Dodaj do ulubionych

Biotechnologia

IP: *.c154.petrotel.pl 01.04.07, 19:29
Czy ktos wie jakie zawody mozna wykonywac po biotechnologii??????
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Biotechnologia IP: *.bstnma.east.verizon.net 02.04.07, 02:53
      a co chesz robic?

Nauka, firma darmaceutyczna, firma biotechnologiczna?

Nie zapomnij o baardzo duzej konkurencji na rybku pracy!

Farmacja a nawet technologia chemiczna moze byc znacznie lepszym wyborem.
      • Gość: Anda Re: Biotechnologia IP: *.c241.petrotel.pl 10.04.07, 15:06
        firma darmaceutyczna, firma biotechnologiczna?
        Mozesz przyblizyc te zgadnienie bo rozmyslam nad tym... ;>
        • Gość: gosc Re: Biotechnologia IP: *.bumc.bu.edu 10.04.07, 17:10
          mozna, tylko niekoniecznie w Polsce, ale roznie bywa. Koleznaka po biologii
          (mikrobiolog) jest szefem dzialu w Polfie. Duzo osob pracuje jako
          przedstawiciele firm.

Mam jednak wrazenie, ze biotechnologia jest przereklamowana. Porownajcie sobie
          ile osob konczylo biotechnologie, biologie ze specjalnoscia biologia molekularna
          czy mikrobiologia, rolnictwo i ogrodnictwo ze specjalnoscia biotechnologia 15
          lat temu, a ile konczy teraz. Firmy biotechnologiczne az tak sie w Polsce nie
          rozwijaja dobrych miejsc gdzie mozna robic doktorat tez nie przybywa zbyt wiele
          Znacznie lepiej mozna wyjsc studiujac farmacje czy technologie chemiczna, w
          zaleznosci co bardziej kogos interesuje
          • Gość: gt Re: Biotechnologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 18:43
            A czy obecnie jest praca dla technologow chemicznych? Przeciez ten przemysł w
            Polsce prawie wcale nie istnieje.
            • Gość: gosc Re: Biotechnologia IP: *.bumc.bu.edu 10.04.07, 19:23
              Nie mozna ograniczac sie tylko do Polski w poszukiwaniu pracy w takich
              dziedzinach jak farmacja, biotechnologia itp.
              Przejscie od chemii czy farmacji do biotechnologii jest znacznie prostsze niz na
              odwrot. Jakos tak sie sklada, ze znam sporo osob zaczynajacych swoja kariere od
              studiowania chemii. Potem doktorat na pograniczu dwoch dziedzin. Te osoby sa
              szefami bardzo dobrych laboratoriow, zalozycielami niezle prosperujacych firm
              biotechnologicznych (GlycoFy np).
              Jest znacznie wiecej osob z dyplomem biotechnologa/biochemika/biologa
              molekularnego niz chemika czy farmaceuty. Teraz widze jak czlowiek z bardzo
              dobrym doktoratem z chemii organicznej i stazem podoktorskim w dziedzinie
              biochemii/biotechnologii z takimi sobie wynikami ma znacznie latwiej w
              poszukiwaniu pracy. Ktos z doktoratem z biotechnologii i pozniej ze stazem
              podoktorskim musialby jeszcze sporo popracowac aby moc zaczac szukac pracy na
              dobrych uniwersytetach.
              Jesli masz doktorat z farmacji firma biotechnologiczna zaplaci tobie wiecej niz
              jesli masz doktorat z biochemii/biologii molekularnej/biotechnologii. Do tego po
              farmacji znaczmnie latwiej znalezc prace w Polsce
              • Gość: June Re: Biotechnologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 11:51
                Zgadzam się z przedmówcą. Sama studiuję biotechnologię i trochę żałuję mojego
                wyboru. Mam takie wrażenie, że na tych studiach można "liznąć" wielu rzeczy, ale
                trudno jest się w coś tak naprawdę zagłębić. Może to mylne odczucie, bo w sumie
                jestem dopiero na pierwszym roku :) A już na pewno nie warto studiować biotech
                na uniwerku, ja będę się próbowała przenieść na AM na biotech. mam nadzieję, że
                mi się uda. Z pracą na pewno jest ciężko, słyszałam, ze bardzo mało ludzi
                pracuje w zawodzie. Taki mamy kraj, takie realia. Pozostaje wierzyć, ze coś się
                w tej materii zmieni na lepsze, jednak sądzę, ze na pewno nie nastąpi to
                niebawem, niestety :(
                • Gość: kasia Re: Biotechnologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.07, 12:42
                  Co zatem zaproponowalibyście osobom o zainteresowaniach biol. chemia, fizyka?
                  Jaki kierunek wybrać?
                  • Gość: gosc Re: Biotechnologia IP: *.bumc.bu.edu 11.04.07, 17:17
                    to nie jest tak, ze studiowanie biotechnologii jest tak zupelnie bez sensu, ale
                    duzo osob decyduje sie na ten kierunek bo modny. Znam ttoche osob, ktore wybraly
                    biotechnologie, poniewaz nie dostaly sie na medycyne. Zainteresowania nie mialy
                    to nic do rzeczy, wazne bylo , ze kierunek tez oblegany.

Jesli chce sie pomyslec o karierze naukowej po studiach biologia, chemia,
                    technologia chemiczna, farmacja, rolnictwo, ogrodnictwo daja takie same szanse.
                    Wiem cos o tym, sama po biologii molekularnej na UW robilam doktorat, a obok
                    osoby po tych wlasnie kierunkach. Jak juz wspomnialam studiowanie chemii czy
                    technologii chemicznej daje te przewage, ze nie jest to chetnie wybierany
                    kierunek a firmy farmaceutyczne potrzebuja chemikow do syntezy bibliotek nowych
                    zwiazkow, kontroli jakosci itp i tutaj jest potrzebna solidna wiedza chemiczna.

Ukonczenie farmacji daje wszystko to co biotechnologia plus dodatkowe mozliwosci.

Studia rolnicze rowniez, z tym, ze tutaj trzeba sie zmagac z uprzedzeniem wielu
                    osob do AR.

Jesli kogos interesuje biologia to sadze, ze rozsadniej wybrac wlasnie
                    studiowanie biologii a potem odpowiednia specjalizacje.
                  • Gość: do kasi Re: Biotechnologia IP: *.bumc.bu.edu 11.04.07, 19:18
                    na UJ masz biofizyke. Przejrzyj strony politechnik i AGA. Moze inzynieria
                    srodowiska to wlasnie to? Bardzo interdyscyplinarne studia.

Jesli zdecydujesz sie na chemie, mozesz potem specjalizowac sie w biochemii,
                    krystalografii bialek i oglnie badaniu struktur roznych komponetow komorki
                    (lipidy cukrowce)
                    • Gość: Ania Re: Biotechnologia IP: *.cmbg.cable.ntl.com 13.04.07, 19:54
                      i wszystko pieknie, tylko gdzie te firmy szukajace tysiace biofizykow.
                      • Gość: gosc Re: Biotechnologia IP: *.bumc.bu.edu 13.04.07, 21:35
                        ale gdzie te tysiace biofizykow?

Biotechnologow masz na peczki
                • Gość: mb Re: Biotechnologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.07, 18:58
                  Nie moge sluchac gadania takich głupot. Ja również studjuję biotechnologię. I
                  studjuję ją cąłkowicie z wyboru. I wogóle nie sugerowałam się tym czy kierunek
                  jest oblegany, czy modny. Jeżeli ktoś idzie na studia, zeby sie czegoś nauczyć,
                  bedzie profesjonalistą w tym co robi- znajdzie pracę w każdym laboratorium,
                  chemicznym, biologicznym, mikrobiologicznym, biotechnologicznym,
                  farmaceutycznym i wszelkich innych. Jest wiele przedmiotów, które pozornie sa
                  nieprzydatne, ale kazdy z nas biotechnologów widzi swoją prace innaczej. Ten
                  kierunek się szybko rozwija. Różnice programowe między rocznikami poprzednimi
                  są ogromne. Tak owszem, moze biotechnologów jest coraz więcej, ale dobrych
                  biotechnologów nie jest dużo. A chemików, biologów? przeciez tego to dopiero sa
                  cąłe rzesze! Farmacja jest wyjatkowo specyficznym kierunkiem. Biotechnologia,
                  która jest życiowym wyborem, jest wszystkim tym co łączy chemika, fizyka,
                  technologa i biologa, czy nawet farmaceuty. Daje naprawde dobre przygotowanie i
                  rozlegla wiedzę. Zawsze można się rozwijac na 2 pokrewnych kierunkach. Jestem
                  na 6 semstrze biotechnologii i wem co znaczy ciezka praca i cięzka nauka- ale
                  efekty widac dopiero teraz i dają ogromną satsfakcję. Wiem ze moja wiedza jest
                  naprawdę znaczna- ale nie we wszystkim jestem tak samo biegła. Wszystkim kto
                  naprawde kocha to i chce pracować w takim zawodzie- polecam równoczesne nauki
                  jezyka- tu w Polsce szybko sie nie ruszy rynek biotechnologiczny, ale poza
                  granicami - tylko czekają na młodych naukowców! Wiem, bo sama doświadczyłam.
                  Pracuje jednak w Polsce w kontroli jakości w znanej firmie i studjuje zaocznie.
                  I kocham to co robie. W polsce zatrzymuja mnie sprawy osobiste i
                  przeswiaczenie, ze może przydam się tu w kraju. Wierze w to ze będzie lepiej,
                  ze rynek się rozwinie. Pamiętajcie że fachowcy sa doceniani- zanim będziecie
                  dyskutowac na temat pracy w zawodzie biotechnologa wykarzcie się wiedzą,
                  zaangażowaniem i keratywnością (!) (tej pracy człowiek się poswięca!) Dopiero
                  potem szukajcie miejsc pracy. Dla prawdziwego biotechnologa - na pewno się
                  znajdą!
                  • Gość: Anda Re: Biotechnologia IP: *.c157.petrotel.pl 22.04.07, 13:52
                    Ja juz sama nie wiem... a jakporownac nauke na medycynie wydzial lekarski do
                    biotechnologi jes duza rożnica czy mniej wiecej tyle samo nauki...?
                    Nie mam pojecia na jakie studia chce isc.. i nie wiem jak sie dowiedziec :(:(:(
                    chcialbym skonczyc wartosciowe studia ktore dadza dobra prace.... ehh ale czy
                    to mozliwe???? Doradźcie coś...
                    • Gość: Bioshock Re: Biotechnologia IP: *.toya.net.pl 22.04.07, 14:42
                      Nie no, w porównaniu do wydziału lekarskiego - to jednak zdecydowanie mniej
                      nauki. Ale z taką np. farmacją - myślę, że porównywalnie.
                      Zastanów się, co chcesz robić w życiu. Każde studia są wartościowe - jeśli
                      poświęcisz im się, jeśli będziesz uczyła się z pasją. Ludzi doceniają
                      PROFESJONALISTÓW - niezależnie, jakie skończyli studia, i w jakiej pracują
                      branży. Jeśli będziesz dobra w tym, co robisz - znajdziesz (prędzej czy później)
                      dobrą pracę.
                      Życzę powodzenia i pozdrawiam.
                    • Gość: gosc Re: Biotechnologia IP: *.bstnma.east.verizon.net 23.04.07, 00:34
                      Anda zastanow sie co ciebie tak naprawde interesuje!!! To po piewsze. Po drugie
                      nie boj sie wybierac czegos mniej popularnego, to procentuje. Lepiej studiowac
                      biologie ze specjalnoscia biologia molekularna, ale przy tym zdobyc jak
                      najwiecej wiedzy np o taksonomii, fizjologii, ekologii itp roslin, niz tak
                      modna biotechnologie. Dlacsego, zastanow sie jak wazna byla znajomosc nie tylko
                      biochemii ale wlasnie ekologii mikroorganizmow przy wymysleniu takiej metody
                      jak PCR. W moim wypadku wlasnie takie wybory mniej popularnych odgalezien
                      biochemii zaczynaja przynosic efekty. Nagle okazuje sie, ze wlasnie ta wiedza
                      zaczyna byc coraz bardziej przydatna:)
                      Oczywiscie jezeli chcesz zostac lekarzem czy farmaceuta wtedy droga jest bardzo
                      okreslona. Pamietaj jednak, ze ludzie decyduja sie takze na medycyne po jednym
                      ukonczonym kierunku studiow.

Jesli jestes bardzo dobra z chemii, fizyki, matematyki i chcesz to powiazac z
                      zainteresowanami biologicznymi przemysl inzynierie biomedyczna, inzynierie
                      srodowiska, technologie chemiczna.

Jesli interesuje ciebie glownie funkcjonowanie organizmu ludzkiego rozwaz
                      medycyne, farmacje i analityke medyczna. Przy czym jesli myslisz o farmacji
                      musisz sie czuc naprawde dobra z chemii, fizyki.

Jeszcze jedno wybor studiow to dopiero poczatek. Ludzie konczacy farmacje,
                      biologie, biotechnologie, technologie chemiczna, chemie, medycyne, weterynarie,
                      rolnictwo itp moga sie spotkac w tej samej firmie, na tym samym stanowisku.
                      Wiem to z doswiadczenia. Kazdy z tych kierunkow pozwala na dostanie sie na
                      studia doktoranckie dajace rzeczywiscie dobre przygotowanie do pracy naukowej
                      jak rowniez do pracy w firmach biotechnologicznych czy farmaceutycznych.
                      Zastanow sie tylko czy nie chcesz miec otwartej drogii kariery rowniez jako
                      lekarz, farmaceuta czy analityk medyczny. W stanach ktos kto ukonczyl medycyne
                      jest lepiej oplacany od kogos tylko z tytulem doktora rowniez jesli pracuje w
                      laboratorium i ma znacznie mniejsze doswiadczenie w takiej pracy

Druga sprawa to wybor opowiedniego osrodka naukowego. Jesli studiujesz w takim
                      miescie jak Warszawa, Poznan, Krakow, Wroclaw masz na wyciagniecie reki bardzo
                      dobre instytuty naukowe. Po I roku studiow jak juz sie zorientujesz co ciebie
                      najbardziej bawi mozesz do takich miejsc pojsc. Studenci sa tam chetnie
                      przygarniani:) i znalezc sobie laboratorium, w ktorym zaczniesz pomagac w
                      jakims prawdziwym projekcie naukowym. W ten sposob nauczysz sie bardzo duzo,
                      poznasz srodowisko , wyrobisz sobie kontakty
                      • leifur Re: Biotechnologia 11.05.07, 22:44
                        Gość portalu: gosc napisał(a):

> Jesli interesuje ciebie glownie funkcjonowanie organizmu ludzkiego rozwaz
                        > medycyne, farmacje i analityke medyczna. Przy czym jesli myslisz o farmacji
                        > musisz sie czuc naprawde dobra z chemii, fizyki.

To na farmację trzeba umieć dobrze fizykę??
                        Też o tym myślałem, o biotechnologii, ale ta fizyka... :/
                        • Gość: .. Re: Biotechnologia IP: *.ghnet.pl 11.05.07, 23:06
                          Ta fizyke trzeba zajebiscie umiec buahaha
                          • Gość: xxX Re: Biotechnologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.07, 10:38
                            a ja mam pytanie co sądzicie o iżynierii biomedycznej, jak narazie jestem zafascynowana tym kierunkiem na pw ale zaczelam sie obawiac ze mój entuzjazm jest za duży, czy uważacie ze po tym znajde dobra prace??
                            • Gość: gosc Re: Biotechnologia IP: *.bumc.bu.edu 15.05.07, 17:54
                              jestes zafascynowana a to juz polowa sukcesu:)
                              Kierunek jak najbardziej na czasie no i w przewciwienstwie do biotechnologii nie
                              da sie tak tym zajmowac konczac inne studia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka