Dodaj do ulubionych

Najważniejszy autor waszego życia

07.08.11, 16:23
Ja bez zastanowienia powiem że Małgorzata Musierowicz. Dzięki Jej książkom się wychowałam, całą miłość do książek wzięłam od bohaterek Jeżycjady gdyby nie przypadek że sięgnełam po "Idę sierpniową" a pózniej przemiła Pani bibliotekatka odkryła przede mną tajemnicę iż nie jest to jedyne dzieło Pani MM, że jest ich więcej pewnie tyle bym nie czytała. Z początku wiadomo ,sięgałam po książki które czytały Borejkówny, pózniej korzystałam z podpowiedzi w "Frywolitkach" i tak się potoczyła prygoda z kolejnymi tomami już nie tylko tymi napisanymi czy wskazanymi przez Panią Musierowicz.
Z czystym sumieniem mogę powiedzieć że nie wiem jak potoczyły by się moje losy gdyby nie ta rodzinka moli książkowych. Dziękuję Pani Małgorzato smile

Z ciekawości zapytam i was Mole, czy macie jednego ukochanego autora?
Obserwuj wątek
    • neomila u mnie też MM 07.08.11, 16:50
      W miarę upływu lat gusta czytelnicze mi się nieco zmieniały, ale mogę powiedzieć, że Małgorzata Musierowicz to też i mój nr 1. Oczywiście od dzieciństwa do dzisiaj doszli inni ulubieni, jest ich kilkoro, ale pani MM trwała w mojej bibliotece przez lata. Czytała ją cała moja rodzinasmile a moje dzieci, nawet te dorosłe, rzucą jeszcze czasem jakimś cytatem, skojarzeniem czy powiedzonkiem z Jeżycjadysmile
      Te zaczytane do szczętu egzemplarze musiałam uzupełniać kupując nowe, by pod ręką był komplet dla kolejnych rodzinnych czytelnikówsmile

• szczeciniankawpoznaniu Re: Najważniejszy autor waszego życia 08.08.11, 16:57
      Nie mogłam się zdecydować i musiałam umieścić dwóch. Dzięki nim poważnie podeszłam do czytania książek, oni przełamali erę harry potterów i elementarzy w moim życiu. Na półce kolekcja książek, które dzięki nim poznałam rozrasta się do dziś i jak każdy mol mam już poważne problemy z upychaniem kolejnych woluminów. Dzięki nim pokochałam świat literatury, choć już wcześniej miałam do niego słabość. Magiczne światy, które wykreowali w mojej głowie sprawiły, że już nigdy nie potrafiłam spojrzeć normalnie na góry, na trawy, na bezdomnych, na wodę. Zaczęłam pijać kawę z sokiem grapefruitowym, szukać w sklepowych chłodniach ciekawych jogurtów, zamawiać w internecie książki w językach, których nie znam, w końcu uczyć się rosyjskiego i ukraińskiego oraz przesiadywać godzinami w bibliotekach w poszukiwaniu czegoś ciekawszego niż oni.

Wciąż szukam... i właśnie chyba o to chodzi w "najważniejszych autorach życia", aby szukać czegoś, co będzie lepsze od mistrza.

Jurij Andruchowycz
      Taras Prochaśko
      • panipoirot Re: Najważniejszy autor waszego życia 09.08.11, 11:52
        ja również mam dwóch autorów, którzy wpłynęli na mnie i późniejsze czytelnicze wybory.

1- Musierowicz, z powodów jak wszystkie powyżej wink
        2- Agata Christie, od niej zaczeła sie moja miłosc do zbrodni- o ile mozna tak powiedziec smile zamiłowanie do wszelakich watkow kryminalnych w kazdej ksiazce, zainteresowanie zagadnieniami prawnymi etc.
        • jk3377 Re: Najważniejszy autor waszego życia 09.08.11, 11:55
          a ja niestety lub stety nie posiadam takowegosmile
          • nchyb Re: Najważniejszy autor waszego życia 15.08.11, 10:35
            również nie mam takiego...

na różnych etapach życia, różorów czytałam wszystko co mi w ręce wpadło, w różnych okresach miewałam chęć czytania tylko danego autora, ale nazwanie któregokolwiek z nich - tym najważniejszym - to byłoby nadużycie.
            Nie powiem, wspomniana Christie do ulubienic się moich zalicza, wszystko jej mam i prawie wszystko lubię (Mary W do mnie nie przemawia), ale takich autorów, może mniej płodnych, wyliczyłabym jeszcze co najmniej kilkunastu...
        • anetapzn Re: Najważniejszy autor waszego życia 07.11.11, 12:58
          panipoirot napisała:

> 2- Agata Christie, od niej zaczeła sie moja miłosc do zbrodni- o ile mozna tak
          > powiedziec smile zamiłowanie do wszelakich watkow kryminalnych w kazdej ksiazce, z
          > ainteresowanie zagadnieniami prawnymi etc.
          Zapomnialam o A. Christie-uwielbiam wszystkie jej kryminały, bez wyjątku, mam wszystkie wydane w Polsce, niektóre zniszczone, sczytane na maksa ale są i często do nich wracam.
    • mala200333 Re: Najważniejszy autor waszego życia 15.08.11, 15:20
      Erich Maria Remarque.
      Dlatego żem emigrantka i...nie tylko.
    • spacey1 Re: Najważniejszy autor waszego życia 15.08.11, 17:56
      Ci, którzy wywarli na mnie największy wpływ we wczesnej młodości to Waldemar Łysiak i ... Jacek Kaczmarski. Tego drugiego klasyfikuje jako poetę, dlatego tutaj go umieszczam. Dzieciakowi, który nie został wyedukowany odpowiednio ani w domu rodzinnym, ani w szkole, pokazali sztukę, historię, religię, politykę i inne aspekty świata w sposób tak porywający, że chciało się sięgać wciąż głębiej i głębiej w poszukiwaniu coraz to nowych wiadomości. Po latach zdaję sobie oczywiście sprawę, że twórczość Łysiaka cechowała nieznośna egzaltacja, a potem w ogóle skręcił tak mocno w prawo, że przestało mi to odpowiadać . Kaczmarski pozostał dla mnie na zawsze największym przewodnikiem i do dziś brzmią mi w głowie najbardziej wstrząsające wersy ...

"Po archipelagu krąży dziwna fama, że mają wydawać Ośkę Mandelsztama.
      Dziwi się bezmiernie urzędnik nalany: jakże go wydawać, on dawno wydany..."
      • nchyb Re: Najważniejszy autor waszego życia 16.08.11, 12:14
        Łysiaka to najbardziej sensacyjnego lubiłam, czyli w wersji Baldheadowej smile
        • spacey1 Re: Najważniejszy autor waszego życia 16.08.11, 17:54
          A ja eseje o sztuce - Wyspy zaczarowane, MW ...
          • mala200333 Re: Najważniejszy autor waszego życia 25.08.11, 14:56
            Ostatnio duze wrazenie na mnie robi Kapuscinski. Jego blyskotliwe jakze prawdziwe mysli zawarte w "Lapidariach" ...
    • kamkap Joanna Chmielewska 29.08.11, 14:36
      Jestem bezkrytyczna wobec jej twórczości. Pochłaniam wszystko co napisze i zawsze mi się to podoba wink
      • muszczek77 Re: Joanna Chmielewska 07.11.11, 12:45
        A dla mnie z dzieciństwa L. M. Montgomery - do Ani z Zielonego Wzgórza mogłabym wracać milion razy, a z młodości V. Hugo. Uwielbiam jego powieści, absolutnie wszystkie (nie ma ich znó tak wiele niestety).
        • anetapzn Re: Joanna Chmielewska 07.11.11, 12:56
          Ja też Chmielewską uwielbiam(szczególnie te starsze ksiażki-Wszystko czerwone, Romans wszech czasów no i Lesiabig_grin ), poza tym L.M. Montgomery, H. Sienkiewicz, E. Orzeszkowa (uwielbiam) i Przeminęło z wiatrem(dostałam na 15. urodziny i do tej pory kocham miłością bezgranicznąbig_grin ).
          • anetapzn A Adam Bahdaj... 14.11.11, 12:59
            Pamietaciebig_grin Do przerwy 0:1, Wakacje z duchami, Zegar z kukułką, Stawiam na Tolka Banana... Uwielbiałam jego ksiażki.
            • anetapzn Re: A Adam Bahdaj... 14.11.11, 13:04
              anetapzn napisała:

> Zegar z kukułką,
              Kurcze to było Krystyny Boglar- Gdzie jest zegar mistrza Kukułki ( o ile tytułu nie pomyliłam). Od razu jak wysłałam post o Bahdaju to coś mi nie podpasowało z tym zegarembig_grin
    • zona_mi Re: Najważniejszy autor waszego życia 07.11.11, 20:37
      Stanisława Fleszarowa-Muskat.
      Marta Tomaszewska.
      Tove Jansson.

Pewnie więcej, ale na pierwszym miejscu te autorki przychodzą mi do głowy.
      • ona_007 Re: Najważniejszy autor waszego życia 08.11.11, 12:18
        NAjpierw to chyba seria o Ani z zielonego wzgórza - Lucy Maud Montgomery ( potem Emilka )
        Pollyanna- Eleanor H. Porter,
        Tomek Wilmowski - Alfreda Szklarskiego i Karol May z Old Shatterhandem i Winnetou ...
        z czasów podstawówkowych najbardziej pamiętam te książki ...
        Przeminęło z wiatrem - romans wszechczasów wink
        A jakie wypieki małam jak czytałam Raz do roku w Skiroławkach Nienackiego wink
        Nasza Musierowicz mniej jakoś - owszem czytałam ale bez jakiejś miłości wielkiej...

Jeszcze gdzieś po drodze była Samozwaniec i Nepomucka z serią niedoskonałą...
        I nieustająco bedę kochac Chmielewską za Lesia i Wszystko czerwone smile i jeszcze za serię o Janeczce wink
        I Agata Christie za całokształt wink

To tak na szybko . Pewnie o wielu ważnych zapomniałam
        • joankawm Re: Najważniejszy autor waszego życia 12.11.11, 15:00
          A pamiętacie Hannę Ożogowską, np Za minutę pierwsza miłość? Bardzo mi się podobała. A z innych autorów to oczywiście M. Musierowicz, Lucy Maud Montogomery szczególnie ze swoim "Błękitnym zamkiem". "Polyanna i Polyanna dorasta też! Pamiętam też taką książkę "Historia pewnego życia" Guy de Maupassanta. Zrobila na mnie duże wrażenie.
          • zona_mi Re: Najważniejszy autor waszego życia 12.11.11, 16:32
            O, tak, z dzieciństwa Ożogowska i Niziurski - zaczytywałam się ich książkami i myślę, że do tej pory gdzieś to we mnie siedzi - może nawet w postrzeganiu pewnych spraw.
            • ona_007 Re: Najważniejszy autor waszego życia 12.11.11, 19:33
              wiecie co jeszcze czytałam w takim bardzo bardzo bardzo starym wydaniu ?
              to chyba było też Balzaca ale głowy nie dam- nie pamiętam też tytułu - może coś z domem mody ?

Rzecz działa sie w XIX wieku w paryskim domu mody . Główna oś to historia miłośc panny sklepowej i właściciela (?) tegoż domu handlowego. Ale piękny był opis życia subiektów w Paryżu, bieda , rozrwki, praca ...

Kurcze jak bym bardzo chciała odnaleźć ten tytuł w pamieci i w ogóle tą książkę ...
              Może wy kojarzycie tytuł i autora?

• benetowna1 Re: Najważniejszy autor waszego życia 12.11.11, 22:53
                Sądzę, że chodzi o "Wszystko dla pań" Emila Zoli smile. Rzeczywiście fantastyczna książka, a opisy mistrzowskie.Jedna z moich ulubionych powieści.
                • ona_007 Tak !!! 12.11.11, 23:17
                  Dziękuję Ci bardzo bo męczyło mnie to juz okrutnie !
                  Zola i Wszystko dla pań smile Dokładnie tak wink
            • anetapzn Re: Najważniejszy autor waszego życia 13.11.11, 08:05
              zona_mi napisała:

> O, tak, z dzieciństwa Niziurski - zaczytywałam się ich książkami i
              > myślę, że do tej pory gdzieś to we mnie siedzi - może nawet w postrzeganiu pewn
              > ych spraw.
              >
              Oj tak-Marek Piegus, Klub Urwisówbig_grin, Klub Włóczykijów, Sposób na Alcybiadesa, to były czasy i lektury, aż się łezka w oku krecismile
              • zona_mi Re: Najważniejszy autor waszego życia 13.11.11, 22:57
                Klub Włóczykijów i Siódme wtajemniczenie - świetne!
          • anetapzn Re: Najważniejszy autor waszego życia 13.11.11, 08:04
            joankawm napisała:

> A pamiętacie Hannę Ożogowską, np Za minutę pierwsza miłość?
            Oj pamietam, i jeszcze (chyba jej...) Tajemnica zielonej pieczęci.
            • moleslaw Re: Najważniejszy autor waszego życia 13.11.11, 11:24
              Oczywiście że "Tajemnica zielonej pieczęci" jest Ożogowskiej smile
              • zona_mi Re: Najważniejszy autor waszego życia 13.11.11, 22:57
                Także jedna z moich ukochanych!
              • anetapzn Re: Najważniejszy autor waszego życia 14.11.11, 10:40
                moleslaw napisała:

> Oczywiście że "Tajemnica zielonej pieczęci" jest Ożogowskiej smile
                Jeny, do dziś pamietam, jak tą pieczątkę wycinali i w mydelniczce w prążki trzymalibig_grin
                • zona_mi Re: Najważniejszy autor waszego życia 14.11.11, 12:30
                  Kto trzymał w mydelniczce? Bo Alina w zielonym pudełku. Zielonym, nie zielonkawym w złote żyłki! smile
                  • anetapzn Re: Najważniejszy autor waszego życia 14.11.11, 12:57
                    zona_mi napisała:

> Kto trzymał w mydelniczce? Bo Alina w zielonym pudełku. Zielonym, nie zielonkaw
                    > ym w złote żyłki! smile
                    >
                    Jezu byłam pewna, ze to była mydelniczka..rany ze 25 lat tego nie czytałam, że w żyłki to pamietałam. Kurcze rękę bym sobie dała uciać, ze mydelniczka big_grin Pół Alzheimer mnie dopadł, starość.
                    Za płeć sorry, miała byc ona.
                    • hankaskakanka Re: Najważniejszy autor waszego życia 15.11.11, 11:20
                      Astrid Lindgren
                      • greenwenus Re: Najważniejszy autor waszego życia 24.11.11, 22:40
                        A pamietacie Pans Samochodzika - Nienackiego. Przeczytalam chyba wszystkie czesci.
                        • anetapzn Re: Najważniejszy autor waszego życia 25.11.11, 08:05
                          greenwenus napisała:

> A pamietacie Pans Samochodzika - Nienackiego. Przeczytalam chyba wszystkie czes
                          > ci.
                          Oj pamietaciebig_grin Jeny, jak ja się tymi ksiażkami zacyztywałam i zakochałam się wtedy w p. Mikulskim(jak on wcielał się w postac p. Tomasza vel Samochodzika..cudosmile )
                          Kontynuacje serii po śmierci autora, to już nie było to, neistetysad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka