Dodaj do ulubionych

Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy

06.12.10, 04:28
Generalnie jest członowo, ale dwóch pozytywów w tych wyborach się doszukałem. Wywózka taczką łomżyńskiego faszysty i spuszczenie klozetem Juniora. Jak dodać do tego czerwoną kartkę, jaką na starcie politycznej "kariery" otrzymał Junior-Junior to nie jest źle - z optymizmem można patrzeć w przyszłość.

A poza tym bez zmian - Szpila w przerwach między wycinaniem moich postów dalej będzie zabetonowywał ostatnie zielone tereny.
Obserwuj wątek
    • nikzimowy Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 06.12.10, 06:20
      m. Bielsk Podlaski (PKW - wyniki z 100% protokołów)
      Berezowiec Eugeniusz - 69,03%/4241 głosów
      Bożko Piotr - 30,97%/1903 głosów

Tak jakby ...
      • to_ja8 Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 06.12.10, 07:20
        nikzimowy napisał:

> m. Bielsk Podlaski (PKW - wyniki z 100% protokołów)
        > Berezowiec Eugeniusz - 69,03%/4241 głosów
        > Bożko Piotr - 30,97%/1903 głosów
        >
        ---------------
        hahahahahaha
        • szpila555 Re: Pełna lista wyników II tury w Podlaskiem 06.12.10, 07:24
          Wszystko w jednym linku:
          www.radio.bialystok.pl/wiadomosci/region/id/50626
        • nikzimowy To_ja się spytam 06.12.10, 08:59
          to_ja8 napisał:
          > hahahahahaha
          z czego tu się to_ja śmiejemy ? Z sukcesu , czy z tragicznej porazki ?
          • nikzimowy Re: To_ja się spytam 06.12.10, 09:11
            Wybory w Bielsku i nie tylko , to głosy przeciw , nie za .
            Przeciw PiSowi mimo portretów kandydata na kościelnej tablicy ogłoszeń , o czym pisałem i to się udało już w pierwszej turze . Dlatego sporo głosów uzyskał Bożko przed dwoma tygodniami .
            Berezowcowi gratuluję !
          • to_ja8 Re: To_ja się spytam 06.12.10, 11:07
            "Tragiczna porażka", to bardzo trafne i dosadne określenie. Nie pomogła nawet Ikea, która trafiła się niczym ślepej kurze ziarno oraz list z puentą - "W Bielsku trzeba jeszcze tyle zrobić..."
            A w powiecie to co...(?) przez 8 lat nie było nic do roboty.

O!!! przepraszam od roboty to są woły...
            • szpila555 Re: To_ju wszędzie Ciebie pełno ... 06.12.10, 11:29
              nawet w Gazecie Wyborczej:
              bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35235,8770501,Senna_wyborcza_niedziela.html
              ;)
              • to_ja8 Re: To_ju wszędzie Ciebie pełno ... 06.12.10, 13:02
                ??????
                :)
      • tomasz.sulima Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 07.12.10, 15:49
        Co można wyczytać z wyników? Na nowego-starego burmistrza Eugeniusza Berezowca nie zagłosowało 17 892 wyborców. Te wybory to poważna porażka dla Bielska.

Kto mi wytłumaczy 28% frekwencję? Przecież mróz był w całym województwie (39%) i kraju (35%). Wolałbym burmistrza-emeryta z większym społecznym poparciem.
        • kornilo Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 07.12.10, 16:52
          tomasz.sulima napisał:

> Co można wyczytać z wyników? Na nowego-starego burmistrza Eugeniusza Berezowca
          > nie zagłosowało 17 892 wyborców. Te wybory to poważna porażka dla Bielska.
          >
          > Kto mi wytłumaczy 28% frekwencję? Przecież mróz był w całym województwie (39%)
          > i kraju (35%). Wolałbym burmistrza-emeryta z większym społecznym poparciem.

Panie Tomku! Nic innego panu nie zostaje jak tylko spróbować się za cztery lata. Ja rozmieni pan tysiąca, to może pan uznać za swój sukces :)
          ps. ile pan dostał głosów w wyborach ?
          • kahuna11 Re: Bożkę lubiło tylko 1903 osoby ... 07.12.10, 18:03
            a Berezowca aż 4241 osoby, które poszły w mróz i zagłosowały na nich.
            Trzeba przyznać, że z wyborów na wybory coraz mniej wyborców lubi Bożkę i ani ikeja ani AC/DC w tym nie pomogła.
            Czas na zmiany, ale w Koalicji Bielskiej, bo po porażkach 8 i 4 lata temu jej przy wódcy nic nie zrozumieli. A obecnie ich polityka poniosła wręcz sromotną klęskę.
          • popkuriozysta Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 08.12.10, 07:41
            całe 25 głosów
            ale młody jest, za 4 lata dostanie 30
            • popkuriozysta Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 08.12.10, 07:50
              popkuriozysta napisał:

> całe 25 głosów
              > ale młody jest, za 4 lata dostanie 30

aha, zapomniałem dodać, że te 25 głosów nie pomogło liście nawet na tyle by ktokolwiek z tego okręgu dostał się do rady, nawet słynny dariusz vel. doroteusz
              • tomasz.sulima Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 08.12.10, 22:03
                Startowałem z okręgu, w którym metry ulic Norwida, Nowa, Witosa, Gomułki, Baczyńskiego, Leśmiana, Taraszkiewicza, Tokarzewicza, Koszarowa, Kilińskiego, Kolberga wzięte na kredyt przełożyły się na głosy. To nie zarzut, bo gdybym tam mieszkał być może również wolałbym twarde podłoże od perspektyw rozwoju miasta.
                • kahuna11 Re: Żal ... bałwana ... 08.12.10, 22:18
                  tomasz napisał:
                  > Startowałem z okręgu, w którym metry ulic Norwida, Nowa, Witosa, Gomułki, Baczy
                  > ńskiego, Leśmiana, Taraszkiewicza, Tokarzewicza, Koszarowa, Kilińskiego, Kolber
                  > ga wzięte na kredyt przełożyły się na głosy. To nie zarzut, bo gdybym tam miesz
                  > kał być może również wolałbym twarde podłoże od perspektyw rozwoju miasta.

Czyli wystawiono Ciebie na tzw. "zająca", po to by ktoś inny został radnym.
                  Nie mieszkasz nawet w Okręgu z którego startowałeś.
                  Co obiecywałeś w swoich ulotkach wyborczych mieszkańcom?
                  Czy świadomie wprowadzałeś ich w błąd?
                  A co Tobie obiecano za start z Okręgu w którym nie mieszkasz i nikt Ciebie nie zna?
                  To już lepiej było startować z ulicy Kleeberga. Więcej wyborców może by zagłosowało.
                  • tomasz.sulima Re: Żal ... bałwana ... 08.12.10, 22:34
                    > Czyli wystawiono Ciebie na tzw. "zająca", po to by ktoś inny został radnym.
                    > Nie mieszkasz nawet w Okręgu z którego startowałeś.
                    > Co obiecywałeś w swoich ulotkach wyborczych mieszkańcom?
                    > Czy świadomie wprowadzałeś ich w błąd?
                    > A co Tobie obiecano za start z Okręgu w którym nie mieszkasz i nikt Ciebie nie
                    > zna?
                    > To już lepiej było startować z ulicy Kleeberga. Więcej wyborców może by zagłoso
                    > wało.

To była moja inicjatywa. Nie sztuka obiecywać swoim sąsiadom ;) Zdaję sobie sprawę, że w swoim okręgu zdobyłbym conajmniej dwa razy więcej głosów. Chciałem poznać ludzi, więc łaziłem i rozmawiałem. Niczego nie obiecywałem, a raczej słuchałem. I przyznam, że było ciekawie (np. o podatku adiacenckim). Niczego mi nie obiecano. Zgodziłem się wystartować, bo wierzę w zmiany. Nadal będę łaził po Bielsku i rozmawiał z ludźmi. Oczywiście jedynie z tymi, którzy chcą ze mną rozmawiać. Nie wiem czy są na tym forum osoby zameldowane w IV okręgu, ale być może do części z nich zapukałem :)

P.S. Czy zawsze w temacie politycznym panowała na tym forum tak nieuprzejma atmosfera? Ludzie, wybory się skończyły. Chodźmy się napić browara zamiast się ciągać za brody.
                • popkuriozysta Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 09.12.10, 09:38
                  tomasz.sulima napisał:

> Startowałem z okręgu, w którym metry ulic Norwida, Nowa, Witosa, Gomułki, Baczy
                  > ńskiego, Leśmiana, Taraszkiewicza, Tokarzewicza, Koszarowa, Kilińskiego, Kolber
                  > ga wzięte na kredyt przełożyły się na głosy. To nie zarzut, bo gdybym tam miesz
                  > kał być może również wolałbym twarde podłoże od perspektyw rozwoju miasta.

A propos tego i powtarzanej przez PB mantry, że ulice powinny być mniej ważne (a przepraszam, oczywiście kandydat nie powiedział, że obetnie finansowanie remontów ulic, ale coś w stylu "oczywiście też są ważne i trzeba to kontynuować, ale to powinna być podstawa załatwiana w tle i bez łaski") - trzeba było to powiedzieć tym osobom, które na konsultacjach budżetowych pytały się o kolejne ulice, kanalizację itp. (i były to praktycznie jedyne pytania tej garstki ludzi, którzy przyszli, inni się nie pofatygowali), tym osobom, które - ponoć - regularnie w poniedziałki pielgrzymują do burmistrza z, niespodzianka!, żalami o dziurawe ulice, a nie z prośbami o ogólnikowy "rozwój" miasta.

Ale oczywiście jak tylko PB powie jak ma zamiar w ramach budżetu zapewnić i budowę infrastruktury drogowo-kanalizacyjnej i rozwój (te wszystkie gadki w programie o poprawie jakości nauczania, promocji, budowie infrastruktury szkolno-sportowej - to, znów niespodzianka!, też kosztuje!) i to jeszcze bez zaciągania kredytów to za 4 lata zagłosuję z pocałowaniem w stopy.
                  • tomasz.sulima Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 09.12.10, 10:53
                    > A propos tego i powtarzanej przez PB mantry, że ulice powinny być mniej ważne

W obecnej sytuacji, gdy miasto nie umie na siebie zarobić - powinny. Ulice zadłużyły miasto o 21,1 mln zł. Zysk był partykularny i liczony w głosach, bo spłacać go będziemy przez najbliższe 12 lat, a dodajmy odsetki. Gdybym miał zaciągać kredyt stanowiący 1/3 dochodu miasta, wybrałbym coś co na siebie zarobi (promocja miasta?).

>tym osobom, które - ponoć - regularni
                    > e w poniedziałki pielgrzymują do burmistrza z, niespodzianka!, żalami o dziuraw
                    > e ulice, a nie z prośbami o ogólnikowy "rozwój" miasta.

Ludzi nie obchodzi rosnący dług miasta, bo to abstrakcja. Nie to co dziura. Załatamy ją środkami przeznaczonymi na kulturę?

> Ale oczywiście jak tylko PB powie jak ma zamiar w ramach budżetu zapewnić i bud
                    > owę infrastruktury drogowo-kanalizacyjnej i rozwój (te wszystkie gadki w progra
                    > mie o poprawie jakości nauczania, promocji, budowie infrastruktury szkolno-spor
                    > towej - to, znów niespodzianka!, też kosztuje!) i to jeszcze bez zaciągania kre
                    > dytów to za 4 lata zagłosuję z pocałowaniem w stopy.

28,5 mln długu na rok 2010 mam nadzieję że ostudzi niektóre gorące głowy. EB i PB kiedyś odejdą na emeryturę (niektórym wystarczy już tylko zrezygnować z pracy;), a komuś trzeba będzie spłacać. Czyżbym był tu najmłodszy, że o tym w ogóle myślę? ;D
                    • popkuriozysta Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 09.12.10, 12:45
                      pytanie za sto punktów, zanim cokolwiek:
                      czy mieszkasz na co dzień w Bielsku, płacisz tu podatki i korzystasz z tutejszej infrastruktury czy piszesz z pozycji młodego wykształconego który chciałby żeby jego rodzinna wioseczka była prężna i nowoczesna jak stolyca, żeby mógł być z niej dumny a za 50 lat może i wrócić? (to nie zarzut, chyba każdy wyjeżdżający na studia tak ma)
                      tak pytam bo jeszcze nie tak dawno widać Cię było niedzielami w warszawskich cerkwiach
                      • tomasz.sulima Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 09.12.10, 20:20
                        Pracuję w studziwodzkim skansenie, więc z konieczności muszę przejeżdżać przez "rodzinną wioseczkę" ;) Płacę tu podatki. Korzystam z infrastruktury (niestety z innych uciech muszę korzystać w innych miastach, bo tak się budżet miasta układa). Jestem dumny z Bielska! Dlatego tak bardzo przeszkadza mi indolencja władz w wydobyciu na światło takiego miasta, którego wstydzić się inni nie będą. Nie ukrywam, że nad asfalt i beton przedkładam kulturę i sztukę (może dlatego mam tu tylu wrogów?;). Do warszawskich cerkwi wpadać staram się, ale nie zawsze mi się udaje. Mógłbyś mnie jeszcze widywać w Białymstoku. Pewnie dlatego "nie nadaję się" do oceny miasta?
                        • popkuriozysta Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 09.12.10, 22:01
                          tomasz.sulima napisał:
                          > Pewnie dlatego "nie nadaję się" do oceny miasta?

Jakbyś po studiach został w innym mieście to rzeczywiście byś się nie nadawał, więc wolałem się upewnić.
                          Ale skoro tak to masz pełne błogosławieństwo do oceny i wypowiadania się :)
        • partizan79 Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 07.12.10, 20:02
          >Co można wyczytać z wyników? Na nowego-starego burmistrza Eugeniusza Berezowca nie >zagłosowało 17 892 wyborców.

To teraz sobie policz, ile osób nie zagłosowało na Kontrkandydata.

>Te wybory to poważna porażka dla Bielska.

Raczej czyjaś inna poważna porażka. Niczym przed walką bokserską - Młody Gniewny napinał muskuły, komentował przeciwnika, udało mu się nawet zebrać grupkę kibiców-krzykaczy, a Stary Wyjadacz nie marnował energii, czekając spokojnie w narożniku. Potem gong, a potem łup, sru, jeb, pizd, chalaś i znieśli Młodego Gniewnego.

Żeby była jasność - nie głosowałem.
          • tomasz.sulima Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 08.12.10, 22:12
            > To teraz sobie policz, ile osób nie zagłosowało na Kontrkandydata.

Przeliczyłem. Zdania nie zmieniam - to porażka dla Bielska! Drogi partizanie, udowodnij nam że 28% frekwencji nie świadczy o porażce samorządności.

> Raczej czyjaś inna poważna porażka. Niczym przed walką bokserską - Młody Gniewn
            > y napinał muskuły, komentował przeciwnika, udało mu się nawet zebrać grupkę kib
            > iców-krzykaczy, a Stary Wyjadacz nie marnował energii, czekając spokojnie w nar
            > ożniku. Potem gong, a potem łup, sru, jeb, pizd, chalaś i znieśli Młodego Gniew
            > nego.

Hahaha. Szanujący się bokser nie targa imienia rodziców pięściarza, z którym przystało mu walczyć. Starutkiemu Wyjadaczowi na Emeryturze nie udało się przekonać do siebie ponad 17 tys. wyborców, nie ma się czym chlubić. Komentujesz walkę, na którą przyszedł co trzeci zaproszony, więc nie rób z tej prowincjonalnej bójki Wielkiego Wydarzenia, bo większość miała to w dupie. Zwycięzca wygrał na punkty, bo ordynacja przewiduje zwycięzcę nawet jeśli nikt nie chce oglądać walki.

Głosowałem.
            • partizan79 Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 09.12.10, 21:41
              Jak to nie udało się przekonać?! A może właśnie udało się przekonać 70% mieszkańców, że nie muszą w taki ziąb fatygować się do urn, bo i bez nich będzie pozamiatane.
        • popkuriozysta Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 09.12.10, 09:39
          tomasz.sulima napisał:
          > Wolałbym burmistrza-emeryta z większym społecznym poparciem.

A propos tego i wzajemnego nakręcania się na fejsie - zdziwilibyście się ile z tych "niektórych młodych" zagłosowało na emeryta.
          • tomasz.sulima Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 09.12.10, 20:30
            Dlaczego tak niewielu odważyło się do tego przyznać? Czyżby zadziałał efekt niedoszacowania, jak w przypadku np. Andrzeja Leppera? ;) A tak na poważnie: nie mam nic przeciw emerytowi pragnącemu (znacząco) dorobić. To pokazuje żywotność człowieka, życiową energię, której wszyscy powinniśmy pozazdrościć. Pozostaje pytanie - dlaczego nie chcą tego docenić dziennikarze, pokazując nowoobranego burmistrza niczym w trumnie...

www.wspolczesna.pl/apps/pbcsi.dll/bilde?Site=GW&Date=20101208&Category=REG01&ArtNo=57452655&Ref=AR&MaxW=580&border=0&title=1
            • popkuriozysta Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy 28.12.10, 10:03
              Jeszcze o fejsie.
              TS na ścianie PB: "Oby w 2014 Bielszczanie nie pluli sobie w brody z powodu 70-letniego burmistrza, któremu n...ic nie jest w stanie się przeciwstawić ;) Myślę, że rada może skutecznie utrudnić życie burmistrzowi."

Gratuluję podejścia.
    • 111jarek Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy albo i 3 06.12.10, 08:41
      Bożko przegrał na własne życzenie - nie można wygrać posługując sie kłamstwem i oczernianiem przeciwnika. Berezowiec zachował się jak polityk z klasą i dobry sportowiec. Unikał cisów poniżej pasa. Zachował spokój i wielka kulturę, nikogo nie obrażał i ne atakował. Na ostateczny wynik zapracował codzienną pracą . Życzę powodzenia i dalszego rozwoju z jego udziałem w BielskuPodlaskim.
      • marcinek2322 Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy albo i 3 06.12.10, 09:01
        hahah polityk z wielka klasa....
        Nie oslabiaj. 20 lat po przemianach...
        • stepby Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy albo i 3 06.12.10, 15:02
          .. ja osobiście się wstydzę że bielszczanie wybrali na burmistrza 66-latka. Na szczęście już wkrótce zmieniam meldunek ;)
          • kornilo Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy albo i 3 06.12.10, 17:07
            do Haradka wyjeżdżasz? a nas tu biednych zostawiasz :)
            Pan Eugeniusz jak będzie tak działał jak działa, będzie Burmistrzem dokąd będzie chciał. Osiem lat byc fircykstarostą chwatit. Teraz czas pożyc z diety radnego a może ikeła przytuli ten skarb niebywały
          • partizan79 Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy albo i 3 07.12.10, 19:43
            Sorry, ale Twój argument jest niedorzeczny. Od kiedy to wiek jest jakimś zajebiście ważnym wyznacznikiem?
          • popkuriozysta Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy albo i 3 08.12.10, 07:45
            ja osobiście wstydzę się, że ludzie poniżej 30 kandydują na radnych a poniżej 45 lat na burmistrza
            • szpila555 Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy albo i 3 08.12.10, 07:54
              I pewnie temu nie startowałeś?
              ;)
              • popkuriozysta Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy albo i 3 08.12.10, 08:13
                no raczej że tak, mój czas przyjdzie za cztery lata - wszystko powolutku i małymi kroczkami :P
            • tomasz.sulima Re: Już po ciszy wyborczej, dwa pozytywy albo i 3 08.12.10, 22:14
              Masz prawo. Ja się wstydzę za radnych smakoszy denaturatu i rzucania mięsem.
    • ja-alutka Ja znalazłabym jeszcze trzeci pozytyw... 06.12.10, 20:45
      Zechciało mi się tutaj wrócić po tej całej wyborczej zawierusze :) A Ty Pawlo wciąż niestrudzenie ...marudzisz :))
      • 11rewresbo Re: Ja znalazłabym jeszcze trzeci pozytyw... 06.12.10, 22:38
        w Andryjankach kilka lat temu usłyszałem takie powiedzenie :
        "Dobrze jest, nie trza psuć !"
      • pawlozsiul We are ready Champions!!! 07.12.10, 22:06
        Fakt, że zdecydowałaś się wrócić na Forum jest rzeczywiście zdarzeniem o wiele bardziej wiekopomnym niż zwycięstwo Berezowca lub innego Bożki. Po obu walec Historii przejedzie się beznamiętnie.
        • ja-alutka A propos walca... 08.12.10, 20:47
          Obawiam się, że po mnie walec historii przejedzie tak samo jak bo w/w ... ale Faaajnie zabrzmiało :))
    • nikzimowy Paradoks tych wyborów 07.12.10, 18:34
      polega na tym , ze Berezowiec wystartował z listy SLD , a owe chudziutkie i marne w tym mieście . Tak jakby startował z poziomu gruntu , a jednak wygrał .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka