Dodaj do ulubionych

Zlikwidować studia dzienne

01.06.09, 19:00
Mamy Internet, Wikipedię i e-learning! Wszyscy możemy studiować przez
Internet! Po co nam jeszcze studia dzienne? Zlikwidujmy je.
Obserwuj wątek
    • Gość: autorzyna Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 19:23
      tak, i produkujmy jeszcze wiecej absolwentow majacych nastawienie czysto
      teoretyczne, niemajacych pojecia o praktyce. jak wyobrazasz sobie mechanika,
      ktory nie mial okazji pogrzebac w silniku, albo chemika, ktory nie przeprowadzil
      zadnej reakcji? :):):)
      • palb Re: Zlikwidować studia dzienne 01.06.09, 20:32
        Bynajmniej, to studiowanie przez Internet stwarza lepsze okazje do zdobywania
        praktyki niż studia dzienne. Praca zawodowa jest najlepszym sposobem na zdobycie
        praktyki, a e-learning to najlepszy sposób na nabycie potrzebnej wiedzy i
        uzyskanie odpowiedniego wykształcenia. Niestety znam wielu absolwentów studiów
        dziennych, którzy nie mają pojęcia o praktyce :(

• Gość: michal_powolny12 Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.iwacom.net.pl 01.06.09, 20:55
          A od kiedy to wikipedia jest krynicą wiedzy? Krynicą pozbawioną
          błędów?
          • palb Re: Zlikwidować studia dzienne 01.06.09, 21:15
            A kto tak twierdzi?
            • Gość: Ania Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 21:23
              Tak i e-egzaminy.
              Dziękuję bardzo za taki typ studiowania.
              • palb Re: Zlikwidować studia dzienne 01.06.09, 21:28
                Bez przesady. Egzaminy w realu.
        • Gość: autorzyna Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 22:27
          a jakiego mechanika Twoim zdaniem predzej zatrudni pracodawca? takiego na
          studiach dziennych, ktory ma dostep do sprzetu, uczyl sie czegos, odbyl praktyki
          zawodowe, itp., czy czlowieka studiujacego przez internet, bo ma czas na prace?
          ;););)
          • Gość: kefas Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 02.06.09, 19:22
            Myślę, że zatrudni takiego, który u niego odbył praktykę zawodową i od razu może
            zacząć pracę. Jeśli się spradził, to pracodawca ma natychmiast dobrego
            pracownika i nie musi na niego czekać aż ten skończy studia. A tak zatrudnia
            człowieka, który nie tylko zdobył już pewną praktykę, a do tego jeszcze się
            kształci. Pozatem jest ciągle dostępny, bo nie musi co dwa tygodnie wyjeżdżać na
            zjazdy. Studiuje w domu i wszyscy są zadowoleni. Słyszałem, że praktyki zawodowe
            na e-studiach też są obowiązkowe ,więc z tą przewagą praktyki na studiach
            dziennych bym nie przesadzał.
    • Gość: qwasdghj Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.adsl.inetia.pl 01.06.09, 21:56
      Pomimo, iż kończyłem studia dzienne w 100% się zgadzam :) Studia
      zeszły już tak na psy, że faktycznie e-studia i ciągłe praktykowanie
      może dać coś poza wiedzą teoretyczną...
      • Gość: Ania Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 22:54
        Skoro na studiach zaocznych jest tak mało praktyki, to jakoś nie
        chce mi się wierzyć by studiując wirtualnie było jej więcej.
        W dodatku teraz mało kto trafia na pracę związaną z kierunkiem
        swoich studiów, wiec jak taki student miałby rozwijać się
        praktycznie?
        Musieliby wprowadzić obowiązek pracowania na zgodnych z kierunkiem
        stanowiskach, a co za tym idzie, musiałyby powstać nowe miejsca
        pracy. A z pracą to wiemy wszyscy jak teraz jest.
        • Gość: popieram Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.jjs-isp.pl 02.06.09, 01:19
          nie ma czasu na praktykę bo spędza setki bezsensownych godzin na uczelni - jakby
          studiowal wirtualnie to móglby dostosować sobie czas pracy do czasu nauki i
          byłby gość - i teoria ze studiów i praktyka z pracy

a tak - lipa

(*)
          • Gość: kefas Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.06.09, 18:12
            i jeszcze to ciągłe imprezowanie w akademikach! szkoda czasu i zdrowia
    • Gość: graduated Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.jjs-isp.pl 02.06.09, 01:32
      (&)a ja mam expirience z unii - i tam studia stacjonarne to juz wlasciwie przerzytek
      mamy nowe czasy i potrzebne sa nowe sposoby dzialania

w UK jak mowisz, ze skonczyles studia e-learning to od razu masz prace, bo to
      znaczy, że jestes obyty z kompem i technologia w ogole - i ze

niedłógo to i okxford bedzie wirtualnie

• Gość: magister Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.173.27.192.tesatnet.pl 02.06.09, 02:26
        Ciekawe, czy chciałbyś być operowany przez chirurga wykształconego tylko via Internet?

Twoje e-wykształcenie najlepiej widać po tym, jak piszesz - byk na byku i bykiem pogania!!!
        • Gość: doktor Re: Zlikwidować studia dzienne IP: 194.42.116.* 02.06.09, 08:07
          Panie Magistrze, tu pani doktor. A może zechciałby Pan poszerzyć swoją wiedzę na
          temat wykorzystania technologii w nauczaniu? Nie zawsze zasada "moje jest
          mojsze" się sprawdza. Niech Pan wykaże nieco ciekawości poznawczej, zamiast
          stanowczo opierać sie temu, co nieznane i obce (czyli wrogie?).
          • starveling Re: Zlikwidować studia dzienne 02.06.09, 11:50
            Gość portalu: doktor napisał(a):

> Niech Pan wykaże nieco ciekawości poznawczej, zamiast
            > stanowczo opierać sie temu, co nieznane i obce (czyli wrogie?).

Co nie zmienia faktu, że pytanie i uwaga postawione w jego tekście pozostaja aktualne, czego - doktorku - nie raczyłeś(łaś) zauważyć. Jakie wykształcenie, taki doktorek.
        • palb Re: Zlikwidować studia dzienne 02.06.09, 21:40
          Robienie byków lub nie raczej zależy od nauczania na poziomie podstawowym.
          E-learning nie ma tu nic do rzeczy. Może po prostu kolega nie korzystał z
          edytora tekstów ;)
      • franek31 Re: Zlikwidować studia dzienne 02.06.09, 08:28
        Gość portalu: graduated napisał(a):

> (&)a ja mam expirience z unii - i tam studia stacjonarne to juz
        > wlasciwie przerzytek

Oj, widać po koledze absolwencie, że język polski również uważa za przeżytek...
        Ale czy po angielsku potrafi pisać lepiej ?
        • Gość: E Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 13:32
          Już niedługo to ludzie w ogóle nie będa z domu wychodzili, bo po co?
          Przecież wszystko będzie E: e-zakupy, e-praca, e-szkoła.
        • Gość: graduated Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.jjs-isp.pl 02.06.09, 23:17
          Yes, I can.

i nie ma co oceniac jakosci e-learningu po jednym wpisie kogos na jakims jednym
          forum - moze jestem dysklektykiem, co? ale za to M.D.?

jak chcesz znalesc agrument przeciw e-learing to wysil sie bardziej, a nie
          wytykasz mi ze cos zle napisalem

• un.invited Re: Zlikwidować studia dzienne 02.06.09, 14:50
      medycyna wirtualnie!
      • Gość: entuzjasta Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.jjs-isp.pl 02.06.09, 22:57
        a czemu nie - przecież skoro możliwe jest zdalne operowanie pacjentów to z
        pewnością możliwe jest też zdalne nauczenie się medycyny

ok - wolałbym, żeby chirurg miał praktykę, ale nie widzę przeszkód żeby
        e-learning był podstawową formą nauki również na tym kierunku studiów
        • un.invited Re: Zlikwidować studia dzienne 03.06.09, 12:14
          Gość portalu: entuzjasta napisał(a):

> a czemu nie - przecież skoro możliwe jest zdalne operowanie pacjentów to z
          > pewnością możliwe jest też zdalne nauczenie się medycyny
          >

operacje na odleglosc sa przeprowadzane jedynie przez absolutnych ekspertow z
          ogromym doswiadczeniem w przeprowadzaniu operacji na miejscu i asyscie kilku
          chirurgow na miejscu -

absurdalna argumentacja

> ok - wolałbym, żeby chirurg miał praktykę, ale nie widzę przeszkód żeby
          > e-learning był podstawową formą nauki również na tym kierunku studiów

ciekawe jak e-learning umozliwia dotyk i wech ...

kierunki scisle nie powinny byc nauczane wylacznie wirtualnie - jest tam tyle
          zajec praktycznych i koniecznosci pracy eksperymentalnej, ze jakiekolwiek
          zastepowanie zajec bezposrednich wirtualnymi doprowadziloby do spadku poziomu
          wyksztalcenia;

zakladam, ze rowniez na humanistycznych, zaden chat nie zastapi prawdziwej
          dyskusji w grupie;

oczywiscie internet jako zrodlo informacji i kontaktu od czasu do czasu jest i
          zawsze bedzie czescia studiow - tego sie nie da zanegowac

jesli ktos nie potrafi docenic jak niepowtarzalna jest edukacja z bezposrednim
          kontaktem z innymi studentami i kadra, mial ewidentnie pecha w wyborze uczelni i
          kierunku; coz, zdarza sie ... i moge sobie wyobrazic rozzalenie
          • Gość: racja Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 15:42

"jesli ktos nie potrafi docenic jak niepowtarzalna jest edukacja z bezposrednim
            kontaktem z innymi studentami i kadra, mial ewidentnie pecha w wyborze uczelni"
            No fakrtycznie kontakt z jednym panem asystentem na moim wydziale juz kilka osob
            przyplacilo ciężką depresją. Na razie u mnie 5 dni przed egzamienm nikt z grupy
            nie zaliczyl ciwczen. Zaiste niepowtarzalne dosiwadczenie:) Zapewniam że NIKT
            nie chciałby mieć z tym typem do czynienia w realu , łącznie z kadrą z katedry
            gdzie pracuje (?). Tak ze w niektórych sytuacjach e learning to dobre wyjście
            • un.invited Re: Zlikwidować studia dzienne 03.06.09, 16:08
              kontakt z tym panem za pomoca internetu oczywiscie wszystko by naprawil? -
              dobrze, ze za posrednictwem internetu ten pan nie bylby soba
    • Gość: paula Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 22:56
      ja sie zgodze , nie długo nie bedzie wyższych szkół , które i tak są
      coraz gorsze, a studia przez internet pozwalaja nam nauczyc sie
      organizacji własnej pracy oraz samodysypliny
      tak jak zakładam zniknie wkrótce prasa , gazety,czasopisma i zostaną
      nam wiadomości czytane w internecie
      Świat do tego dąży :) i trzeba iśc z postępem :)
      • un.invited Re: Zlikwidować studia dzienne 03.06.09, 12:01
        dziecie drogie, a kto Cie bedzie przez ten internet uczyl, wirtualna kadra? -
        nic sie edukacyjnie nie zmieni tylko dlatego, ze zamiast ruszyc tylek i isc na
        wyklad bedziesz go mogla sobie w domu obejrzec -
        jedyny efekt to brak bezposredniego kontaktu z ludzmi -
        a niektorzy juz teraz maja problem z jakimikolwiek interpersonalnymi relacjami;

prasa, gazety, czasopisma i ksiazki rowniez nie znikna - nie ma porownania
        miedzy komfortem czytania tekstu na papierze a na ekranie

owszem, opcja studiow wirtualnych musi istniec, bo dla wielu ludzi prowadzacych
        aktywne zycie zawodowe jest to doskonala alternatywa zaocznych (napewno
        wygodniejsza), ale zastepowanie bezposredniego kontaktu z wykladowcami i
        studentami, kontaktem za posrednictwem elektronicznego medium doprowadzi jedynie
        do rozwoju spoleczenstwa socjalnych idiotow
        • Gość: kefas Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.06.09, 19:49
          Dlaczego likwidacja studiów dziennych miałaby oznaczać spowodowanie problemów z
          relacjami interpersonalnymi? Chodzi przecież o formę studiowania, a nie o życie
          w ogóle. Tak czy siak żyjemy w realnym świecie.
          Obserwując to co się dzieje, to raczej ludzie, którzy nie korzystają z
          Internetu, powodują "rozwój społeczeństwa socjalnych idiotów", ludzi, którzy
          wolą butelkę Mamrota niż się rozwijać i kształcić. Dlaczego według Ciebie
          "kontakt za pośrednictwem elektronicznego medium doprowadzi jedynie do rozwoju
          socjalnych idiotów"?
          • un.invited Re: Zlikwidować studia dzienne 03.06.09, 21:07
            a dlaczego wypaczasz to, co mowie? nie jestem przciwnikiem internetu - jestem
            przeciwnikiem wszelkich form ekstremizmu; opcja studiowania za posrednictwem
            sieci na tych kierunkach, na ktorych jest to mozliwe (i uzasadnione) juz
            istnieje i nikt nikomu nie broni z niej skorzystac,
            ale zastepowanie nia wszelkich innych form jest juz przesada

jak sie komus studia i forma, ktora wybral, nie podoba nikt go/jej nie zmusza do
            kontynuacji; istnieja nietrafione wybory i dorosle zycie wymaga umiejetnosci
            radzenia sobie z nimi;

co do pytania:
            juz teraz niektorzy nie wstaja od klawiatury od momentu powrotu z zajec/pracy do
            poznych zajec nocnych; odciac ich od przymusowego wyjscia z domu na kilka godzin
            i nie beda wstawac w ogole, a po pewnym czasie jakakolwiek interakcja z innym
            czlowiekiem bedzie ogromnym obciazeniem emocjonalnym i psychicznym; i to nie
            jest jakies moje odkrycie czy twierdzenie wziete z ksiezyca

istnieje zdecydowana roznica miedzy dyskusja prowadzona twarza w twarz a chatem
            - trzeba reagowac od razu, radzic sobie z emocjami wlasnymi i innych; tego tez
            maja uczyc studia, zeby Ci z wyzszym wyksztalceniem potrafili sobie z
            przytaczanym przez Ciebie realnym swiatem i ludzmi w nim zyjacymi w sposob nieco
            bardziej kontrolowany (nie kazdy sie z tym rodzi, ale kazdy moze w sobie rozwinac)

• un.invited Re: Zlikwidować studia dzienne 03.06.09, 21:11
            na wypadek, gdyby to zostalo zrozumiane opacznie - pojecie "socjalnych idiotow"
            oznacza brak umiejetnosci radzenia sobie z ludzmi i absolutnie nie odnosi sie do
            poziomu wiedzy/wyksztalcenia/ilorazu inteligencji - mozna byc geniuszem i
            "socjalnym idiota" (co koreluje bardzo czesto)
        • Gość: boro Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 18:17
          to sprawdz sobie kolego jak wygladaja najnowsze badania dotyczące
          prasy,jak mocno idą słupki w dóóóóóóóół , totalny spadek

boro
      • Gość: Real Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.09, 17:05
        Tak, niedługo ludzie będą się rodzili z długimi paluszkami
        stworzonymi do klikania na klawiaturze, krótkimi nóżkami (bo po co
        im dłuższe skoro będą tylko chodzili do kibla) i wielkimi oczami by
        jak najlepiej widzieć monitor.
    • Gość: Konstruktywny Argumenty ZA IP: *.jjs-isp.pl 02.06.09, 23:05
      No dobra - to konstruktywnie - jakie są argumenty za likwidacją uczelni zwykłych
      i przejście na model wirtualny.

1) wypasione siedziby uczelni kosztują krocie i niepotrzebnie podnoszą koszt
      nauczania
      • Gość: boro Re: Argumenty ZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.09, 23:19
        ha moze i dobry pomysł:)
        ja o bym wogole zmieniła zasady edukacji
        pdt :po maturze do pracy, a po roku ,dwoch wybieramy studia ,
        bedac juz pewni co chcemy w zyciu robic
        ja podchodziłam dwa razy do studiowania , po maturze poszłam tam
        gdzie wszyscy , po czym okazalo sie ze to nie jest to co tygrysy
        lubią najbardziej , rzuciałam je poszlam do pracy i teraz kontynuje
        studia własnie wirtualnie i pracuje

nie dosc ze wiem czego sie ucze, jest to moim zainteresowaniem to
        robie to z przyjemnością

zdrovko
        • Gość: PAETZ Re: Argumenty ZA IP: *.dynamic.dsl.as9105.com 03.06.09, 03:13
          Bzdura. Praca po maturze czeka Cie co najwyzej w restauracji. Jesli to ma
          rozwijac i pomagac w decyzji odnosnie studiow to gratuluje.
        • un.invited Re: Argumenty ZA 03.06.09, 12:16
          to jest Twoje doswiadczenie - nie narzucaj swojego modelu zycia innym
        • ira_07 Re: Argumenty ZA 05.06.09, 12:02
          > pdt :po maturze do pracy, a po roku ,dwoch wybieramy studia ,
          > bedac juz pewni co chcemy w zyciu robic
          A czy ktoś tego broni?
          Do jasnej cholery, dlaczego tak lubicie narzucać innym swoją wizję świata? Ja
          też z 1 studiami nie trafiłam, ale musiałam zobaczyć jak to wygląda od środka.
          Lepiej zmarnować rok tylko na studiach, niż pracować 2 lata w Pizzy Hut i rok
          studiować coś, co okaże się klapa.
    • Gość: Konstruktywny Argumenty Przeciw IP: *.jjs-isp.pl 05.06.09, 07:22
      A jakie argumenty przeciw?

1) niepowszechny dostęp do internetu - odebrałoby możliwość studiowania pewnej
      części osób
      • Gość: kefas Re: Argumenty Przeciw IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 06.06.09, 20:37
        Jeżeli obecnie ktoś chce studiować dziennie, też musi pokonać pewne bariery, np.
        postarać się o miejsce w akademiku lub mieszkanie w mieście uniwersyteckim. W
        przypadku e-learningu tą barierą może być uzyskanie dostępu do Internetu. Dla
        chcącego nic trudnego. Niepowszechny dostęp do Internetu nie jest więc
        argumentem przeciw.
    • Gość: o matko Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.09, 18:20
      szkoda bardzo i tak juz mamy coraz to głupsze dzieci , nic nie
      wiedzą o swiecie , ogladaja Gwiezdne Wojy jakis durnych Jedi i
      wieznej walki , do tego doajmy Startrek wszystki beznadziejne gry i
      mamy upośledzone dzieci , ledwo co dukajace , siedzace non stop
      przed tv albo w inernecie , A gdzie tradycja ??
      o czym Wy mówicie !!!
      • Gość: E Re: Zlikwidować studia dzienne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 12:42
        Popieram!
    • Gość: anty-dzienne Coś w tym jest IP: 80.48.227.* 07.06.09, 13:49
      Na tych niektórych stronach internetowych (amerykańskich,
      brytyjskich)łatwiej znaleźć jakąś książkę, artykuł itd. niż w
      polskich bibliotekach.
      • Gość: ZA!! Re: Coś w tym jest IP: *.promax.media.pl 07.06.09, 15:36
        Moi drodzy....jeśli ktoś chce to niech studiuje dziennie...studia
        przez internet to dobra rzecz dla niepełnosprawnych!!!!!!!!!!!! a po
        za tym osoby z niedosłuchem są wykluczane ze studiów językowych.
        Osoba z niedosłuchem może tak samo sie nauczyc języka i pracowac
        jako tłumacz papierów, dokumentów...nie musi koniecznie tłumaczyc
        mowy ludzkiej....tak odtworzy sobie wykład internetowy na takiej
        głosności jaką chce nauczy sie i zaliczyc przybywając na egzamin
        pisemny w relau...medycyna teoria przez neta i kurs praktyk w
        realu...wszystko da sie zrobic...jeśli ktos chce to niech
        mieszka,np. we Warszawie sobie pracuje uczy sie teori medycznej
        przez neta i co jakiś czas wpadnie na praktyki w realu na
        uniwerku...jeśli można nauczyc sie języka z płyty czy gazetek typu
        easy english to równiez można studiować przez neta. jesli ktos jest
        samoukiem to sie nauczy a niektórzy potrzebują swego tempa wydrukują
        notaki i np. w chwili wolnej w autobusie będą kuły.... egzaminy
        oczywiście powinny być w realu. Technologia i tradycja powinny się
        uzupełniać..:) przepraszam za ewentualne błędy:)
    • Gość: jensen Zlikwidować wszystko IP: *.autocom.pl 09.06.09, 01:37
      przecież mamy internet, wikipedię, itd...
      • Gość: Karolina Re: Zlikwidować wszystko IP: 94.127.105.* 22.06.09, 09:01
        Mhhh ... Oczywiście e-larning ma swoje plusy, ale ja preferuję raczej blended
        learning- czyli mieszankę e-learningu i tradycyjnych form nauki. Myślę, że
        wybiorę tę właśnie formę. Mam zamiar zwrócić się do www.Edustacji.pl bo
        slyszałam, że są w tym dobrzy. Chyba, że macie jeszcze jakieś propozycje i
        znacie jakieś fajne firmy, które się zajmują tym tematem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka