Dodaj do ulubionych

Jeżycjada a seriale

04.10.11, 11:22
W nawiązaniu do: forum.gazeta.pl/forum/w,25788,129396241,129425094,Re_OT_Jedzenie_jest_wazne.html

Jakie seriale lubicie oglądać? Czy zauważyliście jakieś podobieństwa między serialowymi postaciami i wątkami, a bohaterami i wątkami Jeżycjady?

Ja ostatnio nadrabiam zaległości serialowe przed wyjściem do pracy. Wciągnęłam się w "Rebelde", to jest moje najnowsze guilty pleasure :) Roberta z charakteru bardzo przypomina mi Tygryska! Zastanawiałam się też, jak to jest, że większość postaci z "Rebelde" to koszmarnie irytujące dzieciaki, a mimo to jakoś się ich lubi i kibicuje się im.

Oglądam też powtórki "Na dobre i na złe". Postać Zosi wydaje się niemalże wzorowana na Gabie :)
Obserwuj wątek
    • dziennik-niecodziennik Re: Jeżycjada a seriale 04.10.11, 20:16
      ja wlaśnie doszłam do wniosku że idealną odtwórczynią roli Tygrysa byłaby Olivia Wilde :)
      • dakota77 Re: Jeżycjada a seriale 04.10.11, 20:31
        Cos w tym jest;)
        • kkokos Re: Jeżycjada a seriale 04.10.11, 20:37
          dziewczyny, plis!

forum.gazeta.pl/forum/w,25788,21067180,21067180.html?v=2&f=25788&w=21067180&a=21067180&wv.x=0

• dziennik-niecodziennik Re: Jeżycjada a seriale 04.10.11, 21:35
            już tam grzebałam i częśc przeczytałam, ale tam są stare wypowiedzi i taaaaaaak baaaardzo duuuuużo ich :)
            moze zacząc od nowa? :)
          • emae Re: Jeżycjada a seriale 05.10.11, 07:38
            Przyznam, że myślałam o podobieństwach charakterologicznych i scenariuszowych ;) Ale widzę, że mamy tu dużą potrzebę rozmawiania o idealnych odtwórcach i odtwórczyniach ról jeżycjadowych posta Oryginalny wątek ma kilkaset stron, a i tak wracamy do tematu. Czemu nie? ;)
      • black-apple Re: Jeżycjada a seriale 05.10.11, 00:55
        Nie, ona ma zbyt kwadratową i męską szczękę na Tygrysa. To już lepsza byłaby Megan Fox, a już nawet Mila Kunis.
        A z reszty:
        Marta Żmuda-Trzebiatowska została stworzona do roli Pyzy. Fryca może zagrać ten od papieża (wybaczcie, ale nie mam pamięci do polskich nazwisk), albo Szyc. Na Grzesia oczywiście Turnau :)
        • marslo55 Re: Jeżycjada a seriale 05.10.11, 10:24
          black-apple napisała:
          "Fryca może zagrać ten od papieża (wybaczcie, ale nie mam pamięci do polskich nazwisk), albo Szyc."
          Adamczyk? Bo Szyca zupełnie nie widzę w tej roli - za bardzo ekspresyjny. Poza tym ani trochę nie pasuje mi fizycznie. Jak to szło? "Nordyk, typ asteniczny, dłonie pianisty"? Taki portret pamięciowy nikogo by nie naprowadził na trop Szyca:D

• black-apple Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 03:04
            Wszystko mi jedno, akurat Fryca dla mnie mógłby nawet zagrać cudownie przywrócony do życia James Dean - efekt byłby taki sam. Przynajmniej Szyc pokazałby Fryca ciekawszego niż w książce, co chyba nie jest powodem do płaczu? A jak mamy się tak bardzo trzymać kanonu, czekam na wasze propozycję, miłe panie :) A nuż któraś miast tylko krytykować, chciałaby zaprezentować swoje własne pomysły?
        • slotna Re: Jeżycjada a seriale 05.10.11, 10:37
          Ktos kiedys rzucil te Megan Fox, wyguglalam ja sobie i bardzo mi pasuje. Ok, na wiekszosci zdjec wyglada plastikowo, ale przeciez wcale nie musi, to kwestia makijazu, stroju, fryzury. A rysy twarzy ma moim zdaniem idealne :)

Olivie Wild widzialam w "House M.D.", praktycznie nie zwrocilam na nia uwagi, w ogole mi sie nie podoba, jest imo bezbarwna, przecietna. No a potem sie okazalo, ze panuje na nia jakis szal, "powinna grac" w co drugim filmie. Nie rozumiem ;)
          • dziennik-niecodziennik Re: Jeżycjada a seriale 05.10.11, 11:08
            ale gdzie Megan, jaka Megan. Megan nie gra tylko epatuje prostacką seksownością. a Tygrys NIE JEST płytką seksbombą, nie mogłaby jej odtwarzac osoba w oczywisty sposób erotyczna.

a Adamczyk na Fryca jest tak o 20 lat za stary.
            • ding_yun Re: Jeżycjada a seriale 05.10.11, 13:30
              Megan Fox nie, tygrys nie jest aż tak seksowna. "Późniejszego" Tygrysa mogłaby dla mnie zagrać Anna Czartoryska.
              film.interia.pl/telewizja/seriale/news/dziewczyna-adamczyka-paparazzi,1462059,3723
            • black-apple Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 03:05
              A w czym Olivia Wilde jest mniej "prostacka seksualnie" od Megan Fox, hę?
            • ding_yun Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 10:37
              dziennik-niecodziennik napisała:
              > ale gdzie Megan, jaka Megan. Megan nie gra tylko epatuje prostacką seksownością

Chciałabym epatować taką prostacką seksownością.
          • black-apple Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 03:09
            Otóż to, rysy twarzy ma iście tygrysie :) Wystarczy umalować, przebrać i poinstruować by zagrała inaczej niż do tej pory zwykła. Megan nie jest taka głupia, więc pewnie by pojęła, zresztą nie czarujmy się - granie Tygrysa nie wymaga niesamowitych umiejętności aktorskich.

A Wilde jest obecnie jedną z "It girl", podobnie jak Blake Lively czy Emma Stone. Ta ostatnia chociaż jest zdolna i ambitnie dobiera sobie filmy. Reszcie miną szybko te 15 minut sławy, kiedy pojawią się nowe, ładniejsze.
            • dakota77 Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 07:54
              Megan wlasnie slynie z konkursowej wrecz glupoty;-)
            • slotna Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 11:21
              > A Wilde jest obecnie jedną z "It girl", podobnie jak Blake Lively czy Emma Ston
              > e.

Te tez musialam wyguglac ;)
          • kkokos Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 08:10
            lotna napisała:

> Ktos kiedys rzucil te Megan Fox, wyguglalam ja sobie i bardzo mi pasuje. Ok, na
            > wiekszosci zdjec wyglada plastikowo, ale przeciez wcale nie musi, to kwestia m
            > akijazu, stroju, fryzury. A rysy twarzy ma moim zdaniem idealne :)

żartujesz!
            fox ma w oczach BEZDENNĄ PUSTKĘ. NICOŚĆ. PRÓŻNIĘ. VANITY. ZERO. NULL. tego makijaż nie przykryje.
            • slotna Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 11:19
              > żartujesz!
              > fox ma w oczach BEZDENNĄ PUSTKĘ. NICOŚĆ. PRÓŻNIĘ. VANITY. ZERO. NULL. tego maki
              > jaż nie przykryje.

Ja tego nie widze.
              • dziennik-niecodziennik Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 12:43
                bo próżni nie widac :D
    • rannie.kirsted Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 10:19
      moje absolutnie ukochane seriale to Hozy doktorzy (tzn juz nie ogladam bo znam 7 sezonow na pamiec, ale sentyment pozostal) i Teoria wielkiego podrywu. Ich rzeczywistosci i bohaterowie nijak maja sie do Borejkow. Sa to seriale wybitnie KOMEDIOWE, czego nie da sie powiedziec o Jezycjadzie, przynajmniej gdzies od Pulpecji moim zdaniem - w kolejnych ksiazkach jest coraz mniej jakiegokolwiek humoru. Nie przypominam sobie zebym zasmiala sie choc raz czytajac Trolle, Zabe, czy inne Polewki.
      • emae Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 10:47
        Oj, ja się śmiałam :) Może jestem mniej wymagająca ;)
      • pieranka Re: Jeżycjada a seriale 07.10.11, 15:58
        Ja oglądam Queer As Folk i muszę powiedzieć, że Vince w wersji UK lub Michael w wersji US ma coś z Gaby.
      • villanden Re: Jeżycjada a seriale 11.10.11, 22:45
        Czy seriale przez Ciebie wymienione to w orginale moze Scrubs i Big Bang Theory?
        Pytam bo nie znam polskich tytulow (i jestem pod wrazeniem ewentualnej kreatywnosci ;-)
        • dakota77 Re: Jeżycjada a seriale 11.10.11, 23:00
          Pierwsze to bylo zdecydowanie Scrubs:)
        • rannie.kirsted Re: Jeżycjada a seriale 11.10.11, 23:43
          tak oczywiscie:) Scrubs - Hoży doktorzy (pisownia oryginalna;), TBBT - Teoria wielkiego podrywu. 2 seriale ktore moge ogladac w kolko:)
    • ateh7 Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 11:00
      Mój ukochany serial to "Rodzina Soprano". Znam go na pamiec i wciąż oglądam, ostatnio nawet z kumplem, któremu wkręciłam tę pasję :D A przez Wasze wypowiedzi Dziadyga Borejko skojarzył mi się z Juniorem Soprano, o! :)
    • czekolada72 Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 11:03
      Tylko nie Zmuda-Trzebiatowska!!!!!
      Natomiast Fryc- to jest on :)
      www.filmpolski.pl/fp/index.php/1158180
    • ssssen Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 11:57
      Żadnych. Nie mam telewizora od kilku lat, ale i wcześniej rzadko oglądałem. Chyba jak "Lost" jeszcze leciało, to widziałem jakiś odcinek i nie mogłem pojąć, jak się można tym g... zachwycać - lata czytania fantastyki powodują, że takie "oryginalne" pomysły są po prostu śmiesznie prymitywne.

Powiem nawet tak - nie widziałem ani jednego odcinka "Dr. House'a".
      • ssssen Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 11:58
        "Dr", oczywiście, bez kropki! ;)
        • kkokos Re: Jeżycjada a seriale 06.10.11, 14:17
          ssssen napisał:

> "Dr", oczywiście, bez kropki! ;)

dr oczywiście z kropką, bo to w zdaniu, więc było skrótem od doktora, nie od doktor :)
          • ssssen Re: Jeżycjada a seriale 07.10.11, 10:21
            No to miło, że odruchowo pisze poprawnie ;)

Ale poważniej: jak piszę się oficjalnie ten tytuł? Wiedząc to sformułowałbym to zdanie nie odmieniając tytułu i ewentualny błąd zwaliłbym na osobę tłumaczącą angielski tytuł.
            • emae Re: Jeżycjada a seriale 07.10.11, 14:11
              U nas na uczelni była zasada, że pisze się "dra", np. "Szczególne podziękowania dla dra Jakiegośtam" :)
              • kkokos Re: Jeżycjada a seriale 07.10.11, 17:07
                > U nas na uczelni była zasada, że pisze się "dra"

tak też jest poprawnie:

so.pwn.pl/zasady.php?id=629574
            • the_dzidka Re: Jeżycjada a seriale 09.10.11, 17:13
              A w ortografii angielskiej stawia się kropkę i po dr, i po Mr :)
    • minerwamcg Re: Jeżycjada a seriale 13.10.11, 23:06
      A ja się na moment zamyśliłam, jakie też seriale mogliby oglądać Borejkowie. Jeśliby już oglądali. Na początek komediowe.
      Osobiście jestem sobie w stanie wyobrazić Idę oglądającą Doktora House'a :)
      I Józinka oglądającego MASH.
      I starszych państwa pochichujących nad "Pan wzywał, milordzie?"
      I z cała pewnością Pulpecję. Ta rżałaby nawet przy "Allo, allo".
      • sowca Re: Jeżycjada a seriale 14.10.11, 22:31
        Ignaś wspominał o wielkim czarnym potworze z "Lost. Zagubieni". Nawiasem mówiąc, mój najukochańszy serial.
        • ding_yun Re: Jeżycjada a seriale 15.10.11, 12:14
          Ida i Doktor House zdecydowanie. Zresztą wyobrażam sobie, że to mógłby być serial rodzinny Pałysów.
          Laurka oglądałby Sex and the City rozkoszując sie jaką niezależna i wyzwoloną jest kobietą.
          • dziennik-niecodziennik Re: Jeżycjada a seriale 15.10.11, 17:22
            no way. juz prędzej Glee albo ten tam o prawnikach, z tą chudą aktorką, nie pamiętam co to tam było.
    • nessie-jp Re: Jeżycjada a seriale 16.10.11, 18:53
      Ostatnio obejrzałam dwa odcinki "The Secret Circle" (high school drama o wiedźmach). Są tam dwie aktoreczki, jak żywa Pyza i Laura, także z charakteru. Blondyneczka pyzata, miła i dzielna, a ciemnowłosa zła, zła i niegrzeczna!

Tygrys z tego serialu:
      bi.kotek.pl/bloxlite/f640x640/52/90/47ba7d3333.jpg
      i1.kwejk.pl/site_media/obrazki/2011/09/d11d4413d26852025c88e3a8a167cdcf.gif?1316687524
      • nessie-jp Jeszcze jedno zdjęcie "Tygrysa" 16.10.11, 19:34
        cdn2-b.examiner.com/sites/default/files/styles/image_full_width/hash/03/ee/03eecf4d7219d2eab3b580e7e2adc678.png
        Tylko nieco za bardzo wymalowana jak na postać u Musierowicz, nawet negatywną.
        • dziennik-niecodziennik Re: Jeszcze jedno zdjęcie "Tygrysa" 17.10.11, 09:20
          Faye ma jak na Tygrysa za szeroką twarz, a Cassie jest jak na Pyze za szczupła :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka