Gość: rita IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 07:43 Czy inżynieria środowiska to dobry wybór? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: redr Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 16:21 No właśnie... czy są potem dobre perspektywy pracy zawodowej , jeśli dodatkowo skończyłbym chemie na uniwersytecie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redr Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 17:11 a wieczorami tanczył przy rurce w samych stringach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oooo Re: inżynieria środowiska IP: *.pcz.pl 26.03.07, 18:16 jak dla mnie dobry wybór bo sama jestem na tym kierunku i bardzo mi się podoba :P:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redr Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 21:30 ale czy da sie to pogodzić z tańcem...? bardzo mi na tym zależy;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulaaa Re: inżynieria środowiska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 26.03.07, 22:23 Pewnie że dobry :) Ja też studiuję na iś-iu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Re: inżynieria środowiska IP: *.chello.pl 26.03.07, 22:28 Jeżeli będziesz studiować dziennie, wieczory powinny pozostać wolne ;-) I możesz przeznaczyć je na taniec :-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulaaa Re: inżynieria środowiska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 27.03.07, 08:29 Pierwszy semestr był łatwy praktycznie tylko matma(3x tydzień) i fizyka(2xtydz), ale 2 semestr to już trochę harówki... + oczywiście matma i fizyka:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redr Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 22:30 to super;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.03.07, 22:44 Ja też studiuję IŚ. Uważam, że to b. przyszłościowy kierunek. Wielu ludzi ode mnie z uczelni już na 4. czy 5. roku pracuje. Oczywiście dobrze jest, a właściwie koniecznie, uczyć się do tego języków. Jeżeli komuś się chce, polecam jako 2. kierunek ekonomię. Idealne zestawienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mors Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.07, 09:22 Czy jest to bardzo trudny kierunek, czy duzo osob odpada? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulaaa Re: inżynieria środowiska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 27.03.07, 15:30 Ja mogę ci powiedzieć jak jest na PW Dostać się jest banalnie łatwo jest ponad 300 miejsc więc próg waha się w granicach 35-40/200 pkt 1 semestr (opisze tydzień) matematyka ćw. 6h, fizyka ćw. 4h, geometria wykreślna/ grafika inżynierska ćw. 2h, informatyka 2h/co drugi tydzień i wykłady matma 2h, fizyka 2h, kreska 2h, ochrona środowiska 2h, chemia 2h infa 1h Dużo tego nie ma nawet jest bardzo mało a i tak mnóstwo ludzi tego nie przechodzi rok temu odpadło około 100 osób po 1 sem w tym 30 (moim zdaniem to są osoby z przypadku i ci co naprawdę sobie nie radzą a przyszli bo się łatwo dostać) jak się uczysz tak w miarę systematycznie przejdziesz spokojnie 2 semestr (tu już jest gorzej) ćwiczenia: matma 2h, technika cieplna 2h, geodezja 2h, infa 2h, laboratoria: chemia 3h, fizyka 3h, materiałoznawstwo 2h (na każde laboratoria trzeba umieć w przód i mieć sprawozdanie z poprzednich) wykłady: matma, fizyka, biologia i ekologia, geodezja, technika cieplna, materiałoznawstwo, HES(jakiś odchamiacz) ogólnie studia ciekawe po za 1 semestrem, rozwijające, wszystkiego po trochu i matmy i biologii i przedmiotów typowo technicznych i projekt. Na pewno się nikomu nie nudzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: inżynieria środowiska IP: *.chello.pl 27.03.07, 23:44 He, he. Widzę, że zmienił się program, ale oczywiście w aktualnym informatorze jest jeszcze zamieszczony stary. Ech... tylko wprowadzają człowieka w błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.07, 07:20 Waham się pomiędzy technol. chemiczną, a inżynierią środowiska. Trudny wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulaaa Re: inżynieria środowiska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 28.03.07, 16:52 Tak w tym roku zmienił się program. Ciekawa jestem kto go układał, trochę bezmyślnie 1 sem można powiedzieć zaliczenia małym wysiłkiem kiedy 2 sem praca wre na okrągło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: inżynieria środowiska IP: *.chello.pl 29.03.07, 13:03 Rzeczywiście zmiany conajmniej dziwne. Poprzednio (moim zdaniem) było to lepiej rozłożone (przynajmniej I rok). Poza tym w ogóle częśc przedmiotów była inna. A co do odpadających - skoro próg na wstępnych oscyluje wokół 20%, to czego się można spodziewać :-P PS. Nie wiesz czy gdzieś w necie jest dostępny ten nowy program (znalazłam tylko stary)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anulaaa Re: inżynieria środowiska IP: *.nat.student.pw.edu.pl 29.03.07, 17:45 www.is.pw.edu.pl jest plan dostępny, programu jeszcze nie zmienili na stronie:) No dużo pracy jest ale do przodu jak na razie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: inżynieria środowiska IP: *.chello.pl 29.03.07, 19:33 Plan już widziałam, zresztą napisałaś wyżej jakie zajęcia ma pierwszy rok. A cała reszta leci starym programem, więc plan nic nie da. W każdym razie dzięki. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 07:52 A czy mógłby ktoś powiedzieć, jak jest na tym kierunku na Politechnice Gdańskiej lub Uniwersytecie Techn. Przyr. w Bydgoszczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.07, 18:46 A jak sobie radzą na tym kierunku dziewczyny? A poźniej z pracą, nie są preferowani chłopacy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: inżynieria środowiska IP: *.chello.pl 03.04.07, 22:31 Akurat IŚ jest (a przynajmniej był) jednym z najbardziej "zababionych" na polibudzie. Dziewczyn jest sporo, a radzą sobie sobie różnie, zresztą tak samo jak chłopcy. Co do pracy - nie mam pojęcia, więc nie będę się mądrzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzysta Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 10:50 Czy matematyka na pierwszych latach jest rzeczywiscie najtrudniejszym przedmiotem? Czy ci, ktorzy odpadaja, to właśnie przez matmę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stokrotka Re: inżynieria środowiska IP: *.piotrkow.net.pl 04.04.07, 13:01 ja studiuję inżynierię środowiska (narazie 1 rok ;) )na AGH na wydziale Geologii Geofizyki i Ochrony Środowiska. Tutaj inżynieria środowiska jest bardziej związana z naukami o Ziemi typu geologia, geofizyka jak narazie nie ma biologii (chociaż w planie studiów jest przewidziany jeden semestr tego przedmiotu)Czyli w sumie jest to bardziej inżynieria środowiska geologicznego. Tak jak na każdej uczelni technicznej są - matematyka, fizyka, chemia (jeden semestr), geometria wykreślna i grafika inżynierska no i różne inne pzedmioty inżynierskie. Jeśli chodzi o matmę i fizę to ludzie którzy nie są po klasach matematycznych na te przedmioty narzekają i faktycznie niektórzy nie radzą sobie z nimi. Co do specjalności które się wybiera na trzecim roku... są zupełnie inne niż te na IŚiu Politechniki Wrocławskiej czy Warszawskiej i wg mnie ciekawesze, ale to tylko moje zdanie :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja :) Re: inżynieria środowiska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.04.07, 17:39 Witam koleżankę z wydziału :] W celu uzupełnienia posta wyżej- specjalności to m.in. odnawialne źródła energii, geologia i geochemia, geofizyka środowiska. Same studia b. ciekawe- chyba jedne z najbardziej interdyscyplinarnych poza wszelkimi międzywydzialowymi kierunkami. Co do matmy- no fakt, miałam trochę problemów (jestem po biol-chemie), ale ostatecznie udało się wybrnąć :)zobaczymy jak po drugim semestrze będzie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.04.07, 21:07 A który z przedmiotów stwarza najwięcej klopotów na Polit. Gdańsk.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ech Re: inżynieria środowiska IP: *.chello.pl 04.04.07, 23:20 Matematyki jest rzeczywiście dużo, ale, moim skromnym zdaniem, można bez problemu sobie z nią poradzić. Trzebe tylko chcieć. A co do odpadających, gdy były egzaminy wstępne próg przyjęcia oscylował wokół 20% (mój rocznik 39/200 pkt, czyli gigantyczne braki z liceum), dołóż do tego powszechne olewanie studiów, jechanie na ściągach, nieuważanie na ćwiczeniach i uczenie się noc przed kolosem/egzaminem. A potem to się nazywa, że jest szalenie ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: inżynieria środowiska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.07, 11:39 Absolwenci, a gdzie znajdujecie pracę? Jaka jest sytuacja na rynku, trudno o nią? Odpowiedz Link Zgłoś
t_a_gusia Re: inżynieria środowiska 08.04.07, 23:30 co prawda jestem na budownictwie, ale zastanawiałam się czy jako drugiego kierunku nie wybrać właśnie inżynierii środowiska, myślicie, że to ma jakiś sens, znaczy takie połączenie? Odpowiedz Link Zgłoś