Dodaj do ulubionych

BEZPIECZEŃSTWO

20.02.06, 10:56
1. Czy w szkołach, knajpach, urzędach, sklepach powinna być ochrona?
Swego czasu rozdawano wśród rodziców ankiety: Co zrobić aby szkoła była
bezpieczna, wolna od dragów itp? Większość optowała za profesjonalną ochroną
szkół. No i jak to zawsze bywa - na ankiecie się skończyło. Widocznie była
potrzebna do statystyk.
2. Czy boimy się we własnym mieście, osiedlu, w szkole, w knajpie, na ulicy?
3. Czy bezkarność należy karać we własnym zakresie?
4. Czy BP jest w miarę bezpieczny? (taki temat był, ale uważam że trzeba do
niego powracać)
Obserwuj wątek
    • sebcioo Re: BEZPIECZEŃSTWO 20.02.06, 11:03
      ad 1
      Nie - nie zyjemy w panstwie policyjnym. Za to wszelkie wybryki powinny byc
      karane z cala surowoscia. Nie mialbym zadnego poblazania dla smarkaterii oraz
      dla pijanych. Wydaje mi sie ze to wlasnie oni sa zrodlem "uczucia zagrozenia" i
      braku bezpieczenstwa.

ad 2
      Nie - moze jestem dziwny, moze malo wychodze, moze malo martwie sie o to co moze
      mi sie stac

ad 3
      Nie - jestem przeciwny samowolnemu karaniu, ale co innego stawac zdecydowany i
      twardy opór, a jak trzeba to zgnoic kogo trzeba

ad 4
      Tak - jest w miare bezpieczny, tylko zalezy co kto rozumie przez "w miare"
      • pawlozsiul Re: BEZPIECZEŃSTWO 20.02.06, 12:03
        Jak to miło, że są jeszcze osoby ceniące wolność osobistą.
        Odnoszę jednak wrażenie, że dla większości wymarzonym stanem jest policjant na
        każdej klatce i powszechny monitoring - z toaletami włącznie. To pierwszy chyba
        przypadek, gdy państwo policyjne buduje się nie wbrew społeczeństwu a za jego
        zgodą.
    • pawlozsiul Co zrobi ochrona? 20.02.06, 12:04
      Pożar Kauflandu(a?) w Bielsku. Niezły grill - przy tej ilości wyjść, jakie tam
      poinstalowali. Ja stawiam wszystkie pieniądze, że zamiast udrażniać wszystkie
      dwoje drzwi ochrona zajmie się wyłapywaniem klientów uciekających z
      telewizorami. Zakładasz się Siwy?
      • partizan79 Re: Co zrobi ochrona? 20.02.06, 14:51
        Najlepiej nie wiedzieć, a pisać byle co. Przejdź się wokół tegoż przybytku, a
        zobaczysz kupę wyjść, z czego w razie potrzeby każde może być ewakuacyjnym. A
        ochrona? No cóż.. Jeden ochroniarz na nic by się zdał nawet tylko przy 2
        wyjściach.
      • siwy62 Re: Co zrobi ochrona? 20.02.06, 17:28
        I o to mi chodziło Pawlo.
        Ochrona "kauflandów" skupia się na ochronie dóbr spoczywających na półkach.
        Mnie chodzi także o ochronę klientów, aby nie zdażało się, jak obserwujemy
        niejednokrotnie, że wyrostek paroletniemu dziecku podbiera pieniądze, kradnie
        mu rower, bije go i poniewiera, że grupa gnojów zaczepia ludzi w podeszłym
        wieku, że w szkołach wymuszenia to normalność, a dla niektórych dzieci pójście
        do szkoły staje się koszmarem.
        Wreszcie dzieje się tak, że wyjście z lokalu grozi także poturbowaniem i
        zmierzam do tego, że żaden właściciel sklepu, lokalu, dyrektor szkoły, takiej
        ochrony sam nie zapewni.
        Stąd moje pytania, czy potrzebna jest ochrona, ale nie ta do której
        przyzwyczaił nas Kaufland, Lidl czy Plus, czyli kilku smutnych , ubranych na
        czarno panów, uporczywie patrzących ci na ręce i do koszyka, tylko taka która
        wyraznie i zdecydowanie przeciwstawi sie wszelkim przejawom chamstwa i
        chuligaństwa.
        Aby nie stało się tak jak w Lotusie, czy pewnym sklepie na Żwirki i Wigury,
        gdzie zakapturzone tumany, grożąc nożem, kradli kasę z utargu.
        Było tak???
        No bylo , było, a ludzi tych znamy, znamy...
        A gdyby w tym czasie do sklepu, stacji paliw, czy knajpy wszedł klient, to
        został by zapewne zaatakowany, a nawet wyeliminowany w celu usunięcia świadka.
        I co wtedy? Właściciel teoretycznie ma zabezpieczyć klientom kulture obsługi i
        względne bezpieczeństwo, które nie polega, li tylko, na posypywaniu piaskiem
        chodnika.
        czółko...
    • seven7up Re: BEZPIECZEŃSTWO 20.02.06, 22:36
      Powinien być monitoring na wszystkich osiedlach a nie tylko na ulicy
      Mickiewicza. Sklepy nocne powinny być normalnie otwarte z ochroną w środku (a
      nie okienka)! Policja musi wyeliminować strach i kolesiostwo! Pobita szyba
      powinna być zastąpiona całą! Władze miasta winny wprowadzić zakaz noszenia
      kapturów przez ziomali!... Ale ogólnie ten wasz Bielsk to spokojne miasteczko
      jest :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka