Dodaj do ulubionych

Aleksandra Kurzak

21.06.13, 20:31
Nie mam innej możliwości a chcę się przekonać do tej sopranistki szukając nagrań na youtub ale dlaczego jest tak mało klipów, nie mówiąc już a całej operze na youtube ? Jakby nie było śpiewa już ponad 15 lat. Czyżby nie miała zwolenników w Polsce ?
Obserwuj wątek
    • dobiasz Re: Aleksandra Kurzak 22.06.13, 00:37
      Jest jeszcze coś takiego jak prawa autorskie.
      • gucio60 Re: Aleksandra Kurzak 22.06.13, 10:38
        To żaden argument.
        Ach, wiesz dokładnie, że jest to tam omijane no i kopiowanie można zablokować. Istnieją na youtube setki pełnych oper z chyba wszystkimi mniej lub bardziej znanymi wykonawcami, tylko nie z A.Kurzak.
        • dobiasz Re: Aleksandra Kurzak 22.06.13, 10:51
          gucio60 napisał:

> To żaden argument.

To po prostu fakt.
          • gucio60 Re: Aleksandra Kurzak 22.06.13, 14:48
            Możliwe, nie będę się sprzeczał ale ma to oznaczać, że nagrania z A.Kurzak są aż tak wartosciowe w stosunku do tych wszystkich, które są na yuotube ? To wzbudza jeszcze większą ciekawość.
            Zainteresowałem się tą sopranistka od niedawna i chciałbym prześledzić jej twórczość, gdzie ?
            Będąc ostatnio w Wiedniu, odwiedziwszy Muzeum Opery, wziąłem folder z jej nadchodzącym występem na tamtejszej scenie ale też o niej tam niewiele wiedziano i nie było żadnego nagrania z jej ostatniego występu, bodajże w kwietniu.
            • dobiasz Re: Aleksandra Kurzak 22.06.13, 15:04
              gucio60 napisał:

> Możliwe, nie będę się sprzeczał ale ma to oznaczać, że nagrania z A.Kurzak są a
              > ż tak wartosciowe w stosunku do tych wszystkich, które są na yuotube ?

To nic nie ma oznaczać. Jeśli chcesz bić straw mana to go bij, ale mnie do tego nie mieszaj.

> Zainteresowałem się tą sopranistka od niedawna i chciałbym prześledzić jej twór
              > czość, gdzie ?

Na Amazon.de widzę cztery płyty z jej udziałem (z czego chopinowską mam). Nie stać Cię na CD?
              • gucio60 Re: Aleksandra Kurzak 22.06.13, 20:08
                Nie musisz byc zlosliwy. Przywyklem do DVD. Jestem z tych co do sluchania uzywaja takze wrazenia wizualne, sorry. Mnie raczej chodzio o koncerty i opery z A.Kurzak. Z jej krotkiej biografi na wikipedia wynika, ze spiewala juz w wielu przedstawieniach. Na youtube jest kilka klipow ale to za malo, zeby wyrobic sobie jakies zdanie.
                Ja cie do niczego nie mieszam, musiales mnie zle zrozumiec. Ja naprawde jej nie znam a jestem ciekaw, ot chocby z racji, ze to rodaczka.
                Milego weekendu
                • marek.zak1 Re: Aleksandra Kurzak 22.06.13, 21:04
                  Widziałem ja 2 razy w Rigoleccie. Była swietna. Poza tym, jak mawiał Pavarotti, trzeba słuchać młodych spiewaków, którzy nie są jeszcze tak znani". Gdy będą sławni, będą śpiewać juz nie tak dobrze, jak dawniej..
                  • gucio60 Re: Aleksandra Kurzak 23.06.13, 09:59
                    7 sierpnia będzie obchodziła 37 urodziny, zatem nie jest już taka młoda i do tego co mawiał Pavarotti raczej już nie pasuje.
                    • marek.zak1 Re: Aleksandra Kurzak 23.06.13, 10:56
                      A słyszałeś ją 10 lat temu?
                  • muzykow_dwoch Re: Aleksandra Kurzak 23.06.13, 15:43
                    ...a myśmy ją widzieli w obu przedstawieniach i na próbie generalnej, którą przerwała dość obcesowo pod pretekstem złego samopoczucia, choć tak naprawdę już wtedy było słychać, co się będzie działo na obu przedstawieniach. I powiemy krótko powołując się na Pavarottiego- śpiewała, jakby była sławna...
                    • marek.zak1 Re: Aleksandra Kurzak 24.06.13, 08:34
                      A mnie sie podobała zarówno w piatek, jak i w niedzielę.
                      Dobber w piątek był swietny, w niedzielę chyba troche zmęczony.
                      • gucio60 Re: Aleksandra Kurzak 10.09.13, 13:02
                        Aktualnie. Po wystepie na scenie wiedenskiej w La Traviata, ma dobre recenzje. Gratuluje.
    • quasthoff Re: Aleksandra Kurzak 23.06.13, 20:23
      www.youtube.com/watch?v=ABnp_X_8dcs&list=PL4B418AC6E137B2C6
      • gucio60 Re: Aleksandra Kurzak 23.06.13, 21:09
        Dzieki za link, przesluchalem, szkoda jedynie, ze jakosc wiekszosci klipow jest kiepska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka