simafni 09.01.06, 18:15 Dane statyczne niekłamią coraz więcej ludzi na świecie zaczyna palić... nawet w wieku 10 lat !!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ja-alutka Re: Palenie Szkodzi !!! 09.01.06, 18:16 Ja próbowałam w wieku 18 lat...Paliłam jakies 2 godziny...wypaliłam ze 3 papierosy i ...przeszła mi ochota:) Odpowiedz Link Zgłoś
simafni Re: Palenie Szkodzi !!! 09.01.06, 18:24 To i dobrze ;] ze mna bylo podobnie tylko ja odrobine wczesniej ;-) Papierosy to smierc!!! :P Ale firmy ktore promuja swoje produkty dzieki ktorym podobno mozna rzucic palenie zarabiaja kupe forsy... Odpowiedz Link Zgłoś
obserwer11 Re: Palenie Szkodzi !!! 09.01.06, 22:54 Dla tych, co chcą widzieć więcej. Palenie może wpływać na powstawanie wielu nowotworów. Dieta bogata w betakaroten i witaminę A zmniejsza ryzyko zachorowania no raka jamy ustnej, płuc, żołądka, piersi, pęcherza. Tymczasem u palaczy poziom betakarotenu, witaminy A i C jest obniżony, a palenie powoduje leukoplakię i o 50% więcej uszkodzeń chromosomów w śluzówce, co zwiększa ryzyko raka. Dla statystyków. Dym tytoniowy zawiera ponad 4.000 szkodliwych substancji, z tego 40 o udowodnionym działaniu rakotwórczym. Z powodu palenia tytoniu każdego dnia umiera na świecie 10 tys. osób, a w ciągu całego roku liczba ta sięga 3,5 mln osób. W Unii Europejskiej palenie tytoniu odpowiada za ponad 500 tys. zgonów rocznie. W Polsce tytoń pali około 10 mln Polaków. Codziennie umiera z tego powodu ponad 100 osób. Palenie tytoniu powoduje każdego roku w naszym kraju 18.000 przypadków raka płuc. Przed wojną produkowaliśmy 7,5 miliarda sztuk papierosów. Dzisiaj ponad 100 miliardów. Odpowiedz Link Zgłoś
simafni Re: Palenie Szkodzi !!! 09.01.06, 23:31 Eh... wiec jesli wiesz tyle madrych rzeczy na temat szkodliwosci nikotyny to pewnie nie palisz ;-)a jak nie to z pewnoscia czesc osob odwiedzajacych forum pomysli o tym a zeby rzucic to swinstwo :) Odpowiedz Link Zgłoś