Dodaj do ulubionych

bzdury na tablicach organizacji "Carski Gościniec"

08.08.05, 09:55
Obejrzałem sobie tablicę jaką postawiono koło starej unickiej cerkiewki w
Szczytach przy drodze do Orli i nieźle się uśmiałem. Tablicę postawiła jakaś
bliżej mi nieznana organizacja "Carska Droga" i wypisała tam różne "kwiatki"
ale m.in. (cyt z pamięci), że niby tamtejsza ludność "ponownie wróciła do
prawosławia". Należy sobie postawić pytanie (i pewnie komuś też):

1. Kto z tej ludności kiedykolwiek wcześniej wyznawał prawosławie? Przed XIX
wiekiem prawosławie na naszych terenach to była dawna bajka równie żywotna
jak dla nas czasy Światowida. Chyba że ludzie tam są jacyś długowieczni?
2. "Powrócili" do prawosławia???? To już kłamstwo. Nie powrócili - tylko
zostali ZMUSZENI do przyjęcia prawosławia i porzucenia wiary greko-
katolickiej. Miało to miejsce pod przymusem i pod moskiewskimi groźbami. Dosć
powiedzieć że miejscowy ksiądz unicki został zesłany za to, że niezgadzał się
porzucić swojej wiary. Takie to były czasy władzy "tolerancyjnych" carów.
Wobec tego nikt sam z siebie nie "powrócił" do prawosławia lecz mieszkańcy
Szczytów zostali do tego ZMUSZENI pod groźbą użycia carskiej nahajki.
Nieładnie tak manipulować.
Obserwuj wątek
    • toovo Re: bzdury na tablicach organizacji "Carski Gości 09.08.05, 13:34
      szymon.konarski napisał:

> "Powrócili" do prawosławia???? To już kłamstwo. Nie powrócili - tylko
      > zostali ZMUSZENI do przyjęcia prawosławia i porzucenia wiary greko-
      > katolickiej. Miało to miejsce pod przymusem i pod moskiewskimi groźbami. Dosć
      > powiedzieć że miejscowy ksiądz unicki został zesłany za to, że niezgadzał się
      > porzucić swojej wiary. Takie to były czasy władzy "tolerancyjnych" carów.
      > Wobec tego nikt sam z siebie nie "powrócił" do prawosławia lecz mieszkańcy
      > Szczytów zostali do tego ZMUSZENI pod groźbą użycia carskiej nahajki.
      > Nieładnie tak manipulować.

Jeszcze wcześniej wszystkich mieszkańców Europy (i nie tylko), ogniem i mieczem
      zmuszono do przyjęcia chrześcijaństwa. Czyli - całkiem uzasadniony jest powrót
      do pogańskich korzeni (ale diabli wiedzą, może do przyjęcia praktyk pogańskich
      też stosowano przymus?).
      • hansgrubber Re: bzdury na tablicach organizacji "Carski Gości 09.08.05, 18:17
        Dobre.
    • pp31 Re: bzdury na tablicach organizacji "Carski Gości 09.08.05, 19:24
      Wcześniej, w XVI wieku, prawosławnych przodków mieszkańców Szczyt siłą z
      prawosławia nawrócono na grekokatolicyzm.
      • szymon.konarski Re: hehe 10.08.05, 10:35
        A moge dowiedzieć się skąd wiesz że w XVI wieku użyto siły? Może uważasz, że
        jak ktoś porzuca "jedyną słuszną wiarę prawosławną" to robi to tylko pod
        przymusem? Jakoś nie słyszłąem żeby na temat Szczytów w XVI wieku były wzmianki
        w kontekście porzucenia prawosławia pod przymusem.
        Zresztą zwrócę uwagę, że nie tego dotyczyło pytanie tylko co to niby ma
        byś "powrót".

Jeżeli ja zostanę dzisiaj poganinem to analogicznie jakiś koleś z
        organizacji "Carski Gościniec" powinien napisać że: "Szymon Konarski POWRÓCIŁ
        do pogaństwa". Hehe
        • toovo Re: hehe 10.08.05, 11:46
          szymon.konarski napisał:
          > Jeżeli ja zostanę dzisiaj poganinem to analogicznie jakiś koleś z
          > organizacji "Carski Gościniec" powinien napisać że: "Szymon Konarski POWRÓCIŁ
          > do pogaństwa".

I w takim stwierdzeniu będzie garść prawdy - powrócił do religii daaaalekich
          przodków.
          • szymon.konarski Re: hehe 10.08.05, 12:39
            Nie ma to jak "merytoryczna" odpowiedź. Coż argumenty sie skończyły? A może
            czegoś nie doczytałeś w szkole?

Wolałbym mieć na kontakt z tymi przodkami, niż czytać brednie ludzi z
            organizacji "Carski Gościniec".
            • toovo Re: hehe 10.08.05, 12:46
              szymon.konarski napisał:
              > Nie ma to jak "merytoryczna" odpowiedź. Coż argumenty sie skończyły? A może
              > czegoś nie doczytałeś w szkole?
              > Wolałbym mieć na kontakt z tymi przodkami, niż czytać brednie ludzi z
              > organizacji "Carski Gościniec".

Czy jest taka organizacja "Carski Gościniec"? Pierwsze słyszę.....
              Dla twoich argumentów lepszy byłby nick Jaś Fasola....Nie obrażaj wybitnego
              Polaka.
              • szymon.konarski Re: hehe 10.08.05, 12:49
                A nie ma? To jak sie nazywa to rusofilskie ugrupowanie? Argumenty ad personam?
                Brawo. Nie ma to jak wystawić sobie świadectwo. Celujące hehe oczywiscie
                • toovo Re: hehe 10.08.05, 13:12
                  szymon.konarski napisał:
                  > A nie ma? To jak sie nazywa to rusofilskie ugrupowanie? Argumenty ad
                  personam?
                  > Brawo. Nie ma to jak wystawić sobie świadectwo. Celujące hehe oczywiscie

Pewnie że nie ma organizacji "Carski Gościniec". Pleciesz bzdury. Jeszcze raz
                  gorąca prośba - zmień nick, nie obrażaj pamięci wybitnego Polaka.
                  • muryn1 Re: hehe 12.08.05, 21:58
                    oczywiscie ze nie istnieje zadna organizacja carski gosciniec. gdyby pan szymon
                    konarski uwaznie czytal tablice,ktora tak mu sie nie podoba, wiedzialby, ze
                    wykonal ja zwiazek mlodziezy bialoruskiej.
                    to jedno, jesli chodzi o merytoryczne zarzuty imc pana szymona, zapraszam na
                    forum bielskie,bo jakos nie widze sensu pisania na ten sam temat na dwoch
                    forach, co z takim zaangazowaniem robi pan szymon
        • pp31 Re: hehe 10.08.05, 13:08
          A skąd wiesz, że w 1839 roku użyto siły w Szczytach ?
    • pp31 Kiedy pierwszy katolik pojawił się w Hajnówce 10.08.05, 13:19
      Pytanie do Szymona Konarskiego.
      Widzę,że jesteś doskonale zorientowany w problematyce religijnej Ziemi
      Hajnowskiej. Może mi odpowiesz kiedy w Hajnówce pojawił się pierwszy katolik.
      Pytam nie przez złośliwość ale ze zwykłej ludzkiej ciekawości.
      • hansgrubber Re: Kiedy pierwszy katolik pojawił się w Hajnówce 10.08.05, 13:21
        Szymon jest niestety lekko uprzedzony i wszedzie widzi carski spisek. :)
      • toovo Re: Kiedy pierwszy katolik pojawił się w Hajnówce 10.08.05, 13:25
        pp31 napisał:
        > Pytanie do Szymona Konarskiego.
        > Widzę,że jesteś doskonale zorientowany w problematyce religijnej Ziemi
        > Hajnowskiej. Może mi odpowiesz kiedy w Hajnówce pojawił się pierwszy katolik.
        > Pytam nie przez złośliwość ale ze zwykłej ludzkiej ciekawości.

Nim odpowie - sic! - szymon konarski (duszo Szymona Konarskiego, przebacz mu):
        początki Hajnówki były katolicko-judaistyczne. Te dwie religie dominowały.
        Prawosławni w Hajnówce pojawili się trochę później.
        • szymon.konarski Re: Kiedy pierwszy katolik pojawił się w Hajnówce 12.08.05, 09:09
          Tutaj już insynuujesz coś czego nie napisałem ale jak chcesz. Hajnówka, jak
          dobrze wszyscy wiemy, ma swoje początki w osadzie strażników puszczańskich.
          Jeżeli więc mamy zająć się dość idiotycznym zagadnieniem religijnych korzeni
          miasta Hajnóki, to należałoby w takim razie zadać sobie pytanie o wyznanie
          tychże strażników.
          • toovo Re: Kiedy pierwszy katolik pojawił się w Hajnówce 12.08.05, 10:57
            Nie insynuuję. W pierwszym okresie istnienia miejscowości ludność pochodzenia
            żydowskiego stanowiła znaczący odsetek wszystkich mieszkańców. Oczywiście była
            to ludność napływowa, z reguły trudniąca się handlem i usługami. Natomiast
            wśród pierwszych strażników puszczy było sporo Niemców. Ich spolonizowani lub
            zbiałoruszczeni potomkowie żyją w Hajnówce do dziś (Kicel - Kitzel, Melcer -
            Meltzer, Wappa - Wappe).
            • szymon.konarski Re: Kiedy pierwszy katolik pojawił się w Hajnówce 12.08.05, 16:05
              Żydzi owszem, ale to już jak zaczęło się tworzyć miasto. Ale co wcześniej?
              spolonizowani? zbiałoruszczeni? Chyba zukrainnieni. Więc twierdzisz że
              strażnicy byli Niemcami? Ciekawy pogląd. Możesz podać jakieś dane procentowe?
              • toovo Re: Kiedy pierwszy katolik pojawił się w Hajnówce 12.08.05, 18:04
                Powiedzialem - wśród pierwszych strażników puszczy było sporo Niemców. Umiesz
                czytac, ale nie rozumiesz prostego tekstu.
            • bielszczanin Re: Kiedy pierwszy katolik pojawił się w Hajnówce 12.08.05, 19:12
              zbiałoruszczeni?
              może lepiej: zbiałorutenizowali?
              sam nie wiem ale końcówka powinna być li
              może ktoś wie?
              • szymon.konarski No i okazało się że mam rację:) 29.09.05, 09:42
                W związku z tym, że nieobiektywne teksty tablic stały się przedmiotem uwagi
                kilku innych osób, mogę z satysfakcją (wybaczcie tę chwilę słabości) oznajmić,
                że jeden kłamliwy tekst już został przez gminę zmieniony.
                • szymon.konarski Re: No i okazało się że mam rację:) 01.08.06, 12:35
                  Oczywiście ten zmieniony tekst już ktoś uszkodził.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka