Dodaj do ulubionych

Farmacja UM Poznań

13.07.07, 13:29
Myslicie że na farmie w Poznaniu bedzie wyższy próg niż w innych miastach? Mi
sie wydaje, że nie powinien wzrosnąć, przecież Ci sami ludzie wszedzie
składają...bedzie pewnie ten pierwszy koło 170...co?
Obserwuj wątek
    • atena48 Re: Farmacja UM Poznań 13.07.07, 13:43
      w tamtym roku na liście rankingowej był na poziomie 162, czy 164, na pierwszej
      liście przesunął się na poziom 156 + średnia 5,06 (albo coś koło tego). POd
      koniec rekrutacji - ostateczny był na poziomie gdzieś 148. Gdy nie dostaniesz
      się na 1 listę to pisz odwołanie - tak nawet każą robić panie z biura
      rekrutacyjnego. Po pierwszej rekrutacji Poznań odsyła wszystkim pod kreską
      dokumenty, nawet jeżeli wiadomo, że wejdą na listę na bank, bo są na 2,3 6
      miejscu pod kreską. Nawet jeżeli wiadomo, że się dostaniesz tą procedurę
      musisz przejść. Farmę blokują lek i stoma poznańska i na te 3 wdziały prawie
      wszyscy składają odruchowo. Byłam kiedy przyjmowali wpłaty i nawet niektórzy
      poznaniacy składali na 5 kierunków pomimo dobrze zdanej matury. Dali się
      ponieść histerii i niepotrzebnie wyrzucili kasę. Powodzenia pzdr
      • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 13.07.07, 14:14
        Hmm..widzę że jesteś niezle zorientowana:)Powiedz mi proszę..bo ja mam 162
        pkt..co powinnam napisać pozniej w takim odwołaniu? Słyszałam, że trzeba
        napisać że uczelnia naruszyła procedury rekrutacyjne czy cos w tym stylu..nie
        wiem dokładnie co wiec prosze o pomoc jeslibys mogła:)
        • atena48 Re: Farmacja UM Poznań 13.07.07, 15:12
          procedury rekrutacyjne to chyba tylko taka zasłona dymna dla niezdecydowanych.
          W takim odwołaniu postaraj się zaprezentować siebie z jak najlepszej strony,
          jakieś osiągnięcia, może cechy charakteru później przydatne właśnie w takiej
          pracy. To takie jakby CV lub list motywacyjny lecz w innej formie. Odwołanie
          zawozi się lub wysyła za potwierdzeniem odbioru oczywiście dopiero gdy
          dostaniesz na pismie odpowiedź, chyba, że w tym roku będzie inaczej. Męcz do
          skutku tych z biura rekrutacyjnego , pisz e-maile, dzwoń. Wygrywa ten kto jest
          lepiej poinformowany i jest dociekliwy i idzie w zaparte. Masz niezła ilość
          punktów i szkoda byłoby to zmarnować. Dodam jeszcze , że jeżeli składałaś na
          inne kierunki na akademii to tam też pisz odwołania, chociaż wydaje sie tobie ,
          że nie masz tam szans. Co ciebie kosztuje skopiowanie tego samego odwołania ,
          zniana tylko wydziału i lekko zmieniona treść. Bardzo dokładnie sprawdź co
          napisałaś - bo forma jest istotna i aby nie było błędów. pzdr
          • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 13.07.07, 18:21
            dzięki, że poswięciłaś swój czas żeby mi tyle napisać:) Bardzo przydatne
            wskazówki..super jesteś:)
          • phoebe2 Re: Farmacja UM Poznań 16.07.07, 22:41
            ja mam 172 pkt-myslicie ze mam szanse w tym roku na stome...?
            • atena48 Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 08:34
              Myślę, że duże. Dwa lata temu próg gył na poziomie 162,5 pkt z testem, w tamtym
              roku w liście rankingowej był na poziomie 170 , potem na listach spadał do 162
              i w końcu zatrzymał się gdzieś na poziomie 158, 159, a może lekko niżej. Ważne
              jest,aby gdy dostanie się pismo z wynikiem negatywnym zacząć działać i napisać
              odwołanie. Ludzie wygłupiaja się i w panice , ci co maja kasę rzucają się na
              płatne. Niestety wielu, którzy nie są majętni też rzuca się na płatne mając
              nadzieję,że po roku przeniosą się na stacjonarne. Studiując na lekarskich
              wydziałach, bynajmniej w Poznaniu jest to bardzo trudne,szczególnie na
              stomatologii gdzie pierwszy rok jest bardzo przeładowany. Na farmacji jest
              lekki luz na 1 roku i to może się udać (farma ma 3 rok najcięższy).
              • rekin_maly Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 09:45
                Czyli twoim zdaniem nalezy pisac odwolanie dopiero gdy dostaniemy papier że Nie
                zostal Pan/Pani nieprzyjęty(a) tak?? nie wczesniej?

Czy sugerujesz ze po ogloszeniu listy rankingowej nawet ci co sie nie dostana w
                limicie , zeby zlozyli deklaracje podjecia studiow? Ale to przeciez
                nielogiczne...przeciez w zasadach wyraznie pisze, że deklaracje skladają Ci
                ktorzy sie mieszczą w limicie :)
                • atena48 Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 10:05
                  Zobaczysz jakie będą przesuniecia właśnie na stomie, i bardzo duże na farmie.
                  Lek , stoma i farma są mocno podublowane. Wiadomo, że 1 kierunkiem jest lek i
                  tam najmniej sie zmieni , ale też się zmieniało ku wielkiemu zaskoczenmiu pań z
                  biura rekrutacyjnego. Ludzie, którzy wiedzą, że nie zaliczą roku to ustawiają
                  się ponownie do rekrutacji, dodatkowo składaja też ludzie, którzy potem gdy
                  przemyślą całą sprawę to wycofują się. W POznaniu rekrutacja na stacjonarne w
                  tamtym roku trwała do końca września. Praktycznie jeszcze ważne jest aby
                  pilnować też telefonu, tego , który podało sie jako kontaktowy, bo panie z
                  farmy i stomy dzwonią po ludziach. Inna forma kontaktu bardzo wydłużyłaby czas
                  rekrutacji.
                  Praktycznie odwołujesz się od decyzji komisji rekrutacyjnej i powinno się w
                  takim piśmie powołać na sygnatury pisma z dnia. W tamtym roku deklaracje
                  składali i ci nad kreską i ci pod kreską, ale odwołanie to zupełnie inna
                  sprawa.
                  Najlepiej byłoby cały czas kontaktować się z biurem rekrutacyjnym (poprzez e-
                  mail, telefon) i pytać się co robić w danej sytuacji. Procedury mogą być nieco
                  inne jak w latach ubiegłych i dlatego polecam ścisły kontakt z biurem
                  rekrutacyjnym.
                  • phoebe2 Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 14:09
                    to prawda -sama skladam w poznaniu na farmacje, medycyne i stomatologie i prawie
                    wszyscy z mojej klasy tak robia...to norma! a wiele osob blokuje jeszcze
                    oddatkowo miejsca w innych miastach -wszystko sie wszedzie dubluje! takze jak
                    teraz na to patrze to powinnam sie chyba dostac z moimi wynikami (172pkt) i na
                    stome i na farmacje, a moze nawet na lek.
    • rekin_maly Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 14:09
      podobno wg nieoficjalnych newsow na lek od 175/200...czy moze spasc prog o 7 pkt?
      • phoebe2 Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 14:58
        a skad masz takie informacje przed wywieszeniem listy rankingowej rekin_maly??!!
    • bratek_17 Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 14:56
      Mam pytanie jak myślicie czy dużo jest takich osób które złożyły podanie na
      farme do Wrocławia i Poznania i jak dużo może sie wycofać ich z wrocka jak
      Poznań wreszcie ogłosi wyniki
      • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 16:39
        oj dużo jest takich osób..a ile masz pkt?
      • bratek_17 Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 20:38
        no to super że takich osób jest sporo bo żebym się dostała musi się minimum 7
        osób wycofać.I jeszcze mnie jedna rzecz niepokoi. No bo tak jak ktoś kto sie
        dostanie do poznania to tylko od jego dobrych checi będzie zależało czy będzie
        chciało mu się wycofywać papiery z wrocławia. No bo wkońcu jest tam już
        studentem a jak się dostanie do Poznania to będzie mu obojętne co będzie we
        Wrocławiu i może on dopiero być wywalonym po pierwszym semestrze jako
        niedopuszczony do sesji. A w tym czasie będzie spokojnie studiował w Poznaniu.
        Mam nadzieję że rozumiecie o co chodzi bo chyba mi wyszło masło maślane...
        • bartoszens Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 21:13
          hyhy, spoko, ja mam we wrocku swoje oryginaly, wiec jak sie dostane do
          poznania, to i tak bede musial zabrac papiery z wrocka i od razu powiem, ze
          rezygnuje, wiec mnie skresla i miejsce zostanie odblokowane, wejdzie kolejna
          osoba! :D
      • bratek_17 Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 22:59
        aha no to spoko aczkolwiek dalej mam pewne wątpliwościno bo niektórzy mogli
        złożyć odpis do wrocławia a orygianł do Poznania. A w takim układzie nie będzie
        im potrzebny ten odpis więc będzie on sobie mógł blokować miejsce we Wrocławiu
        niestety. A może przesadzam z tym no ale już mi czarne mysli chodzą po głowie
        od tego czekania.
    • bartoszens Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 17:15
      elo, ja złozylem na farme do Poznania, wrocka i gdanska... z gdanska juz
      zrezygnowalem, we wrocku zlozylem deklaracja, ze chce studiowac, ale jak sie
      dostane do Poznania, to rezygnieren z Wrocka... :D:D Mam 170 pkt. i mam
      nadzieje, ze Poznan bedzie na taak!!:D
      • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 18:00
        a jak sądzisz jaki może być ostateczny próg na farmę w Poznaniu?
        • bartoszens Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 18:03
          mysle, ze na 1. liscie bedzie jakos kolo 170, mam taka nadzieje, zebym sie
          zmiescil ze swoja srednia:D
          • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 18:06
            ja mam 162 pkt...
          • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 18:07
            mam nadzieje, że też mi starczy, pewnie nie od razu ale pozniej...
            • bartoszens Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 18:47
              a jaka masz srednia?
      • bratek_17 Re: Farmacja UM Poznań 17.07.07, 22:56
        aha no tospoko aczkolwiek dalej mam pewne wątpliwościno bo niektórzy mogli
        złożyć odpis do wrocławia a orygianł do Poznania. A w takim układzie nie będzie
        im potrzebny ten odpis więc będzie on sobie mógł blokować miejsce we Wrocławiu
        niestety. A może przesadzam z tym no ale już mi czarne mysli chodzą po głowie
        od tego czekania.
        • bartoszens Re: Farmacja UM Poznań 18.07.07, 00:08
          hyhy, nie, nie beda blokowac... poza tym, trzeba specjalne zaswiadczenia od
          lekarza dostarczyc do 25. wrzesnia i jakies szkolenie popozarowe przejsc, wiec
          jezeli nie dostarcza, to ich we wrocku skresla tak i tak... a Ty ile masz pkt.
          i oprocz wrocka sie gdzies wybierasz?? ;>
          • bratek_17 Re: Farmacja UM Poznań 18.07.07, 09:41
            ja mam 165 i złożyłam tylko do wrocławia dlatego się bardzo martwię. Wszystko
            jest fajnie o czym mówisz ale my mamy ostateczne listy 3 września chyba więc 25
            wrzesień to trochę póżno. Ale dzięki wielkie za informacje. Trochę się
            uspokoiłam. Pozdr
    • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 18.07.07, 10:50
      ja mam średnią 4,9...i 162 pkt
      • bartoszens Re: Farmacja UM Poznań 18.07.07, 11:32
        ja mam 4,8 i 170 pkt.
        • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 18.07.07, 14:44
          powiedz mi bartoszens...jak uważasz, jakie beda progi w Poznaniu? nie ma ktos
          jakis nieoficjalnych inf?
          • bartoszens Re: Farmacja UM Poznań 18.07.07, 16:53
            Farmaceutusia...:D to jest moje gg:1850995, mozemy pogadac:D a progi...
            przewiduje, ze na 1. liscie na farmacji bedzie okolo 170, pozniej spadnie jakos
            do 156 :P ale dowiem sie juz dzisiaj albo jutro dokladnie!!
            • xporferus Re: Farmacja UM Poznań 18.07.07, 22:29
              oby spadło do 155 :)
              • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 18.07.07, 22:40
                życzę Ci, aby spadło do 155, ale sama mam 162 i nie wiem czy to wystarczy. Oby
                tak:)
            • atena48 Re: Farmacja UM Poznań 19.07.07, 09:33
              Bardzo sensowne przybliżenie. Myślę że na liście rankingowej będzie próg na
              poziomie 166-170 pkt. , potem gwałtownie spadnie na 1 liście (może nawet do 156-
              158) bo wycofaja się ci co dostana się na poznański lek i farmę i z rezerwy w
              Szczecinie i Wrocławiu. Jeszcze blokować będą ci niefrasobliwi, co nie wycofają
              zaraz swoich papierów, szczęśliwi, że już gdzieś się dostali. Ludzie czasami
              nie myślą o innych i powodują też tym duże problemy w trakcie rekrutacji. Z
              drugiej strony dziwię się, że Poznań nie przeprowadza rekrutacji na studia do
              końca elektronicznie. Bardzo ładnie to sprawdza się w przypadku liceów, gdzie
              podaje sie szkołę 1 wyboru, a potem następne preferencje. Poznański system
              obsługuje rekrutację w wielu miastach.
          • atena48 Re: Farmacja UM Poznań 19.07.07, 09:45
            nieoficjalnie ktos podał 175 na leku, ale to należy przyjąć na zasadzie plotki,
            bo z nieznanego źródła pochodzi
            • bartoszens Re: Farmacja UM Poznań 19.07.07, 14:10
              wszyscy sie dostaniemy... w koncu bystrzaki same, co nie? :D:D
    • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 20.07.07, 11:51
      ile można czekać za tym Poznaniem..
      • bocostam Re: Farmacja UM Poznań 20.07.07, 15:20
        niech spadnie do 154 jeżeli już wszyscy mają być zadowoleni ;p
        • rekin_maly Re: Farmacja UM Poznań 20.07.07, 17:12
          a na lek maja sie wszyscy zakwalifikowac z 168pkt :) to jest moje marzenie, zeby
          ten wynik kiedys sie pojawil :)
    • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 22.07.07, 22:39
      No i mamy próg..170, tak jak wszedzie. Myslicie że spadnie do 162? bo ja tyle
      mam..
    • rekin_maly Re: Farmacja UM Poznań 23.07.07, 11:05
      dzwonil ktos moze do biura i sie pytal czy odpis OKE moze być wraz z ta
      deklaracja? bo jeszcze sie nie mieszcze w limicie przyjec:(
      • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 23.07.07, 14:35
        ja dzwoniłam do biura..jesli chcesz rekin mały odezwij sie na moje GG to
        pogadamy 3504210
    • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 23.07.07, 15:31
      na prawie wszystkich AM-ach progi pospadały juz do ok. 160 pkt wiec mysle, że w
      Poznaniu bedzie podobnie..najbliższe informacje już w piatek:)
      • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 23.07.07, 17:55
        up
        • farmaceutusia Re: Farmacja UM Poznań 25.07.07, 10:44
          jakieś nowe wieści?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka