Dodaj do ulubionych

Opole - Politechnika Opolska

• Gość: Absolwent PO Re: Opole - Politechnika Opolska IP: 80.51.147.* 18.11.10, 12:16
      Witam,

Być może ten post jest długi, ale Przeczytajcie to Państwo, by nie zmarnować 3 lat swojego życia....

Jestem absolwentem kierunku Turystyka i Rekreacja wydziału Wychowania Fizycznego i Fizjoterapii Politechniki Opolskiej. Muszę napisać ten post ku przestrodze, dla przyszłych (mam nadzieję niedoszłych) studentów tego kierunku na Politechnice Opolskiej. W tym roku ukończyłem tam studia I stopnia ze średnią ocen 4,4, otrzymywałem także stypendium naukowe.

Poziom tego kierunku jest żenująco niski. Przez 3 lata studiów nie nauczono mnie tam, praktycznie niczego, co mógłbym wykorzystać pracując w Turystyce lub innym zawodzie. Dlaczego? Odpowiedź brzmi

PROGRAM NAUCZANIA NA TYM KIERUNKU JEST SZTUCZNIE ZAPCHANY PRZEDMIOTAMI KTÓRE NIJAK MAJĄ SIĘ DO TURYSTYKI, A KADRA NAUCZAJĄCA W DUŻEJ WIĘKSZOŚCI NIE POSIADA ŻADNEGO WYKSZTAŁCENIA TURYSTYCZNEGO CZY KWALIFIKACJI TURYSTYCZNYCH.

Kilka przykładów:

- Dr. Graczykowska prowadząca wykład z Obsługi Ruchu Turystycznego i wielu innych przedmiotów nie jest nawet technikiem obsługi ruchu turystycznego, nie posiada nawet uprawnień pilota wycieczek. Całą swoją wiedzę opiera na 1 czy 2 książkach które przeczytała...

- śmiało proszę zapytań w dziekanacie czy sekretariacie wydziału Turystyki i Rekreacji o kwalifikacje reszty kadry. Gwarantuję, że Państwo się niemile zaskoczą...

- pomimo ładnie brzmiących nazw przedmiotów jak: podstawy turystyki, ekonomia, geografia fizyczna, aktywność plenerowa itd. itp. ZAKRES PRZEKAZYWANEJ WIEDZY ORAZ WYMAGAŃ NA TYCH PRZEDMIOTACH JEST MINIMALNY - innymi słowy zalicza się kolokwia i egzaminy na 5, a nie wyniesiecie Państwo z tych "nauk" nic co przyda Wam się w przyszłej karierze zawodowej...

- Przez 3 lata studiów ODBYŁY SIĘ TYLKO 1 MIESIĘCZNE PRAKTYKI ZAWODOWE w biurze podróży( większość i tak odbyła je na papierze). Nie było żadnych praktyk w hotelach, motelach czy innych obiektach bazy noclegowej ani przy obsłudze ruchu turystycznego. Jak więc student ma być przygotowany do pracy w turystyce, skoro praktyka w tych placówkach jest kluczowa do nabrania niezbędnego doświadczenia...

- Przez 3 lata nie odbyły się żadne obozy szkoleniowe letnie czy zimowe, które pozwoliłyby nam na nabranie doświadczenia przyszłego instruktora rekreacji ( narciarstwo, snowboard, żeglarstwo, windsurfing lub cokolwiek innego...) - a wszystko przez to, iż szanowny pan rektor odwołał wszelkie obozy letnie i zimowe z powodu jednego głupiego artykułu w gazecie, którego autorami było kilu studentów - idiotów domagających się zniesienia tych obozów.

- Na studiach 2 stopnia NIE MA ŻADNYCH SPECJALIZACJI !!! Kończąc te studia nie mają Państwo ŻADNYCH kwalifikacji, dodatkowych umiejętności. Ten kierunek to po prostu FABRYKA MAGISTRÓW KTÓRZY ZASILĄ SZEREGI BEZROBOTNYCH.

- Jeszcze kila "ciekawostek" z prowadzenia ćwiczeń:

-> na Aktywności Plenerowej 90% czasu przesiedzieliśmy w sali wyświetlając bezsensowne prezentacje o sportach ekstremalnych.

-> na Aktywności plenerowej odbyły się zajęcia w terenie z nordic walkingu... BEZ KIJKÓW - i nie to nie było wstępne przygotowanie się do późniejszego spaceru z kijkami UCZELNIA NIE POSIADA ŻADNYCH KIJKÓW DO NORDICWALKINGU...

-> zamiast obozów letnich i zimowych odbyły się 1 dniowe nauki żeglarstwa i windsurfingu... Ciekawe ile osób nauczyło się przez ten czas pływać na tym sprzęcie i uczyć innych posługiwania się nim...

-> na 90% ćwiczeń i wykładów prowadzący po prostu wyświetlają temat swoich zajęć na rzutnikach , a zaliczenia ćwiczeń to także wcześniej przygotowane przez studentów prace w power poincie i do znudzenia wyświetlane i czytane ( nawet nie referowane).

Kończąc mój post, proszę Was tylko byście naprawdę dobrze zastanowili się czy na pewno chcecie takich studiów.. Zamiast trzech lat bezsensownego siedzenia na tej uczelni i łudzenia się, iż zmierzacie w dobrym kierunku, że zdobędziecie dobre wykształcenie, że znajdziecie później ciekawą i dobrze płatną pracę - ogarnijcie się i nie popełniajcie błędu, który ja kilkuset dotychczasowych absolwentów popełniło PO TYCH STUDIACH NIE MA PRACY i KROPKA. Nie marnujcie swojego cennego czasu i potencjału, które inaczej zagospodarowane z pewnością dadzą Wam to do czego dążycie.
    • Gość: KASIA Re: Opole - Politechnika Opolska IP: *.wifi-networks.pl 25.03.11, 21:53
      Czy mozna sie dowiedziec jaki byl prog punktowy w tamtym roku na kierunek Architektura i Urbanistyka studia I stopnia , stacjonarne?
      • Gość: Ika Re: Opole - Politechnika Opolska IP: *.hitech-net.pl 13.05.11, 14:04
        Ekonomia na Politechnice Opolskiej? W spisie kierunków na stronie tej uczelni widnieje ekonomia, natomiast nie uwzględniają jej w rekrutacji. Wie ktoś coś może na ten temat? Dziękuję za wszelkie informacje!
    • Gość: Natt Re: Opole - Politechnika Opolska IP: *.opera-mini.net 08.09.11, 17:55
      Jakie przedmoity do zaliczenia na pierwszym roku na europeistyce na politechnice opolskiej?
      • Gość: VitAntonio Re: Opole - Politechnika Opolska IP: *.180.118.239.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.09.11, 23:54
        Jak wygląda przykładowy plan zajęć na PO na 1 roku?? macie jakiś link bo ciężko znaleść coś na ten temat.
        • Gość: TiR Re: Opole - Politechnika Opolska IP: *.net.stream.pl 28.05.12, 12:03
          jakie progi punktowe są w tym roku na Turystykę i Rekreacje?
    • katarzynka1405 Re: Opole - Politechnika Opolska 21.05.13, 11:44
      Chciałabym się dowiedzieć jaki jest próg punktowy na wydziale Fizjoterapi i Ekonomii.
    • Gość: gosc Re: Opole - Politechnika Opolska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.14, 16:55
      Witam . Mam pytanie czy jest jakas osoba która miala na politechnice Opolskiej Makroekonomie z profesorem D. Rajchel?
    • Gość: gość Opole-politechnika opolska IP: *.internetia.net.pl 01.07.14, 22:11
      Witam,
      Jaki był próg punktowy dla technologii żywności i żywienie człowieka w 2013?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka