warszawianka_jedna Re: grille won 18.07.07, 15:08 aukcja.onet.pl/show_item.php?item=214032638 ja zasadzam się na taki kociołek. Przydały by się jakieś ciekawe przepisy. Odpowiedz Link
vvesna Re: grille won 18.07.07, 18:10 No właśnie takie wstawiane do ogniska i zakręcane na śrubę są najlepsze. Mój ojciec robi w takim świetne żeberka z ziemniakami i innymi warzywami. Dokładnego przepisu w tej chwili nie pamiętam, ale będę go miała po weekendzie;) Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: grille won 19.07.07, 14:09 dowiedz się o jakieś lżejsze dania. Ja jadłam taką "zapiekankę" z ziemniaków, cebuli, pieczarek i kiełbasy.Nie pamiętam tylko, czy układa się to wszystko warstwami, czy nie ma to znaczenia. Odpowiedz Link
marylalysiak Re: grille won 19.07.07, 23:20 W takim garnuszku robiłam szukruta. Palce lizac. kapusta kiszona ,warstwa mięsa wieprzowego, nastepnie kapusta kiszona, potem marchewka pokrojona jak chcesz, znowu warstwa kapusty i mięsko potem kapusta na wierzch parówki ewentualnie kiełbasa i zalewasz to białym wytrawnym winem. Palce lizać. Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: grille won 25.07.07, 13:20 vvesna napisała: > Mój ojciec robi w takim świetne żeberka z ziemniakami i innymi warzywami. > Dokładnego przepisu w tej chwili nie pamiętam, ale będę go miała po weekendzie; > ) no i jak, dasz przepis? Odpowiedz Link
vvesna Re: grille won 25.07.07, 17:34 Otóż, wg. mojego ojca sekretem kociołkowej potrawy jest wyłożenie kociołka plastrami boczku. Jeśli chodzi o restę, to: - ziemniaki, cebulę, marchewkę, pietruszkę, pieczarki (te niekoniecznie) kroimy w średnią kostkę; - mięso też kroimy na kawałki (jego rodzaj zależy od upodobań - ja jadłam z żeberkami, można dać coś bez kości, albo eksperymentować z różnymi rodzajami kiełbas); - rozdrobnione składniki układamy w kociołku warstwami, zaczynając od ziemniaków; każdą warstwę solimy, posypujemy pieprzem i innymi przyprawami (dobrze sprawdza się gotowa mieszanka przypraw do potraw z ziemniaków); - kociołek zakręcamy i wstawiamy do ogniska na 50 min. To jest wersja bazowa. Można oczywiście modyfikować. Mój tata twierdzi, że za każdym razem wychodzi trochę inaczej, ale za każdym razem pysznie. Odpowiedz Link
warszawianka_jedna Re: grille won 03.09.07, 17:23 mam już za sobą 3 kociołki, pełna improwizacja ale zawsze pyszne. Odpowiedz Link