Dodaj do ulubionych

Akademia Ekonomiczna - progi

14.05.07, 14:23
czy ktoś mógłby mi orientacyjnie chociaż powiedzieć, jakie były progi w
zeszłym roku na AE? Wrocław, Katowice, Kraków, etc. bede baaardzo wdzieczna ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Zaneta Re: Akademia Ekonomiczna - progi IP: *.metronet.pl 14.05.07, 18:51
      www.ae.krakow.pl/plikrekrutacja/Statystyka.pdf :)
      • vi.vica Re: Akademia Ekonomiczna - progi 15.05.07, 16:39
        dzięki :)
        a Wrocław, Katowice? na tym samym poziomie, czy niżej/wyżej?
        • Gość: ann Re: Akademia Ekonomiczna - progi IP: *.stk.vectranet.pl 15.05.07, 16:57
          w Katowicach bardzo podobnie bylo
          • Gość: Zaneta Re: Akademia Ekonomiczna - progi IP: *.gemini.net.pl 16.05.07, 12:15
            Wrocław raczej mniej, Katowice raczej mniej wiecej tyle samo. Ale nie wiem
            dokladnie bo nie bylam zainteresowana tymi uczelniami. W kazdym razie polecam
            Krakow. Fajna uczelnia i wspaniale miasto :)
            • vi.vica Re: Akademia Ekonomiczna - progi 16.05.07, 17:41
              dzięki bardzo :) właśnie sie zastanawiam...
    • Gość: chad vader Re: Akademia Ekonomiczna - progi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 12:05
      w zeszlym roku na katowicka ae brano pod uwage sume z podstawy i rozszerzenia z
      matmy i jezykow, na ekonomie trzeba bylo miec razem okolo 290%, na finanse 300%,
      a na zarzadzenie jakos strasznie malo :P ogolnie polecam ^^
      • Gość: jaa:) Re: Akademia Ekonomiczna - progi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 18:13
        a nie wiesz jak oni licza pkt? Bo napisane jest tak :

Podstawą kwalifikacji kandydatów, którzy zdawali egzamin maturalny (nową
        maturę), jest suma punktów rekrutacyjnych z części zewnętrznej (pisemnej)
        egzaminu maturalnego na poziomie podstawowym lub rozszerzonym z dwóch
        przedmiotów (zdawanych jako przedmioty obowiązkowe lub dodatkowe).

Poziom podstawowy oceniany jest w skali od 0 do 140 punktów (pierwszy przedmiot
        0 – 70 punktów, język obcy 0 – 70 punktów).

Poziom rozszerzony oceniany jest w skali od 0 do 200 punktów (pierwszy
        przedmiot 0 – 100 punktów, język obcy 0 – 100 punktów).

Czyli jak mam jeden przedmiot zdany na 80% podstawe (ang), a drugi rozszezrona
        geo na 80% to ile moge otrzymac pkt?
        • Gość: jaa Re: Akademia Ekonomiczna - progi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.07, 18:16
          yyy sorry, rozpedzialam sie:) podalam zasady na nastepny rok, w tym roku jest
          tak :

Podstawą kwalifikacji kandydatów, którzy zdawali egzamin maturalny (nową
          maturę), jest suma punktów rekrutacyjnych z części zewnętrznej (pisemnej)
          egzaminu maturalnego na poziomie podstawowym i rozszerzonym, ocenianego w skali
          od 0 do 200 punktów (pierwszy przedmiot 0 – 100 punktów, w tym poziom
          podstawowy 0 - 50 punktów, poziom rozszerzony 0 - 50 punktów; język obcy 0 –
          100 punktów, w tym poziom podstawowy 0 - 50 punktów, poziom rozszerzony 0 - 50
          punktów). Kandydaci, którzy na egzaminie maturalnym nie zdawali danego
          przedmiotu na poziomie rozszerzonym, otrzymują za ten poziom 0 punktów
          rekrutacyjnych.

No ale i tak nie wiem jak to liczyc:(
          • Gość: lukasz Re: Akademia Ekonomiczna - progi IP: *.krasinskiego.trustnet.pl 04.06.07, 10:57
            Jeśli chodzi o język obcy i dodatkowy przedmiot, to 1% uzyskany na maturze = 0,5
            punktu kwalifikacyjnego zarówno dla poziomu pdst jak i roz. Tak więc z języka
            obcego powinnaś dostac 40pkt rekrutacyjnych. W przypadku drugiego przedmiotu
            trzeba skorzystac ze sławnej giertychowskiej tabelki ;-). Twoje 80% z matury
            rozszerzonej jest równe ( porównywanie obu poziomów jest bez sensu, ale cóż ...
            ) 83% z egzaminu na poziomie podstawowym ( prawda, że sprawiedliwe ? ;P ). Zatem
            z geografii winnaś otrzymac 0,5*80pkt + 0,5*83 pkt = 81,5pkt. Wszystkich punktów
            uwzględnionych przy rekrutacji powinno byc 40 + 81,5 = 121,5 co stanowi 60,75%
            maksymalnej ilości punktów jaką możesz otrzymac w procesie rekrutacji :) (
            całkiem nieźle ). Mam nadzieję, że dobrze przeliczyłem Twój wynik. Jeśli nie, to
            i tak ktoś mnie pewnie poprawi. Pozdrawiam i życzę powodzenia :-)
            • Gość: :) Re: Akademia Ekonomiczna - progi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.07, 11:11
              ooo dzieki za pomoc :) A wie ktos moze w takim razie jakie byly progi w zeszlym
              roku na AE Katowice?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka