15.05.24, 08:36
Dzień dobry, zostałam poproszona o poradę i chce się poradzić Was.
Jakie sensowne i przyszlosciowe studia można polecić osobie "humanistycznej" uzdolnionej językowo, które nie będą czystą filologią.
Dziękuję za ewentualne podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Studia 15.05.24, 08:51
      Niech idzie w służbę cywilną, w dyplomację.
      • alpepe Re: Studia 15.05.24, 08:59
        I niech szuka najpierw informacji o wymaganiach, a potem studiów.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Studia 15.05.24, 09:09
          Tak się nie da.
          Najpierw się szuka kierunku studiów, a potem sprawdza czy się spełnia wymagania.
          • alpepe Re: Studia 15.05.24, 09:14
            Co??? Co ty piszesz?
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Studia 15.05.24, 09:27
              No, prawdę piszę.
              Jak miałabyś spradzić wymagania, nie wiedząc na jaki kierunek się wybierasz?
              • alpepe Re: Studia 15.05.24, 18:40
                Normalnie, patrzę po wymaganiach na stanowisko w służbie cywilnej, czego oni oczekują od kandydata, a następnie idę na pożądane studia.
          • skumbrie Re: Studia 15.05.24, 10:01
            Alpepe chidziło raczej o wymagania dotyczące pracy, nie studiów.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Studia 15.05.24, 10:06
              Skąd wiesz o co jej chodziło?
              • skumbrie Re: Studia 15.05.24, 13:32
                Primo, raczej chodziło.
                Secundo, z waszych wypowiedzi:
                Ty: Niech idzie w służbę cywilną, w dyplomację.
                A: I niech szuka najpierw informacji o wymaganiach, a potem studiów.
                Ty: Tak się nie da.Najpierw się szuka kierunku studiów, a potem sprawdza czy się spełnia wymagania.
                A: Co??? Co ty piszesz?

Ale może tu jeszcze zajrzy i wyjaśni 😉
              • alpepe Re: Studia 15.05.24, 18:37
                Bo jest inteligentna?
              • mebloscianka_dziadka_franka Re: Studia 16.05.24, 10:30
                Bo mądrej głowie dość dwie słowie.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Studia 15.05.24, 09:06
      Lingwistyka stosowana.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Studia 16.05.24, 09:34
        W tej chwili równie bezsensowna jak filologia.
    • bieda_tubka Re: Studia 15.05.24, 09:09
      a co osoba chce robić w życiu? jaki osoba ma charakter? jakie plany?
      • prosbaoporade5 Re: Studia 15.05.24, 09:17
        Spokojny chłopak. Lubi podróże. Planów brak.
        • pyza-wedrowniczka Re: Studia 15.05.24, 09:59
          No to może turystyka. Albo stosunki międzynarodowe - jak się przy okazji nauczy jakiegoś egzotycznego języka, to będzie super.
          • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 16:07
            Ja mysle ze najgorsze co mozna zrobic to pojsc na studia bo sie cos lubi. Znam jedna co ksiazki lubila czytac i poszla na polonistyke. Na nauczycielkie sie w ogole nie nadawala i stala sie ksiegowa. Skonczylam historie sztuki bo w liceum mnie to interesowalo. Ale ja sie zupelnie nie nadaje do pracy w galeriach i muzeach. Potem drugi kierunek studiowalam w US.

Nalezy raczej patrzec na co sie dana osoba nadaje np. Moja siostrzenica powolniak w ogole sie nie nadawala na studia farmaceutyczne bo wolno liczyla zadania z chemii. Ale wyrzezila ta chemie. Farmaceutka zas jest idealna. Spokojna cierpliwa szczegolowa empatyczna. Uwielbia po pracy zostac i ukladac na polkach

Tak ze lepiej myslec do czego sie nadaje.

W turystyce trzeba byc bardzo asertywnym, otwartym i wygadanym a nie spokojnym
            • novembre Re: Studia 15.05.24, 19:12
              No i geografia sie liczy w turystyce.
            • mava12 Re: Studia 16.05.24, 10:46
              >Znam jedna co ksiazki lubila czytac i poszla na polonistyke. Na nauczycielkie sie w ogole nie nadawala

to zupełnie jak ja. No prawie zupełnie bo na polonistkę nie poszłam, z powodów, które wymieniłaś. Nie widziałam dla siebie przyszłości (pracy) po tym kierunku. Choc bardzo lubiłam, duzo czytałam (nawet lektury wszystkie przeczytałam) i miałam pewne osiągnięcia w pisaniu też.
              W rezultacie udało mi się połączyć, w pracy, zamiłowania "artystyczne" z techniką, powiedzmy (albowiem maturę zdawałam w technikum). Przez przypadek, choć może to nie był przypadek? Po prostu odpowiednia praca trafiła do mnie, w odpowiednim momencie.
              Odpowiadając zaś wątkodawczyni - chłopak humanistyczny ma zapewne jakies poboczne zainteresowania. Humanistyka to pojęcie nader szerokie.
              W filologię bym nie szła bo przyszłościowo to są (i bedą coraz lepsze) odpowiednie aplikacje, niedługo nauka jezków w ogóle nie będzie potrzebna. No chyba że tłumacz przysiegły ale ilu ich potrzeba?
              Humanista może lubi zwierzątka? a więc może weterynaria?
              Turystyka też jest dobrą myslą, z tym że konkretnie co? pilot wycieczek? czy może ma kasę (rodzice prędzej) na otwarcie swojego pensjonatu?
              Poza wszystkim, z tego co obserwuję, to teraz mało kto pracuje w "wyuczonym zawodzie". A już szczególnie wszelkiej masci humaniści.
              • princesswhitewolf Re: Studia 16.05.24, 10:53
                >W filologię bym nie szła bo przyszłościowo to są (i bedą coraz lepsze) odpowiednie aplikacje, niedługo nauka jezków w ogóle nie będzie potrzebna

e tam. Zawsze tlumaczenie w rozmowie na zywo przez maszyne jest problemem bo jest przesuniecie czasowe. Jeden mowi i czeka az maszyna przetlumaczy potem drugi odpowiada i czeka az tamten powie w swoim jezyku i czeka az maszyna przetlumaczy. i Tak w kolko

Wiec nauka jezyka i umiejetnosc dogadania sie zawsze bedzie lepszym rozwiazaniem i w zwiazku z tym zapotrzebowanie na filologow jako nauczycieli jezyka.

a tlumacze dokumentow i ksiazek oczywiscie ze prawie zanikna
        • jkl13 Re: Studia 15.05.24, 10:32
          W takim razie etnolingwistyka. Studia językowo- kulturowe - społeczne. Bardzo ciekawe zajęcia o innych kulturach, społecznościach plus języki. Można dorobić podyplomowe pedagogiczne. Możliwość pisania pracy magisterskiej za granicą. Moja siostra kończyła w Poznaniu, jest bardzo zadowolona z wyboru kierunku studiów.
          • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 10:51
            ja bym poradziła mu sczerze, żeby się spiał i poszedł na konkretne studia
            inaczej zostanie przewalaczem papierów za średnią krajówą, to moze byc narpawde juz ostatni dzwonek
            na pewno przestregłabym przed studiami typu turystyka, jezyk obcy w biznesie itd
            • pyza-wedrowniczka Re: Studia 15.05.24, 14:02
              A czym są te niby konkretne studia? Zwłaszcza takie dla humanisty, czyli nie politechnika i medycyna.
              • poszetka Re: Studia 15.05.24, 14:07
                Ja poszłabym w kierunku zdrowotne. Fizjoterapia to przyszłość.
                • babsee Re: Studia 15.05.24, 14:26
                  Fizjoterapia to raczej mocno nie humanistyczne studia....
              • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 14:11
                bez przesady z tym humanistą, czyli co? śpi na matmie?

konkretne studia - czyli takie dające jakieś umiejętności, koknretną wiedzę.
                wiadomo, ze sporo nauki jeszce czeka po nich, ale są jakąs podstawą

bez sensu jest pchac się jakieś typowo odtwórcze, ogolno profilowe, czy udające innowacyjnie (ost widziałam koszmarek w style j. obcy w biznesie..) - i co ma potem taki absolwent robić?
                • taki-sobie-nick Re: Studia 15.05.24, 21:43
                  A co ma robić po etnoligwistyce? Integrować imigrantów?
              • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 16:17
                >czyli nie politechnika i medycyna.

Medycyna tez juz niedlugo nie bedzis lukratywnym kierunkiem. Coraz wiecej szpitali ma roboty do wykonywania operacji. Oczywiscie bedzie tam jakis lekarz zawsze ale duzo mniej niz kiedys. Tak samo w diagnostyce w przychodniach.
                • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 16:39
                  mysle ze tak się nie stanie
                  drmatycznie spada liczba medykow
                  te roboty pomogą raczej załatać braki kadrowe, natomiast one same nie będą nic robić, to są cały czas narzędzia
                  • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 17:46
                    tak ale bedzie tego coraz wiecej. Roboty i automaty stawac sie beda coraz bardziej efektywne. Juz za 20 lat bedzie duzo mniej lekarzy i pielegniarek
                    • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 18:05
                      olbrzymi odpływ z zawodów medycznych bedzie miał miejsce do 2030, tu problemem dramatyczny niedobór kadr wszelkich szczebli. Roboty i automatyzacja co najwyzej ograniczą ubytki, ale na pewno nie będą nas leczyć roboty, przynajmiej nie w xXi wieku
                      • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 18:10
                        no widzisz a tu juz testuja systemy by w przychodniach wstepna analize robily roboty zamiast rejestratorek

no i w szpitalach bedzie 2 lekarzy a nie caly sztab przy operacji
          • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 10:58
            tylko pozostaje kwestia znalezienia pracy jeszcze
          • little_fish Re: Studia 15.05.24, 18:43
            A z pracy po tych studiach jest zadowolona?
          • ver08 Re: Studia 15.05.24, 19:59
            Moja córka też. I też jest zadowolona. Z pięciu lat studiów ponad dwa spędziła za granicą. Nie miała też żadnego problemu ze znalezieniem pracy.
    • kafana Re: Studia 15.05.24, 09:43
      Filologia to zawsze dobry pomysł na 2 kierunek studiów. Tylko taka gdzie języka uczy się od podstaw. Można się w 3 lata ładnie języka naumieć plus mieć niezle pojęcie o kulturze.
      Do połączenia z: zarządzaniem wszelakim, socjologia, historia sztuki, turystyka itp.
      Jak bym teraz szła to bym wybrała Turecki, Rumuński może Albański smile
      • kafana Re: Studia 15.05.24, 09:44
        I wszystkim związanym z IT ( oczywiscie zakładamy ze ang jest już naumiany)
        • taki-sobie-nick Re: Studia 15.05.24, 21:51
          Od kiedy kierunki związane z IT są humanistyczne?
          • taje Re: Studia 15.05.24, 21:56
            Może na zasadzie skojarzenia język programowania = język...
      • princesswhitewolf Re: Studia 16.05.24, 08:50
        historia sztuki jest studiami dla kogos kto chce w muzeum inwentrayzacje zabytkow robic, albo siedziec w zamku i oprowadzac wycieczki emerytow albo w galerii pilnowac obrazow.

Nie sa to studia gdzie mozna od razu studiowac dwa kierunki, Potwornie ciezki kierunek.

Byli tacy co przyszli z innego ale potem albo zostali i zrezygnowali z drugiego albo z hist sztuki ( czesciej)

• biala_ladecka Re: Studia 16.05.24, 09:22
          Princess kolejny raz opowiadasz o historii sztuki dziwne historie, jakbyś zapomniała, że nie żyjesz w próżni.
          I przestań ludziom wmawiać, że po HS ktoś siedzi w galerii na krześle pod obrazem, bo to bzdura.
          • trampki-w-kwiatki Re: Studia 20.05.24, 13:37
            Tez mam trochę znajomych po tym kierunku i robią zdecydowanie inne rzeczy, całkiem fajne.
    • grruu2.0 Re: Studia 15.05.24, 09:51
      Pytanie kompletnie nie od tej strony. Nie ma sensu wybieranie studiów dla samych studiów. Co ta osoba chce robić? Nawet jeśli nie konkretny zawód to jakiego rodzaju prace, branże ją interesują? Jakiego typu praca - biurowa na etat, administracja państwowa, chce być przedsiębiorcą? Praca wymagająca i stresująca czy raczej spokojna.
      • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 10:59
        celna uwaga, młody chyba przegapił przeystanek i teraz chce przeczekać i zobaczyc co mu przyjdzie do głowy
        • grruu2.0 Re: Studia 15.05.24, 11:06
          Nic nie przegapił, to zupełnie normalne że się w tym wieku nie ma sprecyzowanych planów. Tylko właśnie fajnie zrobić takie luźne rozeznanie, nie od razu pod konkretny zawód to może coś fajnego spadnie do głowy.
          Ja bardzo żałuję, że u mnie mocno forsowane było podejście "na jakie studia idziesz" a nie "co chcesz robić w życiu" i o wielu ciekawych obszarach nawet nie pomyślałam
          • trampki-w-kwiatki Re: Studia 20.05.24, 13:40
            A ja poszłam na studia dla studiowania i nie żałuję. Było mega ciekawie, wkręciłam się mocno i bardzo chciałam zostać na uczelni.
            A potem mi się odwidziało. Obecnie robię rzeczy, które nie są związane z moim kierunkiem studiów, choć wynikają z tego, co na tych studiach robiłam.
    • bywalec.hoteli Re: Studia 15.05.24, 09:58
      Nie wierzę w osoby "humanistyczne" czy "ścisłe". Albo ktoś jest dobry w nauce albo słabe.

Ale w przypadku, o którym piszesz, rozważałbym studia, które łączą IT, języki programowania oraz języki mówione, a także komunikację człowiek-komputer. Przetwarzenie języka przez programy komputerowe, boty zarówno piszące jak i gadające, automatyczne tłumaczenia się niesamowicie rozwija.
      Co prawda należy się zastanowić czy to nie zostało już zbyt zdominowane przez amerykańskie firmy w rodzaju OpenAI.Trzeba zgłębić temat na ile jest to perspektywiczne za 5 lat.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Studia 15.05.24, 10:08
        Twoja wiara nie ma nic wspólnego z prawdą, ani nauką.
        • simply_z Re: Studia 15.05.24, 10:11
          Niestety ma...też o tym czytałam.
          • bywalec.hoteli Re: Studia 15.05.24, 10:19
            Owszem są różne rodzaje osobowości i osoba która ma wysoką inteligencję emocjonalną może być zupełnie inna osoba niż osoba z wysokim IQ, ale moim zdaniem, żeby być dobrym w nauce „humanistycznej”, to trzeba znać przyzwoicie matematykę a żeby zostac dobrym inżynierem to trzeba znać przyzwoicie język polski.
            Jeśli ktoś ma zdolności do uczenia się to nie ma znaczenia jaki przedmiot.
          • grruu2.0 Re: Studia 15.05.24, 10:20
            O czym? Nie istnieje coś takiego jak predyspozycje? Jak ktoś jest dobrym lekarzem to byłby równie dobrym prawnikiem, inżynierem budownictwa, programistą, architektem i ekonomistą?
            • bywalec.hoteli Re: Studia 15.05.24, 10:24
              Ale zdajesz sobie sprawę, że na 4 z 5 wymienionych przez ciebie kierunków zdaje się egzamin z matematyki? A prawo wymaga dobrego posługiwania się logiką?
              • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 10:27
                logika to nie matematyka. Zylam kiedys z dr filozofii ktory byl genialny z logiki a baranem z matematyki.
                • bywalec.hoteli Re: Studia 15.05.24, 10:29
                  Wg wikipedii logika ma jednak dużo wspólnego z matematyką:
                  "Logika (gr. λόγος, logos – rozum, słowo, myśl) – nauka formalna o jasnym i ścisłym formułowaniu myśli, o regułach poprawnego rozumowania i uzasadniania twierdzeń. Historycznie była uznawana za dział filozofii bliski retoryce[1], jednak narodziny rachunku zdań w XIX wieku zapoczątkowały logikę matematyczną.

W tradycji zachodniej prekursorem systematycznej logiki był Arystoteles[2][3]. Współczesna logika, wykorzystując metodę formalną, znacznie rozszerzyła pole badań, włączając w to badania nad matematyką (metamatematyka), konstruowanie nowych systemów logicznych (np. logiki wielowartościowe), czysto teoretyczne badania o matematycznym charakterze (np. teoria modeli), zastosowania logiki w informatyce i sztucznej inteligencji (logic for computer science)[4]."
                  • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 17:48
                    ma, ale to nie jest jednak to samo. Na studiach takich jak np filozofia jest Logika. Jednak nie rozwiazuje sie non stop tam logicznych zadan. Duzo jest teorii o logice a nie zadan logicznych
                    • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 17:51
                      sa ludzie ktorzy na testach logical reasoning wypadaja bardzo dobrze a duzo gorzej na matematycznych. jak sie zdaje SAT LSAT GRE i GMAT na studia w USA to wlasnie jest czesc zwana verbal reasoning i czesc matematyczna. Verbal reasoning to krotki tekst z pytaniami opartymi o logike. Sa ludzie wypadajacy duzo lepiej w tym tescie logiki niz matematyki.
                      Moj stary wypada swietnie z matmy a w tych na reasoning duzo gorzej niz ja a przeciez zna bardzo dobrze matme. Dlaczego? A odpowiedz jest prosta. Ja zdawalam tego zasranego GMATA i przez rok uczylam sie jak zdac taki egzamin a zadania sa oparte o pewne klucze
              • grruu2.0 Re: Studia 15.05.24, 10:32
                Ale na medycynę niezbędna jest też chemia i biologia, czy ktoś kto jest słaby z chemii nie może być dobrym prawnikiem? A osoba, która jest słaba z matematyki nie może być świetnym tłumaczem?
                • panna.nasturcja Re: Studia 15.05.24, 13:40
                  On nie pisał o predyspozycjach do zawodu tylko o możliwościach skończenia studiów i ma rację: wysokie IQ pozwala skończyć większość kierunków.
                  Ale serio, nie każdy musi skończyć studia. Jak ktoś nie ma żadnego pomysłu na siebie to nie jest humanistą tylko nie ma zainteresowań, pasji, nie jest w niczym dobry. Niech idzie do pracy, jak mu się wyklaruje dalsza droga to studia zawsze może skończyć.
                  • waleria_bb Re: Studia 15.05.24, 19:05
                    Z tym, żeby szedł do pracy to tak 50/50. Po samym liceum i bez fachu to magazyn, kelnerowanie i generalnie nic rozwojowego. Młody mózg jest chłonny, już bym bardziej namawiała na szkołę policealną, kurs, żeby nie okazało się, że chłopak utknie w kiepskiej pracy na lata. Ważne też w tym wieku jest środowisko i tu jednak uważam, że studiowanie i generalnie ta akademicka atmosfera pomaga, może zainspirować niezdecydowanych, bo poznaje się ludzi z bakcylem.
        • panna.nasturcja Re: Studia 15.05.24, 13:38
          Ale on ma sporo racji. Jak ktoś ma wysokie IQ to skończy większość kierunków (pomijam te, do których trzeba mieć talent typu słuch muzyczny).
          Często tzw. „humaniści”, którzy nie mają pomysłu na studia to nie są żadni humaniści (warto sprawdzić co to de facto oznacza) tylko ludzie, którzy nie mają zainteresowań, nie radzą sobie z naukami ścisłymi i tyle.
          • grruu2.0 Re: Studia 15.05.24, 13:46
            Nie jestem przekonana, że przerzucenie dobrego studenta jednego kierunku na inny kierunek będzie oznaczało, że będzie on miał równie dobre wyniki
            • katriel Re: Studia 16.05.24, 08:56
              Niekoniecznie równie dobre, ale pewna korelacja jest: ogólnie wysoka inteligencja pomaga w każdych studiach. A różnice będą po części wynikać po prostu z motywacji, bo jak przerzucisz dobrego studenta na kierunek, który go w ogóle nie interesuje, to oczywiście wyniki mu spadną, nawet jeśli w zasadzie nie musiałyby.
          • szafkanocna Re: Studia 16.05.24, 09:43
            czyli interesowanie sie sztuka, historia, literatura, kultura, jezykami, filozofiami, religiami = osoba bez zainteresowan, chowajaca sie pod kryptonimem “humanista”, by zamaskowac brak inteligencji.
            hahahah
            strasznie mozg boli, jak sie czyta niektore wypowiedzi. spadam stad.
      • mava12 Re: Studia 16.05.24, 11:16
        >Nie wierzę w osoby "humanistyczne" czy "ścisłe". Albo ktoś jest dobry w nauce albo słabe

tiaaa... no jak ktos "jest dobry w nauce" to zawsze może wykuć...
        Ja byłam "dobra w nauce". Jako niespełna 16-latka trafiłam do technikum bo akurat taka szkoła najbliżej mojego miejsca zamieszkania i wybrała ją rodzina. Ja byłam "dobra w nauce" i jako niespełna 16-latka, miałam gó***ne wyobrażenie co chcę robić i co znaczy technikum, byłam dobra "ze wszystkiego".
        W szkole tej męczyłam się długie 5 lat. Owszem, wszystko zaliczałam i zdawałam ale zupełnie nie interesowało mnie prawo Ohma i w dudzie miałam jakies przekaźniki, o których kazali mi sie uczyć. Za to najlepiej czułam się na lekcjach z polskiego i tu osiągałam sukcesy bez problemów, bez przymusu i kucia - samo wchodziło do głowy.
        Zdałam maturę, osiągając tytuł technika elektronika. A mój starszy brat cały czas wyśmiewał się, że jest lepszym elektronikiem (bez tytułu bo skończył inne szkoły) niż ja, z tytułem. I miał rację. Na szczęście potem zmieniłam całkowicie zawód.
        I jeszcze...mój syn, humanista, w pewnym momencie zapragnął iść na studia "IT" albowiem to takie przyszłościowe.... Jako że to był drugi kierunek studiów to prywatnie. Zapłaciłam za nie ja, z własnej kieszeni choc od początku uważałam, i ostroznie mówiłam synowi (żeby nie zniechęcać i nie nastawiać negatywnie), czy aby na pewno wie co robi, i czy to jest dla niego najlepsza opcja. Uparł się i poszedł, na bardzo dobrą, renomowaną uczelnię. W ciągu drugiego roku zrezygnował bo jednak nie bardzo dawał radę choć egzaminy zaliczał ale na zasadzie kucia, a chyba nie o to chodzi.
        Za to mój drugi syn, umysł wybitnie ścisły (po ojcu) doskonale radził sobie właśnie z informatyką, i to juz od gimnazjum, kiedy to zarobił pierwsze pieniądze na utworzeniu strony internetowej, na zlecenie. Zawsze miał 6 z informatyki, jego literatura fachowa mocno wybiegała poza tę szkolną.Bez problemu dostał się na studia na PW, na których się nudził bo twierdził, że "on to juz wszystko wie" i "tylko marnuje czas". Bez problemu też dostał potem pracę, w międzynarodowej firmie, w której zarabiał dużo więcej niz ja, po kilkudziesięciu latach pracy.
        Tak, są osoby humanistyczne i ścisłe. Choc wykuć można się wszystkiego.
    • szafireczek Re: Studia 15.05.24, 10:08
      Nie istnieją - jeśli ktoś chce w przyszłości na rynku pracy konkurować atutem określanym, jako " znajomość języków". Może towarzysz osoby starszej za granicą - ale tu też trzeba mieć predyspozycje. IT, biotechnologia, cyberbezpieczeństwo, specjaliści AI itp. + wszystko, co się wiąże ze starzejącym społeczeństwem - to przyszłość. Wiele zawodów wyprze właśnie rozwój AI.
      • grruu2.0 Re: Studia 15.05.24, 10:22
        Znajomość języków nadal będzie atutem w dyplomacji, służbach, dziennikarstwie, turystyce, będzie też przydatna w biznesie
      • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 10:24
        jak nie istnieja? jeszcze w latach 90tych mialam znajomych majacych wyklady pietro wyzej na lingwistyce stosowanej. Kierunek jak najbardziej istnieje. Wielojezyczny
        • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 10:26
          o tu, cala lista uczelni gdzie mozna studiowac lingwistyke stosowana: www.otouczelnie.pl/artykul/1016/Lingwistyka-stosowana
          • szafireczek Re: Studia 15.05.24, 11:16
            smile nie chciało mi się rozpisywać to "nie istnieją" odnosiło się do pytania o "sensowne i przyszlosciowe".

Natomiast odnośnie do znajomości języków - można znać i 5 języków płynnie, ale nie mieć nic w nich sensownego do powiedzenia. Sama znajomość języka nie predestynuje do bycia dyplomatą, dziennikarzem, podróżnikiem itd. Kandydat - z opisu - raczej chce spokoju, więc propozycja pracy w służbach specjalnych to jedynie archiwum, a i tam raczej nie ma niewielkie szanse
            • simply_z Re: Studia 15.05.24, 11:36
              Kandydat?proszę cię...w wieku 19 lat ma się jeszcze siano w głowie.
              • szeptucha.z.malucha Re: Studia 15.05.24, 11:38
                Siano w głowie? To ja znam jakąś inną młodzież🤔
                • grruu2.0 Re: Studia 15.05.24, 13:46
                  To nie jest siano w głowie, natomiast czymś zupełnie normalnym jest niepewność, co się chce robić
              • panna.nasturcja Re: Studia 15.05.24, 13:42
                Siano w głowie? Serio?
                Znana mi młodzież ma pomysł na siebie i studia. Tak, to się może zmienić, ale oni mają jakieś plany, pomysły, zainteresowania, do czegoś dążą.
                • grey_delphinum Re: Studia 15.05.24, 16:15
                  panna.nasturcja napisała:

> Siano w głowie? Serio?
                  > Znana mi młodzież ma pomysł na siebie i studia. Tak, to się może zmienić, ale o
                  > ni mają jakieś plany, pomysły, zainteresowania, do czegoś dążą.

A ja znam mlodziez, która nie ma pomyslu i planów.
                  Bywa i tak, nie ma co generalizować .
                • simply_z Re: Studia 20.05.24, 13:47
                  taa wy i wasza znana mlodziez. Znam niewiele osob, ktore w wieku 19 lat wiedza, czym tak naprawde chca sie zajmowac (zwlaszcza przy tak dynamicznie rozwijajacym sie rynku pracy), wiec z laski swojej, nie pieprzcie.
                • taje Re: Studia 20.05.24, 14:28
                  A znana mi młodzież niekoniecznie. Ja też nie miałam konkretnych planów w liceum, miałam mnóstwo zainteresowań i nie wiedziałam co wybrać. Miotałam się do samego końca. Poszłam ostatecznie na studia A, ale po 2 latach zaczęłam inny kierunek B, o którym w liceum nawet nie chciałam słyszeć i ostatecznie tu znalazłam pracę.
            • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 15:04
              Szafireczku ale samo skonczenie studiów dziennikarskich czy dyolomatycznych tez nie daje zadnej gwarancji ze ktos ma cos sensownego do powiedzenia. Jest masa absolwentow tych studiow ktorzy robia cos innego
              • szafireczek Re: Studia 15.05.24, 15:48
                Oczywiście, w bardzo wielu zawodach dopiero wiedza, predyspozycje, a i odrobina talentu zawsze się przydają. Poza tym, niektóre zawody w przyszłości i tak ewidentnie będą się zwijać. Trendy już widać i nie jest to rozwój liniowy, tylko skokowy.
                • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 17:51
                  no wlasnie
      • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 11:21
        co do IT to wydaje mi się, ze biorąca bedzie klasyczna informatyka, nie wierzę w te wszsytkie odpryski programistyczn-jakieś tam
        • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 15:05
          Robotyka z elementami AI
          • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 15:38
            nie słyszałam o takim kierunku, ale chyba jest robotyka i automatyka, dość popularna
            • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 19:41
              To nie nazwa kierunku w PL tylko wymienilam co
    • anatewka11 Re: Studia 15.05.24, 10:16
      Kognitywistyka - łączy filozofię , psychologię z informatyką, tych dyscyplin tam więcej wchodzi ale nie pamiętam już co dokładnie .
      • pseudo_stokrotka Re: Studia 15.05.24, 10:35
        I co po takiej kognitywistyce się robi?
        • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 10:52
          nic wink
      • szeptucha.z.malucha Re: Studia 15.05.24, 10:46
        To, co się chce😁
        • anatewka11 Re: Studia 15.05.24, 13:02
          Co dusza zapragnie
    • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 10:23
      lingwistyka stosowana
      międzynarodowa komunikacja językowa
      • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 10:56
        ja bym radziła zeby chocc sprobował coś związanego z biznesem, finanse, albo ekonomie, zawsze bedzie miał pojęcie o biznesie, moze sie przydac
        • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 15:02
          Wiesz ilu ludzi konczy studia biznesowe... Albo ekonomiczne? To juz lepsze te finanse
          • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 15:03
            Chociaz moze lepiej studiowac ta lingwistykę i ACCA egzaminy ksiegowosci zdac po kursie. Lepiej niz po stydiach finansow wyjdzie bo powazniejszy to dyplom jest
            • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 15:41
              nie zgodze sie, lepiej studować racuhnokowość i zrobic sobie kurs jezykowy
              tak bedzie prosciej, a wiedzy finansowej raczej nie zdobedzie sie bez studioów
              • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 17:56
                >a wiedzy finansowej raczej nie zdobedzie sie bez studioów

zurawinko ty chyba za bardzo sie nie orientujesz w temacie ksztalcenia w finansach. Egzamin ACCA ma pare poziomow. I ktos kto posiada ACCA certyfikat w swiecie jest znacznie powazniej traktowany jako ksiegowy niz ktos kto studiowal po prostu finanse na sgh

Tak samo jak ktos po kursach C++, .NET i kwalifikacjach np Microsoftu typu C++ Certified Professional Programmer (CPP) czy Oracle Certified Associate Java Programmer OCAJP bedzie powazniej traktowany niz ktos kto studiowal programowanie 3 lata na uczelni. Chodzi o standardy egzaminow i kto te egzaminy robi i na jakim poziomie
                • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 18:02
                  Królewno akurat mam całkiem szeroką wiedzę w tym zakresie.
                  Historyjki o finansistach bez szkoły możesz sobie pod koronę wsunąć

z pewnością nic tak nie przeszkadza w karierze jak studia smile
                  • princesswhitewolf Re: Studia 15.05.24, 18:28
                    nie awansowalam jeszcze na krolewne niestety. Natomiast pracuje w biznesie, z ksiegowymi, mam siostrzenice ksiegowa, przyjaciela ktory ma syna ksiegowego i skonczylam MBA w polnocnej Kalifornii, i guess what, musialam zdawac rowniez accounting i finance modules. Zapewniam ze ktos z ACCA certyfikatem ma wieksze szanse niz tylko ktos po jakichs studiach www.gov.pl/web/finanse/certyfikat-association-of-chartered-certified-accountants-acca
                    • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 18:34
                      nie wiem co i kiedy zdawałaś w Kalifornii i poza (pewnie jedne z tych "jakichś tam studiów"), równie dobrze możesz mieć szwagra kosmonautę

jeżeli myślisz, ze acca spada z nieba każdemu, to moze trzymaj się z przyjacielem, który ma syna księgowego;

Ja nie mowie o byle studiach, tylko o konkretnych kierunkowych! Skończ takie, to wtedy zobaczysz jak przeszkadzają w życiu
                      • princesswhitewolf Re: Studia 16.05.24, 08:43
                        przeciez mowie ci ze a kursy przygotowujacych do ACCA

powtarzam: nie masz zielonego pojecia o czym mowisz

Na University of San Francisco na moim kierunku MBA byla jeszcze jedna Polka. Skonczyla magisterke z organizacji i zarzadzania zanim sie dostala na MBA. Mowila w trakcie studiow ze jej studia byly szkolka w porownaniu z tym co teraz robi.

Pisalam juz wyzej ze mam kolezanke polonistke ktora wyjechala z mezem do Luksemburgu. Skonczyla kursy ACCA i zdala egzaminy. Jest ksiegowa.

Poziom nauczania na polskich uczelniach nie jest wysoki. Zadna z polskich uczelnii nie jest nawet w pierwszych 300 wymienianych w jakichkolwiek rankingach na swiecie

wez sie nie osmieszaj
                        • princesswhitewolf Re: Studia 16.05.24, 08:44
                          a i ta znajoma co ze mna studiowala skonczyla SGH. To ta jak okreslala " szkolka"
                        • cranberries1983 Re: Studia 16.05.24, 08:56
                          opowiadasz historyjki, po znajomych zdobyte: koleżanka koleżanki, syn kolegi...

ploty i brednie, że jak zwykle w PL jest wszystko bee, ale za to w połonocnej CA cacy..
                          wróć na ziemię!
                          • princesswhitewolf Re: Studia 16.05.24, 09:06
                            Lista Szanghajska, czyli zestawienie najlepszych szkół wyższych na świecie - została ogłoszona po raz dziesiąty. Uniwersytet Warszawski oraz Uniwersytet Jagielloński utrzymały swoje pozycje w 4. setce.

Nie, bee ale na calym swiecie kazdy ksiegowy wie, ze tak naprawde najbardziej powaznie traktowana edukacja jest certyfikat charteru ksiegowych- ACCA. A ty mie wmawiasz ze nie, No wmawiaj mi jeszcze ze mieszkasz na Ksiezycu
                            • cranberries1983 Re: Studia 16.05.24, 09:20
                              spytaj sie lepiej swojej genialnej koleżanki po co studiowała na tej beznadziejnej sgh smile
                              a nie poszła od razu na ten wspaniały uniwerek w połnocnej kalifornii
                              • princesswhitewolf Re: Studia 16.05.24, 10:03
                                przeciez napisalam co studiowala: Organizacja i Zarzadzanie. Czytaj uwaznie

na uniwersytetach sa rozne poziomy, my studiowalysmy postgraduate degree MBA

ale sa ludzie ktorzy studiuja tuz po szkole sredniej undergraduate
            • shule_aroon Re: Studia 20.05.24, 12:15
              princesswhitewolf napisała:

> Chociaz moze lepiej studiowac ta lingwistykę i ACCA egzaminy ksiegowosci zdac p
              > o kursie. Lepiej niz po stydiach finansow wyjdzie bo powazniejszy to dyplom jes
              > t
              Zielony swiezak po tego typu filologii/lingwistyce nie pójdzie na podyplomowke pod ACCA, bo trzeba mieć solidne
              podstawy.
          • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 15:40
            finanse jak najbardziej
            • princesswhitewolf Re: Studia 16.05.24, 08:45
              zeby pracowac w Polsce w banku lub u szewca. Na calym swiecie ACCA sie liczy
              • simply_z Re: Studia 19.05.24, 21:30
                Powiedz to mojej koleżance głównej księgowejwink.
    • migafka357 Re: Studia 15.05.24, 11:04
      Jeśli nie ma nic przeciwko byciu urzędnikiem - administracja albo Kolegium Europejskie na warszawskim Natolinie.
    • scarlett74 Re: Studia 15.05.24, 11:05
      Z rozmów o wybranych kierunkach humanistycznych : prawo europejskie, językoznawstwo, wschodnioznawstwo
      • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 11:16
        to moze niech spróbuje na prawo, to da mu wiecej opcji
      • bieda_tubka Re: Studia 15.05.24, 15:44
        nie ma takiego kierunku jak prawo europejskie, jest prawo albo europeistyka
        • taje Re: Studia 15.05.24, 20:12
          Jak najbardziej są takie kierunki jak prawo europejskie. rekrutacja.amu.edu.pl/kierunki-studiow/prawo-europejskie,376
    • gulcia77 Re: Studia 15.05.24, 11:44
      Gdybym jeszcze raz miała 19 lat i trochę więcej wiedzy o samej sobie, to celowałabym w służbę cywilną/dyplomację.
      Tylko młody człowiek sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, czy coś takiego go kręci. Natomiast na pewno jest to kierunek przyszłości, mamy masę zaniedbań do nadrobienia, a sytuacja jest dynamiczna.
      Jeśli natomiast ma podzielność uwagi, a jednocześnie umiejętność skupienia się na zadaniach, do tego ma choćby śladowe myślenie techniczne - są dramatyczne braki w kontroli lotów, obsłudze lotniczej, etc
      • kamire12 Re: Studia 15.05.24, 13:51
        co byś robiła po tej służbie cywilnej, dyplomacji? serio pytam, bez złośliwości?
        gulcia77 napisała:

> Gdybym jeszcze raz miała 19 lat i trochę więcej wiedzy o samej sobie, to celowa
        > łabym w służbę cywilną/dyplomację.
        > Tylko młody człowiek sam musi sobie odpowiedzieć na pytanie, czy coś takiego go
        > kręci. Natomiast na pewno jest to kierunek przyszłości, mamy masę zaniedbań do
        > nadrobienia, a sytuacja jest dynamiczna.
        > Jeśli natomiast ma podzielność uwagi, a jednocześnie umiejętność skupienia się
        > na zadaniach, do tego ma choćby śladowe myślenie techniczne - są dramatyczne br
        > aki w kontroli lotów, obsłudze lotniczej, etc
        >
        • alpepe Re: Studia 15.05.24, 18:45
          Cała masa gryzipiórków do konsulatów i ambasad jest potrzebna.
      • bieda_tubka Re: Studia 15.05.24, 15:46
        Każde pokolenie ma swój "kierunek przyszłości", w moim do były stosunki międzynarodowe (wchodzimy do UE!) i psychologia (każdy będzie miał swojego psychologa!). Dlatego trzeba się skupiać na tym, co się planuje w życiu robić i pod to dobrać studia, a nie szukać kierunków pod okiem obcych ludzi z forum.
        • biala_ladecka Re: Studia 16.05.24, 09:32
          Chyba jesteśmy z podobnych roczników big_grin
          Dobrze stała jeszcze anglistyka.
          Mnie intensywnie odradzano wtedy filologię klasyczną - kurz, przeszłość i bankowe bezrobocie. Oczywiście posłuchałam. Z perspektywy czasu myślę, że to się jednak mogło udać. No nie przewidzisz.
          • ekstereso Re: Studia 16.05.24, 10:19
            Anglistka? To był dobry wybór w latach 90 tych nie teraz
            • biala_ladecka Re: Studia 16.05.24, 10:27
              A o czym my piszemy?
          • szeptucha.z.malucha Re: Studia 16.05.24, 11:33
            Też zrezygnowałam z filologii klasycznej na rzecz tych "przyszłościowych"- początek lat 90- tych.
            Z doświadczenia wiem, że lepiej zajmować się czymś niszowym ale z pasją niż iść za tłumem 🚶 🚶🚶i "trendami".
            Syn np. mówi, że dziwni jesteśmy. Wszyscy jego koledzy z roku (filozofia) mają trucie w domu za kierunek a my mówimy "ok", na pewno odnajdziesz sobie miejsce na Ziemi. I coś tam kombinuje.
            • alpepe Re: Studia 16.05.24, 12:57
              Moja koleżanka z liceum jest po filozofii. Ojciec i teść politycy, mogła sobie pozwolić. Ma kilka firm wytransferowanych na Cypr, z tego, co ostatnio widziałam. Może twojemu synowi trafi się teściowa, która go też ładnie ukierunkuje.
              • szeptucha.z.malucha Re: Studia 16.05.24, 13:00
                Stereotyp. Studenci filozofii mają z reguły drugi kierunek/zawód. Radzą sobie bez teściowych.
    • 71tosia Re: Studia 15.05.24, 13:29
      Cos ci wiąże się z cyberbezpieczenstwem, marketingiem internetowym?
    • panna.nasturcja Re: Studia 15.05.24, 13:33
      Żadnych. Jak nie ma pomysłu na siebie i zainteresowań to szkoda czasu na studia.
      • grruu2.0 Re: Studia 15.05.24, 13:47
        Może odkryć pomysł na siebie w czasie studiów
        • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 13:49
          moze niech popracuje na początek, pozna troche zycie, to czase otwiera oczy
      • afro.ninja Re: Studia 15.05.24, 14:44
        To co ma robić całymi dniami, jak nie ma żadnych pomysłów, a stać go na studiowanie?
        • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 15:41
          iść do pracy, żeby poznać świat, życie i zdecydować co chce robić
          • afro.ninja Re: Studia 15.05.24, 15:44
            A gdzie on ma iśc do tej pracy, jak nie ma pomysłu na siebie, ani doświadczenia? Pozna świat przerzucając towary w sklepie?
            • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 15:46
              moze zatrudnić się jako kelner też, albo portier, urzednik, albo kierowca Uber
              masa pracy dla osob z jego wykszałceniem
              lepsze to niż pojscie na rympał na studia
              • waleria_bb Re: Studia 15.05.24, 19:09
                Urzędnik po ogólniaku? Proszę Cię.
                Raz, nie będzie miał statusu studenta i to już ograniczenie w poszukiwaniu pracy. Jak zostanie do wyboru uber, rozwożenie jedzenia, produkcja, sklep, magazyn może magicznie nastąpi olśnienie i pojawi się pomysł, na jakie studia iść. Dla kogoś po samym liceum jest bardzo ciężko.
                • cranberries1983 Re: Studia 15.05.24, 19:11
                  szeregowego stanowiska urzędnicze masz po maturze, serio są takie (mnei to też zdziwiło)
                  jak nie ma pomysłu na studia, to naprawdę nie ma co brać "byle czego"
                  • taki-sobie-nick Re: Studia 15.05.24, 22:14
                    cranberries1983 napisał:

> szeregowego stanowiska urzędnicze masz po maturze, serio są takie (mnei to też
                    > zdziwiło)

I bardzo dobrze.

Kiedyś większość stanowisk urzędniczych była po maturze, następnie trzeba było mieć wyższe studia (stopień magistra), a teraz ktoś wpadł na to, że do odpowiadania na pismo nr. 2314 stopień magistra nie jest konieczny.
    • ikoniecikropka Re: Studia 15.05.24, 14:48
      A co jest nie tak z filologiami?
      • szafireczek Re: Studia 15.05.24, 15:55
        Zupełnie nic - sęk w tym, że pytanie dotyczy kierunku humanistycznego, który w przyszłości umożliwi łatwe zdobycie dobrze płatnej i stabilnej pracy, a wtedy na tej drodze stają znaki drogowe ostrzegawcze.
        • ikoniecikropka Re: Studia 15.05.24, 17:54
          Nieprawda. Jeżeli wybiera się filologię nienależącą do tych najpopularniejszych, a jednocześnie powiązaną z krajem, który ma duże gospodarcze wpływy... Mnóstwo znam ludzi, którzy na znajomości oryginalnych języków, zarobili świetne pieniądze. Dużo lepsze po filologiach niż ogólnorozwojówkach humanistycznych.
          • kafana Re: Studia 15.05.24, 22:20
            I to są wspaniałe studia. Jedne z niewielu ostatnich gdzie poznaje się ludzi, podróżuje, ma osobisty kontakt z wykładowcami plus poznaje sie całe tło kulturowe.
            • princesswhitewolf Re: Studia 16.05.24, 08:46
              podrozuje? funduja darmowe wycieczki na filologiach?
              • beznickova Re: Studia 16.05.24, 12:00
                Są stypendia.
              • kafana Re: Studia 17.05.24, 17:54
                Wyjazdy naukowe min 1/2 w roku. Ja tak miałam i widzę ze nadal jest jezdzone
          • szafireczek Re: Studia 16.05.24, 11:50
            Prawda.
            Popełniasz potrójny błąd we wnioskowaniu - po pierwsze - ja piszę o przyszłości, a ty podajesz informacje o przeszłości i sądzisz, że tak będzie, bo kiedyś coś tam - sorry, ale tak nie będzie; po drugie - to, czy znasz, czy nie znasz nie ma znaczenia dla trendu i niczego nie dowodzi, nawet w ujęciu "mnóstwo znam ludzi", bo jak na Księżycu nie byłaś to niby on nie istnieje? a po trzecie - postawiłaś chochoła "ogólnorozwojówki humanistyczne" i z tym dyskutujesz.
            Poza tym zauważ, że sama nawet warunkujesz jeśli - jeśli - chociaż nie wiadomo, czy absolwent te kryteria spełnia, no i de facto chodzi tu najbardziej o sinologię albo indologię, bo te kraje się tak pozycjonują w gospodarce - to liczba miejsc na studiach jest bardzo ograniczona i jest bardzo ostra rywalizacja - trzeba mieć wyniki na maturze optymalne, a nie tylko bardzo dobre, czyli już od początku liceum trzeba na to pracować, a nie przed składaniem dokumentów rozeznawać, co tam w duszy gra.
      • dr.amy.farrah.fowler Re: Studia 16.05.24, 12:52
        To, że nie mają już sensu. Można po nich uczyć albo tłumaczyć. Tłumaczenia są w zaniku. W nauczaniu jest ogromna konkurencja "nejtiwów" ze zmywaka biorących mniej niż ja 30 lat temu na studiach.
    • lampasufitowa Re: Studia 15.05.24, 16:06
      Podpinam się pod zapytanie…
    • tania.dorada Re: Studia 15.05.24, 16:16
      Uzdolnienie językowe polega na tym, że potrafi się łatwo uczyć języków obcych czy na tym, że potrafi się też ładnie wysławiać i pisze nagradzane wiersze?
      • prosbaoporade5 Re: Studia 15.05.24, 18:13
        Łatwo uczy się języków obcych. Nie pisze wierszy.
        • afro.ninja Re: Studia 16.05.24, 09:40
          No to lingwistyka stosowana, albo jakiś niszowy język. Norweski, szwedzki. Będzie uczył studentów medycyny i pielegniarstwa. wink
          Koreański jest teraz bardzo modny, więc pewnie nie łatwo się dostać.
          • lampasufitowa Re: Studia 19.05.24, 21:23
            Koreaniatyka, kilkanaście osób na miejace…..
            • lampasufitowa Re: Studia 19.05.24, 21:26
              A i jeszcze prywatnie w Poznaniu ale z opinii poziom nauczania średni albo mniej
        • biala_ladecka Re: Studia 16.05.24, 09:41
          Ile zna w chwili obecnej języków obcych i w jakim stopniu?
          • prosbaoporade5 Re: Studia 16.05.24, 10:59
            Angielski, niemiecki na poziomie C1
            Hiszpański podstawy
            • ekstereso Re: Studia 16.05.24, 11:22
              To tylko osiem że ten niszowy język będzie dobrym pomysłem. W najgorszym razie skończy w korporacji, tu przyjmują absolwentów takich języków na pniu ( mówię z doświadczenia zeszłego roku) tylko wiadomo, dla wielu to nie jest fajna opcja. No ale opcja ratunkowa jest.
              • ekstereso Re: Studia 16.05.24, 11:23
                Błędy, jak zawsze. Chciałam napisać że myślę, że ten niszowy itd
    • joanna266 Re: Studia 16.05.24, 11:30
      Moja córka jest na dziennikarstwie na UW.Bardzo sobie chwali wink
      • alpepe Re: Studia 16.05.24, 12:58
        Wróć za 8 lat i napisz, czy nadal się cieszy, że jest po dziennikarstwie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka