15.10.10, 16:21
Rzozmawiałem ostatnio z moim bezrobotnym kolegą, który chciał wziąć udział w szkoleniu : działanie 6.2. Niestety podanie zostało odrzucone z powodu braku miejsc. Trochę to dziwne w naszym kochanym mieście jesli ktoś ma dobrą pracę, w dodatku jest radnym, pcha sie na szkolenie w zasadzie przeznaczone dla bezrobotnych i o dziwo jest na to szkolenie dopuszczony, hmmm . Zgarnie po nim 40 tyś. otworzy biuro. Zusu opłacać nie będzie bo przecież już pracuje,
I pyta mnie ten mój bezrobotny kolega: Gdzie tu uczciwość i sprawiedliwość.
Z dydykacją dla kierowników urzędu pracy.
Obserwuj wątek
    • marcinek2322 Re: 6.2 15.10.10, 18:10
      Witam,
      Spraweidliwosci nie ma, zapamietaj. Co do radnych, jak jestes mlody i masz pomysly. Idziesz na radnego bo niby chcesz cos zmienic.Probujesz sie zapisac na liste a i tak na 1 ,2 miejscu sa juz luedzie z pierwszenstwem bo oni byli radnymi i maja taki niby rpzywilej to tak jest,
      Co do urzedu pracy to szkoda gadac wiadomo kto dowodzi i komu ulega. Ja Tobie dzisij ty dfla mnie jutro, o tak takie haslo miec urzad pracy powinien,. Tak wogle on chbya tylko dlatego istnieje zeby zmiejszac bezrobocie bo 80% bab tam siedzach nic nie robi tylko chbya nagania statystyki o zatrudnieiu.
      Co do ZUS zalosne zamaiost dac go w wysokosci tak jak jest zmienjszony dla malych firm ludzie by otwierali placicili podatki, bezrobocie by spadlo to sie dusi i daje 850zl gdzie kutwa jakas zakalada dzialanosc na KRUS wozi zwir czy inne szajs wywrowami sami wiemy ile to kosztuje i placi tyle za ROK, majac ta sama opieke medyczna co Ty!! Szukasz sprawieldiwosci?
      • ram-bo kto tu wierzy w sprawiedliwość??? 16.10.10, 09:55
        Oj nasz młody radny nauczył się od kolegów z SLD jak się ustawić.Może to nie poziom Jakubowskiej i jej męża czy Lwa R.ale my jesteśmy na poziomie lokalnym.
        Tak w PUP wniosków była cała masa, a wybrano jak wybrano.. W szkoleniu uczestniczyli m.in radny miejski, firma pogrzebowa itd. ot taka nasza Polska cała.
        i nik napisze przysłowie ludowe z Ogrodnik " czemu ty biedny- bo durnyj , a czemu durnyj - bo biednyj "
        zresztą kto by nie chciał 40 tys zł za pare dni szkolenia i przez rok utrzymanie dziłalności gospodarczej z dofinansowaniem przez rok co miesiąc w wys.1200 zł. ?

a co do urzędu prcy to tak jak kolega napisał "ja tobie ty mi" .
    • nikjesienny Mesiu ! Gdzie ten kolega był , jak 16.10.10, 14:45
      trzeba było chodzić do szkoły ?
      Teraz liczy na pomoc państwa , bo niedouczony ?
      • fio-rlaka Re: Mesiu ! Gdzie ten kolega był , jak 16.10.10, 15:18
        Panie Niku jesienny czyżby Pan nie wiedział, że uczyć się trzeba całe życie? Świat prze do przodu i żeby za nim nadążyć, trzeba podnosić kwalifikacje. Pan chyba dawno tego nie robił w przciwnym razie, pierwsze co kazaliby Panu zrobić to zmienić słownictwo z przedwojennego na Polski wspólczesny
        • nikjesienny Re: Mesiu ! Gdzie ten kolega był , jak 16.10.10, 16:09
          fio-rlaka napisała:
          "/-/zmienić słownictwo z przedwojennego na Polski wspólczesny/-/
          ============================================
          Równie grzecznie odpowiem :
          Jeśli Polski współczesny polega na braku znajomości gramatyki , to po co mi to ?
          Przeczytaj jeszcze raz swój post i poproś Pani , żeby poprawiła .
          • fio-rlaka Re: Mesiu ! Gdzie ten kolega był , jak 16.10.10, 16:29
            nikjesienny napisał:

> fio-rlaka napisała:
            > "/-/zmienić słownictwo z przedwojennego na Polski wspólczesny/-/
            > ============================================
            > Równie grzecznie odpowiem :
            Grzecznie to by było wtedy, gdy np: napisałby Pan
            Owszem, wiem że dokrztałcać się trzeba, ale lubię też personalnie dowalać temu czy tamtemu
            > Jeśli Polski współczesny polega na braku znajomości gramatyki , to po co mi to
            Choćby po to, żeby swoim przekręcaniem słów nie zgrywać się na "równiachę" bo to daje odwrotny skutek

> Przeczytaj jeszcze raz swój post i poproś Pani , żeby poprawiła .
            Grzeczniej by było zachować poprzednią formę zwracania się. Pan nie wie ile mam lat.

• sebcioo Re: Mesiu ! Gdzie ten kolega był , jak 16.10.10, 16:44
              Zastanawiam sie co to za dziecko/gowniara/siksa/malolata/laska/kobieta/pani/babcia/babunia (dowolne skreslic - przeciez nie wiadomo ile ona ma lat) nagle zjawila sie z nowym nickiem i udziela porad jezykowych i obyczajowych?

Zachowuje sie jak slon/ica w skladzie porcelany a od innych wymaga manier ala Paris.
              • fio-rlaka Re: Mesiu ! Gdzie ten kolega był , jak 16.10.10, 17:00
                mam rozumieć, że powinnam złożyć podanie wraz z załacznikiem dotyczącym przynależności
                do określonej wiary u niejakiego Sebciaa, aby uzyskać zgodę na wyrażanie swoich opinii na tym forum?
                • nikjesienny Jak nawiedzona , to po kilku wpisach 16.10.10, 17:32
                  widać . Nie musisz składać podania .
                  Co najwyżej , zgłoś akces do klubu mesia .
                  • fio-rlaka [...] 16.10.10, 18:10
                    Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                    • magdalii A jakiż tu regulamin został naruszony? 16.10.10, 22:10
                      Tak się składa, że w pełni zgadzam się z Siwym. A Ty szpilo powinieneś chyba odpocząc od opieki nad forum. Co prawda nie czytałam wypowiedzi Sebcia ale popieram próbę tej Pani aby
                      z forum pozbyć się trola, którego trzymanie najwyraźniej Ci odpowiada
                      • sebcioo Re: A jakiż tu regulamin został naruszony? 16.10.10, 22:19
                        Nik trollem?
                        no comments just hahaha

Proba tej Pani pozbycia sie ...?
                        A kimze ta Pani jest by kogokolwiek sie pozbywac z forum?

Pozbywac sie nika?
                        To juz nie byloby to forum.
                        • magdalii Re: A jakiż tu regulamin został naruszony? 16.10.10, 22:29
                          sebcioo napisał:

> Pozbywac sie nika?
                          > To juz nie byloby to forum.

Tyż prawda, wraz z pojawieniem się nika zniknęła większość fajnych ludzi, jak jego nie
                          będzie zostanie tylko szpila.
                          • sebcioo Re: A jakiż tu regulamin został naruszony? 16.10.10, 22:36
                            Wymien tych fajnych ktorzy znikneli.
                          • sebcioo Re: A jakiż tu regulamin został naruszony? 16.10.10, 22:36
                            Wymien tych fajnych ktorzy znikneli. No i udowodnij ze to przez nika znikneli.
                            • to_ja8 Re: A jakiż tu regulamin został naruszony? 16.10.10, 22:39
                              Czekamy na odpowiedź
                            • magdalii Re: A jakiż tu regulamin został naruszony? 16.10.10, 22:45
                              sebcioo napisał:

> Wymien tych fajnych ktorzy znikneli. No i udowodnij ze to przez nika znikneli.
                              może inaczej....brakuje tych z którymi można było extra się bawić w słowne gierki ,ale to niekoniecznie byli ci sami, których Tobie brakuje.
                              • sebcioo Re: A jakiż tu regulamin został naruszony? 17.10.10, 08:12
                                magdalii napisała:
                                > może inaczej....brakuje tych z którymi można było extra się bawić w słowne gier
                                > ki ,ale to niekoniecznie byli ci sami, których Tobie brakuje.
                                Nie "moze inaczej" tylko odpowiedz na pytanie zamiast odwracac kota ogonem.
                                Ja nic nie pisalem o tym kogo mi brakuje wiec nie bredź.
                                Kto zniknal z forum przez nika (wraz z jego pojawieniem sie)?
                • siwy62 Re: Mesiu ! Gdzie ten kolega był , jak 16.10.10, 18:08
                  HeY Wy zadufani w sobie forumowicze, ściśle trzymający sie swoich praw i zasad, nie przyzwalający na inność, innowacyjność, innowierstwo...czy co tam jeszcze.
                  Koledzy forumowicze z Klubu NikówZmiennych...kiedyś pisałeś niku, ze to tak dla kolorytu , dla podtrzymania zabawy dopierniczacie innym, zresztą z wzajemnością...
                  To ja zapytam (i nie jestem tojem8) :
                  CO W TAKIM razie robicie "na poważnie", skoro dla zabawy jesteście złośliwi i chamscy niekiedy (z wzajemnością zresztą)?
                  A dlaczego nowy forumowy narybek na starcie sprowadzacie do parteru....?
                  fio-rlaka za młoda forumowiczka?
                  A co to "FALA" na forum obowiązuje? Jeżeli tak, to Wy "dziadkowie" do rezerwy juz powinniście odejść. Jak i większość rządzących w tym smutnym jak .....mieście!

czółko dziadkom od dziadka :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                • sebcioo [...] 16.10.10, 19:18
                  • siwy62 Optymistyczna wersja Siwego 17.10.10, 09:57
                    mówi: Kocham Was Wszystkich....,
                    ale brakuje mi Alutki, Stepa cus nie widać, Kaukonskiego, rzadko zagląda Hans...Baam tez się gdzieś zagubiła. Nie wspomnę o khaki, doktorze...nie sięgam do historii, aby sobie przypomnieć, ale zniknęło wiele interesujących nicków...i to nie z powodu jedynie wielonika. Tak po prostu - zniknęło.
                    Partyzant zagląda niekiedy, Pawlo...tyż
                    życie, po prostu zycie.
                    Mamby nie uświadczysz prawie...
                    A nasze szariki ?!

optymistycznie jednak...
                    czółko!
                    • szarik_102 Re: Optymistyczna wersja Siwego 17.10.10, 18:32
                      siwy62 napisał:
                      > Partyzant zagląda niekiedy, Pawlo...tyż
                      > życie, po prostu zycie.
                      > Mamby nie uświadczysz prawie...
                      > A nasze szariki ?!
                    • sebcioo Re: Optymistyczna wersja Siwego 17.10.10, 21:28
                      Wydaje mi sie ze khaki jest ino pod roznymi nickami.
      • mexico86 Re: Mesiu ! Gdzie ten kolega był , jak 17.10.10, 00:30
        ORMOniku odpowiadam. Bezrobotny kolega ma dużo więcej fakultetów niż ty o wielki studencie. Jest człowiekiem młodym i na starcie swojiej drogi. Jak mówił twój kochamy mentor Miller, mężczyznę poznaje sie po tym jak kończy , nie jak zaczyna. Jaki będzie twój koniec łatwo przewidzieć, jaki jego możesz sie zdziwić.
      • mexico86 Re: Mesiu ! Gdzie ten kolega był , jak 17.10.10, 17:49
        nikjesienny napisał:

> trzeba było chodzić do szkoły ?
        > Teraz liczy na pomoc państwa , bo niedouczony
        Dlaczego ORMOniku nie pojechałeś na pogrzeg 18-stu ofiar wypadku i nie powiedziałeś tam tych słów???? ;lub coś w rodzaju - Nie chciało sie nosić teczki trzeba zrywać dziś jabłuszka.
        • ram-bo Re: Mesiu ! Gdzie ten kolega był , jak 18.10.10, 20:08
          mexico86 napisał:

> nikjesienny napisał:
          >
          > > trzeba było chodzić do szkoły ?
          > > Teraz liczy na pomoc państwa , bo niedouczony

Tak niku i ktoś "uczony" moze mieć problem z pracą lub chcieć skorzystać z programów pomocowych w/w. a ty stary byku ile kosztujesz Państwo? ile masz renty, ile dopłaty na leki, ile czasu spędzasz u lekarzy i szpitalach? jaki ZUS płacisz? ile masz ulgi "rehabilitacyjnej" W pewnych sprawach się nie wypowiadaj ! Mi chodziło o PRZYZWOITOŚĆ o to że co nie którzy zawsze ustawią się z wiatrem lejąc na innych leszczy..
          • mexico86 Re: Mesiu ! Gdzie ten kolega był , jak 18.10.10, 20:21
            Więc mówisz Rambo że zmijka to ten włsnie goguś???
    • ja-alutka Re: 6.2 19.10.10, 15:19
      Trochę późno odpowiadam ale krótko i zwięźle. Twój kolega i Ty swoje pretensje kierujecie w nieodpowiednią stronę. Jeśli chodzi o projekty w ramach Działania 6.2. nie są one realizowane przez powiatowe urzędy pracy. PUP-y nie mogą po prostu brać udziału w konkursach w ramach tego Działania. Pozdrawiam
      • ram-bo Pup- 6.2 24.10.10, 17:00
        to dlaczego moja siostra zdawała wniosek o przyjęcie do działania 6.2 w PUP ?

a no tak-
        pupbp.pdt.pl/projekt-zaloz-firme-spelnij-swoje-marzenia-p_55.html
        nie biorą udziału ale przyjmują- "zwięźle na temat"
        • ja-alutka Re: Pup- 6.2 25.10.10, 13:33
          Projekt, o którym piszesz realizuje WUP Białystok. Jeśli chodzi o rolę PUP polegała ona jedynie na przyjęciu wniosków od osób zainteresowanych - była to pomoc w rekrutacji, i przesłanie ich do WUP, na tym udział PUP-u się kończył. Pozdrawiam
    • pawlozsiul 0.zero 25.10.10, 15:04
      To jest problem, a nie Mexico odwracasz szóstkami i dwójkami społeczną uwagę od posła Zero:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80271,8565322,Ziobro_pozywa_Kalisza___Dalem_mu_szanse__Nie_skorzystal_.html
      • mexico86 [...] 25.10.10, 22:09
        • mexico86 Re: 0.zero 25.10.10, 22:34
          Jako,że zmieniłeś już wątek, o twoim góru ukochanymniezalezna.pl/artykul/rymkiewicz_do_michnika/39782/1

i abyś nie szukał: wyborcza.pl/1,91326,8499437,W_imie_Rozy.html

i jeszcze to z twojej znienawidzonej Frondy: www.fronda.pl/news/czytaj/rymkiewicz_proces_z_michnikiem_wygralem_zanim_sie_rozpoczal
          • pawlozsiul nie będę tracił czasu na Rymkiewicza 26.10.10, 17:47
            Tylko Ci przypomnę: kiedyś Rymkiewicz został laureatem "Nike" za ruchy słońca w okolicach Milanówka. Oczywiście pryncypialnie odmówił przyjęcia nagrody, ale kasę z nagrody zgarnął ochoczo. Ot i cała prawicowa "moralność" i łże-odnowa. Jakby to kulturalnie powiedzieć: "nie sierpem to młotem pisowską chołotę".
            • mexico86 Re: nie będę tracił czasu na Rymkiewicza 26.10.10, 23:12
              Pewnie nie tak duża była to kasa jak ukradzine przez Bujaka i twego kochanego guru Adama Michnika dolary (dziś równowartość 800.000 zł) rodzicom Ks.Jerzego Popiełuszki.( Na którego nasz kochany ORMOnik plule przy każdej okazji.
              • markochmeleski.1 Re: nie będę tracił czasu na Rymkiewicza 27.10.10, 06:04
                mexico86 napisał:

> Pewnie nie tak duża była to kasa jak ukradzine przez Bujaka i twego kochanego g
                > uru Adama Michnika dolary (dziś równowartość 800.000 zł) rodzicom Ks.Jerzego Po
                > piełuszki.( Na którego nasz kochany ORMOnik plule przy każdej okazji.

skąd takie duże pieniądze u takich biednych ludzi? Weź coś więcej napisz. Nie znam sprawy a jest interesująca
                • mexico86 Re: nie będę tracił czasu na Rymkiewicza 27.10.10, 09:32
                  W październiku 1986 roku kapituła amerykańskiej RFK Human Rights Award postanowiła uhonorować trzech ludzi z dalekiej Polski: Adama Michnika, Zbigniewa Bujaka i ks. Jerzego Popiełuszkę (pośmiertnie). 20.10.1986 New York Times pisał:

"ojciec Popiełuszko został pośmiertnie współ-laureatem nagrody im. Roberta F. Kennedyego za obronę praw człowieka. Wyróżnienie warte 40.000 dolarów amerykańskich przyznano jeszcze dwóm Polakom: ideologowi Solidarności Adamowi Michnikowi i liderowi struktur podziemnych Zbigniewowi Bujakowi."

Ta sama gazeta o nagrodzie wspomina w kolejnych wydaniach jeszcze kilkukrotnie. Także inne gazety (w tym prasa podziemna w PRL) przekazywały wiadomości dotyczące nagrody Kennedych AD 1986.

Powróćmy do tekstu A. Zambrowskiego. Twierdzi on, że na przełomie lat 89/90 wątkiem finansowym towarzyszącym nagrodzie zainteresował się Tygodnik Solidarność. Pracujący wówczas w redakcji Andrzej Gelberg otrzymał zadanie wyjaśnienia pojawiających się co jakiś czas informacji, iż dwaj żyjący laureaci nagrody przywłaszczyli sobie tę jej część, która powinna była zostać przekazana rodzicom zamordowanego kapelana Solidarności. Dziennikarz udał się do rodzinnej wsi męczennika gdzie od jego rodziny dowiedział się, że spadkobiercom ks. Jerzego nie przekazano nawet złamanego centa (w 1986 r., po informacjach na temat nagrody wieś huczała od plotek na temat tego, jakie to skarby posiedli Popiełuszkowie). Wobec takiego obrotu spraw Gelberg skierował swe kroki do współ-nagrodzonego Z.Bujaka. Ten, wg relacji Gelberga, miał mu zagrozić, że go zniszczy, jeśli nie przestanie się interesować sprawą zaginionych pieniędzy. Materiał stanowiący rezultat dziennikarskiego wysiłku red. Gelberga nigdy nie ukazał się drukiem. Decyzję podjął osobiście ówczesny redaktor naczelny TS -J.Kaczyński (nie chcąc w dniach gorącej "wojny na górze" używać argumentu mogącego być odebranym jako nieczysty atak na przeciwnika), który wcześniej polecił Gelbergowi zgłębienie tematu. Tyle wspomnienia A. Zambrowskiego.

Mimo upływu 20 lat pytanie dotyczące tego, co się stało z ponad 13.000 dolarów należnymi rodzicom ks. Jerzego pozostaje wciąż bez odpowiedzi. Poszlaką może być wypowiedź, której miał (wg agencji Videofact) udzielić Z. Bujak. Miał on przyznać się do zainkasowania 20.000 dolarów czyli połowy przyznanej laureatom puli. Całkowicie logiczne i uzasadnione wydaje się być przypuszczenie, że drugą połowę zgarnął Adam Michnik (który wg Videofactu odmówił rozmowy na temat swojego udziału).

Przypominam, że w roku 1986 średnie wynagrodzenie w PRL wynosiło miesięcznie 24 tys. złotych a 1 dolar amerykański wart był na czarnym rynku około 600 zł. Tak więc "zaginiona" część nagrody, która powinna zostać przekazana rodzicom ks. Jerzego stanowiła równowartość 27 rocznych średnich wynagrodzeń. Kto pamięta tamte czasy ten wie, że 13 tysięcy dolarów było wówczas kwotą niewyobrażalną dla przeciętnego Polaka (jej posiadacz byłby "ustawiony" na wiele lat). Przyjmując ów miesięczny przelicznik dziś sumą o porównywalnej wartości byłoby ok. 800.000 złotych. Kwota, która z pewnością skusiłaby niejednego.
                  • markochmeleski.1 Re: nie będę tracił czasu na Rymkiewicza 27.10.10, 18:15
                    dzięki
          • pawlozsiul a co fajnego napisałeś, że aż Szpila wyciął? 26.10.10, 17:49
            Rzuć na priva, bo ciekawość mnie zżera, a z Forum Szpila znowu wytnie.
            • szpila555 Re: a co fajnego napisałeś, że aż Szpila wyciął? 26.10.10, 21:05
              he he, akurat to co mexico napisał na Twój temat, pawlo, jeszcze nadawało się na forum. Nawet poetycko brzmiało, ale cała reszta ... ;)
              • mexico86 Re: a co fajnego napisałeś, że aż Szpila wyciął? 26.10.10, 23:00
                No własnie, troche sie zagalopowałem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka