Dodaj do ulubionych

sensowne połączenie kierunków studiów

IP: 188.33.40.* 20.04.09, 23:17
witam ! jestem studentką I roku prawa i od jakiegoś czasu nachodzi mnie jedna
określona myśl, która jednocześnie jest bardzo dla mnie fascynująca :
rozpoczęcie 2 kierunku studiów. i chciałabym się Was wszystkich zapytać, co
radzilibyście mi zacząć? Myślę o czymś, co pomogłoby mi znaleźć w przyszłości
potencjalną dobrą pracę. i mówię na wstępie, że prawo i ekonomia w moim
przypadku nie zdadzą egzaminu ze względów matematycznych ... ;) a zatem może
prawo i filozofia? filologia? europeistyka... ? coś innego ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: sensowne połączenie kierunków studiów IP: *.chello.pl 20.04.09, 23:45
      A co Cię interesuje?
      • zloty.strzal Re: sensowne połączenie kierunków studiów 21.04.09, 08:31
        Pewnie forumowy standard, żeby trzepać kupę hajsu.
        • Gość: Magdalena Re: sensowne połączenie kierunków studiów IP: 89.108.241.* 21.04.09, 08:38
          zloty strzale, skąd tak mało wiary w to, że każdy człowiek myśli tak
          pragmatycznie...

muszę Cię zaskoczyć. NA chwilę obecną moja ambicja jest niezaspokojona i chcę
          zrobić drugi fakultet. Chodzi mi o to, żeby być kimś wyjątkowym, nawet w kwestii
          ukończonych studiów. Moje zainteresowania idą ściśle w kierunku jakiejś
          filologii, ale to dość tendencyjne. Może ktos studiuje taki kierunek studiów,
          którego nie znam, a by mnie zaciekawił ...
          • Gość: Zzzzzzzzzibi Re: sensowne połączenie kierunków studiów IP: *.gprs.plus.pl 21.04.09, 09:16
            Najpierw piszesz o dobrej pracy, a potem o zainteresowaniach bliżej
            niesprecyzowanych. Drugi kierunek obok prawa jest zupełnie zbędny pod kątem
            późniejszej działalności zawodowej, chyba że jest nim właśnie ekonomia albo
            podobny do niej kierunek. Doklejanie sobie jakiejś filologii, socjologii czy
            filozofii to bezsens w perspektywie przyszłej pracy. Liczy się doświadczenie
            zawodowe, konkretne umiejętności praktyczne pożądane przez pracodawcę a nie
            jakieś dyplomy, które sobie można co najwyżej powiesić dla radochy na ścianie.
          • zloty.strzal Re: sensowne połączenie kierunków studiów 21.04.09, 09:37
            > zloty strzale, skąd tak mało wiary w to, że każdy człowiek myśli tak
            > pragmatycznie...

To forum często przeglądam:)
          • Gość: Tawananna* Re: sensowne połączenie kierunków studiów IP: *.76-83.cust.bluewin.ch 21.04.09, 09:57
            > Chodzi mi o to, żeby być kimś wyjątkowym, nawet w kwesti i
            > ukończonych studiów.

Studiowanie dwóch kierunków nie uczyni Cię wyjątkową. Jest masa ludzi, którzy to robią, także prawników. Nic w tym nadzwyczajnego, naprawdę.

> Moje zainteresowania idą ściśle w kierunku jakiejś
            > filologii, ale to dość tendencyjne. Może ktos studiuje taki
            > kierunek studiów, którego nie znam, a by mnie zaciekawił ...

Czzyżby zależało Ci na oryginalności kierunki i połączenia...? Wiesz, oryginalnie byłoby pewnie wziąć drugi kierunek na politechnice (wiem, z matematyką ciężko, ale osób studiujących takie połączenie jest jak na lekarstwo... to by była ELITA). Ew. mogłabyś wziąć jakąś rzadką, kompletnie odjechaną filologię (mongolistyka? klasyczna? wietnamsko-tajska? może chociaż węgierska?), tak żeby znajomi otwierali szeroko oczy, usłyszawszy kilka dźwięków niesamowitego języka, żebyś mogła poczuć się naprawdę WYJĄTKOWA. Fajnie brzmi też kognitywistyka - w sumie blisko filozofii, o ile lepsze wrażenie robi na znajomych i w CV!

A tak poważniej: studiuj to, co Cię interesuje albo to, co może się przydać w przyszłej pracy, a nie to, co fajnie brzmi. I nie, "Moje zainteresowania idą ściśle w kierunku jakiejś filologii" to nie jest wystarczająco precyzyjne określenie własnych zainteresowań ani dobra motywacja do podjęcia takich studiów - zapytaj studentów jakiejś filologii...
            • Gość: Magdalena Re: sensowne połączenie kierunków studiów IP: 89.108.220.* 21.04.09, 10:23
              realia są też jednak takie, że jedynie z dyplomem magistra można zdziałać
              niewiele. Pożądanym jest, aby być wykształconym w ŚCISŁYM znaczeniu tego słowa.
              Bezsensem jest posiadanie tytułu bez adekwatnej wiedzy w głowie. I niestety nie
              mogę się zgodzić, że sam tytuł magistra prawa wystarczy. Rzeczywistość nie
              rozpieszcza,więc w zasadzie mogę po tym zostać całkiem sensownym bezrobotnym. A
              przecież nie o to chodzi... pisząc o "jakiejś" filologii w żadnym wypadku nie
              miałam na myśli "byle- jakiej", ani też nie deprecjonuję wagi tych studiów, bo
              przecież znajomość języków jest tak ważna we współczesnym świecie ! po prostu
              myślałam o tym, że każda byłaby dobra, bo nie mam problemów z nauką języków.
              Chociaż ciągnie w kierunku iberystyki bądź filologii hiszpańskiej...

sama nie wiem.

Odczuwam wrogie nastawienie.
              • Gość: Zzzzzzzzzibi Re: sensowne połączenie kierunków studiów IP: *.gprs.plus.pl 21.04.09, 11:03
                Trzeba trochę pomyśleć i zamiast tracić czas na jakieś filologie, porobić
                certyfikaty z paru języków, w tym i z prawniczego. Wyjdzie szybciej i z lepszym
                skutkiem. Ale jak ktoś chce sobie w życiu utrudniać, to po co mu w tym
                przeszkadzać :)
              • Gość: martusia2203 Re: sensowne połączenie kierunków studiów IP: *.skarzysko.vectranet.pl 21.04.09, 12:15
                Gość portalu: Magdalena napisał(a):

> Chociaż ciągnie w kierunku iberystyki bądź filologii hiszpańskiej...

A czy czasem iberystyka i filologia hiszpańska to nie to samo? Widzę, że nie
                orientujesz się nawet w tym, jak nazywa się kierunek, ku któremu się "skłaniasz"...
                • quille Re: sensowne połączenie kierunków studiów 21.04.09, 12:54
                  Mylisz się, to nie jest to samo. Iberystyka to nauka o wszystkim (tj. kultura,
                  historia, literatura) co dotyczy Półwyspu Iberyjskiego, a więc zarówno Hiszpanii
                  jak i Portugalii wraz z nauką języka hiszpańskiego i portugalskiego. Filologia
                  hiszpańska natomiast ogranicza się do samej Hiszpanii.
                  A tak na przyszłość - radzę się najpierw dowiedzieć, a potem dopiero krytykować
                  innych :)
                  • Gość: cicha Re: sensowne połączenie kierunków studiów IP: *.devs.futuro.pl 07.05.09, 15:19
                    Na filologii hiszpańskiej zawsze jest jakiś lektorat do wyboru i zazwyczaj
                    właśnie jest to portugalski. Ja osobiście tych dwóch terminów używam zamiennie,
                    tak jak np filologię włoską nazywam italianistyką :)

Mam u siebie na studiach (italianistyka) dziewczynę z prawa i podobno to jest
                    dobre połączenie, bo prawnicy z włoskim są poszukiwani. Jeżeli nie interesuje
                    Cię żaden konkretny język to może właśnie powinnaś poszukać takiego który Ci się
                    przyda w pracy.

Ja teraz studiuję italianistykę, a od października wybieram się na SUM na
                    rachunkowość. Jestem zadowolona z wyboru, choć jeszcze nie do końca, bo.. marzy
                    mi się właśnie iberystyka :)

Swoją drogą, jeżeli chodzi o takie poszukiwanie porady na forum to nie sadzę
                    żeby to był dobry pomysł. Cholera wie kto Ci tu odpisuje, a Ty jak chcesz
                    odnieść sukces po powinnaś się poradzić ludzi sukcesu :) Lepiej będzie jak się
                    np. zalogujesz na goldenline, tam przynajmniej widzisz z kim masz do czynienia:)
                    Powodzenia :)
              • sundry Re: sensowne połączenie kierunków studiów 21.04.09, 12:29
                Nie lepiej się po prostu porządnie przygotować do egzaminu na
                aplikację?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka