e_le_n_a 29.06.17, 12:44 Jak Wasze wymazy? Ja mam to badziewie i im bliżej tym bardziej zaczynam świrować że nie zdążą mi podać tego antybiotyku.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
martishia7 Re: paciorkowiec 29.06.17, 13:48 Szczęśliwie ujemny, ale ponieważ obawiałam się tego tematu, to rozważałam różne aspekty zagadnienia, czytałam trochę, i serio, nie taki diabeł straszny. Największe szanse na infekcję są wtedy, gdy porod zaczyna się od odejścia wód - dziecko nie jest osłonięte i bakterie mają czas na kolonizację. A w takiej sytuacji nie ma praktycznie szans, żeby Ci nie zdążyli podać antybiotyku. Z dużą dozą prawdopodobieństwa takiej opcji zdążysz przyjechać, antybiotyk Ci podadzą kilka razy i jeszcze będą chcieli popychać poród oxy. jeżeli zaś zacznie się od odejścia wód i pójdzie migiem - mniejsze szanse na infekcję. Dopóki wody nie odeszły/nie sączą się - dziecko jest bezpieczne. A tak na marginesie, nie wiem czy wiesz, ale Polska jest jednym z niewielu krajów gdzie przesiewowo bada się GBS i profilaktycznie leczy śródporodowo. W większości krajów wychodzi się z założenia, że ryzyka są na tyle nisko prawdopodobne, że to się zwyczajnie nie opłaca... Odpowiedz Link
mileczkowa Re: paciorkowiec 29.06.17, 14:45 Przy drugiej ciąży wykryto u mnie ten szajs. Poród zaczął się odejściem wód, pojechałam do szpitala, juz przy skurczach podali antybiotyk w kroplówce, po porodzie Małemu badali CRP, ale wszystko ok :) Teraz gin pobrał wymaz, wyniki na następnej wizycie za tydzień, ale pewnie znowu będzie ta sama akcja :( Odpowiedz Link
madzia608 Re: paciorkowiec 03.07.17, 23:27 A ile wcześniej to zrobić? Miesiąc przed? Czy jak nawet teraz by mi wyszło ujemnie, to jeszcze do porodu mogę to złapać? jak to się przenosi? Odpowiedz Link
martishia7 Re: paciorkowiec 04.07.17, 00:42 Tutaj jest wszystko ładnie wyjaśnione: mamaginekolog.pl/gbs-co-to-takiego/ Standardowo wymaz ok 37tc się robi. Lekarz prowadzący powinien o to zadbać. Odpowiedz Link