23.08.16, 16:53
Pozwolę sobie dodać wątek o objawach wink Naczytałam się cudów-wianków o wrażliwości na zapachy, zgadze, obezwładniających mdłościach i tysiącu innych "atrakcji" czekających na kobiety w I trymestrze. Tymczasem gdyby nie brak okresu, pewnie nie zauważyłabym, że coś jest "nie tak"... Tak naprawdę jedyne, co wskazuje na stan odmienny to: częste wizyty w toalecie i koszmarne "humory" (przed dokonaniem odkrycia myślałam, że to najgorszy PMS na świecie, depresja albo kryzys małżeński). Ból piersi, lekkie mdłości bez powodu, rozkojarzenie czy kłucie w podbrzuszu miewałam i bez ciąży smile

A jak jest u Was?
Obserwuj wątek
    • malszysz Re: Objawy 23.08.16, 19:41
      Ponieważ to moja druga ciąża wiem czego się spodziewać; na razie jest podobnie jak w pierwszej (jeśli dobrze pamiętam, minęło 10 lat), skurcze macicy, jak przed okresem, mrowienie w piersiach (miałam tak gdy karmiłam piersią), lekka nadwrażliwość na zapachy ale to spodziewam się, że się rozkręci; w pierwszej ciąży mega mnie męczyło i zostało nawet do końca laktacji; poza tym nic.
    • puwen Re: Objawy 24.08.16, 09:34
      Tak naprawdę to wiedziałam, że jestem w ciąży prawie od razu wink Ja bardzo instnsywnie odczuwam wszystko co się dzieje "w środku", więc dokładnie czułam moment zagnieżdżenia, itp. Przełom czwartego i piątego tygodnia to u mnie bóle brzucha jak przy miesiączce, ale intesywniejsze. Teraz już mniej boli, chociaż od czasu do czasu takie uczucie się pojawia. Do tego bolesne piersi i wrażliwość na zapachy.
      • redheadfreaq Re: Objawy 29.08.16, 11:08
        No i chyba skończyło się rumakowanie - wczoraj spałam pół dnia (w związku z czym nie spałam pół nocy), sikam jak nie przymierzając uszkodzony hydrant, a ponad wszystko mdli mnie jak diabli - mam w ustach taki niefajny, "wodnisty" smak. Zaczynam wierzyć, że faktycznie jestem w ciąży wink
    • malinka_w_szkocji Re: Objawy 24.08.16, 20:29
      Całodzienne i całonocne mdłości, wymioty, zawroty głowy, omdlenia, bóle brzucha, nadwrażliwość na zapachy, huśtawki nastrojów. Do tego swędzenie skóry i bolące nogi (tylko w nocy), permanentne zmęczenie (fakt, że nie przespałam 1 całej nocy w ostatnich 8 latach nie pomaga), ciągłe sikanie, zachcianki i wyjątkowo niskie ciśnienie (wczoraj 85/50, dzisiaj 70/42 - oba pomiary w szpitalu). Ale i tak jest lepiej niż w poprzedniej ciąży...
      • czochmora Re: Objawy 25.08.16, 00:00
        Moim głównym objawem była moja najlepsza bratowasmile Dlaczego?
        Po niedzielnym, negatywnym teście straciłam nadzieję i oczekiwałam dziś @, ale bratowa nie dała za wygraną i wręcz kazała zrobić kolejny.. wiec szybka akcja - apteka, test, działam.. czekam.. A po chwili, co widzę? Jedną kreske, ale.. po kolejnych sekundach coraz bardziej widoczna zaczęla się robić drugasmile Trochę nieśmiało lecz pokazała na co ją staćsmile Moja radość była, jest i będzie na maxymalnym poziomie wbrew temu co endokrynolog mi wmawiał, a mianowicie: "Przy takim TSH (ok.6) zajście w ciążę graniczy z cudem lub poronieniem." Jak widać nie każdy doktor nauk medycznych jest jasnowidzemwink
        A teraz zupełnie serio.. senność choć może tylko mi się wydaje ( to moja pierwsza ciąża i to w wieku 31.. no prawie 32 lat ) ale od tygodnia nie wstawałam wcześniej niż ok.10, a zawsze "rannym ptaszkiem" byłamsmile plus dolegliwośći jak na @, ale jednak mniej dokuczliwe.
        Co dalej to się okaże..
        smile
    • muszka_tse_tse Re: Objawy 26.08.16, 08:38
      Moje jedyne objawy to brak apetytu i senność. A najgorzej jest, gdy burczy w brzuchu i czuję, że coś bym sobie zjadła, ale nie wiem co...
    • peepy Re: Objawy 26.08.16, 18:02
      u mnie, trzecia ciąża i te same dolegliwości - całodzienne nudności, wilczy apetyt, zmęczenie (śpię gdy syn ma w dzień drzemkę), częstsze wizyty w toalecie, ból sutków... eh byle do końca I trymestru wink
      • czochmora Re: Objawy 27.08.16, 20:24
        Dziewczyny! Czuję się źle jak przy @uncertain W związku z tym pytanie: czy Was też tak boli podbrzusze? U mnie to początek dopiero, bo zaledwie 5 tydzień, a że jestem pierwiastką to obawy mam wielkieuncertain
        • peepy Re: Objawy 27.08.16, 21:57
          czochmora wydaje mi się że to jest ok - bóle podbrzusza są zwykle normalne na początku ciąży, macica rośnie, niepokoić Cię powinnien silny permanentny ból i krwawienie. Ja miałam podobne objawy przy I i II ciąży też tak w okolicach 1/2go mca. Jct dzwoń do swojego gina.
        • redheadfreaq Re: Objawy 27.08.16, 22:53
          Nie boli. Podkłuwa, czasem ciągnie, ale nie boli. Zanim się zorientowałam, że jestem w ciąży, owszem - miałam kilka takich dni, że byłam pewna, że okres pojawi się lada moment, bo tak bolało. Nie pojawił się. U mnie też pierwsza ciąża i też jestem zdygana, z tym, że u mnie jakiekolwiek objawy można policzyć na palcach jednej ręki i zastanawiam się, czy to aby na pewno dobrze...
          • czochmora Re: Objawy 28.08.16, 16:16
            Podkłuwa czy ciągnie to jednak ból, ale dziś już zdecydowanie lepiejsmile Chociaż wczoraj naprawdę się wystraszyłam.. Za to dziś kolejny objaw, moje sutki krzyczą: nie dotykać!!! Ciekawe cóż jeszcze na mojej drodze? Do gina wybieram się 8.09 chyba, że coś mnie znowu spotka co wywoła obawy. A jutro endokrynolog..
            • puwen Re: Objawy 29.08.16, 10:49
              Ja mam cały czas takie bóle jak przy miesiączce. I w pierwszej ciąży też tak miałam przez I trymestr. To chyba norma smile
              • peepy Re: Objawy 30.08.16, 16:16
                dziewczyny każda z nas jest inna i każda ma innego rodzaju dolegliwości np. moja teściowa (sympatycznie wink ) zdziwiona co ja taka struta chodzę - ona w ogóle nie miała żadnych "uroków" I trumestru poza brakiem miesiączki .
    • maj_a25 Re: Objawy 07.09.16, 21:42
      U mnie senność, zmęczenie, nerwowość i nudności. Pierwsza ciąża była bezobjawowa
    • agusiatko24 Re: Objawy 16.09.16, 09:19
      Ja nie jestem stworzona do bycia w ciazysmile. Zawsze powtarzalam ze trzecia ciaza mnie zabije-ale jeszcze zyjesmile
      Od 4 tyg mdlosci, brak apetytu i mega slinotok. Leżalam w lozku z kubkiem i plulam. Kazada proba przelkniecia sliny powodowala odruch wymiotny.Przez 10 tyg jadlam tylko tosty z serem,serek homogenizowany i budyn malinowy.Nic wiecej mi nie wchodzilo.Lodowke i cala kuchnie omijalam z daleka, wszystko mi smierdzialo. Czulam sie koszmarnie, ale od 3 dni wracam do normalnosci, nawet kawe dzisiaj wypilamsmile jest juz naprawde niezle-magiczny 13 tydziensmile
      • madlennn1 Re: Objawy 27.09.16, 23:35
        Ile może wytrzymać kobieta? Ojj, bardzo dużo.. Zaczęłam 9tc, a od 4tyg. siedzę w domu.. Począwszy od zapachów (wszystkich!), przez brak apetytu, nudnośći i cofki (jak dobrze idzie to tylko powietrzem), a kończywszy na przeziębieniu i zawalonych zatokach.. Choróbsko odpuściło, ale cofki i brak apetytu wciąż.. do tego doszła bezsenność, a za tym idą moje łzy z bezsilności sad Czuję się fatalnie.. kiedy już jeden dzień lepiej się zaczyna to mdłości robią psikusa i przychodzą porą wieczorną, tak jak teraz.. Czy ten 13tc przyniesie jakieś polepszenie? uncertain
    • muszka_tse_tse Re: Objawy 29.09.16, 08:01
      A mnie od 1,5 tygodnia męczy kaszel i katar. Byłam u lekarza, mam niewielkie zapalenie oskrzeli. Jeśli do jutra kaszel się nie zmniejszy, mam brać antybiotyk.
      Dzisiaj skończył się 11 tydzień, a ja nadal mam odruch wymiotny i mdłości. Najgorzej jest, gdy gotuję obiad, rodzina jest "mięsna", a mnie na samą myśl o mięsie cofa...
      • zkarolina26 Re: Objawy 29.09.16, 20:42
        Ja nie jestem w stanie gotowac oczywiscie sie staram ale nie zawsze jestem w stanie skonczyc. Jestem mega senna moge spac i spac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka