mexico86 14.11.07, 14:53 wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1356&wid=9393194&rfbawp=1195048210.573&ticaid=14d1f Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odziej Re: Ciekawe. 14.11.07, 15:17 tyle, że z pobieżnej lektury tego krótkiego artykułu wynika tylko i jedynie, że uznaje się stanowisko papieża jako zwierzchnika kk a jak zwykle tutaj zawsze chodziło o jego prymat... cyt: "Pierwszy biskup nie może zrobić nic bez zgody wszystkich" ot i cała historia...długa jeszcze droga ... długa Odpowiedz Link Zgłoś
mexico86 Re: Ciekawe. 14.11.07, 15:19 Wiadomo że długa,ale lepszy krok w przód niz dwa do tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Piekno w roznorodnosci 14.11.07, 17:26 Cywilizacja lacinska rozwijala sie uznajac ze jednosc to nie jednolitosc.Jest to wazny krok w drodze do zjednoczenia chrzescijan wschodu i zachodu.Mam pytanie!Wladze cerkwi prawoslawnej w Polsce uynaja pryzmat Cerkwi Rosyjskiej czy zwierzchnictwo Konstantynopola? Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul to pytanie dużo o Tobie mówi, bardzo duuuuuuuużo 14.11.07, 17:38 Żeby nie burzyć Twojej wizji świata - trwaj w przekonaniu, że podlegają Radzieckiej Cerkwi Bolszewickiej, będziesz się z tym czuł lepiej, uwierz. Odpowiedz Link Zgłoś
mexico86 Re: to pytanie dużo o Tobie mówi, bardzo duuuuuuu 14.11.07, 17:40 Widzisz i nie bedzie normalnego watku, ktos zadaje pytanie a ty od razu pyszczysz ....dupek Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul "pytanie" 14.11.07, 17:50 Rozumiem Mexico, że gdybym ja zadał pytanie, czy polscy księża są bardziej... a tam, nie będę "łapał" waszego poziomu. Ten twój "news" to newsem był, i owszem - czterdzieści lat temu. Od czasu Soboru Watykańskiego stanowisko jest takie samo. No, ale jeżeli masz taką samą wiedzę o innych wyznaniach jak Lechowski to trudno Ci się dziwić. Nie bierz tego osobiście. Odpowiedz Link Zgłoś
mexico86 Re: "pytanie" 14.11.07, 17:54 A wiec ja chetnie wysłucham jakie jest to stanowisko ect. bo akurat tego nie wiem, nie kazdy jest tak swietnym omnibusem jak ty. Nie urodziłem sie w Orli ani w Plutyczach wiec pewnych rzeczy moge nie wiedziec, wątek załozylem bo mnie to ciekawi...ale Ty oczywiscie musisz jeb.... wszystkich na około. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul co za egotyzm 14.11.07, 17:56 > ale Ty oczywiscie > musisz jeb.... wszystkich na około. te dwie osoby, które aktualnie jeb.. to naprawdę nie są "wszyscy". Odpowiedz Link Zgłoś
mexico86 Re: co za egotyzm 14.11.07, 18:01 aaaa tak tak, tylko tych co nie pochodza z Orli, Wybacz -zabył. Odpowiedz Link Zgłoś
pitzlad Re: co za egotyzm 15.11.07, 08:00 mexico86 napisał: > aaaa tak tak, tylko tych co nie pochodza z Orli, Wybacz -zabył. Ja również nie pochodze z Orli, a jakoś nie poczułem się jeb....ty, wyluzuj trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul w prawosławiu nie ma zwierzchnictwa 14.11.07, 17:59 Jest jedynie honorowy prymat Patriarchy Konstantynopola. Kościoły lokalne są niezależne, a najwyższą władzą całego Koscioła jest Sobór. W praktyce - o tym kto zostanie w Polsce biskupem decyduje autonomicznie PAKP, nie musi mieć na to zgody ani Moskwy, ani Konstantynopola. Odpowiedz Link Zgłoś
mexico86 Re: w prawosławiu nie ma zwierzchnictwa 14.11.07, 18:04 Ok,ale Konstantynopol jest jednoscia z Kosciołem Moskwy, czy są to dwa oddzielne -sort za słowo "byty"? Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Re: w prawosławiu nie ma zwierzchnictwa 14.11.07, 18:08 Oddzielne. Są to dwa Patriarchaty. Konstantynopol ma religijnie małe znaczenie - leży w islamskiej Turcji, grecka cerkiew ma niezależność. Jego znaczenie jest prestiżowe - Patriarcha Konstantynopola jest właśnie honorowym zwierzchnikiem prawosławia. Odpowiedz Link Zgłoś
nikjesienny Re: Piekno w roznorodnosci 14.11.07, 17:56 lechowski51 napisał: > Cywilizacja lacinska rozwijala sie uznajac ze jednosc to nie > jednolitosc.Jest to wazny krok w drodze do zjednoczenia chrzescijan > wschodu i zachodu.Mam pytanie!Wladze cerkwi prawoslawnej w Polsce > uynaja pryzmat Cerkwi Rosyjskiej czy zwierzchnictwo Konstantynopola? ----------------------------------------- Żyjąc tak blisko prawosławnych powinieneś wiedzieć , że w Polse jest autokafeliczny kościół prawosławny . Autokefalia , w znaczeniu - niezależny . Odpowiedz Link Zgłoś
mexico86 Re: Piekno w roznorodnosci 14.11.07, 18:07 Czyli moze np. podejmowac decyzje niezgodne z Konstantynopolem lub Moskwą? Odpowiedz Link Zgłoś
mexico86 Re: Może czas zaprzestać swarów ? 14.11.07, 18:55 Nie mam nic przeciwko. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 18:47 Dlaczego wszedzie widzisz drugie dno?W przeciwienstwie do wielu z Was nie ma w sobie zacietrzewienia religijnego,bo sam jestem wierzacym i dlatego szanuje wiare innych.Malo tego!Podrozujac po swiecie nie ograniczam swego zainteresowania do spuscizny katolickiej.Bedac w Kijowie zwiedzalem Piecziorska Lawre i mam w oczach wspanialosc tego co tam widzialem a ostatnio w Wilnie oprocz Koscila Sw.Anny czy Bramy Ostrobramskiej widzialem wiekszosc prawoslawnych soborow zreszta z pietyzmem przez Litwinow odnowionych. Bedac na Ukrainie zawsze biegam za plytami z muzyka cerkiewna ktora slucham w wielkim skupieniu i z przyjemnoscia...i pewnie tym sie roznimy patrzac na to co wypisujesz. Zwiedzajac Kreml poklucilem sie z rosyjskim przewodnikiem nazywajac Palac Zjazdow goownem wcisnietym przez bolszewikow w wspanialy zespol kremlowski.Zeby bylo jeszcze smieszniej bedac w Zaporozu w czasach Gorbaczowa przekonywalem Ukraincow by mowili w swoim jezyku.Jak widac bez skutku bo glosuja na Partie Regionow ktora jak Lukaszenka na Bialorusi tepi jezyk ukrainski. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 20:49 Jesteś Lechowski idealnym kandydatem na sekretarza generalnego ONZ. Marnujesz się w tej Galicji. Odpowiedz Link Zgłoś
partizan79 Re: pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 21:05 "Pawloziul", "zdejm" te japonki, cholera jasna, jak rozmawiasz z Lechowskim, bo tak widocznie nie przystoi. Tufli jakie obuj. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Re: pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 21:16 Kupiłem gumofilce u Kuptela za 27,50/szt - sztuk dwie kupiłem (prawą i lewą) i zapamiętajcie jedno: do sadzenia drzew je zakładam - pół godziny mi to zajmuje i nie będę ich przed gminą czy innym starostwem zdejmował żeby potem po wyjściu czas tracić na zakładanie! A Ty Partizan jak nie wyrósł z łapci lipowych, nie będziesz mnie pouczał. Mogę Ci pożyczyć na jesień swoich gumofilców, bo ja już swoje prace pokończył. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 21:33 partizan79 napisał: > "Pawloziul", "zdejm" te japonki, cholera jasna, jak rozmawiasz z > Lechowskim, bo tak widocznie nie przystoi. Tufli jakie obuj. A propos japonek mi się przypomniało. Moja koleżanka z Hajnówki poprosiła ojca o kasę na kupno japonek na basen. Ojciec jednak nie mógł pojąć czym są te japonki. Córka wyjaśniła mu: no tato, to takie kapcie, gdzie jest taka nitka między palcami...Ojciec pomyślał i rzucił: ahaaa...to takie stringi na nogi... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 21:07 ONZ nalezy zlikwidowac...szkoda pieniedzy Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 21:28 lechowski51 napisał: > ONZ nalezy zlikwidowac...szkoda pieniedzy Nie to nie... Do EBOiR-u Cię wyślemy. Ps. Na którym roku jest córka? Mam problem i może jako psycholożka potrafi mi pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul organem powołanym do myślenia jest głowa 14.11.07, 21:33 To tak, co do zasady, którą Ty zdajesz się uporczywie przekroczyć. Słuchaj starszych. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: pawloziul zdejm klapki 14.11.07, 21:51 Andruszczyn juz Ci pisalem ze za stara dla Ciebie/4 rok/ a na jesienne nastroje sie psycholog a flacha "Pana tadeusza" Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul a skąd Ty wiesz, ile lat Andruszczyn rok powtarza? 14.11.07, 21:57 Powiedz, że jesteś przeciwnikiem związków mieszanych - OK, wszyscy Cię zrozumieją, za zioma nawet uznają. Odpowiedz Link Zgłoś
napchafte_chochoncy Re: a skąd Ty wiesz, ile lat Andruszczyn rok powt 14.11.07, 22:00 pawlozsiul napisał: > Powiedz, że jesteś przeciwnikiem związków mieszanych - OK, wszyscy > Cię zrozumieją, za zioma nawet uznają. I taki ekumenizm do bieżącego wątku pasuje jak ulał ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: a skąd Ty wiesz, ile lat Andruszczyn rok powt 14.11.07, 22:10 Nie wiem Pawlo co uwazasz za "zwiazki mieszane"?Poczytaj Konecznego a zobaczysz ze religia nie jest wyznacznikiem narodowosci.Natomiast to o czym myslisz zobaczysz juz niedlugo i w Bielsku jak dzieki cudowi Tuska wroca z saksow piekne bielszczanki majace za mezow Mahometow,Hansow i innych europejczykow. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul byle Lechowskich nie przywoziły 14.11.07, 22:29 A poza tym mogą sobie wracać z Irmami i innymi Nicolami Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: a skąd Ty wiesz, ile lat Andruszczyn rok powt 14.11.07, 22:12 Ja tu o kulturalnej rozmowie przy naleśniku w Zadorze z piękną Lechowską, a Ty z jakimiś związkami mi tu wyskakujesz. Zaraz mnie Lechowski-ojciec o prozelityzm oskarży pod wpływem Twoich sugestii, Pawło:] Ps. Oprócz związków chemicznych mój organizm i głowa toleruje tylko nie-mieszane:) Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: a skąd Ty wiesz, ile lat Andruszczyn rok powt 14.11.07, 22:14 Chcesz ze mnie zrobić kolejnego męczennika? Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul w razie czego pamietaj... 14.11.07, 22:30 Zawiązał się Społeczny Komitet Troski o Kondycję Moralną Andruszczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: w razie czego pamietaj... 14.11.07, 22:36 Mój kręgosłup moralny jest OK. Kto stanął na czele Komitetu, a kto jest skarbnikiem:]? Możecie powołać odpowiedni komitet w trosce o moją kondycję finansową, bo ostatnio jest piździawa. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul jak będziesz się trzymał... 14.11.07, 22:42 ... pomysli się nad ufundowaniem stypendium. Myślę, że Cukrowego da się opylić w kampanii buraczanej i coś się tam wyasygnuje. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: to Ty taki światowy, że bimbru się wyrzekasz? 14.11.07, 23:16 Nie bluźnij Pawło. Mam ze sobą:) Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: to Ty taki światowy, że bimbru się wyrzekasz? 14.11.07, 23:28 Diś do toho mjaso iz swuojśkoho kabana prywezli... Abo jak howoryt znajomyj - "kowbasa z prawosławnoho kabana":) Pewno znajesz joho. Odpowiedz Link Zgłoś
mexico86 Re: a skąd Ty wiesz, ile lat Andruszczyn rok powt 15.11.07, 01:38 Już ja widze ekumenizm jakby ktoras Orlanska córa probowałaby wyjsc za kaltoika....oj widze Odpowiedz Link Zgłoś
napchafte_chochoncy Pytanie do lechowskiego51 14.11.07, 22:20 Gdyby tak wyszło, że Twoja córka miała by wziąć ślub w cerkwi (prawosławnej), to próbowałbyś ją od tego odwieść? Jeśli tak to w jaki sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Pytanie do lechowskiego51 14.11.07, 22:23 Utopiłby w kałuży pod cerkwią przyszłego męża:) Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Chochoncy impregnowany na racjonalne argumenty 14.11.07, 22:35 Jeszcze do Ciebie nie dotarło, że nie ma cerkwi "prawosławnych", są tylko unickie? Odpowiedz Link Zgłoś
napchafte_chochoncy Re: Chochoncy impregnowany na racjonalne argument 14.11.07, 22:40 pawlozsiul napisał: > Jeszcze do Ciebie nie dotarło, że nie ma cerkwi "prawosławnych", są > tylko unickie? Jasne, to te po wejściu do UE? Odpowiedz Link Zgłoś
mexico86 Re: Pytanie do lechowskiego51 15.11.07, 01:42 A ty swoje dzieci jak bys odwodził???? że katolik to be????? że jak w Orlu nie rodziłsja to toże be? Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: Pytanie do lechowskiego51 15.11.07, 03:27 Mexico, odczepiś od mene! Ja ne z Wuorli. Odpowiedz Link Zgłoś
napchafte_chochoncy Re: Pytanie do lechowskiego51 15.11.07, 07:49 mexico86 napisał: > A ty swoje dzieci jak bys odwodził???? że katolik to be????? że jak > w Orlu nie rodziłsja to toże be? Pytałem lechowskiego.Chyba że mexico86 i lechowski51 to ta sam a osoba, w takim razie proszę o odpowiedz zdaniem tweirdzącym. Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 slub mojej corki z prawoslawnym Polakiem? 15.11.07, 17:25 Wychowuje dzieci w przywiazaniu do tradycji a jedna waznych elementow jej ksztaltowania w mojej rodzinie jest wiara.Jestem katolikiem,jak moji dziadowie i prawdziadowie.Oprocz wiary jest tez pamiec o przodkach ktorzy walczyli o wolna Polske.W Powstaniu Styczniowym zginal w stopniu majora moj przodek,w II Wojnie Swiatowej dwoch stryjow.Gdyby zdecydowala sie wyjsc za prawoslawnego Polaka to wiem ,ze dzieci wychowalaby na polskich patriotow.To ze w innym czasie obchodzilibysmy Swieta Bozego Narodzenia w jakims stopniu skomplikowaloby tradycje tych Swiat,ale wiem ze moji wnukowie byliby dumni ze swoich przodkow i w dniu 11 listopada napewno wywiesiliby polska flage. Odpowiedz Link Zgłoś