Dodaj do ulubionych

Step, pytanie

23.06.06, 00:05
Czy ja dobrze rozumiem sytuację, jaka ma obecnie miejsce wokół EHU? (tylko
proszę - daruj sobie wstęp na temat Mihajlova; wiem, że Twoje środowisko ma
go za "Moskala" i nie jest to bohater z waszej bajki)

Szkoła działa na uchodźctwie, kształci studentów białoruskich i wydaje
dyplomy, które Białoruś uznaje (sic!). Mowa oczywiście o formalnym uznawaniu,
wiadomo że nikt nie zaryzykuje zatrudnienia takiego absolwenta w
jakiejkolwiek państwowej instytucji.

Czeski film: okazuje się zatem, że nikt szkoły nie zlikwidował a jedynie nie
mogła znaleźć sobie miejsca w Mińsku ( a siedzibę miała wcześniej okazałą -
przy zerowym kilometrze i siedzibie Sam-Wiesz-Kogo). Poplątałem coś, czy taki
absurd istotnie ma miejsce?
Obserwuj wątek
    • partizan79 Re: Step, pytanie 23.06.06, 00:32
      pawlozsiul napisał:

> Czeski film: okazuje się zatem, że nikt szkoły nie zlikwidował a jedynie nie
      > mogła znaleźć sobie miejsca w Mińsku ( a siedzibę miała wcześniej okazałą -
      > przy zerowym kilometrze i siedzibie Sam-Wiesz-Kogo).

Nie wiedziałem, że zerowy kilometr znajduje się przy siedzibie jednego z
      nieobecnych forumowiczów.
      • pawlozsiul o tym nie pomyślałem... 23.06.06, 00:37
        Ale gdyby zechcieć wyznaczyć "poczatok wsiech dorog biel`skoho raiona" to
        rzeczywiście trudno o lepszą lokalizację.
        • partizan79 Re: o tym nie pomyślałem... 23.06.06, 00:45
          Można wywnioskować, że w tamtych rejonach masa forumowiczów mieszka. Z mojej
          gminy to chyba nikogo.
          • pawlozsiul sam znam w tamtym rejonie czterech z Twojej gminy 23.06.06, 00:47
            • partizan79 Re: sam znam w tamtym rejonie czterech z Twojej g 23.06.06, 00:49
              Ale forumowiczów?? Nie może to być!
              • pawlozsiul Re: sam znam w tamtym rejonie czterech z Twojej g 23.06.06, 00:50
                Forumowiczów to z Twojej gminy obstawiam jeszcze dwóch, poza Tobą oczywiście.
                • partizan79 Re: sam znam w tamtym rejonie czterech z Twojej g 23.06.06, 00:55
                  Ale zameldowanych tam, gdzie ja? Czy tych, co się tam wychowywali?
                  • pawlozsiul Tu telefon zaufania KGB... 23.06.06, 00:59
                    Skąd mam to wiedzieć? Wywodzących się stamtąd. jak potrzebujesz więcej
                    szczegółów machnij się na Prospekt Skaryny w Mińsku.
                    • stepby Re: Tu telefon zaufania KGB... 23.06.06, 07:47
                      Sorki że dopiero teraz się odzywam.
                      NIe znam dokładnie historii tego uniwerka. MAm wielu przyjaciół którzy tam
                      studiują i dojeżdżają z Mińska do Wilna na zajęcia. Pewnie Pawlo masz trochę
                      racji z tym co mówisz. Ja sądzę jednak, że państwo białoruskie nie chciało mieć
                      instytucji która nie chciała kształcić według z góry założonego ideologicznego
                      systemu. Poza tym jeżeli ktos na białorusi chce się kształcic w języku
                      ojczystym z góry jest spisany na straty - uniwerek więc trzeba było przenieśc w
                      inne miejsce.
                      • pawlozsiul Re: Tu telefon zaufania KGB... 23.06.06, 08:07
                        Tylko białorutenistyka pojawiła się jako kierunek dopiero na emigracji. A
                        najbardziej spodoba Ci się pewnie to, że EHU wygasza teraz wydział teologiczny -
                        pierwszą taki na Białorusi. Filaret odmówił im wsparcia i woli współpracować z
                        dierżawnymi - taki kamyczek do Twego antyklerykalnego ogródka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka