Dodaj do ulubionych

Migdały-bezdech, chrapanie

02.03.18, 08:36
Syn ma 4 lata. Po infekcjach przedszkolnych zostały wielkie boczne migdały i 3 powiększony. Doszedł niedosłuch, chrapanie , bezdechy. A że u niego jest problem z całą buzią (otwarta bo obniżone napięcia), jezyk między zębami dopiero uruchomił się po 3 urodzinach i problemy z mową-afazja więc wszyscy:2 laryngologów, logopedzi, pediatra mówili o wskazaniach do usunięcia 3 i podciącia bocznych. Ostatecznie był usunięty 3 migdał bez podcięcia bocznych, drenaż uszu i podciącia języka(4 m-ce temu). Do przedszkola wrócił po miesiącu. Zaczęły się infekcje . Więc boczne są cały czas powiększone, bezdechy i chrapanie(ale już nie gardłowe tylko nosowe bo ma aktualnie obrzęk śluzówki nosa) i oddech lorda Vedera. Nie wrócił mu lepszy apetyt ani mowa nie poszła do przodu. Przez obrzęk śluzówki i te migdały neurologopeda i rehabilitant, pracujący z nim nad mięśniami twarzy i mową mają dalej problem.
Póki co ma leki na obrzęk śluzówki, migdałów i obkurczenie migdałów oraz przeciwhistaminowy.
Anybiotyk miał przez te 4 lata 2 razy (razy po usunięciu 3 migdałą jak wszystkie dzieci z oddziału) i ostatnio po paciorkowcu.
Chcę jutro zrobić wymazy z migdałów, nosa i gardła. Macie podobne doświadczenia albo pomysły co zrobić z tym oddchyaniem bo to błedne koło uncertain Buzia otwarta więc lecą wirusy do gardła. Zamknąć się jej nie da bo mogdały i obrzęk nosa sad O tym jak się męczy w nocy nie mówie sad
Obserwuj wątek
    • mania805 Re: Migdały-bezdech, chrapanie 02.03.18, 09:20
      A czemu przy usunięciu trzeciego migdała nie przycięli bocznych? Moje dziecko miało stykające się boczne migdałki i ładnie je przycięli. Po kluchowatej mowie, problemach z przełykaniem jedzenia, chrapaniem i bezdechach oraz notorycznych infekcjach nie ma śladu. Miało wtedy niecałe 3 latka. My zabieg robiliśmy prywatnie, więc metodą jakąś przy użyciu lasera, która od razu zamykała naczynia krwionośne i nie było powikłań.
      Potem przeszliśmy 3 miesięczną kurację Entitisem i całe szczęście dziecko przestało prawie chorować.
      • takamania Re: Migdały-bezdech, chrapanie 02.03.18, 11:48
        mania805 napisała:

> A czemu przy usunięciu trzeciego migdała nie przycięli bocznych?
        Bo boczne się nie stykały
    • berdebul Re: Migdały-bezdech, chrapanie 02.03.18, 10:43
      Nawilżać powietrze, schłodzić sypialnię, inhalacje, dużo płynów. Leki na obkurczenie śluzówek są mocno wysuszające, a to sprzyja infekcjom.
      • takamania Re: Migdały-bezdech, chrapanie 02.03.18, 11:48
        berdebul napisała:

> Nawilżać powietrze, schłodzić sypialnię, inhalacje
        Nic nie pomogło sad Mamy tak zimno w sypialni,że albo śpi syn z mężem albo ja w polarze bo mnie tak trzepie sad
        Z nawilżaczem czy bez efekt ten sam. tak samo z inhalacjami
    • alpepe Re: Migdały-bezdech, chrapanie 02.03.18, 10:56
      Ja to bym w kwestii mięśni młodemu kupowała gumy do żucia, jeśli by lubił, bo tam jest też problem z muskulaturą, jak rozumiem, niech żuje jak krowa na pastwisku. Co do chrapania i zatkanego nosa, kiedy moje córki miały z tym problem, bo mocny katar i mocny obrzęk, to jak nic nie pomagało, wieszałam u wezgłowia zmoczony ręcznik i to nawilżenie pozwalało dziecku jako tako przetrwać noc, ale nie były to takie problemy, jak opisujesz.
      • takamania Re: Migdały-bezdech, chrapanie 03.03.18, 17:57
        alpepe napisała:

> Ja to bym w kwestii mięśni młodemu kupowała gumy do żucia,
        Żeby on chciał sad nic co jest gumą,żelką nie bierze do ust z resztą masy innych słodyczy klejących też nie. Jak trzeba było uruchomić -wyciągnąć -język to uczyliśmy lizac lody bo też nie chciał.
        U nas proste rzeczy czasami urastają do mega problemów uncertain
    • muchy_w_nosie Re: Migdały-bezdech, chrapanie 02.03.18, 11:58
      Syn miał powiekszone migdały, chyba nadal miewa, ale nie chorował, miał bezdechy czasami jego wygląd nie sugerował problemów, nie chrapał też. W ciągu 2 lat był leczony 2 razy, jakimiś lekami psikanymi do gardła 2 rodzaje i syropem, każda kuracja trwała około miesiąca. Już po pierwszym tygodniu bezdechy minęły i nie wróciły. Migdały nie wycinane.
    • miodowa2 Re: Migdały-bezdech, chrapanie 02.03.18, 11:58
      Podobne problemy u mojego syna skończyły się wycięciem wszystkich trzech dziadów w wieku prawie 6 lat (w wieku 3 lat miał tylko trzeci wycięty - nic to nie dało). Teraz ma prawie 13 lat i trudno w to uwierzyć, ale od momentu wycięcia wszystkich i założeniu drenów, chłopiec nic a nic nie choruje, ani dnia nie opuścił zajęć w szkole, a jest już w szóstej klasie. Oczywiście dostaje jakiś tran, dbamy o dietę.
      Zapewniam Cię, przeżywaliśmy to, co Wy.
      • johanka79 Re: Migdały-bezdech, chrapanie 02.03.18, 12:49
        dokładnie mój tez chrapał, oddychał przez buzię i miał kłopoty ze słuchem. Pomogło usunięcie wszystkich migdałów, już 2 lata mamy spokój.
      • takamania Re: Migdały-bezdech, chrapanie 03.03.18, 17:58
        miodowa2 napisała:

> Podobne problemy u mojego syna skończyły się wycięciem wszystkich trzech dziadó
        > w w wieku prawie 6 lat

To nie pocieszyłaś uncertain
        • karme-lowa Re: Migdały-bezdech, chrapanie 03.03.18, 22:37
          U nas to samo. Usunęli migdały, boczne tylko podcięli i problem nadal był. Potem migdały odrosły, chrapanie, bezdech itp.
          Usunelismy drugi raz, ale już wszystko (boczne też). Okazało się, że to był ostatni dzwonek, a migdały z tyłu były całe zaropiałe.
    • mamalgosia Re: Migdały-bezdech, chrapanie 03.03.18, 23:14
      Polecam krople srebrowe. Na recepte. Poszukaj - lata temu pisalam o tym na jakims zdrowotnym forum. Wiele dzieci uratowaly te niemalze archaiczne krople
      • mamalgosia Re: Migdały-bezdech, chrapanie 03.03.18, 23:19
        PROTARGOL
        • takamania Re: Migdały-bezdech, chrapanie 03.03.18, 23:33
          mamalgosia napisała:

> PROTARGOL

Mamy z lekarzem w obowdzie bo narazie ma zestaw spray na obrzęk (to jest tez winowajca tego chrapania)+inhalacje+l. przeciwhistaminowy+imunotrofina(sama prę m-cy temu nie dała rady uncertain ale zobaczymy w połączeniu z tymi 2). Chwilowo jakby chrapanie mniejsze i bezdechy krótsze.
          Dziaj zrobiłam wymaz z tych migdałów i nosa.

Co do usunięcia to swoje usuwanie wspominam koszmarnie. A byłam pełnoletnia sad Z resztą wyrywanie wenflonu z przez syna w szpitalu , niemożność utrzymania go po narkozie i niechęć do papek też nie będzie ułatwiać decyzji.
          >
          • mamalgosia Re: Migdały-bezdech, chrapanie 04.03.18, 00:16
            Nas protargol uratowal przed usuwaniem
    • takamania Re: Migdały-bezdech, chrapanie 13.03.18, 14:34
      Dziewczyny no nie wiem co już robić. Po inhalacjach, leku przechiwhistaminowym i spray na obrzęk nosa nie ma chrapania i bezdechów przez gardło, tzn. jak oddycha w nocy ustami to tego nie ma. Jak zasypia i oddycha prawidłowo nosem(coś co ćwiczy z neurologopedą) zaczynają się bezdechy. W dzień starcił ten świszczący oddech lorda veydera , pojawia się czasami. Otolaryngolog kazał po leczeniu wrócić w maju.
      Aha wymaz z migdałów i nosa ok. Jest nosicielem pneumkowów-był szczepiony. W nosie. W migdałach nic.
      Chce poszukać innego larynogologa (za radą pediatry) . Znalazłam takiego ze specjalizacją alergologa? Co dalej?
      • takamania Re: Migdały-bezdech, chrapanie 16.03.18, 08:11
        Po wizycie boczne do wycięcia uncertain Czy jeśli nie ma już 3 to protagol może coś zmienić?
        • lucky80 Re: Migdały-bezdech, chrapanie 16.03.18, 09:01
          Dziewczyno, przestań się już męczyć i dziecko tymi lekami. Większość Ci tu pisze, że bez kolejnego zabiegu na te boczne migdały niewiele się poprawi..
          Piszę to ja - matka dziecka, które w wieku 4 lat miało zabieg (usunięcie 3 migdała, podcięcie bocznych, drenaż ucha). Od tamtej pory - jak ręką odjął i córka nie choruje wcale. Nie że mało - wcale!
          • takamania Re: Migdały-bezdech, chrapanie 16.03.18, 09:22
            A nie nie, decyzja podjęta. Poszliśmy do laryngologa, który powiedział to samo (z tymi . Ale terminu na boczne nie dostaniemy na jutro.Z reguły czeka się kilka m-cy. Jakoś musi spać i oddychać do tego czasu. A oprócz tego ma obrzęk śluzówki nosa.
            • ela.dzi Re: Migdały-bezdech, chrapanie 16.03.18, 11:50
              U nas to samo - wycięcie trzeciego migdała, drenaż i podcięcie bocznych - od razu lepiej. Zabieg rok temu, dziecko praktycznie nie choruje, śpi z zamkniętą buzią, nie słychać go jak śpi, mówi więcej dosłownie od momentu zabiegu, nie ma płynu w uszach, nie ma kataru i generalnie jest ogromna poprawa.
              • takamania Re: Migdały-bezdech, chrapanie 16.03.18, 12:45
                ela.dzi napisał(a):

> U nas to samo - wycięcie trzeciego migdała, drenaż i podcięcie bocznych - od ra
                > zu lepiej. Zabieg rok temu, dziecko praktycznie nie choruje, śpi z zamkniętą bu
                > zią, nie słychać go jak śpi, mówi więcej dosłownie od momentu zabiegu, nie ma p
                > łynu w uszach, nie ma kataru i generalnie jest ogromna poprawa.

A no własnie u syna tylko 3 i drenaż bo boczne ponoć źle wówczas nie wyglądały(miesiąc przed zabiegiem siedział w domu sad ). Własnie sprawdziłam przed 3 migdałm protagl był na liście od laryngologa
      • black-cat Re: Migdały-bezdech, chrapanie 16.03.18, 18:00
        U jednego z moich pacjentów winnym okazało się mleko i produkty mleczne. Alergia w testach wyszła za czwartym podejściem. Przez rok miał bardzo ścisłą dietę (wykluczone nawet śladowe ilości), opieka dietetyka, po roku alergolog powoli zaczęła wprowadzać śladowe ilości.
    • pcstud01 Re: Migdały-bezdech, chrapanie 02.03.19, 00:41
      A czy rozmawiała pani może z pulmonologiem? Bezdechy są niezmiernie niebezpieczne, a laryngolodzy mają to do siebie., że najchętniej by "wycieli" co się da i jedne kłopoty przechodzą w drugie. Być może warto zastosować CPAP? To ma tą zaletę, że objawy znikną z dnia na dzień, a dzieci bardzo dobrze znoszą tą terapię i często po czasie "wychodzą" z bezdechu. Zapraszam na mojego bloga www.cpapblog.pl - znajdzie tam Pani dużo informacji na ten temat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka