andrzej.sawa 11.04.07, 17:40 Fajne wydawnictwo spółki Demart. Od Włodawy do Tomaszowa Lubelskiego - cały nasz region chełmsko-zamojski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: Plan miasta - Chełm plus 9 21.04.07, 08:01 Czyli Ziemia Chełmska + Roztocze. Odpowiedz Link Zgłoś
ole707 Re: Plan miasta - Chełm plus 9 14.08.07, 18:26 przecież to Ziemia Chełmska< a nie żadne roztocze!~!! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Plan miasta - Chełm plus 9 16.08.07, 03:26 Na południu to już nie Ziemia Chełmska.Owszem Zamość zbudowany został na Ziemi Chełmskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
radekcieply Re: Plan miasta - Chełm plus 9 27.08.07, 15:01 A może Zamojszczyzna i Polesie? Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Plan miasta - Chełm plus 9 27.08.07, 20:49 Jednak precyzyjniej jest Ziemia Chełmska.Obszar na północ od Zamościa do okolic Włodawy to częściowo tylko Polesie,a i Polesie to obszar większy.Nadto jest jeszcze problem identyfikacji.Nazwy wprowadzane w obieg powinny dla "obcych" być w miarę precyzyjne,a i też zaspokajać ambicję tuziemców. Odpowiedz Link Zgłoś
radekcieply Re: Plan miasta - Chełm plus 9 29.08.07, 00:33 Nie wiem jaka to precyzja. Teren polozny na polnoc od Zamościa (mniej wiecej do Krasnegostawu) to nie jest żadna Ziemia Chełmska ani Polesie. Tak samo jak np. Zamość czy tym bardziej Hrubieszów to nie Roztocze. Uwarunkowania historyczne też nie mają tutaj nic do rzeczy. Kiedyś Lwów należał do Polski, a Chełm do Rusi. Nie znaczy, że dziś tak jest. Ponadto myślę, że Zamojszczyzna jest bardziej rozpoznawalna w świecie (jesli mowimy o turystach), teran ten jest bardziej zaludniony niż Ziemia Chełmska. Więc należy rozdzielać te kwestie. A tak na marginesie pełna nazwa mapy brzmi "Zamość/Chełm plus 9". I Ty piszesz o precyzji, sam sie do tego nie stosujac... Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Plan miasta - Chełm plus 9 29.08.07, 01:45 Widzisz,ale niestety Twoja precyzja też nie jest zbyt duża. Historycznie biorąc Ziemia Chełmska zaczyna się trochę na południe od Zamościa,który został zbudowany właśnie na Ziemi Chełmskiej. Po tej stronie granicy w pewnym przybliżeniu to dawne województwo Chełmskie. W haśle reklamowym nie zawsze używa się precyzyjnych określeń.Roztocze jest trochę znane,Ziemia Chełmska kojarzy się z trochę znanym Chełmem.Oczywiście może ludzie z Zamościa będą mieli uwagi i inne propozycje. Moją ideą jest promowanie względnie dużego obszaru z potencjalnie dużą ofertą turystyczną.Pojedyńczo nawet Roztocze /a wł.Roztocze Zachodnie,po naszej stronie granicy/ nie wygra ze znanymi obecnie rejonami. Odpowiedz Link Zgłoś
radekcieply Re: Plan miasta - Chełm plus 9 29.08.07, 09:14 Historie zostaw w spokoju. To, że kiedys czesc Zamojszczyzny nalezala do Ziemii Chelmskiej to juz przeszlosc. Podalem Ci dobry tego przyklad (Lwow, ktory nalezal kiedys do Polski, czy chocby Chelm, ktory byl stolica Rusi Zachodniej. A wydaje mi się, że haslo "Zamojszczyzna" jest bardziej kojarzona w swiecie niz "Ziemia Chelmska". Ponadto przyjedz do Zamoscia i porownaj oba miasta. Zamosc sie rozwija, starowka pieknieje w oczach, remontowane i budowane sa nowe drogi, miasto zyje. Bylem niedawno w Chelmie i... niestety. Czulem sie jakby polowa miasta gdzies wyjechala. A ponadto (co mowilem wczesniej) OBECNĄ Zamojszczyznę zamieszkuje wiecej ludzi niz OBECNĄ Ziemię Chełmską (czyli dawne wojewodztwa zamojskie i chelmskie). I np. Hrubieszow z Ziemia Chelmska ma niewiele wspolnego (oprocz powiazan historyczncyh), tak samo nie jest to Roztocze, a lezy na Zamojszczyznie. Wiec najlepsza nazwa (jezli juz mamy to jakos nazzywac) to "Ziemia Chelmska i Zamojszczyzna". Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
r.vasco Re: Plan miasta - Chełm plus 9 12.09.07, 09:53 I ja tak uważam. Nie można lansować Chełma jako wiodącego ośrodka regionu chełmsko-zamojskiego. Oba miasta są podobnej wielkości i pełnia podobne funkcje. Ale Zamość ma dużo większy potencjał, głownie dzięki turystyce. Zamość jest nieporównywalnie bardziej rozpoznawalny od Chełma. I to musisz przyznać Panie Andrzeju. Jeśli już myślimy o przywództwie regionalnym, to Zamość bardziej nadaje się do tej roli, ale nie twórzmy nic na silę. A historia nie ma dzisiaj nic do rzeczy. Co z tego, że Zamość wybudowano na Ziemi Chełmskiej, skoro od początku był niezależny i wyłączony z województwa, a Ordynacja tworzyła odrębną jednostkę i nie podlegała nawet królowi? Jakie dzisiaj mamy wpływy Chełma na Zamojszczyźnie? Żadne, ponieważ od kiedy powstał Zamość i zaczęla tworzyć się Zamojszczyzna, pozycja Chełma nieustannie słabła. Granice krain historycznych ulegały zmianom, powstawały nowe regiony (wokół nowych, prężnie rozwijających się ośrodków). Dzisiaj, oprócz historycznej wartości, nie ma znaczenia fakt, że Chełm jest starszy od Zamościa o ok. 600 lat i odgrywał kiedyś bardzo ważną rolę. Łódź powstała na Ziemi Łęczyckiej i Sieradzkiej, były to tereny gdzie mieszały się wpływy Wielkopolski i Małopolski. Dzisiaj Łódź jest wielkim ośrodkiem, wokół niej powstała nowa kraina, a poprzednie wpływy zupełnie zniknęły. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: Plan miasta - Chełm plus 9 12.09.07, 10:49 To i do Radka. Na żartach się nie znacie?Chwalę po prostu Chełmszczyznę.Ja nie zamierzam nikogo wygrywać przeciw komuś,a po prostu staram się wyciągnąć logiczne wnioski z obecnej sytuacji.Osobno mamy mniejsze szanse,promując się razem promujemy znaczący na mapie Polski obszar i to dodawanie może na zasadzie synergii zwielokrotnić szanse. Jak wynika z naszej dyskusji nie mamy kompleksów w stosunku do swoich okolic,potrafimy o ich zaletach przekonywać. Problem przywództwa w tej chwili mnie nieinteresuje - bo to trochę bicie piany.Kiedyś zaproponowałem,żeby ewentualne spotkanie zorganizować w Piaskach,bo właśnie one otwierają ten nasz Trójkąt Wschodni. Odpowiedz Link Zgłoś