Dodaj do ulubionych

Do prawosławnych.

25.11.05, 13:39
Witajcie Prawosławni. Interesuje mnie wasza wiara i za stanawiam się nad
zmianą na tę właśnie religie. Mam w związku z tym pytania:
1. Kiedy obchodzicie Święta Bożego Narodzenia?
2. Czy tak jak katolicy macie w tą sobotę (26)ostatki? Z tego co mi się
wydaje to Święta macie 7 stycznia, więc ostatki pewnie też później.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam Hajnówkę i okolice. Mam sentyment do tych
okolic:)
Obserwuj wątek
    • khaki3 Re: Do prawosławnych. 25.11.05, 13:50
      sadze,ze swieta to najmniej wazny powod do zmiany wiary.Ale jak kto lubi.
      • ania821 Re: Do prawosławnych. 25.11.05, 14:08
        Nie, bynajmniej święta nie są powodem. Tylko zastanawiam się na kiedy się
        szykować:) i zacząć przyzwyczajać.
    • andrijko Re: Do prawosławnych. 25.11.05, 13:52
      Och witaj
      Jak to dobrze, że w internecie można zanleźć odpowiedzi na tak wiele pytań. A
      także kupić w sklepie internetowym prawie wszystkie produkty. Ale w tak ważnej,
      intymnej sprawie jak zmiana wyznania (wiary chyba też jesteś tej samej,
      chrześcijańskiej, chyba że się mylę ?) radzę wybrać się osobiście do
      najbliższej parafii i porozmawiać osobiście z duchownym. Nie wszystko jest na
      sprzedaż. Przez internet, szczególnie ...
      • ania821 Re: Do prawosławnych. 25.11.05, 14:09
        k.rwa! Ja tylko pytałam o daty!!!!!!!!
        Wal się
        • pidlasze Re: Do prawosławnych. 27.11.05, 16:38
          ania821 napisała:
          > k.rwa! Ja tylko pytałam o daty!!!!!!!!> Wal się
          =:)))
          Za bystra to Ty jednak nie jestes... skoro kontemplujesz zmiane wyznania, to
          moze sprobowalabys przejsc sie kiedys do cerkwi? tam jest taki "rozklad jazdy"
          z reguly w bardzo widocznym miejscu!
          PS. w zaleznosci od parafii, daty o ktore pytasz beda wg. kalendarza
          Julianskiego, lub Gregorianskiego...
          Andrijko ma jak najbardziej racje piszac abys ruszyla dupe!!!
      • romanpidlaszuk Re: Do prawosławnych. 25.11.05, 15:58
        Och witaj
        Jak to dobrze, że w internecie można zanleźć odpowiedzi na tak wiele pytań. A
        także kupić w sklepie internetowym prawie wszystkie produkty. Ale w tak ważnej,
        intymnej sprawie jak zmiana wyznania (wiary chyba też jesteś tej samej,
        chrześcijańskiej, chyba że się mylę ?) radzę wybrać się osobiście do
        najbliższej parafii i porozmawiać osobiście z duchownym. Nie wszystko jest na
        sprzedaż. Przez internet, szczególnie ...
        -----------------------------------------------------------------------
        Co sie jej czepiasz?
        Internet jest takim samym srodkiem komunikacji jak kazdy inny a pod wieloma
        wzgledami nawet lepszym!
        ONA NIC NIE CHCE TU KUPIC,CHCE TYLKO ZASIEGNAC INFORMACJI !
        Rada udania sie do parafii jest odczywiscie sluszna ale nie wiemy :
        1.jak daleko ma do najblizszej parafii prawoslawnej
        2.czy jest w stanie (z roznych wzgledow) dotrzec do najblizszej parafii
        prawoslawnej itd.
        Dlatego uwazam,ze to nic zlego iz pyta w internecie.

Masz zbyt duzo niezyczliwosci i arogancji w stosunku do innych.
        WYLUZUJ !

• romanpidlaszuk Re: Do prawosławnych. 25.11.05, 16:03
      Witajcie Prawosławni. Interesuje mnie wasza wiara i za stanawiam się nad
      zmianą na tę właśnie religie. Mam w związku z tym pytania:
      1. Kiedy obchodzicie Święta Bożego Narodzenia?
      2. Czy tak jak katolicy macie w tą sobotę (26)ostatki? Z tego co mi się
      wydaje to Święta macie 7 stycznia, więc ostatki pewnie też później.
      Proszę o odpowiedź i pozdrawiam Hajnówkę i okolice. Mam sentyment do tych
      okolic:)
      ------------------------------------------------------------------------
      Mozesz chyba sporo dowiedziec sie w necie,wrzuc np. na
      www.google.com
      prawoslawie,prawoslawie w Polsce,Orthodox Church,itd

Pozdrowienia,my mamy sentyment do tych co maja ten sentyment !:)
      • niktus1 Re: Do prawosławnych. 25.11.05, 17:00
        26 ostatki, a 27 zapusty, a potem post u jednych i drugich. katolicy mają
        krótszy (post)

-------------------
        konkretne pytania wymagają konkretnych odpowiedzi.
      • ania821 Re: Do prawosławnych. 28.11.05, 15:45
        Dzięki:))))))To bardzo miłe, że stanąłeś w mojej obronie. A do najbliższej
        parafi mam rzeczywiście bardzo daleko. Pozdrawiam:) Trzymaj się cieplutko!
        • ania821 Re: Do prawosławnych. 28.11.05, 15:47
          to na górze było do "romanpidlaszuk" :)
    • stasss Re: Do prawosławnych. 27.11.05, 17:20
      a ja mysle, ze to taka mala prowokacja
      a ania to wcale nie ania :-)
      • romanpidlaszuk Re: Do prawosławnych. 27.11.05, 19:25
        a ja mysle, ze to taka mala prowokacja
        a ania to wcale nie ania :-)
        • stasss Re: Do prawosławnych. 28.11.05, 01:06
          co wiecej
          ania zapytala grzecznie a odpowiedziala niekoniecznie :-)
          • andrijko Re: Do prawosławnych. 28.11.05, 11:00
            Co tylko potwierdza, że to prowokacja. Marna zresztą. RomkupiDlaszuku - mniej
            naiwności.
            • ania821 Żadna prowokacja!!! 28.11.05, 15:48
              Zapewniam was!!!
            • romanpidlaszuk Re: Do prawosławnych. 28.11.05, 15:56
              Co tylko potwierdza, że to prowokacja. Marna zresztą. RomkupiDlaszuku - mniej
              naiwności.
              --------------------------------------------------------------------------
              Moim zdaniem dupek jestes.
              • pidlasze Re: Do prawosławnych. 29.11.05, 01:39
                romanpidlaszuk napisał-
                > Moim zdaniem dupek jestes.
                .
                AAA moim zdaniem to Ty jestes dupek, bo nie rozrozniasz pomiedzy
                a)forum dyskusyjne
                b)gazetka scienna

Jak chcesz przedrukowywac sobie to co mozemy sami przeczytac na roznych
                witrynach internetowych to zaluz sobie w tym celu swoj wlasny web page......
                Jesli nas interesuje, to nie boj sie, na pewno sobie znajdziemy co nam trzeba.

P.S.

przeczytaj sobie jeszcze raz, od poczatku... (i do konca!!!) zasady tego forum.
                • romanpidlaszuk Re: Do prawosławnych. 29.11.05, 03:41
                  romanpidlaszuk napisał-
                  .
                  a)forum dyskusyjne
                  b)gazetka scienna

P.S.

-------------------------------------------------------------------------------
                  A moim zdaniem to ty jestes dupek z dlugi ozorem.
                  • romanpidlaszuk Re: Do prawosławnych. 29.11.05, 03:41
                    romanpidlaszuk napisał-
                    .
                    a)forum dyskusyjne
                    b)gazetka scienna

P.S.

-------------------------------------------------------------------------------
                    A moim zdaniem to ty jestes dupek z dlugim ozorem.

• andrijko Re: Do prawosławnych. 29.11.05, 10:02
                      No cóż, RP osiągnął poziom swego głównego oponenta Fatso. Słowem, nastąpiło
                      zrównanie poziomów. Szukaj Romek przyjaciół, wrogów szukać nie musisz.
                      Aniu, osoba poszukująca informacji o innym wyznaniu, szczególnie jeżeli chce
                      dołączyć do grona wyznawców, nie powinna chyba traktować spraw wiary jako dobro
                      łatwe, proste i przyjemne, szybko nabywalne, np w internecie. Oczywiście można
                      tu znaleźć adresy parafii, informacje, historię, ale przy zmianie wyznania nic
                      nie zastąpi kontaktu osobistego z wiernymi i księżmi. I tylko to miałem na
                      myśli. Ale mająć na uwadze twój młody wiek i zapał do przystąpienia do naszej
                      wspólnoty, po chrześcijańsku wybaczam Ci twoje, mam nadzieję
                      nieprzemyślane "Wal się !" skierowane do mnie w jednym z pierwszych postów i
                      mam nadzieję na bardziej zrównoważoną dyskusję.
                      Pozdrawiam
                      (Romka nie, oczywiście)
                      • z_powiatu Re: Do prawosławnych. 29.11.05, 14:42
                        Romana nie pozdrawiacie? Czemu? To ja go pozdrawiam :) aha czekam Roman na
                        maila!
                        • romanpidlaszuk Re: Do prawosławnych. 29.11.05, 16:29
                          Romana nie pozdrawiacie? Czemu? To ja go pozdrawiam :) aha czekam Roman na
                          maila!
                          ----------------------------------------------------------------------
                          Na maila poczekaj wstepnie do konca roku,nie mam jeszcze ukrainskiego tekstu
                          liturgii prawoslawnej w wersji elektronicznej.
                          Jak powiedzialem,postaram sie ten tekst zalatwic,postaram sie tez to zrobic w
                          rozsadnym terminie.
                          O przebiegu sprawy bede informowal w watku gdzie rozmawialismy o tym.
                          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=29544988&a=32088323
                      • romanpidlaszuk Re: Do prawosławnych. 29.11.05, 16:21
                        No cóż, RP osiągnął poziom swego głównego oponenta Fatso. Słowem, nastąpiło
                        zrównanie poziomów.
                        1.Czy rzeczywiscie z tym porownywaniem poziomow jestes OBIEKTYWNY ?
                        2.To wesz fatso nie jest tez twoim oponentem,tu mnie zaskoczyles.
                        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=52&w=32244997&a=32441900
                        • andrijko Re: Do prawosławnych. 30.11.05, 12:54
                          No, może trochę przesadziłem. Obiektywny nie jestem, bo być nie mogę w stosunku
                          do człowieka, który stawia znak = między "ukraińcem" pisanym z małej litery a
                          bydłem, motłochem itp. Opnentem moim nie jest, tylko wrogiem. Po prostu. Z tobą
                          sytuacja jest oczywiście inna. Pozornie mamy podobne poglądy a jednak nie
                          zgadzam się z tobą, kiedy świat oceniasz w barwach "czarny-biały". Ja staram
                          się widzieć pewne odcienie pomiędzy. Tym bardziej, że jestem tu na miejscu, co
                          daje mi, jak myślę trzeźwość osądu sytuacji. Co do twoich ocen, że jestem
                          chamski, to puszczę to mimo uszu i nie będę wdawał się w dyskusję na ten temat.
                          Zadarłem raz z Fatso i tak się później zastanawiałem, czy odpowiadanie na jego
                          bardziej niż prymitywne zaczepki nie było wręcz na rękę i legalizowało jego
                          działalność. Znając cię zresztą, takie opinie nie specjalnie mnie wzruszają.
                          Zresztą skonfrontuję w realu.
                          Do Ani
                          Oczywiście, że zgoda. Na Forum bywam, żeby sie czegoś dowiedzieć, znaleźć
                          informacje - wymaga to sporego przesiewania, oraz informować a nie dawać upust
                          osobistym frustracjom, jak to robi pewna kategoria dyskutantów. Posty z
                          osobistymi wyjazdami są u mnie rzadkością a nie normą. A w stosunku do ciebie
                          chciałem po prostu udzielić rady, że w tak ważnej osobistej sprawie nic nie
                          zastąpi kontakty i nie należy trywializować. Może zrobiłem to w trochę
                          prześmiewczym tonie, ale myślę że to lepiej niż jakieś moralizatorstwo. Na
                          pewno nie chciałem cię urazić a jeżeli mi tak wyszło to oczywiście przepraszam.
                          Życzę powodzenia w poszukiwaniach duchowych a internet pomaga w kontakcie.
                      • romanpidlaszuk Re: Do prawosławnych. 29.11.05, 16:22
                        Szukaj Romek przyjaciół, wrogów szukać nie musisz.
                        Nie zalezy mi na przyjazni zachowujacych sie wobec innych
                        niezyczliwie,arogancko i niezadko po chamsku.
                        • romanpidlaszuk Re: Do prawosławnych. 29.11.05, 19:00
                          Szukaj Romek przyjaciół, wrogów szukać nie musisz.
                          Nie zalezy mi na przyjazni zachowujacych sie wobec innych
                          niezyczliwie,arogancko i nierzadko po chamsku.

• ania821 Re: Do prawosławnych. 30.11.05, 08:57
                        Sorki, ale poczułam się urażona tamtą Twoją wypowiedzią.
                        Zgoda?
                • romanpidlaszuk Re: Do prawosławnych. 29.11.05, 16:39
                  .
                  a)forum dyskusyjne
                  b)gazetka scienna

P.S.

--------------------------------------------------------------------------
                  1.Ja widze mozliwosc i POTRZEBE WYNIKAJACA Z SYTUACJI polaczenia tyc dwoch
                  rzeczy
                  2.Tak cie gryzie,ze przedrukowalem ten arytkul w watkach o tematyce ukrainskiej
                  i cerkiewnej?
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=255&w=29544988&a=32674275
                  Wolalbys pewnie poczytac o tym w "Przegladzie Prawoslawnym"-oficjalnym organie
                  prasowym janczarskiego PAKP(finansowanym przeciez glownie przez prawoslawnych
                  Ukraincow zyjacych w Polsce),ja tez bym wolal ale znajac tamtejsze realia
                  obawiam sie ze dlugo na to poczekasz...
                  3.Poczytam sobie zasady forum i postaram sie do nich stosowac.
                  • kon-trojanski Re: Do prawosławnych. 29.11.05, 17:22
                    Roman,Roman,Romaniku!
                    Pusti mene do domiku!
                    Ihahaha!
                    • romanpidlaszuk Re: Do prawosławnych. 02.12.05, 15:27
                      Roman,Roman,Romaniku!
                      Pusti mene do domiku!
                      Ihahaha!
                      ------------------------------------------
                      Rozprahajte chlopci kony...! :)
                      P.S.
                      Ale teraz post stary,ograniczajmy sie ze swieckim repertuarem.:)
                  • hajnowkarules Re: Do prawosławnych. 02.12.05, 12:11
                    oj, roman, czy nic ci się nie stało?.... z główką?
                    • romanpidlaszuk Re: Do prawosławnych. 02.12.05, 15:22
                      oj, roman, czy nic ci się nie stało?.... z główką?
                      ----------------------------------------------------------
                      Zalosny jestes synek...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka