09.06.14, 06:37
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/Guerin_Morpheus%26Iris1811.jpg/220px-Guerin_Morpheus%26Iris1811.jpg

Morfeusz i Iris.
Obserwuj wątek
    • ditta12 Re: Sen 09.06.14, 06:43
      Morfina (łac. Morphinum) – organiczny związek chemiczny z grupy alkaloidów. Wchodzi w skład opium i jest jego najistotniejszym składnikiem psychoaktywnym. Została wyodrębniona w roku 1804 przez Friedricha Sertürnera. W stanie czystym jest białą substancją stałą, o gorzkim smaku, słabo rozpuszczalną w wodzie.

Ma działanie narkotyczne (odurzające), przeciwbólowe, przeciwkaszlowe, przeciwbiegunkowe, działa depresyjnie na ośrodkowy układ nerwowy (zalicza się do depresantów). Nadmierne dawki mogą prowadzić do śpiączki z depresją ośrodka oddechowego (niewydolność oddechowa). Kilkunastokrotne użycie morfiny prowadzi do uzależnienia fizycznego, uzależnienie psychiczne występuje znacznie szybciej. Powtarzanie dawek morfiny, podobnie jak innych leków opioidowych, powoduje powstawanie tolerancji na lek.
      Wikopedia
      • ditta12 Re: Sen 09.06.14, 07:11
        Parkinsonizm polekowy:
        -tiki nerwowe(dyskinezy)
        -akatyzja
        -śliniotok
        -nadmierna potliwość
        -bóle głowy"z odbicia
        -skurcze mięśni
        -uczucie wewnętrznego niepokoju
        -lęk
        -zachowania agresywne
        -próby samobójcze
        -depresja polekowa

• ditta12 Re: Sen 09.06.14, 07:27
          "Morfeusz (gr. Μορφεύς Morpheus, łac. Morpheus) – w mitologii greckiej bóg i uosobienie marzeń sennych. Postać o wielkiej mądrości. Jego ojcem był Hypnos, bóg snu, stryjem Tanatos, bóg śmierci, posłaniec Hadesu, zaś braćmi – Ikelos (Fobetor) oraz Fantasos.

Morfeusz miał zdolność przybierania dowolnej postaci i ukazywania się w snach jako osoba ukochana."
          • ditta12 Re: Sen 09.06.14, 07:51
            Surrealizm krytyczny-nurt w sztuce,jak nadrealizm surrealizm(wyrażanie percepcji wewnętrznej-dotykowa,smakowa,wzrokowa....)
            https://1.bp.blogspot.com/_AHmVX_TDcS0/TOJeKg8SrFI/AAAAAAAADxY/WRInENelv-8/s1600/6J8A4754.JPG
            • ditta12 Re: Sen 09.06.14, 20:33
              Jak to

jak film Antonioniego.

Widziałam dziś ślady krwawej stopy prowadzące od ulicy,między blokami(nie mogę wklejać zdjęć bo jakiś kod mam wklepać a ni ew wiem o co chodzi).
              To był przerażający widok.Mały chłopczyk zapytał mamę co to-odpowiedziała że pana przejechał samochód.
              Czyżby od ulicy biegł do domu?
              Nie doszłam do końca tych śladów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka