Dodaj do ulubionych

Bielskie PAJACYKI + zagadka :)

05.08.04, 12:03
Czy ktoś pamięta progrma Mann do Materny Materna do Manna? Była tam taka
część programu, która nazywała się Pajacyki, a w której autorzy prezentowali
róznego rodzaju debilizmy z życia wzięte.

Taki jeden Pajacyk i ja wypatrzyłem.
A zagadka jest taka: gdzie w Bielsku można zagrać w BADBINGTONA? (pisownia
oryginalna), a może ja nie wiem co to BADBINGTON? :)

nagród nie przewiduję, ale zapraszam do wnikliwego spoglądania na nasze
miasto i piętnowania właśnie takich Pajacyków - sam z chęcią się dowiem kilku
nowych ciekawostek o Bielsku i jego mieszkańcach :)

z pozdrowieniami
wujekjarek
Obserwuj wątek
    • kaska101 Re: Bielskie PAJACYKI + zagadka :) 06.08.04, 03:09
      czepiasz się troszkę
      oto przykłady uzywania tego zwrotu w naszym kraju:

1.Gazeta Częstochowska OnLine... Planowany badbington i wspinanie się po linie
      zastąpiono siłaczem - podnoszeniem ciężarków. W sobotę, 28 lutego w Gimnazjum
      im. Wł. ...
      www.gazetacz.com.pl/artykul.php?idm=153&id=2872 - 17k - Kopia - Podobne strony

2.Gospodarstwo agroturystyczne - Maria i Krzysztof Souczek... łazienki,
      salonik, miejsce na grilla, plac zabaw dla dzieci, sprzęt sportowy (rowery,
      piłki, tablica do gry w kosza, badbington), możliwość garażowania ...
      www.souczek.republika.pl/str4.html - 4k - Kopia - Podobne strony

3.Internetowy Magazyn Publikacji - Zadania na Dzień Sportu ...... rowerze. 14.
      ZESTAW ĆWICZEŃ- STANOWISKO nr 14 BADBINGTON Wykonaj - 5 - odbić używając
      rakietki do badbingtona. Opracowała ...
      www.archiwum.literka.pl/modules. php?name=News&file=article&sid=20 - 24k -
      Kopia - Podobne strony

4.niezamysl... Na miejscu plaża, 250m pomostów, korty tenisowe ( zimą kryte ),
      ściana squash, badbington ( tylko na zewnątrz ), wypożyczalnia sprzętu
      wodnego ...
      www.reges.home.pl/niezamysl.htm - 12k - Kopia - Podobne strony

5.beau rivage... z wodospadem, brodzik dla dzieci, basen kryty z podgrzewaną
      wodą, kort tenisowy, koszykówka, siatkówka, mini golf, bilard, badbington, sala
      gimnastyczna ...
      www.selectours.com.pl/cypr/hotele/beaurivage.html - 7k - Kopia - Podobne strony

6.GIFKI... gotowanie, pieczenie ciast, możliwość korzystania z medycyny
      niekonwencjonalnej, wieczory przy kominku, gry towarzyskie /badbington,
      kosztkówka, siatkówka ...
      www.zmudz.friko.pl/AGRO/agro5.html - 53k - Kopia - Podobne strony

7.Jan Zdzarski Jr | blog... złotej, pachnącej wiosny. badbington, nożna, ping
      pong (chińczycy chyba zawsze będą mistrzami), zośka. nowe frazy pochłaniane ...
      junior.blogtrotter.com/blog.php?miesiac=2003/03 - 21k - Kopia - Podobne strony

8.POLUDNIE - Wilanowskie igrzyska... Konkurencje, w jakich można było wykazać
      się sprawnością to m in. bieg przez płotki, badbington, ping-pong, pchnięcie
      kulą i piłka nożna. ...
      www.poludnie.com.pl/20_5.htm - 3k - Kopia - Podobne strony

• wujekjarek1 Re: Bielskie PAJACYKI + zagadka :) 06.08.04, 08:29
        co nie zmienia faktu, że jest to wyraz źle użyty (w ŻADNYM słowniku takiego
        dziwoląga nie ma), a że używają go w takiej formie również inni, to fakt, że
        edukacja polonistyczna w Polsce jest na podobnym poziomie w różnych regionach :)
        wcale nie jestesmy Polską B :))) (przynajmniej pod tym względem)
        ale zagadka nadal aktualna
        pozdrówka
        wujekjarek
        • chandler.b Re: Bielskie PAJACYKI + zagadka :) 06.08.04, 09:14
          Ja też uważam, że się czepiasz.

Jeśli chodzi o Bielsk to gorsze są np.:
          powszechnie używane słowo "roweryk" albo nadużywanie słowa "dla" (komu? czemu? -
          jemu! a nie: dla niego)
          • wujekjarek1 Re: Bielskie PAJACYKI + zagadka :) 06.08.04, 10:00
            jeśli tak uważasz twoja wola :))

a "roweryk" i "dla" to faktycznie nie "po polsku" ale to urok kresów - jakbyś
            pojechał do Wilna, Lwowa czy innej miejscowści za wschodnią granicą gdzie
            mieszka ludność przyznająca się do polskości to usłyszysz takie same zwroty

mi nie chodziło o piętnowanie czy szukanie błędów językowych jako takich -
            zaproponowałem zabawę w ich szukanie - ja co prawda "roweryk" nie mówię,
            ale "dla" to nawet studia w wawie nie wypleniły :))) ja tam się tego nie
            wstydzę :) przynajmnije jak z kimś rozmawiam to wiadomo, żem ze Wschodu :)

ostatnio byłem w Poznaniu i na bazarze sprzedawca mnie zagadnął, że ja chyba
            jestem jego krajanem, bo tak jakoś zaciągam i okazało się, że gościu spod
            Bociek wyemigrował za kobietą do Pyrlandii 20 lat temu, pogadalismy sobie i
            nawet spuścił mi nieco z ceny :)) chociaż ja sie targować nie chciałem

a przykład innego pajacyka (choć już nie bielskiego) można zobaczyć dziś na
            ostatniej stronie Porannego (zdjęcie z lodami)

wujekjarek
      • wch Sama się czepiasz... 06.08.04, 23:33
        W Internecie ortografia nie obowiązuje

O "kożyściach" z "artykółu"

"Nauczcie się pisać! Prawie wszyscy robicie błędy ortograficzne!" - apeluje
        jeden z użytkowników Internetu. Na to odpowiada inny: "A może niech lepiej
        zlikwidują niektóre polskie znaki, bo tylko problemy przez nie ludzie mają".

By korzystać z Internetu, ortografii znać nie trzeba. Wystarczy wpisać w
        wyszukiwarce hasła typu: "wyprzedarz", "wypżedaż" czy nawet "wypszedarz", a
        pojawią się strony znanych aukcji.

Najwięcej błędów można znaleźć na forach. Niektórzy rezygnują z zasad
        ortografii dla wygody. Inni ze względu na modę, bo, jak sami twierdzą, tym
        wyrażają swój snobizm i indywidualizm. Jednak są też tacy, którzy robią to w
        sposób całkowicie nieświadomy. Jeden z czytelników internetowej "Polityki",
        zachwycony książką Jonathana Carrolla, napisał: "To jest pisaż ktury pobudza
        moją wyobraźnie". To zirytowało trochę innego użytkownika forum, który
        odparł: "Szkoda, że Cię nie poruszył do nauczenia się pisania po polsku".

Zdarzają się też bardziej konkretne wskazówki: "Kretynko, pisze się kalectwo,
        a nie kaledztwo" - napisał ktoś z oburzeniem. Przypadków wzajemnego
        poprawiania pisowni można znaleźć więcej. Pewien internauta proponuje na
        przykład, by moderator odpowiedzialny za dane forum sprawdzał wpisy pod kątem
        ortografii i podkreślał błędy na czerwono. Są też tacy, którzy wybrali
        samotną walkę z ignorantami zasad polskiej pisowni. "Błędy się zdarzają, ale
        niekiedy ludzie naprawdę przeginają pałę! " - skarży się pewien internauta.
        Stworzył on nawet minisłownik, w którym poucza kolegów: "nie poszłem - lecz
        poszedłem, nie przyszłem - lecz przyszedłem, nie weszłem na serwer - lecz
        wszedłem, wziąłem, zacząłem - bo wzięłem mówią cioty (a facet wziął, pani
        wzięła)". Autor uczy też poprawnego pisania wulgaryzmów.

Błędy ortograficzne nie zdarzają się wyłącznie na forach. Wystarczy
        wpisać "charmonogram", a ukażą się nam strony: Uniwersytetu Opolskiego,
        Młodzieży Wszechpolskiej, PKP czy Pierwszego Programu Polskiego Radia. W
        Żywcu na przykład istnieje Użąd Miejski. Za to Rada Gminy Chmielnika ma
        uchwałę o "Ohronie przeciwpożarowej", Włodawa zaś część swojego budżetu
        przeznacza na "ohronę zdrowia".

W Internecie możemy też przeczytać "artykół" o kampanii prezydenckiej
        Aleksandra Kwaśniewskiego lub dowiedzieć się czegoś o Zarządzie Słóżby
        Liturgicznej. O "kożyściach" z gier liczbowych możemy przeczytać na stronie
        informacyjnej o zakładach LOTTO. A z internetowego katalogu książek zamówmy
        jakiś ciekawy "reportarz". "Czy kilka błędów ortograficznych przeszkadza w
        zrozumieniu treści?" - pyta anonimowy internauta.

Kamila Wronowska

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_040805/kraj/kraj_a_8.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka