Dodaj do ulubionych

ŁÓDŹ wspaniałym miastem!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 12:28
Namawiam wszystkich na studiowanie w Łodzi. To jest cudowne miasto. Nie ma co
prawda zbyt wielu historycznych miejsc, w których czuć taką spaecyficzną
magiczną atmosferę, ale Łódź ma wiele innych zalet. Świetne kluby, świetne
uczelnie, świetni studenci. Śliczne dziewczyny i przystojni faceci. Nie ma tu
takiego warszawskiego wyścigu szczurów i snobizmu, nawet na moim prawie :)
Polecam wszystkim i nie piszcie, że łódź jest do bani, bo to nie jest
prawdą! :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ;P Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.magma-net.pl 02.07.07, 12:49
      Namawiam wszystkich na studiowanie we Wroclawiu. To jest cudowne miasto. Ma
      wiele historycznych miejsc, w których czuć taką spaecyficzną
      magiczną atmosferę, ale Wroclaw ma wiele innych zalet. Świetne kluby, świetne
      uczelnie, świetni studenci. Śliczne dziewczyny i przystojni faceci. Nie ma tu
      takiego warszawskiego wyścigu szczurów i snobizmu, nawet na mojej administracji :)
      Polecam wszystkim
      :)
    • Gość: K Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: 81.219.210.* 02.07.07, 13:03
      łódz jest do bani. rzucilam tam studia bo nie moglam zniesc tego parszywego
      miasta:/ bleee
      a w ogole wstyd mi bylo mowic ze tam studiuje bo wszyscy pytali"A po co
      poszlasz do tego brudnego miasta zamaist np. do Krakowa?" I oczywiscie byli
      pewni ze tylko tam sie dostalam, a prawda w smie taka byla ale tylko dlatego ze
      to bylo jedyne miasto do ktorego skladalam
      • Gość: pff Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.euro-net.pl 02.07.07, 13:33
        No to z fajnymi ludźmi masz do czynienia! Nie zazdroszczę:p Ale jak się
        wstydziłaś to faktycznie dobrze ,że zmieniłaś miasto !
        Ja studiuję w Łodzi,która według mnie jest miastem brzydkim,a to dlatego, że
        dość zaniedbanym.Jednak ma swój klimat!Ma wiele pięknych miejsc-trzeba je tylko
        odkryć ;) i jest wieeeele zielonych parków :).
        Bardzo dobrze się tam studiuje bo Łodzi moim zdaniem po prostu nie da się nie
        lubić !! :D
        Pozdrawiam Łodzian i nie tylko :)
        • Gość: Aga Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.toya.net.pl 02.07.07, 13:41
          Ja niestety mieszkam w Łodzi od urodzenia. Jednak zamierzam to zmienić, bo nie chcę mieszkać w mieście, w którym nikt nie potrafi nic normalnego zarządzić, jest brudno, niebezpiecznie i mało ciekawie. Żeby chociaż jakieś zabytki czy ciekawe miejsca wynagradzały tą katorgę, to rozumiem. Ale zabytki to nie tutaj. Na tle innych polskich miast Łódź wyróżnia się, niestety negatywnie. A nie wiem, o jakich uczelniach myślisz, bo UŁ to raczej świetną uczelnią nie jest :| Ba, jest mocno przeciętną. I nie słyszałam, żeby ludzie zabijali się żeby tu studiować, jak np. w Krakowie. Ale to inna bajka. Ogólnie: Łódź do bani. Niestety.
          • Gość: pff Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.euro-net.pl 02.07.07, 13:49
            Akurat wydział na którym studiuje (WPiA )jest jednym z lepszych w Polsce ! A
            uwierz ,że są jeszcze ludzie(niewiarygodne co?) których nie ciągnie do Warszawy
            czy do Krakowa!
            Łódź według mnie to dobre miejsce na studia !! i tego nic nie zmieni :).
            Politechnika(nie studiuję tam ) ma też bardzo dobrą opinię.
            To,że ludzie się "nie zabijają"jak to określiłaś :| żeby studiować w Łodzi to
            mnie w ogóle nie interesuje! Nie jestem 'wszystkimi' ,każdy wybiera to na co ma
            ochotę.
            • Gość: Aga Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.toya.net.pl 02.07.07, 14:24
              Jednym z lepszych, mówisz? Hmmm... można polemizować bez końca.
              A z tego co widzę, jesteś na razie w jakieś euforii, zauroczeniu tym "miastem". Poczekajmy, aż Ci przejdzie i trochę ochłoniesz. Będziesz mówił wtedy inaczej.
              • Gość: pff Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.euro-net.pl 02.07.07, 14:48
                Jakiej euforii?? :)Moi znajomi nie raz byli przeze mnie wyprowadzani z
                równowagi krytyką dotyczącą Łodzi! Konstruktywną rzecz jasna ..
                Co do wydziału to tak,jest jednym z lepszych,zaraz za Warszawą i Krakowem o
                który to się ludzie 'zabijają'.
                Nie będę mówiła inaczej ;).
                W przeciweństwie do niektórych potrafię znaleźć jakieś zalety.Nie wiem jak to
                jest mieszkać w Łodzi od urodzenia,to fakt.Często jednak pytałam Łodzian
                dlaczego zostali tu na studia(osobiście uważam,że wyjazd na czas studiów do
                innego miasta to bardzo fajna sprawa!!)Wszyscy jednak zgodnie stwierdzili,że
                kochają swoje miasto i dobrze im tu.I ja to szanuję.
                Pisząc tutaj daję do zrozumienia ,że do studiowania Łódź jak najbardziej się
                nadaje i za to ją lubię !Na pewno nie jestem zauroczona ;).
                Pozdrawiam :)
                • Gość: WPiA Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 15:02
                  zostali bo jest taniej niż w Warszawie czy Poznaniu, do do WPiA, to bez
                  komentarza
                • Gość: bb Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 15:06
                  > Co do wydziału to tak,jest jednym z lepszych,zaraz za Warszawą i Krakowem o
                  > który to się ludzie 'zabijają'.

no i m. in. za Poznaniem, Toruniem ... ;d

na WPiA w Łodzi to się takie cyrki dzieją, że mówić o nim, że jest jednym z najlepszych to lekka kpina - ten wydział jest tylko dość dobrze zaopatrzony w kadrę ale to jeszcze o NICZYM nie świadczy

pozdr
                  • Gość: pff Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.euro-net.pl 02.07.07, 15:11
                    Bzdura.Nie zamierzam się wdawać w głupie dyskusje.
                    Jeżeli kadra o niczym nie świadczy to widać ,że nie masz pojęcia o czym
                    piszesz ;).
                    Tyle w tym temacie !
                    • Gość: bb Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 15:34
                      > Jeżeli kadra o niczym nie świadczy to widać ,że nie masz pojęcia o czym
                      > piszesz ;).

to Ty nie masz pojęcia o czym piszesz, bo za taką kadrę jaka jest na WPiA UŁ to ja dziękuję - większość ćwiczeniowców totalnie olewa studentów a wykładowcy też czasem bywają nie lepsi (dr Pszczółkowski, prof. Daranowski, prof. Rau), a poziom sporej części studentów pozostawię bez komentarza

A jeśli WPiA UŁ jest taki rewelacyjny to czemu tak ciężko znaleźć na nim studentów spoza okolic Łodzi czy spoza województwa łódzkiego, któe do największych nie należy?

Czemu nie pochwaliłeś się z czego studenci prawa UŁ uczą się do egzaminów? No bo przecież nie z podręczników, tylko z notatek/opracowań liczących 100-200 stron (np. prawo administracyjne, prawo karne, prawo międzynarodowe publiczne itd.)
                      • Gość: pff Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.euro-net.pl 02.07.07, 16:18
                        Może dlatego ,że takich wątków dotyczących wyższości jednego nad drugim jest
                        tutaj wiele.A ten akurat miał dotyczyć Łodzi jako takiej !!! ,a nie wydziału
                        prawa .Nie zamierzam więc dyskutować.
                        PS. Nigdzie nie napisałam ,że wydział jest rewelacyjny bo przypuszczam ,że w
                        Polsce takiego nie ma .
                        • Gość: bb Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 16:36
                          > Może dlatego ,że takich wątków dotyczących wyższości jednego nad drugim jest
                          > tutaj wiele.A ten akurat miał dotyczyć Łodzi jako takiej !!! ,a nie wydziału
                          > prawa .Nie zamierzam więc dyskutować.
                          > PS. Nigdzie nie napisałam ,że wydział jest rewelacyjny bo przypuszczam ,że w
                          > Polsce takiego nie ma .

a mnie trochę poniosło - przepraszam bo sam nie znoszę takich dyskusji ale jak ktoś pisze, że wydział A jest lepszy od wydziału B to mnie lekko wkurza, no bo na jakiej podstawie dana osoba takie wnioski wysnuwa;
                          A jeśli chodzi o samą Łódź to gdyby było czysto (a jest niestety strasznie brudno i szaro) i gdyby ktoś potrafił zrobić coś z komunikacją miejską, która funkcjonuje tragicznie to nie wiem czy byłoby w Polsce lepsze miejsce do zamieszkania - ja mimo, że w Łodzi nie mieszkam (a może właśnie dlatego, że tam nie mieszkam i nie mam tego na co dzień) jestem Łodzią zauroczony - te przytłaczające swoją wysokością kamienice i ta postindustrialna architektura robią wrażenie i zapierają dech. Dla mnie Łódź jest właśnie dobra na kilkudniową wycieczkę ale nie na miejsce do osiedlenia się (choć samo miasto wreszcie powstało z letargu i wszystko zaczyna się zmieniać na plus),

pozdr
                          • Gość: pff Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.euro-net.pl 02.07.07, 16:41
                            :))
                            Ja również nie wiem czy Łódź jest dobrym miejscem na osiedlenie się,na razie
                            jedynie wiem,że na studia tak.Dla mnie tak :).
                            Pozdrawiam!
                      • Gość: Lenka Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.lodz.dialog.net.pl 02.07.07, 17:21
                        mało osób spoza Łodzi??? to dlaczego ja mam w grupie 2/3 ludzi z akademików?
                        dlaczego pierwszym pytaniem jest "a z którego miasta jesteś?"?

może nie znam wszystkich ludzi z roku, ale naprawdę jest multum przyjezdnych
                        • Gość: o.N.A Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: 217.197.79.* 02.07.07, 17:55
                          JA w tym roku zaczynam studia w Łodzi na ASP,ktore równiez(podobno) nie cieszy
                          sie zbyt dobra opinia wsrod uczelni artstycznych ale za to jest tam kierunek
                          jakiego nie ma na zadnym innym ASP w Polsce-projektowanie tkaniny i ubioru:)
                          • Gość: Ola Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 18:40
                            ŁÓDŹ jest fajna! WPiA dziwny, wiem bo studiuje, ale studia te były moim
                            marzeniem od 5 klasy podstawówki i jestem strasznie szczęśliwa, ze robie to co
                            robie. A jak dostanę się na aplikacje prokuratorską to nie będzie szczęśliwszej
                            osoby ode mnie :)
                • Gość: Aga Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.toya.net.pl 02.07.07, 18:41
                  >Nie wiem jak to
                  jest mieszkać w Łodzi od urodzenia,to fakt.

To wszystko wyjaśnia. Pożyj dłużej w tym mieście, to poznasz jego prawdziwe oblicze. I będziesz chciała uciekać.
                  • Gość: pff Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.euro-net.pl 02.07.07, 19:42
                    Droga Ago,gwarantuje Ci ,że jak wyjedziesz na studia(co Ci baaaardzo polecam!!:)) to wszystko docenisz:)Zabraknie Ci tego ,mimo tego całego narzekania.Wiem bo miałam podobnie!,a prawda jest taka ,że kocham swoje miasto i powroty do niego:). Myślę,że studia w Łodzi przeżyje i oby z dobrym skutkiem!
                    Pozdrawiam Cie serdecznie :)
                    • Gość: WPiA Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.07, 23:23
                      bb witaj w klubie, ja Pszczółkowskiego akurat lubie; choć nikt tak pięknie nie
                      wykłada
                      • Gość: michał Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 12:59
                        WPiA na UŁ jest jednym z najlepszych w kraju, jak nie najlepszym.
                        Rankingi takich gazet jak Wprost czy Polityka, wskazują to jednoznacznie.
                        Wskazują na to również moje opnie jakie wymieniałem z studentami prawa UJ i UW.
                        a samo miasto, nie tak ładne jak Kraków czy Wrocław, ale ma coś w sobie.
                        Wielu sędziów sądownictwa najwyższego to nasi wykładowcy.
                        • Gość: Aga Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.toya.net.pl 03.07.07, 13:45
                          Szkoda, że musisz dowartościowywać się w ten sposób. A polegając na wymienionych przez Ciebie tygodnikach, to dojdziemy do tego, że szkoły prywatne sa lepsze od wielu uniwersytetów, więc takie badania nie są zbyt miarodajne. Ja na szczęście nie studiuję na WPiA i patrzę na tę Waszą "wyższość" z boku. I muszerdzić, że jeszcze nikt nie przyznał, że prawo na UŁ jest lepsze od innych. Chyba, ze sami studenci, którzy dostali się jedynie na łódzki uniwerek.

> WPiA na UŁ jest jednym z najlepszych w kraju
                          NAJlepszy jest JEDEN, jak sama nazwa wskazuje.

> Wielu sędziów sądownictwa najwyższego to nasi wykładowcy.
                          Ekstra! A wyobrażasz sobie inną sytuację? Bo to tak jakby na dziennikarstwie nie wykładał żaden prawdziwy dziennikarz...
                          • Gość: michał Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 14:18
                            tak wyobrażam sobie - sędziowie to tylko jedna z profesji prawniczych.
                            Ja się nie dowartościowuje w ten sposób - wyobraź sobie, nie muszę:)
                            Po prostu stwierdzam fakt, i chce pokazać, że dobre studia prawnicze to nie
                            tylko Kraków, Lublin czy Warszawa.
                            • Gość: lombardino Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 15:06
                              Michal,zgadzam sie z Toba.Jestem absolwentem WPiA UJ,znam osobe studiujaca na
                              UL i musze powiedziec ze jezeli idzie o poziom wymagan stawianych
                              studentom,duzej roznicy nie ma - tzn. na obu wydzialach jest on wysoki. UJ jest
                              lepszy jesli chodzi o oferte edukacyjna (szkoly praw obcych,przedmioty do
                              wyboru),ale jesli chodzi o wymagania, to na WPiA UJ i UL sa one chyba
                              porownywalne.
                              A Aga pisze bzdury - w jakim rankingu Polityki szkola prywatna byla lepsza niz
                              publiczna? Sa one w nim osobno klasyfikowane,wlasnie dlatego ze nie da sie tych
                              dwu typow szkol sensownie porownac.
                              Sorry za brak polskich znakow.
                              • Gość: bb Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 15:32
                                > Michal,zgadzam sie z Toba.Jestem absolwentem WPiA UJ,znam osobe studiujaca na
                                > UL i musze powiedziec ze jezeli idzie o poziom wymagan stawianych
                                > studentom,duzej roznicy nie ma - tzn. na obu wydzialach jest on wysoki.

W ten sposób można do jednego worka wrzucić połowę wydziałów prawa w Polsce bo
                                prawie wszędzie wymagania są takie same. A pisanie, że WPiA UŁ jest najlepszy
                                jest dla mnie leczeniem dziwnych kompleksów, które u studentów prawa UŁ czasami
                                bardzo wyraźnie widać (oczywiście nie u wszystkich). Nie wiem czy jest w Polsce
                                drugi wydział, którego studenci (a przynajmniej widoczna ich część) aż tak
                                bardzo ekscytują się rankingami robionymi przez różne tygodniki, a w
                                szczególności jednym - tym z POLITYKI (czemu akurat tym to oczywiste bo to
                                chyba jedyny ranking wydziałów prawa z wielu jakie widziałem, w którym WPiA UŁ
                                to pierwsza trójka). Ja sam będąc studentem UAM mam porównanie z tym co się
                                robi na prawie w Łodzi i różnicy nie ma w zasadzie żadnej - oczywiście na jedne
                                przedmioty będzie większy nacisk w Poznaniu a na inne w Łodzi ale uogólniając
                                to i tu i tu robi się to samo.
                                Studenci z Łodzi wcale pępkiem świata nie są i nie będą, tak samo jak Ci z
                                Warszawy, Trójmiasta, Wrocławia czy każdego innego miasta więc dobrze by było
                                gdyby zeszli na ziemię i trzeźwo spojrzeli na otaczającą ich rzeczywistość.
                                pozdrawiam
                                • Gość: Ola Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 15:49
                                  Ja zrobiłam wątek o łodzi a wy robicie jakieś beznadziejne porównania gdzie
                                  jest lepsze prawo! Najlepsze jest w Warszawie jak już tak bardzo was to
                                  interesuje! Koniec o tym!
                                • Gość: michał Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 16:10
                                  Nie rozumiem Cię, to niby mamy nie porównywać kierunków na uczelniach X cz Y?
                                  Porównywanie poziomu kształcenia pomiędzy kierunkami i wybranie jednego lub
                                  kilku wiodących nie jest niczym złym. Oxford i Cambridge rywalizują ze sobą od
                                  pamiętnych lat, rozumiem, że po prostu obydwa ośrodki leczą swoje kompleksy -
                                  gdyby przyjąć Twoje myślenie.
                                  Rywalizacja, podkreślę to zdrowa rywalizacja, powoduje wzrost poziomu we
                                  wszystkich ośrodkach, dlatego jak najbardziej wskazane jest tworzenie rankingów.
                                  Nie dobrym wyjściem jest uogólnianie, chociażby ironiczne jak Ty to zrobiłeś:
                                  > W ten sposób można do jednego worka wrzucić połowę wydziałów prawa w Polsce bo
                                  > prawie wszędzie wymagania są takie same
                                  Może to prowadzić to samo zachwytu i szarzyzny na niektórych kierunkach - skoro
                                  u nas uczy sie na takim samym poziomie jak na UJ to po co cokolwiek poprawiać?
                                  A nauczanie na studiach wymaga czerpania ze wzorców - krajowych, europejskich,
                                  światowych, po to aby dążyć do lepszego a nie poszerzać miernotę.

Pozdrawiam

• Gość: lombardino Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.07, 18:07
                                  Wszędzie wmagania są takie same? Dobre,dobre,hehe.Nie wiem jak jest na UAM,ale
                                  np.na UW (który jest bardzo dobry, jeśli idzie o tzw. warunki studiowania,
                                  ofertę różnych zajęć dodatkowych) wypadki,by student oblał egzamin podobno są
                                  bardzo rzadkie - nawet z takich przedmiotów,jak cywil czy karne większośc ocen
                                  to 4 i 5. UJ,ani z tego co wiem,UŁ,to zdecydowanie nie dotyczy - a uważam,że
                                  to,jak trudno zdać jest egzamin, stanowi jakiś wyzacznik poziomu kształcenia na
                                  danym kierunku.Wiesz bb,ja nie kończyłem UŁ - ale nie widzę nic złego w tym,że
                                  studenci sa zadowoleni z faktu,iż studiują na dobrej uczelni,której poziom
                                  doceniają również rankingi (to,że nie zawsze są one obiektywne,to inna sprawa).
                                  Co ma to wspólnego z uważaniem się za "pępek świata",doprawdy nie wiem;
                                  widoczne rozdrażnienie z jakim piszesz,sugeruje tylko,że z jakichś przyczyn nie
                                  lubisz WPiA UŁ i/lub jego studentów :) Pozdrawiam.
                                  • Gość: bb Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 21:42
                                    > .Wiesz bb,ja nie kończyłem UŁ - ale nie widzę nic złego w tym,że
                                    > studenci sa zadowoleni z faktu,iż studiują na dobrej uczelni,

no właśnie problem tkwi w tym, że część nie jest zadowolona a przynajmniej takie odnoszę wrażenie (możliwe, że to wrażenie jest mylne)

> widoczne rozdrażnienie z jakim piszesz,sugeruje tylko,że z jakichś przyczyn nie
                                    >
                                    > lubisz WPiA UŁ i/lub jego studentów

rozdrażnienie jest bo irytuje mnie to co mówią niektózy studenci tego wydziału a WPiA UŁ nawet lubię ;) denerwuje mnie jak ktoś się obnosi tylko tym, że studiuje w mieście X na uczelni Y bo samo to powodem do dumy nie jest;

> Wszędzie wmagania są takie same? Dobre,dobre,hehe.

nie napisałem, że wszędzie ;)

Nie wiem jak jest na UAM,ale
                                    > np.na UW (który jest bardzo dobry, jeśli idzie o tzw. warunki studiowania,
                                    > ofertę różnych zajęć dodatkowych) wypadki,by student oblał egzamin podobno są
                                    > bardzo rzadkie - nawet z takich przedmiotów,jak cywil czy karne większośc ocen
                                    > to 4 i 5.

na UAM jest z tym baaaardzo różnie - nawet w ramach jednego przedmiotu na różnych terminach (u nas sesja trwa od grudnia do września więc tych terminów jest dość dużo).

UJ,ani z tego co wiem,UŁ,to zdecydowanie nie dotyczy - a uważam,że
                                    > to,jak trudno zdać jest egzamin, stanowi jakiś wyzacznik poziomu kształcenia na

zgadzam się w pełni ale pod warunkiem, że egzamin jest oceniany w miarę SPRAWIEDLIWIE a z tym na UŁ bywa bardzo różnie choć nie zawsze

WPiA UŁ bez wątpienia uważam za jeden z lepszych ale na pewno nie za najlepszy bo o żadnym bym tak nie napisał (nawet o swoim ;p) - wg mnie po prostu takiego w Polsce nie ma, który by w pełni zasłużył na to miano. Każdy wydział jest inny i różnie układając kryteria wyjdą nam różne wyniki.

Już nie wgłebiając się w dalsze dywagacje i porównania należałoby chyba napisać, że prawo jest dość specyficznym kierunkiem, na którym chyba bardziej niż na innych liczy się silna motywacja i własna praca i to czy się studiuję na UW, UAM czy UŁ to tak na prawdę chyba rzecz drugorzędna bo najważniejsze jest to co sami robimy. I na tym może zakończmy, żeby nie zrobiło się na prawdę nieprzyjemnie ;) a ja jeśli kogoś uraziłem tym co napisałem (a mogło tak być) to przepraszam i życzę udanych wakacji no chyba, że kogoś - tak jak mnie :( - czeka kampania wrześniowa to powodzenia ;p

pozdrawiam

P.S. Ktoś napisał, że w Łodzi dość dobrze funkcjonuje komunikacja miejska. Jeśli rozklekotane tramwaje jeżdżące po rozklekotanych torach i autobusy jeżdżące w ten sposób, że czasami nawet dwa pod rząd nie przyjeżdżają to świetne zorganizowanie komunikacj miejskiej to w Łodzi funkcjonuje ona chyba najlepiej.

• Gość: lombardino Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.07, 14:56
                                      Zgadzam się,zwłaszcza z tym,że na prawie najwięcej zależy od indywidualnej
                                      pracy. Prawda jest taka,że najlepszy nawet wydział nie "nauczy" studenta,jeśli
                                      on sam się nie będzie chciał nauczyć :). Pozdrawiam.
          • michal_powolny1 Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! 03.07.07, 18:14
            Szanowna Pani

Akurat ja mam to szczęście i mieszkam w Łodzi od urodzenia z pewnymi przerwami
            (taki jest człowieka los). Miasto ma jeden z największych w Europie (a wręcz
            jedyny jeżeli chodzi o rozmiar i różnorodność) kompleksów fabrycznych-Księżny M
            Młyn. Łodź to perła secesji. Łódź to największy w Europie unikalny cmentarz
            żydowski. Łódź to miasto szkoły filmowej, Łódź to miasto jednej z lepszych
            szkół plastycznych. Łódź to miasto mające niezłą komunikację miejską (na pewno
            lepszą od W-wy i Płocka). Łódź szara i brudna? Hahaha.
            • Gość: Kulka Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 21:27
              Hollyłódź!!!
              • Gość: Aga Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.toya.net.pl 03.07.07, 22:56
                Łódź to miasto Widzewa :) I to jedyny pozytyw :]
                • djo4 Będę bronił komunikacji miejskiej 05.07.07, 10:19
                  w lodzi:))
                  Tramwaje w godzinach szczytu jeżdżą co 7 min. na trasach często uczęszczanych,
                  na rzadziej uczęszczanych co 15 min.
                  Sukcesywna wymiana taboru od 1994 r.
                  Łódź jako pierwsza zaczęła "tuningować" tramwaje o tak:
                  www.mpk.lodz.pl/showarticleslist.action?category=34
                  Poruszam sie sprawnie komunikacją w Łodzi
                  i czekam z utęsknieniem na:
                  pl.wikinews.org/wiki/%C5%81%C3%B3dzki_Tramwaj_Regionalny
                  P.S
                  nie wspomnę jak czekałem na tramwaj w Krakowie, 30 min w samo południe na
                  przystanku przy bagateli - nie z powodu opóźnienia, ale rozkładu!!!
                  Nadmienię, że był cały wypchany. Aby nie było, że jestem krytyczny wobec miasta
                  Krakowa - to piękne miasto, o wiele ładniejsze niż Łódź.
                  • Gość: michal_powolny1 Re: Będę bronił komunikacji miejskiej IP: *.crowley.pl 05.07.07, 10:52
                    Witam
                    Zgadzam się z tobą. Jako osoba nie zmotoryzowana (cierpię na niechęć do
                    zdawania na prawo jazdy tudzież jestem antytalentem technicznym)poruszam się
                    wyłącznie komunikacją publiczną. Z racji zawodu poznałem już ją w wielu
                    miastach Polski i Europy. I standard jaki trzyma MPK Łódź jest na tle innych
                    miast znośny. Naprawdę jest lepiej niż w W-wie (gdzie można zgubić but w
                    dziurach jakie mają podłodi autobusów, wieczne opoźnienia, nie mówiąc już o
                    radosnym nie trzymaniu się rozkładu jazdy poza Metrem, WKD i SKM),
                    Gdańsku/Gdynii (gdzie fason trzyma SKM), Katowicach (porażka), Białymstoku
                    (muzeum na kółkach), Lublinie (łup, łup, łup i stoi), Chełmie (skrzyżowanie
                    muzeum i złomowiska z PKS). Lepsza niż w Łodzi komunikacja publiczna jest w
                    Rzeszowie. A co do tego że miasto jest brudne. Sam znam dzielnice w Krakowie/W-
                    wie o podobnym wyglądzie. I co z tego?
                  • Gość: Aga Re: Będę bronił komunikacji miejskiej IP: *.toya.net.pl 05.07.07, 11:09
                    Tramwaje co 7 minut? Albo co 15? Człowieku, tak może jest na rozkładzie. Tylko, że w tym "mieście" rozkład nijak ma się do rzeczywistości. Akurat ze wszystkich rzeczy najgorszych, to właśnie komunikacja zawodzi najbardziej. Pomijam to, że jeżdżą jak chcą, ale że niektóre tramwaje w ogóle nie przyjeżdżają, to akurat przemilczę... Myślę, że podobnego zdania jest tłum ludzi, z którymi w ubiegłym miesiącu co rano stałam na skrzyżowaniu czekając na inny tramwaj, który również nie przyjeżdżał... Błędne koło, ale przywykłam już.
                    A w Krakowie czekając na tramwaj, to sama przyjemność jak nie przyjeżdża. Można dłużej postać i napatrzyć się na miasto, które naprawdę warte jest oglądania. Albo przejść spacerkiem. W Łodzi bym się tego nie podjęła, choć czasem jestem zmuszona przez obrotność mpk <lol2>
                    • Gość: michał Re: Będę bronił komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 11:46
                      coś Cię chyba ugryzło z tym narzekaniem!!:)
                      nie mam zastrzeżeń do mpk w Łodzi.

• Gość: Aga Re: Będę bronił komunikacji miejskiej IP: *.toya.net.pl 05.07.07, 15:31
                        > coś Cię chyba ugryzło z tym narzekaniem!!:)

Łódzki realizm :]
                        • Gość: michał Re: Będę bronił komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 17:09
                          łódzki realizm jest częścią polskiego:)
                          • Gość: Aga Re: Będę bronił komunikacji miejskiej IP: *.toya.net.pl 05.07.07, 17:49
                            tym gorzej dla tego kraju :))
                            • Gość: michał Re: Będę bronił komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 17:55
                              a może dla Łodzi?
                              • Gość: Aga Re: Będę bronił komunikacji miejskiej IP: *.toya.net.pl 05.07.07, 17:59
                                Łodzi już nic nie zaszkodzi
                                • Gość: bb Re: Będę bronił komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 21:31
                                  > Tramwaje co 7 minut? Albo co 15? Człowieku, tak może jest na rozkładzie.

nic dodać, nic ująć ;p mimo, że w Łodzi nie mieszkam zdarzyło mi się to nie raz ;/ i to nie jest spóźnienie tylko po prostu jakiś kurs nie był obsługiwany - autobus wcześniej punktualnie i następny także co do minuty a w środku NIC. Co do stanu taboru tramwajowego to bez komentarza bo jest gorzej niż tragicznie ;/ podobnie jest ze sporą częścią torowisk.
                                  W Łodzi dość częstym widokiem jest także dublowanie się linii - dwa tramwaje/autobusy jadą jeden za drugim.
                                  Jak na mój gust komunikacja zdezydowanie lepiej funkcjonuje w Poznaniu - w tramach i autobusach jest czysto (autobusy są sprzątane codziennie) i jeżdżą dość punktualnie ;p poza tym MPK Poznań kupiło ostatnio kilkadziesiąt autobusów z klimatyzacją dla pasażerów.
                                  pozdr
                                  • Gość: michał Re: Będę bronił komunikacji miejskiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.07, 09:40
                                    w Poznaniu rzeczywiście komunikacja jest ok:)
                                    i maja pestke - super pomysł.
                                    Co do łódzkiej komunikacji - tyle opinii ile ludzi!
          • xk głupia Aga..... 13.07.07, 23:47
    • Gość: Olala Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 13:24
      Łódź jest brzydka, ale ją lubię :)
      • Gość: pog Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.07, 14:04
        a ja zachęcam wszystkich do kierowania się przy wyborze uczelni jej prestiżem i
        kierunkiem, jaki się będzie na niej studiować, a nie miastem...
    • Gość: gość Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.toya.net.pl 13.07.07, 22:55
      Łódź jest najpiękniejsza .Urodziłam się tutaj . Jak byłam gdzieś za granicą i
      mówiłam że jestem z Łodzi , od razu mówili ze najlepsza filmówka ,piękny
      pałac Poznańskiego,Piotrkowską . A w Warszawie to snoby, którzy pochodzą z
      całej Polski i nie przyznają się do tego . A przecież to nie jest wstyd.
      Warszawa zawdzięcza całej Polsce że ją odbudowano.
    • Gość: E Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 19:09
      Łódź jak najbardziej ma zabytki...pewnie, nie jakies zamki itp bo jest ona
      stosunkowo dosc mlodym miastem..ale ma przepiekne pałace, a Księzy Młyn, a
      fabryki, a kamienice? tam naprawde jest pełno zabytkow. i nie mowie to tylko
      dlatego ze od urodzenia mieszkam w Łodzi, bo kiedys nie lubilam tego miasta, ale
      odkrylam w nim agie, to cos co sprawia ze Łódź jest jedyna i wyjatkowo...
      Krakow- parki straszne, jedyne co tam jest ladnego to stare miasto, to wszystko
      • Gość: autorka wątku Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.07, 04:03
        ejjj, kraków jest dużo ładniejszy od łodzi
    • Gość: bartek Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.toya.net.pl 12.09.13, 17:31
      polecam wam stronę poświęconą studiowaniu w Łodzi www.lodzakademicka.info
      znajdziecie tam wszystkie łódzkie uczelnie, kierunki z podziałem na specjalnosci. Dodatkowo autorzy opisali każdy kierunek tak abyście wiedzieli co robić po ich ukończeniu. Poza tym wiele info nt miasta,
    • Gość: Kamarka Re: ŁÓDŹ wspaniałym miastem! IP: *.toya.net.pl 03.08.15, 23:43
      Hej :) Jak Wam się studiuje w Łodzi, bo widzę, że zaczyna się ona trochę rozwijać, są fajne imprezy i nawet miejsca pracy się pojawiają. Chciałabym iść na SAN w Łodzi, bo moja przyjaciółka z dzieciństwa tam studiuje i bardzo sobie chwali. A że teraz jest rekrutacja i promocje się pojawiły, więc chyba to odpowiedni czas na zapisanie się. Wybiera się może jeszcze ktoś na tę uczelnię? Jakie są Wasze opinie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka