Dodaj do ulubionych

Czy ktoś z forumowiczów

26.05.06, 11:56
może mi pomóc w sprawie KRUS? Tylko proszę tym razem bez jaj.
Otrzymałem decyzję o przywróceni do krus.
Wcześniej dostarczyłem dokumenty z urz.skarb. o jakie prosił KRUS.
Z dokumentów tych wynikało ,że nie powinenem podlegać ubezpieczeniu w krus a w zus.
Pomimo tego otrzymałem decyzję pozytywną.
Czy w tym wypadku jeśli ktoś coś namieszał ja mogę być pociągnięty do odpowiedzialności?Czy powinienem wystąpić o ponowną werefikację dokumentów?
Obserwuj wątek
    • ryszard_kosynier Re: Czy ktoś z forumowiczów 26.05.06, 12:47
      Teraz chyba coś się zmieniło,mozna być na Krusie,rozliczając się na zasadach
      ogólnych,tylko podatek za ubiegły rok nie może przekroczyc coś tam
      ok.2600zł.Ale lepiej wszysto sprawdzić bo w urzędach nieraz sami dobrze nie
      wiedzą, przepisy zmieniane są dosyć często więc trudno się połapać.Powodzenia.
      • herbowy1 Re: Czy ktoś z forumowiczów 26.05.06, 12:56
        Tak, po tych znianach przepisów dostarczyłem dokumenty z których
        wynikało,że nie mogę być w KRUS.Urzędnik podjął decyzję niewłaściwą,
        ale dla mnie bardzo korzystną.Czy nie kwestjonując jej ponoszę odpowiedzialność?
        • siwy62 Re: Czy ktoś z forumowiczów 26.05.06, 15:31
          Moje zdanie jest takie: wystąp o uzasadnienie decyzji, a odpowiedzi zażądaj na
          pismie. Urzędnik musi uzasadnić decyzję w oparciu o interpretację
          obowiązujących przepisów. I tu mu ćwieka zabijesz, gdyż myślę że sprawa może
          oprzeć się o Wwę, bo tak g.. wiedzą nasi urzędnicy.
          czółko z krusem
          • pawlozsiul Re: Czy ktoś z forumowiczów 26.05.06, 17:54
            Chyba niebardzo z tym uzasadnieniem. Rozumiem, że decyzja jest tej treści, o
            jaką Herbowy wnosił - w tej sytuacji może być bez uzasadnienia. Po co ma
            zaczynać jako upierdliwy klient?

Nie pociągną Cię do odpowiedzialności za to, że się nie odwołasz, nie naliczą
            odsetek - ale jeśli uchylą decyzję za - powiedzmy - 10 miesięcy - powstanie
            nagle spora należność do jednorazowego uregulowania. Najlepiej zadzwoń do innej
            jednostki KRUS, przedstaw sprawę i zapytaj, czy spełniasz warunki do
            ubezpieczenia w KRUS. Jeśli powiedzą Ci to samo, co masz w decyzji - olej
            sprawę.

Siwy, strzeliłem wczoraj takiego OPTY-posta, że Partizan wziął mnie za Twego
            klona. Brakuje trochę "czółka", nadrób to. D)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka