Gość: singer:) IP: 83.2.34.* 27.01.09, 21:21 zdaje maturę pdstawową z matmy i zastanawiam się czy dam sobie rade na sgh (zaoczne).... i czy się wogóle dostane!bardzo trudna jest tam matma? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zloty.strzal Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? 27.01.09, 22:04 A czemu nie zdajesz rozszerzonej? Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycze123 Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? 28.01.09, 14:16 dla osoby, która nie potrafi napisac rozszerzonej matury z matematyki z pewnością ta na SGH jest trudna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.09, 15:35 dasz rade. sprzątać w SGH Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: singer:) Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? IP: 83.2.34.* 30.01.09, 00:30 Nie zdaje rozszerzonej ponieważ jestem w klasie gdzie matma jest podstawowa.....i raczej rozszerzonej bym nie zdała:( a czy na zaocznych studiach jest tak samo ciężko jak na dziennych? może lepiej iść na finanse na UW Wydz, Zarządzania??? Odpowiedz Link Zgłoś
zloty.strzal Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? 30.01.09, 02:10 Gość portalu: singer:) napisał(a): > Nie zdaje rozszerzonej ponieważ jestem w klasie gdzie matma jest > podstawowa.....i raczej rozszerzonej bym nie zdała:( a czy na > zaocznych studiach jest tak samo ciężko jak na dziennych? może > lepiej iść na finanse na UW Wydz, Zarządzania??? Jak nie jesteś w stanie zdać matury, to myślę, że możesz sobie odpuścić studia. Odpowiedz Link Zgłoś
marionaud_1 Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? 30.01.09, 07:44 a już na pewno nie wybieraj UW czy SGH, bo tam nawet zarządzanie wymaga sporej dawki matematyki. Chyba, że jesteś uzdolniony i sam sie nauczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
zloty.strzal Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? 30.01.09, 10:48 > Chyba, że jesteś uzdolniony i sam > sie nauczysz. UzdolnionA. Ale raczej wtedy nie miałaby problemów z maturą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: singer Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? IP: 83.2.34.* 30.01.09, 16:24 tylko że ja polubiłam matme....i wiem że chce studiować finanse i rachunkowość, bo się tym interesuje! jak nie UW i SGH to co innego? czy nawet na zaocznych jest tak strasznie trudno???? Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia.ognista Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? 30.01.09, 16:45 Ale na tych studiach matematyka nie ruszy od poziomu podstawówki. Jak nie możesz zdać rozszerzonej matury, to jak chcesz dać sobie radę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: studentka Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 22:02 Jesteście straszni studiuje dziennie na sgh 3 rok nie jest cięzko tak jak piszecie. Jakimś cudem nawet przy matmie podstawowej się dostałam. tyle że miałam z niej 100 % i z ang rozsz 98 i geger na 95 zdałam... Też byłam w klasie humanistycznej ale wiem że czasem zadania z podstawowej matury sa bardziej skomplikowane i wiecej sie człowiek naliczy niz na rozszerzeniu .... Pozdrawiam zadufanych w sobbie osłów którzy uważaja że sobie taka osoba nie poradzi ja mam stypendium i jestem jedną z najlepszych na roku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar. Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? IP: *.cityconnect.pl 08.04.09, 09:56 A nie możesz zdac za rok i w tym czasie się podciągnąc? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marajka Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? IP: *.citynet.pl 30.01.09, 18:06 Dlaczego ludzie myśla, że zaoczne są łatwiejsze? Te same egzaminy i wykładowcy co na dziennych. Jest nawet trudniej, bo więcej trzeba pracować samemu. Jeśli tak polubiłaś matmę to odpuść sobie ten rok, ucz się jej i zdawaj w przyszłym rozszerzoną. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycze123 Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? 30.01.09, 18:48 Są łatwiejsze w sensie zakres materiału jest mniejszy. To nie jest mit tylko fakt. A że równoczesne studia i praca to bardzo skomplikowana sprawa to nikt nie zaprzecza. Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? 07.04.09, 23:02 > Są łatwiejsze w sensie zakres materiału jest mniejszy. Gdzie tak jest, że zakres materiału zaoczni mają mniejszy? Na moim kierunku robią dokładnie to samo co dzienni. Dlatego studia zaoczne są nieco dłuższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: steal Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.09, 23:10 U mnie na polibudzie było takie porównanie ilości godzin wykładowych z przedmiotu mechanika: - kiedyś 90h - dzienni (obecnie) 60h - zaoczni 30h Nie ma cudów - materiał musiał zostać okrojony. Odpowiedz Link Zgłoś
lstiti Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? 08.04.09, 00:14 No na moim kierunku nie mogą okroić godzinowo zaocznych, bo by im później nikt wykształcenia nie uznał. Dlatego w semestrze mają nieco mniej godzin,ale przez to studiują w sumie dwa semestry dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycze123 Re: z matematyką podstawową do sgh.....??? 30.01.09, 17:56 Powiem ci tak a) dostaniesz się, bardzo łatwo się dostać b) bedziesz płacić za te studia bardzo duzo pieniędzy (zdaje się 3 tys za semestr) c) bedziesz miec problemy nie tylko z matematyka, statystyką i ekonometrią d) na zaocznych jest duzo łatwiej niż na dziennych, ale i tak dla osoby która nie potrafi napisac rozszerzonej matury to będzie trudne e) będziesz płacic za warunki (niezaliczenie matematyki t koszt ok. 1 tys zł) i za korepetycje Skąd to wiem? Przez 2 lata udzielałam korepetycji z matematycznych przedmiotów, głownie zaocznym studentom SGH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rils absurdalne :) IP: 156.17.167.* 07.04.09, 23:11 Heeej, nie sluchaj bron boze tych matolkow ktorzy twierdza, ze jest jakas spora dawka matematyki na SGH dla wybranych - bardziej nazwalbym to elementami matematyki, czy taka weekendowa wycieczka przez matematyke :) Oczywiscie, nie mowie, ze jest to latwe, ale mieszanie w tego uzdolnien jest troche, no, glupie. Nauka matematyki wymaga rzeczywiscie pewnej dyscypliny, wytrwalosci i systematycznosci - ale to wszystko jest do osiagniecia - niezależnie od etapu na którym się teraz znajdujesz. Nie myśl, że gadam dyrdymały :) powiedzmy, że z matematyką mam jakiś tam kontakt - i raczej orientuje sie w sytuacji. Matematyka, z którą potencjalnie będziesz miała stycznośc nie jest księgą z czarami dostępną dla nielicznych ;) I to się da osiągnąć. Ale musi być poparte ciężka(ale za to jak interesującą i kształcącą) pracą. Skoro masz wiedzę na poziomie podstawowym, znajdź sobie jakieś dobre podręczniki z materiałem rozszerzonym i zacznij je czytać. Najlepiej takie postanowienie wykonać natychmiast. Nikt nie wymaga od ciebie, żebyś po dniu, tygodniu czy paru miesiącach (a nawet znacznie dłużej) trzaskała wszystkie zadania ze zbiorów. Grunt to zrozumieć i wgryść się (dosłownie) w materiał teoretyczny (analizuj każde twierdzenie i jego dowody bardzo dokładnie) a ta kultura rozwiązywania problemów( a może raczej znajomość schematów rozwiązań) sama nadejdzie z czasem. Warto zaopatrzyć się w zbiory zadań z rozwiązanim i być w kontakcie z jakąś osobą, która wyjaśni ci trudniejsze zagadnienia. Się rozpisałem. W każdym razie, powtórzę - materiał (ten z rozszerzonej i potem ze studiów) jest jak najbardziej do opanowania,heh - no i faktycznie - nie dla każdego, ale tylko dla tych pracowitych i sumiennych. Powodzenia więc życzę :) Odpowiedz Link Zgłoś
adziunia Polecam UW ;] 08.04.09, 12:26 Z podstawową matmą dostałam się na dzienne Zarządzanie na UW, miałam na koniec z matmy chyba 4.5. Na zarządzaniu jest dużo ludzi co zdawali historię i gegrę (bo na UW potrzeba 2 przedmioty z 3: hist geo lub mat). To jak Ci pojdzie matma zależy od ćwiczeniowca no i przede wszystkim od Ciebie. Zapewniam Cie, że na tych studiach są gorsze przedmioty niż matma (po mikro do dzisiaj mam koszmary nocne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Polecam UW ;] IP: *.dolsat.pl 09.04.09, 13:15 A studiuje ktoś może ekonomie na UWr, albo może macie tam znajomych? Trudno się tam dostać i jakie perspektywy po tych studiach? Odpowiedz Link Zgłoś