nikjesienny 18.11.07, 16:04 Miłościwie nam dotąd wszechwładający PIS odchodzi we wspomnienia . Zmieni to oblicze Radia Białystok i naszych lokalnych wydawnictw ? Wersja a : / tak Wersja b : / nie . Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
to_ja8 Re: Co z reżimową prasą ? 18.11.07, 16:08 ani "tak" ani "nie" bo to przecież SLD tam rządzi Odpowiedz Link Zgłoś
nikjesienny Re: Co z reżimową prasą ? 18.11.07, 16:12 No to nie jestem na bieżąco . A od kiedy ? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Co z reżimową prasą ? 18.11.07, 16:31 SLD nie jest rezimowe bo glosowal na nia zawsze nik jesienny i jego "tolerancyjni i demokratyczni" koledzy z forum w Orli Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul promocja Orli 18.11.07, 16:41 Wójt powinien Tobie i Mexico ufundować jakieś nagrody za podniesienie Orli do rangi symbolu tolerancji, dialogu i demokracji. Robicie więcej niż Waloczka dla tej gminy. Odpowiedz Link Zgłoś
mexico86 Re: promocja Orli 19.11.07, 04:33 A kto jest teraz wójtem tej swietnej ekumenicznej przystani -Orla? Poprzedniego wojta widzialem pare razy jak wylatywal na kopach z baru Piekiełko, ten tez tam zaglada? Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Re: promocja Orli 19.11.07, 07:19 Nie bywam w tak elitarnych miejscach jak Country Club Piekiełko. Musisz popytać swoich kumpli z tego przybytku. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski Re: promocja Orli 19.11.07, 08:23 Pawlo skaży tym popaprańciam mazuropochodnym,jak treba to perewedy na ichniu mowu,chaj odpie..tsia od Wurli i nawet od wójta toże.Szczo wsie pryczepilisia do Wurli,a de tyje z Malinowa,Wysek i o matko z bociek innych Brańsków. Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja8 Re: promocja Orli 19.11.07, 08:41 Marko, nie przeginaj z tą waszą mową, bo jak farmer zrobi pierechrest na Gruzina, to okaże się, że nie ma tu na Podlasiu Ukraińców tylko wspołplemieńcy Stalina. Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja8 Re: promocja Orli 19.11.07, 08:46 to_ja8 napisał: > Marko, nie przeginaj z tą waszą mową, bo jak farmer zrobi pierechrest na > Gruzina, to okaże się, że nie ma tu na Podlasiu Ukraińców tylko wspołplemieńcy > Stalina. Wyjaśniam: Osobiście nie mam nic do mniejszości, czy to białoruskiej, czy to ukraińskiej. Ale drażnić mnie zaczęła już dawno ta otoczka jakby ukraińców na Podlasiu było ze 100 milionów. A prawda jest taka, że w samym eLPaso jest ich tylko ok. 400-u sztuk. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski Re: promocja Orli 19.11.07, 11:20 Krzysiu jeszcze powiesz że nie zrozumiałeś co powiedziałem do Pawla?li tylko do jego i we wiadomej sprawie by pilnował dobrego imienia mej miajscowości szarganej przez jakis ekstremistów.Z farmerem znam się od czasów technikóm i jestem o trzy lata od niego starszy,także kto komu i co przekazał na temat swojej świadomości narodowej to temat dyskusyjny. Wiesz,że pracowałem u niego trzy lata i ten epizod minął bezpowrotnie teraz jesteśmy kolegami i wsio. Jeszcze jedno,rozmawianie i używanie swego języka ojczystego gwarantuje mi konstytucja,tym bardziej że ludzie mego pochodzenia nie są tu gośćmi,oni są u siebie,a to że Ci to przeszkadza to bardzo mnie zdziwiło - choć mało cię znam to zawsze uważałem ciebie za człowieka z klasą,operującą ponad tymi wszystkimi podziałami. "A prawda jest taka, że w samym eLPaso jest ich tylko ok. 400-u > sztuk" zgoda jeżeli patrzeć na wyniki spisu,ale zastanowiłeś sie kiedy dlaczego tak jest?co tego było powodem że gro nazywa siebie tutejszym? Ale stop temu tematowi - to jątrzenie Odpowiedz Link Zgłoś
spoko444 Re: promocja Orli 19.11.07, 21:57 to_ja8 napisał: > to_ja8 napisał: > > > Marko, nie przeginaj z tą waszą mową, bo jak farmer zrobi pierechrest na > > Gruzina, to okaże się, że nie ma tu na Podlasiu Ukraińców tylko wspołplem > ieńcy > > Stalina. > > Wyjaśniam: > Osobiście nie mam nic do mniejszości, czy to białoruskiej, czy to ukraińskiej. > Ale drażnić mnie zaczęła już dawno ta otoczka jakby ukraińców na Podlasiu było > ze 100 milionów. A prawda jest taka, że w samym eLPaso jest ich tylko ok. 400-u > sztuk. Nigdy nie sądziłem,że się zgodzę z tojem ale tym razem podzielam jego zdanie w 100%. A skąd u nas niby takie zatrzęsienie ukraińców? Jak już to białorusini - tylko właśnie farmer wprowadził w Bielsku "modę" na bycie ukraińcem i wszyscy raptem to potomkowie Chmielnickiego. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski Re: promocja Orli 19.11.07, 22:26 Myślę,że osiedlili nas na siłę francuzi a w drugiej wersji UFO,albo przywieżli nas za karę turcy.Panie spoko wez pan książkę do ręki bo toja to jeszcze rozumiem,nie interesuje to jego,rozejrzyj się wokul siebie,porównaj przynajmniej słuchowo dialekty z naszej strony narwi i z drugiego brzegu.Jeśli nie slyszysz różnicy to jestes chyba głuchy.A jak również to pana nie interesuje,to nie stawiaj takich głupich tez Odpowiedz Link Zgłoś
spoko444 do markochmeleski 21.11.07, 09:40 markochmeleski napisał: > Myślę,że osiedlili nas na siłę francuzi a w drugiej wersji UFO,albo przywieżli > nas za karę turcy.Panie spoko wez pan książkę do ręki bo toja to jeszcze > rozumiem,nie interesuje to jego,rozejrzyj się wokul siebie,porównaj przynajmnie > j > słuchowo dialekty z naszej strony narwi i z drugiego brzegu.Jeśli nie slyszysz > różnicy to jestes chyba głuchy.A jak również to pana nie interesuje,to nie > stawiaj takich głupich tez Tylko problem w tym, że większość mieszkańców Podlasia (w tym oczywiście naszych okolic) uważa się przede wszystkim za swojaków a nie za żadnych ukraińców czy białorusinów. Chciałbym żeby nikt nie mylił sposobu mówienia z narodowością bo właśnie dlatego pojawiają się później durnowate głosy, że jeżeli ktoś na wsi mówi po białorusku to niech spada na Białoruś. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul ja Marko myślę, 19.11.07, 15:48 że oni się namolnie wpraszają do Orli. Lechowski zafascynowany synagogami, obaj zresztą powinni do Waloczki pójść z głową. Myślisz, że w tym przypadku dwie wizyty starczą? Ich schorzenia wyglądają poważnie, chyba będą musieli więcej pojeździć. Trzeba będzie zaprosić ich na wiosnę. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski Re: ja Marko myślę, 19.11.07, 17:36 Myślę że najpierw wystarczyły by może dwie sesje u "Kolibaby" i dopiero pózniej ustalimy dalszą terapię Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 400 Spartan na Podlasiu 19.11.07, 18:43 ...sadzilem ze jest Was wiecej po glosach na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski Re: 400 Spartan na Podlasiu 19.11.07, 21:06 lechowski51 napisał: > ...sadzilem ze jest Was wiecej po glosach na tym forum. 1400 się przyznało dla reszty słowo ukrainiec przez gardło nie przechodzi używają tzw.etykiet zastępczych. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: 400 Spartan na Podlasiu 21.11.07, 13:31 To pewnie Twój dziadek, Lechowski, 100 lat temu mówił, że jest Gubernatorem... więc mi tu nie pierd... Spis powszechny jako narzędzie mające określić ilość mniejszości narodowych i etnicznych krytykują nawet sami jego autorzy, nie wspominając o krytykach w Europie Zach. To narzędzie niedoskonałe. Społeczeństwo nie ufa mu. Dlaczego? Chyba nie muszę tłumaczyć, że spisami, w których poruszono dotychczas w Polsce problematykę narodowościową były te z 1921 i 1931 r. Tradycje mało chlubne. Były jednym wielkim fałszerstwem, o czym piszą autorzy najnowszego spisu. Chodziło w nich ewidentnie o to, aby "zamaskować" realne stosunki narodowościowe na wschodzie Polski. W przypadku spisu z 1931 r. władze zdając sobie sprawę z ogromnej skali kłamstw i w obawie przed ich ujawnieniem zabroniły publikowania danych dla mniejszych jednostek takich jak gminy czy osiedla. Naukowcy mieli zakaz dostępu do tych wyników. Określenie "tutejszy" do tej pory na Podlasiu i nie tylko tu nie było używane przez ludnosć. To kategoria wymyślona przez administracje państwową podczas tych spisów, służąca pozornemu pomniejszeniu liczby Ukraińców i Białorusinów w Polsce. Prawdziwe dane spisowe nie zostały nigdy opublikowane. A Ty beznamiętnie powtarzasz to co w TV usłyszałeś. Spis powszechny pokazuje ile osób chciało nazwać siebie Ukrainiec/Białorusin w tej części kraju...nic poza tym. Nic nie mówi o przyczynach takiego, a nie innego stanu. Poczytaj komentaerze pospisowe np. Adamczuka, Babińskiego, Sadowskiego. Polecam pierwszego... Jak zajrzysz to dowiesz się dlaczego...Może skończysz wtedy chrzanić o "sztukach" Ukraińców i Białorusinów" na Podlasiu. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: 400 Spartan na Podlasiu 21.11.07, 17:28 Drogi andruszczyn! Moj sp.dziadek byl farmerem,przez komunistow ochrzczonym kulakiem a wygnanym ze swego rodzinnego domu, przez hordy Ukraincow mordujacych Polakow.Pisalem o tym szerzej a wiec tyle tytulem wyjasnienia. Co do spisow.Sa byc moze niedoskonale a te przedwojenne w jakims stopniu byly zafalszowane.Nie zmienia to istoty sprawy,bo spis pokazuje obraz,tego kim jestesmy. Ludzie nie nazywaja sie Polakiem,Niemcem czy Bialorusinem.Polakiem czy Niemcem sie jest lub nie.Przynaleznosc do Narodu to nie przynaleznosc do klubu pilkarskiego.Dalej!Polakiem sie jest a bywa sie Kurpiem,goralem czy slazakiem. Problem z tozsamoscia narodowa maja jak widac nie tylko Bialorusini czy Ukraincy w Polsce,bo jak sie spojrzy na rozpolowiona dzisiaj Ukraine, czy Bialorus wstydzaca sie wlasnego jezyka,to widac ze te mlode nacje jeszcze dlugo beda weryfikowac swoj stosunek do wspolnej historii,jezyka,kultury... Odpowiedz Link Zgłoś