Dodaj do ulubionych

kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opinie

27.06.09, 13:30
Witam,chciałabym powrócic do mojegu problemu i poprosić o opinię .Co
myslicie :czy kardiolog czy edno ma racje od jakiegos czasu dokucza
mi przede wszystkim tetno wysokie i bóle serca.Tak jak
sugerowaliscie zrobiłam poziom ferrytyny , wynik 11,51 ( 13 -
150).łykam biofer folick ale efektów póki co brak.lekarz kardiolog
absolutnie nie namawia.ł do podwyzszenia dawki, edno stwierdizła
podwyzszyc dawke ,TSH 4,23wynik z maja (0,27 - 4,20) w zasadzie w
normie wiec klopoty z sercem nie od tarczycy.Hematolog mnie wysmiała
jeśli chodzi anemie, w ogole stwierdziła ze szukam czegos czego nie
ma.I stoje w miejscu bo miewam napadowe wysokie tetno ,średnio
wyszło 90 z badania Holtera (24 godz) i nie bardzo wiem co dalej?
Czytam tu sporo na forum i tym bardziej nie wiem co zrobic,komu
zaufac? zwiekszyc dawke, brac lekarstwa od kardiologa :beta bo wiem
jak sie raz takie lekarstwo wexmie to trudno potem to
odstawic.Napisałam nowy watek bo nie bardzo wiem jak poprzklejac
czesc ze starych do nowych? Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • harmoniak Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 27.06.09, 13:47
      Twoje poprzednie wątki:
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,95119590,95119590,tarczyca_a_serce.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,95216013,95216013,ferrytyna_prosba_o_interpretacje.html
      1) Na jakiej dawce jesteś?
      2) Dlaczego zrobiłaś nowych wyników? Dlaczego tylko TSH w maju? Konieczne są nowe wyniki!
      3) Ile tabletek Bioferu bierzesz?

> Hematolog mnie wysmiała
      > jeśli chodzi anemie, w ogole stwierdziła ze szukam czegos czego nie
      > ma

To przykre i mało zaskakujące. Masz anemię.

Szybkie tętno jest przy niskich hormonach, przy anemii.

Ostatnio miałam tętno 108. Zmniejszyło się po tygodniu. Nie biorę żadnych leków na serce, po prostu czekam, aż wyrównam sobie hormony. Serce też mnie czasami pobolewa, ale mam anemię, więc się tym nie martwię. Czekam.

> edno stwierdizła
      > podwyzszyc dawke

Zrobić badania (tsh, ft3, ft4), potem się zobaczy co z dawką.

Powinnaś się dopisywać do starych swoich wątków. Musiałam użyć wyszukiwarki i poczytać o Tobie smile

• liaana1 Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 27.06.09, 15:10
        1)dawka 75 eutoryx
        2) faktycznie musze zrobic nowe wyniki bo bez nich ani rusz bo FT3
        mam najstarszy wynik z lutego 3,08 (2,57- 4,43),ft$ 1,33( 0,9 1,70 i
        to własnie gdzies tak od tego czasu zaczełam wedrówke po lekarzach
        3) raz po dwie tabletki bioferu
        4) napisałas ze tetno wysokie jest przy niskich hormonach czyli co
        zwiekszyc dawke?
        5) cisnienie swoje mam niskie raczej do 100
        6) dziekuje baardzo wszystkim za opdpowiedzi smile
        • harmoniak Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 27.06.09, 15:56
          > 3) raz po dwie tabletki bioferu

Możesz podwoić dawkę. Wcinać 2x biofer po obiedzie, i 2x po kolacji. Do czasu,
          aż uda Ci się załatwić "potężniejszy" preparat (Sorbifer i inne)

>4) napisałas ze tetno wysokie jest przy niskich hormonach czyli co
          > zwiekszyc dawke?

Na forum kiedyś czytałam, że jak jest duża różnica między FT3 a FT4, to wtedy
          tętno jest wysokie. U mnie jest tak: jak ogólnie tarczycowo źle się czuję, to
          serce mi łomocze. Na to czasem pomaga magnez. Bierzesz magnez?
          To się okaże. Najpierw wyniki.

pzdr!
          • harmoniak Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 27.06.09, 15:57
            "To się okaże. Najpierw wyniki."

to miało być do:

> 4) napisałas ze tetno wysokie jest przy niskich hormonach czyli co
            > zwiekszyc dawke?
          • liaana1 Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 10.07.09, 18:22
            Witam mam wynikiz lipca
            TSH 3,93 0,27 - 4,20
            FT3 2,96 2,57 - 4,43
            FT4 1,2 0,9 - 1,7

Przyznam sie ,że teraz juz kompletnie nie wiem o co chodzi ,głownie
            dokucza serce i tetno wysokie, zauwazyłam te z ze po tyci wysiłku
            zaczynaja sie rózne sensacje.
            • aagata4 Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 10.07.09, 23:11
              z wyników wychodzi mała niedoczynność - zwiększ dawke euthyroxu - to wiem na
              pewno ...
              co do innych leków to nie wiem ...

pozdrawiam

Agata
    • harmoniak Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 27.06.09, 13:48
      Proponuję, żebyś dalsze swe posty umieszczała w tym wątku.

smile
    • bunchy2 Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 27.06.09, 13:53
      ja mam od czasu do czasu problemy z sercem. a jakie masz cisnienie bo o ile dobrze mysle, niech mnie ktos poprawi jesli sie myle, jesli cisnienie masz niskie to serce prubuje nadganiac czyli rosnie puls. a jak puls jest za wysoki to moze I w klatce pobolewac. ja mam najczesciej kosmiczne cisnienie a raczej niedocisnienie 80 na 60, 90na 60 co jest podobno czeste u hashimotow.
      • dzedlajga Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 27.06.09, 14:00
        jesli chodzi o tetno i cisnienie to wszystkie konfiguracje sa mozliwe

jedno wysokie drugie niskie, oba wysokie, oba niskie no i oba w normie smile

jak masz niskie cisnienie to koniecznie unikaj gorzkiej czekolady, bo zawarta w
        niej Teobromina doskonale obniza cisnienie. Przetestowalam!

pl.wikipedia.org/wiki/Teobromina
        • dzedlajga Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 27.06.09, 14:02
          oczywiscie Teobromina jest wszedzie tam gdzie kakao, wiec przy tak niskim
          cisnieniu czekolade polecam oddac komus, kto ma wysokie cisnienie
    • dzedlajga Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 27.06.09, 13:54
      a ja zapytam zupelnie z innej beczki: czy jesz węglowodany?

ja gdy np zjem kawaleczek miesa lub jajko z warzywami to tetno mi potrafi
      skoczyc do 108 do kilku minut po posilku. Odkad dorzucam pare dkg kaszy (duzo
      lepsze weglowodany niz chleb czy kartofle) do kazdego posilku tetno bardzo
      rzadko przekracza 80 smile

oczywiscie polecam dorzuc NNKT, czyli rozne oliwy nierafinowane, nie tylko z
      oliwek, orzechy szczegolnie wloskie, awokado (ale tu uwaga, bo w polaczeniu z
      weglowodanami moze powodowac sennosc, czyli raczej na noc)
      • dzedlajga Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 27.06.09, 14:44
        a niskie zelazo i ferrytyna tez przyspieszaja na serce, absolutnie sie zgadzam z
        harmoniak.

Co do tarczycy, to Twoje TSH wskazuje na niedoczynnosc, Twoj wynik nie jest
        wcale ok. Choc tak naprawde bez badan fT3 i fT4 trudno powiedziec jak jest
        naprawde, bo TSH baaaardzo czesto jest niewiarygodny.

U mnie akurat jest wiarygodny, ale jestem tylko wyjatkiem, ktory potwierdza
        regule. Choc i tak sie opieram na wszystkich badaniach jesli rozwazam zmiane dawki
      • liaana1 Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 27.06.09, 21:53
        hm ,nie zwracam uwagi na jedzenie w sensie ze ma to jakis zwiazek z
        hashi, a ma ??
        czy sa jakies produkty które sa niewskazane przy hashi?
        to bardzo ciekawe ,nie dotrałam do takiego watku,gdzie szukac?
        pozdr.
        • dzedlajga Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 27.06.09, 22:22
          to o czym pisze, ma nie tyle zwiazek z samym hashi, ile z sercem wlasnie. O
          diecie przy hashi jest cos wątku Zającowej "diet cure" u góry

ja mam swoja wlasna teorie nt diety przy hashi, ale napisze o niej najwczesniej
          za rok, gdy/jesli beda rezultaty

dodam, ze to nie jest moja pierwsza teoria w ogole, i jak dotad w duzej czesci
          sie potwierdzaja. Sama jestem ciekawa jak bedzie tym razem. Na pewno trzeba
          unikac jodu - to zapozyczylam do mojej teorii.

Z dwoch nieuleczalnych zaburzen juz sie wyleczylam, ale to moja subiektywna
          opinia, bo zaburzenia byly trudno mierzalne. Tu bede miala mocne dowody - jesli
          oczywiscie nie bladze smile
        • harmoniak Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 27.06.09, 22:27
          Dzzedlajga ostatnio zajmuje się tematami związanymi z odżywianiem
          • liaana1 Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 28.06.09, 15:34
            A to ciekawe, o kawie to nie słyszałam,zeby nie pic po tabletce, a
            jak powinna byc przerwa od zazycia eutoryxu do wypicia kawy ? ryby
            niewskazane?
            to co własciwie korzystnie wpływa na hashi?j esli chodzi o jedzenie?
            • harmoniak Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 28.06.09, 17:48
              Cytat z artykułu dr Mizan-Gross:
              "Nie należy także zaraz po jej [tabletki] przyjęciu pić kawy czy mleka oraz brać jej z razem innymi lekami, a szczególnie lekami osłonowymi na żołądek"

Sama zauważyłam u siebie, że po porannej kawce hormon jakby gorzej się wchłania. Dlatego piję zieloną na pobudzenie. Kawkę jak już to parę godzin po. Mleka rano także unikam.
            • dzedlajga Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 28.06.09, 21:55
              ryby nalezy ograniczyc szczegolnie te morskie, bo zawieraja jod

jod, to wieksza praca tarczycy

wieksza praca tarczycy to wiecej przeciwcial

wiecej przeciwcial to mniejsza tarczyca i gorsze samopoczucie
              • milaemalka Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 10.07.09, 20:38
                Witaj Ft4 37,5% a Ft3 20,97%.Masz za małą dawkę. Badałaś może wit b12 i ferrytynę?
                • wojtusg40 Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 10.07.09, 21:41
                  przy wysokim tętnie lepiej pozostawać w lekkiej niedoczynności, a jakie masz
                  wyniki elektrolitów ? ECHO Serca ?
                  • liaana1 Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 10.07.09, 22:03
                    elektrolity ok, echo kardiolog poweidział ze nie bedzie robił bo
                    przy wysokim tetnie to robienie go nie ma sensu.
                  • hashi-tess Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 10.07.09, 22:30
                    wojtusg40 napisał:

> przy wysokim tętnie lepiej pozostawać w lekkiej niedoczynności,

wysokie tętno to OBJAW NIEDOCZYNNOŚCI.
                • liaana1 Re: kto ma racje:kardiolog czy endo?prosba o opin 10.07.09, 22:01
                  tak witamina B12 270 (160 - 800) a ferrytyna 11,51 (13-150).czemu
                  uwazasz ze dawka jest za niska?od czego to zalezy?
    • harmoniak Wyniki z lipca 10.07.09, 22:55
      liaana1 napisała:

> Witam mam wynikiz lipca
      > TSH 3,93 0,27 - 4,20
      > FT3 2,96 2,57 - 4,43
      > FT4 1,2 0,9 - 1,7
      >

Ft4 37,5%
      Ft3 20,97%

Po tych wynikach widać dwie rzeczy:
      1) Masz za niską dawkę: FT4 37%
      2) Przemiana jest trochę słaba: mało ferrytyny

Co zrobić?
      1) Zwiększyć dawkę, o 25?
      2) Ostro popracować nad ferrytyną: załatwić porządny preparat. Wcinasz Biofer?

> Przyznam sie ,że teraz juz kompletnie nie wiem o co chodzi ,głownie
      > dokucza serce i tetno wysokie, zauwazyłam te z ze po tyci wysiłku
      > zaczynaja sie rózne sensacje.

Serce może Ci dokuczać z powodu anemii. Tak jak piszę wyżej, mocno popracuj, żeby podnieść ferrytynę. Jak lubisz mięso, to wcinaj wątróbkę. Jedz buraki, truskawki. I koniecznie musisz mieć porządny preparat żelazowy.

Co do wysiłku: takie osłabienie jest wynikiem anemii (niska ferrytyna) oraz niedoczynności (niskie hormony). Stąd właśnie Twoje dolegliwości po wysiłku.
      Wyrównasz hormony, podniesiesz ferrytynę i powinno być lepiej.

wink

PS: żelazo jest potrzebne do przemiany T4 do T3. T4 dostarczamy łykając np. Euthyrox, potem T4 zmienia się w T3. T3 jest biologicznie bardziej aktywną formą i to od tego hormonu zależy dobre samopoczucie. Ponadto musi być spełniony warunek FT3 %= (mniej więcej) FT4 %.

Gdy FT3 < FT4 < 100% lub FT4 < FT3 < 100% to mamy nieprzyjemne objawy niedoczynności.
      • wojtusg40 Re: Wyniki z lipca 11.07.09, 00:49
        szybki puls jest przedewszystkim objawem nadczynności tarczycy, i przy
        problemach z sercem narazie lepiej jest pozostać w lekkiej niedoczynności, bo
        wtedy serce bije wolniej, przynajmniej ja tak miałem, a gdy również miałem
        problemy z pulsem ale nie z powodu tarczycy, to tak mi doradził endokrynolog.
        Lekarz powinien wykonać USG Serca aby sprawdzić przyczynę tych anomalii, może to
        jest jakaś wada serca. Miałaś EKG, to jest rytm zatokowy czy jakiś inny ? jakie
        leki bierzesz ? jakie masz ciśnienie ?
        • wojtusg40 Re: Wyniki z lipca 11.07.09, 00:54
          przy problemach z układem krążenia leczenie lewotyroksyną zaczynamy od małych
          dawek stopniowo zwiększając
          • wojtusg40 Re: Wyniki z lipca 11.07.09, 00:57
            a te elektrolity to tak w której części normy są ?
            • wojtusg40 Re: Wyniki z lipca 11.07.09, 00:57
              chyba już wszyscy śpią...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka