Dodaj do ulubionych

Prezentacje Artystyczne Szkół w BDK

30.11.06, 16:12
Narzekamy często na naszą młodzież. Ja jestem pod wrażeniem dojrzałości
artystycznej i tego wszystkiego co zaprezentowali dziś w BDK młodzi ludzie z
bielskich szkół średnich podczas prezentacji artystycznych szkół. Mamy w
Bielsku bardzo dużą grupę utalentowanej artystycznie młodzieży, która jak się
okazuje z powodzeniem zdobywa laury również na imprezach ogólnopolskich i
wojewódzkich. Szkoda, że ten kwiat młodej inteligencji za jakiś czas raczej
wyjedzie „na stałe” z naszego miasta i swoim talentem „zasili” inne regiony
Polski, czy Europy. Póki co warto w naszym mieście częściej organizować tego
typu imprezy, a przez to promować postawy twórcze i kreatywne.

Prezentacje w BDK pokazały również, że w Bielsku istnieje zapotrzebowanie na
dużą, nowoczesną salę widowiskową. Ta która jest nie trzyma już współczesnych
standardów, a dzisiaj nawet nie była w stanie pomieścić wszystkich chętnych.
Wielu młodych ludzi z braku miejsca po prostu nie obejrzało występu swoich
faworytów.
Obserwuj wątek
    • kaukonsky Będzie jazda! Wybywamy z gniazda!! 30.11.06, 20:48
      Przyznaję, na szerokiej ulicy dojrzewania umysłowego, zatrzymałem się gdzieś w okolicach ogólniaka. I chyba dlatego ci ludzie - i ich pomysły - do mnie przemawiają.
      Choć na Prezentacjach pojawiłem się wyjątkowo wcześnie (pomny doświadczeń z podstawówek i gimnazjów...), to i tak nie zdążyłem na ponoć najlepszego "Ojca Chrzestnego" w wykonaniu... orkiestry dętej z Brańska. Ale widziałem sporo: kabaretowa "Transcendencja", breakdance, disco-spektakl, "Jezioro Łabędzie" (z tekstem zarażonego ptasią grypą łabędzia: - Chłopaki, strzeżcie swoich jaj, bo od nich wszystko się zaczęło!), a tuż obok świetne aranże "bardek" (jak się nazywa kobieta-bard??), autorska poezja, czy dowcip w stylu: "Jakie jest przykanie, które nie jest w dzisiejszych czasach łamane? Kochaj siebie samego, jak nikogo innego."
      Formi bomba! A na dodatek z wieloma z tych młodych ludzi dało się bardzo fajnie porozmawiać. Mają potencjał.
      I paru forumowiczów widziałem. Pozdrawiam wszystkich znajomych z Prezentacji!!
      :o)
      • s.niedzwiecki Re: Będzie jazda! Wybywamy z gniazda!! 30.11.06, 23:50
        Dzięki Kolego. A mnie się bardzo podobała gustowna, niczym szpiegowska małpka
        Kolegi. Gratuluję gustu!
        • kaukonsky Małpka 01.12.06, 10:37
          TX! :o) Małpka szpiegowska jest prywatna i turystyczna, ale i tak lepiej zdjęcia robi, niż zakładowa cegła, którą firma dała mi w roku 1999. (Wtedy cyfrówka, to było coś! :o) Na dodatek cegła - choć cegła - doznała paru uszczerbków, gdy po powstaniu oddziału w bursie przewinęła się przez ręce kilkudziesięciu autorów zdjęć i materiałów prasowych. Największe, gdy Wesoła Jola wypuściła ją na bruk na widok biskupa... A małpką nawet filmik nakręcić można (to nowa usługa naszej stronki internetowej). Więc stawiam na nią. :o)
          • s.niedzwiecki Re: Strona internetowa 01.12.06, 11:58
            Strona OK! Mam jedną malutką uwagę (jeżeli mogę:)? Trochę razi znak wodny na
            powiększonych zdjęciach. Moim zdaniem nie ma uzasadnienia. Nie mówię, że jest
            niepotrzebny, ale mógłby być dużo mniejszy. W końcu zdjęcia prezentujemy po to,
            żeby ktoś je sobie pooglądał. Poza tym fajnie się wszystko rozwiaja. Trzymam
            kciuki. Powodzenia!
            • kaukonsky Arcyextramegaszef ;o) 01.12.06, 12:59
              Też mi się wydaje, że to przesada. Jednak uwagi merytoryczne należy przesyłać do tego jegomościa: www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/personalia?ID=019
      • s.niedzwiecki Re: Będzie jazda! Wybywamy z gniazda!! 01.12.06, 09:36
        www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20061201/REG01/61130026
    • aeiou2 Re: Prezentacje Artystyczne Szkół w BDK 30.11.06, 22:31
      No cudownie, a ja myślalam ,że w Bielsku , młodzież kulturą przestała sie juz
      interesować. 10 lat temu sama występowałam na scenie bdk-owskiej, krzycząc:
      Orfeuszu ,Eurydyka nie żyje!. Zajmowanie sie sztuką w szerokim tego słowa
      pojęciu to świetna forma spędzania wolnego czasu, szczególnie w takim mieście
      jak Bielsk. Po pierwsze rozwija , po drugie ,takie kółko teatralne to świetna
      zajawka, bo robiąc przedstawienia można wyrażać siebie, nas, was, cały świat.
      No dobra rozpisalam się. Wiem jedno. Kółko teatralne w bielski Bdk-u, było
      zaczynem do tego co teraz robię , do spełnienia moich pasji i marzeń.I dzięki
      kółku nie spędzałam czasu na piciu alkoholu na muszli czy łysej górce. Jak ktos
      założy amatorski teatr to za darmo będę robiła warsztaty teatralne.
      • baam1 Re: Prezentacje Artystyczne Szkół w BDK 30.11.06, 23:15
        Teraz aeiou bardzo cię lubię. kiedyś wystąpiłam ostro przeciwko krytykowaniu
        bielskiej młodzieży, ponieważ ja dostrzegam przede wszystkim tę młodzież,
        której się chce i która robi bardzo dużo, ale chwalić się nie chce, a moze nie
        potrafi :( Widzę też pracę społeczną zapaleńców, którzy porywają młodzież i nie
        jest prawdą, że wszyscy spędzają czas przy piwsku na muszli. Ci za to rzucają
        się w oczy :( Nie uważam, ze to jest słuszne, ale bardzo trudno zmusić te
        własnie osoby do czego innego :((( Ale myślę, że tacy są nie tylko w Bielsku.
        Tydzień temu w Siemiatyczach odbył się przegląd piosenki (nie wiem jakiej), na
        którym dwie bielszczanki zajęły pierwsze miejsce. Prawdopodobnie dzisiaj też
        się pokazały. Niestety nie mogłam byc na przeglądzie dzisiaj to nie wiem :(
        Myślę, ze to nie jedyny sukces bielskiej młodzieży. Wiem tylko, że wielu z nich
        zajmuje się kulturą i w imieniu bielskiej młodzieży chcę Ci podziękować za chęć
        robienia warsztatów. O ile wiem są zainteresowani. Przekażę więc im Twoją
        ofertę.
        • aeiou2 Re: Prezentacje Artystyczne Szkół w BDK 30.11.06, 23:28
          A tak apropos występow solistek w Siemiatyczach, to w bdku śpiewania uczy
          niejaka Justyna, jest świetna, jej podopieczni zajmuja pierwsze miejsca na
          festiwalach w całej Polsce, także jak ktos się chce nauczyc śpiewć to tylko u
          niej.
          • baam1 Re: Prezentacje Artystyczne Szkół w BDK 30.11.06, 23:55
            Oczywiście znam Justynę i podzielam opinię. Jest baaaaardzo świetna. Ale też są
            i inni świetni ludzie w Bielsku, tak dla sprawiedliwości :)
        • s.niedzwiecki Re: Prezentacje Artystyczne Szkół w BDK 30.11.06, 23:49
          Osobiście zostałem dzisiaj "porażony" występem tych "solistek":) A propos,
          doskonale wiem o kogo chodzi:) Moim zdaniem to był jeden z ciekawszych akcentów
          prezentacji. Nie spodziewałem się usłyszeć takiej interpretacji i takiej
          dojrzałości artystycznej u tak młodych ludzi. Świadczy to na pewno o bardzo
          dobrym przegotowaniu muzycznym i dużej wrażliwości tych dziewczyn. Osoby, które
          z takim dystansem interpretują utwór ludowy, oprócz wykształcenia muzycznego, są
          na pewno bardzo wrażliwe i muszą słuchać bardzo dużo różnych gatunków
          muzycznych. Super!
          • baam1 Re: Prezentacje Artystyczne Szkół w BDK 01.12.06, 00:31
            Mam nadzieję, że te osoby przeczytają tak pochlebną recenzję i będą bardzo
            szczęśliwe, bo o ile wiem, to nie doceniają siebie :)
            • s.niedzwiecki Re: Prezentacje Artystyczne Szkół w BDK 01.12.06, 00:34
              Baam1, myślałem, że młode małżonki o tej porze już śpią:)? Ja w każdym razie
              idę. Dobranoc:)
              • baam1 Re: Prezentacje Artystyczne Szkół w BDK 01.12.06, 00:35
                a już się zastanawiałam, czy spać nie mozesz i po starej znajomosci chciałam
                dotzrymac towarzystwa :) spokojnej nocki :)
            • s.niedzwiecki Re: Prezentacje Artystyczne Szkół w BDK 01.12.06, 00:37
              Ja doceniam! Nawet uścisnąłem rękę jednej z nich:)
              • baam1 Re: Prezentacje Artystyczne Szkół w BDK 01.12.06, 00:38
                też po starej znajomosci???
                • s.niedzwiecki Re: Prezentacje Artystyczne Szkół w BDK 01.12.06, 00:39
                  Zupełnie nie, tak jakoś spontanicznie wyszło.
                  • baam1 Re: Prezentacje Artystyczne Szkół w BDK 01.12.06, 00:42
                    :)
          • kaukonsky Jesienne Trele 01.12.06, 10:53
            Fragment autorskiego utworu duetu z Kościuchów jest do ściągnięcia ze stronki. Ale mi też bardziej zaimponowała własna aranżacja utworu ludowego. Niestety, nie mam go nagranego :o( (Gdyby ktoś to miał w mp3, to z chęcią łyknę!)
            Dziewczyny wygrały przegląd artystyczny "Jesienne Trele" organizowany od lat przez Siemiatycki Ośrodek Kultury. Kiedyś już go bielszczanie wygrywali - m.in. grupa uczniów Ekonomów grających tylko na "instrumentach stukanych" :o)
            W gronie wokalistów klasą dla siebie był jednak Karol Wróblewski (w wersji wizualnej à la Piotr Rubik). To w bielskich realiach "Liga Mistrzów". Miałem jednak wrażenie, że kilku znaczących nazwisk lokalnej sceny na tych prezentacjach zabrakło...
            • baam1 Re: Jesienne Trele 01.12.06, 10:56
              mówisz masz :)
              • kaukonsky Mp3 01.12.06, 13:22
                baam1 napisała:

> mówisz masz :)

Masz, Baam, to nagranie? Dobrze qmam? Możesz mi podesłać na pocztę, albo podrzucić do qńciapy?
                • baam1 Re: Mp3 01.12.06, 15:23
                  Jakby tu powiedzieć, mam mieć :))) ale to dopiero za czas jakiś. I nie z tego
                  koncertu. Ale ten kawałek. A na mp3 3a będzie przerobić :(
                  • kaukonsky Hau, hau! 01.12.06, 15:32
                    Spoxiq! Poszczekam! :o)
                    • baam1 Re: Hau, hau! 01.12.06, 15:34
                      :)))
    • kaukonsky Taniec na scenie 01.12.06, 22:35
      Dziś był kolejny ciekawy dzień. Na scenie BDK show dała grupa taneczna Revolt. { www.revolt.podlasie.pl/ } Tłumy, jak na najlepszych festiwalach mniejszościowych! Ludzkość się znowu w drzwiach nie mieściła, a tłok na sali był niemiłosierny. I faceckie słowo honoru - było co pooglądać :o)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka