Dodaj do ulubionych

Problemy z tarczycą

29.08.16, 17:00
Dziewczyny! Czy któraś z Was ma problemy z tarczycą? Niedoczynność/nadczynność? Czy badacie poziom TSH FT3, FT4, AntyTPO?
Obserwuj wątek
    • redheadfreaq Re: Problemy z tarczycą 30.08.16, 07:04
      Ze względu na różne objawy lekarze podejrzewali problemy, na szczęście TSH mam w normie (1,9 z groszami, norma chyba do 4)
      • czochmora Re: Problemy z tarczycą 30.08.16, 08:17
        Norma jest od 0,35 - 4,49, a najkorzystniejszy poziom w I trymestrze jest 0,1 - 2,5, a ja mam 3,5 i już mój gin przez tel zalecił większą dawkę. W czwartek rano robię wyniki i o 21.30 mam wizytę.. Żyję w ciągłym strachu, bo tyle się naczytałam, że.. Jednym się pocieszam, że u mojej mamy jakieś 15 lat temu zdiagnozowano niedoczynność, ale jak się okazało miała z nią problemy już jako pierworódka ponieważ z każdą z 3 ciąż była na podtrzymaniu tylko, że w latach 70tych i 80tych nikt nie zwracał na to uwagi, a kiedy skarżyła się na bóle brzucha to odpowiadano jej: Musi boleć! Starszy z braci urodził się miesiąc wcześniej z maleńka dziurką w serduszku, ale wyrósł z niego "chłop jak dąb", drugi na 100 zdrowy i ze mną też zawsze było wszystko ok - prócz problemów z tarczycą, które w sumie zdiagnozowano u mnie w marcu tego roku, ale teraz już też wiem, że trwa to o wiele dłużej.. Byle do czwartku! smile Zresztą jak pisałam wcześniej, pozytywne myślenie to połowa sukcesu smile
    • victoria1985 Re: Problemy z tarczycą 30.08.16, 08:08
      Ja mam tsh na poziomie 3 i to jest powyżej normy.
      W ciąży tsh nie powinno być wyższe niż 1.9 . Musze być pod opieką endo i robić badania co Mc i koniecznie jod 100 i eutyrox 25. Nastraszyl mnie endo żeby tego bardzo pilnować bo przez tarczyce są często poronienia lub wady płodu
      • czochmora Re: Problemy z tarczycą 30.08.16, 08:25
        Ja co tydzień robię wyniki od kiedy się dowiedziałam, że mam problemy z tarczycą i dopiero od miesiąca mam 3,5 dlatego ciąża była dla mnie mega zaskoczeniem, bo przeważnie nie dochodzi do niej.. Na tą chwilę jestem tylko pod opieką gina ( to nie są tacy sami ginekolodzy co kiedyś, oni specjalizują się w endokrynologii ) ponieważ mój endo straszyła mnie tylko, że nie zajdę w ciążę!!( a zaszłam za 1 razem i tylko raz z moim M się przytulaliśmy w kulminację jajeczkowania ), że zaraz poronię.. a przecież należy odpowiednio dobrać hormony, bo co 4 kobieta ma problemy z tarczycą - do dziś brałam pół tabletki Euthyrox N137, bo inne były za słabe, a teraz na przemian cała i pół.. Po czwartkowych wynikach już będzie jakiś wynik więc się okaże..
        • victoria1985 Re: Problemy z tarczycą 30.08.16, 08:30
          To może zmień po porostu endo . Ginekolog to ginekolog może coś tam wiedzieć ale chyba nie chcesz sprawdzać czy na pewno ma odpowiednią wiedzę na swoim dziecku . Ciąża przy wysokim tsh to nie jakiś wyczyn , wyczynem dopiero będzie ja utrzymać i do tego jest dobry endo potrzebny ,który dobierze idealnie leki .
          • czochmora Re: Problemy z tarczycą 30.08.16, 08:43
            Ale to ginekolog ze specjalizacją endokrynologiczną więc nie wiem czy szukać dalej kolejnego, który znowu mnie będzie straszył zamiast uspakajać i robić co w jego mocy by wszystko się dobrze skończyło? W czwartek zrobię badania i skonsultuje je z moim ginem, a następnie z innym endo..
            • victoria1985 Re: Problemy z tarczycą 30.08.16, 15:55
              Że jak???
              nie może być ginekolog ze specjalizacja z endokrynologi i być jeszcze położnikiem. Wiem bo sama przed ciążą poszłam do ginekologa-endokrynologa z myślą że potem będzie prowadzić mi ciążę . Powiedział ze nie ma takiej opcji, on może prowadzić mnie jedynie pod względem hormonów ,
              ale musze sobie znaleźć ginekologa ze specjalizacja położnik lub po prostu położna do prowadzenia ciąży .
              A co Ci zapisał ? Czy przyjmujesz jod ?
              • czochmora Re: Problemy z tarczycą 30.08.16, 16:04
                Tyle ile ludzi tyle "prawd"wink Wizyte mam w czwartek.. Mój endo, jeden i drugi zabraniali jod, a czy gin go wprowadzi to się okaże.Nie wiem czy wiesz, ale teraz gonekolodzy są specjalizowani w endokrynologii, bo jedno ma z drugim związek. Porozmawiaj z Panią www.gabinet-grzeskowiak.pl/kontakt.html, a dowiesz się ciut więcejsmile
                • victoria1985 Re: Problemy z tarczycą 30.08.16, 17:22
                  Ta Pani nie jest ginekologiem tylko endokrynologien ktora zajmuje aie NAPROTECHNOLOGIĄ czyli na podstawie naturalnej obserwacji cyklu pomogą zachodzić w ciążę coś jak kalendarzyk małżeński w dużym uproszczeniu .
                  Ginekolodzy są z różnych dziedzin szkoleni tak samo jak internisci tylko jeśli się ma problem to chodzi się do eksperta a nie do osoby która coś tam miała o tym na studiach.
                  • czochmora Re: Problemy z tarczycą 30.08.16, 17:40
                    Każda z nas ma swoje zdanie i niech tak zostaniesmile
                    • kami-84 Re: Problemy z tarczycą 31.08.16, 22:20
                      Czochmora sorry? Czy Ty jesteś trolem internetowym czy masz 18 lat i życia jeszcze nie poznalas... Victoria dobrze ci pisze a Ty wymyślasz jakieś farmazony. Mam hasi teraz druga ciąża. Mój gin (wielkiej slawy lekarz) co miesiąc pyta co z tarczyca co endo, nawet diagnozy każde od niego czyta. A wiesz dla czego? Bo jest wysokiej klasy poloznikiem i dla niego ważne jest nie tylko zajście w ciaze ale i jej szczęśliwe donoszenie a w efekcie urodzenie ZDROWEGO dziecka. I ma świadomość że są specjaliści w innych dziedzinach z którymi trzeba się liczyć. Bo jak mówi stara reklama. Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Może warto pomyśleć o konsultacji u innego ginekologa. Bo mnie na pewno napiszesz ze bzdury gadam. Więc nawet nie będę Ci pisała o tym ze dziecko może urodzić się chore lub możesz urodzić wczesniaka. To dopiero początek ciąży! Ogarnij się i dbaj o Was kobieto.
                      • madlennn1 Re: Problemy z tarczycą 02.09.16, 00:54
                        Dziewczyny spokoj!!! Mnie takze prowadzil tylko ginekolog i moja przyjaciolke takze i mamy piekne, zdrowe dzieci! Wiec przestancie sie zachowywac jak alfa&omega!! Madrzejsze od lekarza jestescie? A moze to Was zbednie faktygowano do dwoch? Co wiecej, moj gonekolog mial wiecej takich przypakow i kazdy zakonczyl sie szczesliwie wiec zastanowcie sie nad soba i swoim "trolowaniem" smile Zreszta, nawet jesli endokrynolog zmieni tabsy to i tak ok 3-4 tyg.kiedy tsh zacznie sie normowac.
                      • madlennn1 Re: Problemy z tarczycą 02.09.16, 01:50
                        Zresztą nie tylko TSH jest wazne, ale FT3 i FT4 takze. I kiedys obe sa w normie to takie podwyzszone tsh nie jest zagrozeniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka