Gość: VVADER90 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.08, 13:00 Witam,jaką uczelnie uważacie za lepszą UE Wrocław czy UE Kraków(zależy mi głównie na kierunku Finanse i Rachunkowość)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: margerita Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.mp1.dr.home.nl 20.10.08, 19:44 Wroclaw zdecydowanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: didus Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.ds.ae.wroc.pl 21.10.08, 00:03 ja jestem we wrocawiu i jak narazie uwazam ze wrocław zdecydowanie lepszy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.adsl.inetia.pl 21.10.08, 12:00 jak jestes we wroclawiu to skad wiesz jak jest w krakowie, ze porownujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: @@ Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: 213.134.181.* 27.10.08, 14:50 właśnie a poza tym wypadałoby uzasadnić odpowiedź a nie rzucać hasłem i znikać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.ghnet.pl 21.10.08, 12:10 w krk jest straszna masowa. To niestety nie jest to co kiedys. wydaje mi sie ze zapanowala tu bylejakosc wiec to tylko kwestia czasu az uek krkzacznie spadac w rankingach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baska Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.mp1.dr.home.nl 21.10.08, 12:26 Krk - zgadza sie, straszna masowa, fabryka a nie uczelnia, brak indywidualnego podejscia do studenta. Juz powinna uczelnia spadac w rankingach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVADER90 Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.08, 12:47 Dzieki za odpowiedzi , w takim razie bede raczej kierowal sie na Wrocek :). Jak myslicie lepiej isc na zwykly FiR czy Bachelor Studies in Finances? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.ghnet.pl 25.10.08, 17:35 hm trudno powiedziec bo nie znam planu studiow ale jesli wyklady na tym drugim kierunku sa po angielsku to jednak jest to duzy plus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka_uewr Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 19:02 polecam UE Wrocław jeżeli dobrze czujesz sie z angielskiego to polecam wersje angielską studiów a jeżeli masz jakieś pytania dotyczące tej uczelni, albo samych kierunków to zapraszam na forum tej uczelni, tam będziesz mógł wypytać o wszystko co cie interesuje w związku ze studiami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVADER90 Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.08, 19:47 To znaczy ja z anglika jestem sredni wiec troche sie boje czy dam rade-slaby nie jestem ale biegle jeszcze nie posluguje jezykiem. Wiesz moze czy bardzo duzy poziom jest tam na wlasnie tej angielskiej? Slyszalem,ze drugiego jezyka sie nie kontynuuje czy mozna w jakis sposob zapisac na drugi jezyk? Na forum niestety malo kto ze studentow zaglada :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentUE Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.08, 20:53 Nie wiem jak jest na zaocznych, ale na dziennych wybierasz sobie dwa języki. Najczęściej jako pierwszy bierze się angielski, a jako drugi można wybrać pomiędzy hiszpańskim, włoskim, niemieckim i rosyjskim. Jeżeli chodzi o języki obce to jest tez możliwość zapisania się na bezpłatny kurs japońskiego :PP, oraz dodatkowy kurs komercyjny w całkiem niezłej cenie (koło 8-9 zł/h w grupach 12 osób - nieporównywalnie większa jakość nauczania niż na zwykłych zajęciach). Jak jest na FiR to nie wiem bo jestem na innym kierunku. Ale u nas tez na pierwszym roku była możliwość zapisania się na np. mikroekonomii w języku angielskim i koleżanka która skorzystała, twierdzi że była wykładana prostym językiem. No a to ile skorzystasz na studiowaniu, czy to będzie tylko dyplom czy faktyczna wiedza, to już zależy od ciebie i twojej aktywności, bo w dzisiejszych czasach naprawdę da się dostać tytuł mgr. i gó... potrafić, tylko co z tego ? Pozdrawiam i zapraszam do Wrocławia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVADER90 Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.08, 14:49 No tak,zdecydowalem sie na BSiF , zobaczymy czy sie dostane :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.cable.ubr22.edin.blueyonder.co.uk 07.11.08, 18:46 jak myślisz, ilu studentów wypowiadających się na tym forum studiowało finanse na obu tych uczelniach? wiadomo, że większość będzie chwaliła swoją uczelnię więc i ode mnie: plus dla Krakowa ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jp Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.mp1.dr.home.nl 08.11.08, 21:25 A jakie to tajemne plusy ma UE Krakow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Studencina Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.08, 17:42 Wg. mnie UEK ma wyjatkowy klimat i bardzo ładny kampus(dla mnie najladniejszy w Krakowie) ;] Do tego akademiki w fajnych miejscach(szczegolnie na ul.Królewskiej, przyjemnie, niedaleko od rynku, kameralny klimat-szkoda tylko, ze tam nie mieszkam). Prowadzacy. Nie wiem jak reszta, ale ja trafilem na fajna grupe wykladowcow i cwiczeniowcow. Podchodzacy do ludzi po LUDZKU(nie wiem, moze poprzednicy trafili na innych ludzi). Czesto zajecia sa prowadzone w humorystyczny sposob. No i kolejny plus(przynajmniej dla mnie) to sam Krakow. Owszem Wroclaw jest ladny ale to Krakow ma opinie najladniejszego miasta w Polsce. No i jest drugim najwiekszym osrodkiem akademickim w Polsce. Co do wyboru to nie wiem co jest lepsze. Nie znam UE we Wrocławiu, ale wydaje mi sie, ze jezeli wybierzesz UEK to nie bedziesz żałował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.cable.ubr22.edin.blueyonder.co.uk 12.11.08, 11:35 a jakie tajemne plusy ma Wrocław? Nie było mi dane studiować na obu tych uczelniach, owszem, znam relacje studentów z Wrocławia, ale na niewiele zda się takie porównanie. Obecnie siedzę sobie na zagranicznej uczelni i z nią mam porównanie. Kraków jest bardziej praktyczny, przedmiotów sporo, ale większość rozwijających i przydatnych w praktyce. Do wniosków tych dochodzi się dopiero praktycznie porównując swoją wiedzę z wiedzą kolegów z innych krajów. Krakowski kampus jak najbardziej na plus - wszystko w jednym miejscu, przyjemnie, w okienkach można iść np. na basen. Miasto, ehh, dopiero dwa miesiące a już się tęskni. Kadra - zależy, na kogo trafisz. Na kadrę na mojej specjalności nie mogę narzekać, chociaż były różne przypadki ;) sporo osób naprawdę chciało nas czegoś nauczyć i było bardzo pomocnych. Podejście do studenta bardziej masowe niż tu, gdzie teraz jestem, ale to charakter polskich uczelni ogółem, jeśli już brać pod uwagę wspomniane na początku relacje studentów z innych miast. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalalala Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 14:14 studiuję na UE w Krakowie i szczerze mogę polecić każdemu, kto jest wymagający wobec poziomu nauczania, wykładów, ćwiczeń et cetera ; ) nie będziesz żałował!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koko Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 21:15 no to troche o Wrocławiu: atmosfera naprawdę fajna, zarówno na uczelni jak i w samym mieście, poprostu czuć że to miasto studenckie, dużo wydarzeń, imprez,itp każdy znajdzie coś dla siebie kampus UE w jednym miejscu blisko do podstawowych węzłów komunikacji (mam na myśli dworzec główny pks i pkp) blisko do rynku w pobliżu park gdzie chadza się w przerwach między zajęciami, gdzie można powylegiwać sie na trawie i odetchnąć wykładowcy- różni jak na każdej uczelni, można trafić na naprawde rewelacyjnych, ale są też tacy od których sie ucieka ogólnie uczelnia zmienia sie na lepsze, wychodzi coraz bardziej w stronę studentów, studenci mają naprawde duży wpływ na to co się na niej dzieje ja jestem zadowolona co do Krakowa to tam nie studiowałam i myśle że pod względem studiowania oceniać go niemogę ale pod względem samej atmosfery i wogóle, to moim zdaniem bardzo zadufane miasto, dla mnie ono jest fajne turystycznie, ale żeby mieszkać tam podczas studiów to już nie bardzo by mi sie podobało atmosfera też jest taka sobie i niemówię tego po to żeby Wrocław wypadł lepiej czy coś, ale tylko dlatego że dla mnie sama atmosfera przy wyborze studiów miała też spore znaczenie i pod tym względem Kraków wypadł w mojej ocenie gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVADER90 Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 22:01 Atmosfera pewnie w obu miastach jest wspaniala i nie ma co dyskutowac na ten temat. O wiele bardziej interesuje mnie perspektywy rozwoju,lepszej pracy. Jakosci wiedzy przydatnej na rynku pracy Mozliwosci zrobienia MBA czy wyjazdu na wymiane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalalala Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 22:10 nowa.uek.krakow.pl/pl/uczelnia/wydzialy/wydzial-finansow/kierunki/kierunek-finanse-i-rachunkowosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lalalala Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.08, 22:08 pod względem samej atmosfery i w ogóle, to moim zdaniem bardzo > zadufane miasto, dla mnie ono jest fajne turystycznie, ale żeby > mieszkać tam podczas studiów to już nie bardzo by mi sie podobało > atmosfera też jest taka sobie jakie zadufane?...skoro tam nie studiowałaś, nie przechadzalaś sie po korytarzach uczelni, nie poznałaś współtowarzyszy z akademika i nie wybierałaś sie z nimi na wieczorne wypady po Rynku i Kazimierzu to czemu krytykujesz? no cóż... Kraków ma wiele wspólnego z Wrockiem 1) kampus w 1 miejscu 2) najbliżej do PKP, Galerii Krakowskiej, Rynku i przede wszystkim MPK 3) 3 domy studenckie 4) 2 jęzkyki obce już na I roku! jaki również uczelnia umożliwia zdobycie certyfikatu osobom zainteresowanym udokumuntowaniem biegłej znojomości języka obcego 5) co jeszcze... hm...tzw Akademickie Centrum Kariery 6) Liczne organizacje studenckie, stowarzyszenia, koła naukowe, gdzie naprawde można spotkać świetnych ludzi! 7) no i oczywiście co szczerze polecam: Obóz Beana dla pierwszoroczniaków!!! : ) 8) ogólnie największa uczelnia ekonomiczna w Polsce, chociaż podobno rozmiar nie ma znaczenia ; ) PS juwenalia to MY mamy najlepsze :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o_bozesz Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 11:17 no tak tyle że juwenalia są imprezą wszystkich uczelni a UE Wrocław ma własne Ekonomalia we wrocku istnieje możliwość wyjazdów zagranicznych, są one coraz bardziej rozwijane i są coraz większe możliwości ponadto możesz wybrać studia w języku angielskim na naszej uczelni poza tym jest sporo wykładowców ze starszej kadry, z którymi zajęcia to sama przyjemność, maja ogromną wiedzę, są szalenie inteligentni i wiedzą jak przekazać informacje studentom, jak ich zachęcić do nauki, ponadto są też praktykami, wiec zajęcia nie są tylko suchą teorią jest też młoda kadra, i tutaj też są naprawde fantastyczni ludzie, którzy z jednej strony bardzo mobilizują do nauki i wymagają, ale z drugiej strony są bardzo fair w stosunku do studentów, też są praktykami, wiec na zajęciach realizuje sie sporo różnorodnych projektów, w których wykorzystujesz wcześniej poznaną teorię uczelnia współpracuje z wieloma pracodawcami więc łatwo sie załapać na praktyki, a potem nawet zostać w takiej firmie biuro karier świetnie pomaga w rozwoju kariery zawodowej, osoby tam pracujące są naprawde sympatyczne i kompetentne, zwsze cos doradzą, pomogą, albo wyjasnią kwestie formalne związane z odbyciem praktyk, jest naprawde super myśle że o działalności różnych kół naukowych organizacji itp pisać nie trzeba, bo to akurat jest na znacznej większości uczelni. ale sądzę że warto napisać o powstałym niedawno Forum Edukacji Biznesowej, którego celem jest wzbogacanie wiedzy studentów po przez kontakty z praktyką, więcej o tym można poczytać na stronie ue. ponadto uczelnia bierze udział w pewnym programie unijnym "Uniwersytet Ekonomiczny kużnią kadr menedżerskich dla opartej na wiedzy gospodarki" i w związku z tym na uczelni pojawiły sie dodatkowe możliwości dla studentów. p.s. sorki za literówki ale się spieszę i niemam czasu żeby to poprawić :D pozdrawiam i udanego wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojejejku Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.ghnet.pl 13.11.08, 23:23 Gość portalu: lalalala napisał(a): > studiuję na UE w Krakowie i szczerze mogę polecić każdemu, kto jest wymagający > wobec poziomu nauczania, wykładów, ćwiczeń et cetera ; ) nie będziesz żałował!! > ! Ale mnie rozsmieszylas :D Chyba próbujesz się dowartościować a studia na UEK naleza do najlatwiejszych. Sama takie studiuje ale patrze na to realnie i żałuje wyboru Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.cable.ubr22.edin.blueyonder.co.uk 15.11.08, 19:57 Twoja wypowiedź świadczy tylko źle o Tobie. Studia ekonomiczne owszem należą do łatwych, miłych i przyjemnych dla osób, które chcą je tylko zaliczyć i tyle, ale jeśli ktoś ma ambicje naukowe, nie zadowoli się zaliczeniem egzaminów tylko zgłębi to, co go interesuje, czyż nie? Sama znam takie osoby na UEKu, podziwiam ich samozaparcie, pracowitość i szczere zainteresowanie przedmiotem. Sama takie studiuje ale patrze na to realnie i żałuj > e > wyboru a ktoś Ci broni zmienić studia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suprematyzm Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.08, 23:42 a może SGH????? Odpowiedz Link Zgłoś
may_queen Re: UE Wrocław czy UE Kraków? 15.11.08, 15:44 Z tym poziomem nie przesadzajmy. Studiuję we Wrocławiu, natomiast większość moich znajomych w Krakowie. Porównując poziom UE w Krakowie i we Wrocławiu nie widzę specjalnych różnic (póki co). Co do języków - we Wrocławiu na dziennych są dwa - jeden kontynuowany a drugi rozpoczynany lub kontynuowany. Plus japoński za friko, nie jestem pewna, ale chyba dla dziennych. SGH to już wyższa szkoła jazdy. Począwszy od wysokich cen mieszkań, żywności i w ogóle utrzymania na poziomie nauki skończywszy. Wystarczy spojrzeć na wymagania rekrutacyjne. W tym roku trzeba było miec zdana matematykę rozszerzoną, geografię lub historię lub wos rozszerzony, jeden obcy rozszerzony a drugi podstawowy. Ogółem - punktowali cztery przedmioty. Na UE we Wrocławiu i Krakowie - dwa (przynajmniej na FiRach). Jeśli więc marzy się komuś wielka kariera przez duże K, najlepiej za granicą to SGH będzie najlepszym wyborem. Ale poziom nauki i praca na kierowniczym stanowisku po 12 i więcej godzin na dobę to chyba jednak nie wszystko... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVADER90 Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.08, 16:38 Moglbym oczywiscie starac sie na SGH, rekrutacja (4 przedmioty na maturze) nie jest dla mnie blokada ktorej bym nie umial obejsc-szczegolnie jezykow (angielski i niemiecki),ktorych ucze sie juz duzo lat. Jednak nie interesuje mnie SGH z innych wzgledow - okropnie daleko,brak jakiejkolwiek rodziny tam(we Wroclawiu i Krakowie mam),brak jakichkolwiek znajomych(wszyscy ida do Opola,Krakowa,Wroclawia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karna Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.centertel.pl 15.11.08, 20:46 brak rodziny i znajomych nie jest powodem do rezygnacji. wiem, bo sama jestem we wroclawiu w takiej sytuacji. jesli chodzi o kadre wroclawia to nie wiem czy ja tak trafilam czy jak ale mam 2 cwiczeniowcow ktorym sie wrecz nie chce!! mowie tu o mikroekonomia i p.Basi od prawa :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krr Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.ds.ae.wroc.pl 15.11.08, 22:23 Nie polecam UE Wrocław, gdybym mógł jeszcze raczej wybierać pewnie poszedłbym gdzieś indziej. Nawet sami wykładowcy mówią że łatwiej jest wylecieć z zamkniętego tramwaju niż z tej uczelni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: 195.225.37.* 15.11.08, 22:44 aż tak źle? tak sie składa że się tam wybieram... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karna Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.centertel.pl 16.11.08, 11:32 moze lepiej wybierz cos innego.... po miesiacu nadal nic nie rozumiem i nie wiem czy to ja jestem tak beznadziejna czy po prostu nie docieraja do mnie ..... a pani Matysiak od prawa to juz jest chyba ikona tego typu nauczania. piszemy kolokwium ale nie miala ochoty powiedziec z czego, i prosze nie mowic ze z tego co przerobilismy bo nie zrobilismy nic! cwiczeniowcy swoje wykladowcy swoje .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student UE Wrocław Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.chello.pl 16.11.08, 12:34 Wylecieć trudniej niż z tramwaju? znam to powiedzenie :) Niestety nie przekłada się na rzeczywistość :P Jestem na 2 roku Zarządzania na UE Wrocław na wydziale Nauk Ekonomicznych - po 1 roku odpadło od nas 3 osoby a 10 ma warunki... więc wiesz... tak średnio z tym tramwajem ;) a teraz tak moje porównanie Krakowa i Wrocławia. Jestem z Przemyśla, wiekszość moich znajomych studiuje więc w Krakowie i swego czasu dość często tam bywałem. Oto co moge powiedzieć Kraków: miasto tradycji, historii i kultury, ale też miasto noży, dresów i w mojej opinii strasznie przereklamowany (dziekujcie ONET.PL, RMF FM i TVNowi - najbardziej opiniotwórzczym mediom że mają swoje siedziby w tym mieście) W krakowie niestety wali starością troche i zaściankiem... ja osobiście tego nie lubie, choć w ostatnim czasie widać pozytywne zmiany i Kraków zaczyna stawiać na nowoczesność bo moim zdaniem tą "tradycją i kulturą" krzywdzi się Kraków tak jak tym pożałowania godnym notabene NOWYM stadionem Wisły... Projekt woła o pomste do niebios. Krakó darze sentymentem, wpadam tam czasem do znajomych ale Wrocławia na Kraków bym nie zamienił. Wawel ,nabrzeże Wisły, rynek fajny :) ale co więcej tak naprawde jest w Krakowie? Skoro w rankingu satysfakcji z własnego miasta Kraków znajduje się w środku 30 podmiotowej stawki... Kraków - przereklamowany, fajne miasto na studia, ale nie do życia. Wrocław to: Korki... Korki... i jeszcze raz Korki i kiepski drogi ale na szczescie w całym miescie wymieniana jest nawierzchnia(miejmy nadzieje że do Euro 2012 bedzie juz cacy :) ) brzydki dworzec (na szczescie do Euro tez ma byc nowiutki jak pałac szejka ;) Wrocław był w czasie komuny zapomniany. No bo jak to lansować poniemickie miasto... Ruskim takie pomysły nie przypadały do gustu za bardzo ;) Tym czasem Wrocław jest miastem Piastowskim załozonym przez Polaków. Wrocław to miasto 12 wysp i ponad stu mostów. Ma 2 co do wielkości rynek (po Krakowskim) w Europie. Ale nawet w opinii moich znajomych z Krakowa - piekniejszy niz Krakowski. Wrocław nie przeżywa oblężenia angoli czy innych nacji co mogło by go czynić nieprzyjemnym miejscem w sezonie. Wrocław to najszybciej rozwijające się miasto w Polsce, Drugie średnie płace za warszawą, najbardziej (wg. Forbesa) europejskie z POlskich miast i najbardziej przyjemne bizneswoi. Wrocław to otwarci ludzie, fani jedynego(!) we Wrocławiu kluby ŚLĄSK WROCŁAW z którego są dumni. Nie ma mowy o dresach czy innych takich choc jak wszedzie mogą sie zdarzyc. osobiscie we Wrocku czuje sie bezpieczniej niz w moim rodzinnym Przemyslu. Wrocław to miasto wielkich inwestycji, najwiekszych swiatowych giogantow. To tez miasto Leszka Czarneckiego - najbogatszego (wg. Forbesa) Polaka. Który notabene obronił doktorat i od czasu do czasu wygłasza okolicznosciowe wykłady na dzisiejszym Uniwersytecie Ekonomicznym a niegdys Akademii Ekonomicznej którą ukończył. Wrocław to przepiekny Ostrów Tumski (najlepsze miejsce żeby zabrac dziewczyne ;) ), mnóstwo Parków i wogole zieleni (najwiecej m2 zieleni przypadajacej na 1 mieszkanca w POLSCE!) jest u nas 4 (5 w budowie) nowoczesnych Galerii Handlowych duzo fajniejszych niż Galeria Krakowska ktora dla mnie jest kolejną krzywda wyrządzona starej stolicy Polski. Wogole Galerii Handlowych jest ok. 10 we Wrocku, jak nie wiecej. Najwieksza fontanna mulitimedialna przy niegdys ulubionym budynku Hitlera.... ;) Hali Ludowej. To miasto w którym budowany jest najwiekszy budynek w Polsce, to miasto jedynego w Europie hotelu Hilton i jedynego w Polsce budynku bez kontów! o jakimkolwiek nachyleniu... 90% obywateli jest zadowolonych ze swojego miasta( w Krakowie 75%). Wrocław to jedyne miasto gdzie dobry urząd miasta i prezydent niezmiennie od lat mogą pochwalić się 86% poparciem społeczeństwa. Napewno jeszcze wszystkicj atutów Wrocławia, wciąż nie odkrytego przez wielu, nie wymieniłem. Zapewniam jednak że warto. Tu żyje się inaczej :) w tym pozytywnym tego słowa rozumieniu. Co do UEk Kraków i UE Wrocław. O UEk się nie bede wypowiadał, bo nie wiem jak tam jest ;) wiem tylko że spada w rankingach i ma opinie że trudno się dostać ale jak się dostaniesz to już nie wylecisz. Najlepsze warunki dla biznesu i najwieksze firmy inwestują we Wrocławiu i tu naprawde można dostać bardzo dobrą pracę czy to w Google czy w Hewllet Packard czy w Toshibie czy w Volvo albo w LC CORP i wielu wielu innych... wszystkie te firmy mają systematyczne seminaria na UE Wrocław, jest tego naprawde masa... i nie sposób tego ogarnac... tak jak z Oraganizacjami studenckimi... masa.... do wyboru do koloru. Program Erassmus - mozesz studiowac przez semestr w Pradze ,Barcelonie, Londynie, Wilnie i innych miastach w ramach UE Wrocław. UE ma najwieksza liczbe dyrektorow wypuszczonych na rynek ( w najwiekszych Polskich spolkach - ranking Newsweek ) zaraz po SGH najchetniej siega sie po ludzi od nas (tez wg. rankingu Newsweeka) a w konteksie SGH ;) kolezanka sie dostala i mowi ze poza jezykami nie musi sie nic uczyc na SGH w pierwszym semestrze ;) i mają miej zajec niz mysmy mieli... takze interpretowac to jak chcecie ale Warszawka od zawsze ma monopol na 'najlepszejszosc' uczelni... ;);) UE to naprawde wspaniała atmosfera :) Kampus nie tak piekny jak Krakowski ale ma swoj unikatowy klimat :) ludzie naprawde sa tu przyjacielscy, otwarci i zyczliwi. Jest świetnie pod tym wzgledem. Co do jakosci edukacji - nie ma mowy zebym jakos negatywnie sie wypowiadał. Uczyć sie trzeba, za nieróbstwo nikt Cie nie przeposci... Są przedmioty które są przyjemne i jak pisza poprzednicy wiekszosc wykladowców to geniusze w swoich dziedzinach :) i autentyczni liderzy. Humor ich nie opuszcza co sprawia ze nie ma wyscigu szczorow pomiedzy studentami i studiuje sie poprostu przyjemnie ;) Są jednak też tzw. "kosy" jak np. matma, statystyka czy mikroekonomia xD najwiecej osob na tym udupia... tych przedmiotow trzeba sie uczyc tak na powaznie... bo jest ciezko... Bardzo goraco Polecam nieodkryty Wrocław :) bo jest tego wart :) obok Gdańska stawiam go wsród najpiekniejszych miast w Polsce, a ludzie sa tu poprostu innej mentalnosci niz na wschodzie. bardziej otwarcie! Nie zawiedziesz się :) we Wrocławiu to niemozliwe... Wrocław to miasto spotkań i możliwości ;) Zapraszam do sprawdzenia wszystkiego co napisałem, bo nie koloryzowałem. Pisałem jak jest i tak naprawde jest. Pozdrawiam Mateusz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motorolka Re: no niestety... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 15:47 Zgadzam się ze studentem z UE Wrocławia... Mieszkam w Krakowie i rzeczywiście, coś tu się zaczeło psuć. Wszystko jedzie komercją, nawet mój ulubiony Kazimierz - niegdyś miejsce dla mnie do poszukiwania natchnienia i odpoczynku od codziennego blichtru tego wielkiego miasta... Brakuje mi strasznie tego klimatu... Nawet Krakowem po czasie można sie znudzić...nie dodając, że w tym mieście możesz wynająć na rok akademicki ogrzewany garaż jako miejsce do mieszkania(!)... Dlatego postanawiam pojechać na studia do Wrocka!!! Nie mam tam żadnych znajomych, ale mi to nie sprawia kłopotu - liczę na nowe znajomości w akademiku i uczelni ; ) pozdrawiam wszystkich z Wrocka i grodu Kraka : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: no niestety... IP: *.cable.ubr22.edin.blueyonder.co.uk 16.11.08, 16:43 a myślisz, że Wrocław tryska wodospadem miejsc nieskomercjonalizowanych, napawających natchnieniem? ;) nigdy tam nie mieszkałam, ale kilka razy byłam. Trudno ocenić miejsce, do którego się przyjeżdża tylko na kilka dni. Mnie nie powaliło na kolana, myślę, że oba te miasta są porównywalne, ale zmienia się zdanie dopiero, kiedy zaczyna się tam mieszkać i żyć jego życiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motorolka Re: no niestety... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 17:16 Moja Droga :P no właśnie dobrze, że podkreśliłaś na końcu "trzeba tam dopiero mieszkać" żeby odczuć czy naprawde warto do Wrocka przyjechać. Oczywiście wiadamo, że nie ma takiego miejsca na kuli ziemskiej, gdzie by już komercja nie sięgała :P (już dekoracje świąteczne a jednych z ulic rynku wiszą, eh) ale chodzi mi o to, że Kraków już znam tak dobrze...kręcenie się po uczelni, rynku, plantach itd... znudziło mnie to. Ktoś może powiedzieć: "co ty gadasz, takie świetne historyczne miasto?..." Jednak dla mnie wyewoluowała tu pewna stagnacja mimo wiecznych korków na alejach i monotonia mimo nieustannych kulturalnych wydarzeń...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student UE Wrocław Re: no niestety... IP: *.chello.pl 03.12.08, 20:48 Wrocław i Kraków to dwa różne miasta. Nie da się moim zdaniem zbyt wielu wspolnych cech dla nich znaleźć. Tak jak pisałem Kraków - konserwatywny i troszke zaściankowy... Wrocław - otwarty i europejski, ciągle się rozwijający... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michalbbb Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.pk.edu.pl 18.11.08, 12:03 Z tym odpadaniem to jakies zarty? 3 osoby i uwazasz, ze to duzo? U mnie na wydziale(Polibuda Krakowska) z elektrotechniki wyrzucili 3/4 roku. Z 4 grup zostala 1. A jak mowisz, ze z grupy odpadly 3 osoby to przysłowie z tramwajem jest jak najbardziej na miejscu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student UE Wrocław Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.chello.pl 03.12.08, 20:41 no to masz wybór :) albo chcesz wylecieć ze studiów po pierwszym semestrze ,albo zdobyć dobre wykształcenie na uczelni na której wykładowcy CHCĄ CIE CZEGOŚ NAUCZYĆ a nie WYMAGAJA ZEBYS SIE NAUCZYŁ, nawet jesli sie mowi że nie łatwo wylecieć. Dla mnie osobiście to żadna rekomendacja prestiżu uczelni że wywala 3/4 osób z roku po semestrze... Zreszta Polibuda Krakowska jest na dnie polibud( w jakim chcesz rankingu) wiec o czym tu rozmawiac. Bardziej do mnie przemawiają rankingi czy statystyki zatrudniej jak te z Newsweeka przeprowadzane wsrod pracodawcow najwiekszych spolek gieldowych. Najwiecej dyrektorow i menedżerow sredniego szczebla jest absolwentami UE Wrocław. Ja wiem że po mojej uczelni znajde dobra prace :) Nara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.promax.media.pl 08.12.08, 21:39 mam bardzo ważne pytanie może z innej beczki trochę dla studentów ue Wrocław a mianowicie muszę wybrać promotora a nie bardzo znam tych co mam do wyboru czy i Zdzisławie Jasińskim z katedry produkcji i pracy ktoś może mi coś napisać będę wdzięczna bardzo!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student UE Wrocław Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.chello.pl 16.11.08, 12:55 słyszałem o tym właśnie że z mikry jest 2 czy 3 takich ćwiczeniowców którzy nie koszą na cwiczeniach ale przez to 90% ludzi z tych grup nie zdaje egzaminu :/ takze wspolczuje i zycze powodzenia! Polecam też korki u Pani Gosi !!! świetnie przygotowuje!!! wykłada na DSW ale konczyła UE i zna wszystko od podszewki :) dasz rade ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student UE Wrocław Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.chello.pl 16.11.08, 13:00 aha i zapomniałbym ;) polecam odwiedzić strone www.kampustv.pl Telewizja studencka działająca przy Uniwesrytecie Ekonomicznym we Wrocławiu ;) reportaże, newsy, szorty z życia miasta i wrocławskich uczelni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVADER90 Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.08, 13:32 Raczej jestem juz decydowany na Wroclaw kierunek:BSiF. Oprocz tego zapisalbym sie w studium jezykow obcych na Niemiecki. Co by pozwolilo mi w dluzszej perspektywie wladac biegle 2 jezykami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.cable.ubr22.edin.blueyonder.co.uk 16.11.08, 16:46 Hehe, władać biegle dwoma językami ;) Mam CPE, obecnie studiuję i piszę dyplom w UK i nie powiedziałabym, że władam biegle tym językiem, wręcz przeciwnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.ghnet.pl 17.11.08, 15:44 Hehe zeby studiowac w UK nie trzeba wladac jezykiem. Ostatnio na studia zapisalo sie 2 bodajze czechow na chemie a potrafia sie tylko przedstwic. Pytamy ich jak chca studiowac skoro nie znaja angielskiego. Oni na to ze wlasnie sie chca nauczyc. Widac ze w UK brakuje studentow i latwo sie dostac na studia, hm nawet nie dostac poprostu zapisac. A co do wyboru studiow przez autora to chyba do konca nie ma to znaczenia bo najwazniejsze czy sam bedziesz pracowal nad soba. U mnie jest wiele osob (dobry kierunek i uniwerek) ale i tak pewnie polowa skonczy marnie bo nie potrafi sie odnalezc na rynku pracy i jest malo przedsiebiorcza i zdeterminowana. Studia to nie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krasnal Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.cable.ubr22.edin.blueyonder.co.uk 17.11.08, 16:00 > Hehe zeby studiowac w UK nie trzeba wladac jezykiem. Ale żeby zdać CPE na A i samodzielnie napisać dyplom co nieco angielskiego trzeba znać :) Celem mojej wypowiedzi było raczej zaznaczenie, że możesz się uczyć języka latami, a i tak byle Mark spod budki z piwem będzie lepiej od ciebie nim władał; dlatego też z zadziwieniem odkrywam, że ktoś chwali się "biegłą" znajomością języka, a w rzeczywistości jest na poziomie FCE/CAE... wszystko zależy od tego, jaki układ odniesienia sobie obierzemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VVADER90 Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.08, 20:38 Dlatego wlasnie chce sie zdecydowac na BSiF, na UE Wroclaw . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Playboy Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: 89.108.249.* 08.12.08, 21:54 Ja bym wybrał tę na której są lepsze imprezy, bo poziom bardzo podobny. Na studiach nie liczy się tylko nauka ale też towarzystwo i ludzie, co potwierdza ta stronka: www.studenckihumor.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marahat Re: UE Wrocław czy UE Kraków? IP: *.adm.ue.wroc.pl 19.05.18, 16:49 Nie wiem czy wiecie ale UE we Wrocławiu ma jedyny w tej częsci Europy FiR akredytowany przez CFA, a do tego ma ACCA i CIMA. Nie ma nawet porównania z Krakowem (przynajmniej tak obiektywnie orzekły trzy najważniejsze profesjonalne instytucje w dziedzinie finansów na swiecie!. Mnie to przekonało - i jako absolwent mogę potwierdzic ze te studia zasługuja na te marki jakości. tylko pamiętajcie, na UEW są dwa FiRy- na NE i na ZIF. Ten na NE to taka sama mierność jak na innych polskich uczelniach. Akredytowany jest tylko FIR na ZIF i ten własnie polecam! Odpowiedz Link Zgłoś