            matma, fizyka, biologia i ekologia, geodezja, technika cieplna,
            materiałoznawstwo, HES(jakiś odchamiacz)

ogólnie studia ciekawe po za 1 semestrem, rozwijające, wszystkiego po trochu i
            matmy i biologii i przedmiotów typowo technicznych i projekt. Na pewno się
            nikomu nie nudzi:)
            • Gość: ech Re: inżynieria środowiska IP: *.chello.pl 27.03.07, 23:44
              He, he. Widzę, że zmienił się program, ale oczywiście w aktualnym informatorze
              jest jeszcze zamieszczony stary. Ech... tylko wprowadzają człowieka w błąd.
              • Gość: miki Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 07:20
                Waham się pomiędzy technol. chemiczną, a inżynierią środowiska. Trudny wybór.
                • Gość: anulaaa Re: inżynieria środowiska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 28.03.07, 16:52
                  Tak w tym roku zmienił się program. Ciekawa jestem kto go układał, trochę bezmyślnie
                  1 sem można powiedzieć zaliczenia małym wysiłkiem kiedy 2 sem praca wre na okrągło
                  • Gość: ech Re: inżynieria środowiska IP: *.chello.pl 29.03.07, 13:03
                    Rzeczywiście zmiany conajmniej dziwne. Poprzednio (moim zdaniem) było to lepiej
                    rozłożone (przynajmniej I rok). Poza tym w ogóle częśc przedmiotów była inna.
                    A co do odpadających - skoro próg na wstępnych oscyluje wokół 20%, to czego się
                    można spodziewać :-P
                    PS. Nie wiesz czy gdzieś w necie jest dostępny ten nowy program (znalazłam tylko
                    stary)?
                    • Gość: anulaaa Re: inżynieria środowiska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 29.03.07, 17:45
                      www.is.pw.edu.pl
                      jest plan dostępny, programu jeszcze nie zmienili na stronie:)
                      No dużo pracy jest ale do przodu jak na razie:)
                      • Gość: ech Re: inżynieria środowiska IP: *.chello.pl 29.03.07, 19:33
                        Plan już widziałam, zresztą napisałaś wyżej jakie zajęcia ma pierwszy rok. A
                        cała reszta leci starym programem, więc plan nic nie da. W każdym razie dzięki.
                        Pzdr
                        • Gość: gość Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 07:52
                          A czy mógłby ktoś powiedzieć, jak jest na tym kierunku na Politechnice Gdańskiej
                          lub Uniwersytecie Techn. Przyr. w Bydgoszczy?
                          • Gość: marta Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 18:46
                            A jak sobie radzą na tym kierunku dziewczyny? A poźniej z pracą, nie są
                            preferowani chłopacy?
                            • Gość: ech Re: inżynieria środowiska IP: *.chello.pl 03.04.07, 22:31
                              Akurat IŚ jest (a przynajmniej był) jednym z najbardziej "zababionych" na
                              polibudzie. Dziewczyn jest sporo, a radzą sobie sobie różnie, zresztą tak samo
                              jak chłopcy.
                              Co do pracy - nie mam pojęcia, więc nie będę się mądrzyć.
                              • Gość: maturzysta Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 10:50
                                Czy matematyka na pierwszych latach jest rzeczywiscie najtrudniejszym
                                przedmiotem? Czy ci, ktorzy odpadaja, to właśnie przez matmę?
                                • Gość: stokrotka Re: inżynieria środowiska IP: *.piotrkow.net.pl 04.04.07, 13:01
                                  ja studiuję inżynierię środowiska (narazie 1 rok ;) )na AGH na wydziale
                                  Geologii Geofizyki i Ochrony Środowiska. Tutaj inżynieria środowiska jest
                                  bardziej związana z naukami o Ziemi typu geologia, geofizyka jak narazie nie ma
                                  biologii (chociaż w planie studiów jest przewidziany jeden semestr tego
                                  przedmiotu)Czyli w sumie jest to bardziej inżynieria środowiska geologicznego.
                                  Tak jak na każdej uczelni technicznej są - matematyka, fizyka, chemia (jeden
                                  semestr), geometria wykreślna i grafika inżynierska no i różne inne pzedmioty
                                  inżynierskie.
                                  Jeśli chodzi o matmę i fizę to ludzie którzy nie są po klasach matematycznych
                                  na te przedmioty narzekają i faktycznie niektórzy nie radzą sobie z nimi.
                                  Co do specjalności które się wybiera na trzecim roku... są zupełnie inne niż te
                                  na IŚiu Politechniki Wrocławskiej czy Warszawskiej i wg mnie ciekawesze, ale to
                                  tylko moje zdanie :D
                                  • Gość: ja :) Re: inżynieria środowiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 17:39
                                    Witam koleżankę z wydziału :]
                                    W celu uzupełnienia posta wyżej- specjalności to m.in. odnawialne źródła
                                    energii, geologia i geochemia, geofizyka środowiska. Same studia b. ciekawe-
                                    chyba jedne z najbardziej interdyscyplinarnych poza wszelkimi międzywydzialowymi
                                    kierunkami.
                                    Co do matmy- no fakt, miałam trochę problemów (jestem po biol-chemie), ale
                                    ostatecznie udało się wybrnąć :)zobaczymy jak po drugim semestrze będzie ;)

• Gość: lulu Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 21:07
                                      A który z przedmiotów stwarza najwięcej klopotów na Polit. Gdańsk.?
                                • Gość: ech Re: inżynieria środowiska IP: *.chello.pl 04.04.07, 23:20
                                  Matematyki jest rzeczywiście dużo, ale, moim skromnym zdaniem, można bez
                                  problemu sobie z nią poradzić. Trzebe tylko chcieć.
                                  A co do odpadających, gdy były egzaminy wstępne próg przyjęcia oscylował wokół
                                  20% (mój rocznik 39/200 pkt, czyli gigantyczne braki z liceum), dołóż do tego
                                  powszechne olewanie studiów, jechanie na ściągach, nieuważanie na ćwiczeniach i
                                  uczenie się noc przed kolosem/egzaminem. A potem to się nazywa, że jest szalenie
                                  ciężko.
                                  • Gość: mar Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 11:39
                                    Absolwenci, a gdzie znajdujecie pracę? Jaka jest sytuacja na rynku, trudno o
                                    nią?
                                    • t_a_gusia Re: inżynieria środowiska 08.04.07, 23:30
                                      co prawda jestem na budownictwie, ale zastanawiałam się czy jako drugiego
                                      kierunku nie wybrać właśnie inżynierii środowiska, myślicie, że to ma jakiś
                                      sens, znaczy takie połączenie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka