Dodaj do ulubionych

Logopeda - dobry zawód?

08.07.23, 21:32
Warto studiować logopedię? Znacie kogoś kto wykonuje ten zawód? Czy logopeda może emigrować i wykonywać swój zawód w innym kraju i w innym języku, czy jest to niemożliwe z racji specyfiki zawodu?

Moja bombelka celuje w filologię angielską, lingwistykę angielski z portugalskim, a ostatnio wynalazła sobie logopedię i tak nawet mi to do niej pasuje. Tylko, że ona poza polskim, ma jeszcze inne obywatelstwo i być może kiedyś będzie mieszkała w innym kraju i nie wiem, czy ta logopedia będzie coś warta.
Obserwuj wątek
    • simply_z Re: Logopeda - dobry zawód? 08.07.23, 21:36
      A portugalski?big_grin
    • alpepe Re: Logopeda - dobry zawód? 08.07.23, 22:13
      Za granicą też mieszkają Polacy. Moi znajomi posyłali syna do polskiej logopedki.
      • barbibarbi Re: Logopeda - dobry zawód? 08.07.23, 22:23
        No tak, ale to jest jakaś niewielka grupa, myślałam bardziej nad możliwością pacy po angielsku - gdzie angielski nie jest językiem rodzimym.
        • koko8 Re: Logopeda - dobry zawód? 08.07.23, 22:34
          Ja nie bardzo rozumiem- logopeda po studiach w Polsce miałby pracować nad wadami wymowy lub prozodią, ktore są odmienne i charakterystyczne dla różnych języków?
          • barbibarbi Re: Logopeda - dobry zawód? 08.07.23, 22:40
            Czyli no way?
          • barbibarbi Re: Logopeda - dobry zawód? 08.07.23, 22:43
            Takie coś znalazłam. slpzone.blogspot.com/2012/04/polski-logopeda-w-usa-amerykanski.html?m=1
        • leni6 Re: Logopeda - dobry zawód? 09.07.23, 11:14
          To jest dla większości ludzi niemożliwe, tzn nie opanują tak perfekcyjnie fonetyki języka obcego żeby jej nauczać, co nie znaczy że dla twojej córki również, ale to już kwestia indywidualnych predyspozycji.
        • jowita771 Re: Logopeda - dobry zawód? 09.07.23, 11:22
          Logopeda zajmuje się nie tylko wymową. Znajoma logopedka pracowała w Anglii z dziećmi ze spektrum, zajmowała się komunikacją alternatywną i wspomagającą.
    • zwyczajnamatka Re: Logopeda - dobry zawód? 08.07.23, 22:36
      Znam kilka logopedek, dobrze sobie radzą zawodowo. Pracują w szpitalu i po południu w prywatnych gabinetach, a także chodzą na wizyty domowe. Kilka z nich zrobiło także neurologopedie i pracują z ludźmi po udarach. Uczą ich mówić od początku, a nawet przełykać pokarm czy ślinę. Robią masaże w jamie ustnej. Jeśli chodzi o pracę za granicą w obcym języku to nie mam pojęcia jak to się odbywa.
    • krwawy.lolo Re: Logopeda - dobry zawód? 08.07.23, 22:45
      Nie jestem w stanie odpowiedzeć na Twoje pytanie, niemniej bardzo mi się podoba wizja Twojej córki. Chciałbym, żeby się jej udało.
      • barbibarbi Re: Logopeda - dobry zawód? 14.07.23, 20:09
        Dostała się i na logopedię i na lingwistykę! Raczej wybierze logopedię.
        • koko8 Re: Logopeda - dobry zawód? 14.07.23, 20:42
          Są już wyniki??
          • barbibarbi Re: Logopeda - dobry zawód? 14.07.23, 20:48
            U nas już są
            • koko8 Re: Logopeda - dobry zawód? 14.07.23, 20:55
              Gratulacje dla córki!
    • mayaalex Re: Logopeda - dobry zawód? 08.07.23, 23:33
      Moj syn (angielskojezyczny) ma w tej chwili aparat rozszerzajacy gorna szczeke. Po zakonczeniu terapii ortodontycznej bedzie prawdopodobnie mial przynajmniej kilka sesji logopedycznych, z logopedami francuskojezycznymi - bo u niego trzeba bedzie wycwiczyc caly aparat mowy z punktu widzenia ortodontycznego bardziej niz konkretnych glosek (nie wiem, czy dobrze to opisuje, w kazdym razie ortodontka twierdzi, ze nie ma znaczenia w jakim to jezyku bo chodzi o inny problem niz czysta fonetyka) - wiec mysle, ze jak najbardziej da sie pracowac w innym jezyku, choc oczywiscie nie z wszystkimi pacjentami.
    • jednoraz0w0 Re: Logopeda - dobry zawód? 09.07.23, 00:45
      Znam i pracuje za granica ale nie pamietam czy kończyła studia w Polsce czy tam. Chyba w Polsce.
    • leni6 Re: Logopeda - dobry zawód? 09.07.23, 11:11
      Z emigracja jest trudno, bo trudno pracować jako logopeda w innym języku niż swój ojczysty. Co do prwcy w Polska, to pewna wada jest to że najbardziej dochodowa jest praca popołudniami/wieczorami, co może kolidowac z życiem rodzinnym.
    • elenelda Re: Logopeda - dobry zawód? 09.07.23, 11:39
      Wiele osób po studiach logopedycznych w Polsce pracuje za granicą. Logopeda nie pracuje wyłącznie nad artykulacją.
      Terapia miofunkcjonalna (m.in. jako wsparcie leczenia ortodontycznego), rehabilitacja stomatologiczna, terapia dysfagii i dysartrii, komunikacja alternatywna i wspomagająca - możliwości jest całkiem sporo. Jeśli zdobędzie dodatkowe uprawnienia, np. prowadzenie terapii SI, neuroflow, Tomatisa itp., pracę będzie miała w każdym miejscu.
    • leosia-wspaniala Re: Logopeda - dobry zawód? 09.07.23, 12:03
      Znam całkiem sporo - część zrezygnowała, bo bez własnego gabinetu to jest łapanie kilku srok za ogon - tu kilka godzin w przedszkolu, tam kilka godzin w innym, tu godzina prywatnie, ale dojechać trzeba na drugi koniec miasta.

>Czy logopeda może emigrować i wykonywać swój zawód w innym kraju i w innym języku, czy jest to niemożliwe z racji specyfiki zawodu?

No średnio, nawet na studiach logopedycznych masz odsiew ludzi z najmniejszą wadą wymowy, jak logopeda miałby pracować z kimś, jeśli sam nie mówi idealnie? Albo raczej - czy sama wysłałabyś dziecko do logopedy mówiącego z obcym akcentem, nawet jeśli ogólnie mówiłby płynnie i poprawnie, ale miał problem z wymówieniem rz, r, ś, szcz?
      • elenelda Re: Logopeda - dobry zawód? 09.07.23, 12:49
        leosia-wspaniala napisał(a):
        Al
        > bo raczej - czy sama wysłałabyś dziecko do logopedy mówiącego z obcym akcentem,
        > nawet jeśli ogólnie mówiłby płynnie i poprawnie, ale miał problem z wymówienie
        > m rz, r, ś, szcz?

Logopeda pracuje nie tylko nad artykulacją. Logopedzi z zagranicy pracują najczęściej w szpitalach i placówkach ochrony zdrowia. W terapii miofunkcjonalnej wspierającej leczenie ortodontyczne, masażach, rehabilitacji stomatologicznej, wprowadzaniu alternatywnych metod komunikacji akcent nie ma znaczenia.
      • jowita771 Re: Logopeda - dobry zawód? 09.07.23, 16:07
        leosia-wspaniala napisał(a):

> No średnio, nawet na studiach logopedycznych masz odsiew ludzi z najmniejszą wa
        > dą wymowy

To akurat nieprawda. Wygoogluj sobie Zbigniewa Tarkowskiego, to logopeda, jeden z najlepszych w Polsce specjalistów od jąkania. Nie wymawia r, a jakoś został logopedą.
        • krwawy.lolo Re: Logopeda - dobry zawód? 09.07.23, 16:17
          Rogopedą by nie został. Tak że ten ...
        • nick_z_desperacji Re: Logopeda - dobry zawód? 09.07.23, 17:48
          I ma pewnie z 70 lat. Wystarczy poczytać kryteria rozmowy rekrutacyjnej, nikt z wadą wymowy się nie dostanie.
    • makurokurosek Re: Logopeda - dobry zawód? 09.07.23, 17:30
      Uwzględniając rewolucję technologiczną, której jesteśmy świadkami nikt ci nie da odpowiedzi który zawód za kilka lat pozwoli już nie tylko na życie na jakimś poziomie, ale w ogóle na przeżycie.

Ja odpuściłam doradzanie córce, niech studiuje to co chce i co sprawi jej przyjemność.

Większość z nas stara się unikać tematu technologii i sztucznej inteligencji, ale prawda jest taka, że już w obecnej chwili niemal wszystkie zawody mogą zostać przez nią zastąpione, a co tu mówić o sytuacji jaka będzie miała miejsce za 5 lat.
    • ichi51e Re: Logopeda - dobry zawód? 09.07.23, 17:54
      Moje dziecko chodziło do polskiego logopedy w Austrii (prowadził tez terapie reki) bo zasadniczo mówi się ze terapia logopedyczna zawsze powinna być w pierwszym języku. Wiec o ile wyemigruje gdzieś gdzie znajdzie się mniejszość Polska to będzie mieć jak w puchu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka