Dodaj do ulubionych

Zagadka -Poterny

12.11.03, 18:10
Myślę że tym razem będzie to również bajecznie łatwa zagadka. Dla jej
utrudnienia, ale naprawdę niewielkiego trochę rozwinę pytanie.
Pytanie brzmi:
Co to są POTERNY?
Wskaż choć jedną w istniejących fragmentach budowli fortyfikacyjnych.

Czekam na odpowiedzi.
Jak już wspominałem, w godzinach rannych trudno jest mi ze względu na pracę
obserwować forum, dlatego proszę o takie działanie jak to dziś uczyniła Mm-
ka, naprawdę była wspaniała.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: mm-ka Re: Zagadka -Poterny IP: *.zamosc.mm.pl 12.11.03, 20:42
      Dzięki,dzięki ale to za dużo tak mnie wychwalać,co sobie inni pomyślą? No co?
      No coż w miarę możliwości postaram się pomagać,lecz czasem i ja nie znam
      odpowiedzi na zagatki zadawane przez Usersa.
      Pozdrawiam M
      • users1 Re: Zagadka -Poterny 12.11.03, 20:56
        No, No odpowiedź nie na temat. Powtarzam typałem o POTERNY.
        • gammma Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 08:48
          jestes pewny ze typales o poterny? a moze pytales o toperny?
          to znowu jakis sprzet dla mniejszych?
          pzdr
          g

PS dzieki za poterny w temacie watku! :))
          • users1 Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 09:10
            gammma napisała:

> jestes pewny ze typales o poterny? a moze pytales o toperny?
            > to znowu jakis sprzet dla mniejszych?
            > pzdr
            > g
            Gammmo, Ty przecież wiesz......... że............ pytałem...
            Przepraszam za literówkę.
            W odpowiedzi na temat kojca wspomniałem gdzie jest odpowiedzi. Napewno nie jest
            to urządzenie.
            pozdr.
            • januszx Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 09:18
              Niestety ja na ta zagadke nie odpowiem, zebym nie wiem jak sie wytężał ...
              nie udźwignę...
              • users1 Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 09:27
                Janusz wyżej powiedziałem, gdzie jest odpowiedź - pogłówkuj:(
                • januszx Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 09:32
                  ciemny jestem jak dwunasta w nocy.Postaram sie jeszcze dumać...

users1 napisał:

> Janusz wyżej powiedziałem, gdzie jest odpowiedź - pogłówkuj:(
            • gammma Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 11:15
              wiem ze PYTALES. literowki sie zdazaja, to normalne, ta akurat byla zabawna
              wiec sie troche posmialam. ale juz wiecej nie bede!
              to te poterny to tez jest czesc murow obronnych?
              Janusz - polecam zajadanie kotletow
              pzdr
              g
              • users1 Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 11:32
                Gammmo ja sie nie gniewam, a wręcz staram sie żatrować (żebyś mogła zobaczyć
                moja uśmiechniętą gębę) nie zawsze pamiętam aby postawić taki znak :)))))))))).

Tak to jest częśc w jakim sensie część murów obronnych.

Przeczytaj UWAZNIE mój ostatni post w "kojcu" tam jest zawarta odpowiedź, a nie
                podpowiedź

Nie mam takich zdolności, jak objawiła wczoraj mm-ka przy kojcu.
                Mnie słowo kojec kojarzyło się zawsze raczej z urządzeniem dla trzody chlewnej
                (patrz słownik języka polskiego PWN - trzy tomowy nie pamiętam roku wydania).
                Nie pomyślałem, że to też urządzenie dla dzieci, stąd to moje rozbawienie.

Ala poczekamy.........poczekamy.......poczekamy........
                :)))
                pozdr.
                • gammma Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 11:42
                  no dobrze, a czemu mowisz o nich w liczbie mnogiej, o tych to.... poternach?
                  duzo ich tam jest? tyle co bocianow na wiosne na Roztoczu?
                  pzdr
                  g

users1 napisał:
                  > Gammmo ja sie nie gniewam, a wręcz staram sie żatrować (żebyś mogła zobaczyć
                  > moja uśmiechniętą gębę) nie zawsze pamiętam aby postawić taki
                  znak :)))))))))).
                  >
                  > Tak to jest częśc w jakim sensie część murów obronnych.
                  >
                  > Przeczytaj UWAZNIE mój ostatni post w "kojcu" tam jest zawarta odpowiedź, a
                  nie
                  >
                  > podpowiedź
                  >
                  > Nie mam takich zdolności, jak objawiła wczoraj mm-ka przy kojcu.
                  > Mnie słowo kojec kojarzyło się zawsze raczej z urządzeniem dla trzody
                  chlewnej
                  > (patrz słownik języka polskiego PWN - trzy tomowy nie pamiętam roku
                  wydania).
                  > Nie pomyślałem, że to też urządzenie dla dzieci, stąd to moje rozbawienie.
                  >
                  > Ala poczekamy.........poczekamy.......poczekamy........
                  > :)))
                  > pozdr.
                  • users1 Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 12:14
                    No może nie tyle co bocianów................(chyba, że w tej chwili - każdej
                    zimy na gniazdach na osiedlu Podgroble w Zamościu, a jest ich tam chyba cztery,
                    są bociany, na stałe zamieszkujące chyba w zoo - czasami śnieg, mróz, a one na
                    gnieździe, dobrze im tak),
                    ale kilka jest.

Liczba poj POTERNA.

Myślę że na Twoje pytanie dałem odpowiedź już w pytaniu pisząc "wskaż choć
                    jedną poternę w istniejących fragmentach budowli fortyfikacyjnych".

Dodam, że na dzień dzisiejszy jest trzy poterny w murach obronnych stosunkowo
                    nie dawno odremontowane.........

Pozdrawiam.

• gammma Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 12:17
                      to bije sie w piers ze pytania nie przeczytalam a za zgadywanie sie biore!
                      g

users1 napisał:
                      > No może nie tyle co bocianów................(chyba, że w tej chwili - każdej
                      > zimy na gniazdach na osiedlu Podgroble w Zamościu, a jest ich tam chyba
                      cztery,
                      >
                      > są bociany, na stałe zamieszkujące chyba w zoo - czasami śnieg, mróz, a one
                      na
                      > gnieździe, dobrze im tak),
                      > ale kilka jest.
                      >
                      > Liczba poj POTERNA.
                      >
                      > Myślę że na Twoje pytanie dałem odpowiedź już w pytaniu pisząc "wskaż choć
                      > jedną poternę w istniejących fragmentach budowli fortyfikacyjnych".
                      >
                      > Dodam, że na dzień dzisiejszy jest trzy poterny w murach obronnych
                      stosunkowo
                      > nie dawno odremontowane.........
                      >
                      > Pozdrawiam.
                      >
                      >
                      • januszx Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 12:38
                        Users nam pisze o furtach , pisze o kurtynach

ale ja naprawde nie znam odpowiedzi na zagadkę..:-(
                        • users1 Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 13:42
                          januszx napisał:

> Users nam pisze o furtach , pisze o kurtynach
                          >
                          > ale ja naprawde nie znam odpowiedzi na zagadkę..:-(

Kłamiesz (skoro wyżej ją napisałeś).
                          za to narazie jeszcze bez fanfar, pośpiesz się bo Cię Gammma ubiegnie.
                          Czy furta i kurtyna to to samo? Chyba nie, więc wybieraj................
                          • gammma Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 13:47
                            to samo to samo!!
                            wybieram bramke nr 1
                            :))

> Kłamiesz (skoro wyżej ją napisałeś).
                            > za to narazie jeszcze bez fanfar, pośpiesz się bo Cię Gammma ubiegnie.
                            > Czy furta i kurtyna to to samo? Chyba nie, więc wybieraj................
                            • users1 Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 14:02
                              No cóż. jak narazie to tyko cienkie FANFARKI.
                              Skoro Janusz wymienił:
                              1. Furty,
                              2. Futryny
                              to bramka pierwsza jest prawidłowa.
                              Poterna to Furta
                              Ale, ale, zaraz zaraz pytanie składało się z dwóch części. Szanowna Gammmciu
                              gdzie od odpowiedz na druga część pytania? Hm........

Skoro już wiemy co to poterna, a tylko czekamy na uzupełnienie przez Gammmę
                              odpowiedzi, już teraz zapowiadam, że tytuł następnej zagadki to: "Święty Piątek
                              to święty czy nie święty"

Pozdrowienia
                              • gammma Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 14:09
                                aha! furta!!!

ale mnie rozsmieszyles z ta Gammcia!! hi hi
                                a jaka byla druga czesc pytania?
                                a dlaczega ja mam odpowiadac? ja nie wiem! ja nie wiem czy swiety czy nie
                                swiety
                                a gdzie ta furta? pewnie w jakiejs dziurze w murach co? miedzy kawalerami czy
                                miedzy pannami? a moze kolo bramy lubelskiej? starej czy nowej? sie pytam nie
                                odpowiadam hi hi
                                pzdr
                                g

> Ale, ale, zaraz zaraz pytanie składało się z dwóch części. Szanowna Gammmciu
                                > gdzie od odpowiedz na druga część pytania? Hm........
                                >
                                > Skoro już wiemy co to poterna, a tylko czekamy na uzupełnienie przez Gammmę
                                > odpowiedzi, już teraz zapowiadam, że tytuł następnej zagadki to: "Święty
                                Piątek
                                >
                                > to święty czy nie święty"
                                >
                                > Pozdrowienia
                                • januszx Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 14:34
                                  Gammo brawo, furta to inaczej bramka - wygrałaś !:-)
                                  no jestem pełen podziwu
                                  • gammma Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 14:44
                                    znowu ja? nieee, czy ja cos mowilam o bramce? aha - wybieram bramke numer
                                    jeden. ale to ty wygrales bo mowiles o furcie!! FANFARY dla janusza, prawda
                                    Users? TARAM TAM TAM!!! ale w koncu gdzie te portrety, ups... poterny w
                                    zamosciu w koncu?
                                    potwornie sie te poterny nazywaja, kto to wymyslil?
                                    g

januszx napisał:
                                    > Gammo brawo, furta to inaczej bramka - wygrałaś !:-)
                                    > no jestem pełen podziwu
                                    • januszx Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 14:52
                                      ja tylko cytowałem Usersa, Ty mówiłas o bramcę!:-),
                                      jesteś bezwzglednie zwycięzcą te fanfary dla Ciebie są
                                      tartatata ta

proponuję jako nagrodę - wczasy na krecie!
                                      • gammma Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 14:57
                                        czy to proba przekupstwa? wezmie wczasy na krecie z fanfarami czy nie?
                                        a nie! ja nie z tych korytarzy pionowych!
                                        fanfary dla ciebie! TA RAM!!!!!!!!!!!
                                        a ja dalej pytam gdzie te top... poterny w murach w zamosciu?
                                        pzdr
                                        g

januszx napisał:
                                        > ja tylko cytowałem Usersa, Ty mówiłas o bramcę!:-),
                                        > jesteś bezwzglednie zwycięzcą te fanfary dla Ciebie są
                                        > tartatata ta
                                        > proponuję jako nagrodę - wczasy na krecie!
                                        • januszx Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 15:01
                                          nie z korytarzy pionowych?

a juz szykowałem małe siodełko na kreta , chyba sam sie wybiore na
                                          przejażdzkę:-(

poterny ja nie wiem gdzie, ale zapewne tak - w murach i w Zamosciu...:-)

czekajmy na Usersa...
                                          pozdrawiam j
                                • users1 Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 18:49
                                  Uff, ale się działo, jakie przepychanki kto miaby być tym pierwszym.

Podejrzewam, że to walka o nagrodę Fair Play, którą ostatnio przyznałem dla Mm-
                                  ki za "kojec", a tak w ogóle to gdzie Ona dzisiaj, pewnie porta była otwarta?

Nagrodę Fair Play dla Janusza za postawę godną dżentelmena.
                                  Nagroda za rozwiązanie zagadki sprawiedliwie dla Gammmci, to Ona pierwsza
                                  powiedziała, że "bramka1" czyli furta, a nie kurtyna, a dalej
                                  gammma napisała:
                                  > aha! furta!!!
                                  > a gdzie ta furta? pewnie w jakiejs dziurze w murach co? miedzy kawalerami czy
                                  > miedzy pannami? a moze kolo bramy lubelskiej? starej czy nowej? sie pytam nie
                                  > odpowiadam hi hi
                                  Wprawdzie w formie pytającej, ale poprawnie wskazała nie tylko jedną portę, jak
                                  prosiłem,

No cóż wprawdzie FANFARY już grały,od Janusza, dla Gammci, od Gammmy dla
                                  Januszka.
                                  Zatem teraz moje FANFARY dla Gammmci i Januszka:))))))))))))))))))))))))))))))))

A teraz kilka słów komentarza:
                                  Faktycznie Poterny to inaczej furty, które obok bram miejskich służyły do
                                  komunikacji pieszej. Dzisiaj możemy możemy zobaczyć trzy odrestaurowane, choć
                                  dziś nieco zaniedbane poterny, pierwszą obok Starej Bramy Lubelskiej zwaną
                                  Janowicką, drugą na ul. Łukasińskiego pomiędzy kawalerami (to ta o której
                                  pisałem - chyba bez nazwy) i trzeecia zwana Wodną na przedłużeniu ul Moranda
                                  (na południe od ratusza). Ponadto były jeszcze: poterna pod Nową Bramą
                                  Lubelska, pod Nową Bramą Lwowską i z tyłu Pałacu Zamoyskich (budynek Sądu)
                                  zwana Zamkową.

Jak zapowiadałem wcześniej za chwilę coś na temat Św. Piątka.
                                  Pozdrawiam.
                                • users1 Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 18:54
                                  Uff, ale się działo, jakie przepychanki kto miaby być tym pierwszym.

Podejrzewam, że to walka o nagrodę Fair Play, którą ostatnio przyznałem dla Mm-
                                  ki za "kojec", a tak w ogóle to gdzie Ona dzisiaj, pewnie poterna
                                  była "roztwarta"?

Po zaciętej, pełnej kurtuazji przepychance:
                                  Nagrodę Fair Play dla Janusza za postawę godną dżentelmena.
                                  Nagroda za rozwiązanie zagadki sprawiedliwie dla Gammmci, to Ona pierwsza
                                  powiedziała, że "bramka1" czyli furta, a dalej
                                  gammma napisała:
                                  > aha! furta!!!
                                  > a gdzie ta furta? pewnie w jakiejs dziurze w murach co? miedzy kawalerami czy
                                  > miedzy pannami? a moze kolo bramy lubelskiej? starej czy nowej? sie pytam nie
                                  > odpowiadam hi hi
                                  Wprawdzie w formie pytającej, ale poprawnie wskazała nie tylko jedną poternę,
                                  jak prosiłem.

No cóż wprawdzie FANFARY już grały,od Janusza, dla Gammci, od Gammmy dla
                                  Januszka.
                                  Zatem teraz moje FANFARY dla Gammmci i Januszka:))))))))))))))))))))))))))))))))

A teraz kilka słów komentarza:
                                  Faktycznie Poterny to inaczej furty miejskie, które obok bram miejskich służyły
                                  do komunikacji pieszej. Dzisiaj możemy zobaczyć trzy odrestaurowane, choć dziś
                                  nieco zaniedbane poterny, pierwszą obok Starej Bramy Lubelskiej zwaną
                                  Janowicką, drugą na ul. Łukasińskiego pomiędzy kawalerami (to ta o której
                                  pisałem - chyba bez nazwy) i trzecia zwana Wodną na przedłużeniu ul Moranda (na
                                  południe od ratusza). Ponadto były jeszcze: poterna pod Nową Bramą Lubelska,
                                  pod Nową Bramą Lwowską i z tyłu Pałacu Zamoyskich (budynek Sądu) zwana Zamkową.

Jak zapowiadałem wcześniej za chwilę coś na temat Św. Piątka.
                                  Pozdrawiam.
                                  • users1 Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 18:58
                                    Cośmi się dwa razy klekot.. kliknęło
                                    • januszx Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 19:56
                                      to wszystko przez te boćki!

Zagadka była przednia !, śmiechu co nie miara.
                                      Jeszcze mi brzmia w uszkach fanfarki od Usersika:-))
                                      Podczas mojego najbliższego pobytu w Zamościu ze szczególna uwagą przyjrzę się
                                      Portretom tj. Poternom

Ja bardzo lubię zagadki i w tej sytuacji już zapowiadam , że jutro będzie cos
                                      także ode mnie - a co !...
                                  • gammma Re: Zagadka -Poterny 14.11.03, 14:20
                                    dzieki za fanfarki Usersiku!
                                    no i za wyjasnienia gdzie te poterny sie pochowaly po Zamosciu. teraz sobie
                                    przypomnialam ta ktora nazywasz wodna, s strone rotundy jak sie idzie, ta
                                    rzeczywiscie chyba jest najlepiek zachowana, ale czasem sie tam element rozny
                                    kreci. a ta w starej bramie lubelskiej to tam gdzie knajpa teraz? to bylo to
                                    przejscie? czy schodki zwykle z boku?
                                    pzdr
                                    g
                                    • users1 Re: Zagadka -Poterny 14.11.03, 14:32
                                      Gammmciu
                                      No widzisz jak pomyślisz to...........
                                      Poterny były budowane, tak że podloże było równe lello opadające w dół np przy
                                      bramie Lubelskiej Starej, na ulicy Lukasińskiego. Obie dzisiaj są zamknięta
                                      ciężkimi kratami, choć z tym zamknięciem różnie bywa i wtedy ten element.....
                                      wszystkie trzy poterny są jak pisałem po renowacji, ale przykro o tym mówić
                                      brudne i zaniedbane. Brama Lubelska - knajpa jak powiadasz mieści sie w bramie,
                                      zaś potera - furta, patrząc od ul Kr. Jadwigi na lewo od knajpy, zaś od strony
                                      parku - po prawej stronie od bramy jakieś ok. 30m, tuż przy kojcu (wejście
                                      wyjście.
                                      Czy to wystarczy czy coś jeszcze dodać?

• gammma Re: Zagadka -Poterny 14.11.03, 14:38
                                        jeszcze jeszcze!!!
                                        aaa wiesz ze teraz dopiero sobie przypomnialam to przejcie kolo knajpy kolo
                                        koly.... kojca? naprawde mam dziury w mozgu.
                                        a co to jest w parku w wale za krata?
                                        i kolo kosciola redemptorystow w wale za krata?
                                        :))
                                        g

users1 napisał:
                                        > Gammmciu
                                        > No widzisz jak pomyślisz to...........
                                        > Poterny były budowane, tak że podloże było równe lello opadające w dół np
                                        przy
                                        > bramie Lubelskiej Starej, na ulicy Lukasińskiego. Obie dzisiaj są zamknięta
                                        > ciężkimi kratami, choć z tym zamknięciem różnie bywa i wtedy ten element.....
                                        > wszystkie trzy poterny są jak pisałem po renowacji, ale przykro o tym mówić
                                        > brudne i zaniedbane. Brama Lubelska - knajpa jak powiadasz mieści sie w
                                        bramie,
                                        >
                                        > zaś potera - furta, patrząc od ul Kr. Jadwigi na lewo od knajpy, zaś od
                                        strony
                                        > parku - po prawej stronie od bramy jakieś ok. 30m, tuż przy kojcu (wejście
                                        > wyjście.
                                        > Czy to wystarczy czy coś jeszcze dodać?
                                        >
                                        • users1 Re: Zagadka -Poterny 14.11.03, 14:47
                                          Dochodzi 15 muszę przerwać
                                          ale jeżeli dobrze rozumię ta krata przt knajpie to, ta przy Redemptorystach nie
                                          Haj Gammmciu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                          • gammma kraty w walach 14.11.03, 14:52
                                            nie wiem czy dobrze rozumiesz ale ja nie rozumiem!
                                            pytalam czy wiesz moze, co jest za kratami w walach obronnych. jedna krata
                                            jest w parku, w walach miedzy stawem a ul Krolowej Jadwigi. druga krata jest w
                                            walach kolo kosciolka redemptorystow. to chyba nie sa poterny bo to nie w
                                            murach i nie na wylot chyba?
                                            pozdr
                                            g

users1 napisał:
                                            > Dochodzi 15 muszę przerwać
                                            > ale jeżeli dobrze rozumię ta krata przt knajpie to, ta przy Redemptorystach
                                            nie
                                            > Haj Gammmciu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                                            • users1 Re: kraty w walach 14.11.03, 20:24
                                              gammma napisała:

> nie wiem czy dobrze rozumiesz ale ja nie rozumiem!
                                              > pytalam czy wiesz moze, co jest za kratami w walach obronnych. jedna krata
                                              > jest w parku, w walach miedzy stawem a ul Krolowej Jadwigi. druga krata jest
                                              w
                                              > walach kolo kosciolka redemptorystow. to chyba nie sa poterny bo to nie w
                                              > murach i nie na wylot chyba?
                                              > pozdr
                                              > g
                                              Gammmo!
                                              Tyle tych wałów, tyle bastionów, że trudno się połapać.
                                              Jeszcze raz. Od starej bramy lubelskiej w kierunku zachodnim ok 30m, przy
                                              kojcu, przejście pod murem korytarz lekko opada w dół w kierunku parku, po obu
                                              stronach (wejście -wyjście) kraty - furta. Dalej w kierukku zachodnim w
                                              bastionie "wewnętrznym" również wejście od strony bastionu "zewnętrznego"
                                              zabezpieczone kratą, przejścia nie ma, według moich informacji była to furta,
                                              ale w pewnym okresie została zlikwidowana (może się myle, może to tylko
                                              kazamata). Dalej bardziej na południe tuż przy ul. Kr. Jadwigi dwie "dziury"
                                              znacznie mniejszej wielkości niż wejście furt od strony wschodniej i zachodniej
                                              bastionu, a także przy kościele redemptorystów (zakratowane). Są to moim
                                              zdaniem otwory prowadzące do wnętrza bastionów tzw. kazamat. W Kazamacie przy
                                              kościele redemptorystów kiedyś w latach 60/70 mieścił się magazym spółdzielni
                                              ogrodniczej, a w latach 90 jakaś pijalnia piwa, dyskoteka "cy cuś" podobnego.
                                              Nie wiem czy to wystarczająca odpowiedź, Gdyby nie daj znać.
                                              Pozdrawiam.
                                              • wiloa Re: kraty w walach 14.11.03, 20:59
                                                Ciekawe są te historie o zamojskich murach
                                                • users1 Re: kraty w walach 14.11.03, 21:15
                                                  Witam Cię Wiloa
                                                  Cieszę się że to moje stukanie w klawiaturę zwróciło Twoją uwagę, no
                                                  oczywiście pośrednio.
                                                  Pozdrawiam i proszę cześciej pisz, a nie tylko czytaj :)))
                                                  • wiloa Re: kraty w walach 14.11.03, 21:21
                                                    Niestety nie zawsze mam możliwość żeby pisać , poprostu nie mam stałego
                                                    dostepu do internetu. Też pozdrowienia dla Ciebie
                                                  • users1 Re: kraty w walach 14.11.03, 22:25
                                                    Szkoda Wiloa... :(((((
                                                    Jak tylko dopadniesz interzłącza to pisz, a jeżeli traficz na mnie, odezwę się -
                                                    masz jak w banku - tylko nie wiem w jakim, bo te dzsiejsze banki......
                                                    Pozdr.
                                                  • wiloa Re: kraty w walach 14.11.03, 23:55
                                                    Z siecią niestety nie jest dobrze
                                                    Ale muszę jeszcze raz napisać, że przynajmniej poczytać sobie lubię czasami,
                                                    bo często można się dowiedzieć o bardzo ciekawych rzeczach.
                                                    Tak to już nie te banki co przed wojną!czesc
              • januszx Re: Zagadka -Poterny 13.11.03, 12:32
                chocbym zjadł tysiąc... chyba na próżno:-)
    • czuk1 Re: Zagadka -Poterny 15.11.03, 15:20
      users1 napisał:

> Myślę że tym razem będzie to również bajecznie łatwa zagadka. Dla jej
      > utrudnienia, ale naprawdę niewielkiego trochę rozwinę pytanie.
      > Pytanie brzmi:
      > Co to są POTERNY?
      > Wskaż choć jedną w istniejących fragmentach budowli fortyfikacyjnych.
      >
      > Czekam na odpowiedzi.
      > Jak już wspominałem, w godzinach rannych trudno jest mi ze względu na pracę
      > obserwować forum, dlatego proszę o takie działanie jak to dziś uczyniła Mm-
      > ka, naprawdę była wspaniała.
      > Pozdrawiam.

Uczycie mnie mili korzystania z internetu i czasami jest efekt (korzystanie
      ze ściągi). Poterna to przejscie pod wałem.

Ale c.d. jest zagadką dla Usersa. Jest to przejscie pod wałem NA KAPONIERĘ
      REWELINU. Co to jest kaponiera rewelinu?

Users ma prawao nas tak pytać, bo jestesmy specjalistami od Zamoscia , w tym
      też od Starego Miasta zamojskiego. Sta dla nas małe piwo te wszystkie :
      podcienia, patia, nadszańce, bastiony, lukarny,reweliny kaponiery... a tym
      bardziej Poterny??? pzdr m
      • users1 Re: Zagadka -Poterny 15.11.03, 17:05
        czuk1 napisał:
        > Uczycie mnie mili korzystania z internetu i czasami jest efekt (korzystanie
        > ze ściągi). Poterna to przejscie pod wałem.
        >
        > Ale c.d. jest zagadką dla Usersa. Jest to przejscie pod wałem NA KAPONIERĘ
        > REWELINU. Co to jest kaponiera rewelinu?
        >
        > Users ma prawao nas tak pytać, bo jestesmy specjalistami od Zamoscia , w tym
        > też od Starego Miasta zamojskiego. Sta dla nas małe piwo te wszystkie :
        > podcienia, patia, nadszańce, bastiony, lukarny,reweliny kaponiery... a tym
        > bardziej Poterny??? pzdr m

Witam
        Po powrocie z pracy zazwyczaj dopiero wieczorem zasiadam do klawiatury.
        Dzisiaj robię to wsześniej bo powód ku temu jest wyraźny. Nie chciałbym, abym
        znowu błędnie odczytał treść tekstu Czuk1.

Zanim odpowiem na postawione mi pytania, pragnę zaznaczyć, że nie jestem
        historykiem, a prowadzenie zagadek traktuję jako wspólną zabawę, gdzie sam się
        również uczę. Lubie historię naszego miasta, a sam często jestem zaskakiwany
        nowymi ciekawostkami. Mieszkam w tym mieście i jego historia mnie interesuje,
        powoduje to, że tym zainteresowaniem pragnę zaszczepić innych. Ilość postów w
        zagatkach wydaje się to potwierdzać.
        Dlatego też nie zamierzam polemizować, czy poterna to furta, czy tylko
        przejście pod wałem. Według mojej informacji poterna jest furtą, która może
        przebiegać pod wałem. Furty jak pisałem służyły głównie dla cywilnego ruchu
        pieszego, co nie przeszkadzało do wykorzytywania ich w celach wojskowych.
        Zamojskie poterny wszystkie przebiegają pod kurtynami, (jak kto woli pod
        wałami - choć określenie wał jest określeniem wysoce nieprecyzyjnym, dla mnie
        kurtyna i wał nie znaczy to samo).
        Cieszę się, że tylko ja mam prawo odpowiedzieć na pytanie czuk1 "Co to jest
        kaponiera rewelinu?" - bo zostało skierowane tylko imiennie do mnie. Nie chcę
        błędnie interpretować intencji pytającego, dlatego też wedle powiedzenia, że
        milczenie jest złotem milczę na ten temat.
        Pytanie rozumię tak, że kaponiera jest częścią rewelinu, lub coś umieszczonego
        na rewelinie.
        Aby odpowiedzieć na to pytanie należy najpierw wyjaśnić, że REWELIN to
        zewnętrzny element fortyfikacyjny najczęściej ziemny sytułowany przeważnie
        przed kurtyną w kształcie odwróconego "V". W Zamościu zachowały sie w niezłym
        stanie dwa reweliny - część parku miejskiego strona północno-zachodnia i
        amfiteatr. Kaponiera to zakryty obiekt fortyfikacyjny prznaczony do prowadzenia
        ognia skrzydłowego w dwóch przeciwległych kierunkach.
        Według mojej wiedzy w tym przedmiocie, a nie jest to wiedza napewno pełna, są
        to dwa odrębne i niezależne od siebie obiekty fortyfikacyjne,
        dlatego też nie zaryzykowałbym powiedzenia kaponiera rewelinu, choć jak
        podkreśliłem na wstępie nie uważam się specjalistą w tym zakresie.
        W związku z tym nie zaryzykowałbym również powiedzenia że poterna jest
        przejściem "na kaponierę rewelinu", jeżeli już to powiedziałbym, że poterna
        jest przejściem "do kaponiery i "lub" rewelinu".

Pozdrawiam.
        • januszx Re: Zagadka -Poterny 15.11.03, 19:21
          Users jak zwykle zajmująco snuje swoje opowieści...jakby od niechcenia, wielki
          talent!
          Ja mam nadzieję w najbliższym czasie także bliżej zapoznać się historią,
          architekturą, zabytkami naszego idealnego miasta. Jak już wczesniej pisałem
          prawdopodobnie będę uczestnikiem kursu na przewodników, pod warunkiem jednak ,
          że zdołam poustawiać sobie, poukładać zgrabnie wszystkie moje sprawy
          gospodarcze w stolyycy:-).
          Także narazie Usersie miły Twoje zagadki z przyjemnością czytam ale jak sadzę
          nie zawsze podołam przy odpowiedziach.
          Czekam zatem na pomoc innych przy kolejnej niezwykle ciekawej zagadce naszego
          kolegi.
          pozdrawiam wieczorową, jesienną porą
          j
        • users1 Re: Zagadka -Poterny 16.11.03, 08:13
          ERRATA!
          users1 napisał:
          > Aby odpowiedzieć na to pytanie należy najpierw wyjaśnić, że REWELIN to
          Oczywiście chodzi o "RAWELIN" a nie "REWELIN"
          Błąd chyba wziął się z ferwofu i sugestii czuk1, bo popytał o REWELIN, a nie
          RAWELIN
          Przepraszam i pozdrawiam
      • users1 Re: Zagadka -Poterny 15.11.03, 17:37
        czuk1 napisał:
        >Sta dla nas małe piwo te wszystkie :
        >podcienia, patia, nadszańce, bastiony, lukarny,reweliny kaponiery... a tym
        >bardziej Poterny??? pzdr m
        Gorzej z tym gdzie mieściła się mykwa, ale to szczegół..............

• czuk1 Re: Zagadka -Poterny 16.11.03, 16:23
          users1 napisał:

> czuk1 napisał:
          > >Sta dla nas małe piwo te wszystkie :
          > >podcienia, patia, nadszańce, bastiony, lukarny,reweliny kaponiery... a tym
          > >bardziej Poterny??? pzdr m
          > Gorzej z tym gdzie mieściła się mykwa, ale to szczegół..............
          >
          >
          > Rawelin. Rawelin. Pomyliłem się. O rawelinie plotę dalej w wątku Słoniczoła.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka