Dodaj do ulubionych

Pytanie techniczne odnośnie SMSa ;)

13.09.10, 22:27
Mam pytanie, jak to jest z rosyjskojęzycznymi telefonami? Na klawiaturze mają cyrylicę ?
Interesuje mnie to w jakiej formie dojdzie sms wysłany z polsk, czy będzie do odczytaniai? Czy dojdzie w niezmienionej formie czy zmieni się na jakieś przypadkowe znaki z cyrylicy?
Ew. czy jeżeli wrzucę sobie na tel rosyjski alfabet to czy dojdzie w pełni czytelny?
Obserwuj wątek
    • Gość: jarojj Re: Pytanie techniczne odnośnie SMSa ;) IP: *.rev.masterkom.pl 14.09.10, 00:19
      Telefony sprzedawane "tam" maja i łacinkę i cyrylicę na klawiaturze, zobacz na zdjęciu tutaj: moja.ukraina.eu.interia.pl/gosciniec.html

nie powiem Ci jak to będzie na każdym konkretnym telefonie, ale spotkałem się na starszych, że polskie znaki dochodziły zdeformowane, podobnie jak cyrylica dochodziła zdeformowana do Polski; czy nowe modele sobie z tym radzą - nie wiem; smsy pisane cyrylica oczywiście przychodzą na taki tamtejszy telefon cyrylica i są czytelne

wiele osób piszac po rosyjsku posługuje się taką oryginalną transliteracją, częściowo zgodną z normą, częściowo nie, bo np. kawalek rosyjskiego wyrazu piszą angielskimi literami, ale często np. zamiast ruskiego "sz" piszą nie "sh", tylko "w", które kształtem przypomina cyrylicę

jeśli piszesz po polsku do osoby znajacej ten język, to zniekształcenia raczej nie przeszodzą w zrozumieniu przekazu, a w miejsce znaków polskich mogą się pojawić np. inne litery z alfabetów łacińskich ze znakami diakrytycznymi, ale raczej nie z cyrylicy

pozdrawiam
    • Gość: jw Re: Pytanie techniczne odnośnie SMSa ;) IP: *.multi-play.net.pl 15.09.10, 19:14
      nie mam zainstalowanej cyrylicy, a odbieram smsy po rosyjsku i ukrainsku (Nokia, Samsung). Jak wysylam smsy po polsku na Ukraine czy do Rosji, to tez odbieraja tam bez problemu.
      To działa podobnie jak mail, z takim wyjątkiem, że nie ma kombinowania z kodowaniem.
      • Gość: zulcia 73 Re: Pytanie techniczne odnośnie SMSa ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.10, 14:08
        ja wysyłam po polsku i tak docierają a odbieram po rosyjsku , ewentualnie można włączyc rosyjski jak masz w telefonie
        • usertrue Re: Pytanie techniczne odnośnie SMSa ;) 16.09.10, 19:42
          Ale ja chce wysłać sms w języku rosyjskim czyli raczej musi być w cyrylicy bo jak napiszę ukraińcowi priwjet szto u tjebia w łacińskim alfabecie to się raczej nie zorientuje co mu chcę przekazać ;)
          • Gość: jw Re: Pytanie techniczne odnośnie SMSa ;) IP: *.multi-play.net.pl 16.09.10, 20:32
            możesz napisać "privet, kak dela?" to zrozumie.
            a jak napiszesz po polsku, to może nie zrozumieć.
            • usertrue Re: Pytanie techniczne odnośnie SMSa ;) 16.09.10, 22:10
              i z kazdym zdaniem bede tutaj przychodził? :)
              Jak się dowiem czy wgranie rosyjskiego do pisanego tekstu w smsie załatwia sprawę to dam znać.
              • Gość: jw Re: Pytanie techniczne odnośnie SMSa ;) IP: 162.27.161.* 17.09.10, 15:31
                chodzi o transliterację używaną na Ukrainie - ty piszesz "sz" a na Ukrainie "sh", ty napiszesz "cz" a tam "ch" itd.
                Jak wgrasz cyrylicę, to musisz też mieć naklejki na klawiszach albo opisać przyciski na jakiejś kartce.
              • Gość: jw Re: Pytanie techniczne odnośnie SMSa ;) IP: *.multi-play.net.pl 17.09.10, 18:33
                poza tym, nie musisz kombinować z wgrywaniem cyrylicy do komórki, są prostsze rozwiązania. Np. skype - piszesz smsa po rosyjsku, ukraińsku, polsku itd i wysyłasz, zero problemów (cena 20 groszy). Albo wchodzisz przez internet na jakąś bezpłatną ukraińską bramkę sms-ową, piszesz smsa i wysyłasz. Tylko musisz wiedzieć w jakiej sieci jest komórka odbiorcy, no i w tym przypadku jesteś ograniczony do j. ukr i ros. Kiedyś prawie każdy operator oferował bezpłatne bramki, teraz coraz rzadziej.
                Przykładowe bramki sms na Ukrainie:

Free sms in Ukraine

Bramka sms Beeline(+38068ххххххх)-trzeba mieć numer w Beeline aby wysłać bezpłatny sms

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka