07.06.11, 10:16
Czy naprawdę nie da się z tym nic zrobić?
O ile jesienią/zimą/wiosną nie było to jakieś bardzo uciążliwe (krótkie fale smrodu na kilkanaście minut - chociaż nie wiem czemu w kwietniu śmierdzieć musiało akurat na Wielkanoc), o tyle teraz jest porażka.
Praktycznie nie ma dnia żeby na Kaczogrodzie nie trzeba było zamykać okien przed smrodem gnojowicy, a w gorsze dni smród niesie się na Chmielną i dalej, aż pod urząd miasta, a ostatnio czuć było nawet pod basenem i na Północnej, a ponoć i na Wschodniej w ogródkach działkowych (choć oczywiście intensywność jest dużo mniejsza).
Czyżby miasto/gmina nie miało instrumentów prawnych żeby przywołać do porządku przedsiębiorstwo zatruwające życie mieszkańcom?
Obserwuj wątek
    • flamenco08 Re: Smród 07.06.11, 12:27
      Właśnie jest okazja, aby chociażby w tej sprawie wykazali wybrani radni. Ciekawe czy podejmą jakiekolwiek działania w tej sprawie? Czy tak jak zwykle możemy jedynie liczyć na ich aktywność przed wyborami ... ?
      • dejfid1 Re: Smród 07.06.11, 13:16
        Co racja to racja, wieczorem nie można otworzyć okna bo tak śmierdzi, że można zwymiotować. Sytuacja ta powtarza się nagminnie co wieczór więc to już się robi uciążliwe. Drodzy radni proszę o jakieś konkretne decyzje związane z tą sprawą bo naprawdę ludzie mają tego dość.
        • sebcioo Re: Smród 07.06.11, 13:35
          A propos smrodu - czy ktos wie co jest z tym chlewem przy Poswietnej? Te pare domkow pomiedzy blokami i przy jednym z nich hodowla swin. Jest nadal?
    • super.login Re: Smród 07.06.11, 16:19
      Nie tak dawno rozmawiałam telefonicznie z właścicielem "Parcewa" w sprawie uciążliwosci smrodu. Powiedzial mi, że wszelkie kroki jakie czyni w sprawie zmniejszenia uciążliwosci smrodu zostały przedstawione UM i UG. Ciekawe, czy ktoś to kontroluje?
      Dlaczego władze nic z tym nie robią?
      Jednym ze sposobów może być (tak jak przez jakiś czas bywało), puszczanie smrodu w nocy kiedy wszyscy śpią a nie w dzień czy wieczorem. Aby świnki sie nie udusiły można pomieszczenia klimatyzować a nie wietrzyć, zalesić dookoła teren itp. możliwości zapewne jest wiele.

• siwy62 Re: Smród 07.06.11, 19:43
      czyli gó... doczekało sie osobnego wątku...znaczy się śmierdzi nie tylko dla siwego ! NO I CIESZĘ SIĘ...optymizm mi wrócił, moze coś sie da zrobić....COLI CZYCHA....a rano waliło tak, że myślalem, ze kibel mi w domu rozwaliło. ;)
    • siwy62 Re: Smród 07.06.11, 19:56
      rosliny nie są powodem epidemii coli !!! tylko bród, smród i syfffff....o doczekalismy sie w 21 wieku....
      • markochmeleski.1 Re: Smród 08.06.11, 06:03
        jestem po Waszej stronie tylko gdzie Wy wszyscy byliście jak pisałem o tym 3-4 lata temu? Nikt nie chciał mi wierzyć? Teraz będzie o wiele trudniej coś zrobić w tej kwestii wszak łatwiej jest zapobiegać
        • sebcioo Re: Smród 08.06.11, 06:38
          markochmeleski.1 napisał:

> jestem po Waszej stronie tylko gdzie Wy wszyscy byliście jak pisałem o tym 3-4
          > lata temu? Nikt nie chciał mi wierzyć? Teraz będzie o wiele trudniej coś zrobić
          > w tej kwestii wszak łatwiej jest zapobiegać
          hahaha to sie nazywa bezczelnosc, radny rozklada rece, on jest w porzadku, to my sami sobie jestemy winni, hahaha kto wybral tego chama?
          • sebcioo Re: Smród 08.06.11, 06:43
            Przepraszam, moja wina, pomylilem marko z pewnym innym radnym, jego nick tez na M.
            • siwy62 Re: Smród 08.06.11, 09:23
              a Sanepidy jakieś nie można ruszyć, czy tylko ogórki po sklepach mają za zadanie sprawdzać. Dawno juz o ogórkach przebrzmiało.., a opóźniony zapłon sanepidowskich władz każe latać inspektorom po sklepach i sprawdzać skąd sa ogórki....he...
              Może wyjdźcie przed szereg i zajmijcie się smrodem zanim COLI z brudu nas dopadnie...
              • trocmarek Re: Smród 08.06.11, 12:04
                Rozmawiałem o tej przykrej sprawie z Sanepidem wczoraj. Okazuje się, że kontrole robili kilka razy i zawsze wszystko było ok. pod względem prawnym (pozwolenia, koncesje, ekspertyzy) i epidemilogicznym. Wiem też, że sprawą zainteresowali się miejscy radni (choć źródło smrodu nie pochodzi z terenu gminy miejskiej, więc nie podlega pod miejską jurysdykcję ;-). Póki co śmierdzi i póki upały śmierdzieć raczej będzie ;-( Przykre
                • super.login Re: Smród 08.06.11, 15:22
                  Ja z kolei rozmawiałam dzisiaj z jednym z kierowników w UM. Również powiedział mi, że nie leży to w ich jurysdykcji. Firma leży poza granicami miasta. Pomimo, to dwukrotnie "nasłali" na nich WIOŚ. Przeprowadzone kontrole zawsze wypadały pozytywnie. Jeśli chcemy coś zdziałać powinniśmy naciskać na Wójta gminy, w końcu jesteśmy jej mieszkańcami.
                  Niektórzy piszą, że fizjologia hodowanych zwierząt jest taka a nie inna i śmierdzieć będzie. Zgoda, ale ten smród emitować w godzinach mniej uciążliwych dla ludzi.
                  Motto utworu Medaliony Zofii Nałkowskiej dobitnie oddaje całokształt poruszonego problemu "ludzie ludziom zgotowali ten los".
            • markochmeleski.1 Re: Smród 08.06.11, 12:39
              sebcioo napisał:

> Przepraszam, moja wina, pomylilem marko z pewnym innym radnym, jego nick tez na
              > M.

:))))
              chociaż radnym też jestem i też u nas śmierdzi może nie z tego samego źródła ale od właściciela tegoż samego .
              Dlaczego piszę, że "przed" było interweniować. Wiadomo gdzie skumulowanych jest kilka tysięcy istot wpieprzających sterydy białkowe będzie śmierdziało bez względu czy to świnia czy tylko świńskie zachowanie. Oddycha to, puszcza bonie itp a wietrzyć trzeba. Łamie tu mit o wylewaniu gnojówki. W tej kwestii są odpowiednie przepisy których dla rolnika nie opłaca się łamać
              • popkuriozysta Re: Smród 08.06.11, 13:48
                > Oddycha to, puszcza bonie itp a wietrzyć trzeba. Łamie tu mit o wylewaniu gnojówki.

eee... to czemu śmierdzi cyklicznie i falami, że niby przez godzinę na tydzień (wcześniej, bo teraz śmierdzi prawie codziennie) otwierają wszystkie drzwi i dlatego zacapa na całe miasto?
                • markochmeleski.1 Re: Smród 08.06.11, 14:16
                  popkuriozysta napisał:

> markochmeleski.1 napisał:
                  > > Oddycha to, puszcza bonie itp a wietrzyć trzeba. Łamie tu mit o wylewaniu
                  > gnojówki.
                  >
                  > eee... to czemu śmierdzi cyklicznie i falami, że niby przez godzinę na tydzień
                  > (wcześniej, bo teraz śmierdzi prawie codziennie) otwierają wszystkie drzwi i dl
                  > atego zacapa na całe miasto?

niestety to bydlęta żyją :) rozumieć należy cała dobę, cały czas przez 4 miesiące zanim wywiezione zostaną np do nettera
                  a więc żrą i śmierdzą i pierdzą - już dosłownie napiszę :)
                  jak jeszcze nie rozumiesz to weź nie myj się przez całą dobę i żryj w tym czasie jajka pod każdą postacią oczywiście nie wychodź w tym czasie z pokoju. Na koniec doby zaproś kogoś aby zaciągnął się aromatem wydostającym się z pomieszczenia po otwarciu drzwi i to wszystko przemnóż przez 3 tys szt
                  • markochmeleski.1 Re: Smród 08.06.11, 14:18

o załatwianiu potrzeb fizjologicznych pod siebie napisać zapomniałem
                  • popkuriozysta Re: Smród 08.06.11, 15:03

> jak jeszcze nie rozumiesz

zapytam jeszcze raz, bo może nie dość jasno się wyraziłem: twierdzisz, że wietrzą (w sensie: masowego otwierania wszystkich otworów) tam raz na miesiąc (zimą) tudzież raz na kilka dni (lato) i dlatego nie śmierdzi codziennie, ani nawet regularnie tylko co jakiś czas?
                    • markochmeleski.1 Re: Smród 08.06.11, 18:24
                      popkuriozysta napisał:

> markochmeleski.1 napisał:
                      >
                      > > jak jeszcze nie rozumiesz
                      >
                      > zapytam jeszcze raz, bo może nie dość jasno się wyraziłem: twierdzisz, że wietr
                      > zą (w sensie: masowego otwierania wszystkich otworów) tam raz na miesiąc (zimą)
                      > tudzież raz na kilka dni (lato) i dlatego nie śmierdzi codziennie, ani nawet r
                      > egularnie tylko co jakiś czas?

wentylacja działa na okrągło bo w innym przypadku świnie by się udusiły we własnym smrodzie. Inna kwestią jest w jakim kierunku wiatr wieje
    • pawlozsiul "Świeżo przebudzonym" polecam wpis Marka z 2008: 08.06.11, 16:41
      To było przeszło trzy i pół roku temu, nieźleście się nagle przebudzili:

forum.gazeta.pl/forum/w,252,74945169,74945169,Smrod_w_ElPasso.html

Tak śmierdzieć to może rzeczywiście - jedynie koalicja PiSu z SLD.
      • popkuriozysta Re: "Świeżo przebudzonym" polecam wpis Marka z 20 08.06.11, 17:23
        pawlozsiul napisał:
        > To było przeszło trzy i pół roku temu, nieźleście się nagle przebudzili:

ja tam osobiście jestem przeprowadzony, a nie przebudzony, ale fakt jest faktem, chylę czoła przed tak trafnym przewidywaniem
        • super.login Re: "Świeżo przebudzonym" polecam wpis Marka z 20 08.06.11, 17:37
          Prawdą jest, że problem pojawił się parę lat temu. Gdzie byli ówcześni mieszkańcy? Czyżby się przyzwyczaili. Mieszkam tu od niedawna. Do smrodu jednak nijak nie mogę przywyknąć. Rozwiązaniem problemu nie może być jak niegdyś napomknęła pracownica firmy i jeden z właścicieli zmiana adresu zamieszkania. Czyżby z w/w powodu miasto miałoby zmienić swoje granice?
          Pisząc post musiałam znowu zamknąć okna - zaleciało tak jak w okolicach 7.30, i 15.00
      • markochmeleski.1 Re: "Świeżo przebudzonym" polecam wpis Marka z 20 08.06.11, 18:33

dzięki pavlo :)
        co do koalicji nie zabieram głosu bo niestety wszystko ma przełożenie na to co robię. Więc "prymaju mołczanije" :)))
        • sebcioo Re: "Świeżo przebudzonym" polecam wpis Marka z 20 09.06.11, 07:54
          > co do koalicji nie zabieram głosu bo niestety wszystko ma przełożenie na to co
          > robię. Więc "prymaju mołczanije" :)))
          Czy po to wyborcy cie wybrali na radnego? Zebys milczal?
          • markochmeleski.1 Re: "Świeżo przebudzonym" polecam wpis Marka z 20 09.06.11, 23:19
            sebcioo napisał:

> > co do koalicji nie zabieram głosu bo niestety wszystko ma przełożenie na
            > to co
            > > robię. Więc "prymaju mołczanije" :)))
            > Czy po to wyborcy cie wybrali na radnego? Zebys milczal?
            Oczywiście, że nie, ale też i po to żebym bzdur nie gadał
    • sebcioo Szkoda ze nikt nie zapytal Berezowca... 09.06.11, 07:54
      Szkoda ze nikt nie zapytal Berezowca o sprawe smrodu gdy byly spotkania przedwyborcze.
      • siwy62 Re: Szkoda ze nikt nie zapytal Berezowca... 09.06.11, 08:37
        mozecie nie wierzyć , ale "puszczanie smrodu w godzinach nieuciążliwych dla mieszkańców" doprowadziło do tego, że obudziłem sie w nocy, prze ten smród rzecz jasna, i...zwymiotowałem. Sorki, że tak bezposrednio piszę..
    • siwy62 śmierdzi przy Hopach.. 15.06.11, 23:01
      ale to nie chlewnia..od tygodnia nie ma tam ciepłej wody na osiedlu...to nie chlewnia ;))
      • markochmeleski.1 Re: śmierdzi przy Hopach.. 16.06.11, 06:23

w takim wypadku to capi :)
        • sebcioo Re: śmierdzi przy Hopach.. 16.06.11, 07:58
          Jesli od tygodnia nie ma cieplej wody to to wlasnie jest chlewnia ;)
          A niby co innego?
          • siwy62 Re: śmierdzi przy Hopach.. 16.06.11, 08:32
            A poważnie - to tragedia - bo nikt z tym nie robi NIC.
            A gdzie tu można interweniować? Poradźcie....
    • popkuriozysta Re: Smród 24.06.11, 08:36
      Waliło przedwczoraj wieczorem (efekt: trzeba było kłaść się przy zamkniętych oknach i człowiek budził się w środku nocy zlany potem).
      Waliło wczoraj wieczorem (efekt: j/w)
      Waliło dzisiaj rano (efekt: potencjalny haft w trakcie śniadania)

Co ciekawe wczoraj wieczorem (ok. 22:30) waliło na Kaczogrodzie, ale już na Batorego i Białowieskiej przed górką nie. Jednak ukształtowanie terenu ma znaczenie - przynajmniej przy smrodzie o natężeniu poniżej pewnej wartości krytycznej :)
      • burak-cukrowy Co o tym Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska? 08.07.11, 21:36
        burak-cukrowy słyszał , że jakaś rura z gnojówką pod drogą przebita, ale nie wie gdzie ? Tego nie powiedzieli ? Zatem słyszał dzwon, ale ...

forum.gazeta.pl/forum/w,52,126834759,126834759,Co_o_tym_Wojewodzki_Inspektor_Ochrony_Srodowiska_.html
    • popkuriozysta Re: Smród 31.10.11, 09:21
      Na Kaczogrodzie przez cały miesiąc praktycznie nie śmierdziało, dopiero ostatnio, kilka dni temu bodaj dwa dni z rzędu był zacap.
      • kahuna11 Re: Z każdej strony nas trują 05.11.11, 21:00
        Rzeka Biała w powiecie bielskim skażona. Zanieczyszczenia wpuściła I
    • popkuriozysta Re: Smród 12.04.12, 09:02
      Znowu.
      Na całe miasto.
      W świątecznym tygodniu.
      • kahuna11 Re: Smród 12.04.12, 19:29
        Albo dzisiaj już mniejszy smród, albo wszyscy do niego przywykli!!!
        • partizan79 Re: Smród 12.04.12, 20:46
          Taki sam jak wczoraj czy przedwczoraj..
          • kahuna11 Re: Smród 12.04.12, 21:49
            To znaczy że przywykli, a partizan79 wyjeżdżał poza Bielsk i dzięki temu czuje ten smród !!!
            • magdalii Re: Smród 12.04.12, 22:09
              Horror pod tytułem "BIG SMRÓD"
              • siwy62 Re: Smród 12.04.12, 22:52
                nie będę stosował prowokacji w powyższym kontekście...
                ale smród rzeczywiście porażający...i nic się ponoc nie zrobi, bo wszelkie badania "smrodologii" sa oki..
                Świnia śmierdzieć musi...jak powiadajo..
                • kahuna11 Re: Smród 13.04.12, 00:13
                  A ktoś w ogóle badał ten smród?
    • troll001 Re: Smród 13.04.12, 18:59
      śmierdziało przez te 2 czy 3 dni bo lali po polu gnojówkę i stąd ten cały smród wiem bo codziennie pokonuje trasę Bielsk - Hajnówka
    • popkuriozysta Re: Smród 17.04.12, 08:06
      Chyba temat trzeba polecić uwadze wuja :)
      • szpila555 Re: Smród 17.04.12, 11:43
        Śmierdzi i na Studziwodzkiej, źródło smrodu w zależności od wiatru, z zachodu albo ze wschodu.
        Ciekawe jak jest w okolicach "sklepu meblowego" ;)
    • wiosennynik Śmierdziało rano 05.06.12, 17:08
      Sądzić można , że z Parcewa , a tu :
      "Amerykańska armia pracuje nad nową bronią, która nie zabija, ale jest wyjątkowo skuteczna - to bomby zapachowe wydzielające potworny smród, który wywołuje mdłości i zmusza do panicznej ucieczki"
      konflikty.wp.pl/kat,1020229,title,Smierdzace-bomby-najnowsza-bron-USA-Ale-czy-jest-legalna,wid,14548089,wiadomosc.html
      Testują na nas .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka