perphidia 13.01.09, 10:49 www.rp.pl/artykul/2,247370_Przeszlosc_arcybiskupa_Sawy.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
odziej Re: SB a PAKP 13.01.09, 11:04 ... prawdę powiedziawszy wcale mnie to nie zdziwiło jednakże miło byłoby gdyby sam zainteresowany ustosunkował się do tego w jakiś szerszy sposób ... Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: SB a PAKP 13.01.09, 11:08 po prostu niezręczna jak większość na styku kościół-sb... zaprzeczać niedobrze... jeszcze gorzej się przyznać Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: SB a PAKP 13.01.09, 11:13 Ks. prof. Michał Czajkowski sie przyznał. Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: SB a PAKP 13.01.09, 11:17 sawa musiałby złożyć urząd a raczej nie wygląda na takiego, który byłby tym zainteresowany... pażyjom uwidim... Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul żenada 13.01.09, 12:14 Nie chodzi o sam fakt współpracy - do tego między wierszami przyznał się już w wywiadzie dla "GW". Żenujące są informacje, które przekazywał. Żeleźniakowicz i Klinger - najjaśniejsze postaci polskiego prawosławia. Z tego, co zamieściła "Rzepa" wygląda, że nie tyle była to "gra z bezpieką o życie Cerkwi" co gra Sawy o jego pozycję w Cerkwi w sojuszu z bezpieką. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: żenada 13.01.09, 12:17 Jest mi jako katolikowi smutno jak to czytam.... Odpowiedz Link Zgłoś
kristian_wolf Re: żenada 13.01.09, 19:33 lechowski51 napisał: > Jest mi jako katolikowi smutno jak to czytam.... znałem wielu ewnangelików z NRD, byli to dobrzy ludzie, nie doczekali do rozpadu muru berlińskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: żenada 13.01.09, 14:55 pawlozsiul napisał: > Nie chodzi o sam fakt współpracy - do tego między wierszami przyznał > się już w wywiadzie dla "GW". Żenujące są informacje, które > przekazywał. Żeleźniakowicz i Klinger - najjaśniejsze postaci > polskiego prawosławia. > > Z tego, co zamieściła "Rzepa" wygląda, że nie tyle była to "gra z > bezpieką o życie Cerkwi" co gra Sawy o jego pozycję w Cerkwi w > sojuszu z bezpieką. Pawlo a co tu daleko szukać. Kto w Orli jest teraz starostą w cerkwi? :) Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Re: żenada 14.01.09, 07:39 markochmeleski.1 napisał: > Pawlo a co tu daleko szukać. Kto w Orli jest teraz starostą w cerkwi? :) Prysłużnik z POP (podstawowa organizacja partyjna - wyjaśnienie dla młodszych). Postkomuch mało, że starosta, to jeszcze rozszerza burżuazyjne prawo własności i ogrodził się do samej rzeki, że z psem nie mogłem przejść. Więc któregoś dnia wziąłem kulturalnie przymiar i łapkę - odmierzyłem półtora metra, zdemontowałem sztachety i wstawiłem mu za ogrodzenie. Z Nowym Godom! Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 Re: żenada 14.01.09, 21:36 nie zapomni, że nie tak dawno dostał jeszcze order od tutaj wymienionego. Wzaimienno! Wsioho Dobroho! Odpowiedz Link Zgłoś
perphidia riposta 13.01.09, 14:20 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,6155512,Metropolita_Sawa_po_publikacji__Rz___To_atak_na_zycie.html Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Nihil novi sub sole 13.01.09, 15:10 " Nic nowego pod słońcem " i żadna sensacja . Wiadomo przecież , że wydział wyznaniowy miał pod opieką wszystkich , nie tylko katolickich . Droga do kariery , to już inna bajka . Odpowiedz Link Zgłoś
klon0001 Re: ależ Wersal 13.01.09, 18:58 nikzimowy napisał: > " Nic nowego pod słońcem " i żadna sensacja . Wiadomo przecież , że > wydział wyznaniowy miał pod opieką wszystkich , nie tylko > katolickich . > Droga do kariery , to już inna bajka . ...... A jeszcze nie tak dawno, co poniektórzy inne zdanie mieli. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=55381509&v=2&s=0 Poczekamy, zobaczymy czy bajka będzie miała taki sam honorowy koniec. Odpowiedz Link Zgłoś
kaukonsky Sawa: to atak Szatana 13.01.09, 15:17 >>W związku z informacjami w środkach masowego przekazu na temat lustracji Cerkwi Prawosławnej w Polsce pod kryptonimem "Bizancjum", jako Jej zwierzchnik, oświadczam, iż przyjmuję je jako atak na życie Cerkwi, jej stabilność, którą stara się naruszyć. Szatanowi bowiem nie podoba się spokój w Cerkwi. (...) Atak na Zwierzchnika Cerkwi Prawosławnej i Duchowieństwo wpisuje się w zakrojony na skalę światową atak na Prawosławie. Za nami podobne ataki na Cerkwie w: Turcji, Bułgarii, Grecji, Serbii, Rumunii, Czechach i Słowacji. Obecnie na fali tej akcji jest Cerkiew Prawosławna w Polsce.<< www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090113/KRAJSWIAT/202314711 Odpowiedz Link Zgłoś
kristian_wolf Re: Sawa: to atak Szatana 13.01.09, 19:37 Jaki on teraz biedny, och ten szatan podły... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Sawa: to atak Szatana 13.01.09, 21:12 Najbardziej mnie przeraza w wypowiedziach kapusiow po ich ujawnieniu dalej brniecie w klamstwie.Zarowno Walesa,Wielgus czy Sawa nie maja odwagi by powiedziec-Zgrzeszylem...wybaczcie! Do dzis mam przed oczyma twarz zaplakanego robotnika chyba z Nowej Huty ktory wyznaje przed kolegami z Solidarnosci ze go zlamano,ze donosil.Chcialo sie go przytulic do siebie...a tacy jak Sawa,Walesa i Wielgus odpychaja.Czy zycie w klamstwie przez cale lata tak szmaci czlowieka? Odpowiedz Link Zgłoś
11rewresbo Re: Sawa: to atak Szatana 13.01.09, 21:19 Lechowski51 napisał: Do dzis mam przed oczyma twarz zaplakanego robotnika chyba z Nowej Huty ktory > wyznaje przed kolegami z Solidarnosci ze go zlamano,ze donosil.Chcialo sie go przytulić do siebie...a tacy jak Sawa,Walesa i Wielgus odpychają. wolałbym przytulić się do pielęgniarki w bieli... Odpowiedz Link Zgłoś
11rewresbo Re: Sawa: to atak Szatana 13.01.09, 21:19 Lechowski51 napisał: Do dzis mam przed oczyma twarz zaplakanego robotnika chyba z Nowej Huty ktory > wyznaje przed kolegami z Solidarnosci ze go zlamano,ze donosil.Chcialo sie go przytulić do siebie...a tacy jak Sawa,Walesa i Wielgus odpychają. wolałbym przytulić się do pielęgniarki w bieli... Odpowiedz Link Zgłoś
hansgrubber Re: Sawa: to atak Szatana 13.01.09, 21:45 Mnie najbardziej przeraza latwosc z jaka "katolicy" osadzaja bliznich. A przeciez "nie sadzcie abyscie nie byli sadzeni". :) Odpowiedz Link Zgłoś
mexico86 Re: Sawa: to atak Szatana 13.01.09, 22:44 masz jakis problem z katolikami hans?????? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Sawa: to atak Szatana 13.01.09, 23:34 Hans-Tylko prawda jest ciekawa!Prawda Cie tez wyzwoli hans od polprawd jakimi nasiakles czytajac GW Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 A niechby i prawda 14.01.09, 05:06 to co to wszystko zmienia? Nic. Odpowiedz Link Zgłoś
konfederata nie orientuję się w temacie , 14.01.09, 06:45 czy , jakieś wybory szukuja się ? Odpowiedz Link Zgłoś
odziej dzisiaj w gazeta.pl 14.01.09, 08:00 wyborcza.pl/1,75478,6157788,Lustracyjna_teologia__Rzeczpospolitej_.html?nltxx=1721542&nltdt=2009-01-14-04-28 Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Re: dzisiaj w gazeta.pl 14.01.09, 08:12 Przerost politycznej poprawności i zapewne reakcja na "linę rzuconą przez jedną z redakcji". Idę po krynkę (po dwie krynki!), kupię i "GW". Najlepszego! Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: dzisiaj w gazeta.pl 14.01.09, 08:18 zgadzam się z przedmówcą.... idę po grodziską (z braku krynki oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
takisobie1000 Trzy cytaty czyli kim się posługuje Szatan 14.01.09, 09:20 Cytat I: Re: Sawa: to atak Szatana hansgrubber 13.01.09, 21:45 Odpowiedz Mnie najbardziej przeraza latwosc z jaka "katolicy" osadzaja bliznich. A przeciez "nie sadzcie abyscie nie byli sadzeni". :) Cytat II: Czy JP2 odpowiada z sytuacje w polskim kosciele? hansgrubber 12.01.07, 09:49 zarchiwizowany Ostatnie wydarzenia z abp Wielgusem pokazaly jak zalosny jest poziom polskiej hierarchii - i tak sobie mysle czy za te sytuacje nie odpowiada po czesci papiez? Cytat III Re: to właśnie nazywam "unaradawianiem" hansgrubber 02.01.09, 18:06 Odpowiedz A Burego do klopa. :) Prosze mi nim glowy nie zawracać Łatwo opluwać Sawę ? Co ? Kozioł ofiarny znakomity ! W ogóle łatwo opluwać duchownych. Zza winkla, pod pseudonimem, szlachetnego, liberalnego grać. Łatwo. Łatwo zaraz uogólniać: Katolicy źli, papież winny, „Bury” do „klopa” To kto dobry ? Stawiam pytanie: Czy to prawosławie złe że donosili i Sawa i Bazyli , i zakonnicy z Jabłecznej i inni hierarchowie Cerkwi? Stawiam pytanie: Czy to prawosławie dobre że człowiekiem honoru okazał się m.i. „arcybiskup łódzki i poznański Jerzy (Aleksy Korenistow) – z pochodzenia arystokrata rosyjski.” ? Już słyszę te oburzone głosy. Wstrzymajcie się z osądem, to pytania retoryczne ! Sam wiem że to nie prawosławie kazało temu co owieczki swoje naucza np. 8 przykazania pod********* na bliźnich. Podobnie jak nie prawosławie kazało pewnym środowiskom po wojnie grabić sąsiadów katolików, okradać w nocy i w dzień, pod********* na nich na UB, gwałcić młode, katolickie dziewczęta, skrytobójczo mordować przedstawicieli polskiej inteligencji, oczerniać polskich patriotów, nazywać ich faszystami, szczuć na nich prawosławnych współbraci i okrzyknąć ich mordercami czy robić na nich łapanki. Nie prawosławie kazało co niektórym (właśnie głośno krzyczącym „prawosławny jestem”) ochoczo wstępować po wojnie w szeregi bezpieki, MO i kolaborować z Sovietami, wrogami Polaków ! Nie prawosławie kazało wielu (nazywających siebie „tutejszymi”) pozajmować tłuste, popłatne urzędy w prokuraturze, sądownictwie , partii i tworzyć tam tzw. „rodzinną klikę z Bociek” i jawnie drwić z Polaków i ich gnoić i medialnie i materialnie. Czy to prawosławie kazało „prawosławnemu” rzekomo prokuratorowi Zarakowskiemu w świetle „komunistycznego prawa” mordować polskich żołnierzy w pokazowych procesach w kinie „Ton”? Na pewno nie prawosławie !!! Ta religia wyraźnie naucza: „NIE ZABIJAJ”!!! Ta religia wyraźnie naucza: MIŁUJ BLIŹNIEGO SWEGO JAK SIEBIE SAMEGO” Ale faktem jest że ci donosiciele szkody dla prawosławia poczynili ogromne !!! Żaden wróg zewnętrzny nie byłby w stanie tak wiele złego Cerkwi uczynić !!! Ludzie nie są obiektywni. Ludzie nie są sprawiedliwi. Będą uogólniać: „Skoro naczalnik Sawa zły to i jego owce takież same”. Czy może nieprawdę mówię ??? Tak tworzą się stereotypy ! O ileż byłoby lepiej gdyby wszyscy byli tacy jak arcybiskup łódzki i poznański Jerzy (Aleksy Korenistow) – z pochodzenia arystokrata rosyjski.” Jemu i jemu podobnym: SŁAWA ! CZEŚĆ! HONOR ! OTO CZŁOWIEK ! Odważnym, prawym pokłon niski – pogarda dla kanalii !!! Pogarda dla kanalii. A jej jest coraz więcej i więcej. Zdaje się że zwyciężają. Zdaje się że porządnych, prawych już nie ma !!! I głośno krzyczą: „Na Podlasiu jest podział na prawosławnych i katolików”. I na „dowód” GW pokazują. „Toć pisze !” I głośno krzyczą: „O sami patrzcie: Polak katolik „Bury” mordował prawosławnych !!! Do klopa z katolikiem „Burym” !” I głośno krzyczą: „Prawosławni brońmy się !” Gó... podpieło się do okrętu i krzyczy: „Płyńmy” Nacjonalizmy , nienawiść, niechęć, agresję bardzo łatwo wzbudzić. Plony – będą takie jak na Ukrainie w II wojnę ... . Rozpaczliwa i desperacka ale, niestety, fatalnie głupia reakcja kpt. „Burego” to groźne, ale wymowne memento.... Bo pewne rzeczy zacząć łatwo, zakończyć ... to może być praca pokoleń. Chcemy tego ? "Jeden tam tylko jest porządny człowiek: prokurator Hans Grubber i sędzia romanpidlaszuk” Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Trzy cytaty czyli kim się posługuje Szatan 14.01.09, 10:42 O trudnych sprawach piszesz takisobie1000, ale spodobało mi się Odpowiedz Link Zgłoś
perphidia Re: nie orientuję się w temacie , 14.01.09, 11:44 konfederata napisał: > czy , jakieś wybory szukuja się ? wybory do europarlamentu Odpowiedz Link Zgłoś
wdv Re: Sawa: to atak Szatana 14.01.09, 21:30 Sawa to dopiero miał łatwość formułowania sądów: "Odnośnie Niemczyka (wykładowcy CHAT-u) Tw. stwierdził: w/w jako wykładowca jest zerem. Jest stary, o b. despotycznym usposobieniu. Wśród kadry ma opinię b. złą, wśród studentów jest traktowany lekceważąco. Brak mu jakiegokolwiek autorytetu. Ponadto jego sklerotyczne usposobienie przy minimalnej wiedzy i braku jakichkolwiek zdolności dydaktycznych, jako wykładowcy już dawno go dyskwalifikują i dziwnym jest utrzymywania go w kadrze ChAT-u” hansgrubber napisał: > Mnie najbardziej przeraza latwosc z jaka "katolicy" osadzaja > bliznich. A przeciez "nie sadzcie abyscie nie byli sadzeni". :) Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 To burza 14.01.09, 21:34 w sedesie, żadnych zmian nie przyniesie. Możemy se pogadać Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Prezydent będzie miał radochę , 14.01.09, 10:39 jak zdymisionuje do stopnia szeregowca dwóch generałów w związku z oswiadczeniami lustracyjnymi . Tak na marginesie : - oswiadczenia lustracyjne są jawne i umieszczane na stronie Biuletynu Informacji Publicznej IPN . " Brak danych " , tylko tyle . Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Prawda wymaga mestwa 14.01.09, 12:03 takisobie1000 pisze! Ale faktem jest że ci donosiciele szkody dla prawosławia poczynili ogromne !!! Żaden wróg zewnętrzny nie byłby w stanie tak wiele złego Cerkwi uczynić !!! Ludzie nie są obiektywni. Ludzie nie są sprawiedliwi. Będą uogólniać: „Skoro naczalnik Sawa zły to i jego owce takież same”. Czy może nieprawdę mówię ??? Tak tworzą się stereotypy ! O ileż byłoby lepiej gdyby wszyscy byli tacy jak arcybiskup łódzki i poznański Jerzy (Aleksy Korenistow) – z pochodzenia arystokrata rosyjski.” Jemu i jemu podobnym: SŁAWA ! CZEŚĆ! HONOR ! OTO CZŁOWIEK ! Odważnym, prawym pokłon niski – pogarda dla kanalii !!! Pogarda dla kanalii. A jej jest coraz więcej i więcej. Zdaje się że zwyciężają. Zdaje się że porządnych, prawych już nie ma !!! I głośno krzyczą: „Na Podlasiu jest podział na prawosławnych i katolików”. I na „dowód” GW pokazują. „Toć pisze !” I głośno krzyczą: „O sami patrzcie: Polak katolik „Bury” mordował prawosławnych !!! Do klopa z katolikiem „Burym” !” I głośno krzyczą: „Prawosławni brońmy się !” Salon III Rzeczpospolitej szlifuje patyne na spizowym pomniku Walesy a Ty takisobie piszesz o honorze rosyjskiego arystokraty,ktory nie ugial sie przed ubeckimi siepaczami.Oni juz maja swoich ludzi honoru-sa nimi Kiszczak i Jaruzelski! Starannie przez ostatnie lata budowano mit niezlomnego Walesy,odrzucajac wszystkie fakty,tworzac nowa polityke historyczna,gdzie balwochwalcza postawa wobec "wielkiego noblisty" byla wyznacznikiem czy jestes Europejczykiem,czy tez potepianego przez salon ciemnogrodu. Salon nie rozumie 8 przykazania bo salon ma swoja Biblie dla anlfabetow.Ta biblia mowi ze zlem jest polski nacjonalizm karmiony przez kosciol katolicki.Trzeba wiec wyeliminowac z polskich uczuc dume narodowa i stworzyc poczucie kompleksu i winy.Zamiast wiec mowic o niezlomnych rtm.Pileckim,o Piwniku,Mosdorfie i innych,opluskwiono nas Jedwabnem,Kielcami itd.Zabieg byl oczywisty-nie bylo bohaterow,wszyscy bylismy upaprani! Realatywizujac dzieje PRL-u latwiej bylo gloryfikowac Okragly Stol i ulatwic komunistom powrot do salonow III Rzeczpospolitej.Zatarcie roznic pomiedzy kanalia a bohaterem,miedzy katem a ofiara rehabilitowalo tworcow stanu wojennego,zbrodniarzy stalinowskich,kreowalo w zyciu publicznym i religijnym takie wlasnie miernoty jak Walesa,Wielgus i Sawa. To nie prawoslawie wynioslo do najwyzszych godnosci abp.Sawe!To Ci co dzisiaj mowia-Nic sie nie stalo!To oni legitymizuja klamstwo,donosicielstwo...to oni sa wrogami tej wspolnoty religijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Re: Prawda wymaga mestwa 14.01.09, 12:12 albo napiszmy jeszcze " najbardziej menski " . Nie uzywa polskiej , narodowej czcionki , to pisownia powinna być taka wlaśnie : menski . Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul chwila-moment 14.01.09, 15:05 Ale związku Sawy z Burym to ja nie widzę. Pamiętam za to postawę abp. Sawy, który będąc wówczas ordynariuszem białostocko-gdańskim przyjmował wyłącznie polityków PC i Olszewików. Publikacja "Rzepy" tę postawę wyjaśnia. Mnie intryguje coś innego - czy UOP "przejął" Sawę? I tu się niestety muszę zgodzić z Romkiem - power, z jakim Sawa przystąpił po objęciu funkcji metropolity do wprowadzania liturgii w języku polskim budzi zdziwienie. Przypomnę tylko - kiedy umarł metropolita Bazyli w "GW" ukazał się nekrolog podpisany przez szefa MSWiA, niejakiego Tomaszewskiego, który składał "kondolencje wiernym na ręce następcy - abp. Sawy". Ciekawe... Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Specjalnie dla takiegosobegoztysiacem 14.01.09, 16:50 To się opłaca : nikandr.republika.pl/5_piw.avi Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Specjalnie dla takiegosobegoztysiacem 14.01.09, 20:27 Widze ze tylko intelektualista nik jest zatroskany stanem swojego Kosciola i uzupelnia madrymi tekstami to co napisal takisobie. Nikus!Ty cos z tego zrozumiales? Odpowiedz Link Zgłoś
mexico86 Re: Specjalnie dla takiegosobegoztysiacem 14.01.09, 20:31 Tak się biedny Nikuś zagalopował że zapomniał o "kropce " nad Ż Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Front kapusiow zwycieza.. 15.01.09, 10:31 ..tez na uczelniach.Nie tylko odmawiali lustracji ale tez sie mszcza..oto polskie lzeelity! www.rp.pl/artykul/2,248547_Migalski___persona_non_grata_na_uczelniach_.html Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul bez jaj 15.01.09, 15:02 Abstrahujesz Lechowski od poziomu tego pana. Takie "analizy" politologiczne, jakie on zarzuca to moja babcia ze swoją sąsiadką co niedzielę na ławeczce wypytlowują. Babcia pięć klas skończyła, a sąsiadka pisać nie umie. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Niestety pawlo... 15.01.09, 15:44 ...przy calej Twojej inteligencji tracisz zdolnosc do oceny gdy masz doczynienia z kims kogo nie intronizowal Salon. Problem jednak lezy w czym innym!Jak wiesz srodowisko akademickie to relikt awansow,gdzie zaleznosc kto intensywniej i plomienie cytowal Marksa i Lenina,decydowala o habilitacji i stopniach profesorskich. W tym przypadku dochodzi zemsta kapusiow nad tym,ktory mial odwage odslonic prawde o tych "autorytetach naukowych". Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Re: Niestety pawlo... 15.01.09, 16:18 i temu nasz kolega nie dorobił się tytułu naukowego . Myślałem , że mało zdolny ... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Niestety pawlo... 15.01.09, 16:20 ...no i odezwal sie "docent marcowy" Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Z większym szacunkiem bym 15.01.09, 16:33 polemizizował z dr_lechowski51 . A tu nic . Jaja tylko .Nawet internować nie chcieli z żartów . Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Z większym szacunkiem bym 15.01.09, 16:37 Nie internowali mnie nik bo wstawil sie za mna u swojego oficera prowadzacego abp.Sawa Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Re: Z większym szacunkiem bym 15.01.09, 16:43 a już myslałem , że za mały ... Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul pomyśl logicznie! 15.01.09, 19:26 W tekście masz łopatologicznie wyjaśnione, czemu przewód habilitacyjny nie może ruszyć, ale nie pada nawet tytuł rozprawy habilitacyjnej. Typowy gazetowy tekst "za wierszówkę pod tezę". Ja bym tę całą "naukę" Migalskiego określił mianem "politologii tymochowiczowskiej". Żadnego jego tekstu do końca nie zmęczyłem. Od rozważań w rodzaju, czy większy sukces wyborczy odniesie się machając prawą ręką w kierunku wschodnim, czy też lewą w zachodnim nikt jeszcze nie zmądrzał. Ale polityczne elity za owe rozważania sporo kasy przelały. lechowski51 napisał: > ...przy calej Twojej inteligencji tracisz zdolnosc do oceny gdy masz doczynieni > a > z kims kogo nie intronizowal Salon. > Problem jednak lezy w czym innym!Jak wiesz srodowisko akademickie to relikt > awansow,gdzie zaleznosc kto intensywniej i plomienie cytowal Marksa i > Lenina,decydowala o habilitacji i stopniach profesorskich. > W tym przypadku dochodzi zemsta kapusiow nad tym,ktory mial odwage odslonic > prawde o tych "autorytetach naukowych". Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Staram sie... 15.01.09, 19:50 ..myslec logicznie ale niestety uciekasz od problemu.Ja sadze ze odmowa habilitacji jest wendetta politycznosc za nieprawomyslnosc wobec srodowiska zgangrenowanego przez kapusiow.Migalski dla mnie jest jednym ze zdolnych mlodych politologow ktory trafnie bez zacietrzewienia analizuje zycie polityczne.Czy zawsze trafne sa jego prognozy to inna sprawa.Skoro uwazasz jego poziom analiz na poziomie ciotki z Bociek,to podsun laskawie kogos,kto oswieci moje ciemnogrodzkie niejasnosci i moze wreszcie zrozumie,ze trzeba glosowac na SLD. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul Re: Staram sie... 15.01.09, 20:16 lechowski51 napisał: > na poziomie ciotki z Bociek,to podsun laskawie kogos,kto oswieci moje > ciemnogrodzkie niejasnosci i moze wreszcie zrozumie,ze trzeba glosowac na SLD. Nie idzie o głosowanie na SLD czy na LPR, tylko o dokonywanie świadomych wyborów. Jako tradycyjny wyborca PPS nieraz więcej znajdę punktów wspólnych z ideowym elektoratem prawicy niż z hołdującymi stadnemu instynktowi wyborcom SLD lub innego PiSu. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Staram sie... 15.01.09, 22:22 ...tez mi sie wydawalo ze glosowanie na SLD nie jest modne w "Twojej klasie".Z drugiej strony oddawanie glosu na PPS to tak jak moj na UPR.Glosuje wiec z koniecznosci na PiS a Ty...na "bezpartyjnego Cimoszewicza" Odpowiedz Link Zgłoś
pawlozsiul w życiu nie głosowałem na Cimę 18.01.09, 21:35 lechowski51 napisał: > a Ty...na "bezpartyjnego Cimoszewicza" Mógłbym taki wybór rozważać, gdyby ten facet miał jakieś poglądy. Tymczasem ni cienia poglądów, ni śladu po jajach. Raczej Ty mógłbyś na niego zagłosować: jako minister sprawiedliwości to właśnie Cimoszewicz doprowadził do rehabilitacji Rajsa. Od czasów awantury irackiej głosuję systematycznie na PSL - nie chcę mieć krwi na rękach. Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy Uroczyście na dzisiaj odpuszczam lechowskiemu51 , 15.01.09, 16:47 jako i lechowskie51 z przyd... odpuszczają bliznim. Odpowiedz Link Zgłoś
odziej lublin cdn... 18.01.09, 21:10 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6174381,Abp_Zycinski__Prawoslawni_sa_pomawiani.html Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: No i bardzo dobrze to znaczy 19.01.09, 00:44 jak to u mnie bywa niebardzo bo.Bratnie kościoły się bratają ordery sobe dają znaczy ekumenizm kwitnie ,tylko ta mgiełka co się z akt IPN uniosła tak trochę wszystko przyslania ,a jak czlowiek niewie napewno to resztę sam dopisze i dlatego zgadzam się z byłym Panem Prezydentem że należy jak najszybciej udostępnić akta IPN tylko że obwarowując to jakimś uarunkiem przesuwa sie w czasie te działania.I tylko rodzi się pytanie komu i poco to jest potrzebne ,odpowiedz jest prosta nikomu z tych co są u władzy nie jest to na rękę choć pozornie wszyscy do tego dążą. Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: lublin cdn... 19.01.09, 00:45 Staram się obserwować ostatnio różne fora i nie mogę się nadziwić jak łatwo komentatorom różnej maści i wyznania przychodzi utożsamianie rejestracji kogoś jako TW z faktem współpracy ze służbami. Z niemalże 100% prawdopodobieństwem można założyć, że teczki nie mieli tylko garbaci, kulawi i chorzy na umyśle. Każdy kto miał łeb nie od parady i wpływ na ludzi raczej nie umknął uwadze bezpieki. Teczki zapewne mają nawet pierwsi, wtedy kilkunastoletni, liderzy Bractwa Młodzieży Prawosławnej, a co dopiero mówić o proboszczach czy biskupach... Trudno podejrzewać, żeby ktoś ich wszystkich pytał o zgodę. Myślę, że teczki posiada część starszych ode mnie bielskich forumowiczów, którzy w tamtych czasach nie myśleli wyłącznie o tym, jak skołować wannę albo kibel dla teścia w Widowie, ale robili coś poza tym. Nie sądzę, żeby oni wszyscy zdawali sobie z istnienia swoich teczek i ich zawartości. Dziś chciałbym odświeżyć coś "starego", ale jakże aktualnego. Linkowany tekst stanowi doskonałą ilustrację do "dzikiej lustracji" (świadomie nie rezygnuję z tego sformułowania). Zaznaczę przy tym, że nie jestem przeciwnikiem lustracji jako takiej, ale najprymitywniejszego, chorego zaszczuwania niewygodnych osób i przeciwników lub po prostu "obcych". Paranoja...!!! Zachętą do lektury niech będzie fragment: "Głównym winowajcą w konflikcie Kaina z Ablem okazuje się jednak ostatecznie Abel. W radykalnych interpretacjach, w których z upodobaniem rozwija się motyw zamiatania pod dywan, Abel ma się natychmiast wytłumaczyć, od kiedy prowadził współpracę z bratem i dlaczego w ogóle podjął z nim spór." Cały tekst znajdziecie tu: wyborcza.pl/1,80851,4124561.html Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: lublin cdn... 19.01.09, 00:55 a ta między nami to ten cały cyrk z teczkami zaczyna mi przypominać Amerykńskie polowanie na czarownic w czasach zimnej wojny,gdzie było możliwe oskarżenie każdego kto nosił czerwone części garderoby.Taka paranoja :) Odpowiedz Link Zgłoś
markochmeleski.1 wczoraj byłem u kolegi 19.01.09, 07:19 mówi: dostaw ja swoju teczku z ipn-u. i co? A toj h..j napisaw na mene szto ja byw protiw wojnie w Kambodży I szto? Ja tohdy neznaw de taja Kambodża je Jak ktoś nie rozumie to mogę przetłumaczyć Odpowiedz Link Zgłoś
takisobie1000 Re: wczoraj byłem u kolegi 19.01.09, 08:58 Całkiem nieźle, ale... czy sądzicie, że poza GW nie ma zbawienia ? kreditor.salon24.pl/380412.html Odpowiedz Link Zgłoś
andruszczyn1 Re: wczoraj byłem u kolegi 19.01.09, 09:27 takisobie1000 napisał: > Całkiem nieźle, ale... > czy sądzicie, że poza GW nie ma zbawienia ? > > kreditor.salon24.pl/380412.html Ja je widzę w cerkwi prawosławnej, ale Ty możesz np. w "Rzepie", "Dzienniku Wschodnim" lub w IPN. Czyżby samo źródło dyskwalifikowało prezentowaną treść? Jeśli tak to nie mamy o czym rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobie1000 Wieże Babel 19.01.09, 09:54 1. Re: Gdzie pidlaszuk roman ? takisobie1000 08.01.09, 10:31 Odpowiedz zaistnieć ?Nie chcę !Nudzą mnie fora internetowe gdzie uczestnicy za guru przyjmują "Gazetę Wyborczą " i tvn 24 lub im podobne "obiektywne " żródła manipulacji i myślą że opanowali cały swiat wiedzy. I "strzelają" gazetowyborczymi argumentami. Pardon ,chciałem napisać oczywiście "strzelają aktualnie politycznopoprawnymi gazetowyborczymi argumentami" .Dawno stwierdziłem już ,że z takimi nie ma sensu dyskutować ."Strzeżcie się tych którzy jedną książke w życiu przeczytali" . (to Casanova) Nie ,nie chcę zaistnieć . 2. I to jest istota forów niniejszych. Wieża Babel. Każdy innym swoim językiem przemawia. Innych nie dostrzega I nie czyta innych i nie słucha innych i nie myśli i nie wyciąga wniosków TYLKO SWOJE WIDZI ! TYLKO SWOJE SŁYSZY ! JAK ZACZADZONY JAK OTUMANIONY Tłum a każdy jest sam. Z tym swoim widzeniem świata jeno. I dziwi się że GO nie słychają Nieszczęśliwy Niezrozumiana drobinka w Kosmosie I mamy całe fora głosów wołających na puszczy. Samotnych Poszkodowanych Nieszczęśliwych Sfrustrowanych Aż kiedyś któremuś dadzą w rękę pepeszę... Wtedy pokaże... Wtedy za swoje krzywdy, pokaże.... Odpowiedz Link Zgłoś
nikzimowy A taki sobie z tysiącem , 19.01.09, 10:13 bo klawiatura się zacięła , nie uważasz , że wchodząc z brudnymi butami do czyjegoś pokoju , zachowujesz się niestosownie ? To jest forum "Gazety" i jesli to wróg , to omijaj z daleka . Jeśli się nie podoba , nie powinieneś tutaj wchodzić . Załóż swoją stronę , załóż forum i tam wylewaj swoje żale . Odpowiedz Link Zgłoś
ja_dekabrysta Re: A taki sobie z tysiącem , 19.01.09, 11:38 nikzimowy napisał: > bo klawiatura się zacięła , nie uważasz , że wchodząc z brudnymi > butami do czyjegoś pokoju , zachowujesz się niestosownie ? > To jest forum "Gazety" i jesli to wróg , to omijaj z daleka . Jeśli > się nie podoba , nie powinieneś tutaj wchodzić . Załóż swoją > stronę , załóż forum i tam wylewaj swoje żale . E tam nik nie przesadzaj ,jedyna słuszna opcja już dawno odeszła:) Odpowiedz Link Zgłoś
kornilo wyciety watek z gazety współczesnej 29.01.09, 10:21 znalazlem na jednym z forum cyt: usunięta wypowiedź z z Forum Gazety Współczesnej. "Ja prawosławny Białorusin (bo są jeszcze tacy; panowie z bezpieki - tej starej i nowej), dawno wiedziałem że TW sava to bezpiecznik. Jeżeli 30% księży z KRK współpracowała z SB, to minimum 50% księży w cerkwi i napewno elity współpracują w obecnym czasie. Dlatego ta Cerkiew jest prowadzona jako rosyjska wspólnota i w tym pansłowiańskim g.. nasza białoruska kultura zostaje rozmyta a białoruscy duchem Ojcowie zostają spychani na margines życia cerkwi, np w Bieszczady. Tak szto TW Juryk kab szczez za heta szto ty zrabił dla HAVRAIŁA i padbnym jamu. I nie pakazujś na naszaj rodnaj ziamli jedż na swaju chołmszczynu, zabiraj swaich syszczykau i rabi tam panslavinizm. MY NIE DURNYJA MY USIO BACZYM LIĆVIN Z NARAUKI Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: wyciety watek z gazety współczesnej 29.01.09, 11:01 Tytulem sprostowania1.Historycy oceniaja ze 0k 10% ksiezy katolickich bylo kapusiami.Jak bylo w przypadku cerkwi to nie mam pojecia. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Berezowiec broni kapusia! 29.01.09, 16:10 Ciekaw jestem co mysla o tym wyborcy? www.bialorus.pl/index.php?Rozdzial=Wiadomosci&&wiecej=15436 Odpowiedz Link Zgłoś
odziej Re: SB a PAKP 26.02.09, 20:10 ciąg dalszy nastąpi: www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090226/REG00/786287605 Odpowiedz Link Zgłoś
lubicz68 Re: SB a PAKP 26.02.09, 20:40 Szkoda że nikt nie umie zauważyć, że w śród Biskupów Prawosławnych byli też ludzie którzy zachwali się godnie, np. Biskup Jerzy. Po za tym trudno się dziwić, uczciwi księża lądowali w wielskich parafiach a ulegli szli w Biskupy (oczywiście były wyjątki) i dotyczyło to wszystkich Kościołów. Niestety pobożny i uczciwy duchowny to rzadkość niezależnie od wyznania. Tym bardziej trzeba mówić o tych porządnych. Odpowiedz Link Zgłoś
takisobie1000 Re: SB a PAKP 27.02.09, 10:31 „Re: SB a PAKP lubicz68 26.02.09, 20:40 Odpowiedz Szkoda że nikt nie umie zauważyć, że w śród Biskupów Prawosławnych byli też ludzie którzy zachwali się godnie, np. Biskup Jerzy. Po za tym trudno się dziwić, uczciwi księża lądowali w wielskich parafiach a ulegli szli w Biskupy (oczywiście były wyjątki) i dotyczyło to wszystkich Kościołów. NIESTETY POBOŻNY I UCZCIWY DUCHOWNY TO RZADKOŚĆ NIEZALEŻNIE OD WYZNANIA. (podkreślenie moje) Tym bardziej trzeba mówić o tych porządnych. „ Twój wpis wygląda mi w sumie na mądry. Jest zrównoważony, nienapastliwy, wzięty z Twoich własnych przemyśleń i odczuć – słowem „koszerny”. Tym bardziej dziwi trochę Twój końcowy wniosek który pozwoliłem sobie podkreślić. Problem pobożnych i uczciwych duchownych... W czasie prześladowań pierwszych chrześcijan wszystko było jasne. Łajdacy nie pchali się na te stanowiska... Problem zaczął się jak Kościół stał się siłą polityczną. Ideologia religijna stała się ideologią rządzenia. Religia zaczęła być doktryną polityczną . Miało to, obiektywnie rzecz biorąc, dobre i złe strony. W naszym rozważaniu istotnym jest, że stanowisko duchownego dawało już zaszczyty, WŁADZĘ i pieniądze. A mówiąc skrótowo – gdzie korytu tam i świnie. Obok dobrych pasterzy zaczęli pojawiać się coraz częściej źli. Mówiąc językiem Ewangelii – w zbożu pojawił się kąkol. (Nieszczęsny podział Kościoła w 1054 zdaje się roku, wziął się przecież tylko, moim zdaniem, z pychy zwierzchników kłócących się o kompetencje. Trwa , niestety, do dzisiaj , i znowu – POLITYKA, czyli ludzie z ich słabostkami, (nie religia !!!)- powoduje że ten nieszczęsny i niepotrzebny podział trwać będzie dalej) Ale, podkreślam, nie twierdzę że w Kościele nawet gdy był u szczytu ziemskiej potęgi, dominowali karierowicze. Owszem kąkolu było dużo ale gdyby było źle Kościól nie byłby w stanie utworzyć najdoskonalszej na świecie cywilizacji łacińskiej czy dokonać misji cywilizacyjnej Nowego Świata. Rzesze kapłanów – męczenników godnie idących na śmieć za wiarę w okresu Reformacji, rewolucji francuskiej, rewolucji hiszpańskiej w 1936 roku – są dowodem. Przyznają to nawet nasi wrogowie. Pamiętacie film „Shogun”? Ta piękna scena gdy młody japoński uczeń portugalskich Ojców Jezuitów zmuszany do podeptania wizerunku Matki Boskiej wybiera śmierć ... A przecież (o czym w tym filmie nie dopowiedziano - w Japonii 200 tysięcy chrześcijan –rzymskokatolików –wybrało tak samo). Czy karierowicze, ludzie niepobożni i nieuczciwi byliby w stanie tak wychować swoje owieczki? Czy myślicie że gdyby misjonarze katoliccy jako pierwsi, w tej Japonii, nie pozwolili się ukrzyżować tchnęli by w swoich wychowanków taką siłę ducha ? Podobnie w Prawosławiu. To dzięki chrześcijańskiej wierze przegniły do cna, dogmatycznie skostniały system polityczny Bizancjum był w stanie opierać się tak długo, aż do 1453 roku, agresywnemu światu muzułmańskiemu. Na Swiętej Gorze Atos do dzisiaj –w samotności kontempluje prawie 3 tysiące zakonników. (A bywało że było ich tam ponad 30 tysięcy) A te rzesze prawosławnych księży, zakonników i mniszek – miliony prawosłanych męczenników tak zwanej aktiabrskiej rewolucji ? To niepobożni i nieuczciwi ? A teraz, w dzisiejszych , zlaicyzowanych czasach... czy rzeczywiście, jak twierdzą nasi wrogowie: www.racjonalista.pl/ Bycie kapłanem to kariera, zaszczyty i kasa ?. Czy rzeczywiście w seminariach studiują adepci goniący za w/w dobrami ? Czy to jest siłą napędową naszego (mam silną nadzieję że jednak już niedługo) wspólnego Kościoła ? Czy to dzięki możliwości zdobycia kariery, zaszczytów i pieniędzy w Kościele wypełnią się słowa Chrystusa: „A BRAMY PIEKIELNE GO NIE PRZEMOGĄ !!!” ??? Odpowiedz Link Zgłoś
lubicz68 Re: SB a PAKP 27.02.09, 20:36 Powiem krótko - bycie uczciwym i pobożnym zawsze jest trudne, ale bycie uczciwym i pobożnym kapłanem jest szczególnie trudno. Dla tego chciałem podkreślić rolę Biskupa Jerzego. Odpowiedz Link Zgłoś