meduza7 18.04.13, 11:07 Jakie święto obchodzi dziś Wąsacz Flobry? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kanzashi Re: Zagadka ;) 18.04.13, 11:35 Gdy dowiedziałam się, że ta rocznica jest wypada dziś, też pomyślałam o Tym W Kogo Przemienił Się Bobcio. Świetna zagadka! :) Odpowiedz Link
kai_30 Re: Zagadka ;) 18.04.13, 13:50 Kalendarz mi mówi, że dziś Międzynarodowy Dzień Ochrony Zabytków i Światowy Dzień Krótkofalowca. To chyba nie to? Koronacja królowej Bony też nie? ;) Nie, no - wiem, wiem ;) Znaczy znalazłam :) Odpowiedz Link
verte34 Re: Zagadka ;) 18.04.13, 14:00 Lubię zagadki więc zajrzałam, ale niestety... Pytia Google przemówiła: Pierwszy dzień reszty jego życia (?) Odpowiedz Link
ananke666 Re: Zagadka ;) 18.04.13, 14:37 Ja wiem :) ciekawe, czy na tę okoliczność Flobry przygotował sobie stosowne nakrycie głowy... Odpowiedz Link
soova Re: Zagadka ;) 18.04.13, 16:09 Osobom interesującym się historią Google wyrzuca jako trzeci link, w którym już z podglądu można dowiedzieć się, jakie jest rozwiązanie. ;) Odpowiedz Link
ginestra Re: Zagadka ;) 18.04.13, 17:36 Z 3 linkiem z googla akurat mnie nie powiodło się. Jak wpisuję "18 kwietnia", to jako trzeci link mam "Druum Photoblog", a na nim nic ciekawego. Dzięki za podpowiedź, żeby bezpośrednio z Wikipedii, a nie z googla. Chyba już wiem o co chodzi. Odpowiedz Link
iwoniaw Hahaha :-) 18.04.13, 18:01 Ciekawe, kto robi za Ottona z włócznią św. Maurycego i jak to tak, Chrobry z rąk wrażego zaborcy a nie suwerennie sobie samemu tę koronację zafundował? ;-) Jeszcze się biedak Flobry dowie w tej bibliotece w Pobiedziskach, że dziecię jego idol dał jako zakładnika germańskiemu cesarzowi na wychowanie, a ten mu łacinę i grekę zamiast germanizacji - no same kontrowersje kosmopolityczne zamiast przykładnego ducha Narodu, w którym tyle mnogo ludzi, nieprawdaż :-D Odpowiedz Link
ananke666 Re: Hahaha :-) 18.04.13, 18:22 No, to Iwoniaw zdradziła rozwiązanie. Dzisiaj przypada rocznica koronacji Bolesława Chrobrego - stąd aluzja do nakrycia głowy :) Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Hahaha :-) 18.04.13, 19:20 Jak tylko mi gógiel wypluł rozwiązanie, to mnie taka refleksja naszła: że ta Flobrowa fascynacja Chrobrym jest taka powierzchowna (na poziomie powiastki z przedszkola/wczesnej podstawówki, rzekłabym), jak nie przymierzając Ignacowa znajomość antyku. A przecież średniowiecze, zwłaszcza jeśli mówimy o warstwie rządzącej, jest tak dalekie od kultu narodowego patriotyzmu (zwłaszcza w rozumieniu podziwianych w McD strof z Wyspiańskiego), jak tylko sobie można wyobrazić. I dlatego tak mi się śmiać zachciało, zwłaszcza jak o tym nakryciu głowy przeczytałam w Twoim poście - bo Baltona chyba rzeczywiście swoje "dogłębne studia w bibliotece" zakończył na skonstatowaniu, iż Chrobry to korona, wąsy i wojowie Prawdziwi Polacy (hehe). Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Hahaha :-) 18.04.13, 19:51 Bo w ogóle te fascynacje bogoojczyźniane i chrobre wyniesione z maleńkiej biblioteki, w której siwiutka zapewne pani bibliotekarka (z kokiem!), z łagodnym i pobłażliwym uśmiechem na ustach krzewi Miłość do Polski od Morza do Morza wśród leśniczych i hodowców porzeczek są na poziomie naiwnych czytanek przedwojennych. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Hahaha :-) 19.04.13, 02:58 A co do wąsów, to Flobry mógł je sobie zapuścić raczej na Matejkę a nie na Chrobrego, bo diabli wiedzą, jak Chrobry naprawdę wyglądał. Takie wąsy mają tyleż sensu, co przedstawianie Jagiełły z lwim obliczem i pięknymi puklami. Facet był głównie łysy. Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Hahaha :-) 19.04.13, 16:19 > Takie wąsy mają tyleż s > ensu, co przedstawianie Jagiełły z lwim obliczem i pięknymi puklami. Facet był > głównie łysy. I tam. Pod puklami każdy jest łysy! Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Hahaha :-) 19.04.13, 16:35 Zresztą Juliusz Cezar też był łysy. Cezar! A poza tym Jagiełło na bank jak był malutki to miał jakieś włoski, już Pyza by potrafiła dobre pytanie zadać, a ty zaraz tak - łysy! ;-) Odpowiedz Link
nikusz Re: Hahaha :-) 19.04.13, 19:55 no co, był piękny, taką miał łysą główkę. Jak robak. Odpowiedz Link
guineapigs Re: Hahaha :-) 18.04.13, 21:01 Swoja droga - piekne swieto, pierwsza koronacja, moglaby wp cos wspomniec. Oczywiscie, jak by powiedziala pewna bohaterka Agaty Christie: to tylko kolejny pretekst dla mezczyzn do wypicia. Nie wiem, co wypil Florek na te okazje, ale pewnie jakis staropolski miod albo cos w tym stylu, cos, co pijalo sie w tamtych czasach, cos domowego i oczywiscie sfermetowanego, bo destylacja jest zabroniona prawem chyba. A moze jakies wina zamorskie? Co wowczas pijaly elity? No bo jak uswietnil rocznice winem z doliny z Rodanu z jakas niesamowita apelacja - no to ja przepraszam... Odpowiedz Link
mika_p Re: Hahaha :-) 18.04.13, 21:59 A nie wiem, czy wtedy w okolicach obecnej Zielonej Góry nie uprawiano winorośli i wina nie robiono. Tak mi coś dzwoni, że w tamtych okolicach i że w średniowieczu. Tak, wiem, średniowiecze to tysiąc lat, no, u nas pięćset... Odpowiedz Link
iwoniaw Ależ jak najbardziej :-) 18.04.13, 22:09 W średniowieczu w Europie był dobry klimat dla winorośli, nawet Wikingowie uprawiali na Grenlandii (zwanej tak dla zieloności swej). W Wielkopolsce były tereny sławne wręcz z wina, stąd też wzięła się np. nazwa jednej z dzielnic Poznania - Winogardy :-) Odpowiedz Link
iwoniaw A wiecie, że siostra Chrobrego 18.04.13, 22:12 była królową wikingów i matką Kanuta Wielkiego, który podbił Anglię? Odpowiedz Link
a.g.n.i Re: A wiecie, że siostra Chrobrego 18.04.13, 22:49 A tak:-) Sygryda Storrada, wcześniej znana jako Świętosława :-) Odpowiedz Link
nikusz Re: Ależ jak najbardziej :-) 19.04.13, 20:00 > wiali na Grenlandii (zwanej tak dla zieloności swej). niektorzy twierdzą, że ta zielonosc Grenlandii to kampania reklamowa Eryka Rudego i taka znowu zielona to ona nie była Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Ależ jak najbardziej :-) 19.04.13, 20:58 nikusz napisała: > > wiali na Grenlandii (zwanej tak dla zieloności swej). > niektorzy twierdzą, że ta zielonosc Grenlandii to kampania reklamowa Eryka Rude > go i taka znowu zielona to ona nie była Była na tyle zielona, że pasali tam owce radośnie, a Eryczek to zbój i kryminalista, co głównie na Islandii (z młotkiem Thora) szalał... Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Hahaha :-) 19.04.13, 20:50 guineapigs napisała: > Oczywiscie, jak by powiedziala pewna bohaterka Agaty Christie: to tylko kolejny pre > tekst dla mezczyzn do wypicia. Która bohaterka, która?:) Sięgam pamięcią wstecz (dawno Agaty nie czytałam, ale przeczytałam wszystko swojego czasu) i nijak mi się nie kojarzy... A co do tematu wątku, to ja z historii noga, a google i wikipedia też mi wypluły dzień krótkofalowca, rocznicę pogrzebu, zbrodni katyńskiej i powstania w getcie...dobrze, że już rozwiązanie jest:) Odpowiedz Link
guineapigs Re: Hahaha :-) 20.04.13, 17:24 Panna Hinchcliff czy jakos tak podobnie, nie mam mozliwosci zerknac do ksiazki bo ksiazki nie mam a tytulu nie pamietam. Dwie panie mieszkaly w domku Little Paddock czy jakos tak podobnie, byla halasliwa Mizzi - emigrantka z Europy, no i spiritus movens - Panna Blackclock, ktora samojedna robila za dwie siostry. Panna' Hinch-jakos tak dalej' byla przedstawiona jako ta rozsadna, logiczna, o meskim umysle (zer dla feministek) - a jej przyjaciolka (nazwiska nie pomne nawet w kawalku) jako taka ciamajda. Ach, przypomnialam sobie: Morderstwo odbedzie sie -chyba taki tytul, i taki pojawil sie anons w lokalnej gazecie, mieszkancy sie zbierali z ciekawoscia, a wlasnie panna Hinch-cos tam stwierdzila, ze to tylko okazja do napicia sie. Okazalo sie jednak, ze to byla upozorowana sytuacja przez.... I dalej nic nie pisze, bo sa pewno tacy, ktorzy tego nie czytali. Odpowiedz Link
lilith_tempscire Re: Hahaha :-) 20.04.13, 17:56 Hinchliffe and Murgatroyd ;-) guineapigs napisała: > Panna Hinchcliff czy jakos tak podobnie, nie mam mozliwosci zerknac do ksiazki > bo ksiazki nie mam a tytulu nie pamietam. Dwie panie mieszkaly w domku Little > Paddock czy jakos tak podobnie, byla halasliwa Mizzi - emigrantka z Europy, no > i spiritus movens - Panna Blackclock, ktora samojedna robila za dwie siostry. P > anna' Hinch-jakos tak dalej' byla przedstawiona jako ta rozsadna, logiczna, o m > eskim umysle (zer dla feministek) - a jej przyjaciolka (nazwiska nie pomne nawe > t w kawalku) jako taka ciamajda. > Ach, przypomnialam sobie: Morderstwo odbedzie sie -chyba taki tytul, i taki poj > awil sie anons w lokalnej gazecie, mieszkancy sie zbierali z ciekawoscia, a wla > snie panna Hinch-cos tam stwierdzila, ze to tylko okazja do napicia sie. > Okazalo sie jednak, ze to byla upozorowana sytuacja przez.... I dalej nic nie p > isze, bo sa pewno tacy, ktorzy tego nie czytali. Odpowiedz Link
melomanka87 Re: Hahaha :-) 21.04.13, 00:50 Właśnie sobie odświeżam tę książkę i zemdliło mnie od śledzi, które Edmund przygotowuje sobie na śniadanie :-) Odpowiedz Link
dakota77 Re: Hahaha :-) 21.04.13, 06:40 A czemu sledzie nie nadaja sie na sniadanie? :) Odpowiedz Link
melomanka87 Re: Hahaha :-) 21.04.13, 12:46 Na cudze to może i się nadają, na Islandii na pewno, ale ja nie umiem zjeść na śniadanie nic poza jogurtem, serkiem czy płatkami z zimnym mlekiem, więc zawsze robiły na mnie spore wrażenie opisy śniadań u Agaty Christie, gdzie wszyscy zajadają się bekonem. Odpowiedz Link
ciotka_scholastyka Agatha offtopicznie 23.04.13, 09:44 > Dwie panie mieszkaly w domku Little > Paddock czy jakos tak podobnie, byla halasliwa Mizzi - emigrantka z Europy, no > i spiritus movens - Panna Blackclock, ktora samojedna robila za dwie siostry. P > anna' Hinch-jakos tak dalej' byla przedstawiona jako ta rozsadna, logiczna, o m > eskim umysle (zer dla feministek) - a jej przyjaciolka (nazwiska nie pomne nawe > t w kawalku) jako taka ciamajda. Panna Blacklock mieszkała ze swoją przyjaciółką, poczciwą i głupią Dorą Bunner w domu zwanym Little Paddocks, a panna Hinchliff (zwana Hinch) - ze swoją przyjaciółką, Amy Murgatroyd, też nie grzeszącą rozumem - w Boulders. Zawsze mi się zdawało, że te ostatnie dwie były parą :) Mitzi była Czeszką (?), która uciekła do Anglii podczas wojny i miała schizy, że hitlerowcy ją śledzą w Little Paddocks i zabiją :-) Odpowiedz Link
zla.m Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 15:45 ciotka_scholastyka napisała: > panna Hinchliff (zwana Hinch) - ze swoją przyj > aciółką, Amy Murgatroyd, też nie grzeszącą rozumem - w Boulders. Zawsze mi się > zdawało, że te ostatnie dwie były parą :) Mi też :) Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 16:03 zla.m napisała: > ciotka_scholastyka napisała: > > > panna Hinchliff (zwana Hinch) - ze swoją przyj > > aciółką, Amy Murgatroyd, też nie grzeszącą rozumem - w Boulders. Zawsze m > i się > > zdawało, że te ostatnie dwie były parą :) > > Mi też :) I mnie :) Nawet na tle wszystkich innych "starych panien mieszkających razem" były naprawdę, hm, wyróżniające się :) Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 18:59 ciotka_scholastyka napisała: > panna Hinchliff (zwana Hinch) - ze swoją przyj > aciółką, Amy Murgatroyd, też nie grzeszącą rozumem - w Boulders. Zawsze mi się > zdawało, że te ostatnie dwie były parą :) A mnie się zawsze zdawało, że Alma Pyziak i pani Oleńka również :> Odpowiedz Link
meduza7 Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 19:32 Hinch i Murg były tak stereotypową lesbijską parą, że chyba się bardziej nie dało. Na kilometr waliły stereotypem. Myślę, że w tamtych czasach Christie tylko w taki sposób mogła zaznaczyć, że coś między nimi jest... Nawiasem mówiąc, powstał sobie swego czasu taki serial według A. Ch., z Geraldine McEwan w roli panny Marple, w którym reżyser uparł się, by niemal wszystkie występujące tam kobiety przedstawić jako lesbijki. Co skutkowało nieraz poważnymi zmianami w scenariuszu, bo w książce np. morderstwo planowała zbrodnicza para on+ona, a w filmie trzeba było jego wybielić, a zbrodnią obarczyć którąś z niewinnych bohaterek. Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 20:18 > Nawiasem mówiąc, powstał sobie swego czasu taki serial według A. Ch., z Geraldi > ne McEwan w roli panny Marple, w którym reżyser uparł się, by niemal wszystkie > występujące tam kobiety przedstawić jako lesbijki. Tak! Matko bosko, tak. Pamiętam jako "Ten Serial Z Niedorzeczną Liczbą Morderczyń-Lesbijek" :p A widziałam tylko kilka odcinków... Co ciekawe, u Christie homoseksualizm u mężczyzn pojawiał się, otwartym tekstem Odpowiedz Link
melomanka87 Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 20:19 > Nawiasem mówiąc, powstał sobie swego czasu taki serial według A. Ch., z Geraldi > ne McEwan w roli panny Marple, w którym reżyser uparł się, by niemal wszystkie > występujące tam kobiety przedstawić jako lesbijki. Co skutkowało nieraz poważny > mi zmianami w scenariuszu, bo w książce np. morderstwo planowała zbrodnicza par > a on+ona, a w filmie trzeba było jego wybielić, a zbrodnią obarczyć którąś z ni > ewinnych bohaterek. Yyy, nawet mi nie przypominaj. Jak ognia unikam poruszania przy moich rodzicach tematu homoseksualizmu, bo zaraz zaczyna się biadolenie, jak się to pedalstwo rozpleniło i dziś domagają się praw homosie, a jutro wywalczą je podofile, bo to też teraz modne (?). No więc oglądamy sobie razem ekranizację jednej książki Agathy Christie, idealnie bezpieczny temat, a tu bach, morderczynią jest lesbijka, która chciała pieniędzy na dostatnie życie ze swoją kochanką. Albo taka "Wigilia Wszystkich Świętych". W książce Poirot rozmawia z nastolatkami, którzy naczytali się w gazetach sensacyjnych historyjek i proponują wymyślne teorie, z zazdrosnymi lesbijkami włącznie, są z siebie bardzo zadowoleni, a detektywowi oczywiście w niczym to nie pomaga. W filmie z tej całkiem zabawnej scenki zrobiono smętny melodramat z kobietą, która wspominającą coś w stylu "kiedy wreszcie uświadomiłam sobie, co do niej czuję, ona już nie żyła". Odpowiedz Link
guineapigs Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 22:09 1. Powiedzmy, ze moj opis akcji byl zamierzony - chcialam pokomplikowac akcje a nie ja wyjasniac czy opisywac 2. jak doszlas, ze Mitzi byla Czeszka? Ja zawsze mialam nadzieje, ze byla Polka lub polska Zydowka - ze niby polski element w klasyce swiatowej, fajnie bylo myslec tak, a ty mi tu z Czeszka. Oni juz maja swoja pozycje w literaturze (sama uwazam literature czeska za znakomita), Mitzi im niepotrezbna. 3. Mam film angielski na starosweickim VHS, Murder is annouced... i tam one sa zdecydowanie para a Marple to ciotka jednej z nich i nie zatrzymuje sie w hotelu a wlasnie u nich i bardzo jest na tak temu zwiazkowi. ja ten film chyba ogladalam pozniej jak przezytalam ksiazke, i zawsze Hinch kojarzyla mi sie wlasnie z taka bogata. inteligentna krewna, co przygarnela mlodsza, glupsza i biedniejsza (jak Blacklock przygarnela Dore), ale raczej nie byla les tylko taka kobieta demonstrujaca swoja niezaleznosc, noszaca spodnie jak Marlena D i publicznie palaca papierosy itp. i myslaca: mezczyzni to glupki, trzeba ich wykorzystywac, tyle za ja nie musze bo mam wlasne pieniadze. Dopiero ta filmowa interpretacja nieco zmienila moj punkt widzenia. Odpowiedz Link
nessie-jp Re: Agatha offtopicznie 23.04.13, 22:22 > Ja zawsze mialam nadzieje, ze byla Polka > lub polska Zydowka - ze niby polski element w klasyce swiatowej, fajnie bylo m > yslec tak, a ty mi tu z Czeszka. Polka też jest, w "N czy M", epizodycznie, ale jednak. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Agatha offtopicznie 24.04.13, 11:11 Jest jeszcze Polak, nie pamiętam w której powieści, ale facet nosi niewymawialne dla Anglików nazwisko... GLYDR. Borys Antonowicz Glydr. I ktoś tam o nim opowiada, że koledzy z eskadry nie mogli sobie dać rady z tym nazwiskiem i mówili na niego Glider :) W ogóle mam wrażenie, że z narodów wschodnioeuropejskich to Agatha rozróżnia tylko Rosjan, reszta jest dla niej bliżej nieokreśloną masą. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Agatha offtopicznie 07.05.13, 17:05 "Podróż w nieznane", jedna z moich ulubionych książek. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Zagadka ;) 19.04.13, 17:44 Wszyscy, którzy zgadli, że chodziło o rocznicę koronacji Chrobrego zostają udekorowani Medalem z Kartofla w kształcie piastowskiej korony! :D Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Zagadka ;) 19.04.13, 19:01 meduza7 napisała: > Medalem z Kartofla AAA!! jadło folksdojczo! Nie dość, że hamerycki, NIEPIASTOWSKI nabytek, to jeszcze GERMANIZMEM to nazwałaś! Na karny groch klękaj i soczewicę koło młyna łuskaj *kara* Odpowiedz Link
bohaterka_romantyczna Re: Zagadka ;) 19.04.13, 21:41 O, a był tu taki fajny post, już nie pamiętam czyj, ale autorka pisała, w doniesieniu do fascynacji Floriana Chrobrym, że sama naprzykład lubi czytać o Margaret Thatcher, ale wcale nie chce zabierać dzieciom mleka ;) itp. No chyba nie znikł przez to, że był "polityczny"? xDDD Odpowiedz Link
bohaterka_romantyczna Re: Zagadka ;) 19.04.13, 21:53 O Boże, najmocniej przepraszam, ten komentarz to na blogu pod analizą :DDDDD A ja tu już się zaczęłam dziwić, co komu mogło przeszkadzać w tak niewinnym komentarzu, żeby aż usuwać :P Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Zagadka ;) 19.04.13, 21:55 bohaterka_romantyczna napisała: > O, a był tu taki fajny post, już nie pamiętam czyj, ale autorka pisała, w donie > sieniu do fascynacji Floriana Chrobrym, że sama naprzykład lubi czytać o Margar > et Thatcher, ale wcale nie chce zabierać dzieciom mleka ;) itp. > No chyba nie znikł przez to, że był "polityczny"? xDDD Idzta lepiej do chałupy z tak wybornymi konceptami... Odpowiedz Link
bohaterka_romantyczna Re: Zagadka ;) 19.04.13, 22:08 Oj, no po prostu byłam przekonana, że post był tu, i że został usunięty :P Ale nie potrafiłam znaleźć sensownego powodu jakoś. Odpowiedz Link
meduza7 Coś dla Florka ;) 08.05.13, 17:13 Znacie taką stronę "Facecje" na fuju? www.facebook.com/Facecje Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Coś dla Florka ;) 08.05.13, 22:00 KRONICZEK.PL (!!!) kwiiiiiiiiiiiiiii - zakwiczało Bimbo ze szczęścia Odpowiedz Link