Dodaj do ulubionych

[OT] nowe standardy poezji patriotycznej

22.04.10, 19:26
vel kolejne echa Smoleńska.

"Ojczyzna jest w potrzebie - to znaczy:

łajdacy Znów wzięli się do swojej odwiecznej tu pracy

(...) To co nas podzieliło - to się już nie sklei,

Nie można oddać Polski w ręce jej złodziei

Którzy chcą ją nam ukraść i odsprzedać światu

Jarosławie! Pan jeszcze coś jest winien Bratu!

Dokąd idziecie? Z Polską co się będzie działo?

O to nas teraz pyta to spalone ciało

I jest tak że Pan musi coś zrobić w tej sprawie

Niech się Pan trzyma - Drogi Panie Jarosławie" - pisze w
opublikowanym przez "Nasz Dziennik" wierszu Rymkiewicz.

nie uważacie, że to piękne i natchnione.....zwłaszcza ta fraza o
spalonym ciele...jako lekarz mający dość często styk z oparzonymi
czytając to wzruszyłem się tak, że niemal poczułem ten znajomy
swąd...........
Piękne, naprawdę piękne....może zrobić z tego hymn kampanii
wyborczej kandydata PiS? Z jakimś przekonującym klipem w tle.....
Obserwuj wątek
    • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 22.04.10, 19:30
      Czytalam pare godzin temu na ktoryms portalu, zgroza.
      • verdana Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 22.04.10, 19:37
        To juz chyba demencja autora. Serio.
    • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 22.04.10, 20:05
      Kiedy czytałam ten wątek, z telewizora wyskoczył mi Pospieszalski,
      informując, że ludzie głosowali zniczami, ale ktos może chcieć
      zabrać im to święto.
      Nie sądziłam, że Rymkiewicz popełni coś takiego...
    • the_dzidka A Wolskiego czytali, a? 22.04.10, 20:32
      "Na śmierć prezydenta

Mediom

Prawdę mając na ustach, a kłamstwo w kieszeni,
      będąc zgodni ze stadem, z rozumem w konflikcie,
      dzisiaj lekko pobledli i trochę stropieni,
      jeśli chcecie coś zrobić, to przynajmniej milczcie!

Nie potrzeba łez waszych, komplementów spóźnionych
      Waszej czerni, powagi, szkoda słów, nie ma co,
      dzisiaj chcemy zapomnieć wszystkie wasze androny
      wasze żarty i kpiny, wylewane przez szkło.

Bo pamięta poeta, zapamięta też naród
      wasze jady sączone, bez ustanku dzien w dzień.
      Bez szacunku dla funkcji, dla symbolu, sztandaru...
      Karlejecie pętaki, rośnie zaś Jego cień!

Od Okęcia przez centrum, tętnicami Warszawy.
      Alejami, Miodową i Krakowskim Przedmieściem
      jedzie kondukt żałobny, taki skromny choć krwawy.
      A kraj czuje - prezydent znowu jest w swoim mieście

Jego wielkość doceni lud w mądrości zbiorowej.
      Nie potrzeba milczenia mącić fałszu mdłą nutą
      Na kolana łajdaki, sypać popiół na głowę
      Dziś możecie Go uczcić tylko wstydu minutą!

Marcin Wolski"
      • melmire Re: A Wolskiego czytali, a? 22.04.10, 20:35
        Zwlaszcza "jegocien" ladny :)Troche kojarzy mi sie ze nacudjanasza, i Cecylia
        Sniegocka :)
      • ginny22 Re: A Wolskiego czytali, a? 22.04.10, 20:52
        Czytałam czas jakiś temu, do dziś trwam w podziwie. Tuwim XXI w. się
        znalazł...
      • nikadaw1 Re: A Wolskiego czytali, a? 23.04.10, 13:18
        warto dodać że Wolski naśladuje Tuwima:
        www.wiersze.annet.pl/w,,6157
        mam jednak wrażenie, że wiersz Tuwima jest ździebko lepszy.

można przypomnieć też, że to Wolski zrobił z Kaczyńskich dwa prześmieszne
        chomiki (Polskie zoo)
      • anutek115 Re: A Wolskiego czytali, a? 23.04.10, 20:53
        the_dzidka napisała:

Ja dopiero co przeczytałam, i tkwię w stuporze.

Jedno wiem, że ten wers:
        > jedzie kondukt żałobny, taki skromny choć krwawy.

pożyczę sobie na, że to tak ujmę, własny użytek. No cudo po prostu, grafomania
        rules!
    • rozdzial43 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 22.04.10, 20:39
      bat_oczir napisał:

> nie uważacie, że to piękne i natchnione.....

Piękny i wstrząsający ów utwór dramatyczny jest wielkim monologiem zrozpaczonego
      podmiotu lirycznego, zawierający w sobie elementy miłości, rozpaczy oraz
      przestrogi, które porządkują chaos przeżyć nas, czytelników, sprowadzając ku
      właściwej refleksji i głębi przeżycia wewnętrznego.

Autor pięknego tego i wstrząsającego utworu jawi się odbiorcom jako człowiek
      osamotniony, wyobcowany ze społeczności, wyższy ponad przeciętność, zbuntowany
      wobec otaczającej go rzeczywistości, a równocześnie mający poczucie misji
      objawienia nieznanych tajemnic.

Piękny ów i wstrząsający utwór dramatyczny reprezentuje niepodważalne
      humanistyczne wartości i niepodważalną prawdę.

Piękny ten utwór winien zostać wciągnięty na listę obowiązkowych lektur
      szkolnych. Można się nawet pokusić o postulat zastąpienia tym dziełem takie tam
      lichutkie - jak się dziś okazuje - "Bema pamięci żałobny rapsod" czy inne jakieś
      "Treny" czy coś.

;))
      • jota-40 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 22.04.10, 23:22
        Piękne to, bardzo piękne i wzruszające zaiste. Wysnute, można by rzec, z głębi
        kochającego i wrażliwego serca. Ale wszak nie dziwi nas to wcale, albowiem
        mistrz Jarosław Rymkiewicz napisał takie oto wielkopomne słowa w 2004, jeszcze
        przed chlubnym czasem Pospieszalskiego i Wildsteina w TV:

"Telewizja ma w sobie coś z króla Midasa - tyle że czego się dotknie, zamienia
        się nie w złoto, lecz w gówno. Ten rodzaj kłamstwa wydaje mi się zresztą niezbyt
        ważny, ponieważ jest oczywiste, że telewizja kłamie. Ważniejsze i ciekawsze jest
        kłamstwo tych, którzy - opisując Polskę - nie bardzo wiedzą, że kłamią. To
        kłamstwo bierze się stąd, że to, co nazwał pan polską rzeczywistością, opisywane
        jest z perspektywy warszawskich czy krakowskich elit, a więc z perspektywy
        ludzi, którzy o życiu polskim -o jego wielkich głębiach, wielkich tajemnicach,
        ale także o jego widzialnych obrazach - wiedzą bardzo mało albo nie wiedzą nic.
        [...]
        To jest kraj rządzony przez różne kliki, koterie, mafie, gangi i grupy
        biznesowe. Ale to jest tylko powierzchnia - a ci wszyscy mafiosi, gangsterzy,
        prezesi, ministrowie, bankowcy i profesorowie także nie bardzo wiedzą, co jest
        pod spodem, pod nimi. Pod spodem jest zaś system - to, co pozwala utrzymywać w
        jakim takim porządku i posłuszeństwie czterdzieści (prawie) milionów Polaków. Co
        to jest ten system, nie bardzo wiadomo. Pan jest z Krakowa, więc zrozumie pan
        moją metaforę. To jest coś w rodzaju Smoka Wawelskiego, który siedzi w jamie.
        Przydałby się szewczyk Dratewka."

No. To już wszystko jasne, nieprawda.

• andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 06:30
      O ile pamiętam podobne dokonanie poetyckie, tyle że skierowane pod adresem
      całkiem innych polityków ma w swoim dorobku wielu naszych twórców.
      Niektórzy po prostu chcą zaistnieć, a że nie potrafią inaczej więc chwytają się
      różnych sposobów.
      Zwłaszcza jeżeli tą formą zaistnienia jest "dowalenie" tym ktorzy posiadają inne
      poglądy niż moje. Dotyczy to wszystkich, zarówno tych z lewa jak i z prawa ,
      chociaż w ostatnich latach zwłaszcza zwolenników tezy podniesionej do rangi
      dogmatu - wszystko co w Polsce złe jest związane z nazwiskiem Kaczyński
      No, ale jak to u nas jednych wypada opiewać, a innych już nie bardzo - zamiast
      więc spuścić zasłonę milczenia lepiej debatować nad czymś o czym jutro nikt nie
      będzie pamiętał nawet.
      • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 07:36
        Jak rozumoiem, to zarzut do forumowiczow?
        • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 10:11
          nie, to po prostu kolejna prezentacja Andrzeja z cyklu "jak ładnie zamknąć oczy
          i uszy, kolekcja wiosna 2010" :)
          • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 16:33
            bat_oczir napisał:

> nie, to po prostu kolejna prezentacja Andrzeja z cyklu "jak ładnie zamknąć oczy
            > i uszy, kolekcja wiosna 2010" :)

Całkiem słuszna diagnoza. Ktoś kiedyś po przegranym wyborach powiedział - że
            naród nie rozumie słusznej idei i trzeba go edukować .
            • tygrys2112 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 17:00
              Moim zdaniem sformułowanie "słuszna idea" jest jednak dość
              niezręczne. Idei jest wiele, trudno powiedzieć czy któraś jest
              naprawdę słuszna. Poza tym najwięcej krwi w historii przelało się w
              imię różnych idei - obojętnie czy były religijne, czy świeckie, czy
              patriotyczne, czy społeczne.
        • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 16:30
          dakota77 napisała:

> Jak rozumoiem, to zarzut do forumowiczow?

Nie pierwszy raz czytasz to co chcesz przeczytać - jak dla mnie norma już.
      • malutkie2 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 08:35
        o nie, nie Andrzeju. poeta ma prawo wielbić, gromić i przestrzegać ale nie ma
        prawa robić tego w takiej formie!

wiele wierszy dla Stalina to były gnioty na tym poziomie ale niektóre z nich
        były (obiektywnie rzecz biorąc) niezłą poezją.

czy to uważasz za dobrą poezję? nie mam nic przeciwko wierszom na cześć LK, o
        ile to dobre wiersze. zastanawiam się tylko dlaczego, jak do tej pory, wielbią
        LK i IV RP tylko grafomani (tak, tak od tego wiersza zaczęłam Rymkiewicza
        zaliczać do tego grona).

podsumowując, chodzi przede wszystkim o formę (chociaż o treść, przyznam
        uczciwie, trochę również).
        • mamarcela Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 10:10
          A ja jestem przekonana, że nawet nie o grafomanię tu chodzi. Bo grafomania
          bałwochwalcza niechby sobie istniała (Andrzeju podaj przykład tego typu
          twórczości "a innej strony"?), ale to jest grafomania niosąca pewne treści dla
          mnie nie do przyjęcia. I nie jest to treść "prezydencie byleś wspaniały, a po
          twojej śmierci płacze Wisła, Dunaj i Potomac", tylko stwierdzenie: "prezydencie
          byłeś wspaniały, a kto tak nie uważa jest zdrajcą niegodnym miana Polaka".

Każda dosłownie każda grupa ludzi, a już szczególnie formacja polityczna,
          uciekająca się w swoim PR, a raczej propagandzie, bo z klasyczna definicją PR to
          niewiele ma wspólnego, do takich chwytów byłaby w moim odczuciu niegodna
          zainteresowania. Nawet gdyby miała wspaniały program ekonomiczny itd.
          Bo mnie i jak mniemam wielu ludzi także tych o bardzo prawicowych poglądach,
          odstręcza od polskiej prawicy z PISem i Rydzykiem na czele kato - gomółkowska
          retoryka nienawiści rodem prosto z lat 50 i 60 zeszłego wieku. Przykro mi, ale
          nie jestem w stanie nawet wysłuchać ich argumentów, bo od formy trafia mnie taki
          szlag, że się na nie wyłączam.
      • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 10:08
        > O ile pamiętam podobne dokonanie poetyckie, tyle że skierowane pod
        adresem
        > całkiem innych polityków ma w swoim dorobku wielu naszych twórców.

Mówisz, zdaje się, o ustroju zgoła innym i słusznie minionym?

> No, ale jak to u nas jednych wypada opiewać, a innych już nie
        bardzo

Przyznam, że nie czytałam dotąd poezji opiewającej Tuska czy
        Kalisza, jeśli znasz coś takiego, to podrzuć, chętnie się pośmieję.

Poza tym - nie widzisz ładunku absurdu w tych tekstach? Nie widzisz
        zrównywania zabójstwa Narutowicza z tragicznym wypadkiem? Nie
        widzisz - last not least - przerażającej grafomanii? I to u kogo, u
        Rymkiewicza, który w końcu wielkim poetą był?
        • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 10:12
          > Poza tym - nie widzisz ładunku absurdu w tych tekstach?

może najzwyczajniej na świecie nigdy nie wąchał spalonego ciała?
          • jota-40 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 10:57
            Ktoś w swoim blogu odpowiedział na wiersz Rymkiewicza równie nieudanym wierszykiem. Inni komentują:

"Pan Marek Rymkiewicz wyraził to co CZUJE WIELU!!!

Pana zdanie mnie NIE INTERESUJE!!!

Nie chcę obłudnej zgody!!! Nie chcę "przyjaciół" co mnie oszukają!!! NIE CHCĘ WAS MIEĆ JAKO WSPÓŁOBYWATELI!!!

IDŹCIE JUŻ STĄD!!! ZABIERZCIE TO CO UWAŻACIE ZA SWOJE I IDŹCIE JUŻ STĄD!!! TO NIE JEST WASZ KRAJ, TO NIE JEST WASZA OJCZYZNA!!!"

Z niektórych spraw można się pośmiać ironicznie, na inne pokrzywić - ale ten komentarz i stojący za nim człowiek - to coś, co mnie przeraża. Z trudnością uświadamiam sobie, że wielu mam takich współobywateli ;)). Ja też bym chciała, żeby sobie stąd poszli. Ten ładunek pogardy i nienawiści jest chorobliwy.
        • melmire Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 13:02
          Tusku Tusku moj malusku
          tsymaj sie nieboze
          Chron Ojcyzne pierwsiom swojom
          Bog ci dopomoze!
          • melmire Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 13:26
            Kurcze,jakis malo peanowy ten pean.
            Co ja na to poradze, ze mi sie rymuje Tusek-malusek i premierze-zwierze?

Humm, drugie podejcie :

Nasz wlodarzu, panie Tusku
            Od Szczecina do Pultusku
            Caly kraj i Narod caly
            (wywalaja na cie galy....nie, to nie tak)
            wie, ze jestes czlek wspanialy.
            Patriota, erudyta
            a nie wrogich panstw najmita.
            Ty na strazy naszych granic,
            stoisz, i masz UE za nic!
            Gdyby wiecej takich bylo
            mocarstwem bylibysmy
            az milo!
            • jota-40 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 15:24
              Ach, dojrzały i przejmujący to poemacik ;)).
            • mamarcela Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 15:47
              limo najszczerszych chęci nie uda Ci się:) To chyba trzeba mieć chyba
              genetycznie wbudowane!
              Twój wiersz co prawda artystycznie zbliżony do wcześniej zacytowanych ale w
              wymowie nijak się do nich ma. To jest po prostu pochwalny poemacik, a w/w
              połetom nie chodzi o to, żeby napisać "Irenko, Irenko, jaka jesteś pienkno", ale
              o to, żeby napisać "Irenko ty jesteś pienkno w przeciwieństwie do tej dziwki
              Renaty, co ma krzywe nogi i śmierdzi jej z pyska".
              • ananke666 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 16:32
                Mamarcela, zabijasz mnie! <płacze ze śmiechu>
              • malutkie2 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 17:00
                hahaha, celne podsumowanie problemu!
        • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 16:29
          ginny22 napisała:

>
          > Poza tym - nie widzisz ładunku absurdu w tych tekstach? Nie widzisz
          > zrównywania zabójstwa Narutowicza z tragicznym wypadkiem? Nie
          > widzisz - last not least - przerażającej grafomanii? I to u kogo, u
          > Rymkiewicza, który w końcu wielkim poetą był?

Chodzi właśnie o to że widzę i z tego właśnie powodu nie wiem jaki sens jest w
          ogóle zajmować się tego typu wierszami - jeżeli oczywiście mozna tak je
          określić. Zresztą o tym tez napisałem - dla niektorych takie sytuacje są okazją
          do zabłyśnięcia i staraja się ją wykorzystać - nieważne w jakiej formie.
          • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 18:06
            > Chodzi właśnie o to że widzę i z tego właśnie powodu nie wiem jaki
            sens jest w ogóle zajmować się tego typu wierszami

Choćby taki, że TVP puszcza wiersz Rymkiewicza z dużym entuzjazmem i
            regularnością.
            • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 19:29
              ginny22 napisała:

>
              > Choćby taki, że TVP puszcza wiersz Rymkiewicza z dużym entuzjazmem i
              > regularnością.

A to faktycznie problem - no cóż Rymkiewicz jednak jest znanym poetą jakby nie
              patrzeć - jednak mimo to powinni sobie darować taki rodzaj poezji.
      • ananke666 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 10:52
        andrzej585858 napisał:

> O ile pamiętam podobne dokonanie poetyckie, tyle że skierowane pod adresem
        > całkiem innych polityków ma w swoim dorobku wielu naszych twórców.

Hm. Czyżbyś miał na myśli piewców Stalina i partii? Bo jako żywo nie przypominam
        sobie jakichś peanów skierowanych np. do Wałęsy, Cimoszewicza czy Tuska. Jeśli
        chodzi o pochwalne zawodzenia na cześć Józefa Wissarionowicza, to uprzejmie
        przypominam, że działo się to latek temu 60 mniej więcej, wynikało z kultu
        jednostki wyrosłego z systemu totalitarnego i jest to doprawdy wzorzec wysoce
        niewłaściwy.
        Poza tym, jak widzę "Karlejecie pętaki, rośnie zaś Jego cień!" to jako żywo mam
        przed oczami Olbrzyma i Zaplutego Karła Reakcji.

> chociaż w ostatnich latach zwłaszcza zwolenników tezy podniesionej do rangi
        > dogmatu - wszystko co w Polsce złe jest związane z nazwiskiem Kaczyński

Jest to nieprawda. Jest całkiem sporo spraw dużych, z którymi Kaczyńscy mają w
        najlepszym razie niewiele albo zgoła nic.
        • jota-40 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 11:05
          mamamarcela napisała:

"Bo mnie i jak mniemam wielu ludzi także tych o bardzo prawicowych poglądach, odstręcza od polskiej prawicy z PISem i Rydzykiem na czele kato - gomółkowska retoryka nienawiści rodem prosto z lat 50 i 60 zeszłego wieku. Przykro mi, ale nie jestem w stanie nawet wysłuchać ich argumentów, bo od formy trafia mnie taki szlag, że się na nie wyłączam."

Mam tak samo. Próbuję się przed tym bronić, staram się jakoś dyskutować (choćby w myślach) z przedstawicielami tego typu postawy. Ale łapię się na zupełnej bezradności. To nawet nie jest złość, tylko tak zaawansowane poczucie obcości, że trudno je opanować. Przypomina mi się zresztą w tym momencie dawny wiersz Herberta ("była to sprawa smaku tak smaku..."). Chociaż wiem, że Herbert pewnie byłby na mnie zły.

Zaznaczam jeszcze, chociaż to mało istotne, że w poprzednim moim wpisie emotikony miały być podkówkami, a nie uśmiechami, pomyłka ;(.
          • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 11:22
            > Przypomina mi się zresztą w tym momencie dawny wiersz Herberta
            ("była to sprawa smaku tak smaku..."). Chociaż wiem, że Herbert
            pewnie był by na mnie zły.

A wiesz, też chciałam zacytować "kwestię smaku", ale uznałam, że
            zbyt łatwo można na to prychnąć, że Herbert nie to miał na myśli...
        • anchema Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 12:02
          Bo jako żywo nie przypomina
          > m
          > sobie jakichś peanów skierowanych np. do Wałęsy, Cimoszewicza czy Tuska.

Bono!Bono opiewał Wałęsę, ale on obcy, nie wiem czy to się liczy :)
          • ananke666 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 12:32
            Chodzi o New Year's Day? Nic innego nie kojarzę. Ale jeśli nie zna się
            okoliczności powstania, to nic takiego z tego tekstu nie da się wydłubać. Pudło,
            nie liczy się! :)
            • nikadaw1 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 13:11
              i jeszcze od biedy Man in the Mirror. w teledysku przez chwile pojawia się Wałęsa.
          • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 16:38
            > Bono!Bono opiewał Wałęsę, ale on obcy, nie wiem czy to się liczy :)

nie liczy się, bo było to pro publico bono :)
        • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 16:48
          ananke666 napisała:

> Poza tym, jak widzę "Karlejecie pętaki, rośnie zaś Jego cień!" to jako żywo mam
          > przed oczami Olbrzyma i Zaplutego Karła Reakcji.

Właśnie o to chodzi że tez to widzę i wcale mi się to nie podoba.

>
          > Jest to nieprawda. Jest całkiem sporo spraw dużych, z którymi Kaczyńscy mają w
          > najlepszym razie niewiele albo zgoła nic.

Oczywiście że tak - tylko że jak czasem czytam niektóre komentarze, zaznaczę na
          wszelki wypadek, nie na forum - to chyba nawet PZPR tak gorliwie nie obarczano
          za wszystko.
          Pomijam już komentarze w nawiązaniu do Katynia - po co tyle lat jeszcze o tym
          mówić, do czego nam potrzebna jest ta prawda.
          Taka mentalność coraz częściej jest spotykana - kompletna obojętność i
          lekceważenie .
          >
          • ananke666 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 17:21
            > Oczywiście że tak - tylko że jak czasem czytam niektóre komentarze, zaznaczę na
            > wszelki wypadek, nie na forum - to chyba nawet PZPR tak gorliwie nie obarczano
            > za wszystko.

O? W okolicach przełomu obarczano ich faktycznie winą za wszystko i oskarżano o
            wszystko. Wcześniej - cóż - nie bardzo można było robić to publicznie. Teraz
            można mówić co się chce - do pewnych granic.
            • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 19:36
              ananke666 napisała:

>
              > O? W okolicach przełomu obarczano ich faktycznie winą za wszystko i oskarżano o
              > wszystko. Wcześniej - cóż - nie bardzo można było robić to publicznie. Teraz
              > można mówić co się chce - do pewnych granic.

Ano właśnie do pewnych granic - tak zastanowiło mnie coiagle powtarzana opinia o
              uporczywym vetowaniu przez Kaczyńskiego wszelkich mozliwych ustaw -co skutkowało
              przypisaniem mu okreslenia "hamulcowy" plus do tego wszelki inne uwagi.

Natomiast sytuacja wygląda tak że na koniec roku 2009 prezydent Kaczyński
              podpisał 467 ustaw, 17 zawetował a 16 skierował do TK - jednym slowem ilość
              zawetowanych ustaw wynosi 3,48%. Ilosć porownywalna do prezydenta Kwaśniewskiego
              - jedynie Wałęsa bije ich obu na głowę gdyż zawetował 7% ustaw.

Co nie zmienia faktu oczywiście że był najgorszym z mozliwych prezydentów.
              • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 20:30
                > Ano właśnie do pewnych granic - tak zastanowiło mnie coiagle powtarzana opinia
                > o
                > uporczywym vetowaniu przez Kaczyńskiego wszelkich mozliwych ustaw -co skutkował
                > o
                > przypisaniem mu okreslenia "hamulcowy" plus do tego wszelki inne uwagi.
                >
                > Natomiast sytuacja wygląda tak że na koniec roku 2009 prezydent Kaczyński
                > podpisał 467 ustaw, 17 zawetował a 16 skierował do TK - jednym slowem ilość
                > zawetowanych ustaw wynosi 3,48%. Ilosć porownywalna do prezydenta Kwaśniewskieg

ilość może, ale nie jakość. Z naprawdę ważnych dla polskiej gospodarki ustaw
                Kwaśniewski zawetował w zasadzie tylko ustawę podatkową przygotowaną przez
                bodajże Leszka Balcerowicza (?), o czym otwarcie zresztą dziś mówi, że popełnił
                błąd. A nie, przepraszam, jeszcze ustawa o samorządach. Inne ustawy były
                pierdołami typu emerytury SBków etc.
                Lech Kaczyński wetował (bądź wetem groził) praktycznie wszystkie "szkieletowe"
                ustawy rządu Tuska. Nie wyobrażam sobie, żeby postąpił z jakąś z nich tak jak
                Kwaśniewski z 4 reformami Buzka.

No i jeszcze kwestia rozpiętości czasu - weta Kaczyńskiego były bardziej
                skoncentrowane.
                • anutek115 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 20:49
                  bat_oczir napisał:

> ilość może, ale nie jakość.

Ubiegłeś mnie, dokładnie to samo chciałam napisać. Zaczynam podejrzewać, że my w
                  ogóle jedną osobą jesteśmy ;D...
                  • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:07
                    anutek115 napisała:

>
                    > Ubiegłeś mnie, dokładnie to samo chciałam napisać. Zaczynam podejrzewać, że my
                    > w
                    > ogóle jedną osobą jesteśmy ;D...

Witam Anutku i od razu spieszę donieść że poświęciłem się i obejrzałem wczoraj
                    program Pospieszalskiego - pomimo iż poświęcony był właściwie tylko refleksjom
                    związanym z uroczystościami pogrzebowymi - to jednak nie byl obiektywny ścisle
                    biorąc , gdyz uczestnicy tego pragramu byli wyłącznie zwolennikami zmarlego
                    prezydenta.
                    Tak więc bodajże 50 minut programu zapisuję na konto uprawiania jedynie słusznej
                    opcji historycznej.
                    >
                    • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:29
                      > biorąc , gdyz uczestnicy tego pragramu byli wyłącznie zwolennikami zmarlego
                      > prezydenta.

uuu....to widzę Janek poszedł po bandzie. Skro nie zaprosił nawet jednego
                      jelenia w charakterze figowego listka na polowanie z nagonką, jak to robi
                      zazwyczaj, to ewidentnie smoleńska tragedia musiała nim wstrząsnać.
                    • anutek115 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 24.04.10, 18:19
                      andrzej585858 napisał:

> Witam Anutku i od razu spieszę donieść że poświęciłem się i obejrzałem wczoraj
                      > program Pospieszalskiego - pomimo iż poświęcony był właściwie tylko refleksjom
                      > związanym z uroczystościami pogrzebowymi - to jednak nie byl obiektywny ścisle
                      > biorąc , gdyz uczestnicy tego pragramu byli wyłącznie zwolennikami zmarlego
                      > prezydenta.
                      > Tak więc bodajże 50 minut programu zapisuję na konto uprawiania jedynie słuszne
                      > j
                      > opcji historycznej.
                      > >
                      Ekhm, raczej "jedynie słusznej" opcji historycznej, jak mniemam. Też widziałam
                      całe pięć minut tego programu, akurat ten moment, gdy Jan Pospieszalski
                      zapytywał dramatycznie, czy kiedykolwiek dowiemy się, że to był zamach, skoro
                      społeczeństwo o to pyta?

I jeszcze śpieszę donieść, że nie przestałam się odzywać, bo cię
                      zidentyfikowałam jako wyznawcę Kaczyńskich, tylko dlatego, ze mnie odcięto od
                      komputera - miało być na półtora dnia, wyszło prawie na cztery. Teraz siedzę i
                      zaległości nadrabiam, co nie jest łatwe, jako że natrzaskaliście po dwieście
                      postów na wątek...
                • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:02
                  bat_oczir napisał:

> Lech Kaczyński wetował (bądź wetem groził) praktycznie wszystkie "szkieletowe"
                  > ustawy rządu Tuska.

Tak z ciekawości, bo przyznam szczerze, nie chce mi sie szukać , czego dotyczyły
                  te "szkieletowe" ustawy? Bro Boże nie podważam sformulowania - po prostu jestem
                  ciekawy.
                  Poza tym - sprawa emerytur dla SB-kow w skali calej gospodarki to rzeczywiście
                  pierdoły - ale na pewno nie w kwestii pewnych zasad - i to bardzo ważnych. Co
                  prawda chyba coraz mniej rozumianych - ale widac taka jest kolej rzeczy.

Jest tylko jedna podstawowa sprawa - w obieg jest puszczona informacja o
                  vetowaniu, co powoduje że przeciętny obywatel odczytuje ta informację w sensie
                  ilości a nie jakości. To jest miedzy innymi robienie tzw. "gęby". Niby wszystko
                  w porządku, ale nie ma nic wspolnego z rzeczywistością.

I taki obraz prezydenta byl przedstawiany przez media - od razu dodam prywatne.
                  Tylko jakos tak się składa że to właśnie te prywatne, pomimo tego że nie
                  docierają do wszystkich odbiorców posiadają największą tzw. siłę rażenia.

Nie wyobrażam sobie, żeby postąpił z jakąś z nich tak jak
                  > Kwaśniewski z 4 reformami Buzka.
                  >
                  > No i jeszcze kwestia rozpiętości czasu - weta Kaczyńskiego były bardziej
                  > skoncentrowane.
                  • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:22
                    > Jest tylko jedna podstawowa sprawa - w obieg jest puszczona
                    informacja o
                    > vetowaniu, co powoduje że przeciętny obywatel odczytuje ta
                    informację w sensie ilości a nie jakości.

Andrzeju, a skąd masz takie dane? I czy to robi róznicę, tak
                    naprawde?

> I taki obraz prezydenta byl przedstawiany przez media - od razu
                    dodam prywatne.
                    > Tylko jakos tak się składa że to właśnie te prywatne, pomimo tego
                    że nie docierają do wszystkich odbiorców posiadają największą tzw.
                    siłę rażenia.

I znów - skąd dane o sile rażenia? Poza tym: jeśli prezydent wetował
                    ustawy najważniejsze, to jaki jego obraz miały dawać media
                    (prywatne)?
                    • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:27
                      > I znów - skąd dane o sile rażenia? Poza tym: jeśli prezydent wetował
                      > ustawy najważniejsze, to jaki jego obraz miały dawać media
                      > (prywatne)?

jak to jaki? Taki jak TVP. Dobry prezydent osłania Was, Polacy, przed knowaniami
                      złodziei, którzy chcą was sprzedać Angeli Merkel.
                      • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:43
                        bat_oczir napisał:

>
                        > jak to jaki? Taki jak TVP. Dobry prezydent osłania Was, Polacy, przed knowaniam
                        > i
                        > złodziei, którzy chcą was sprzedać Angeli Merkel.

Tym razem to sam pojechales po bandzie. Radze, przejedż sie do takiej
                        miejscowości Narty - niedaleko Szczytna i tam porozmawiaj z ludźmi, z ludźmi
                        podkreslam a nie z tym co wyczytasz w niektórych gazetach - może wtedy ciut
                        inaczej spojrzysz.
                        Chociaż mam wątpliwości.
                        • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:46
                          Raczej w najbliższym czasie do tychże Nart nie pojadę, więc może
                          parę słów wyjaśnienia? Dlaczego akurat tam lezy prawda?
                          • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:51
                            Andrzej zapewne ubolewa nad dwiema rodzinami, ktore czekaja na
                            eksmisje z domu niejakiej Agnes Trawny, obecnie obywatelski Niemiec.
                            W newsach pelno bylo tej sprawy. Moim zdaniem prawo jest prawem, dom
                            nigdy nie byl wlasnoscia ludzi, ktorzy w nim mieszkali, nie ma co
                            robic z tego wojny polsko-niemieckiej.
                            • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:57
                              A, to! Zakładałam, że tam właśnie Tusk sprzedaje Polskę Merkel czy
                              coś. Nie skojarzyłam nazwy, choć sprawę kojarzę i zdanie mam
                              zbliżone do twojego.
                              • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:21
                                ginny22 napisała:

> A, to! Zakładałam, że tam właśnie Tusk sprzedaje Polskę Merkel czy
                                > coś. Nie skojarzyłam nazwy, choć sprawę kojarzę i zdanie mam
                                > zbliżone do twojego.

Wiesz co? A mnie właśnie to przeraża, tam żyją konkretni ludzie - spróbuj się
                                postawic na ich miejsce.
                                W latach 70-tych wyjeżdzaja do Niemiec gospodarze, pozostaje puste gospodarstwo,
                                dostajesz urzędowy, wydany przez legalne władze przydział na to gospodarstwo.
                                Jest PRL - nalęzymuy do bloku wschodniego, czy komukolwiek nawet po najwiekszym
                                ilości alkoholu sniło sie że coś się zmieni?

A teraz mowi sie tym ludziom po prostu - mieszkacie nielegalnie? - strasznie
                                łatwo przychodzi wam wydawanie takich opinii, naprawdę.

Jeszcze raz powtórzę - przyjedx i porozmawiaj z tymi ludźmi i powiedz im co maja
                                z sobą zrobić. No i jeszcze powiedz im ze to ich wina.
                                • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:26
                                  > A teraz mowi sie tym ludziom po prostu - mieszkacie nielegalnie? -
                                  strasznie łatwo przychodzi wam wydawanie takich opinii, naprawdę.

Maksyma, że nieznajomość prawa szkodzi, jest dość dobrze znana. Jest
                                  okrutna, ale działa.
                                  Poza tym co? Sąd ma złamać prawo, by tych ludzi uszczęśliwić?
                                  Aha, i jeszcze coś. Dlaczego uznałeś to za dowód na to, że rząd
                                  sprzedaje Polskę Merkel?
                                • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:40
                                  > Jeszcze raz powtórzę - przyjedx i porozmawiaj z tymi ludźmi i powiedz im co maj
                                  > a
                                  > z sobą zrobić.

bingo.

I własnie na tym polega patriotyzm modo PiS/Lech Kaczyński.
                                  Czyli: "rozwiązania nie mam - sam nic co prawda nie zrobiłem, bo nie wiedziałem
                                  jak, żeby było zgodnie z prawem - byłem bardzo zajęty budowaniem muzeów i
                                  otwieraniem archiwów - ale za to jakże wam głeboko współczuję - między nami
                                  mówiąc Niemcy to świnie - jestem całym sercem z wami - a wszystko przez Tuska,
                                  bo on też nic nie zrobił i dodatkowo wam jeszcze współczucia nie okazuje tak
                                  ładnie jak ja".

Czyli taki patriotyzm swoim charakterem swoim przypominający opozycyjnośc tow
                                  Winnickiego z "Alternatywy 4".
                            • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:06
                              dakota77 napisała:

> Andrzej zapewne ubolewa nad dwiema rodzinami, ktore czekaja na
                              > eksmisje z domu niejakiej Agnes Trawny, obecnie obywatelski Niemiec.
                              > W newsach pelno bylo tej sprawy. Moim zdaniem prawo jest prawem, dom
                              > nigdy nie byl wlasnoscia ludzi, ktorzy w nim mieszkali, nie ma co
                              > robic z tego wojny polsko-niemieckiej.

Powiedz to tym ludziom , jeszcze trochę i tez sie dowiem że mieszkam niezgodnie
                              z prawem , ze ziemia na ktorej stoi moj dom nigdy nie byla moja własnoscią.
                              To może Rosjanie oddadzą dom moich rodziców w myśl zgodnie z Twoim mysleniem?
                              Tylko ze wtedy top będzie rusofobia pewnie.

Nikt nie ma zamiaru wszczynac wojny polsko-niemieckiej - gdyz jest to ewidentna
                              wina naszego panstwa niestety.
                              • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:13
                                Fakty sa faktami. Zwlaszcza ze te rodziny nie kupily nigdy tego domu,
                                czy nie probowaly kupic. Mieszkaly tam z przydzialu. Nie wiem jak
                                mozna uwazac cos za swoja wlasnosc i nie znac statusu prawnego tegoz.

Nie znam sytuacji prawnej twojego domu i nie jest ona moja sprawa,
                                nie wiem czemu sie unosisz. Mniej emocji, wiecej spokojnej analizy
                                sytuacji?
                              • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:19
                                > Powiedz to tym ludziom , jeszcze trochę i tez sie dowiem że mieszkam niezgodni
                                > e
                                > z prawem , ze ziemia na ktorej stoi moj dom nigdy nie byla moja własnoscią.

całkiem możliwe. Sprawdzałeś?
                                • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:23
                                  Wypis z ksiegi woeczystej swojej wlasnosci to rzecz, ktora warto miec
                                  w domu, polecam;-). Syruacja prawna jasna, i od razu czlowiekowi
                                  zadne Niemcy czy Ruskie niestraszne;-)))
                                  • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:28
                                    dakota77 napisała:

> Wypis z ksiegi woeczystej swojej wlasnosci to rzecz, ktora warto miec
                                    > w domu, polecam;-). Syruacja prawna jasna, i od razu czlowiekowi
                                    > zadne Niemcy czy Ruskie niestraszne;-

Na pewno?? A wiesz ile osob posiada wypisy i dokumenty własności na domy,
                                    majątki , fabryki w Mińsku, Wilnie oraz innych miejscowościach polozonych na
                                    kresach?
                                    I co maja z nimi zrobić?

• bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:33
                                      > I co maja z nimi zrobić?

poczekać aż Rosja wstąpi do UE?
                                      • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:38
                                        bat_oczir napisał:

>
                                        > poczekać aż Rosja wstąpi do UE?

Jasne , powracając jako upiory przeszłości - co zresztą niektorym piewcom jak to
                                        jest teraz wspaniale może by się przydało czasem.
                                        • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:40
                                          ????
                                          Jak inaczej na to zareagowac? Trzymajmy sie moze dyskusji, i faktow,
                                          bo to jakas paranoja sie robi?
                                        • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:43
                                          > Jasne , powracając jako upiory przeszłości

eee, nie poznałbyś sarkazmu nawet jakby stanął za Tobą i Cię ugryzł w
                                          lydkę....dowcip cały czas polega na tym, że wszystko to ma związek z prawem
                                          unijnym...a Rosja przecież do Unii nie wejdzie nawet za 30 lat.....
                                          • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:49
                                            bat_oczir napisał:

> > Jasne , powracając jako upiory przeszłości
                                            >
                                            > eee, nie poznałbyś sarkazmu nawet jakby stanął za Tobą i Cię ugryzł w
                                            > lydkę....dowcip cały czas polega na tym, że wszystko to ma związek z prawem
                                            > unijnym...a Rosja przecież do Unii nie wejdzie nawet za 30 lat.....

Wyobraż sobie że widze ten tzw. sarkazm - tylko ze teza o tym że w majestacie
                                            prawa mozna bazować na ludzkiej krzywdzie jest po prostu niehumanitarna.
                                            Problem w tym że nie rozumiesz tego że przeciętny czlowiek, zwłaszcza w latach
                                            realnego socjalizmu nie miał innej mozliwości niż ufac w niezniszczalność tego
                                            systemu i w to że otrzymanie w majestacie prawa przydziału - bop mowy nie mogło
                                            byc o własności - co sugeruje Dakota - po prostu wierzył w to że mieszka w danym
                                            miejscu legalnie.

• bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:51
                                              > Problem w tym że nie rozumiesz tego że przeciętny czlowiek, zwłaszcza w latach
                                              > realnego socjalizmu nie miał innej mozliwości niż ufac w niezniszczalność tego
                                              > systemu

i tak sobie ufał nawet po jego upadku?
                                            • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:53
                                              Mim zdaniem lokatorow kwestia wlasnosci w ogole nie zaprzatala. A co
                                              do krzywdy, rozumiem, ze krzywda Agnes Trawny jets mniejsza krzywda,
                                              niz ta obecnych mieszkancow?
                                              • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 23:19
                                                o krzywdzie pani Trawny trudno w zasadzie mówić.
                                                Z PRL nikt jej nie wyrzucał, wyjechała za kasą (bo przecież nie za chlebem)
                                                dobrowolnie. Co tam zarobiła, to zarobiła, a teraz zgarnia starą, ergo dodatkową
                                                pulę. Miałaby krzywdę prawną, gdyby przegrała proces, ale tymczasową li i
                                                jedynie, bo przecież odwołania musiałaby wygrywać.
                                    • malutkie2 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 24.04.10, 09:47
                                      nie znam sprawy ale, o ile pamiętam, problem był w tym, że władze lokalne
                                      zapomniały/zaniedbały dopełnić formalności zwiazanych z zasiedzeniem (właśnie
                                      wpisanie do księgi wieczystej). a ci ludzie nigdy nie byli właścicielami domu,
                                      tylko mieli najem od gminy.

sama kupiłam dom na warmii, który stanowił mienie poniemieckie, mieszkały tam
                                      przez lata dwie kobiety chore psychicznie. w końcu gmina przeniosła je do
                                      ośrodka opieki społecznej, a dom sprzedała. i czuję sie stosunkowo bezpieczna,
                                      bo wszystkie postępowania zostały przeprowadzone. ale oczywiście, może sie
                                      stawić potomek poprzednich właścicieli i twierdzić, że mu się należy - w takich
                                      sytuacjach stosuje się, m.in. właśnie przedawnienie. i nie ma nic do rzeczy, czy
                                      ów potomek byłby Niemcem, Polakiem czy Kanadyjczykiem.
                          • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:03
                            ginny22 napisała:

> Raczej w najbliższym czasie do tychże Nart nie pojadę, więc może
                            > parę słów wyjaśnienia? Dlaczego akurat tam lezy prawda?

Prawda jest bardzo skomplikowana jak zwykle - zwłaszcza od strony prawnej. Po
                            prostu panstwo polskie zapomniało o swoich obywatelach i nie uregulowało statusu
                            prawnego dobytku pozostawionego przez osoby mieszkające na tzw. Ziemiach
                            Odzyskanych ktore będąc Niemcami lub tez nimi czujac się wyjechały do Niemiec w
                            ramach uslug wiązanych tak to określę w czasach Gierka.
                            Po prostu w zamian za kredyty umozliwiono wyjazd autochtonom wyjazd do , wtedy
                            RFN - wyjeżdżając pozostawili tutaj domy, ziemię oraz wpisy do ksiąg wieczystych
                            o tym że sa właścicielami tych gospodartsw zasiedlonych nastepnie w dobrej
                            wierze przez ludzi po prostu.
                            W chwili gdy wstąpilismy do Unii okazało się że musimy przestrzegać prawa
                            unijnego, i na tej podstawie odbył sie proces i zapadł wyrok nakazujący zwrot
                            ziemi oraz gospodarstwa dawnej właścicielce - jednym slowem ludzie ktorzy w
                            dobrej wierze przez lata tam mieszkali zostali bez dachu nad głowa.
                            Po prostu panstwo zapomniało o swoich obywatelach - probowano cos z tym fantem
                            zrobić za czasów rządów PIS-u no ale oczywiście glosy o bezprawności tych
                            działań były podnoszone o ile pamiętam.
                            Teraz oczywiście gdy wszystko przebiega w sposob jak najbardziej zgodny z prawem
                            - mieszkańcy nie mają już zadnych szans praktycznie.

Tak to w skrócie wygląda - chociaz pewnie coś namieszałem.

• bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:14
                              > Po prostu panstwo zapomniało o swoich obywatelach

a obywatele o swoich interesach pamiętali, naciskali na to państwo, interesowali
                              się, do kogo należy ten dom, sprawdzali te księgi wieczyste, wiedzieli co to w
                              ogóle jest księga wieczysta?
                              • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:20
                                Otoz to.
                                Polecam link, w ktorym Prokuratoria Generalna, reprezentujaca w
                                sprawioe Skarb Panstwa przyznaje, ze panstwo nigdy nie stalo sie
                                wlascicielem tej ziemi. A jednak nia rozporzadzalo jak swoja. Tym
                                bardziej jej wlascicielami nie sa mieszkancy domu:

wiadomosci.onet.pl/2160162,11,sprawa_agnes_trawny_bezterminowo_odroczona,item.html
                                • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:31
                                  dakota77 napisała:

> Otoz to.
                                  > Polecam link, w ktorym Prokuratoria Generalna, reprezentujaca w
                                  > sprawioe Skarb Panstwa przyznaje, ze panstwo nigdy nie stalo sie
                                  > wlascicielem tej ziemi. A jednak nia rozporzadzalo jak swoja. Tym
                                  > bardziej jej wlascicielami nie sa mieszkancy domu:

Dodaj że wszystko to dotyczy Państwa Polskiego w ktorym obowiązuje ciągłość
                                  prawna - tak więc obuywatel ktory dostal w latach 70-tych przydział na lokal
                                  mieszkalny, prawny przydział - do kogo ma sie teraz zwrócić z pretensjami?
                                  >
                                  > wiadomosci.onet.pl/2160162,11,sprawa_agnes_trawny_bezterminowo_odroczona,item.html
                                  • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:33
                                    A przydzial to wlasnosc? Jakas nowina.
                                    • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:40
                                      dakota77 napisała:

> A przydzial to wlasnosc? Jakas nowina.

Teraz to mnie rozbawiłaś. Może z laski swojej zwrócisz uwagę o tym że mowa jest
                                      o latach 70-tych zeszlego wieku dodam jeszcze.

Własność - rozbawiłaś mnie tym razem muszę przyznać.
                                      • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:43
                                        Jaasne, w koncu prawo do wlasnosci to taki pikus, niewarty
                                        wspomnienia.

A propos, czy wspominalam juz, ze kazdy twoj post mnie bawi? Fakty
                                        niewazne, byle tylko udowodnic swietosc Lecha K. i knowania kazdej
                                        innej opcji.
                                        • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:52

dakota77 napisała:

> Jaasne, w koncu prawo do wlasnosci to taki pikus, niewarty
                                          > wspomnienia.

Ty udajesz dalej czy naprawdę nie wiesz o jakiej epoce jest mowa? Gdzie w latach
                                          79-tych była mozliwa kwestia własności? To byly badrzo nieliczne wyjątki.
                                          Ciągle zwracasz uwagę na merytoryczność - to moze dotrze w koncu do Ciebie że
                                          mowa jest o okresie PRL.

• bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:54
                                            nie, nie jest mowa o okresie PRL, tylko jest mowa o okresie po 1989 roku. Kiedy
                                            te realia się zmieniały. I co, nikomu nie przyszło to do głowy? Nikt nie
                                            wiedział o księgach wieczystych?
                                          • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:55
                                            Dotarlo, wyobraz sobie. Cos ty taki napastliwy, aniolku? A zyjemy w
                                            PRL ciagle? On upadl w 1989 roku, wlasciciele mieli dosc czasu, zeby
                                            zainteresowac sie forma wlasnosci domu, w ktorym mieszkali.
                                            • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 23:02
                                              dakota77 napisała:

> Dotarlo, wyobraz sobie. Cos ty taki napastliwy, aniolku? A zyjemy w
                                              > PRL ciagle? On upadl w 1989 roku, wlasciciele mieli dosc czasu, zeby
                                              > zainteresowac sie forma wlasnosci domu, w ktorym mieszkali.

Owszem mogli tez sobie wyobraź że biorę to pod uwagę, tylko wyobrażasz sobie
                                              sytuację gdy udaja się z przydziałem na mieszkanie do sadu - a tutaj oczekuje
                                              ich niespodzianka w postaci wpisu iz właścicielem jest kto inny a PRL akurat
                                              upadł i posiadany przydzial mogą sobie wsadzić ....

Tak jak w seralu "Dom" pozostaje im tylko jedna kwestia - pretensja do Pana Boga.
                                              • lezbobimbo Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 23:41
                                                andrzej585858 napisał: tylko wyobrażasz sobie
                                                > sytuację gdy udaja się z przydziałem na mieszkanie do sadu - a >tutaj
                                                oczekuje> ich niespodzianka w postaci wpisu iz właścicielem >jest kto inny a PRL
                                                akurat> upadł i posiadany przydzial mogą sobie >wsadzić ...

Wiec szybko uciekli z powrotem do nie swojego domu i przez 20 lat mieszkali tam
                                                dalej z nadzieja na zasiedlenie? PRL upadl, ale III RP powstala - mozna bylo
                                                zalatwic.
                                      • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:44
                                        > Własność - rozbawiłaś mnie tym razem muszę przyznać.

chcesz powiedzieć, że w latach 70-ych pojęcie np mieszkania własnościowego nie
                                        istniało? Względnie własnej willi?
                                  • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:34
                                    > prawna - tak więc obuywatel ktory dostal w latach 70-tych przydział na lokal
                                    > mieszkalny, prawny przydział - do kogo ma sie teraz zwrócić z pretensjami?

do nikogo. Mieszkanie nigdy nie było jego.
                                    • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:44
                                      bat_oczir napisał:

>
                                      > do nikogo. Mieszkanie nigdy nie było jego.

Jestem tylko jednej rzeczy ciekawy - czy tak samo bys reagował na miejscu tych
                                      ludzi - szkoda że jest to niemozliwe.

• bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:48
                                        > Jestem tylko jednej rzeczy ciekawy - czy tak samo bys reagował na miejscu tych
                                        > ludzi - szkoda że jest to niemozliwe.

owszem, jest to niemożliwe, bo akurat wszystko co jest związane z miejscem
                                        zamieszkania jest moim oczkiem w głowie. Myslę, że wielu by się takie podejście
                                        przydało.
                                      • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:50
                                        Oddzielmy może dramat tych ludzi (nie wątpię, że konieczność
                                        wyprowadzki jest dramatem) od polskiego prawa? Ponawiam pytanie: czy
                                        sędzia miał olac to prawo?
                                        • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:56
                                          ginny22 napisała:

> Oddzielmy może dramat tych ludzi (nie wątpię, że konieczność
                                          > wyprowadzki jest dramatem) od polskiego prawa? Ponawiam pytanie: czy
                                          > sędzia miał olac to prawo?

Sędzia w obecnej chwili nie mógł jak to mówisz - olać prawa.
                                          Ja tylko mówię że szkoda iz panstwo zapomniałó o tym że są kwestie które - z
                                          winy panstwa akurat - a nie tych ludzi - jaK to ciągle jest tutaj podnoszone -
                                          pozostawiło tych ludzi bez zadnej pomocy prawnej.
                                          • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 23:22
                                            > Ja tylko mówię że szkoda iz panstwo zapomniałó o tym że są kwestie które - z
                                            > winy panstwa akurat - a nie tych ludzi

a ja będę się upierał, że to również wina ludzi. Pośrednia, ale jednak.
                                            Po 1989 roku naprawdę nie można już tak spokojnie powiedzieć "państwo o mnie
                                            zapomniało".
                              • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:26
                                bat_oczir napisał:

>
                                > a obywatele o swoich interesach pamiętali, naciskali na to państwo, interesowal
                                > i
                                > się, do kogo należy ten dom, sprawdzali te księgi wieczyste, wiedzieli co to w
                                > ogóle jest księga wieczysta?

Jak to dobrze nie pamiętać tamtych lat i tamtych realiów i przenosić dzisiejszy
                                sposob myslenia na tamte czasy.

Tutaj to juz naprawdę nie mam o czym rozmawiać - po prostu nic nie wiesz o
                                realiach w tamtych latach - zwłaszcza w małych wioskach, polozonych daleko od
                                dużych aglomeracji.

• dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:28
                                  Realia? Tanio, wygodnie im sie mieszkalo, i tyle, po co mieli sie
                                  jakims stanem prawnym przejmowac.
                                  • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:36
                                    dakota77 napisała:

> Realia? Tanio, wygodnie im sie mieszkalo, i tyle, po co mieli sie
                                    > jakims stanem prawnym przejmowac.

Albo udajesz albo rzeczywiście nie wiesz jakie byly realia lat 70/tycj w PRL -
                                    ale raczej nie wiesz, więc nigdy tego nie zrozumiesz .
                                    I to wcale nie jest złośliwość, tylko bolesne uswiadomienie sobie faktu że ma
                                    sie tyle lat ile sie ma.
                                    • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:39
                                      A ty wiesz i rozumiem, co to przydzial, i ze przydzial to nie wlasnosc?
                                      jakos mi sie nie wydaje.
                                • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:33
                                  > Tutaj to juz naprawdę nie mam o czym rozmawiać - po prostu nic nie wiesz o
                                  > realiach w tamtych latach

w jakich latach? Za Gierka? A na cholerę mi dzisiaj to pojęcie? Mam współczuć
                                  ludziom, którzy sobie żyli spokojnie, ignorując fakt, że za ich oknami padają
                                  ustroje i państwa?
                                  To raz. A dwa - nie za bardzo rozumiem, skąd Ci wyskoczyła sprawa Nart przy
                                  okazji tej dyskusji.
                                  • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:48
                                    No przecież na okoliczność tego, że rząd sprzedaje Polskę Niemcom.
                                • mamarcela Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:43
                                  Dobrze, Andrzeju, być może, że w tym konkretnym przypadku masz cześć racji
                                  tylko, co z tego wynika. Że rząd czyli PO jest paskudny i kosmopolityczny, a śp.
                                  prezydent czyli PIS wspaniały i patriotyczny? To w latach 70 Tusk o wilczych
                                  oczach tez rządził?
                                  Ja jakoś nie widzę związku. Zresztą skoro rząd zaniedbał pojedynczą sprawę to
                                  czemu prezydent jej nie naprawił? Akurat w tym wypadku można było jedynie dać
                                  tym ludziom nowy dom w ramach rekompensaty np. na wniosek prezydenta RP. Nieprawdaż?
                                  • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 23:12
                                    mamarcela napisała:

> Dobrze, Andrzeju, być może, że w tym konkretnym przypadku masz cześć racji
                                    > tylko, co z tego wynika. Że rząd czyli PO jest paskudny i kosmopolityczny, a śp
                                    > .
                                    > prezydent czyli PIS wspaniały i patriotyczny? To w latach 70 Tusk o wilczych
                                    > oczach tez rządził?
                                    > Ja jakoś nie widzę związku. Zresztą skoro rząd zaniedbał pojedynczą sprawę to
                                    > czemu prezydent jej nie naprawił? Akurat w tym wypadku można było jedynie dać
                                    > tym ludziom nowy dom w ramach rekompensaty np. na wniosek prezydenta RP. Niepra
                                    > wdaż?

Chcialbym przypomnieć że to nie ja postawiłem ironiczną kwestię o zagrożeniu dla
                                    Polski jakim jest Angela Merkel.
                                    Wiem ze nie jest, tylko bagatelizowanie i ironiczne patrzenie na sprawy związane
                                    z ciagle - jak widac na powyzszym przypadku - nie skończona sprawą zmian granic
                                    i kwestii własności prowadzi właśnie do takich sytuacji jak ta która zaistaniała
                                    w Nartach.
                                    I naprawdę nie jest to tak błaha sprawa - ot wystarczy pókść do wydziału ksiąg
                                    wieczystych i sprawe załatwić - to się tylko tak wydaje zwłaszcza z punktu
                                    widzenia Warszawy czy też innej metropolii.

Dom zawsze mozna dać i na pewno taki otrzymają, problem jest w bagatelizowaniu
                                    podobnych przypadków. Zgadzam się z tym że prawo jest prawem i z chwilą akcesu
                                    do Unii ponosimu i tego rodzaju konsekwencje.
                                    Ale nie jesteśmy narodem z normalną historią - tutaj zmieniły się granice i to w
                                    sposob dość diametralny. To jest także związane z zmiana miejsca zamieszkania
                                    przez miliony ludzi, a nie pojedyncze osoby. LUdzi ktorych nikt nie pytal sie o
                                    zgodę na toa zmianę - a teraz to bedzie ciągnąć za sobą mase problemów.

Naprawdę, chciałbym mieć nadzieję że będą to tylko sporadyczne sprawy, szkoda
                                    tylko że wśród Polaków podobny problem spotyka się z niezrozumieniem lub czasem
                                    z wysmiewaniem się.

• lezbobimbo Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 23:38
                                      ndrzej585858 napisał:
                                      > I naprawdę nie jest to tak błaha sprawa - ot wystarczy pókść do >wydziału
                                      ksiąg> wieczystych i sprawe załatwić - to się tylko tak >wydaje

Od lat 60ych nie dalo sie zalatwic? Albo chociaz od roku '89? Czekali, az im
                                      aniol stróz zalatwi, czy moze znowu jakis wulkan nie pozwolil i blokowal im
                                      dotarcie do najblizszego urzedu przez wiecej niz 20 lat?
                        • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:51
                          > Tym razem to sam pojechales po bandzie. Radze, przejedż sie do takiej
                          > miejscowości Narty

żeby uregulować za kogoś księgi wieczyste?
                          • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:07
                            bat_oczir napisał:

>
                            > żeby uregulować za kogoś księgi wieczyste?

Nie za kogoś - tylko za panstwo polskie - ciekawe kiedy to zrozumiesz
                            • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:18
                              zapewne wtedy, kiedy obywatele zrozumieją, że państwo wszystkiego za nich nie
                              zrobi, a już na pewno nic nie zrobi, jeśli nie będą wywierać na to państwo
                              odopiwedniego nacisku. '

A nie będą go wywierać, jeśli będą nadal kiepsko wyedukowani, jeśli nie będą
                              mieli pojęcia, co to jest księga wieczysta ale za to świetnie będą wiedzieli,
                              że Powstanie Warszawskie jest czymś, z czego winni być dumni.

I to jest właśnie ta ciemna strona patriotyzmu "wstecznego lusterka".
                  • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:23
                    > Tak z ciekawości, bo przyznam szczerze, nie chce mi sie szukać , czego dotyczył
                    > y
                    > te "szkieletowe" ustawy? Bro Boże nie podważam sformulowania - po prostu jestem
                    > ciekawy.

1. pakiet ustaw zdrowotnych
                    2. ustawa o mediach publicznych
                    3. ustawa o odrolnieniu ziemi w miastach
                    4. zapowiedź wetowania ustaw związanych z tzw Planem Konsolidacji Finansów
                    Publicznych

> Poza tym - sprawa emerytur dla SB-kow w skali calej gospodarki to rzeczywiście
                    > pierdoły - ale na pewno nie w kwestii pewnych zasad - i to bardzo ważnych.

NIE. Nie BARDZO WAŻNYCH. Nie ma NIC ważniejszego dla państwa niż
                    jego gospodarka i ekonomia. Im prędzej to zrozumieją politycy typu braci
                    Kaczyńskich, tym lepiej dla Polski.
                    • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:39
                      bat_oczir napisał:
                      .
                      >
                      > 1. pakiet ustaw zdrowotnych

Tutaj nie mam pojecia czy veto było zasadne czy też nie, ale tak od strony
                      praktycznej - może wytłumaczysz mi jak to jest mozkliwe że jeden lekarz w tym
                      samy czasie pracuje w kilku miejscach? zaręczm ze znam takie przypadki.
                      No i przynajmniej dla mnie sprawa wręcz fundamentalna, o wile ważniejsza od
                      kwestii czy Kościół ingeruje w polityke czy też nie - czy naprawdę jesteśmy tak
                      bardzo schorowanym narodem ? w 1998 roku na rencie było 2,7 mln POlaków - dane
                      za GW - inne żdródło podejrzewam byloby ocenione jako nieobiektywne. W tej
                      chwili liczba ta wynosi 1,2 mln a to tylko dlatego że ZUS po prostu nie wierzy w
                      orzeczenia komisji d/s inwalidztwa i sam kontroluje orzeczenia.
                      I naprawde wiem co mówię.
                      Moze jednak dobrze zrobil że zawetował?

> 2. ustawa o mediach publicznych

PO to kuriozum na skale swiatową - podejrzewam że jest to jedyna partia ktora
                      mowi obywatelom - nie płaćcie abonamentu, gdyby to PIS powiedział - to bylby
                      koniec świata.
                      Podobno nie ma nic bardziej waznego niz gospodarka.

> 3. ustawa o odrolnieniu ziemi w miastach

Tutaj nie wypowiem się gdyz nie wiem o co chodzi. Przyjmuje więc do wiadomości
                      że nie miał racji.

> 4. zapowiedź wetowania ustaw związanych z tzw Planem Konsolidacji Finansów
                      > Publicznych

Wydaje mi się że jest istotna różnica pomiedzy zapowiedział a zawetował - więc
                      jak to jest?

> .
                      >
                      > NIE. Nie BARDZO WAŻNYCH. Nie ma NIC ważniejszego dla państwa niż
                      > jego gospodarka i ekonomia. Im prędzej to zrozumieją politycy typu braci
                      > Kaczyńskich, tym lepiej dla Polski.

Dodaj jeszcze w kontekscie mediów - politycy Platformy.

Z tego co widzę , jedynie ustawa o odrolnieniu ziemi miała jakies znaczenie
                      gospodarcze, no i ustawa o mediach - ale tutaj wręcz pozytywny gdyz uratowała
                      finansowanie mediów publicznych.
                      • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:42
                        Andrzeju, tu akurat dyskusja nie ma najmniejszego sensu, ponieważ z powyższego
                        wynika, że nie masz najmniejzego pojęcia o treści omawianych ustaw.
                        • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:51
                          bat_oczir napisał:

> Andrzeju, tu akurat dyskusja nie ma najmniejszego sensu, ponieważ z powyższego
                          > wynika, że nie masz najmniejzego pojęcia o treści omawianych ustaw.

W ten sposób najłatwiej odpowiedzieć - to może byś odpowiedział na kwestie
                          związane z punktem pierwszym? Tam poruszyłem konkretne kwestie - fakt nie
                          związane z ustawą, ale o wile bardziej istotne z społecznego punktu widzenia.

W sprawie abonamentu też nie mam pojęcia? Chyba że uważasz iz najwazniejszym
                          punktem powyższej ustawy bylo przejęcie kontroli nad mediami - gdyz w gruncie do
                          tego sprowadzała się - oczywiście w trosce o dobro państwa - powyższa ustawa.
                          • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:58
                            > Chyba że uważasz iz najwazniejszym
                            > punktem powyższej ustawy bylo przejęcie kontroli nad mediami

A to dotąd ktoś miał problem z kontrolą nad mediami? ;)
                          • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:00
                            > W ten sposób najłatwiej odpowiedzieć - to może byś odpowiedział na kwestie
                            > związane z punktem pierwszym? Tam poruszyłem konkretne kwestie - fakt nie
                            > związane z ustawą

bingo. Nie lubię rozmów typu "gruszka - pietruszka, oba do jedzenia".

> W sprawie abonamentu też nie mam pojęcia? Chyba że uważasz iz najwazniejszym
                            > punktem powyższej ustawy bylo przejęcie kontroli nad mediami

nie, wręcz przeciwnie. Celem ustawy było wpuszczenie TVP na rynek i zabranie w
                            ten sposób zabawki przechodzącej z rąk polityków do rąk polityków.
                      • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 21:53
                        Jaki widzisz zwiazek miedzy abonamentem RTV a gospodarka? Abonament
                        idzie na duze pensje rzesz dyrektorow, i rzekoma "Misje", ktora w
                        praktyce jest durnymi biesiadami, kabaretami i marnymi serialami.
                        • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:10
                          dakota77 napisała:

> Jaki widzisz zwiazek miedzy abonamentem RTV a gospodarka? Abonament
                          > idzie na duze pensje rzesz dyrektorow, i rzekoma "Misje", ktora w
                          > praktyce jest durnymi biesiadami, kabaretami i marnymi serialami.

Jednym słowem wszystko sprywatyzować. Naprawdę ciekawa wizja.
                          • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:16
                            Andrzeju, zapytam jeszcze raz- czy ty ogladasz jakies newsy? Czytasz
                            gazety? Nowa ustawa medialna naprawde nie zaklada pozostawienia
                            mediow publicznych bez pieniedzy. Abonament nie jest jedynym
                            wyjsciem.

Zarzucasz innym, ze wiecznie nadinterpretuja twoje slowa, widza to,
                            co chca widziec, a ty sam co robisz? Latwiej saczyc jad niz przez
                            chwile pomyslec spokojnie.
                          • mamarcela Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:18
                            Andrzej, a Ty naprawdę nie widzisz, co się teraz w TV publicznej wyprawia?
                            Te Pospieszalskie głoszące, że katastrofa w Smoleńsku to był zamach,
                            Ziemkiewicze i inni. Ja przeciwko takiej telewizji publicznej protestuje nie
                            tylko nie płacąc abonamentu, ale nawet nie mając anteny. Ale i tak to, co słyszę
                            i widzę w necie bardziej mnie bulwersuje niż Rydzyk i jego radio. Bo radio
                            Rydzyka jest rozgłośnia prywatną i nikt mi nie wmawia, że państwo powinno
                            finansować jego misję.
                            • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:28
                              Dyskusja o Pospieszalskim i innych ciągnęła się gdzieś tutaj parę
                              dni temu (sprawdź wątki o Smoleńsku i patriotyzmie). Tak tylko
                              mówię, by nie zaczynać tego akurat OT na nowo.
                              • mamarcela Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:32
                                A ja nie mam zamiaru ciągnąc dyskusji akurat o Pospieszalskich et co. To tylko
                                tak apropo publicznej prywatnej telewizji PIS.
                          • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:27
                            > Jednym słowem wszystko sprywatyzować. Naprawdę ciekawa wizja.

wszystko? Może niekoniecznie. Ale większość.
                            I dlatego podobała mi się wizja corocznych dotacji celowych np na Teatr
                            Telewizji zamiast haraczu pobieranego od wszystkich po to, by pan Pospieszalski,
                            pan Ziemkiewicz czy pan Lis mieli swoje zabawki i tuby dla sączenia swoich
                            poglądów.

A z tych dotacji rokrocznie się rozliczać.
                            Abonament krył patologię. TVP zarabiała krocie na reklamach, pobierając
                            dodatkowy haracz.
                            Była szansa, żeby powiedzieć: macie CELOWANĄ dotację na Teatr TV i na "misję".
                            Za ro krozliczymy z wykonania. Chcecie sobie robić publicytstykę? Proszę bardzo.
                            Róbcie jak ITI, za reklamy z TzG dotujcie kanały informacyjne i publicystyczne.

I na to wszystko Lech Kaczyński nie dał zgody. Bo Pospieszalscy byli jemu i
                            bratu w TVP potrzebni. Dobrze opłaceni.
                            • ready4freddy Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 04.05.10, 13:13
                              bat_oczir napisał:

> > Jednym słowem wszystko sprywatyzować. Naprawdę ciekawa wizja.
                              >
                              > wszystko? Może niekoniecznie. Ale większość.

nie "wiekszosc", tylko to, co ma sens. panstwowa fabryka samochodow nie ma
                              sensu, panstwowa dystrybucja energii - jak najbardziej. panstwowa huta sensu nie
                              ma, koleje - jak najbardziej, a przynajmniej ich czesc infrastrukturalna.
                          • ready4freddy Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 04.05.10, 13:11
                            prywatyzacja _wszystkiego_ to wyjatkowo kretynska wizja, w Polsce uznana przez
                            wielu za niepodwazalny dogmat - z tym sie zgodze. jak ktos chce, moge wyjasnic,
                            dlaczego uwazam za idiotyczne prywatyzowanie np. torow kolejowych czy linii
                            telefonicznych, albo transportu publicznego. ale telewizja to akurat
                            niekoniecznie musi byc panstowa, a jak juz musi, to np. niech bedzie tylko jeden
                            kanal informacyjny/regionalny, bo jak na dzis, to sytuacja jest absurdalna:
                            placi sie abonament, ale i tak wiekszosc przychodow to reklamy. misji zadnej nie
                            ma, bo i tak pelno w TV zwyklego badziewia, natomiast staje sie darmowa trybuna
                            dla roznych ideologow, ktorym akurat uda sie dorwac do ekranu w ramach
                            "odzyskania" telewizji przez tych czy tamtych.
                      • lezbobimbo Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 23:55
                        andrzej585858 napisał:
                        >czy naprawdę jesteśmy tak> bardzo schorowanym narodem ? w 1998 roku >na rencie
                        było 2,7 mln POlaków - dane> za GW - inne żdródło >podejrzewam byloby ocenione
                        jako nieobiektywne. W tej
                        > chwili liczba ta wynosi 1,2 mln a to tylko dlatego że ZUS po >prostu nie wierzy> w
                        > orzeczenia komisji d/s inwalidztwa i sam kontroluje orzeczenia.

Rozumiem, ze piszesz tutaj, ze Polacy nie sa tak schorowanym narodem? (tzn
                        liczba rencistów maleje?)
                        To dlaczego dowcipnie opowiedziales mi pare dni temu piekna basn o tym, ze
                        Polska jest najbardziej schorowanym narodem Europy i ze wszystkie podatki i ZUSy
                        ida na renty i emerytury? :P
                    • mamarcela Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:04
                      A poza tym, Andrzeju, dla politycznej blondynki takiej jak ja ważna jest też
                      forma sprawowania rządów oraz umiejętności społeczne te rządy sprawujących. A ta
                      forma (język!) i te umiejętności są jak na standardy współczesnego świata
                      poniżej każdego poziomu. Prezydent kraju to jest reprezentant tego kraju w
                      polityce międzynarodowej, a takiego prezydenta USA guzik za przeproszeniem
                      obchodzi, co polskie prezydent robił za komuny i czy dostatecznie często myśli o
                      powstaniu warszawskim. Ma być zręcznym dyplomatą, nieźle wyglądać w garniturze,
                      umieć się dogadać w jednym z podstawowych języków i umiejętnie lawirować w
                      polityce międzynarodowej tak, aby wilk był syty i owca cała. Prezydent Kaczyński
                      tych umiejętności nie posiadał. Może był wspaniałym człowiekiem, wybitnym
                      patriotą i najlepszym mężem, ale prezydentem był złym. I twierdząc to abstrahuję
                      kompletnie od linii programowej PIS.

Dla mnie osobiście jedną z najgorszych cech śp. LK jako prezydenta był całkowity
                      brak dystansu do siebie i umiejętności radzenia sobie z krytyka i kpiną. Te
                      słowa o wyszydzaniu, opluwaniu itd. to jest czysta retoryka, którą Ty Andrzeju
                      łykasz jak świeże kopytka. Jak Doda chce być Dodą to się musi liczyć o
                      możliwością fotografowania cellulitu i złośliwym komentowaniem kreacji oraz
                      partnerów na pudelku i innych kozaczkach. Jak facet chce być politykiem to musi
                      się liczyć z krytyka i komentarzami także bardzo złośliwymi i prześmiewczymi.
                      Paradoksalnie znakomicie sobie z tym poradziła pani Maria Kaczyńska - wzięła
                      złośliwości mediów na klatę, wykazała klasę i zamknęła im buzie. Bracia
                      Kaczyńscy obaj niestety tego nie umieli dlatego moim zdaniem kompletnie się na
                      polityków nie nadają i to bez względu na to, jak głęboki byłby ich tak zwany
                      patriotyzm.
                      • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:14
                        mamarcela napisała:

Bracia
                        > Kaczyńscy obaj niestety tego nie umieli dlatego moim zdaniem kompletnie się na
                        > polityków nie nadają i to bez względu na to, jak głęboki byłby ich tak zwany
                        > patriotyzm.

Niestety, ale masz dużo racji - czasem brakowało im wyczucia i taktu, ale na
                        pewno nie patriotyzmu i to wcale nie tak zwanego.
                        • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:17
                          Malpa w czerwonym i spieprzaj dziadu sa doskonalymi dowodami na ten
                          brak "wyczucia"
                        • mamarcela Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 22:22
                          Andrzeju, czy którykolwiek polski polityk nie jest patriotą? A nawet nie był?
                          Większość nawet z tych najbardziej komunistycznych robiła w swoim przekonaniu
                          dobrze dla Polski.

Powiem tak jak ja słyszę w kółko o patriotyzmie w rozumieniu PIS to mi się chce
                          vomitować i zostać bezpaństwowcem.
      • ssssen Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 27.04.10, 09:26
        > wszystko co w Polsce złe jest związane z nazwiskiem Kaczyński

Bzdura. Do Bogusława nic nie mam...
        • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 27.04.10, 21:50
          ssssen napisał:

> > wszystko co w Polsce złe jest związane z nazwiskiem Kaczyński
          >
          > Bzdura. Do Bogusława nic nie mam...

Na razie.
    • tygrys2112 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 23.04.10, 16:50
      Nie skomentuję, bo forma tego wiersza sama nasuwa refleksje.
    • lezbobimbo Re: [OT] but WHYYYYYYYYYYYYYY 23.04.10, 18:33
      bat_oczir napisał:
      > vel kolejne echa Smoleńska.

Echhh.. czy teraz wszystkie offtopy tutaj beda o Smolensku, patriotyzmie itd?
      • ginny22 Re: [OT] but WHYYYYYYYYYYYYYY 23.04.10, 19:15
        Nic innego oftopicznego się nie dzieje na razie ;)
        • lezbobimbo Re: [OT] but WHYYYYYYYYYYYYYY 23.04.10, 20:01
          ginny22 napisała:
          > Nic innego oftopicznego się nie dzieje na razie ;)

I freaking wish! Zamarzyly mi sie inne offtopy niz polityka ;P
          • ginny22 Re: [OT] but WHYYYYYYYYYYYYYY 23.04.10, 20:32
            No to dawaj :)
            I powiedz, dlaczego mi twoje wyznanie jakoś perwersyjnie
            zabrzmiało :P
            • lezbobimbo Re: [OT] Nowy Offtopik - is 60 sexy? 24.04.10, 00:14
              ginny22 napisała:
              > No to dawaj :)
              > I powiedz, dlaczego mi twoje wyznanie jakoś perwersyjnie
              > zabrzmiało :P

Ja, miec perwersyjne wyznanie? No cóz.. z grzecznosci nie smiem zaprzeczyc
              *rumieniac sie, kreci kopytkiem dziure w parkiecie*

Ahoj tam na tratwach, halo tam na halach, wszem i wobec Proponuje Nowy Offtopik!
              (w skrócie PNO)

Stwierdzam, ze bracia Kaczynscy nigdy nie byli tak seksi jak Tusk, wiec byli
              zlymi prezydentami
              :PPP
              Discuss!
    • the_dzidka Przepraszam, czy wy się znów kłócicie? 23.04.10, 23:03
      Boi nie chce mi się czytać calęgo wątku, ale od rana spuchł do tak
      niebotycznych rozmiarów, że się obawiam, że...
      • ginny22 Re: Przepraszam, czy wy się znów kłócicie? 23.04.10, 23:11
        Nie no, skądże znowu :P O przydziały na dom pod Szczytnem i celowość
        istnienia abonamentu rtv.
        • andrzej585858 Re: Przepraszam, czy wy się znów kłócicie? 23.04.10, 23:20
          ginny22 napisała:

> Nie no, skądże znowu :P O przydziały na dom pod Szczytnem i celowość
          > istnienia abonamentu rtv.

Oraz o to, że nie mając racji tudziez klapki na oczach upieram się że jest pięknie.

Zresztą powinnas już wiedzieć że raptowne spuchnięcie wątku oznacza że na pewno
          jest to związane z moja aktywnością.
          Zakłócam przestrzeń podobnie jak wulkan w Islandii, ale to nic akurat dziwnego,
          gdyż w zamierzchłych czasach pisalem na maturze pracę o Wikingach, więc coś mi
          pozostało z tamtych lat!!
          • bat_oczir Re: Przepraszam, czy wy się znów kłócicie? 23.04.10, 23:24
            > Zakłócam przestrzeń podobnie jak wulkan w Islandii

apropos - wiesz dlaczego Eyaftjoll wybuchł?

Bo ostatnim życzeniem gospodarki Islandii przed śmiercią było rozsypanie jej
            prochów nad Europą.
          • the_dzidka Re:Przepraszam, czy wy się znów kłócicie?/Aha, aha 24.04.10, 00:56
            > > Nie no, skądże znowu :P O przydziały na dom pod Szczytnem i
            celowość
            > > istnienia abonamentu rtv.
            >
            > Oraz o to, że nie mając racji tudziez klapki na oczach upieram się
            że jest pięk
            > nie.
            >
            > Zresztą powinnas już wiedzieć że raptowne spuchnięcie wątku
            oznacza że na pewno
            > jest to związane z moja aktywnością.
            > Zakłócam przestrzeń podobnie jak wulkan w Islandii, ale to nic
            akurat dziwnego,
            > gdyż w zamierzchłych czasach pisalem na maturze pracę o Wikingach,
            więc coś mi
            > pozostało z tamtych lat!!

A to się kłóćcie dalej, dzięki za info, ja się oddalam na pole
            zbierać kapustę.
    • slotna Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 24.04.10, 11:41
      Po pierwsze: smutno mi (nie po raz pierwszy, but still), bo w liceum bedac lubilam Rymkiewicza.

Po drugie: chcialam napisac, ze prawdopodobnie bede w maju w Nartach, moze odkryje Prawde? ;)

Po trzecie: Andrzeju, jest taki fajny serwis, prowadzony przez Igora Janke, nazywa sie salon24, jak widac, ma zachecajacy tytul "niezalezne forum publicystow" - mysle, ze tam bys sie odnalazl. Moglbys swobodnie dyskutowac na swoje ulubione tematy polityczne, religijne itp. i z pewnoscia nie czul bys sie zakrzyczany jak tutaj :)
      • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 24.04.10, 13:07
        slotna napisała:

>
        > Po trzecie: Andrzeju, jest taki fajny serwis, prowadzony przez Igora Janke, naz
        > ywa sie salon24, jak widac, ma zachecajacy t
        > ytul "niezalezne forum publicystow" - mysle, ze tam bys sie odnalazl. Moglbys s
        > wobodnie dyskutowac na swoje ulubione tematy polityczne, religijne itp. i z pew
        > noscia nie czul bys sie zakrzyczany jak tutaj :)

Wcale nie czuje się zakrzyczany, pałką nikt nie wymachuje - więc problemu dla
        mnie nie ma.
        A poza tym - tak szybko to sie mnie nie pozbędziecie - pewnie nie ma to jak w
        swoim towarzystwie nikt nie zakłóca spokoju oraz wzajemnego utwierdzania się w
        słuszności prezentowanych poglądów.
        Tak dobrze to nie będzie :-)))
        >
        • slotna Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 25.04.10, 21:53
          Ja ci tylko uprzejmie pokazuje miejsce w polskim internecie, gdzie twoj sposob dyskutowania niewatpliwie wzbudzi uznanie.
          • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 26.04.10, 06:33
            A ja zawsze myślałem że dyskutuje się po to aby dojść do w miarę obiektywnego
            spojrzenia na dane zagadnienie - a nie jednostronnego. Fakt uznania zaś jest
            czymś bardzo marginalnym - ale być może także i tutaj mylę się.
            • jota-40 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 26.04.10, 11:24
              A mnie się wydaje, że czasem warto dyskutować po prostu po to, aby poznać swoje
              wzajemne stanowiska, nawet, jeśli nie ma szans na "obiektywne spojrzenie".
              Niekiedy jest ono zwyczajnie nierealne.
            • slotna Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 26.04.10, 13:00
              > A ja zawsze myślałem że dyskutuje się po to aby dojść do w miarę obiektywnego
              > spojrzenia na dane zagadnienie - a nie jednostronnego.

O, a to ciekawe bardzo, bo mysl, ze na salonie odnajdziesz sie znakomicie postala mi w glowie po przeczytaniu tego:
              "Stałość poglądów jest godna szacunku - nawet jeżeli są one inne." Klamales wtedy czy klamiesz teraz?
              • mmaupa Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 26.04.10, 13:46
                slotna napisała:

> > A ja zawsze myślałem że dyskutuje się po to aby dojść do w miarę obiektyw
                > nego
                > > spojrzenia na dane zagadnienie - a nie jednostronnego.
                >
                > O, a to ciekawe bardzo, bo mysl, ze na salonie odnajdziesz sie znakomicie posta
                > la mi w glowie po przeczytaniu tego:
                > "Stałość poglądów jest godna szacunku - nawet jeżeli są one inne." Klamales wte
                > dy czy klamiesz teraz?
                >

Ja tu nie widze nic klamliwego: poglady ma sie wlasne, a spojrzenie na sprawe
                nalezy miec obiektywne.
                • slotna Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 26.04.10, 14:13
                  > Ja tu nie widze nic klamliwego: poglady ma sie wlasne, a spojrzenie na sprawe
                  > nalezy miec obiektywne.

Nie "wlasne" - bo to jest oczywiste, ale _niezmienne_. Jak chcesz zrealizowac cos takiego? Przeciez to sie zupelnie wyklucza, zreszta we wszystkich patriotycznych watkach mamy tego przyklady. Ja wychodze z zalozenia, ze fakty nalezy respektowac, a zmiana stanowiska nie jest czyms strasznym, wrecz przeciwnie. W swietle nowych informacji mam jak najbardziej prawo zmienic zdanie i przyznac sie do bledu, jesli w takowym tkwilam. Kurczowe trzymanie sie konkretnej opinii, jesli fakty jej slusznosci przecza wyklucza moim zdaniem prawdziwa dyskusje.
            • ssssen Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 27.04.10, 09:30
              > A ja zawsze myślałem że dyskutuje się po to aby dojść do w miarę
              > obiektywnego spojrzenia na dane zagadnienie - a nie
              > jednostronnego.

Jesteś żywym zaprzeczeniem tego, co sam piszesz.
        • lezbobimbo Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 27.04.10, 21:33
          andrzej585858 napisał:
          > Wcale nie czuje się zakrzyczany, pałką nikt nie wymachuje - więc >problemu
          dla> mnie nie ma.

Ale to nie byla bynajmniej prosba, zebys nie odchodzil, tylko zwrócenie Ci
          uwagi, ze sa miejsca w internecie, gdzie Twoje offtopiki religijno-polityczne
          beda mialy swoje nalezne miejsce (a kto wie, prawdopodobnie spotkaja sie tam tez
          z uznaniem).
          Forum tutaj nie jest na temat polityki i religii, tylko wyjatkowo ostatnio
          wyszly 3 watki, w zwiazku z katastrofa lotnicza - WYJATKOWO. To nie znaczy, ze
          masz od teraz w kazdym temacie tutaj uprawiac apologetyke LK i swojego kosciola
          za wszelka cene. Zaloba sie skonczyla. Mozesz tu dalej pisac, ale tylko
          frywolnie i na offtopiki blahe, w duchu forum. Ciezkie Twoje "przemyslenia" pisz
          gdzies indziej, nie tu.

> A poza tym - tak szybko to sie mnie nie pozbędziecie -

Czyli obiecujesz dalej pisac bzdury, o które nikt Cie nawet nie prosil? Szkoda.
          • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 30.04.10, 19:55
            lezbobimbo napisała:
            -
            >
            > Czyli obiecujesz dalej pisac bzdury, o które nikt Cie nawet nie prosil? Szkoda.

Bzdury? byc może w twoim mniemaniu. Szkoda że ciągle nie masz chęci ustosunkować
            się do bzdur ktore sama wypisujesz - a prosilem o odpowiedź co najmniej kilka
            razy - no ale wygodniej jest druga osobę obarczyc mianem klamcy niz samemu
            sprostować własne błędy.

Przy okazji zastanawiałem się czy ktoś odniesie sie w kwestii nowych standardów
            poezji do wyczynów Wojewódzkiego i Figurskiego - no ale jakoś cisza w tym
            temacie zapadła.
            Nawet tak wrazliwa na wszelkie przejawy zdziczenia w polityce GW zareagowała
            bardzo anemicznie.
            Niejednakową miarą jest mierzona agresja wobec przeciwników oj niejednakową.
            Swoją drogą dziwię się Figurskiemu - no ale jak to mówi przyslowie " kto z kim
            przestaje" itd.
            >
            • slotna Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 30.04.10, 20:32
              > Przy okazji zastanawiałem się czy ktoś odniesie sie w kwestii nowych standardów
              > poezji do wyczynów Wojewódzkiego i Figurskiego - no ale jakoś cisza w tym
              > temacie zapadła.

Ja sie moge odniesc, bo wlasnie przed chwila obejrzalam fragment - bardzo sie ciesze, ze sa u nas ludzie, ktorzy prowadzac program satyryczny nie chowaja sie pod stol (nie wierze, zeby nie zdawali sobie sprawy z tego, jaka afere to wywola, zwlaszcza, ze byli juz raz zawieszeni za podobny numer). Tak, tak, program _satyryczny_ - co to ma wspolnego z jakims "zdziczeniem w polityce", to naprawde nie wiem.
              • jota-40 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 30.04.10, 20:44
                Bardzo lubię złośliwe poczucie humoru, cenię sobie ironię i inteligencję. Rozumiem też, że można żartować z wielu poważnych i smutnych w gruncie rzeczy spraw - żeby je oswoić etc.
                Ale nie lubię Wojewódzkiego i nie cenię sobie jego przegiętych dowcipasów. Pozerstwo, szmira, przywalanie, jak się da i komu się da - wyłazi z niego najczęściej jakieś nerwicowe, zwykłe chamstwo i tyle.
                Niemniej trudno by mi było powiedzieć, że to zdziczenie. To niesmaczne, żałosne i nietrafione. Zastanawiam się, do kogo właściwie chcieli z tym trafić?
                • slotna Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 30.04.10, 20:49
                  No coz, ja tez nie lubie Wojewodzkiego, strasznie empatycznie odbieram wszystkie zenujace zachowania na ekranie (nawet jesli chodzi o filmy!), a on w tym celuje. Dlatego nie wypowiadam sie na temat samej piosenki, bo mam mieszane odczucia. Ale sam fakt, ze ja puscili po prostu mnie ucieszyl. To chyba pokazuje mialkosc polskiej satyry pod tym wzgledem, wszyscy trzesa portami. Marzy mi sie jakis Roy Zimmerman czy cus ;)
                  • ready4freddy Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 04.05.10, 12:55
                    slotna napisała:

> No coz, ja tez nie lubie Wojewodzkiego, strasznie empatycznie odbieram wszystki
                    > e zenujace zachowania na ekranie (nawet jesli chodzi o filmy!)

o rany, ja tez tak mam!!! nie z Powiatowym, czy wrecz Gminnym Kuba, tylko z tym
                    empatycznym odbiorem, cos strasznego. zeby sie czlowiek wstydzil za postac z
                    filmu... ale tak jest i juz :)
                • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 30.04.10, 20:51
                  jota-40 napisała:

. Zastanawiam się, do kogo właściwie chcieli z tym trafić?

No właśnie. Do kogo? Sądząc po bardzo anemicznych reakcjach medialnych , w
                  przeciwieństwie do reakcji na twórczość Rymkiewicza i Wolskiego (która
                  kompletnie mi sie nie podoba) jednak znaleźli odbiorców.
                  Jakich? Zamilczę.
                • onion68 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 30.04.10, 21:00
                  > Ale nie lubię Wojewódzkiego i nie cenię sobie jego przegiętych dowcipasów. Poze
                  > rstwo, szmira, przywalanie, jak się da i komu się da - wyłazi z niego najczęści
                  > ej jakieś nerwicowe, zwykłe chamstwo i tyle.
                  > Niemniej trudno by mi było powiedzieć, że to zdziczenie. To niesmaczne, żałosne
                  > i nietrafione. Zastanawiam się, do kogo właściwie chcieli z tym trafić?

Obiema ręcami, obiema ręcami się podpisuję :)
              • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 30.04.10, 20:47
                slotna napisała:

). Tak, tak, program _
                > satyryczny_ - co to ma wspolnego z jakims "zdziczeniem w polityce", to naprawde
                > nie wiem.

I to jest właśnie podstawowy problem - to byl program satyryczny a więc mozna
                sobie poużywać - natomiast, jakby nie patrzeć, uznany poeta jakim jest
                Rymkiewicz nie może napisać wiersza w ktorym przekazuje swoje poglądy polityczne
                gdyz podnosi się wtedy larum jak on śmiał.
                A gdyby tak swoj wiersz odczytał w programie Wojewodzkiego - to byłby to wtedy
                tylko program satyryczny czy tez nie?
                >
                • slotna Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 30.04.10, 20:54
                  > I to jest właśnie podstawowy problem - to byl program satyryczny a więc mozna
                  > sobie poużywać - natomiast, jakby nie patrzeć, uznany poeta jakim jest
                  > Rymkiewicz nie może napisać wiersza w ktorym przekazuje swoje poglądy polityczn
                  > e
                  > gdyz podnosi się wtedy larum jak on śmiał.

??? W zyciu nic takiego nie powiedzialam. Wiersz Rymkiewicza jest po prostu zenujaco slaby. I jak najbardziej po linii. Oraz nie uwazam, zeby byl jakis problem z tym, ze w programie satyrycznym mozna bylo sobie pouzywac - przeciwnie, uwazam, ze problem zaczyna sie, gdy nie mozna. Bo zasadniczo od tego programy satyryczne sa, rozumiesz.

> A gdyby tak swoj wiersz odczytał w programie Wojewodzkiego - to byłby to wtedy
                  > tylko program satyryczny czy tez nie?

Kpisz czy o droge pytasz? Swoja droga, uwazam, ze wiersz Rymkiewicza ma o wiele wieksza dawke (niezamierzonego co prawda) komizmu niz ta piosenka :) A ty chyba nie zrozumiales idei tego watku.
                • jota-40 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 30.04.10, 20:54
                  Oczywiście, wtedy wszyscy by wiedzieli, że zrobił sobie żart.
                  Nie widzisz różnicy? Tamci naśmiewają się - głupio może, ale to jest w konwencji żartu. Żart nikogo nie skazuje (chyba, że na śmieszność). Grafomański kawałek Rymkiewicza jest dla mnie osobiście obraźliwy. W dodatku głupi i napisany ze złą intencją (podział Polski i Polaków). Jest w tym jad, bardzo to przykre.
                  Żart ma długą historię - że przypomnę Ci dowcipy karnawałowe z czasów średniowiecznych. Błazen ma niejako wariackie papiery, czego nie da się powiedzieć o śmiertelnie poważnym poecie.
                  • jota-40 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 30.04.10, 21:00
                    No, nie milcz, tylko powiedz. Jakich?...

Mnie się wydaje, że to (słabowita zresztą) reakcja na reakcję. Podobnie było - pamiętam - po śmierci papieża. Te t-shirty z napisami "Nie płakałem po papieżu" etc.
                    Bardzo dobry jest ten wywiad z Chwinem, cytowany na FB przez naszego forumowego kolegę ;). Serialowa estetyka żałoby, tak to było?...
                    • jota-40 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 30.04.10, 21:01
                      O, mam:

trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/1,35635,7828050,Chwin__To_byla_zaloba__Nie__Mentalnosc_serialowa.html?bo=1
            • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 30.04.10, 22:12
              > Przy okazji zastanawiałem się czy ktoś odniesie sie w kwestii nowych standardów
              > poezji do wyczynów Wojewódzkiego i Figurskiego

raczej się nie odniesie, bo mamy tu zasadniczą różnicę.

Rap W@F był od samego początku zamierzonym wygłupem. Niesmacznym,
              kiepskim, etc- ale wygłupem, grepsem, namiastką kabaretu.

Rymkiewicz swój wiersz pisał SERIO. to miała być odezwa, apel do
              sumień
              , poruszenie dusz.

Poetycko zaś oba utwory wyszły dramatycznie żenująco. W ten sposób
              laureat Nike zrównał się z dwójką błaznów.

Potrzebne mu to było? Widocznie tak.
            • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 30.04.10, 23:29
              > Niejednakową miarą jest mierzona agresja wobec przeciwników oj
              niejednakową.

Ewentualnie standardy się nieco przesunęły (znów!) po tym, jak o
              ludziach myślących inaczej można mówić jako o karłach i pętakach, a
              w TVP w prime-time'ie leci oskarżanie Tuska, że ma krew na rękach.
              Andrzeju, czy to nie ty sam uznałeś, że skandaliczny tekst Króla o
              GWnie jest niezbyt ciekawym językiem pisany? Nie piernicz tu
              zatem o podwójnych standardach.
              • anutek115 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 01.05.10, 12:58
                ginny22 napisała:

> > Niejednakową miarą jest mierzona agresja wobec przeciwników oj
                > niejednakową.
                >
                > Ewentualnie standardy się nieco przesunęły (znów!) po tym, jak o
                > ludziach myślących inaczej można mówić jako o karłach i pętakach, a
                > w TVP w prime-time'ie leci oskarżanie Tuska, że ma krew na rękach.
                > Andrzeju, czy to nie ty sam uznałeś, że skandaliczny tekst Króla o
                > GWnie jest niezbyt ciekawym językiem pisany? Nie piernicz tu
                > zatem o podwójnych standardach.

No.

"łajdacy
                Znów wzięli się do swojej odwiecznej tu pracy"
                "Nie można oddać Polski w ręce jej złodziei"
                " Prawdę mając na ustach, a kłamstwo w kieszeni,
                będąc zgodni ze stadem, z rozumem w konflikcie"
                "Karlejecie pętaki"
                "Na kolana łajdaki, sypać popiół na głowę"

To z poezyi.

"Wyśmiewajcie i drwijcie. Bądźcie sobą. Gardzę wami."
                "wykrzywione nienawiścią gęby pod papieskim oknem w Krakowie"
                "małość innego wykreowanego przez media na Wielki Autorytet starego
                nienawistnika" (to ętelektualysta Ziemkiewicz o Andzreju Wajdzie),
                "Bezideowe palikmioty nie mogły na coś takiego pozwolić."
                i słynne "A dzisiaj już wiemy: nie polezie orzeł w GWna, drodzy redaktorzy."

To z prozy.

I nie sciągane po internetach wytwory smarkaczy, którzy dopadli klawiatury i
                osmieleni anonimowoscią postanowili poszaleć, ale pisarze, dziennikarze,
                laureaci Nike, profesorowie... Nie wydaje ci się, Andrzeju, że porównywanie ich
                z dwójką błaznów powinno byc dla nich (nie błaznów, ale profesorów, że uściślę)
                odrobinę uwłaczające? I że od nich (znów profesorów) powinno się wymagać
                ździebko więcej?

Wojewódzki i Figurski (nie lubię ani jednego, ani drugiego) popełnili głupawy
                utwór, niesmaczny, ale od początku do końca pomyślany jako rozrywka. Laureat
                Nike napisał poważny utwór. Nie łapiesz różnicy?

I Ginny ma rację. Sam określasz artykuł Króla jako "niezbyt ciekawym językiem
                pisany". A nie skandaliczny czy oburzający. A jak tu nie wznosimy wszyscy jak
                jeden mąż okrzyków typu "chamstwo!", "Prostactwo!", "obraza uczuć wszelakich!",
                "ukarać i zdjąć z wszystkich anten na zawsze!!!!!" ubolewasz, że niejednakowo
                jest mierzona agresja wobec przeciwników. Nie widzisz w swoim własnym
                postępowaniu odrobiny, no, choćby odrobiny podwójnych standardów?
                • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 02.05.10, 12:10
                  anutek115 napisała:

>
                  > Wojewódzki i Figurski (nie lubię ani jednego, ani drugiego) popełnili głupawy
                  > utwór, niesmaczny, ale od początku do końca pomyślany jako rozrywka. Laureat
                  > Nike napisał poważny utwór. Nie łapiesz różnicy?

Różnica polega na tym, że powazny twórca nie miał prawa przedstawić swoich
                  poglądów, gdyż wywolało to burzę, natomiast pobłażliwie toleruje się dwójkę
                  błaznów , gdyż oni maja prawo zachowywać się błazeńsko.
                  Problem jest w tym że o powyższym utworze Rymkiewicza juz za miesiąc nikt nie
                  będzie właściwie pamiętał, podczas gdy owe błazeńskie wygłupy mogą jak
                  najbardziej wejść do obiegu - bo to przecież tylko żarty.
                  Jednym słowem wolno kims pomiatać i to bardzo brzydko ale oczywiście cały czas w
                  formie żartu, natomiast na poważnie to już nie.
                  Tylko że dla mnie ani jedna ani druga forma nie odpowiada. I obie powinny
                  spotkać się z jednakowym potępieniem, no ale...
                  >
                  > I Ginny ma rację. Sam określasz artykuł Króla jako "niezbyt ciekawym językiem
                  > pisany". A nie skandaliczny czy oburzający. A jak tu nie wznosimy wszyscy jak
                  > jeden mąż okrzyków typu "chamstwo!", "Prostactwo!", "obraza uczuć wszelakich!",
                  > "ukarać i zdjąć z wszystkich anten na zawsze!!!!!" ubolewasz, że niejednakowo
                  > jest mierzona agresja wobec przeciwników. Nie widzisz w swoim własnym
                  > postępowaniu odrobiny, no, choćby odrobiny podwójnych standardów?

Nie, ponieważ staram się nie używać określeń typu skandaliczny czy tez
                  oburzający. Zresztą jakbyś przeczytała mój następny post to bys może zauważyła
                  że użyłem tego sformułowania, acz niechętnie.
                  • anutek115 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 02.05.10, 19:14
                    andrzej585858 napisał:

> Różnica polega na tym, że powazny twórca nie miał prawa przedstawić swoich
                    > poglądów, gdyż wywolało to burzę, natomiast pobłażliwie toleruje się dwójkę
                    > błaznów , gdyż oni maja prawo zachowywać się błazeńsko.
                    > Problem jest w tym że o powyższym utworze Rymkiewicza juz za miesiąc nikt nie
                    > będzie właściwie pamiętał, podczas gdy owe błazeńskie wygłupy mogą jak
                    > najbardziej wejść do obiegu - bo to przecież tylko żarty.

Żartujesz, czy poważnie piszesz? Laureatowi Nike nie będzie się wiersza
                    pamiętać? Nie wejdzie on do obiegu bo to poważny poeta jest? On już jest w
                    obiegu! Wyszukiwarka wyrzuca ponad 14000 stron dotyczących tego wiersza, a
                    większość z tych, które przejrzałam to są pochwalne pienia! Analogicznie, dla
                    Wojewódzki/Figurski stron jest więcej, ale głównie o następujących tytułach:
                    Wojewódzki i Figurski przegięli! Figurski i Wojewódzki znowu niesmaczni.
                    Wojewódzki i Figurski wylecą z Eska Rock? Figurski i Wojewódzki zawieszeni za
                    wypowiedź o prezydencie.

I czyzbyś nie wiedział, że błaznom wolno więcej? Wolno im być prostackimi i
                    niesmacznymi, natomiast intelektualiście, subtelnemu poecie - nie wolno? Czy
                    może raczej - nie wypada?

> Tylko że dla mnie ani jedna ani druga forma nie odpowiada. I obie powinny
                    > spotkać się z jednakowym potępieniem, no ale...

Ale ty sam ich jednakowo nie potępiasz. Ciekawe, czemu mnie to przestało dziwić.

Zresztą jakbyś przeczytała mój następny post to bys może zauważyła
                    > że użyłem tego sformułowania, acz niechętnie.

O, tak, przeczytałam. I, o tak, zauważyłam, że zrobiłeś to niechętnie.
                    • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 02.05.10, 20:20
                      > Żartujesz, czy poważnie piszesz? Laureatowi Nike nie będzie się
                      wiersza pamiętać? Nie wejdzie on do obiegu bo to poważny poeta jest?
                      On już jest w obiegu!

Szymborskiej nie zapomniano do dziś, że pół wieku temu popełniła
                      parę wierszy po myśli i na bazie...
                  • slotna Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 02.05.10, 20:25
                    A ja nadal czekam, az rozwiniesz swoje enigmatyczne: "Sądząc po bardzo anemicznych reakcjach medialnych , w
                    przeciwieństwie do reakcji na twórczość Rymkiewicza i Wolskiego (która
                    kompletnie mi sie nie podoba) jednak znaleźli odbiorców.
                    Jakich? Zamilczę."

No, no?
                  • bat_oczir Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 02.05.10, 23:01
                    > Różnica polega na tym, że powazny twórca nie miał prawa przedstawić swoich
                    > poglądów, gdyż wywolało to burzę, natomiast pobłażliwie toleruje się dwójkę
                    > błaznów

Andrzeju, jak pragnę schudnąć, przestań jak to mawiał Korwin Mikke - rżnąć głupa.
                    Wiersz Rymkiewicza przytoczyłem tu nie dlatego, żeby krytykować poglądy autora -
                    skądinąd biorąc pod uwagę książkę "Wieszanie" IMHO kompletnie kretyńskie - ale
                    żeby pokazać, jak potężnie jestem zniesmaczony użytymi w nim środkami
                    artystycznymi (?) w postaci owego sławnego "wołania spalonego ciała". Uważałem i
                    uważam, że przekroczona dla celów stricte politycznych i ideowych została
                    granica dobrego smaku. Uważam, że takie porównanie powoduje u normalnego
                    człowieka odruch wymiotny.

Rap W@F? Owszem, niesmaczny. Ale, do licha, od laureata Nike mam prawo, do
                    jasnej cholery, wymagać więcej kultury i smaku, niż od wynajmowanego za
                    pieniądze kabareciarza i cel(w)ebryty.

Wojewódzki do niesmaku mnie przyzwyczaił. Rymkiewicz mnie nim zaszokował.

Poniał?
                    • verdana Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 04.05.10, 13:31
                      Satyra z natury rzeczy ma prawo (a może i obowiązek) obrazać i
                      wysmiewać. Jest dla wszystkich oczywiste, ze nie przekazuje jedynie
                      słusznych treści i że z jej hasłami na sztandarach nie zacznie się
                      tępić przeciwników. Jest rodzajem zabawy - czasem niesmacznej, ale w
                      życiu politycznym nieistotnej, nie wzywa do boju, nie ma monopolu na
                      prawdę, nie przekazuje jedynie słusznych wartosci.
                      Co innego, gdy to wszystko dzieje się smiertelnie serio, gdy osoba
                      znana i ceniona popełnia utwór, wzywający do nienawiści, który ma
                      być w zamierzeniu pewnym manifestem - i ma nadzieję, ze ludzie wezmą
                      to jak najbardziej serio. I przejmą się tymi poglądami.
                      W pierwszym wypadku można mówić najwyżej o przekroczeniu granicy
                      dobrego smaku, czy niepotrzebnych wygłupach, nikomu szkody to nie
                      przyniesie. W drugim wszystko dzieje się serio - i w zamierzeniu ma
                      wywolać powazną reakcję. Nie rozumiesz, Andrzeju, różnicy?
                      • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 04.05.10, 14:11
                        verdana napisała:

> W pierwszym wypadku można mówić najwyżej o przekroczeniu granicy
                        > dobrego smaku, czy niepotrzebnych wygłupach, nikomu szkody to nie
                        > przyniesie. W drugim wszystko dzieje się serio - i w zamierzeniu ma
                        > wywolać powazną reakcję. Nie rozumiesz, Andrzeju, różnicy?

Rozumieć rozumiem, tylko nic na to nie poradzę że czasem niezmiernie, brzydko
                        powiem, wkurza mnie tolerancja dla tak płaskiego humoru prezentowanego własnie
                        przez Wojewódzkiego, który w efekcie przez sporą część młodzieży uznawany jest
                        za autorytet.
                        Jasne że Rymkiewicz nie powinien był tworzyć tego "dzieła", mógł swoje poglądy
                        wyrazić całkiem inaczej.
                        • verdana Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 04.05.10, 14:33
                          Tolerancji dla tego humoru nie było tak wiele. Ale czym innym jest
                          tolerancja dla niesmacznych dowcipow, a co innego tolerancja do
                          podżegania do nienawiści.
                          • jota-40 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 04.05.10, 17:37
                            Otóż to.
                            Poza tym - cóż przeszkadza miłośnikom prawicy w wydaniu pisowskim stworzyć własną satyrę, równie nośną, jak Wojewódzki?... I zresztą tworzą ją, tworzą. Nie wiem, co ostatnio popełnił Marcin Wolski, niegdyś naprawdę dowcipny człowiek, że wspomnę choćby Ilustrowany Magazyn Autorów... Szkoda, że porzucił tamte klimaty i pisze o karłach i innych takich ;((. Znacie jakąś dobrą satyrę w duchu PIS-u?
                            • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 04.05.10, 18:07
                              jota-40 napisała:

> Otóż to.
                              > Poza tym - cóż przeszkadza miłośnikom prawicy w wydaniu pisowskim stworzyć włas
                              > ną satyrę, równie nośną, jak Wojewódzki?...

Jeżeli standard satyry ma wyznaczać Wojewódzki - i jeszcze na dokładkę jest to
                              satyra nośna - to pora umierać.
                              Wolskiemu to buty pastować powinien - nie mówię o ostatnim utworze tylko o
                              całokształcie jego twórczości.
                              • jota-40 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 04.05.10, 19:05
                                Napisałam już wcześniej, co myślę o Wojewódzkim i nie będę się powtarzać. Nie
                                napisałam też nigdzie, że to on wyznacza poziom - w tej akurat kwestii dowcipy
                                szybują znacznie wyżej, od wielu lat. To niewątpliwa zasługa PIS-u. Im więcej
                                miał władzy, tym satyra była lotniejsza: naprawdę było się z czego śmiać.
                                Co do Wolskiego, to już wiele lat temu obniżył swoje podniebne loty i gwałtownie
                                zmienił look: trochę to żałosne, swoją drogą, kiedy niegdysiejszy cięty błazen
                                zamienia się w skaczącego na dwóch łapkach pieska. Fuj.
                                • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 04.05.10, 23:17
                                  Czy to Wolski tworzy te upiorne szopki noworoczne w TVP?
                                  • jota-40 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 04.05.10, 23:21
                                    Onże sam ;)). Mocna rzecz!
                                    • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 04.05.10, 23:25
                                      To ja nie mam więcej pytań :)
                        • anutek115 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 05.05.10, 11:01
                          andrzej585858 napisał:
                          wkurza mnie tolerancja dla tak płaskiego humoru prezentowanego własnie
                          > przez Wojewódzkiego, który w efekcie przez sporą część młodzieży uznawany jest
                          > za autorytet.

Dręczyło mnie to, dręczyło, aż wreszcie nie wytrzymałam i jako osoba pracująca z
                          młodzieżą wykorzystałam kawałek lekcji i popytałam, kto jest dla nich
                          autorytetem. Różne, różniste nazwiska padały, ale to jedno nie, a jak delikatnie
                          zasugerowałam, że może tak Wojewódzki by, młodzież zrobiła wielkie oczy i w
                          stupor popadła. Więc chciałabym wiedzieć, ile to jest ta "spora część", bo ja
                          najwyraźniej ani jednego egzemplarza tej części nie znam.
                          • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 05.05.10, 11:04
                            > Różne, różniste nazwiska padały,

Jakie, jakie?
                            • anutek115 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 06.05.10, 19:22
                              ginny22 napisała:

> > Różne, różniste nazwiska padały,
                              >
                              > Jakie, jakie?

:DD. Niektóre dość niezwykłe, na przykład Lionel Messi :). Joanne Rowling.
                              Dalajlama. Rodzice. Przyjaciele. Marek Kamiński. Jurek Owsiak. Tolkien. Adam
                              Małysz. Richard Dawkins. Robert Kubica. Ks. Jan Twardowski. Paulo Coelho. Albo
                              mówili, że nikt. To z tego, co pamiętam, nie notowałam tych odpowiedzi, tylko o
                              ilość osób zapatrzonych w Wojewódzkiego mi chodziło.
                              Nie padło nazwisko zadnego polityka ani, na przykład, Dody, czego się szczerze
                              obawiałam ;)) (o Dodzie mówię).
                              • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 06.05.10, 20:07
                                > Niektóre dość niezwykłe, na przykład Lionel Messi :)

E, Messiego prędzej rozumiem niż Coelho ;) Ciekawy rozrzut nazwisk,
                                przyznam. Dobrze wiedzieć.
                          • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 05.05.10, 19:40
                            anutek115 napisała:
                            .
                            >
                            > Dręczyło mnie to, dręczyło, aż wreszcie nie wytrzymałam i jako osoba pracująca
                            > z
                            > młodzieżą wykorzystałam kawałek lekcji i popytałam, kto jest dla nich
                            > autorytetem. Różne, różniste nazwiska padały, ale to jedno nie, a jak delikatni
                            > e
                            > zasugerowałam, że może tak Wojewódzki by, młodzież zrobiła wielkie oczy i w
                            > stupor popadła. Więc chciałabym wiedzieć, ile to jest ta "spora część", bo ja
                            > najwyraźniej ani jednego egzemplarza tej części nie znam.
                            >

Proszę bardzo - oto źródło powyższej informacji:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,6826695,Wojewodzki_i_Majewski_na_czele_rankingu_autorytetow_.html
                            Tak więc możesz skonfrontować jak mają się sondaże do rzeczywistości, a na
                            dodatek polecam dzisiejszy wywiad p. Niesiołowskiego - naprawdę nie wiem co z
                            tym człowiekiem się dzieje, aż żal czytać:

www.polskatimes.pl/stronaglowna/251838,niesiolowski-jaroslaw-kaczynski-musi-przegrac-bo-ludzie-sie,id,t.html
                            • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 05.05.10, 20:11
                              > Tak więc możesz skonfrontować jak mają się sondaże do
                              rzeczywistości

Odważny wniosek, doprawdy. Moje socjologiczne serce prycha.
                              I co z tym Niesiołowskim?
                              • verdana Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 05.05.10, 20:45
                                Pamiętam tamten sondaż. Ja podejmuję się zrobić taki, z którego
                                będzie wynikało, ze największym autorytetem dla mlodzieży dobrych
                                uczelni warszawskich, nastawionych antypisowsko, będzie Jarosław
                                Kaczyński. Wystarczy sprawnie ustawić listę, z której należy
                                wybierać. Np. Jarosław Kaczyński, Zbigniew Ziobro, ojciec Rydzyk,
                                Antoni Maciarewicz , Ali Agca, Osama bin Laden.
                                Voila!
                              • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 05.05.10, 20:48
                                ginny22 napisała:

> > Tak więc możesz skonfrontować jak mają się sondaże do
                                > rzeczywistości
                                >
                                > Odważny wniosek, doprawdy. Moje socjologiczne serce prycha.
                                > I co z tym Niesiołowskim?

Według sondazu dla 32% mlodzieży Wojewódzki jest autorytetem, a Anutek twierdzi
                                że wśród młodzieży która uczy nie ma ani jednej osoby dla której jest autorytetem.
                                Dobrze że znalazłem źródło tej informacji bo znowu by wyszło że to ja zyje w
                                innym kraju.
                                Tak z ciekawości - to jak mozna powyższe zjawisko wytłumaczyć? Tez mam
                                podejrzenia że powyższy sondaz wcale nie oddaje rzeczywistych preferencji wśród
                                młodzieży.

A co z Niesiołowskim? No cóż jezeli przeczytałaś i nie widzisz tego w jaki
                                sposób czepia się Marty Kaczyńskiej - to trudno będzie nam sie zrozumieć.
                                Przykładowo:
                                " Przecież pani Marta Kaczyńska już występowała w kampanii w 2005 roku i efekt
                                rodzinny okazał się średni, bo - jak wiadomo - w międzyczasie założyła drugą
                                rodzinę".

Wypominanie rozwodu w ten sposób - jest bardzo mało eleganckie. Podobnie jak
                                nastepne sformułowanie:
                                "nie można być jednocześnie osobą ciężko dotkniętą przez tragedię i prowadzić
                                kampanii wyborczej. Ja rozumiem jej rozpacz, ale jeśli natychmiast po tym
                                wchodzi się w kampanię wyborczą, ewidentnie chce się politycznie wykorzystać ten
                                argument zrozumiałego współczucia dla osoby, która straciła rodziców, to jest
                                to, delikatnie mówiąc, mało sympatyczne".

Dla mnie niestety, mało sympatyczne jest to co p. Niesiołowski mówi. Jeszcze jej
                                nie ma w tej kampanii, a już jest dyskredytowana jej żałoba - bardzo mało
                                sympatyczne.

• ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 05.05.10, 21:25
                                  Ja ten sondaż z Wojewódzkim pamiętałam sama z siebie ;) Bardzo mi
                                  się wtedy spodobał jego komentarz do wyników, bardzo trzeźwy.
                                  Verdana już ci napisała jedno z mozliwych wytłumaczeń. Drugie jest
                                  takie, że Anutek to robiła na próbie mniejszej i
                                  niereprezentatywnej.
                                  Co do Niesiołowskiego - elegancki to on nie jest od dawna. Jacek
                                  Kurski PO, rzekłabym.

> Jeszcze jej
                                  > nie ma w tej kampanii, a już jest dyskredytowana jej żałoba

Jak najbardziej już jest, nawiasem mówiąc. Patrz: wczorajszy
                                  Superak. Może w tym kontekście łatwiej ci będzie strawić
                                  Niesiołowskiego.
                                  A rozwód Marty Kaczyńskiej był tu wspomniany (nietaktownie, fakt),
                                  bo do zdjęć w kampanii prezydenckiej jej ojca pozowała z mężem, z
                                  którym już była tylko formalnie. Mogło to wywołać pewien niesmak.
                                  • ginny22 Jeszcze o sondażach 05.05.10, 21:30
                                    Po trzecie: grupa badanych: 13-24. Rozrzut. 13-18 i 19-24 byłoby
                                    sensowniej.
                                    I czwarte - czego bardzo nie lubię w sondażach gazetowo-
                                    telewizyjnych: nie wiemy, jakie było dokładnie pytanie i jak była
                                    konstruowana lista odpowiedzi. I czy np. była na początku jakaś
                                    definicja autorytetu. I czy dwa dni wcześnie Kuba Wojewódzki nie
                                    miał akurat udanego odcinka swego show ;)
                              • szprota Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 05.05.10, 20:48
                                ginny22 napisała:
                                >
                                > Odważny wniosek, doprawdy. Moje socjologiczne serce prycha.

Badanie na próbie wprawdzie dużej, 1000 osób, ale:
                                - jaka metoda - nie wiadomo
                                - co za tym idzie: czy młodzi wybierali z kafeterii pytań, czy to były pytania
                                otwarte
                                - przedział wiekowy cokolwiek dziwny: 13-24. Prosi się o podział na co najmniej
                                dwie grupy wiekowe.
                                - no i - badanie zleciła Rzeczpospolita...
                                • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 05.05.10, 21:00
                                  szprota napisała:

> - no i - badanie zleciła Rzeczpospolita...

Czy jest w tym stwierdzeniu zawarta sugestia że wyniki sondaży zależą od
                                  zleceniodawcy?
                                  Czy tez należy to zrozumiec - no tak, jak zleciła Rzeczpospolita to są takie a
                                  nie inne ale jakby takie badania zlecił ktoś inny, to wyniki byłyby jak
                                  najbardziej prawdziwe
                                  >
                                  >
                                  >
                                  • dakota77 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 05.05.10, 21:02
                                    Tak, wyniki sondazy moga zalezec od zleceniodawcy. Wszystko zalezy od
                                    konstrukcji kwestionariusza, mozna zadac tak pytania, by uzyskac
                                    odpowiedzi, jakich sie oczekuje.
                                  • szprota Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 05.05.10, 21:13
                                    andrzej585858 napisał:

> szprota napisała:
                                    >
                                    >
                                    > > - no i - badanie zleciła Rzeczpospolita...
                                    >
                                    > Czy jest w tym stwierdzeniu zawarta sugestia że wyniki sondaży zależą od
                                    zleceniodawcy?

Tak. Przy badaniu opinii publicznej nie jest to może oczywiste, ale przy
                                    badaniach rynku już tak.

> Czy tez należy to zrozumiec - no tak, jak zleciła Rzeczpospolita to są takie
                                    a nie inne ale jakby takie badania zlecił ktoś inny, to wyniki byłyby jak
                                    najbardziej prawdziwe

Nie ma czegoś takiego, jak prawdziwe wyniki badań opinii publicznej. Mogą być
                                    mniej lub bardziej zbliżone do prawdy w zależności od reprezentatywności próby.
                                    Ta, ze względu chociażby na duży interwał wiekowy wydaje mi się średnio
                                    wiarygodna. Ilu w tej grupie było trzynastolatków, ilu ludzi po studiach? Nie
                                    wiadomo.
                                    Poza tym, co już wskazała Verdana, dość łatwo sporządzić tak kwestionariusz, by
                                    wyniki nam wyszły pod tezę.
                                    Do tego możemy jeszcze dołożyć kwestię ankieterów, jeśli badanie było robione
                                    zwykłą ankietą papierową i odporność ankiety internetowej na proste zabiegi
                                    umożliwiające kilkukrotne głosowanie w tej samej ankiecie.
                                  • verdana Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 06.05.10, 20:23
                                    Ależ oczywiscie, ze tak.
                                    Jako socjolog powiem Ci, ze to jest jedna z pierwszych rzeczy, jaką
                                    przekazuje się studentom piwerwszego roku socjologii. I to nie jest
                                    nawet twierdzenie wartosciujące (jak Rzepa to be, a jak GW to cacy i
                                    obiektywne). Nie istnieje żadna metoda pozbycia się tego elementu -
                                    kazdy badacz dostaje wyniki bardziej zbliżone do jego hipotezy, niż
                                    kolega, który z tą hipotezą sie nie zgadza. Nie ma to nic wspólnego
                                    z prawdą i nieprawdą.
                                    Propedeutyka socjologii jednak powinna być w szkołach...
                            • anutek115 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 06.05.10, 18:49
                              andrzej585858 napisał:

> Tak więc możesz skonfrontować jak mają się sondaże do rzeczywistości

Tylko żeby nie było, że ci kłamstwo zarzucałam albo inną manipulację. Ciekawa
                              byłam, jak to jest ta "większość" i wydawało mi się, że skoro taka większość
                              istnieje, to jakiegoś przedstawiciela znać powinnam. Pytałam w klasach: dwóch
                              szóstych, jednej piątej i jednej trzecia gimnazjalna (oraz kilku maturzystów,
                              którzy przychodzili na zajęcia dodatkowe), a pytanie jak najbardziej było
                              otwarte i brzmiało "Słuchajcie, kto dla was jest prawdziwym autorytetem?",
                              zadane ni z gruchy ni z pietruchy, a nie na przykład po pół godzinie dyskusji o
                              katastrofie w Smoleńsku, co mogłoby sugerować, że oczekuję jakiejś konkretnej
                              odpowiedzi.

I, sorry, ale naprawdę nikt nie wymienił Wojewódzkiego. I jak o niego spytałam
                              wszyscy na mnie spojrzeli z zastanowieniem, w tle którego było "Czego ona chce,
                              że o niego pyta?". A to było świeżo po niesławnym występie z Figurskim i,
                              zdałoby się, był człowiek na fali. Znam inną młodzież niż ta badana, co robić.
                              • lezbobimbo Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 06.05.10, 19:37
                                anutek115 napisała:
                                > I, sorry, ale naprawdę nikt nie wymienił Wojewódzkiego.

Jak to, a Edwarda z Tuajlajtu tez nie wymienili? Ankieta do wymiany! Podróba i
                                fotomontaz!!
                                • anutek115 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 06.05.10, 19:52
                                  lezbobimbo napisała:

> Jak to, a Edwarda z Tuajlajtu tez nie wymienili? Ankieta do wymiany! Podróba i
                                  > fotomontaz!!
                                  >
                                  No patrz, a mnie nie podpadło, że nie wymienił, dopiero, jak mi uwagę zwróciłaś
                                  ;))))). A wiem, ze padłoby, bo z młodzieżą więcej zaprzyjaźniona jestem i wiem,
                                  że nie ściemnialiby, żeby dobre wrażenie zrobić. Musi zapomnieli :DD. Albo jest
                                  akurat między premierami ekranizacji kolejnych części sagi i trochę im wychłódło ;).
                                  • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 06.05.10, 20:09
                                    Powtórz badanie na koniec roku szkolnego, jakoś w czerwcu premiera
                                    kolejnego filmu z serii ;)
                                    • szprota Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 06.05.10, 20:18
                                      ginny22 napisała:

> Powtórz badanie na koniec roku szkolnego, jakoś w czerwcu premiera kolejnego
                                      filmu z serii ;)

30 czerwca. Anutek nie zdąży przebadać przed wakacjami ;P
                                      • ginny22 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 06.05.10, 20:20
                                        A to feler, westchnął seler. A po wakacjach zapomną ;)
                                    • lezbobimbo Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 06.05.10, 20:40
                                      ginny22 napisała:
                                      > Powtórz badanie na koniec roku szkolnego, jakoś w czerwcu premiera
                                      > kolejnego filmu z serii ;)

Uo rany. Z racji kaprawem okiem przeczytalam, ze bedzie w czerwcu kolejny
                                      premier z serii.
                                      • lezbobimbo Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 06.05.10, 20:41
                                        lezbobimbo napisała:
                                        > Uo rany. Z racji kaprawem okiem przeczytalam, ze bedzie w czerwcu >kolejny
                                        premier z serii.

I lepiej dla niego, zeby brokacil!!
                                  • szprota Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 06.05.10, 20:13
                                    anutek115 napisała:

Albo jest
                                    > akurat między premierami ekranizacji kolejnych części sagi i trochę im
                                    wychłódł o ;).
                                    >
                                    Jest akurat. Śledzę na bieżąco, bo na New Moon ubawiłam się jak prosię w deszcz :)
                                    Mam wrażenie zresztą, że szał po New Moon przygasł, bo ekranizacja była jeszcze
                                    gorsza niż książka. Anbyliwyból.
                              • andrzej585858 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 06.05.10, 19:39
                                anutek115 napisała:

>
                                > Tylko żeby nie było, że ci kłamstwo zarzucałam albo inną manipulację.

Akurat Ciebie to nawet w snach nie podejrzewam o takie skłonności :-))
                                Co się tyczy tego nieszczęsnego sondażu , to w kompletnie nie chciało mi się
                                wierzyć w podane wyniki.

Ciekawa
                                > byłam, jak to jest ta "większość" i wydawało mi się, że skoro taka większość
                                > istnieje, to jakiegoś przedstawiciela znać powinnam. Pytałam w klasach: dwóch
                                > szóstych, jednej piątej i jednej trzecia gimnazjalna (oraz kilku maturzystów,
                                > którzy przychodzili na zajęcia dodatkowe), a pytanie jak najbardziej było
                                > otwarte i brzmiało "Słuchajcie, kto dla was jest prawdziwym autorytetem?",
                                > zadane ni z gruchy ni z pietruchy, a nie na przykład po pół godzinie dyskusji o
                                > katastrofie w Smoleńsku, co mogłoby sugerować, że oczekuję jakiejś konkretnej
                                > odpowiedzi.
                                >
                                > I, sorry, ale naprawdę nikt nie wymienił Wojewódzkiego. I jak o niego spytałam
                                > wszyscy na mnie spojrzeli z zastanowieniem, w tle którego było "Czego ona chce,
                                > że o niego pyta?". A to było świeżo po niesławnym występie z Figurskim i,
                                > zdałoby się, był człowiek na fali. Znam inną młodzież niż ta badana, co robić.
                                >
                                • anutek115 Re: [OT] nowe standardy poezji patriotycznej 06.05.10, 19:57
                                  andrzej585858 napisał:

> Akurat Ciebie to nawet w snach nie podejrzewam o takie skłonności :-))

Dziękuję ci, Andrzeju, uprzejmie :).

> Co się tyczy tego nieszczęsnego sondażu , to w kompletnie nie chciało mi się
                                  > wierzyć w podane wyniki.

No myslę. Należy mieć więcej wiary w młodych ludzi. Jak pani redaktor z
                                  "Kingsajzu" - "kochać i rozumieć młodzież", otóż ;)).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka