hansgrubber 02.12.05, 23:59 14 lat temu Polska jako pierwszy kraj na swiecie uznala formalnie niepodleglosc Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
partizan79 Re: Ukraina 03.12.05, 08:32 Jak się zbudzi romanpidlaszuk to po 2 godzinach będzie tu 40 postów. Odpowiedz Link Zgłoś
kristian_wolf Re: Ukraina 03.12.05, 11:19 oh , gdyby Białoruś poszła śladem Ukrainy , mielibyśmy komfort sąsiedzki ma wschodzie . Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: Ukraina 03.12.05, 11:31 Jeżeli boisz się napaści Rosji na Twój kraj, to nie masz się co martwić. Nie te czasy! Odpowiedz Link Zgłoś
kristian_wolf Re: Ukraina 03.12.05, 11:36 nie , nie boję sie napasći Rosji .] matwię się raczej o losy ludzi uciskanych ; Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Ukraina 03.12.05, 11:42 A poza tym Giedroyciowa koncepcja ULB. :) Odpowiedz Link Zgłoś
andrijko Re: Ukraina 05.12.05, 11:08 Jakby tak jeszcze za gestami polityków szło prawdziwe dobrosąsiedztwo, wymiana kulturalna, naukowa, gospodarcza i turystyczna. A tym czasem wymianę np kulturalną mamy tylko z USA. I to w jedną stronę. Naszą stronę. Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Ukraina 05.12.05, 11:20 Cóż, to nie tylko w Polsce jest ten problem. Pytanie: dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
andrijko Re: Ukraina 06.12.05, 12:27 A o to trzeba już pytać decydentów programowych naszych mediów. Na pewno komercja - a w tym amerykańcy są bezsprzecznie najlepsi. Poza tym pan DJ z radia uaważający się za elitę kulturalną, chyba by się wstydził puszczać jakieś "ruskie kawałki". Potomków niewolników zza oceanu - a owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Ukraina 06.12.05, 12:41 andrijko, nie widzisz przypadkiem świata w czarno - białych barwach? Myślisz, że to "decydenci" kreują nasze zainteresowania? że ktoś może usiąść i powiedzieć - od dzisiaj Polacy wolą łatwe, szybkie i przyjemne? Kultura (jak ją nazwałeś) "amerykańska" rozlewa się po całym świecie, i ja nie wiem dlaczego. Na peweno nie jest to efektem decyzji jakiegoś tam człowieczka lub grupy ludzi. Nie jestem socjologiem ani kulturoznawcą, może ktoś ma pomysł? Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Ukraina 06.12.05, 20:29 Od decyzji troche to jednak zalezy. Ja wolalbym by kultura byla bardziej pluralistyczna - piosenki z Egiptu, filmy z Brazylii, ksiazki z Indii. A nie wciaz Ameryka. Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Ukraina 06.12.05, 20:52 No Hans, poszukaj może bliżej, Czechy Rosja, Hiszpania... (kultura europejska, różnorodne kultury, takie bogactwo) To byłby porównywalny, zrozumialny przekaz - podobny sposób myślenia. Egipt, Indie, dlaczego nie - ale... Ale pytanie dalej jest aktualne. W historii zauważa się często, że kultura bardziej rozwinięta wypiera słabszą. Nawet zdobywcy często asymilują się do kultury podbitch, jeżeli ta wykazuje wyższość. hę? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Ukraina 06.12.05, 21:29 A jak mierzysz rozwoj kultur? :) Wspolczynnik Bielszczanina? Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Ukraina 06.12.05, 21:45 Oczywiście mogłeś przekazać swoje zdanie, ale po co to robić spokojnie, lepiej złośliwie, co? Może poczytaj sobie siebie - tak też się poczujesz dowartościowany. Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Ukraina 06.12.05, 21:58 Zadalem narzucajace sie pytanie. A zamiast odpowiedzi "dobra" ale zupelnie nie potrzebana mi rada. Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Ukraina 06.12.05, 22:04 Które było narzucające: pierwsze czy drugie? To wszystko co chciałeś wnieść do dyskusji? Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Ukraina 06.12.05, 22:28 Nie, nie odpowiem na oba Twoje pytania. I jest kilka dobrych powodów ku temu, których powinieneś się domyślać. A może zechcesz odpowiedzieć na moje zadane kilka postów wcześniej dotyczące atrakcyjności i opanowania świata przez kulturę amerykańską? Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Ukraina 06.12.05, 22:34 Rozpaczliwa obrona i dowod ze nie znasz odpowiedzi. Widzisz jak sie domyslilem. :) Z checia odpowiem - tylko przypomnij pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
bielszczanin Re: Ukraina 06.12.05, 22:40 Pozdrawiam serdecznie, nie widzę sensu dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś