Dodaj do ulubionych

"Siódemka" i Huta Katowice

09.01.12, 12:41
Czytam własnie KK. I mam pytanie do wszystkich: po pierwsze, co to była "Siódemka"? Jest tam taki fragment, że "...bajka dobiegła końca, ryknęła Siódemka, co wywołało okrzyki całej rodziny...".
I drugie pytanie: jaką to piosenkę o Hucie Katowice śpiewała Nutria? Jest o tym na stronie 144.
Kojarzy ktoś taki utwór?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: "Siódemka" i Huta Katowice 09.01.12, 13:15
      "Nasza huta Katowice wszystkich polskich hut królowa, nad walcownią
      błyskawice, nad stalownią złoty pożar.
      Z naszej huty stali Wisła, Giewont z naszej huty stali,
      z naszej huty błyskawica, która cały świat rozpali"
      • chomiczkami Re: "Siódemka" i Huta Katowice 12.01.12, 10:28
        Ałcia. To boli.
    • aganoreg Re: "Siódemka" i Huta Katowice 09.01.12, 14:13
      W sieci znalazlam tylko to:

W drugiej dekadzie lat 70-tych pojawiła się Siódemka, mówiąca o wkraczaniu w dorosłe życie, z seriami propagandowymi: Taki jest świat, Moja organizacja, Sąd nad poglądem, Miłość, Rodzina, Małżeństwo, Lista Przebojów (lektury).

To z jakiegos forum, wiki podaje tylko, ze taki program nadawany byl po dobranocce w Studio 2.
      • the_dzidka Re: "Siódemka" 09.01.12, 14:21

"Siódemka" to był program dla młodzieży, zaraz po dobranocce. Teoretycznie mówił o świecie, o życiu, o problemach dorastającej młodzieży. De facto był tak napchany propagandą socjalistyczną, tak strasznie indoktrynował i ustawiał rzeczona młodzież w socjalistycznych szeregach, że zęby bolały. "Normalnych" ludzi okropnie on brzydził i denerwował.
      • the_dzidka Re: "Siódemka" i Huta Katowice 09.01.12, 14:22
        > W drugiej dekadzie lat 70-tych

ŻE CO?! :)
        • jota-40 Re: "Siódemka" i Huta Katowice 09.01.12, 14:29
          No bo te lata 70-te tak się ciągnęły bez końca, jakby to było lat dwadzieścia z okładem ;)).
        • aganoreg Re: "Siódemka" i Huta Katowice 09.01.12, 14:49
          the_dzidka napisała:

> > W drugiej dekadzie lat 70-tych
          >
          > ŻE CO?! :)

Hehe, Dzidu :) nie zauwazylam.

A ostatnio pan doktor kazal mi dzwonic (w celu umowienia na wizyte) w trzecim kwartale stycznia.
          • kkokos Re: "Siódemka" i Huta Katowice 09.01.12, 19:51
            > A ostatnio pan doktor kazal mi dzwonic (w celu umowienia na wizyte) w trzecim k
            > wartale stycznia.

no to co się dziwisz, że ma kłopoty z ustaleniem wysokości refundacji leków :)
      • kkokos Re: "Siódemka" i Huta Katowice 09.01.12, 19:58
        > To z jakiegos forum, wiki podaje tylko, ze taki program nadawany byl po dobrano
        > cce w Studio 2.

studio 2 było w soboty, a siódemka była chyba codziennie.

o 19:10 (19:00 dobranocka dla najmłodszych, tak to się nazywało; o 19:30 wieczór z dziennikiem, też oficjalna nazwa).

ona rzeczywiście miała jakąś strasznie agresywną czołówkę - latały takie różne rysowane cyfry 7 i grzmiała jakaś ostra muzyczka.
        • the_dzidka Re: "Siódemka" i Huta Katowice 10.01.12, 09:14
          > o 19:10 (19:00 dobranocka dla najmłodszych, tak to się nazywało; o 19:30 wieczó
          > r z dziennikiem, też oficjalna nazwa).

Tak BTW to TVP Historia transmituje "Dziennik telewizyjny" sprzed 23 lat, czasem oglądam i mam niezły ubaw. Wczoraj był wywiad z I Sekretarzem KW w Poznaniu i padłam trupem, gdyż prowadzący wywiad dziennikarz zwracał się do faceta per "wy", co jednak w schyłkowych latach komuny było juz znacznym ewenementem :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka