Gość: Nena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.07, 15:57 Czy ktoś studiuje tą filologie?? Czy to jest trudny kierunek?? Co trzeab zdawać na maturze zeby sie tam dostac?? Za wszystkie informacje serdecznie dziekuje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pola Re: Filologia romańska IP: *.w90-15.abo.wanadoo.fr 25.10.07, 14:04 o ile mi wiadomo trzeba zdawac j. francuski:) Ale nie wiem dokładnie jak to wygląda teraz, bo ja zdawalam jeszcze starym systemem. Wlaasnie koncze te studia w Lublinie. Kierunek jest trudny, zajęcia po francusku albo w drugim j.romańskim (ja mam portugalski) trzeba się uczyc, wszystko funkcjonuje na zasadzie szkółki-nie ma obijania sie przez cały rok i zakuwania w sesji-jest zakuwanie przez caly czas. nie jest to strasznie praktyczny kierunek-na rynku pracy daje Ci w zasadzie tylko znajomosc jezyków,a wszystki inne przedmioty (ktorych jest mnostwo) nie przydadzą Ci sie do niczego.chyba że bys chciala zostać na uczelni i badac np składnie w tekstach sredniowiecznych. a ja studuije w Lublinie gdzie francuski i portugalski nie sa strasznie cenionymi jezykami. Zeby zostac tłumaczem trzeba zrobic podyplomowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miska Re: Filologia romańska IP: *.tkdami.net 25.10.07, 19:08 Dziewczyno kierunek bardzo trudny jak zreszta wszystkie filologie obce .Ja studiuje na UJ na 5 roku .Duzo nauki i niektore rzeczy zupelnie nieprzydatne w zyciu .W Krakowie mozna znalezc jednak niezla prace .Ja znam jeszcze wloski i angielski i juz od 4 r pracuje w powaznej firmie ,jak wiele osob z mojego roku .Lublin nie jest moze najlepszym wyborem . Odpowiedz Link Zgłoś