Dodaj do ulubionych

Zagadka ;)

18.04.13, 11:07
Jakie święto obchodzi dziś Wąsacz Flobry?
Obserwuj wątek
    • emae Re: Zagadka ;) 18.04.13, 11:15
      Ja wiem, ja wiem! Ale dam szansę innym :)
      • kanzashi Re: Zagadka ;) 18.04.13, 11:35
        Gdy dowiedziałam się, że ta rocznica jest wypada dziś, też pomyślałam o Tym W Kogo Przemienił Się Bobcio. Świetna zagadka! :)
    • kai_30 Re: Zagadka ;) 18.04.13, 13:46
      O, a ja nie wiem. Idę poczytać internety :)
    • kai_30 Re: Zagadka ;) 18.04.13, 13:50
      Kalendarz mi mówi, że dziś Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków i Światowy Dzień Krótkofalowca. To chyba nie to? Koronacja królowej Bony też nie? ;)

Nie, no - wiem, wiem ;) Znaczy znalazłam :)
      • verte34 Re: Zagadka ;) 18.04.13, 14:00
        Lubię zagadki więc zajrzałam, ale niestety...
        Pytia Google przemówiła: Pierwszy dzień reszty jego życia (?)
    • ananke666 Re: Zagadka ;) 18.04.13, 14:37
      Ja wiem :) ciekawe, czy na tę okoliczność Flobry przygotował sobie stosowne nakrycie głowy...
    • zla.m Re: Zagadka ;) 18.04.13, 15:46
      Zimbabwe – Święto Niepodległości
    • emusia Re: Zagadka ;) 18.04.13, 15:55
      sprawdź u Cioci Wikipedii.
    • soova Re: Zagadka ;) 18.04.13, 16:09
      Osobom interesującym się historią Google wyrzuca jako trzeci link, w którym już z podglądu można dowiedzieć się, jakie jest rozwiązanie. ;)
      • ginestra Re: Zagadka ;) 18.04.13, 17:36
        Z 3 linkiem z googla akurat mnie nie powiodło się.
        Jak wpisuję "18 kwietnia", to jako trzeci link mam "Druum Photoblog", a na nim nic ciekawego.

Dzięki za podpowiedź, żeby bezpośrednio z Wikipedii, a nie z googla. Chyba już wiem o co chodzi.
    • iwoniaw Hahaha :-) 18.04.13, 18:01
      Ciekawe, kto robi za Ottona z włócznią św. Maurycego i jak to tak, Chrobry z rąk wrażego zaborcy a nie suwerennie sobie samemu tę koronację zafundował? ;-) Jeszcze się biedak Flobry dowie w tej bibliotece w Pobiedziskach, że dziecię jego idol dał jako zakładnika germańskiemu cesarzowi na wychowanie, a ten mu łacinę i grekę zamiast germanizacji - no same kontrowersje kosmopolityczne zamiast przykładnego ducha Narodu, w którym tyle mnogo ludzi, nieprawdaż :-D
      • ananke666 Re: Hahaha :-) 18.04.13, 18:22
        No, to Iwoniaw zdradziła rozwiązanie. Dzisiaj przypada rocznica koronacji Bolesława Chrobrego - stąd aluzja do nakrycia głowy :)
        • iwoniaw Re: Hahaha :-) 18.04.13, 19:20
          Jak tylko mi gógiel wypluł rozwiązanie, to mnie taka refleksja naszła: że ta Flobrowa fascynacja Chrobrym jest taka powierzchowna (na poziomie powiastki z przedszkola/wczesnej podstawówki, rzekłabym), jak nie przymierzając Ignacowa znajomość antyku. A przecież średniowiecze, zwłaszcza jeśli mówimy o warstwie rządzącej, jest tak dalekie od kultu narodowego patriotyzmu (zwłaszcza w rozumieniu podziwianych w McD strof z Wyspiańskiego), jak tylko sobie można wyobrazić. I dlatego tak mi się śmiać zachciało, zwłaszcza jak o tym nakryciu głowy przeczytałam w Twoim poście - bo Baltona chyba rzeczywiście swoje "dogłębne studia w bibliotece" zakończył na skonstatowaniu, iż Chrobry to korona, wąsy i wojowie Prawdziwi Polacy (hehe).
          • nessie-jp Re: Hahaha :-) 18.04.13, 19:51
            Bo w ogóle te fascynacje bogoojczyźniane i chrobre wyniesione z maleńkiej biblioteki, w której siwiutka zapewne pani bibliotekarka (z kokiem!), z łagodnym i pobłażliwym uśmiechem na ustach krzewi Miłość do Polski od Morza do Morza wśród leśniczych i hodowców porzeczek są na poziomie naiwnych czytanek przedwojennych.
            • iwoniaw Re: Hahaha :-) 18.04.13, 20:36
              Dokładnie zdefiniowałaś moje skojarzenia :-)
          • ananke666 Re: Hahaha :-) 19.04.13, 02:58
            A co do wąsów, to Flobry mógł je sobie zapuścić raczej na Matejkę a nie na Chrobrego, bo diabli wiedzą, jak Chrobry naprawdę wyglądał. Takie wąsy mają tyleż sensu, co przedstawianie Jagiełły z lwim obliczem i pięknymi puklami. Facet był głównie łysy.
            • nessie-jp Re: Hahaha :-) 19.04.13, 16:19
              > Takie wąsy mają tyleż s
              > ensu, co przedstawianie Jagiełły z lwim obliczem i pięknymi puklami. Facet był
              > głównie łysy.

I tam. Pod puklami każdy jest łysy!
              • iwoniaw Re: Hahaha :-) 19.04.13, 16:35
                Zresztą Juliusz Cezar też był łysy. Cezar! A poza tym Jagiełło na bank jak był malutki to miał jakieś włoski, już Pyza by potrafiła dobre pytanie zadać, a ty zaraz tak - łysy! ;-)
                • nikusz Re: Hahaha :-) 19.04.13, 19:55
                  no co, był piękny, taką miał łysą główkę. Jak robak.
        • guineapigs Re: Hahaha :-) 18.04.13, 21:01
          Swoja droga - piekne swieto, pierwsza koronacja, moglaby wp cos wspomniec. Oczywiscie, jak by powiedziala pewna bohaterka Agaty Christie: to tylko kolejny pretekst dla mezczyzn do wypicia.
          Nie wiem, co wypil Florek na te okazje, ale pewnie jakis staropolski miod albo cos w tym stylu, cos, co pijalo sie w tamtych czasach, cos domowego i oczywiscie sfermetowanego, bo destylacja jest zabroniona prawem chyba. A moze jakies wina zamorskie? Co wowczas pijaly elity?
          No bo jak uswietnil rocznice winem z doliny z Rodanu z jakas niesamowita apelacja - no to ja przepraszam...
          • mika_p Re: Hahaha :-) 18.04.13, 21:59
            A nie wiem, czy wtedy w okolicach obecnej Zielonej Góry nie uprawiano winorośli i wina nie robiono. Tak mi coś dzwoni, że w tamtych okolicach i że w średniowieczu.
            Tak, wiem, średniowiecze to tysiąc lat, no, u nas pięćset...
            • iwoniaw Ależ jak najbardziej :-) 18.04.13, 22:09
              W średniowieczu w Europie był dobry klimat dla winorośli, nawet Wikingowie uprawiali na Grenlandii (zwanej tak dla zieloności swej). W Wielkopolsce były tereny sławne wręcz z wina, stąd też wzięła się np. nazwa jednej z dzielnic Poznania - Winogardy :-)
              • iwoniaw A wiecie, że siostra Chrobrego 18.04.13, 22:12
                była królową wikingów i matką Kanuta Wielkiego, który podbił Anglię?
                • a.g.n.i Re: A wiecie, że siostra Chrobrego 18.04.13, 22:49
                  A tak:-) Sygryda Storrada, wcześniej znana jako Świętosława :-)
              • nikusz Re: Ależ jak najbardziej :-) 19.04.13, 20:00
                > wiali na Grenlandii (zwanej tak dla zieloności swej).
                niektorzy twierdzą, że ta zielonosc Grenlandii to kampania reklamowa Eryka Rudego i taka znowu zielona to ona nie była
                • lezbobimbo Re: Ależ jak najbardziej :-) 19.04.13, 20:58
                  nikusz napisała:
                  > > wiali na Grenlandii (zwanej tak dla zieloności swej).
                  > niektorzy twierdzą, że ta zielonosc Grenlandii to kampania reklamowa Eryka Rude
                  > go i taka znowu zielona to ona nie była

Była na tyle zielona, że pasali tam owce radośnie, a Eryczek to zbój i kryminalista, co głównie na Islandii (z młotkiem Thora) szalał...
          • taka_prawda500 Re: Hahaha :-) 19.04.13, 20:50
            guineapigs napisała:

> Oczywiscie, jak by powiedziala pewna bohaterka Agaty Christie: to tylko kolejny pre
            > tekst dla mezczyzn do wypicia.

Która bohaterka, która?:)
            Sięgam pamięcią wstecz (dawno Agaty nie czytałam, ale przeczytałam wszystko swojego czasu) i nijak mi się nie kojarzy...

A co do tematu wątku, to ja z historii noga, a google i wikipedia też mi wypluły dzień krótkofalowca, rocznicę pogrzebu, zbrodni katyńskiej i powstania w getcie...dobrze, że już rozwiązanie jest:)
            • guineapigs Re: Hahaha :-) 20.04.13, 17:24
              Panna Hinchcliff czy jakos tak podobnie, nie mam mozliwosci zerknac do ksiazki bo ksiazki nie mam a tytulu nie pamietam. Dwie panie mieszkaly w domku Little Paddock czy jakos tak podobnie, byla halasliwa Mizzi - emigrantka z Europy, no i spiritus movens - Panna Blackclock, ktora samojedna robila za dwie siostry. Panna' Hinch-jakos tak dalej' byla przedstawiona jako ta rozsadna, logiczna, o meskim umysle (zer dla feministek) - a jej przyjaciolka (nazwiska nie pomne nawet w kawalku) jako taka ciamajda.
              Ach, przypomnialam sobie: Morderstwo odbedzie sie -chyba taki tytul, i taki pojawil sie anons w lokalnej gazecie, mieszkancy sie zbierali z ciekawoscia, a wlasnie panna Hinch-cos tam stwierdzila, ze to tylko okazja do napicia sie.
              Okazalo sie jednak, ze to byla upozorowana sytuacja przez.... I dalej nic nie pisze, bo sa pewno tacy, ktorzy tego nie czytali.
              • lilith_tempscire Re: Hahaha :-) 20.04.13, 17:56
                Hinchliffe and Murgatroyd ;-)

guineapigs napisała:

> Panna Hinchcliff czy jakos tak podobnie, nie mam mozliwosci zerknac do ksiazki
                > bo ksiazki nie mam a tytulu nie pamietam. Dwie panie mieszkaly w domku Little
                > Paddock czy jakos tak podobnie, byla halasliwa Mizzi - emigrantka z Europy, no
                > i spiritus movens - Panna Blackclock, ktora samojedna robila za dwie siostry. P
                > anna' Hinch-jakos tak dalej' byla przedstawiona jako ta rozsadna, logiczna, o m
                > eskim umysle (zer dla feministek) - a jej przyjaciolka (nazwiska nie pomne nawe
                > t w kawalku) jako taka ciamajda.
                > Ach, przypomnialam sobie: Morderstwo odbedzie sie -chyba taki tytul, i taki poj
                > awil sie anons w lokalnej gazecie, mieszkancy sie zbierali z ciekawoscia, a wla
                > snie panna Hinch-cos tam stwierdzila, ze to tylko okazja do napicia sie.
                > Okazalo sie jednak, ze to byla upozorowana sytuacja przez.... I dalej nic nie p
                > isze, bo sa pewno tacy, ktorzy tego nie czytali.
                • melomanka87 Re: Hahaha :-) 21.04.13, 00:50
                  Właśnie sobie odświeżam tę książkę i zemdliło mnie od śledzi, które Edmund przygotowuje sobie na śniadanie :-)
                  • dakota77 Re: Hahaha :-) 21.04.13, 06:40
                    A czemu sledzie nie nadaja sie na sniadanie? :)
                    • melomanka87 Re: Hahaha :-) 21.04.13, 12:46
                      Na cudze to może i się nadają, na Islandii na pewno, ale ja nie umiem zjeść na śniadanie nic poza jogurtem, serkiem czy płatkami z zimnym mlekiem, więc zawsze robiły na mnie spore wrażenie opisy śniadań u Agaty Christie, gdzie wszyscy zajadają się bekonem.
              • meduza7 Re: Hahaha :-) 21.04.13, 00:50
                I tak zaspojlerowałaś :P
              • ciotka_scholastyka Agatha offtopicznie 23.04.13, 09:44
                > Dwie panie mieszkaly w domku Little
                > Paddock czy jakos tak podobnie, byla halasliwa Mizzi - emigrantka z Europy, no
                > i spiritus movens - Panna Blackclock, ktora samojedna robila za dwie siostry. P
                > anna' Hinch-jakos tak dalej' byla przedstawiona jako ta rozsadna, logiczna, o m
                > eskim umysle (zer dla feministek) - a jej przyjaciolka (nazwiska nie pomne nawe
                > t w kawalku) jako taka ciamajda.

Panna Blacklock mieszkała ze swoją przyjaciółką, poczciwą i głupią Dorą Bunner w domu zwanym Little Paddocks, a panna Hinchliff (zwana Hinch) - ze swoją przyjaciółką, Amy Murgatroyd, też nie grzeszącą rozumem - w Boulders. Zawsze mi się zdawało, że te ostatnie dwie były parą :)
                Mitzi była Czeszką (?), która uciekła do Anglii podczas wojny i miała schizy, że hitlerowcy ją śledzą w Little Paddocks i zabiją :-)
                • zla.m Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 15:45
                  ciotka_scholastyka napisała:

> panna Hinchliff (zwana Hinch) - ze swoją przyj
                  > aciółką, Amy Murgatroyd, też nie grzeszącą rozumem - w Boulders. Zawsze mi się
                  > zdawało, że te ostatnie dwie były parą :)

Mi też :)
                  • nessie-jp Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 16:03
                    zla.m napisała:

> ciotka_scholastyka napisała:
                    >
                    > > panna Hinchliff (zwana Hinch) - ze swoją przyj
                    > > aciółką, Amy Murgatroyd, też nie grzeszącą rozumem - w Boulders. Zawsze m
                    > i się
                    > > zdawało, że te ostatnie dwie były parą :)
                    >
                    > Mi też :)

I mnie :) Nawet na tle wszystkich innych "starych panien mieszkających razem" były naprawdę, hm, wyróżniające się :)
                • lezbobimbo Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 18:59
                  ciotka_scholastyka napisała:
                  > panna Hinchliff (zwana Hinch) - ze swoją przyj
                  > aciółką, Amy Murgatroyd, też nie grzeszącą rozumem - w Boulders. Zawsze mi się
                  > zdawało, że te ostatnie dwie były parą :)

A mnie się zawsze zdawało, że Alma Pyziak i pani Oleńka również :>
                  • meduza7 Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 19:32
                    Hinch i Murg były tak stereotypową lesbijską parą, że chyba się bardziej nie dało. Na kilometr waliły stereotypem. Myślę, że w tamtych czasach Christie tylko w taki sposób mogła zaznaczyć, że coś między nimi jest...
                    Nawiasem mówiąc, powstał sobie swego czasu taki serial według A. Ch., z Geraldine McEwan w roli panny Marple, w którym reżyser uparł się, by niemal wszystkie występujące tam kobiety przedstawić jako lesbijki. Co skutkowało nieraz poważnymi zmianami w scenariuszu, bo w książce np. morderstwo planowała zbrodnicza para on+ona, a w filmie trzeba było jego wybielić, a zbrodnią obarczyć którąś z niewinnych bohaterek.
                    • nessie-jp Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 20:18
                      > Nawiasem mówiąc, powstał sobie swego czasu taki serial według A. Ch., z Geraldi
                      > ne McEwan w roli panny Marple, w którym reżyser uparł się, by niemal wszystkie
                      > występujące tam kobiety przedstawić jako lesbijki.

Tak! Matko bosko, tak. Pamiętam jako "Ten Serial Z Niedorzeczną Liczbą Morderczyń-Lesbijek" :p A widziałam tylko kilka odcinków...

Co ciekawe, u Christie homoseksualizm u mężczyzn pojawiał się, otwartym tekstem
                    • melomanka87 Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 20:19
                      > Nawiasem mówiąc, powstał sobie swego czasu taki serial według A. Ch., z Geraldi
                      > ne McEwan w roli panny Marple, w którym reżyser uparł się, by niemal wszystkie
                      > występujące tam kobiety przedstawić jako lesbijki. Co skutkowało nieraz poważny
                      > mi zmianami w scenariuszu, bo w książce np. morderstwo planowała zbrodnicza par
                      > a on+ona, a w filmie trzeba było jego wybielić, a zbrodnią obarczyć którąś z ni
                      > ewinnych bohaterek.

Yyy, nawet mi nie przypominaj. Jak ognia unikam poruszania przy moich rodzicach tematu homoseksualizmu, bo zaraz zaczyna się biadolenie, jak się to pedalstwo rozpleniło i dziś domagają się praw homosie, a jutro wywalczą je podofile, bo to też teraz modne (?). No więc oglądamy sobie razem ekranizację jednej książki Agathy Christie, idealnie bezpieczny temat, a tu bach, morderczynią jest lesbijka, która chciała pieniędzy na dostatnie życie ze swoją kochanką.

Albo taka "Wigilia Wszystkich Świętych". W książce Poirot rozmawia z nastolatkami, którzy naczytali się w gazetach sensacyjnych historyjek i proponują wymyślne teorie, z zazdrosnymi lesbijkami włącznie, są z siebie bardzo zadowoleni, a detektywowi oczywiście w niczym to nie pomaga. W filmie z tej całkiem zabawnej scenki zrobiono smętny melodramat z kobietą, która wspominającą coś w stylu "kiedy wreszcie uświadomiłam sobie, co do niej czuję, ona już nie żyła".
                      • melomanka87 Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 20:22
                        "Która wspominającą", piękne :-)
                • guineapigs Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 22:09
                  1. Powiedzmy, ze moj opis akcji byl zamierzony - chcialam pokomplikowac akcje a nie ja wyjasniac czy opisywac
                  2. jak doszlas, ze Mitzi byla Czeszka? Ja zawsze mialam nadzieje, ze byla Polka lub polska Zydowka - ze niby polski element w klasyce swiatowej, fajnie bylo myslec tak, a ty mi tu z Czeszka. Oni juz maja swoja pozycje w literaturze (sama uwazam literature czeska za znakomita), Mitzi im niepotrezbna.
                  3. Mam film angielski na starosweickim VHS, Murder is annouced... i tam one sa zdecydowanie para a Marple to ciotka jednej z nich i nie zatrzymuje sie w hotelu a wlasnie u nich i bardzo jest na tak temu zwiazkowi. ja ten film chyba ogladalam pozniej jak przezytalam ksiazke, i zawsze Hinch kojarzyla mi sie wlasnie z taka bogata. inteligentna krewna, co przygarnela mlodsza, glupsza i biedniejsza (jak Blacklock przygarnela Dore), ale raczej nie byla les tylko taka kobieta demonstrujaca swoja niezaleznosc, noszaca spodnie jak Marlena D i publicznie palaca papierosy itp. i myslaca: mezczyzni to glupki, trzeba ich wykorzystywac, tyle za ja nie musze bo mam wlasne pieniadze. Dopiero ta filmowa interpretacja nieco zmienila moj punkt widzenia.
                  • nessie-jp Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 22:22
                    > Ja zawsze mialam nadzieje, ze byla Polka
                    > lub polska Zydowka - ze niby polski element w klasyce swiatowej, fajnie bylo m
                    > yslec tak, a ty mi tu z Czeszka.

Polka też jest, w "N czy M", epizodycznie, ale jednak.
                    • meduza7 Re: Agatha offtopicznie 24.04.13, 11:11
                      Jest jeszcze Polak, nie pamiętam w której powieści, ale facet nosi niewymawialne dla Anglików nazwisko... GLYDR. Borys Antonowicz Glydr. I ktoś tam o nim opowiada, że koledzy z eskadry nie mogli sobie dać rady z tym nazwiskiem i mówili na niego Glider :)

W ogóle mam wrażenie, że z narodów wschodnioeuropejskich to Agatha rozróżnia tylko Rosjan, reszta jest dla niej bliżej nieokreśloną masą.
                      • taka_prawda500 Re: Agatha offtopicznie 07.05.13, 17:05
                        "Podróż w nieznane", jedna z moich ulubionych książek.
    • meduza7 Re: Zagadka ;) 19.04.13, 17:44
      Wszyscy, którzy zgadli, że chodziło o rocznicę koronacji Chrobrego zostają udekorowani Medalem z Kartofla w kształcie piastowskiej korony! :D
      • lezbobimbo Re: Zagadka ;) 19.04.13, 19:01
        meduza7 napisała:
        > Medalem z Kartofla

AAA!! jadło folksdojczo! Nie dość, że hamerycki, NIEPIASTOWSKI nabytek, to jeszcze GERMANIZMEM to nazwałaś!
        Na karny groch klękaj i soczewicę koło młyna łuskaj *kara*
    • bohaterka_romantyczna Re: Zagadka ;) 19.04.13, 21:41
      O, a był tu taki fajny post, już nie pamiętam czyj, ale autorka pisała, w doniesieniu do fascynacji Floriana Chrobrym, że sama naprzykład lubi czytać o Margaret Thatcher, ale wcale nie chce zabierać dzieciom mleka ;) itp.
      No chyba nie znikł przez to, że był "polityczny"? xDDD
      • bohaterka_romantyczna Re: Zagadka ;) 19.04.13, 21:53
        O Boże, najmocniej przepraszam, ten komentarz to na blogu pod analizą :DDDDD A ja tu już się zaczęłam dziwić, co komu mogło przeszkadzać w tak niewinnym komentarzu, żeby aż usuwać :P
      • lezbobimbo Re: Zagadka ;) 19.04.13, 21:55
        bohaterka_romantyczna napisała:
        > O, a był tu taki fajny post, już nie pamiętam czyj, ale autorka pisała, w donie
        > sieniu do fascynacji Floriana Chrobrym, że sama naprzykład lubi czytać o Margar
        > et Thatcher, ale wcale nie chce zabierać dzieciom mleka ;) itp.
        > No chyba nie znikł przez to, że był "polityczny"? xDDD

Idzta lepiej do chałupy z tak wybornymi konceptami...
        • bohaterka_romantyczna Re: Zagadka ;) 19.04.13, 22:08
          Oj, no po prostu byłam przekonana, że post był tu, i że został usunięty :P Ale nie potrafiłam znaleźć sensownego powodu jakoś.
    • meduza7 Coś dla Florka ;) 08.05.13, 17:13
      Znacie taką stronę "Facecje" na fuju?

www.facebook.com/Facecje
      https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/295304_369606066479074_816110956_n.jpg
      • lezbobimbo Re: Coś dla Florka ;) 08.05.13, 22:00
        KRONICZEK.PL (!!!) kwiiiiiiiiiiiiiii - zakwiczało Bimbo ze szczęścia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka