verte34 11.06.10, 22:25 Chyba z powodu upału przyszła mi na myśl taka zabawa. Na pierwszy rzut oka widać kim jest Beatrycze Klusczak, prawda? Ale kim jest Wacław Batonis? A Antek Krzyżówka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kotula Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 00:25 Borzezielony jestem tępa. Pełen szacunek - wymyśliłaś grę, której nie ogarniam. Idę się załamać psychicznie i wpaść w depresję, moja zajebistość legła w gruzach :( Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 02:12 Nie martwże się, kotulo (mamo? jak wolisz?), ja też jestem tępa, procesor mi się przegrzał i styki nie stykają, bo nic nie rozumiem. Ale na swoje usprawiedliwienie powiem, że wracając do domu wysiadłam dziś z autobusu i poszłam w dokładnie przeciwnym kierunku, niż powinnam Odpowiedz Link
mama_kotula Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 09:45 Na borską litość, tylko nie "mamo". Jak słyszę "mamo", to mam odruch panicznej ucieczki, bo słyszę to jakieś 300 razy dziennie. Albo więcej. Odpowiedz Link
chomiczkami Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 09:12 A myślałam, że tylko ja nie ogarniam tej zabawy :). Próbowałam tłumaczyć imiona, dopasowywać je do znanych mi książek, ale ni hu hu. Mogę prosić o zasady gry? Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 12:27 W ostatnim widzę jedynie Krzynówek, ale imienia za Chiny nie mogę się dopaczyć ;) Ot do czego może doprowadzić nadmierne oglądanie meczy i dyskutowanie o nich. Odpowiedz Link
filifionka-listopadowa Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 13:19 Mnie boli głowa, może dlatego mogę wyrazić jedynie swoje zdziwienie zaistniała sytuacją. Też nie wiem, na czym ta gra ma polegać. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 15:37 mankencja napisała: > ja podejrzewam, że chodzi o anagramy Juz próbowalam przestawiac literki, ale jestem zbyt otepiala, zeby wyczaic system :) Widac jestem odwrotnoscia trolli z Pratchetta, bo w zimnie wlasnie mysle wolniej! Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 17:41 mankencja napisała: > ja podejrzewam, że chodzi o anagramy Oj, to ja zupełnie złym torem poszłam, bo myślałam, że chodzi o "tłumaczenia" na polski nazwisk znanych osób typu Wilhelm Trzęsigruszka... Odpowiedz Link
ssssen Re: Beatrycze Klusczak 14.06.10, 14:39 > Wilhelm Trzęsigruszka Zabiłaś mnie, że tez mi to do głowy nigdy nie przyszło, dla mnie on zawsze był "Trzęsiwłócznia" (przed oczmai mam Zulusa w stroju tradycyjnym, potrząsającego wojowniczo włócznią :))) Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 15:15 Mam pytanie, czy to są bohaterowie Jeżycjady? Odpowiedz Link
kebbe Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 16:12 no i co kurde, nikt jeszcze tego nie rozkminił? Ja się poddaję, bo mi się denerwować nie wolno, a poza tym Zygi chyba wysysa mi szare komórki, jakbym ich rzeczywiście miała za dużo :/. Także na mnie nie liczcie. Kota,ja myślałam, że Ty pierwsza coś wymyślisz. Weź się w garść do cholery. Ja chcę wiedzieć co to za Beatrycze, no. Odpowiedz Link
anchan Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 19:42 yyy, Laura Pyziak a ostatnie to Anielka Kowalik? Odpowiedz Link
supervixen Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 19:55 Wiedziałam, że te imiona jakoś podejrzanie literackie! :D Odpowiedz Link
mama_kotula Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 20:06 Nie mam pojęcia o niczym. Batonis kojarzy mi się z batonikiem, batonik kojarzy mi się z Pawełkiem, którego to batonika moje dzieci nie znoszą i ja też :D Jestem tępa, poproszę o zadanie z matematyki, będę mogła sobie podbudować poczucie własnej wartości :P Odpowiedz Link
onlycoffee Re: Beatrycze Klusczak 12.06.10, 20:14 A Wacław kojarzy mi się z którymś młodzieńcem Shoppe. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 20:17 anchan napisała: > yyy, Laura Pyziak > a ostatnie to Anielka Kowalik? AAAA! Ze to nie anagramy do przestawiania literek, tylko nasuwajace sie skojarzenia postaci literackich!! Beatrycze kojarzy sie z Laura, Kluszczak to Pyziak? Antek to imie z lektury jak Anielka, Krzyzowka to ptak jak Kowalik? Verte, bije poklony bo zabilas mi niezlego cwoka :))))))) Anchan, podziwiam odgadniecie! Wacław Batonis - to ma byc Adam Fidelis? Dobrze zgadlam? Odpowiedz Link
ananke666 Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 20:31 Mózg mi się gotuje i jakoś nie mogę połączyć Wacława z Adamem, mam zakodowanego Juliusza. Ewentualnie Aleksandra. No chyba, że Wacława Borowego. B się zgadza, tylko jakoś fidel do batona nijak ma się... Odpowiedz Link
alitzja Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 21:19 A mnie Wacław kojarzy się z Klarą i "Zemstą", co w fabule przywodzi mi na myśl perypetie Laury i Wolfganga (że tak po kryjomu się spotykali), ale za to Batonis za Chiny z Schoppem nie ma dla mnie nic wspólnego. A jak się skupię na Batonisie - to też to dla mnie Batonik. A Batonik to Czekoladka Miągwy, ale za to Wacław do niej nijak. Ech, trudne, ale wciągające! Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 21:32 Może Ignacy Borejko? Wacław i Ignacy - szlachecko jakoś, Batonis Bat+odmiana łacińska XD Nie wiem poddaję się Odpowiedz Link
nessie-jp Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 21:41 tygrys2112 napisała: > Może Ignacy Borejko? Ignacy Borejko to mógłby być Sylwester Płomyczko również :) Odpowiedz Link
nessie-jp Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 21:33 > A jak się skupię na Batonisie - to też to dla mnie Batonik. A > Batonik to Czekoladka Miągwy, ale za to Wacław do niej nijak. > Ech, trudne, ale wciągające! A może jednak Pawełek? Batonik > Pawełek, Wacław > Wacek > Wacki-macki-Nowacki... Oj, chyba to za mądre dla mnie! Odpowiedz Link
alitzja Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 21:49 nessie-jp napisała: > A może jednak Pawełek? Batonik > Pawełek, Wacław > Wacek > Wacki-ma > cki-Nowacki... Nessie, a jakby połączyć moją Zemstę z Twoją teorią, to wtedy by się udało. Pawełek/Batonis jest Twój. A Wacław jest mojo-zemstowy - wszak Anielka nieźle się na nim zemściła, no nie?;-) Odpowiedz Link
nessie-jp Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 22:00 > Nessie, a jakby połączyć moją Zemstę z Twoją teorią, to wtedy by się > udało. Pawełek/Batonis jest Twój. Gwoli sprawiedliwości Odpowiedz Link
alitzja Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 22:09 nessie-jp napisała: > Gwoli sprawiedliwości Odpowiedz Link
ananke666 Re: ACH SO! wreszcie! 13.06.10, 16:35 Wacław Batonis może być jeszcze Konradem Bitnerem. Wacław był u Słowackiego, a Konrad u Mickiewicza. Bitner można skojarzyć z bitnikiem, a to z kolei z batem. I tym rozumowaniem zapętlonym jak baranie jelita otrzymujemy Konrada Bitnera. Odpowiedz Link
nessie-jp Re: ACH SO! wreszcie! 13.06.10, 16:57 Ha! Ty masz łeb! A oto Batonik Bit: www.nokaut.pl/wafelki-batony/3-bit-xxl-baton-w-mlecznej-czekoladzie-z-herbatnikiem-53g.html Konrad Bitner, jak w gębę dał. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: ACH SO! wreszcie! 13.06.10, 17:06 ananke666 napisała: >Bitner można skojarzyć z bitnikiem, a to z kolei z batem. Ale Bitner byl domniemanym Depeszem, nie bitnikiem! Mie te koncówki podobne znecily, bo jak KlusczAK to PyziAK, to moze i BatonIS to FidelIS? BitnER to bylby wtedy jakis GartnER.. Z kolei Nowacki Pawelek kojarzy sie z batonikiem przez swoje imie, a nie nazwisko. Nazwisko moznaby przerobic mu na Świeżacki czy co, a imie na Michalek albo Grzesiek.. Odpowiedz Link
ananke666 Re: ACH SO! wreszcie! 13.06.10, 17:59 > Ale Bitner byl domniemanym Depeszem, nie bitnikiem! A Laura zuym rogatym bachorem, a nie muzą i przewodniczką po raju. Skojarzenie pokrętnie prowadzę od literatury, a nie cech charakteru. Pętląc się po tych baranich jelitach stwierdzam ponadto, że nikt nie powiedział, że ma się końcówka zgadzać, w ogóle to nic nie powiedział, a końcówki is i er są pochodzenia obcego i mogą pełnić podobne funkcje, nie pytaj mnie jakie, bo nie chce mi się zmyślać wyjaśnień. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: ACH SO! wreszcie! 14.06.10, 15:29 ananke666 napisała: Pętląc się> po tych baranich jelitach stwierdzam ponadto, że nikt nie powiedział, że ma się> końcówka zgadzać, w ogóle to nic nie powiedział, a końcówki is i er są > pochodzenia obcego i mogą pełnić podobne funkcje, nie pytaj mnie jakie, bo nie> chce mi się zmyślać wyjaśnień. Wlasnie, zadaja zagadką, a nic o regulach nie powią.. Verte, wracaj i powiedz nam WSZYSTKO :))))))))))))) Odpowiedz Link
ananke666 Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 21:55 alitzja napisała: > A mnie Wacław kojarzy się z Klarą i "Zemstą" J.w. Aleksander to Fredro i kojarzy się z Wacławem z Zemsty. Juliusz Słowacki napisał Wacława... a Orzeszkowa Wacławę. Znaczy, Pamiętnik Wacławy. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: ACH SO! wreszcie! 12.06.10, 21:40 ananke666 napisała: > Mózg mi się gotuje i jakoś nie mogę połączyć Wacława z Adamem, mam >zakodowanego Juliusza. Ewentualnie Aleksandra. No chyba, że Wacława >Borowego. B się zgadza, tylko jakoś fidel do batona nijak ma się... Poszlam albowiem na czuja i po lebkach, tylko dlatego, ze Batonis ma taka sama koncówke jak Fidelis. A Fidelis byl u MM tylko jeden. Jeszcze nie wymyslilam dlaczego Waclaw to Adam, ale wszystko jeszcze przed nami :P Gugiel wypluwa Batonisa w postaci jakiegos Rzymianina Maximusa Batonisa albo Batonis Tsihke, gruzinska Fortece Szlachetnych (czy szlachty). Czy moze to Ignac? Ale po polsku bylby Zegota, a nazwisko Borejko jest ukrainskopodobne, a nie litewskopodobne jak Batonis.. :P Verte wróc tu i naprowadz nas, palam niewiedza!! Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Beatrycze Klusczak 15.06.10, 13:53 Verte, gdzieżeś Ty nam wybyła? Rozwiąż nam zagadkę kim jest Wacław Batonis, bo umieramy z ciekawości. Odpowiedz Link
verdana Re: Beatrycze Klusczak 15.06.10, 16:27 Proponuję bana i karę dodtakową - duszenie jelitkiem oraz oprawioną wydmuszkę z Hitlerem do obowiązkowego trzymania na biurku dla Verte. Jak możan dać taką zagadkę i się zmyć? To się nie godzi, po prostu. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 15.06.10, 17:08 E tam bana. Odrabianie pańszczyzny - 30 merytorycznych postów dziennie! Duszenie jelitkiem popieram. Odpowiedz Link
marslo55 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 11:08 ananke666 napisała: "E tam bana. Odrabianie pańszczyzny - 30 merytorycznych postów dziennie! Duszenie jelitkiem popieram." Jak jej gardziel jelitkiem ściśniecie, to już na pewno nic nie powie;) Zemścijcie się jak Hammurabi - wymyślcie zagadkę, której nie będzie w stanie rozwiązać. Ja się nie podejmuję, bo tego rodzaju kategorii pojęciowych cięcie-gięcie to nie mój gust zdecydowanie (nienawidzę, ale to nienawidzę jolek). Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 11:15 Może zemścijmy się i pozadawajmy Verte podobne zagadki w ilościach hurtowych? :) Na przykład: kim jest Miłosz Pomlecz? :D Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 12:01 Dzidka nie obrażaj nas. To proste jak konstrukcja cepa: Czesław Dmuchawiec. Ma być ZNACZNIE trudniej, niech się męczy! Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 12:04 Ewelina Naparzek, ale to też za łatwe. Odpowiedz Link
tygrys2112 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 12:57 Dla mnie te zagadki są masakrycznie trudne :( Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 13:10 Dla mnie też. Ewelina Naparzek? Biorę po kolei wszystkie facetki z Jezycjady i próbuje dopasować :D Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 13:18 Imię z pewnej książki, nazwisko ma trop kulinarny. Teraz zgadniesz :) Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 13:37 Ha! Wiedziałam, że pyzy robi się na parze :) Ewelinę bohaterkę musiałam sobie wyguglać. Róża Pyziak, nieprawdaż? Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 14:11 Był Rob Rojek, może być Ben Hurek. Przynajmniej da się to odgadnąć, a nie przegrzewa się zwoje. Niech no ona tu wróci!... Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 15:23 Jasne, no proste jak parasol! :-P Co powiesz na Pawła Kaczkę? ;) Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 15:34 Nie marudź Dzidka, Kolczykizoldy zgadła! (Jezus Maria, co za Paweł Kaczka...) Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 16:03 Odmiana kaczki - tyle podpowiem. Gdyby nie "Tajemnicza Wyspa", nawet nie wiedziałabym, że to nazwisko odptaszęcze jest :) Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:17 the_dzidka napisała: > Tak jest, brawo! :) Zadajesz? Proponuję, żeby nie przestrzegać kolejności i niech zadaje ten, kto akurat ma pomysł. Kolejność paraliżuje wątek. Może Antek Krzyżówka to ma być Maciek Ogorzałka? Maciej i Antoni w jednym stali domu... Borynowym. A ogorzałka to gatunek kaczki tak samo jak krzyżówka. Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:06 Na imie nie mialam pomyslu, ale szalwia = ziolko. Filip Bratek! Bo Aleksandra Filip oraz Bratek - roslinka jako i szalwia. Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:48 > Filip Bratek! Bo Aleksandra Filip oraz Bratek - roslinka jako i szalwia Filip Bratek, owszem. Tyle że, ekhm, Aleksander był Macedoński, i Filip też - tak to u mnie szło :D No dobrze. W takim razie - Wiktor Werdi! Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:53 > Filip Bratek, owszem. Tyle że, ekhm, Aleksander był Macedoński, i > Filip też - tak to u mnie szło :D Kultiuralne forum ;) > No dobrze. W takim razie - Wiktor Werdi! Fryc. Wiktor i Fryderyk - nagrody, Szopen przeinaczony jak Verdi. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:17 the_dzidka napisała: > Nie, zgaduj dalej :) Ycchhhh Juliusz to byl Janusz Pyziaczek? - ale Malfoy? Nie wyznawam sie w ogóle na tych dzikich Potterach wszystkich. Kojarze glównie Hermione, bo jej imie przypomina mi zawsze Hormone, ale nie wiem nic glebszego na temat. N.p. kto to Malfoj i dlaczego to nie wiem. Czy to byl jakis lekkoduszny krokiecik, który uciekl od przasnego, rozmnazajacego sie pieroga borejkowskiego? Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:49 Juliusz też mi się z Januszem kojarzy, ale Malfoy? Malfoy to zUoooo! Przeciwieństwem Malfoya jest Harry Potter, ale choćbym nie wiem jak się natężała, z Garncarza Pyziaka nie zrobię :D Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 19:02 Juliusz Malfoy mnie się kojarzy wyłącznie z Adamem Fidelisem (Juliusz - Adam wiadomo, a mal foi = makaronicznie przełożone jako "zła wiara" zaś fidelis jako dobra...) Ale ja w ogóle za wami nie nadążam w tych skojarzeniach i czuję się bardzo gópia. Uprzejmie proszę obniżyć poziom! Co to za wzlatywanie nad poziomy jakieś, żeż no. Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 19:04 Nessie, niesamowita jesteś! Dopiero jak się widzi rozwiązanie, to widać, jakie to łatwe :D Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 19:07 nessie-jp napisała: > > Ale ja w ogóle za wami nie nadążam w tych skojarzeniach i czuję się bardzo > gópia. Uprzejmie proszę obniżyć poziom! Co to za wzlatywanie nad poziomy jakieś > , > żeż no. Jaka gopia, jaka gopia?! Tak pieknie objasnila Malfoja! Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:00 nessie-jp napisała: > Juliusz Malfoy mnie się kojarzy wyłącznie z Adamem Fidelisem (Juliusz - Adam > wiadomo, a mal foi = makaronicznie przełożone jako "zła wiara" zaś fidelis jako > dobra...) Brawo! Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:07 To w takim razie w ramach obniżania poziomu pozwolę sobie zadać pytanie... Kto to jest Magda Kościuszko? Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:14 > Kto to jest Magda Kościuszko? Arleta Kopiec. Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:18 Myślałam o innej z sióstr Kopiec, tej o bardziej serialowym imieniu :) Podpowiesz coś z tą Natalią Korzecką? Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:21 No to Esmeralda :) Faktycznie, jest ta Magda M. Ale ja nie pomyslalam o tym, tylko o Wojnie polsko-ruskiej, poprzednim razem moje skojarzenie bylo zbyt przasne, wiec walnelam z grubej rury :) Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:28 > lko o Wojnie polsko-ruskiej, poprzednim razem moje skojarzenie bylo zbyt przasn > e, wiec walnelam z grubej rury :) No mówiłam, że poziomy obniżam ;) Jeśli popkultura, to ja już w ogóle się nie kwalifikuję, bo jestem noga z tej dziedziny jeszcze większa niż ze skojarzeń literackich... Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:36 No moze nie az taka pop, bo z tej tez jestem noga. Dobra: o film chodzi :) Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:31 Męczy mnie ta Natalia Korzecka, chyba mi się przyśni :) Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:32 the_dzidka napisała: > Męczy mnie ta Natalia Korzecka, chyba mi się przyśni :) Ida Sierpniowa czy co? :D Ida bo Natalia, sierp bo korzec :P Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:35 the_dzidka napisała: > Męczy mnie ta Natalia Korzecka, chyba mi się przyśni :) > Ja nie mogę się odczepić od skojarzenia korzec - światło (bo jedno nie jest, by pod drugim stało), ale żadnych Świetlickich, Świetlikowskich ani Światełków w jeżycjadzie nie pamiętam... Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:21 I znowu to samo, Korzecka to mi się z Makowską Kojarzy, ale co ma Natalia do Zuzanny?... Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:27 > I znowu to samo, Korzecka to mi się z Makowską Kojarzy, ale co ma > Natalia do Zuzanny?... Nie Makowska, ale fajne skojarzenie :) Super te zagadki sa, Verte rzadzi! Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:23 > Podpowiesz coś z tą Natalią Korzecką? Imie - skojarzenie popkulturowe, acz nie rownolegle, tzn. nie dwie postacie z tego samego utworu itp., a nieco inny zwiazek. Nazwisko - skojarzenie znaczeniowe. Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:22 Sorry, ale nie dam rady. Siedze tutaj, bo musze sobie czyms zajac glowe, wrobliczka mi sie dzisiaj rano zranila, juz nie chce pisac co i jak (zwlaszcza, ze pojecia nie mam _jak_), ale jestem przerazona i bezsilna, bo do wieczora nie mam nawet jak do weta go zabrac. Nic tylko wyc. Dawajcie te zagadki, bo chociaz mi to zajmuje glowe. Odpowiedz Link
jottka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:44 czekaj, ale co sie komu konkretnie stało? i skąd ty jesteś?? Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:02 Papudze mojej sie krzywda stala. Z Irlandii. Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 14:15 Arabella Rojek to byłaby Ksenia Pszczółek :D Hurek kojarzy mi się jedynie z Ben Hurem, ale jedyny Benek z Jeżycjady to ten co miał czinkłeczęto. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 15:31 Rob Roy ma tyle wspólnego z Ben Hurem co Laura z Beatrycze. Mówię, może być RobRojek, niech będzie BenHurek. Ksenia, też coś, nie będziesz chyba na takich plebejskich skojarzeniach jechała! A kim jest... Juliusz Malfoy? :p Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:13 Nieee... imię analogicznie, nazwisko znaczeniowo. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:19 yyy... znaczeniowo przeciwnie, miało być. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:56 ananke666 napisała: > A kim jest... Juliusz Malfoy? :p Ignac Smierciozerca. Zgadlam? :) Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 12:20 Własnie specjalnie takie prostactwo wymysliłam :) Odpowiedz Link
aganoreg Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 14:38 Verte znikla. O ile nie nadaje pod innym nickiem, ostatni post popelnila w piatek 11 czerwca okolo 23 na Forum Humorum. Ktokolwiek widzial, ktokolwiek wie... Odpowiedz Link
verte34 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:29 Oo... Ale wątek urósł, a myślałam że nie chyci. Wacław Batonis to Marek Pałys (Marek&Wacek, baton=pała) Antek Krzyżówka to Maciek Ogorzałka (Maciej i Antek Boryna, krzyżówka i ogorzałka to kaczki). Idę, bo zaraz mam lekcje, ale jeszcze tu wrócę <znika z demonicznym chichotem> Odpowiedz Link
jottka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 17:45 batonis jest, łagodnie mówiąc, bardzo dowolne skojarzeniowo:) natomiast rozwiązanie antka jako anielki kowalik jest równie dobre, a może nawet lepsze:) Odpowiedz Link
verte34 Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:10 > batonis jest, łagodnie mówiąc, bardzo dowolne skojarzeniowo:) Ależ nie jest:) Baton to wbrew pozorom pałka policyjna (po angielsku). Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:13 No nareszcie jesteś! Aleś narobiła :D Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:20 Baton z kolei mnie sie kojarzyl nieodparcie z jakims frenczem. Batą Różżżżż... i z takim czyms (bez takiego czegos), takim drążkiem, którym machaja, wywijaja i rzucaja w góre wiodacy liderzy orkiestr maszerujacych. Cos jak dyrygent ino w biegu :) Odpowiedz Link
kajaanna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 22:30 > z takim czyms (bez takiego czegos), takim drążkiem, którym machaja, wywijaja i > rzucaja w góre wiodacy liderzy orkiestr maszerujacych. Batuta? A ten, co przed orkiestrę wybiega, to eksisimła - tambourmajor! Jak można mieć fach, który tak dziwnie się nazywa?! Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:07 verte34 napisała: > Wacław Batonis to Marek Pałys (Marek&Wacek, baton=pała) Proponuje Verte jednak nieco zbatonic jelitkiem z wdziecznosci za zaprzegniecie naszych umyslow poczym zepchniecie ich w przepasc :PPPPP > Idę, bo zaraz mam lekcje, ale jeszcze tu wrócę <znika z demonicznym > chichotem> Ach, te mlode ciala z tapczanu, jeszcze sie uczace a juz takie demoniczne :)))))) Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 18:57 I co z tym Malfojem, bo sie pogubilam? Pyziaczek to? Moja zagadka, latwa: Zbigniew Bladzioszko. Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 19:00 > Moja zagadka, latwa: Zbigniew Bladzioszko. Macko z Bogdan... tfu, Ogorzalka. Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:41 slotna napisała: > Kleopatra Dunlop? Dobra, rzucę głupotę na pożarcie, co mi tam, Julia Kołodziej... /Z opon znam tylko Dębicę, ale Dyrektorowa Dąbek-Nowacka za nic mi do Kleopatry nie pasuje, a poza tym nie pamiętam, jak miała na imię!/ Odpowiedz Link
slotna Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:53 > Dobra, rzucę głupotę na pożarcie, co mi tam, Julia Kołodziej... Alez jaka glupote, zgadlas! Odpowiedz Link
onlycoffee Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 20:56 Ona chyba nie miała imienia. A Marzenka też do Kleopatry nie bardzo. A Basia Połomska? Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:33 Mnie ta Basia nieodparcie naaprowadza na trop Krzysia :-P Tylko za cholere nie moge sobie przypomniec, jak Krzys mial na nazwisko?! Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:40 > Mnie ta Basia nieodparcie naaprowadza na trop Krzysia :-P Tylko za cholere nie > moge sobie przypomniec, jak Krzys mial na nazwisko?! Frączak. Musiałam skorzystać z gugla :) Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Beatrycze Klusczak 16.06.10, 21:48 O, dzieki :) Szkoda, ze nie Frackowiak, pasowaloby wtedy do Basi Polomskiej ;) Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Beatrycze Klusczak 09.08.22, 21:20 onlycoffee napisała: > Ona chyba nie miała imienia. A Marzenka też do Kleopatry nie bardzo. > > A Basia Połomska? To Jerzy Hajduk oczywiście? Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 22:14 > Zadaję: Kalina Krawaciuk Ligia Muszynska? PS Pobilam rekord w biegu do sklepu i z powrotem ;) Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 22:17 slotna napisała: > > Zadaję: Kalina Krawaciuk > > Ligia Muszynska? Tak! Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 22:29 Kurde, nie wiem, czyn nie przesadzilam z ta Natalia Korzecka... jak nie zgadniecie dopoki nie wroce (a wroce niedlugo), to wam powiem. Powtarzam, nazwisko znaczeniowo (nie synonim, ale prawie), po nazwisku ja poznacie! ;) Odpowiedz Link
onlycoffee Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 22:38 Mi się najbardziej Kopiec kojarzy. A popkulturowo może być i Esmeralda i Kristal. Czuję się jak tępak na tym forum. I nawet nie dostałam swoich jelitek ;P Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 23:15 onlycoffee napisała: > Czuję się jak tępak na tym forum. I nawet nie dostałam swoich jelitek ;P Nie czuj sie! zapewniam Cie, ze jesli chodzi o literature pikna a polska nie mam w tych tu zagadkach nic do powiedzenia i moge tylko dudnic glucho :) Ale wazniejsze to, ze dopuscilismy do karygodnego niedopatrzenia! Pragnac naprawic fo-pe, wybiegam wiec teraz Tobie naprzeciw z batonami wszech jezykow, owinietymi suto jelitkami, i przywituje Cie radosnie, z lopotem i szumem i furgoczacymi sztandarami z zasuszonych truchelek! Pisz z nami a czesto, i daj sie poczestowac kawa z drobno posiekanym migdaleniem sie :))))))) Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 22:52 > Powtarzam, nazwisko znaczeniowo (nie synonim, ale prawie), po nazwisku ja pozna > cie! ;) No nie poznaję, jak bonie dydy, nie poznaję... :( Aż listę przekrojową zrobię: - Zakowie, Nowakowscy, Hajduk, Filipiak, Nowacki, Dmuchawiec Odpowiedz Link
the_dzidka Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 07:35 Cholera. Natalie P. przyszła mi do głowy niemal natychmiast! Ale zapomniałam, że ona Mathilde była!!! Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 23:07 TAK! TAK! TAK! :))) Zgadlyscie! Gratulacje, dzieci z kwiatami... ;) Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 22:58 Natalia Korzecka to Matylda Stagiewka? Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 23:00 kolczykizoldy napisała: > Natalia Korzecka to Matylda Stagiewka? Ups... sie troche spoznilam z odpowiedzia :> Odpowiedz Link
alitzja Re: Kalina Krawaciuk 16.06.10, 23:08 Poszalałam i ja. Mirosław Byzaliewski? Zbyszek Nerwowy? Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 00:36 Nerwowy byl pan Maciolka, ale imienia nie znamy, a poza panem Maciolka kojarzy mi sie on, morderca, nerwicowy, strzelal pistoletem dwa razy, ale to nie ta lektura... Odpowiedz Link
ananke666 Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 11:04 Mirosław Byzaliewski - Sławomir Lewandowski? Odpowiedz Link
alitzja Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 16:48 ananke666 napisała: > Mirosław Byzaliewski - Sławomir Lewandowski? Tak, tak, tak! Brawo!:-D Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 17:50 Nie mam pojecia kto to Zbyszek Nerwowy. Jakas podpowiedz? Tymczasem wymyslilam dwie: Eleonora Poszepczynska? Muzykant Jarek? Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 18:33 > Eleonora Poszepczynska? Marianna Burczykowska? Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 18:36 > Muzykant Jarek? Bronislaw Jankowiak! Jesli zgadlam, to strasznie fajne skojarzenie :) Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 19:44 Strzelam, choc obawiam sie ze zalicze etymologiczne pudlo :( Zbyszek Nerwowy (od zbic gniew) to Damazy (lagodny) Kordialek (cordialis-serdeczny)??? Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 19:47 Ach, i kordial jako nalewka, np. na uspokojenie ;) Zgadlam...? Odpowiedz Link
alitzja Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 22:04 Podpowiedź. Zbyszek Nerwowy jest kobietą. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 22:05 alitzja napisała: > Podpowiedź. > Zbyszek Nerwowy jest kobietą. Danuska Filipiak? Ale dlaczego Nerwowa? :D Odpowiedz Link
alitzja Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 22:10 lezbobimbo napisała: > Zbyszek Nerwowy> > Danuska Filipiak? Ale dlaczego Nerwowa? :D Tak, tak. Bimbo, jesteś wielka:-D No jak to?! Filip(iak) = Nerwus:P Odpowiedz Link
the_dzidka Kochani, prośba :) 17.06.10, 22:20 Przy odgadnięciu haseł piszcie proszę, jakimi torami Wasze myśli biegły :) Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Kalina Krawaciuk 17.06.10, 22:32 alitzja napisała: > Tak, tak. Bimbo, jesteś wielka:-D Alez Bimbo jest najwyzej wielka dramaqueen, nie literatka, bo tylko jedna z niewielu lektur kojarzy :P > No jak to?! > Filip(iak) = Nerwus:P Ach of course, ta droga.. bo myslalam, ze Filip po grecku to Koniuszy czy ktos od koni :P Odpowiedz Link
kolczykizoldy Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 00:02 > Zbyszek Nerwowy> > Danuska Filipiak? Ale dlaczego Nerwowa? :D > Tak, tak. Bimbo, jesteś wielka:-D > No jak to?! > Filip(iak) = Nerwus:P No prosze, a ja sie tak wysililam z researchem ;) Kto to jest Aleksander Szorstkin? Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 01:20 > Kto to jest Aleksander Szorstkin? Eugeniusz Jedwabinski. Zgodnie z zyczeniem, droga mych mysli: Aleksander Puszkin - Eugeniusz Oniegin Szorstkin - przeciwienstwo jedwabkinu ;) Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 01:24 Dobra, to bedzie glupie ;) Kasztanka Borys? Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 02:23 > > Kasztanka Borys? Józina Pałysa bym w tej wdzięcznej roli widziała, tylko za nic nie wiem, dlaczego Bor = Pał... Ze niby chłopcy z BOR-u pałują czy jak? Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 08:52 > Józina Pałysa bym w tej wdzięcznej roli widziała, tylko za nic nie wiem, > dlaczego Bor = Pał... Ze niby chłopcy z BOR-u pałują czy jak? Hyyy, dobre :) Ale nie trafione. Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 22:09 slotna napisała: > Mendel Stokoń? Yyyhhh Mendel to byl Gregor, ale Stokon? Grzegorz Stryba? Bo st jak sto, a ryba to tez zwierze jak konik? :P Odpowiedz Link
slotna Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 22:11 > Yyyhhh Mendel to byl Gregor, ale Stokon? > Grzegorz Stryba? Bo st jak sto, a ryba to tez zwierze jak konik? :P Ale kombinujesz, po prostu okon je ryba! St-ryba = st-okoń :) No i zgadlas! :* Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Kalina Krawaciuk 18.06.10, 22:16 slotna napisała: > Ale kombinujesz, po prostu okon je ryba! St-ryba = st-okoń :) No i >zgadlas! :* Oooo bo podzielilam inaczej, wyszedl mi 100-koń - ale jako zywo zadnego Hundertpferda ani Centocavalo w MM nie pamietalam :D Odpowiedz Link