cdsmarcin 09.04.09, 11:37 ... chcących wspólnie prowadzić portal Bielska, tym razem z dobrym zapleczem technicznym i pod dobrą nazwą. Chętnych zapraszam na mail: cdsmarcin@gmail.com Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nikwiosenny Re: Poszukujemy ludzi... 09.04.09, 14:20 cdsmarcin napisał: >Poszukujemy ludzi... ===================================== A konkretnie , do czego ten naród miałby słuzyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Poszukujemy ludzi... 09.04.09, 15:58 Do redagowania treści witryny Odpowiedz Link Zgłoś
nikwiosenny Re: Poszukujemy ludzi... 09.04.09, 16:35 Trzeba by najpierw pozyskać kogoś z policajów ,żeby mieć aktualne informacje . Inaczej portal zdychnie . Odpowiedz Link Zgłoś
cdsmarcin Re: Poszukujemy ludzi... 09.04.09, 23:19 Policja bez łaski udostępnia takie informacje dla prasy, z tym nie ma problemu. Problem jest, że nie ma nikogo chętnego, kto podjąłby się wspólnej pracy przy tekstach do strony. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Poszukujemy ludzi... 09.04.09, 22:17 Trudno będzie znaleźć chętnych, SM w Bielsku P. pewnie szuka od dawna i mimo iż w oficjalnych danych adresowych podaje dumnie adres strony internetowej to dalej jest jak zwykle. Trochę pogoglałem: www.spoldzielniemieszkaniowe.pl/baza/33,10,,,,,1,2.html www.myhome.bialystok.pl/lista_spoldzielnie.php?powiat=bielski Podawany na tych stronach link adresowy: www.smbp.pl/ Szukając w necie można znaleźć pod tym adresem domenę smbp.pl: www.dns.pl/cgi-bin/whois.pl DOMENA: smbp.pl id abonenta: hmns132348 (FIRMOWA) Utworzona: 2006.02.16 10:40:24 ABONENT: firma: Spółdzielnia Mieszkaniowa w Bielsku Podlaskim REJESTRATOR: Home.pl Sp. J. :) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_ja Re: Poszukujemy ludzi... 10.04.09, 08:26 szpila555 napisał: > Trudno będzie znaleźć chętnych, SM w Bielsku P. pewnie szuka od dawna i mimo iż > w oficjalnych danych adresowych podaje dumnie adres strony internetowej to dale > j > jest jak zwykle. Trochę pogoglałem: To ,,goglaj,,sobie dalej .Może się dogoglujesz.A co do posiadania strony ,to nie ma takiego obowiązku. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Poszukujemy ludzi... 10.04.09, 09:05 krzysztof_ja napisał: > To ,,goglaj,,sobie dalej .Może się dogoglujesz.A co do posiadania strony ,to > nie ma takiego obowiązku. Obowiązek wprowadziła ustawa i to dosyć dawno: Ustawa z dnia 15 grudnia 2000.r. o spółdzielniach mieszkaniowych (Dz.U. 2001 nr 4 poz. 27 ostatnia zmiana Dz.U. 2007 nr 125 poz. 873 z dn. 2007-07-13) Możesz poczytać tekst jednolity: isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20010040027 Dla ułatwienia zamieszczam z niej cytat: "Art.81 ust.3. Statut spółdzielni mieszkaniowej, regulaminy, uchwały i protokoły obrad organów spółdzielni, a także protokoły lustracji i roczne sprawozdanie finansowe powinny być udostępnione na stronie internetowej spółdzielni." Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Poszukujemy ludzi... 10.04.09, 09:25 > krzysztof_ja napisał: > > To ,,goglaj,,sobie dalej Pogoglałem i znalazłem nawet fajne referencje wystawione w Białymstoku: www.bbww.pl/#referencje drugi rząd, pierwsze z lewej ;) Dla ułatwienia zamieszczam link do nich "w powiększeniu": img185.imageshack.us/img185/9723/referencjesm.jpg Więcej nie chce mi się "goglać", szkoda mi na to czasu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_ja Re: Poszukujemy ludzi... 10.04.09, 09:39 szpila555 napisał: > Pogoglałem i znalazłem nawet fajne referencje wystawione w Białymstoku: > www.bbww.pl/#referencje I cóż w tym dziwnego,o ile pamiętam, to zawsze do dokumentów przetargowych ,dodawane są referencje.Gdyby nikt ich nie wystawiał wykonawcom,skąd by je brali.Sam też sięgałeś do tego typu opini,więc skąd ździwienie? Odpowiedz Link Zgłoś
nikwiosenny Re: Poszukujemy ludzi... 10.04.09, 10:29 krzysztof_ja napisał: /-/Sam też sięgałeś do tego typu opini,więc skąd ździwienie? ============================================================= Zdziwienie stąd chyba , że jakby średniowieczem w dobie internetu spółdzielnia żyje . Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Poszukujemy ludzi... 10.04.09, 11:14 Tylko o co tu bić pianę? Idąc dalej, jeśli SM ma stronę i ją opłaca przez kilka lat, lecz nie umieszcza wymaganych ustawą informacji, to czy w zapytaniu do ministerstwa podała tą informację? Może wówczas odpowiedź byłaby inna? A dlaczego informacji wymaganych obowiązującą ustawą nie zamieścić, tylko zasłaniać się opinią ministerstwa? Korona komuś z głowy spadnie? 5 lat temu na Zebraniu Przedstawicieli Członków Sm przy uchwalaniu zmian w Statucie Prezes obiecał, że każdy członek SM dostanie nowouchwalony Statut. Słowo dane, nie dotrzymane do dzisiaj. A przecież mając stronę internetową w jeden dzień można zamieścić na niej obowiązujące w SM regulaminy, statut, oszczędziłoby się na kosztach ich drukowania dla członków składających wniosek do SM o przesłanie nieodpłatne Statutu i regulaminów (zapewne ponad 100 stron liczy jeden komplet). Licząc koszty druku i utrzymania strony, które przecież są i tak ponoszone przez SM, byłyby oszczędności z tego tytułu, a tak ponoszone są nieuzasadnione koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_ja Re: Poszukujemy ludzi... 10.04.09, 09:35 szpila555 napisał: > Obowiązek wprowadziła ustawa i to dosyć dawno: > Ustawa z dnia 15 grudnia 2000.r. o spółdzielniach mieszkaniowych (Dz.U. 2001 nr > 4 poz. 27 ostatnia zmiana Dz.U. 2007 nr 125 poz. 873 z dn. 2007-07-13) > Możesz poczytać tekst jednolity: > isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=open&id=WDU20010040027 Tak,tylko że niedawno miałem okazję przeczytać odpowiedź ministerstwa dotyczącą tego tematu.I to co napisałem jest w niej zawarte. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Poszukujemy ludzi... 10.04.09, 11:10 krzysztof_ja napisał: > Tak,tylko że niedawno miałem okazję przeczytać odpowiedź ministerstwa dotycząc > ą > tego tematu.I to co napisałem jest w niej zawarte. Ministerstwo nie uchwala ustaw, czyli obowiązującego prawa tylko sejm. Urzędnik z ministerstwa może przedstawić tylko swoje zdanie, nic ponadto. Nie napisze, że tak stanowi obowiązujące prawo, tylko swoje zdanie, opinię. Chętnie bym poczytał dokładnie treść zapytania i odpowiedź ministerstwa. Znając życie myślę że byłą w stylu: "zdaniem ministerstwa ustawa o SM nakłada obowiązek umieszczania informacji na stronie internetowej SM, ale nie przewiduje kar za ich nieumieszczenie czy też za brak takiej strony" Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Poszukujemy ludzi... 15.04.09, 20:38 krzysztof_ja napisał: > Tak,tylko że niedawno miałem okazję przeczytać odpowiedź ministerstwa dotycząc > ą > tego tematu.I to co napisałem jest w niej zawarte. W końcu "dorwałem" tą "odpowiedź ministerstwa dotyczącą tego tematu", którą czytałeś, więc też poczytałem. Była rozsyłana członkom SM domagającym się informacji wymaganych ustawą o spółdzielniach mieszkaniowych: tj Statutu, obowiązujących w SM regulaminów itp na stronie internetowej SM: img216.imageshack.us/img216/8166/smstronainternetowa1sta.jpg Wraz z nią było rozsyłane ksero kopi wniosku Rzecznika Praw Obywatelskich z dnia 10-01-2008 do Trybunału Konstytucyjnego o stwierdzenie niezgodności z konstytucją zapisu w/w ustawy m.in. w sprawie strony internetowej: img150.imageshack.us/img150/5599/smstronainternetowa2a.jpg Moim zdaniem ktoś robi członkom SM wodę z mózgu rozsyłając te ksera, dodatkowo wydając niepotrzebnie spółdzielcze pieniądze na ich kserowanie i rozsyłanie. Dlaczego? 1. Sam fakt zaskarżenia ustawy do Trybunału Konstytucyjnego nie niweczy domniemania konstytucyjności przepisów ustawy uchwalonej i ogłoszonej we właściwym trybie. Dopóki nie stwierdzona będzie niekonstytucyjność zaskarżonego przepisu, stanowi on obowiązujące prawo. 2. W "stanowisku ministerstwa" brak jest daty, która jest ważna przy wydawaniu opinii, bo uwzględnia stan prawny na dzień jej wydania, ale pogoglałem trochę, znalazłem tą odpowiedź na stronie ministerstwa (PYTANIE 7): www.mi.gov.pl/2-482436711d4f1-1392-p_1.htm Data interpretacji to 13.11.2007 W opinii tej jest konkretny zapis: "Stosownie do treści art. 81 ust. 3 ustawy z dnia 15 grudnia 2000 roku o spółdzielniach mieszkaniowych (Dz. U. z 2003 r. Nr 119, poz. 1116, z późn. zm.), statut spółdzielni mieszkaniowej, regulaminy, uchwały i protokoły obrad organów spółdzielni, a także protokoły lustracji i roczne sprawozdanie finansowe powinny być udostępnione na stronie internetowej spółdzielni. W opinii Ministerstwa, nałożenie takiego obowiązku na spółdzielnie nie stanowi jednocześnie przymusu założenia strony internetowej przez spółdzielnie mieszkaniowe. Oznacza to, że jeżeli spółdzielnia mieszkaniowa taką stroną dysponuje, powinna na niej umieścić wymienione dokumenty, przy jednoczesnym uwzględnieniu przepisów ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926, z późn. zm.)" SM dysponuje stroną internetową? Dysponuje. Więc na co czeka kilka lat? Strona SM www.smbp.pl od kilku lat jest opłacana z czynszów członków SM, którymi dysponuje Zarząd SM! 3. Rzecznik Praw Obywatelskich w/w wniosek z dnia 10-01-2008 (w dalszym ciągu ksero wysyłana członkom przez SM) wycofał w całości już w ubiegłym roku - wysyłając pismo procesowe do Trybunału Konstytucyjnego sygnowane datą 23-10-2008. Służę jego tekstem wraz z uzasadnieniem, zamieszczam kopię pierwszej strony tego pisma : img218.imageshack.us/img218/6779/rpo1.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_ja Re: Poszukujemy ludzi... 15.04.09, 22:09 szpila555 napisał; Tylko o co tu bić pianę? Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Poszukujemy ludzi... 15.04.09, 22:28 Napiszę jaśniej. Czy uważasz że jest w porządku: 1. "podpieranie się" w odpowiedziach wysyłanych członkom SM domagającym się respektowania swoich ustawowych praw - kserokopią wycofanego przez Rzecznika Praw Obywatelskich wniosku? 2. "podpieranie się" w odpowiedziach wysyłanych członkom SM domagającym się respektowania swoich ustawowych praw - kserokopią starej interpretacji ministerstwa infrastruktury? Na mój rozum ktoś tu kogoś ma za głupka. To tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja8 Do czego prowadzi ta dyskusja? 16.04.09, 20:47 W tytule padło pytanie, a teraz ujawnię odpwiedź: ... do niczego!!!! Kto się jeszcze nie przekonał, że nieoddawanie należnej czci zarządowi SM i dyskusję z ich przydupasami (te słowa kieruję bezpośrednio do Krzysztofa Ja---kiegośtam, występującego na tut. forum pod wieloma, a wręcz niezliczonymi nickami) kończy się oszczerstwami i pomówieniami itd. itp - zręcznymi zresztą - mającymi na celu wyeliminowanie takiego oponenta albo z szacownego grona członków sm, albo przynajmniej zatrucia mu życia. Nie żebym miał na myśli siebie - biorąc pod uwagę swoją wielomiesięczną absencję na forum, ale do ku...wy nę...dzy jak dyskutowaę z debi...lem na merytoryczne tematy, o których nie ma zielonego pojęcia? Wie ktoś, bo ja nie....? Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Do czego prowadzi ta dyskusja? 16.04.09, 21:04 Myślisz że nie zrozumie nigdy tego, dlaczego za głupka ma go ten, co mu kit wciska do uszu, polewając wodą (nieważne czy ruską czy polską, obie są dobre), a on to jeszcze bierze za dobrą monetę? Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja8 Re: Do czego prowadzi ta dyskusja? 16.04.09, 21:12 Myślę, że trzeba być wybitnie "inteligentnym inaczej", żeby udawać, że nie rozumie się tego, co dla innych jest oczywistym. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_ja Re: Do czego prowadzi ta dyskusja? 17.04.09, 15:54 szpila555 napisał: > Myślisz że nie zrozumie nigdy tego, dlaczego za głupka ma go ten, co mu kit > wciska do uszu, polewając wodą (nieważne czy ruską czy polską, obie są dobre), > a > on to jeszcze bierze za dobrą monetę? > Cóż nie każdy może być tak uwielbiany i kochany przez wszystkich jak ty, były prezesie Szpilo.A skąd ty możesz wiedzieć co ja myślę,takim wybitnym znawca jesteś,czasami zastanów się jak kogoś osądzasz,bo może i ciebie ktoś uważa za sfrustrowanego przygłupa.Też może posłuchaj o czym szumią wiosną drzewa.A mną się nie zamartwiaj. Odpowiedz Link Zgłoś
szpila555 Re: Do czego prowadzi ta dyskusja? 17.04.09, 16:04 Każdy ma swoją wiedzę i ukształtowane na jej podstawie poglądy i oczywiście ma pełne prawo do własnego zdania. A prezesem się bywa. Póki co jestem prezesem koła wędkarskiego i to mi wystarcza. Na władzę nie choruję jak co poniektórzy. Polecam poczytać co dzisiaj uznał Sąd Najwyższy w sprawie nieważności uchwał podejmowanych przez Zarządy SM: www.radio.bialystok.pl/news/index/k/8/n/15081 Wtrzymam się od daleko idących komentarzy na ten temat, poczekam co będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof_ja Re: Do czego prowadzi ta dyskusja? 17.04.09, 16:14 szpila555 napisał: > Każdy ma swoją wiedzę i ukształtowane na jej podstawie poglądy i oczywiście ma > pełne prawo do własnego zdania. Widzę,że jeszcze czasami potrafisz powiedzieć coś normalnie.A co do wyroku sądu to ponoć są one niezawisłe więc niby to nie wypada ich komentować,tym bardziej chyba idąc daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
wlap37 Nie kradnij - piate przykazanie :)) 16.04.09, 22:12 Nie będziesz pożądał żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego (Wj 20, 17). Nie będziesz pragnął domu swojego bliźniego, ani jego pola, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego (Pwt 5, 21). Dziesiąte przykazanie stanowi dalszy ciąg i uzupełnienie przykazania dziewiątego, które odnosi się do pożądliwości ciała. Zabrania ono pożądania dóbr drugiego człowieka, które jest źródłem kradzieży, grabieży i oszustwa, zakazanych przez siódme przykazanie. „Pożądliwość oczu” prowadzi do przemocy i niesprawiedliwości zakazanych przez piąte przykazanie. Zachłanność ma swe źródło – podobnie jak nierząd – w bałwochwalstwie zakazanym w trzech pierwszych przepisach prawa. Dziesiąte przykazanie zakazuje chciwości i pragnienia przywłaszczania sobie bez umiaru dóbr ziemskich, zabrania nieumiarkowanej zachłanności, zrodzonej z pozbawionej miary żądzy bogactw i ich potęgi. Kiedy prawo mówi „nie będziesz pożądał”, to każe nam oddalić nasze pragnienia od tego wszystkiego, co do nas nie należy. Pragnienie posiadania dóbr bliźniego jest bowiem wielkie, nieograniczone i nigdy nienasycone. Księga Koheleta zwraca uwagę, że pożądanie dóbr odbiera spokój. Bogacz mimo swej sytości nie ma spokojnego snu (Koh 5, 11). Kto kocha się w pieniądzach, pieniądzem się nie nasyci (Koh 5, 9). W Nowym Testamencie w Kazaniu na Górze Jezus zaczyna w nowy, nadprzyrodzony sposób, patrzeć na bogactwo, a tym samym i na dobra materialne i dobra społeczno-duchowe należące do bliźniego: Nie gromadźcie sobie skarbów na ziemi, gdzie mól i rdza niszczą i gdzie złodzieje włamują się i kradną. Gromadźcie sobie skarby w niebie... Bo gdzie jest skarb twój, tam będzie i serce twoje (Mt 6, 19-21). Nikt nie może dwóm panom służyć. Bo albo jednego będzie nienawidził, a drugiego będzie miłował... Nie możecie służyć Bogu i Mamonie (bogactwu) (Mt 6, 24). Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja8 Re: Nie kradnij - piate przykazanie :)) 16.04.09, 22:23 wlap37 napisał: > > Nie będziesz pożądał żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego > (Wj 20, 17). > Nie będziesz pragnął domu swojego bliźniego, ani jego pola, ani jego > niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani > żadnej rzeczy, która należy do bliźniego twego (Pwt 5, 21). ---- Piękny wpis. Zaskoczył mnie wlap. Tylko szkoda, że jak już o wołach i osłach było mowa, nic nie wyczytałem o parkingach spółdzielczych. Np: ile miejsc parkingowych przypada na jednego członka zwykłego, a ile na członka rady nadzorczej. Odpowiedz Link Zgłoś