14.11.07, 14:53
wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=9393194&rfbawp=1195048210.573&ticaid=14d1f
Obserwuj wątek
    • odziej Re: Ciekawe. 14.11.07, 15:17
      tyle, że z pobieżnej lektury tego krótkiego artykułu wynika tylko i jedynie, że
      uznaje się stanowisko papieża jako zwierzchnika kk a jak zwykle tutaj zawsze
      chodziło o jego prymat...

cyt: "Pierwszy biskup nie może zrobić nic bez zgody wszystkich"

ot i cała historia...długa jeszcze droga ... długa
      • mexico86 Re: Ciekawe. 14.11.07, 15:19
        Wiadomo że długa,ale lepszy krok w przód niz dwa do tyłu.
        • lechowski51 Piekno w roznorodnosci 14.11.07, 17:26
          Cywilizacja lacinska rozwijala sie uznajac ze jednosc to nie
          jednolitosc.Jest to wazny krok w drodze do zjednoczenia chrzescijan
          wschodu i zachodu.Mam pytanie!Wladze cerkwi prawoslawnej w Polsce
          uynaja pryzmat Cerkwi Rosyjskiej czy zwierzchnictwo Konstantynopola?
          • pawlozsiul to pytanie dużo o Tobie mówi, bardzo duuuuuuuużo 14.11.07, 17:38
            Żeby nie burzyć Twojej wizji świata - trwaj w przekonaniu, że
            podlegają Radzieckiej Cerkwi Bolszewickiej, będziesz się z tym czuł
            lepiej, uwierz.
            • mexico86 Re: to pytanie dużo o Tobie mówi, bardzo duuuuuuu 14.11.07, 17:40
              Widzisz i nie bedzie normalnego watku, ktos zadaje pytanie a ty od
              razu pyszczysz ....dupek
              • pawlozsiul "pytanie" 14.11.07, 17:50
                Rozumiem Mexico, że gdybym ja zadał pytanie, czy polscy księża są
                bardziej... a tam, nie będę "łapał" waszego poziomu.

Ten twój "news" to newsem był, i owszem - czterdzieści lat temu. Od
                czasu Soboru Watykańskiego stanowisko jest takie samo. No, ale
                jeżeli masz taką samą wiedzę o innych wyznaniach jak Lechowski to
                trudno Ci się dziwić. Nie bierz tego osobiście.
                • mexico86 Re: "pytanie" 14.11.07, 17:54
                  A wiec ja chetnie wysłucham jakie jest to stanowisko ect. bo akurat
                  tego nie wiem, nie kazdy jest tak swietnym omnibusem jak ty. Nie
                  urodziłem sie w Orli ani w Plutyczach wiec pewnych rzeczy moge nie
                  wiedziec, wątek załozylem bo mnie to ciekawi...ale Ty oczywiscie
                  musisz jeb.... wszystkich na około.
                  • pawlozsiul co za egotyzm 14.11.07, 17:56
                    > ale Ty oczywiscie
                    > musisz jeb.... wszystkich na około.

te dwie osoby, które aktualnie jeb.. to naprawdę nie są "wszyscy".
                    • mexico86 Re: co za egotyzm 14.11.07, 18:01
                      aaaa tak tak, tylko tych co nie pochodza z Orli, Wybacz -zabył.
                      • pitzlad Re: co za egotyzm 15.11.07, 08:00
                        mexico86 napisał:

> aaaa tak tak, tylko tych co nie pochodza z Orli, Wybacz -zabył.

Ja również nie pochodze z Orli, a jakoś nie poczułem się jeb....ty,
                        wyluzuj trochę.
                  • pawlozsiul w prawosławiu nie ma zwierzchnictwa 14.11.07, 17:59
                    Jest jedynie honorowy prymat Patriarchy Konstantynopola. Kościoły
                    lokalne są niezależne, a najwyższą władzą całego Koscioła jest Sobór.

W praktyce - o tym kto zostanie w Polsce biskupem decyduje
                    autonomicznie PAKP, nie musi mieć na to zgody ani Moskwy, ani
                    Konstantynopola.
                    • mexico86 Re: w prawosławiu nie ma zwierzchnictwa 14.11.07, 18:04
                      Ok,ale Konstantynopol jest jednoscia z Kosciołem Moskwy, czy są to
                      dwa oddzielne -sort za słowo "byty"?
                      • pawlozsiul Re: w prawosławiu nie ma zwierzchnictwa 14.11.07, 18:08
                        Oddzielne. Są to dwa Patriarchaty. Konstantynopol ma religijnie małe
                        znaczenie - leży w islamskiej Turcji, grecka cerkiew ma
                        niezależność. Jego znaczenie jest prestiżowe - Patriarcha
                        Konstantynopola jest właśnie honorowym zwierzchnikiem prawosławia.
          • nikjesienny Re: Piekno w roznorodnosci 14.11.07, 17:56
            lechowski51 napisał:

> Cywilizacja lacinska rozwijala sie uznajac ze jednosc to nie
            > jednolitosc.Jest to wazny krok w drodze do zjednoczenia
            chrzescijan
            > wschodu i zachodu.Mam pytanie!Wladze cerkwi prawoslawnej w Polsce
            > uynaja pryzmat Cerkwi Rosyjskiej czy zwierzchnictwo
            Konstantynopola?
            -----------------------------------------
            Żyjąc tak blisko prawosławnych powinieneś wiedzieć , że w Polse jest
            autokafeliczny kościół prawosławny . Autokefalia , w znaczeniu -
            niezależny .
            • mexico86 Re: Piekno w roznorodnosci 14.11.07, 18:07
              Czyli moze np. podejmowac decyzje niezgodne z Konstantynopolem lub
              Moskwą?
              • lechowski51 Re: Piekno w roznorodnosci 14.11.07, 18:34
                • nikjesienny Może czas zaprzestać swarów ? 14.11.07, 18:53
                  • mexico86 Re: Może czas zaprzestać swarów ? 14.11.07, 18:55
                    Nie mam nic przeciwko.
              • lechowski51 pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 18:47
                Dlaczego wszedzie widzisz drugie dno?W przeciwienstwie do wielu z
                Was nie ma w sobie zacietrzewienia religijnego,bo sam jestem
                wierzacym i dlatego szanuje wiare innych.Malo tego!Podrozujac po
                swiecie nie ograniczam swego zainteresowania do spuscizny
                katolickiej.Bedac w Kijowie zwiedzalem Piecziorska Lawre i mam w
                oczach wspanialosc tego co tam widzialem a ostatnio w Wilnie oprocz
                Koscila Sw.Anny czy Bramy Ostrobramskiej widzialem wiekszosc
                prawoslawnych soborow zreszta z pietyzmem przez Litwinow odnowionych.
                Bedac na Ukrainie zawsze biegam za plytami z muzyka cerkiewna ktora
                slucham w wielkim skupieniu i z przyjemnoscia...i pewnie tym sie
                roznimy patrzac na to co wypisujesz.
                Zwiedzajac Kreml poklucilem sie z rosyjskim przewodnikiem
                nazywajac Palac Zjazdow goownem wcisnietym przez bolszewikow w
                wspanialy zespol kremlowski.Zeby bylo jeszcze smieszniej bedac w
                Zaporozu w czasach Gorbaczowa przekonywalem Ukraincow by mowili w
                swoim jezyku.Jak widac bez skutku bo glosuja na Partie Regionow
                ktora jak Lukaszenka na Bialorusi tepi jezyk ukrainski.
                • andruszczyn1 Re: pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 20:49
                  Jesteś Lechowski idealnym kandydatem na sekretarza generalnego ONZ. Marnujesz się w tej Galicji.
                  • partizan79 Re: pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 21:05
                    "Pawloziul", "zdejm" te japonki, cholera jasna, jak rozmawiasz z
                    Lechowskim, bo tak widocznie nie przystoi. Tufli jakie obuj.
                    • pawlozsiul Re: pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 21:16
                      Kupiłem gumofilce u Kuptela za 27,50/szt - sztuk dwie kupiłem (prawą
                      i lewą) i zapamiętajcie jedno: do sadzenia drzew je zakładam - pół
                      godziny mi to zajmuje i nie będę ich przed gminą czy innym
                      starostwem zdejmował żeby potem po wyjściu czas tracić na zakładanie!

A Ty Partizan jak nie wyrósł z łapci lipowych, nie będziesz mnie
                      pouczał. Mogę Ci pożyczyć na jesień swoich gumofilców, bo ja już
                      swoje prace pokończył.
                    • andruszczyn1 Re: pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 21:33
                      partizan79 napisał:

> "Pawloziul", "zdejm" te japonki, cholera jasna, jak rozmawiasz z
                      > Lechowskim, bo tak widocznie nie przystoi. Tufli jakie obuj.

A propos japonek mi się przypomniało. Moja koleżanka z Hajnówki poprosiła ojca o kasę na kupno japonek na basen. Ojciec jednak nie mógł pojąć czym są te japonki. Córka wyjaśniła mu: no tato, to takie kapcie, gdzie jest taka nitka między palcami...Ojciec pomyślał i rzucił: ahaaa...to takie stringi na nogi...
                  • lechowski51 Re: pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 21:07
                    ONZ nalezy zlikwidowac...szkoda pieniedzy
                    • andruszczyn1 Re: pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 21:28
                      lechowski51 napisał:

> ONZ nalezy zlikwidowac...szkoda pieniedzy

Nie to nie... Do EBOiR-u Cię wyślemy.
                      Ps. Na którym roku jest córka? Mam problem i może jako psycholożka potrafi mi pomóc.
                      • pawlozsiul organem powołanym do myślenia jest głowa 14.11.07, 21:33
                        To tak, co do zasady, którą Ty zdajesz się uporczywie przekroczyć.
                        Słuchaj starszych.
                      • lechowski51 Re: pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 21:51
                        Andruszczyn juz Ci pisalem ze za stara dla Ciebie/4 rok/ a na
                        jesienne nastroje sie psycholog a flacha "Pana tadeusza"
                        • pawlozsiul a skąd Ty wiesz, ile lat Andruszczyn rok powtarza? 14.11.07, 21:57
                          Powiedz, że jesteś przeciwnikiem związków mieszanych - OK, wszyscy
                          Cię zrozumieją, za zioma nawet uznają.
                          • napchafte_chochoncy Re: a skąd Ty wiesz, ile lat Andruszczyn rok powt 14.11.07, 22:00
                            pawlozsiul napisał:

> Powiedz, że jesteś przeciwnikiem związków mieszanych - OK, wszyscy
                            > Cię zrozumieją, za zioma nawet uznają.

I taki ekumenizm do bieżącego wątku pasuje jak ulał ;)
                            • lechowski51 Re: a skąd Ty wiesz, ile lat Andruszczyn rok powt 14.11.07, 22:10
                              Nie wiem Pawlo co uwazasz za "zwiazki mieszane"?Poczytaj Konecznego
                              a zobaczysz ze religia nie jest wyznacznikiem narodowosci.Natomiast
                              to o czym myslisz zobaczysz juz niedlugo i w Bielsku jak dzieki
                              cudowi Tuska wroca z saksow piekne bielszczanki majace za mezow
                              Mahometow,Hansow i innych europejczykow.
                              • pawlozsiul byle Lechowskich nie przywoziły 14.11.07, 22:29
                                A poza tym mogą sobie wracać z Irmami i innymi Nicolami
                          • andruszczyn1 Re: a skąd Ty wiesz, ile lat Andruszczyn rok powt 14.11.07, 22:12
                            Ja tu o kulturalnej rozmowie przy naleśniku w Zadorze z piękną Lechowską, a Ty z jakimiś związkami mi tu wyskakujesz. Zaraz mnie Lechowski-ojciec o prozelityzm oskarży pod wpływem Twoich sugestii, Pawło:]
                            Ps. Oprócz związków chemicznych mój organizm i głowa toleruje tylko nie-mieszane:)
                            • andruszczyn1 Re: a skąd Ty wiesz, ile lat Andruszczyn rok powt 14.11.07, 22:14
                              Chcesz ze mnie zrobić kolejnego męczennika?
                              • pawlozsiul w razie czego pamietaj... 14.11.07, 22:30
                                Zawiązał się Społeczny Komitet Troski o Kondycję Moralną
                                Andruszczyna.
                                • andruszczyn1 Re: w razie czego pamietaj... 14.11.07, 22:36
                                  Mój kręgosłup moralny jest OK. Kto stanął na czele Komitetu, a kto jest skarbnikiem:]? Możecie powołać odpowiedni komitet w trosce o moją kondycję finansową, bo ostatnio jest piździawa.
                                  • pawlozsiul jak będziesz się trzymał... 14.11.07, 22:42
                                    ... pomysli się nad ufundowaniem stypendium. Myślę, że Cukrowego da
                                    się opylić w kampanii buraczanej i coś się tam wyasygnuje.
                                    • andruszczyn1 Re: jak będziesz się trzymał... 14.11.07, 23:05
                                      Chyba na bimber.
                                      • pawlozsiul to Ty taki światowy, że bimbru się wyrzekasz? 14.11.07, 23:13
                                        • andruszczyn1 Re: to Ty taki światowy, że bimbru się wyrzekasz? 14.11.07, 23:16
                                          Nie bluźnij Pawło. Mam ze sobą:)
                                          • andruszczyn1 Re: to Ty taki światowy, że bimbru się wyrzekasz? 14.11.07, 23:28
                                            Diś do toho mjaso iz swuojśkoho kabana prywezli... Abo jak howoryt znajomyj - "kowbasa z prawosławnoho kabana":) Pewno znajesz joho.
                          • mexico86 Re: a skąd Ty wiesz, ile lat Andruszczyn rok powt 15.11.07, 01:38
                            Już ja widze ekumenizm jakby ktoras Orlanska córa probowałaby wyjsc
                            za kaltoika....oj widze
    • napchafte_chochoncy Pytanie do lechowskiego51 14.11.07, 22:20
      Gdyby tak wyszło, że Twoja córka miała by wziąć ślub w cerkwi (prawosławnej), to
      próbowałbyś ją od tego odwieść? Jeśli tak to w jaki sposób?
      • andruszczyn1 Re: Pytanie do lechowskiego51 14.11.07, 22:23
        Utopiłby w kałuży pod cerkwią przyszłego męża:)
      • pawlozsiul Chochoncy impregnowany na racjonalne argumenty 14.11.07, 22:35
        Jeszcze do Ciebie nie dotarło, że nie ma cerkwi "prawosławnych", są
        tylko unickie?
        • napchafte_chochoncy Re: Chochoncy impregnowany na racjonalne argument 14.11.07, 22:40
          pawlozsiul napisał:

> Jeszcze do Ciebie nie dotarło, że nie ma cerkwi "prawosławnych", są
          > tylko unickie?

Jasne, to te po wejściu do UE?
      • mexico86 Re: Pytanie do lechowskiego51 15.11.07, 01:42
        A ty swoje dzieci jak bys odwodził???? że katolik to be????? że jak
        w Orlu nie rodziłsja to toże be?
        • andruszczyn1 Re: Pytanie do lechowskiego51 15.11.07, 03:27
          Mexico, odczepiś od mene! Ja ne z Wuorli.
        • napchafte_chochoncy Re: Pytanie do lechowskiego51 15.11.07, 07:49
          mexico86 napisał:

> A ty swoje dzieci jak bys odwodził???? że katolik to be????? że
          jak
          > w Orlu nie rodziłsja to toże be?

Pytałem lechowskiego.Chyba że mexico86 i lechowski51 to ta sam a
          osoba, w takim razie proszę o odpowiedz zdaniem tweirdzącym.
          Dziękuję
          • lechowski51 Re: Pytanie do lechowskiego51 15.11.07, 17:13
          • lechowski51 slub mojej corki z prawoslawnym Polakiem? 15.11.07, 17:25
            Wychowuje dzieci w przywiazaniu do tradycji a jedna waznych
            elementow jej ksztaltowania w mojej rodzinie jest wiara.Jestem
            katolikiem,jak moji dziadowie i prawdziadowie.Oprocz wiary jest tez
            pamiec o przodkach ktorzy walczyli o wolna Polske.W Powstaniu
            Styczniowym zginal w stopniu majora moj przodek,w II Wojnie
            Swiatowej dwoch stryjow.Gdyby zdecydowala sie wyjsc za prawoslawnego
            Polaka to wiem ,ze dzieci wychowalaby na polskich patriotow.To ze w
            innym czasie obchodzilibysmy Swieta Bozego Narodzenia w jakims
            stopniu skomplikowaloby tradycje tych Swiat,ale wiem ze moji
            wnukowie byliby dumni ze swoich przodkow i w dniu 11 listopada
            napewno wywiesiliby polska flage.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka