Dodaj do ulubionych

Właśnie zostałem Ślązakiem

04.04.11, 21:42
To brzmi dumnie. Postanowiłem się spisać przez neta. Ten program jest totalną niedoróbką. Nie umożliwia np. samodzielnego wpisania nazwy ulicy. Podsuwa sugestie z listy, a ponieważ mojej ulicy akurat na liście nie było, więc zostałem z numerem lokalu, ale bez ulicy. Poza tym jeszcze w dwóch punktach musiałem wpisać "byle co", aby puścił mnie dalej. Narodowości "ruskiej" też program nie zna - znowu podsuwa listę, bez opcji wpisania własnych preferencji. No to się w*urwiłem i na znak solidarności ze Ślązakami wybrałem narodowość "śląską". O kant d*py taki spis!
Obserwuj wątek
    • odziej Re: Właśnie zostałem Ślązakiem 04.04.11, 23:11
      tak a propos ślązaków i persony non graty:

Orkiestra kościelna na Górnym Śląsku:
      - Zymbalisten fertig?
      - Fertig!
      - Puzonen fertig?
      - Ja, naturlich!
      - Trompette fertig?
      - Fertig, fertig!
      - Also! Eins, zwei, drei: "Boże, coś Polskę..."
      • pawlozsiul dobre 05.04.11, 16:50
    • romanpidlaszuk.1 ...a abp PAKP Jakub Bialorusinem. 06.04.11, 05:00

forum.gazeta.pl/forum/w,52,123822029,123850347,Wychidci_z_Biel_i_Hajn_deklarujmosia_Ukrainciamy_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,52,123822029,123886393,Jezyk_prosty_i_narodowosc_tutejsza_mity_II_RP.html
      Napewno abp PAKP jakub nie wyniosl ze swego domu rodzinnego w podbielskich Klejnikach wiecej slow po bialorusku, niz ty ze swego po slasku...
      • romanpidlaszuk.1 Z Narwi do Klejnik jest tylko 12.5 km.... 06.04.11, 06:09
        Jak to szydlo obludnej polityki narodowosciowej w PAKP w goteskowy sposob wylazi z worka przy roznych okazjach, rowniez spisu ludnosci...

Mozna na licznych przykladach zaobserwowac na przestrzeni dziesiecioleci , ze wierchuszka PAKP w swojej dzialalnosci prestrzega zasady wytyczonej przez imperializm rosyjski w polowie XX wieku i obowiazujacej w rosyjskiej partii w Polsce do dzis, aby etnicznych Ukraincow do linii Bugu zaliczac do do Ukraincow, a etnicznych Ukraincow miedzy Bugiem a Narwia i ludzi pochodzacych z tych terenow np. w Bialymstoku traktowac poczatkowo jako Bialorusinow i w miare mozliwosci przerabiac na tzw. prawoslawnych "Polakow".

Jest to zwykle oszustwo, ktore przy roznych okazjach uwidacznia sie w groteskowych formach.
        Tak sie dzieje rowniez przy okazji obecnego spisu powszechnego.

Otoz bialostocki biskup PAKP Jakub operujacy na Polnocnym Podlasiu, a wiec tam gdzie w PAKP nie wolno prowadzic ukrainskojezycznego zycia religijnego dla tamtejszych etnicznych Ukraincow, pochodzacy z ukrainskojezycznej miejscowosci Klejniki kolo Bielska Podlaskiego, najprawdopodobniej zgodnie z w/wym zasada zadeklarowal publicznie , ze w spisie powszechnym poda narodowosc bialoruska
        forum.gazeta.pl/forum/w,252,123957730,124002765,_a_abp_PAKP_Jakub_Bialorusinem_.html
        Dowcip polega na tym, ze z innej ukrainskojezycznej miejscowosci o nazwie Narew, oddalonej od rodzinnych Klejnik bp Jakuba jedynie o 12.5 km pochodzi abp PAKP Abel, znany organizator ukrainskojezycznego prawoslawia na na Poludniowym Podlasiu , Chelmszczyznie i Lubelszczyznie , gdzie juz PAKP zezwala na organizowanie ukrainskojezycznego zycia religijnego dla tamtejszych Ukraincow, i ktory najprawdopodbniej zadeklaruje w spisie powszechnym narodowosc ukrainska, bo na poludnie od linii Bugu wg. regul PAKP juz to zrobic moze (a gdyby pracowal miedzy Bugiem i Narwia Lub w Bialymstoku to tego zrobic by nie bylo mu wolno, moglby jedynie jak biskup Jakub zadeklarowac narodowosc bialoruska).

No coz, oszustwa doskonalego nie uda sie zaplanowac...
        i w taki sposob obluda polityki narodowosciowej w PAKP
        poraz kolejny pokazala swoje oblicze...
        • ja-alutka Święta cierpliwość... 07.04.11, 14:50
          Bez obrazy Roman...ale co Ciebie obchodzi kto kim się czuje?? Mogę sobie mieszkać na Roztoczu a czuć się Irlandczykiem z północy, nawet jeśli moje korzenie są na Czukotce!! To MOJA Osobista sprawa!! Jesteś po prostu (wybacz słowa) upierdliwie męczący. Pozdrawiam
          • romanpidlaszuk.1 mowic prawde czy siedzec cicho- oto jest pytanie.. 08.04.11, 06:56

Bez obrazy Roman...ale co Ciebie obchodzi kto kim się czuje?? Mogę sobie mieszkać na Roztoczu a czuć się Irlandczykiem z północy, nawet jeśli moje korzenie są na Czukotce!! To MOJA Osobista sprawa!!
            ------------------------------

W przypadku osoby prywatnej to oczywiscie tak, wypelniasz ankiete przez internet czy przez ankietera i GUS ma obowiazek dane twojej ankiety spisowej zachowac w tajemnicy.
            Ale biskup Jakub po pierwsze nie jest osoba prywatna, tylko osoba publiczna, jest pasterzem religijnym ktory powinien prowadzic swoich wiernych , swoje biblijne stado, w kierunku korzystnym dla swoich wiernych, po drugie on dobrowolnie podal publicznie informacje o tym jaka narodowosc zadeklaruje w spisie, ja sie o tym dowiedzialem z prasy i dlatego mam prawo te publiczne dane skomentowac.

Moim zdaniem w powyzszej sprawie wazne sa pytania:
            1.Czy biskup PAKP Jakub podal swoja prawdziwa narodowosc?
            2. Po co biskup PAKP Jakub podal publicznie jaka narodowosc zadeklaruje w spisie, czyz nie po to aby wierni podazali sladem swojego pasterza i deklarowali to samo?
            3.Czy rzeczywiscie jest korzystne dla wiernych PAKP rodem z ukrainskojezycznych okolic Podlasia podazanie sladem swojego pasterza biskupa PAKP Jakuba i podawanie w spisie nieprawdziwej informacji o narodowosci bialoruskiej i jezyku bialoruskim jako ojczystym, a nie swojej rzeczywistej narodowosci ukrainskiej i jezyka ukrainskiego jako ojczystego?
            4. Czy gdyby np. Biskup PAKP Jakub jakims cudem chcial sie zachowac honorowo a nie konunkturalnie wobec nakazow narzuconych mu przez wierchuszke PAKP i prowadzacych go ludzi ze WSI i podal publicznie, ze zadeklaruje w spisie swoja prawdziwa narodowosc ukrainska i jezyk ukrainski jako swoj rzeczywiscie ojczysty , to czy informacja o tym zostalaby to tak skwapliwie podana w prorzadowej prasie jak to ma miejsce w chwili obecnej kiedy zadeklarowal on narodowosc bialoruska i jezyk bialoruski jako ojczysty, a jezeli nie to dlaczego? Czyzby spowodu mechanizmow podanych tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/w,252,123957730,124002915,Z_Narwi_do_Klejnik_jest_tylko_12_5_km_.html

Jesteś po prostu (wybacz słowa) upierdliwie męczący. Pozdrawiam
            ------------------

To troche jakby w bajce Andersena pt. "Najnowsze szaty cesarza", ktorej porownanie do obecnych realiow ukrainskojezycznego Podlasia podalem tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/w,40728,123438905,123438905,Bialoruska_propaganda_jest_naga_.html
            , do malego Jasia krzyczacego, ze krol jest nagi powiedziec- Jasiu jestes upierdliwie meczacy, zamknij sie juz. :)
            • romanpidlaszuk.1 mowic prawde czy siedzec cicho- oto jest pytanie 09.04.11, 17:17

forum.gazeta.pl/forum/w,252,123957730,124079150,mowic_prawde_czy_siedzec_cicho_oto_jest_pytanie_.html
              c.d.

Zobacz jaki artykul o spisie na Podlasiu wysmarowala lokalna bialostocka wyborcza:

"...na wschodzie - białoruskiej, litewskiej czy tatarskiej...."

"...W województwie podlaskim jest 12 gmin z drugim językiem urzędowym - białoruskim i dwujęzycznymi oznaczeniami. Według szacunków w Polsce może mieszkać do 150 tys. Białorusinów, ale w poprzednim spisie narodowość tę zadeklarowało tylko 48 tysięcy. Akcja "uświadamiająca" idzie pełną parą. W 14 tysiącach białoruskich domów wiszą kalendarze czasopisma Niwa, z reklamą spisu na pierwszej stronie. W ostatnią niedzielę abp Jakub, ordynariusz prawosławnej diecezji białostocko-gdańskiej oświadczył, że zapisze się jako Białorusin.

- Robimy, co w naszej mocy: wywiady, programy telewizyjne, np. "Sami o sobie", audycje w Radiu Racja. Ale i rozmowy, e-maile czy poczta pantoflowa to też ważne źródła informacji - mówi Eugeniusz Wappa, szef Związku Białoruskiego..."

bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,37227,9355068,Mniejszosci_narodowe_zachecaja_do_spisu_powszechnego.html

O wszystkich jest, tylko o ukrainskojezycznej ludnosci Podlasia ani slowa. Jest za to reklama bialoruskiej propagandy lansowanej w PRLu i obecnie przez rzad III RP oraz zawodowych pseudobialorusinow i prawoslawnych "Polakow" w sutannach PAKP i bez , od 60+ lat wynaradawiajacych- polonizujacych i bialorutenizujacych ukrainskojezyczna ludnosc rodem z okolic Bielska i Hajnowki, czyz nie?

Tak sie niestety sklada, ze to forum jest jednym z niewielu miejsc gdzie porusza sie temat wynaradawiania ukrainskojezycznej ludnosci Podlasia i robia to spolecznie wolontariusze, gdyz zaowodowi dziennikarze niestety najczesciej, jak ci chlopi panszczyzniani
              forum.gazeta.pl/forum/w,40728,77275289,77275289,Kaczynski_Dziennikarze_sajak_chlopi_panszczyzniani.html
              albo siedza cicho (gdzie sie podzialy takie pojecia jak dziennikarska dociekliwosc, dziennikarskie sledztwo, dziennikarska rzetelnosc itd.), albo sa wlasnie chlopami panszcznianymi na niwie siania bialoruskiej propagandy adresowanej do mieszkancow ukrainskojezycznych okolic Bielska i Hajnowki.

I ty masz mi za zle, ze sie tu odzywam...?

Moze sama bys skomentowala w/wym artykul tutaj:
              forum.gazeta.pl/forum/w,52,123822029,123822029,Mniejszosci_narodowe_zachecaja_do_spisu_powszec_.html
              , wtedy ja bym mial mniej roboty...

Poki co nic od Ciebie tam nie widze, czyzbys sie zgadzala z trescia tego artylulu...?

A moze wolisz siedziec cicho...?
          • romanpidlaszuk.1 Re: Święta cierpliwość... 08.04.11, 07:01

Pozdrawiam
            ---------------

Rowniez pozdrawiam.
      • pawlozsiul :D)) 07.04.11, 17:44
        romanpidlaszuk.1 napisał:
        > Napewno abp PAKP jakub nie wyniosl ze swego domu rodzinnego w podbielskich Kl
        > ejnikach wiecej slow po bialorusku, niz ty ze swego po slasku...

Super odpowiedź, nieźle się roześmiałem. Ja to właściwie tylko kluski "śląskie" z domu wyniosłem.
        • romanpidlaszuk.1 Dokad zaprowadzi kulinarny watek zagadnienia? ;) 08.04.11, 07:24

> Napewno abp PAKP jakub nie wyniosl ze swego domu rodzinnego w podbielskich Kl
          > ejnikach wiecej slow po bialorusku, niz ty ze swego po slasku...

Super odpowiedź, nieźle się roześmiałem. Ja to właściwie tylko kluski "śląskie" z domu wyniosłem.

--------------------

Swiadomie czy przypadkowo, poruszyles potencjalnie ciekawy, acz niezbadany jezszcze dokladnie kulinarny aspekt roznic miedzy osadnictwem bialoruskojezycznym i ukrainskojezycznym na Podlasiu. :)

Czy sa np. potrawy, ktore tradycyjnie wystepuja np. w bialoruskojezycznych okolicach Narewki, a nie wystepuja w ukrainskojezycznych okolicach Bielska Podlaskiego i Hajnowki
          i odwrotnie? :)

Ja podam jeden znany mi przyklad. :)

W bialoruskojezycznych okolicach Narewki przyrzadzany jest tzw. chlodnik (bialoruskolitewski?): o ile pamietam swieze, pokrojone w plasterki ogorki zalane woda z odrobina octu i soli, zas w ukrainskojezycznych okolicach pod Hajnowka cos takiego wogole nie wystepuje, uzywa sie za to posolonego zimniego zsiadlego mleka.
          • pawlozsiul I to jest to! 09.04.11, 10:54
            No to Romek walnąłęś w sedno. Jedna moja babcia robiła chłodnik wg. przytoczonego przez Ciebie przepisu. Koper jeszcze dorzucała, kiedy zaczynał wschodzić. Druga babcia zakwaszała botwiną (to mniej białoruskie, bardziej litewskie było). Kwaśne mleko obie babcie soliły i mi dawały. A ja - nieświadom politycznych konotacji - wszystko jadłem z równym animuszem. Znaczy - Rusin ze mnie.
            • romanpidlaszuk.1 Re: I to jest to! 09.04.11, 14:31

forum.gazeta.pl/forum/w,252,123957730,124079425,Dokad_zaprowadzi_kulinarny_watek_zagadnienia_.html
              -------------------------------------
              No to Romek walnąłęś w sedno. Jedna moja babcia robiła chłodnik wg. przytoczonego przez Ciebie przepisu. Koper jeszcze dorzucała, kiedy zaczynał wschodzić. Druga babcia zakwaszała botwiną (to mniej białoruskie, bardziej litewskie było). Kwaśne mleko obie babcie soliły i mi dawały. A ja - nieświadom politycznych konotacji - wszystko jadłem z równym animuszem.
              ---------------------------------------

1. Moj wpis jest napisany w tonie zartu, nie wiem czy to zauwazyles.
              2. Mysle, ze fajnie by bylo aby kuchnie regionalne ukrainskojezycznego i bialoruskojezycznego Podlasia byly bardziej spopularyzowane np. w postaci ksiazek kucharskich, jakichs tv programow kulinarnych (moglyby byc nawet na youtube, gdyz raczej regionalna tv bialystok mialaby pewnie inne priorytety niz propagowanie regionu i sluzenie jego mieszkancom, a na ukrainska i bialoruska tv tez pewnie nie moznaby bylo liczyc.)

Wtedy jakis fachowiec znajacy dobrze jedna i druga kuchnie moglby moglby sie pokusic o ich porownanie, czy sa tam jakies roznice czy nie.

4. Porownanie obu kuchni mogly zrobic rowniez ktos z rodziny mieszanej, kto ma babcie i w ukrainskojezycznych okolicach Bielska czy Hajnowki i bialoruskojezycznych okolicach Narewki i nie jest zupelnym ignorantem jezeli chodzi o kulinarie.

Poki co mamy moj glos na ten ciekawy i oryginalny temat, mamy twoj i czekamy na dalsze...! :)

5. Ty wogole jadales jakos bardzo internacjonalnie, ja nie pamietam u siebie np. klusek slaskich. U ciebie chyba nie umieli gotowac, wiec gotowali z ksiazki kucharskiej, a ze ksiazka byla polska, to znalazly sie tam kluski slaskie. ;)

Znaczy - Rusin ze mnie.
              ---------------------------------

Rusin czyli Ukrainiec, pojecia tozsame.
              forum.gazeta.pl/forum/w,40728,61501884,92187122,Rus_kyj_Ukrainec_.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,40728,61501884,92187131,Ukraincy_to_Rusini_nie_mylic_z_Rosjanami_.html

Podobnie pojecie jezyk ruski jest tozsame z pojeciem jezyk ukrainski.

Nawet swiat anglojezyczny nie daje sie Rosjanom robic w bambuko, ze nibyto jedno i to samo i takie rzeczy rozgranicza:

russian- jezyk rosyjski
              ruthenian= ukrainian- jezyk ukrainski
          • pawlozsiul walić Sajewiczów 09.04.11, 11:03
            Walić te wszystkie konferencje, pytania o "akanie, dziekanie", inną twardość głosek. W określaniu narodowości stosujemy prosty klucz kulinarny:
            Bierze chłodnik - Białorusin;
            Nie może się zdecydowac: "chłodnik, czy zsiadła mleko?" - Rusin;
            Bierze zsiadłe mleko - Ukrainiec;
            Bierze zsiadłe mleko ze smażoną kartoszką - Poleszuk
            • pidlasze Re: walić Sajewiczów 09.04.11, 14:31
              Pawlo, prof. Sajewicz, (podobnie jak ja), nigdy nie wypowiadal sie nt. narodowosci, jedynie jezyka (gwary)...
              Prosze, Chlopaki przestancie pic!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
              Alkohol jest dla ludzi, ktorzy moga sobie pozwolic na zabicie kilku szarych komorek... ;)
              • romanpidlaszuk.1 Re: walić Sajewiczów 20.04.11, 06:44
                Pawlo, prof. Sajewicz, (podobnie jak ja), nigdy nie wypowiadal sie nt. narodowosci, jedynie jezyka (gwary)...

----------------------

O kuche, choc' raz zgadzam sie z "Pidlasze". ;)
                • pidlasze Re: walić Sajewiczów 20.04.11, 07:10
                  A mi to wisi, czy ty sie zgadzasz, czy nie, stwierdzam tylko fakty i tyle.
                  • romanpidlaszuk.1 Re: walić Sajewiczów 21.04.11, 05:46

A mi to wisi, czy ty sie zgadzasz, czy nie, stwierdzam tylko fakty i tyle.
                    -----------------------

Bardzo dobrze, zawsze trzymaj sie faktow i nie zyj mitami.
            • romanpidlaszuk.1 Od prof. Sajewicza sie odwal. 09.04.11, 14:51

Walić te wszystkie konferencje, pytania o "akanie, dziekanie", inną twardość głosek. W określaniu narodowości stosujemy prosty klucz kulinarny:
              Bierze chłodnik - Białorusin;
              Nie może się zdecydowac: "chłodnik, czy zsiadła mleko?" - Rusin;
              Bierze zsiadłe mleko - Ukrainiec;
              Bierze zsiadłe mleko ze smażoną kartoszką - Poleszuk

----------------------------------------

Na temat reionalnych kulinariow troche porozmawialismy i jak chcesz to mozemy dalej rozmawiac (na ile wiedzy o temacie wystarczy), a od prof. Sajewicza sie odwal, to wysokiej klasy specjalista w swojej dziedzinie i uczciwy naukowiec,
              forum.gazeta.pl/forum/w,40728,61501884,95710958,Prof_Sajewicz_to_gwara_ukrainska.html

, ktory nie boi sie powiedzic prawdy na dany temat mimo prowadzonej przez rzad tego kraju klamliwej bialoruskiej propagandy na ukrainskojezycznym Podlasiu.

Trzeba sie za to zajac propagandzistami, bo przeciez nie naukowcami, z bialostockiego vel SBeckiego uniwersytetu, roznymi dachtorami siehieniami falszujacymi za pieniadze z MSWiA nazwy miejscowosci gminy Wurla
              forum.gazeta.pl/forum/w,40728,61501884,118458050,MSWiA_inspiratorem_i_sponsorem_oszustwa_.html
              , gdyz chyba nie powiesz ze falszerstwa wykonane przez dochtora siahienia, oplacone przez MSWiA i zamowione przez Selfesiuka to nazwy jakimi z dziada pradziada posluguja sie mieszkancy gminy Wurla?
      • romanpidlaszuk.1 A de "naszy" janczary/ahenty z PAKP? 16.04.11, 17:30

Na portalu perepys.pl je take: ЗВЕРНЕННЯ ВЛАДИК УГКЦ У ПОЛЬЩІ
        perepys.pl/index.php?glowna=oni_szczegoly&madagaskar=9
        kob w perepysi naselennia'2011 podawaty ukrainsku nacjonalnist' i ukrainsku mowu jak ridnu.
        Takoho zwernennia wid PAKP nema i pewno take zwernennia wid janczarskopolonizatorskoji werchuszky PAKP wohule ne wyjszlo.
        Je ono publiczna zajawa biskupa Jakuba rodom z ukrainskomownych okolyc' Bielska, szczo wun w spisie podast' nacjonalnis'...bilorusku.
        forum.gazeta.pl/forum/w,252,123957730,124002765,_a_abp_PAKP_Jakub_Bialorusinem_.html

I tako wono teper je, ukrainskoji prawoslawnoji cerkwy na Pidlaszy ne majemo, a janczary z werchuszky PAKP roblat nas w bambuko.

Spy dalij narode...
    • andruszczyn1 Re: Właśnie zostałem Ślązakiem 10.04.11, 14:06
      Hmm.. Pawło, z tego co wiem to nie musiałeś wspierać Ślązaków podczas tego spisu. W kwestionariuszu powinno być pytanie "Czy odczuwa Pan(i) przynależność etniczną do innego narodu lub wspólnoty etnicznej?". I tu mogłeś wpisać co tylko chciałeś, niezależnie od proponowanych wcześniej przez system opcji narodowych.
      • kornilo Re: Właśnie zostałem Ślązakiem 10.04.11, 14:56
        nazywanie siebie rusinem jest wyrazem wewnętrznej burzy . Niby wiem jakiego narodu protoplastami byli rusini (okazuje się że jeszcze są) ale przecież nie przyznam racji Romanowi :)))
        • andruszczyn1 Pytanie o język 10.04.11, 15:19
          Pozostawiając trochę na marginesie narodowość, zastanawiam się jakiej odpowiedzi udzielają mieszkańcy powiatów bielskiego, hajnowskiego i siemiatyckiego na pytanie o język kontaktów domowych. Obawiam się, że część z nich zaznaczając opcję "białoruski" świadomie bądź nie poświadcza nieprawdę i oszukuje państwo polskie.
          Narodowość to kwestia subiektywna. Nie można tego powiedzieć o języku, który jest przecież na tym obszarze ukraiński (występując obok polskiego). Bez względu na to czy w czyjejś rodzinie nazywa się go ukraińskim czy nie...
          • odziej Re: Pytanie o język 10.04.11, 23:56
            ale z drugiej strony jak ktoś chciał to mógł wpisać swoją nazwę języka jakim sie porozumiewa w domu i tutaj pole do popisu nie było ograniczone ;)
            • andruszczyn1 Re: Pytanie o język 11.04.11, 01:31
              Język ukraiński na Podlasiu nie jedno ma imię :)
          • romanpidlaszuk.1 Re: Pytanie o język 20.04.11, 06:30

Narodowość to kwestia subiektywna. Nie można tego powiedzieć o języku, który jest przecież na tym obszarze ukraiński (występując obok polskiego). Bez względu na to czy w czyjejś rodzinie nazywa się go ukraińskim czy nie...

---------------------

Welme dobre skazaw!
    • romanpidlaszuk.1 A czy nas staty kob zrobyty toje? 20.04.11, 06:15

300 osób utworzyło śląskie serce. "Ja się czuję stąd" [ZDJĘCIA]
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,9452325,300_osob_utworzylo_slaskie_serce___Ja_sie_czuje_stad_.html
      ----------------------

...a czy nas, ukrainskomownych ludej np. Biels'ka czy Hajnuvky bulobyby staty skliknutysia na podobnu manifestacju rus'koho- ukrainskoho etnosu np. pud biels'kim ratuszom?

Janczarskopolonisators'ka werchuszka PAKP napewno ne sklycze nas na takuju manifestacju (centala we WSI ne pozwolyt?), a holowna uprawa Sojuzu Ukrainciw Pidlasza, (forum "nad buhom i narwoju" prewencyjno ne dije:
      forum.gazeta.pl/forum/w,252,53579551,124494175,Za_mnuho_dotacji_z_MSWiA_.html
      ),he...?

A czy jakby prywatni lude spontanno pryhotuwali zhowti i syni plansze i poczali zaklikuwaty ludy np. sietym forum, na forum harazd.net, na naszuj klasi, na facebooku itd., kob pryjty na taku i taku hodynu w takyj i takyj den' pud biels'ki ratusz, kob stworyty np. syniozhowte serce, to kulko ludy by pryjszlo?
    • romanpidlaszuk.1 Wse bude dobre! :) 15.05.11, 07:16

www.youtube.com/watch?v=WYUGHuhwrP4&feature=related

Wse bude dobre, zhodna holota ze WSI nam ne pudskoczyt! :)

forum.gazeta.pl/forum/w,40728,63788679,125206466,Wse_bude_dobre_.html
    • romanpidlaszuk.1 Re: Właśnie zostałem Ślązakiem 01.08.11, 01:28
      Ciekawe jakie beda wyniki spisu' 2011 jezeli chodzi o narodowosc na Podlasiu? :)
    • romanpidlaszuk.1 Mniejszości narodowe spisane mało wiarygodnie 15.04.12, 00:43

bialystok.gazeta.pl/bialystok/1,35241,11213986,Mniejszosci_narodowe_spisane_malo_wiarygodnie.html
    • romanpidlaszuk.1 Perepys 2011 - zle rachujut! 15.04.12, 00:48

-

www.harazd.net/index.php?glowna=szczegoly_kalendarium&nr_kalendarium=586

Ukrainci Pidlasza
      forum.gazeta.pl/forum/f,40728,UKRAINCI_PIDLASZA.html
    • romanpidlaszuk.1 GUS uwzglednil samospis internetowy, czy oszukal? 18.03.13, 05:58

GUS uwzglednil samospis internetowy, czy oszukal uczestnikow spisu i swiatowa opinie publiczna?
      • zdrafko Re: GUS uwzglednil samospis internetowy, czy oszu 18.03.13, 09:10

>
        > GUS uwzglednil samospis internetowy, czy oszukal uczestnikow spisu i swiatowa o
        > pinie publiczna?
        >
        >

Jak znam GUS, to na pewno oszukał. Trzeba spis powtórzyć jeszcze raz albo dwa razy, aż do skutku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka