floress 16.07.14, 10:59 esensja.stopklatka.pl/esensjopedia/obiekt.html?rodzaj_obiektu=2&idobiektu=16034 Wychodzi na to, że wnuczka to nikt z Borejków (Staszka?), data wydania 2014. Ciekawe na ile to potwierdzone info. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ginny22 Re: Wnuczka! Nowe dane? 16.07.14, 13:09 Staszka nie, już miała "swoją" książkę i starczy. Ktoś inny. Kto tam może mieć jasnowłose dziecko w stosownym dla Józefa wieku? Odpowiedz Link
bupu Re: Wnuczka! Nowe dane? 16.07.14, 16:47 ginny22 napisała: > Staszka nie, już miała "swoją" książkę i starczy. Ktoś inny. Kto tam może mieć > jasnowłose dziecko w stosownym dla Józefa wieku? Ktoś od Kołodziejożakohajduków? A może to dziecię Danki i Pawełka, albo też podłego, acz jasnowłosego i błękitnookiego Tunia i rehabilitantki? Progenitura Jacunia o ustach jak różany pąk? Albo Jacka Lelujki (wtedy by się mętne wskazówki autoressy na temat roślinnego nazwiska zgadzały). Odpowiedz Link
klawiatura_zablokowana Re: Wnuczka! Nowe dane? 17.07.14, 00:23 "Józef Pałys stracił dla niej głowę" <słabym głosem> Czyżby czekały nas romantyczne uniesienia w wydaniu Józina? Wspólne wyżeranie mielonki turystycznej nożem finką? Uroczyste wręczanie odrapanego pendrive'a nad śmietnikiem? Zapowiada się kolejny "miły, ciepły, liryczny" bestseller. Odpowiedz Link
melomanka87 "Józef Pałys stracił dla niej głowę" 18.07.14, 18:38 Będą rozważania Józina o płci przeciwnej? To ja może już zacznę kompletować pogotowie alkoholowe. Odpowiedz Link
tt-tka Re: Wnuczka! Nowe dane? 17.07.14, 10:08 na szybko strzelilo mi do glowy - wnuczka lub prawnuczka woznego Jankowiaka, przybyla z zagranic (cos mi sie zdaje, ze pan Jankowiak mial wyjechana corke jeszcze z pierwsza zona) takiej swiezynce na polskim gruncie Jozin (z bazin) moglby imponowac absolutnie wszystkim, bo dla niej wszystko nowe, nieznane i zaskakujace ten typek bez reszty stracilby caly swiat z oczu dla osoby, ktorej bylby mentorem, zrodlem wiedzy, autorytetem i ostoja pod kazdym wzgledem a gdyby mloda dodatkowo byla aseksualna lub za mloda na jakies, za przeproszeniem, sekscesy, to stanowilaby dla niego przykrywke idealna obawiam sie jednak, ze to, co napisala / napisze MM, bedzie gorsze od wszystkich naszych pomyslow :-( Odpowiedz Link
ciotka_scholastyka Re: Wnuczka! Nowe dane? 17.07.14, 10:13 Hmm, brzmi nieźle! Emigranckie dziecię na tle tych pól malowanych zbożem rozmaitem... Odpowiedz Link
mariamm87 Re: Wnuczka! Nowe dane? 17.07.14, 11:49 nie nie nie nie brzmi nieźle, emigranckie dziecię nie będzie znało na wyrywki Mickiewicza i Słowackiego bo (zgroza!!!) w USA takich rzeczy nie uczą, co pozwoli na wkładanie łopatą długich fragmentów dzieł w/w panów do głowy dziecięcia. Odpowiedz Link
tt-tka Re: Wnuczka! Nowe dane? 17.07.14, 11:57 lo Jezu, co ja wymyslilam.... grammarnazi bedzie deklamowac calymi stronami, a jozin bedzie podziwiac jej bystrosc. bardzo wielka bystrosc tfu, tfu, tfu, trzy razy przez lewe ramie Odpowiedz Link
bupu Re: Wnuczka! Nowe dane? 17.07.14, 21:51 mariamm87 napisała: > nie nie nie nie brzmi nieźle, emigranckie dziecię nie będzie znało na wyrywki M > ickiewicza i Słowackiego bo (zgroza!!!) w USA takich rzeczy nie uczą, co pozwol > i na wkładanie łopatą długich fragmentów dzieł w/w panów do głowy dziecięcia. Dziecię będzie także nasiąknięte amerykańskim konsumpcjonizmem i dopiero emanujący miłym ciepełkiem Borejkowie otworzą mu oczy na prawdziwe, prawdaż, wartości. Odpowiedz Link
ananke666 Re: Wnuczka! Nowe dane? 17.07.14, 22:11 Nie otworzą, bo o ile pamiętam, córka pana Jankowiaka jest bezdzietna. Odpowiedz Link
bupu Re: Wnuczka! Nowe dane? 17.07.14, 22:43 ananke666 napisała: > Nie otworzą, bo o ile pamiętam, córka pana Jankowiaka jest bezdzietna. Oj tam. W wyobraźni wszystko się mieści. Odpowiedz Link
morekac Re: Wnuczka! Nowe dane? 17.07.14, 23:40 oj tam, to przybędzie jakieś nadobne dziewczę z dziadkami na wczasy do Pulpecji. A może to ktoś od Adaaama? Przecież ten cały szalecik Laury i posiadłość woja Baltony leżą całkiem niedaleko... Józef zajrzy z wizytą (może na ryby) i się zakocha... Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Wnuczka! Nowe dane? 17.07.14, 17:36 Opis jest ze strony wydawcy, więc pewnie dość potwierdzone: www.akapit-press.com.pl/sklep/dla-mlodziezy/wnuczka-do-orzechow-302-30 tyle, że oni nie szaleją z 2014 rokiem jako datą wydania, poprzestają na "wkrótce" ;-) Odpowiedz Link
zla.m Re: Wnuczka! Nowe dane? 17.07.14, 21:16 Ciekawe, książki już nie ma a rating jest (3,9/5). Po okładce? Na zasadzie "lubię/nie lubię autora i nie ma opcji, żeby napisał inaczej"? Odpowiedz Link
ginny22 Re: Wnuczka! Nowe dane? 18.07.14, 13:01 Na portalach filmowych możliwość oceny filmu przed premierą jest zablokowana i ma to sens. Odpowiedz Link
dziabka1 Re: Wnuczka! Nowe dane? 01.09.14, 13:11 Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że ta buzia (ekhm) na okładce jest ciut androginiczna. Niezależnie od pól malowanych w tle. Ergo, nie mogę się oprzeć wrażeniu, że z okładki słodkim wzrokiem spogląda na nas wnuczek, nie wnuczka. Odpowiedz Link
rika1991 Re: Wnuczka! Nowe dane? 01.09.14, 15:56 MM zapowiedziała dziś w Księdze Gości, że "Wnuczka" ukaże się jeszcze przed Gwiazdką... osobiście obstawiam, że właśnie na święta. Odpowiedz Link
lululemon12 Re: Wnuczka! Nowe dane? 01.09.14, 17:44 > MM zapowiedziała dziś w Księdze Gości, że "Wnuczka" ukaże się jeszcze przed Gwi > azdką... Tegoroczną? Odpowiedz Link
tt-tka Re: Wnuczka! Nowe dane? 01.09.14, 17:58 "Twoje zycie wydaje ci sie nieatrakcyjne, nieudane, ponure? Zazdroscisz komus radosci i zadowolenia? Kup mu na swieta nowy produkt Malgorzaty Musierowicz ! Do nabycia we wszystkich placowkach ..." Odpowiedz Link
meduza7 Re: Wnuczka! Nowe dane? 02.09.14, 15:31 Ciekawa jestem, kto to będzie redagował. Pewnie znowu Emilia Kiereś, więc przewiduję McDusię bis z koszmarkami typu "w bliskiej odległości czasowej" i "moje zdanie jest przeciwstawne, choć wychodzę z podobnych przesłanek", a także "bardzo ją cenią w środowisku śpiewaczym". Oraz Gabona postękującego "Ych-hy hy. O-o, ech". (Serio, jak bardzo trzeba nie mieć ucha, żeby takie rzeczy przepuścić?) Odpowiedz Link
bupu Re: Wnuczka! Nowe dane? 02.09.14, 18:08 meduza7 napisała: > Ciekawa jestem, kto to będzie redagował. Pewnie znowu Emilia Kiereś, więc przew > iduję McDusię bis z koszmarkami typu "w bliskiej odległości czasowej" i "moje z > danie jest przeciwstawne, choć wychodzę z podobnych przesłanek", a także "bardz > o ją cenią w środowisku śpiewaczym". Oraz Gabona postękującego "Ych-hy hy. O-o, > ech". > > (Serio, jak bardzo trzeba nie mieć ucha, żeby takie rzeczy przepuścić?) Nie w uchu problem, mam wrażenie. No spróbuj cokolwiek skreślić, albo kazać poprawić drażliwej mamusi, źle reagującej na jakąkolwiek krytykę. Kryzys rodzinny masz jak w banku. No to już córka-redaktorka woli chodzić dookoła rodzicielki-autorki na paluszkach. Odpowiedz Link
dakota77 Re: Wnuczka! Nowe dane? 02.09.14, 18:22 To, ze uklad matka-pisarka, corka-korektorka jest niezdrowy, pisalysmy wielokrotnie. Nie da sie poprawiac matki bez popadania w konflikt, zwlaszcza ze matka krytyki nie lubi. Ale Meduza ma racje, ze te zacytowane przez nia tekty sa okrone jezykowo i napisane zupelnie bez wyczucia. A MM kiedys miala swietne wyczucie jezykowe. Odpowiedz Link
dakota77 Re: Wnuczka! Nowe dane? 02.09.14, 18:33 Czyli moim zdaniem problem jest dwuwarstwowy: MM pisze komarki, ktore kiedys nie przeszlyby jej przez klawiature, a Emilia przepuszcza, no bo jak skrytykowac. Odpowiedz Link
zla.m Re: Wnuczka! Nowe dane? 03.09.14, 14:11 Przecież Mila jest w Jenie ;-) A serio: Jożin jest dziwny, ale chyba nie do tego stopnia, żeby się kochać w 10 lat młodszej kuzyneczce... Chociaż... czujecie te wiktoriańskie klimaty? Odpowiedz Link
meduza7 Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.09.14, 11:44 Wnuczka na głównej! www.musierowicz.com.pl/glowna.html "Dziś tylko tyle: „Wnuczka do orzechów” skończona, według planu!!! " "Teraz się bawię miłymi poprawkami, dodaję barwne i zabawne szczegóły - mam na to czas do chwili, gdy ją oddam do druku (początek października). Wydawca zamówił już drukarnię, wszystko więc wskazuje na to, że „Wnuczka” ukaże się tuż przed Gwiazdką!" Eheheeehe... co obstawiacie jako "miłe i zabawne szczegóły"? Bo ja aż się trochę boję... "Odwaliłam kawał roboty, nie bacząc na przeszkody, na ciężkie, a nawet mroczne czasy, i na ataki." Mrrrrhock, zuuo i wredne forum ESD, które napada (jak Mars). Odpowiedz Link
melomanka87 Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.09.14, 11:49 Dopiero teraz zauważyłam, że tam są "miłe poprawki", a nie "małe". Może to tak nam na złość ;-) Odpowiedz Link
klawiatura_zablokowana Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.09.14, 12:27 MM samotnie odpiera ataki Mordoru! Nie wiem, czy bardziej bać się "miłych poprawek" czy "zabawnych szczegółów". Gdzie to pogotowie alkoholowe? Może być jakiś wspólny fundusz zacząć robić? Odpowiedz Link
tt-tka Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.09.14, 12:31 gdzie to pogotowie alkoholowe ? sasiad nabyl wlasnie piec kilo cukru i drozdze moze nas ciastem poczestuje ? Odpowiedz Link
meduza7 Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.09.14, 12:34 Chyba bez tego się nie obejdzie. Nawiasem mówiąc, MM zapowiada, że w kolejnej książce przyjrzy się bardziej Łusi, która będzie już w liceum... więc PISZ BAŁUSIĘ!!! Odpowiedz Link
dakota77 Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.09.14, 12:36 O to to. Czekamy z niecierpliwoscia :) Odpowiedz Link
verdana Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.09.14, 12:52 Ja bym tak nieśmiało (albo i śmiało) chciała zaapelować, aby nie oceniać jeszcze niewydanej książki. Bo primo - to nieładnie, secundo - jak książka okaże się dobra, to wszystkim będzie głupio, tertio - jak będzie zła, to będzie dosyć czasu na konkretne złośliwości. Natomiast tak "w ciemno" to jednak już nie jest krytyka, tylko hejt. Odpowiedz Link
bupu Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.09.14, 18:51 verdana napisała: > Ja bym tak nieśmiało (albo i śmiało) chciała zaapelować, aby nie oceniać jeszcz > e niewydanej książki. Bo primo - to nieładnie, secundo - jak książka okaże się > dobra, to wszystkim będzie głupio, tertio - jak będzie zła, to będzie dosyć cza > su na konkretne złośliwości. > Natomiast tak "w ciemno" to jednak już nie jest krytyka, tylko hejt. Straszliwie bym chciała, żeby "Wnuczka..." była dobrą książką. Naprawdę oraz serio serio. Niestety nie mam dobrych przeczuć i proszę bardzo, może być, że hejtuję, ale nie oceniam tej książki tak zupełnie w ciemno, tylko przez pryzmat ostatnich fruktów pióra pani MM. Odpowiedz Link
verdana Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.09.14, 20:19 Nie, mimo wszystko nie należy oceniać następnej książki przez pryzmat poprzednich. Gdyby tak było, to Maria Dąbrowska po "Marcinie Kozerze" czy "Uśmiechu dzieciństwa" , a przed "Przygodami człowieka myślącego" powinna napisać najwyżej bardzo średnią powieść, a nie arcydzieło. Odpowiedz Link
tt-tka Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.09.14, 21:43 Maria Dabrowska rozwijala sie jako pisarka MM przeciwnie Odpowiedz Link
verdana Re: Wnuczka! Nowe dane? 08.09.14, 06:43 Po "Nocach i Dniach" zdecydowanie sie nie rozwijała. Wcześniej jest słabo, potem też - i jedno arcydzieło w środku. Odpowiedz Link
tt-tka Re: Wnuczka! Nowe dane? 08.09.14, 07:21 literacko lepiej lub gorzej, ale interesujaco zawsze mowa o Dabrowskiej Odpowiedz Link
neandertalka Re: Wnuczka! Nowe dane? 08.09.14, 18:02 "Wcześniej jest słabo"? Protestuję! "Ludzi stamtąd", przeczytanych w wieku dojrzałym, uważam za arcydzieło. Odpowiedz Link
zla.m Re: Wnuczka! Nowe dane? 08.09.14, 07:30 Zgadzam się z verdaną - dajmy Wnuczce szansę i nie wieszajmy psów na nieznanym utworze. Odpowiedz Link
klawiatura_zablokowana Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.09.14, 21:31 Ależ przeca i tak damy - jak znam to forum, to 99% przeczyta, a co najmniej z połowa kupi :) Odpowiedz Link
dziabka1 Re: Wnuczka! Nowe dane? 11.09.14, 17:24 klawiatura_zablokowana napisała: > Ależ przeca i tak damy - jak znam to forum, to 99% przeczyta, a co najmniej z p > ołowa kupi :) > No przeca nie na darmo to je forum FANÓW tffurczości MM. Przeca tu się dyskutuje, ale z miłości, nie z niechęci, prawda Prawda? I każdy (nie piszę każda, bośmy chyba nie w stu procentach?) jest ciekawy, co będzie dalej, mimo wyrywających się z głębi trzewi jęków boleści Odpowiedz Link
dziabka1 Re: Wnuczka! Nowe dane? 08.09.14, 11:04 tt-tka napisała: > Maria Dabrowska rozwijala sie jako pisarka > MM przeciwnie MM się zwija jako pisarka Odpowiedz Link
emae Re: Wnuczka! Nowe dane? 11.09.14, 08:08 Hmm... Próbuję sobie wyobrazić "Wnuczkę do Orzechów" jako dobrą książkę i jakoś mi nie wychodzi. Co nam mówi opis? Co się dzieje z Jeżycami? Czyli nie ma zmiłuj, będzie o Jeżycach. Coś się tam zmieniło (Laura się wyprowadziło, zabrakło pyziaczych genów jako punktu odniesienia), więc na pewno będzie o tym, jak teraz jest na Jeżycach oraz o tym, jak na Jeżycach BYŁO. Czyli o tym, że Gabrysia, która zawsze była taka dzielna, taka pogodna pomimo wstrząsów, których nie oszczędziło jej życie, od niedawna stała się zupełnie inna... jeszcze radośniejsza, jeszcze milsza, tak jakby wielki kamień spadł jej z serca! Ponieważ nie wszystko może się dziać dobrze na Jeżycach, obstawiam, że problemy dopadną Idę. Zacznie jej coraz bardziej peron odjeżdżać, aż wszyscy zauważą, że dzieje się z nią coś niedobrego. I wtedy wyda się, że małżeństwo Idy przeżywa poważny kryzys. Oczywiście ten kryzys zostanie zażegnany jeszcze w tym samym tomie. Kim jest ta dziewczyna? Czyli mamy tajemniczą nieznajomą. I chyba możemy pożegnać się z jej pogłębionym portretem psychologicznym. Będzie niemo oplątywać złotą nicią. I dlaczego Józef Pałys stracił dla niej głowę? Czyli po raz trzeci mamy do czynienia z książką pisaną z punktu widzenia Józinka (nawet ten opis na to wskazuje, nikt inny nie mówi o Józinku "Józef Pałys"). Tymczasem jego postać od czasu "Języka Trolli" nie zmieniła się prawie w ogóle, jeśli już to na gorsze. Zakochany Józef? Po raz trzeci? Tak, żeby to było coś nowego? Wróżę złote nicie, niestety... Plus ilustracje. Ta podarta, umieszczona na stronie - piękna! MM umie jeszcze tak rysować? Patrząc na nią, miałam skojarzenia z okładką "Kalamburki". Ostateczna wersja - zupełnie, zupełnie nie to... Co się szanownej autorce stało w gust? Jeśli niszczy ładne ilustracje i zastępuje je kiepskimi, to spodziewam się koszmarków jak w "McDusi". Odpowiedz Link
tt-tka Re: Wnuczka! Nowe dane? 11.09.14, 10:36 obstawiam, ze opis i okladka srednio sie maja do tresci, jak w McD spodziewam sie lekkiej (bardzo, bardzo) emancypacji Ignasia i palpitujacego w zwiazku z tym serca Gabrieli i Grammarnazi w duzych ilosciach coz, zobaczymy Odpowiedz Link
meg_mag Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.09.14, 12:55 mam zachomikowane przerozne nalewki, wiec moge serwowac, jakby ktos byl w potrzebie Odpowiedz Link
koriolanus Re: Wnuczka! Nowe dane? 08.09.14, 11:54 Powiem tak: jeśli w październiku książka ma iść DO DRUKU, to gdzie czas na redakcję/korektę? Odpowiedz Link
meduza7 Re: Wnuczka! Nowe dane? 08.09.14, 12:01 MM pisała, że teraz właśnie wprowadza ostatnie poprawki. Odpowiedz Link
buka_z_muminkow Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.09.14, 11:23 ok, ona wprowadza - a co z korektą wykonaną przez inną osobę? Odpowiedz Link
zla.m Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.09.14, 11:47 buka_z_muminkow napisał(a): > ok, ona wprowadza - a co z korektą wykonaną przez inną osobę? > Ale może wprowadza poprawki po uwagach korekty/redakcji. Dajmy kobiecie szansę ;) Odpowiedz Link
lezbobimbo Re: Wnuczka! Nowe dane? 21.09.14, 21:23 koriolanus napisała: > Powiem tak: jeśli w październiku książka ma iść DO DRUKU, to gdzie czas na reda > kcję/korektę? Ale po co komuś korekta? Masz za to miłe i zabawne szczegóły :D Odpowiedz Link
buka_z_muminkow Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.09.14, 11:46 pomijając te miłe i zabawne szczegóły, które sprawiają, że zastanawiam się, czy bać się czy nie ;-) i mam nadzieję, że nie będa tak miłe i zabawne, jak wątki w McDusi :P.... ...mam nadzieję, że jednak ktoś poza MM tą książkę skoryguje, zanim pójdzie ona do druku :-P a najlepiej niech zrobią to dwie osoby - jedna znająca Jeżycjadę bardzo dobrze i w związku z tym zdolna do wyłapania niespójności z poprzednimi tomami (typu wiek postaci, kto do jakiej szkoły chodzi i czy ma swoją matkę czy też matkę ucznia :-P), a drugą - przez kogoś kompletnie oderwanego od Jeżycjady, kto będzie w stanie skupić się głównie na stronie językowej, jak i będzie mógł wyłapać, które fragmenty są niezrozumiałe dla kogoś, kto nie czytał wcześniejszych tomów - tak, aby książka nie była tylko "jedną z cyklu", a odrębną powieścią. mam też nadzieję, że w końcu przekonam się do Józinka i że nie będzie już ani słowa o Trolli!!!!! swoją droga, ten portret Józinka, który widnieje na zdjęciach w wersji porwanej, całkiem ciekawy i szkoda, że skończył jako strzępy... Odpowiedz Link
dakota77 Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.09.14, 12:03 Co do Jozinka- jestem w zdecydowanej forumowej mniejszosci, bo kiedys go lubilam, uwazalam ze byl fajnym dzieciakiem i mial potencjal. To co sie z nim stalo w ostatnich tomach, a juz zwlaszcza w McDusi, to jakas zgroza i nie wiem, czy jest od tego odwrot, zwlaszcza ze autorka uwaza, ze tworzy postac rycerza w lsniacej zbroi. Jozinek jako dzieciak byl dla mnie tym, cyzm Tunio w Malomownym- takim normalnym, chlopakowatym chlopakiem ;-) Nieglupim, ale nieprzeintelektualizowanym, nie tak pretensjonalnym jak Ignas i Munio. Takim chlopcem, ktory wyrasta na fajnego mezczyzne, z ktorym mozna konie krasc. No ale niestety nie u MM, jak widac w obu przypadkach... Odpowiedz Link
meduza7 Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.09.14, 14:03 Jeśli chodzi o wczesnego Jożina, to czytam sobie właśnie "Język Trolli" i widzę tam mnóstwo niechęci pomiędzy nim a Ignasiem, której nikt zdaje się nie dostrzegać, a na pewno nikt nie reaguje. Chłopcy ewidentnie się nie lubią, a są skazani na ciągłe przebywanie razem. Ignaś kabluje na Józka, ten odwdzięcza się na przykład przewracając go razem z krzesłem. I nikt nie zwraca na to uwagi... To nie jest przyjacielskie poszturchiwanie, jak w przypadku braci Lelujków, tyko walka, w której wszystkie chwyty są dozwolone. Nawet uratowanie życia nie sprawiło, że Józin zaczął myśleć o Ignasiu z szacunkiem, nie, do tego trzeba było, żeby Ignaś rozwalił mu nos garnkiem! Może i z Józka mogłoby coś być... gdyby ktoś go trochę utemperował. Niestety, cała rodzinka zdaje się być zachwycona, oprócz Gabrieli, która ma to w dupie. Odpowiedz Link
dakota77 Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.09.14, 14:10 Tak, to jest powazny problem u Borejkow. Niby sie deklaruja jako przeciwnicy przemocy, a zupelnie nie reaguja kiedy ja widza. No ale oni w ogole nie wychowuja dzieci, tylko je hoduja, wiec w sumie czemu sie dziwimy. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.09.14, 14:30 Z hodowaniem też jest kiepsko. Wychuchany mały geniusz Ignaś, oczko w głowie rodziców, nie ma NA ZIMĘ innych butów, jak tylko przemakające adidaski... Odpowiedz Link
dakota77 Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.09.14, 14:36 A racja, zapomnialam. A Jozin i Lucja musza chodzic do dziadkow, zeby cos zjesc, bo w domu nie ma nawet chleba. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.09.14, 14:40 Za to babcia poucza surowo dzieciaki, że mają w domu ciepło i sucho, co jeść i co czytać, więc niech się cieszą, zamiast marzyć o wyjeździe na ferie. Gdziekolwiek. Naprawdę, odświeżam sobie teraz "Tygrysa i Różę" na przemian z "Językiem Trolli" (spodziewajcie się analizy JT za jakiś czas) i co chwila trafiam na takie kfiotki, że mnie telepie. Odpowiedz Link
buka_z_muminkow Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 18:42 Bo mierzi mnie strasznie wątek Józina, który zakochał się w dzieciństwie w starszej koleżance i ta miłość trwa az do wieku "średnionastoletniego", szczegolnie, że nie widuje się z nią regularnie, żeby nie napisać, ze praktycznie w ogóle się nie mają kontaktu. Nie przeczę, że chłopiec z podstawówki mógł zauroczyć się starszą koleżanką - to się mogło zdarzyć. Nie wierzę jednak, że to uczucie trwało tak długo - u rozwijającego sie chłopca, nie dorosłego człowieka! Dzieci inaczej postrzegają czas, niż dorośli, te kilka lat zakochania to dla dziecka wieczność O_O Miałam nadzieje, że Czarna Polewka zakończyła wątek Trolli raz na zawsze - tym bardziej, że w Sprężynie jest mowa o "uczuciu zasnutym pajęczyną" czy jakoś tak - myślałam, że Józin się z Trolli wyleczył. A tu masz, W McDusi znowu to samo, nagle uczucie Józinka jest świeże jak bez w maju :P Watek na maksa nieprawdopodobny i strasznie naciągany - po co? Żeby pokazać Józinka jako "najwierniejszego z rycerzy" czy też z braku pomysłu na postać? A co tam, że napisane zostało, że Trolla odeszła w zapomnienie, z braku laku można wyciągnąć z Czarnej Polewki starego, czerstwego kotleta i go odgrzać :/ Mam nadzieję, że we Wnuczce (która wg dostępnych informacji ma dziać się ze 2-3 lata lat po McD) Józin nie będzie nadal rozmyślał o tym, jak to Trolla przyjechała z chłopem i serce mu (Józinowi, nie chłopu) pękło na dwoje ;P Odpowiedz Link
dziabka1 Re: Wnuczka! Nowe dane? 10.09.14, 14:08 Jestem ledwo żywa z ciekawości, czy Laura z Addaaamemmm będą już piastować Naszpanię Odpowiedz Link
lowett Re: Wnuczka! Nowe dane? 11.09.14, 21:29 Zajrzałam na stronę MM i przy okazji do KG, a tam zwróciło moją uwagę pytanie pewnej "kochanej czytelniczki" czy jak one się tam zwą, o imię bohaterki "Wnuczki". MM odpisała coś podobnego do "nie powiem, bo jak będzie znane imię to wszystko stanie się jasne". Czyżby "Wnuczka" była postacią, która już wcześniej się w książce pojawiła? Dla mnie z okładki jest podobna zupełnie do nikogo, ale tak zrozumiałam słowa MM. Odpowiedz Link
kkokos Re: Wnuczka! Nowe dane? 11.09.14, 23:19 lubię sama sobie odpowiadać :) albo jej starsza siostra ania. ania z 1998, jak łusia, więc jeśli akcja pi razy drzwi 2013, ania i łusia mają akurat po 15 lat. łusia już była bohaterką sprężyny, więc może czas na anię. a norka z 2002, więc lat 11-12. to mało, choć według ostatniego tryndu u pani mm na miłość w sam raz. ale chyba raczej ania. Odpowiedz Link
morekac Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 05:33 Ale dla nich Józef Pałys nie straciłby głowy, poza tym to jego kuzynki. Może to jakaś zaginiona wnuczka Grzegorza od Gabrieli Z Dzielną Grzywką? Odpowiedz Link
kkokos Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 10:27 > Może to jakaś zaginiona wnuczka Grzegorza od Gabrieli Z Dzielną Grzywką? "imię wszystko by zdradziło". a elki potomstwa imion chyba nie znamy. ale fakt, umknęło mi, że józef ma stracić głowę. Odpowiedz Link
emae Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 11:22 kkokos napisała: > "imię wszystko by zdradziło". A może..... może to Kopcówna?! Wówczas imię wiele by zdradziło :D Odpowiedz Link
buka_z_muminkow Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 18:47 o, a to by było dobre :-) Tylko, że Kopce nie mieli już chyba dzieci w wieku Jozina. Mogłaby to być jednak córka najstarszej z Kopcówien, Arlety :-) Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 19:01 Eee, ałtorka nie dopuści do takiego mezaliansu. Plebsówna Kopcówna i Nieskalany Rycerz? Niedoczekanie. Odpowiedz Link
morekac Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 20:31 Może nie imię, a nazwisko. Zresztą wszystkie dziewczęta z zaprzyjaźnionych rodzin noszą jedno imię: Gabriela, na cześć wiadomej świętej. Kimkolwiek by nie była ta młoda osoba z pewnością z dorosłym już niemal Józefem Pałysem będą robili jedno... Odpowiedz Link
pavan Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 20:32 morekac napisała: > Może nie imię, a nazwisko. Zresztą wszystkie dziewczęta z zaprzyjaźnionych rod > zin noszą jedno imię: Gabriela, na cześć wiadomej świętej. > Kimkolwiek by nie była ta młoda osoba z pewnością z dorosłym już niemal Józefem > Pałysem będą robili jedno... > Co? Odpowiedz Link
kkokos Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 10:34 ha, znamy imiona dwóch córek - gabrysia i janeczka - orelki i kozia. tylko ich córki za cholerę nie mogą być niebieskookimi blondyneczkami. Odpowiedz Link
pavan Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 10:46 kkokos napisała: > ha, znamy imiona dwóch córek - gabrysia i janeczka - orelki i kozia. tylko ich > córki za cholerę nie mogą być niebieskookimi blondyneczkami. Też o nich pomyślałam. Ale w wyobraźni... Odpowiedz Link
melomanka87 Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 11:13 A czemuż to? Doprawdy, jakaś alternatywna wiedza o genetyce przewija się w tym wątku :-) Aurelia ma układ heterozygotyczny, jej mama była blondynką. Nie wiadomo, jakie włosy mieli rodzice Kozia, ale musieli mieć co najmniej po jednym allelu jasnego, skoro blondynką była jego siostra. Odpowiedz Link
dziabka1 Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 11:18 melomanka87 napisał(a): > A czemuż to? Doprawdy, jakaś alternatywna wiedza o genetyce przewija się w tym > wątku :-) Aurelia ma układ heterozygotyczny, jej mama była blondynką. Nie wiado > mo, jakie włosy mieli rodzice Kozia, ale musieli mieć co najmniej po jednym all > elu jasnego, skoro blondynką była jego siostra. Józefina chyba była blondynką. W BBB pojawia sie takie stwierdzenie (cycat z pamięci) "nie dość, ze była do niej podobna zewnętrznie, to nie chciała być podobna charakterem" (czy jakoś tak). A Bebe była popielatą blondynką o brązowych oczach. Odpowiedz Link
emae Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 11:31 melomanka87 napisał(a): >Aurelia ma układ heterozygotyczny, jej mama była blondynką. Wyznam, że jakoś nigdy nie umiałam wyłuskać z "Opium w rosole" opisów wyglądu Ewy. Jedynie to, że ma krótkie włosy, a jako nastolatka nosiła warkocze. Była blondynką? Ja zawsze widziałam ją z ciemnymi włosami, podobną do mojej wychowawczyni. Odpowiedz Link
pavan Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 19:26 emae napisała: > melomanka87 napisał(a): > > >Aurelia ma układ heterozygotyczny, jej mama była blondynką. > > Wyznam, że jakoś nigdy nie umiałam wyłuskać z "Opium w rosole" opisów wyglądu E > wy. Jedynie to, że ma krótkie włosy, a jako nastolatka nosiła warkocze. > Była blondynką? Ja zawsze widziałam ją z ciemnymi włosami, podobną do mojej wyc > howawczyni. Przyznam, że ja też zawsze myślałam, że Ewa jest ciemnowłosa... A nie mogę teraz znaleźć w tekście koloru jej włosów. Odpowiedz Link
melomanka87 Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 19:37 Ma jasne włosy na ilustracji z Aurelią i panią Lewandowską. Odpowiedz Link
pavan Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 21:39 melomanka87 napisał(a): > Ma jasne włosy na ilustracji z Aurelią i panią Lewandowską. A dziękuję, mam dostęp aktualnie tylko do pdfa, bez ilustracji. Odpowiedz Link
kkokos Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 19:05 melomanka87 napisał(a): > A czemuż to? Doprawdy, jakaś alternatywna wiedza o genetyce przewija się w tym > wątku :-) oj tam, oj tam, jakbyśmy się tej genetyki wreszcie nauczyły, to nie byłoby zabawy :) Odpowiedz Link
bupu Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 19:27 kkokos napisała: > ha, znamy imiona dwóch córek - gabrysia i janeczka - orelki i kozia. tylko ich > córki za cholerę nie mogą być niebieskookimi blondyneczkami. Mogą. Jeśli Aurelia i Konrad są heterozygotami, a są, bo Ewa i Józefina, ich matki, były blondynkami, to jak najbardziej mogą. Ponadto w wieku lat nastu ja, córka ciemnej szatynki i bruneta, sama byłam blondynką, po czym zdążyłam z wiekiem ściemnieć do brunetki. Odpowiedz Link
kkokos Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 19:47 w wieku lat nastu ja, c > órka ciemnej szatynki i bruneta, sama byłam blondynką, po czym zdążyłam z wieki > em ściemnieć do brunetki. dzięki, bupu, bez ciebie bym się nie dowiedziała, że kolor włosów się ludziom z wiekiem zmienia i niewiele małych blondasków pozostaje blondaskami w dorosłym życiu :) ale dlaczego nie skupiłaś się na potencjalnych niebieskich oczach córek dwójki ludzi o oczach bardzo ciemnych (wręcz jeżynowych), posiadających w dodatku brązowookie rodzeństwo? bo to, choć oczywiście możliwe, jednak mniej prawdopodobne? :P zresztą dyskusja jest i tak akademicka, bo, jak wiadomo, w tych książkach w wyobraźni itd. Odpowiedz Link
bupu Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 21:23 kkokos napisała: > dzięki, bupu, bez ciebie bym się nie dowiedziała, że kolor włosów się ludziom z > wiekiem zmienia i niewiele małych blondasków pozostaje blondaskami w dorosłym > życiu :) Nie o to mi tak do końca chodziło. Blond dzieci osób ciemnowłosych na ogół ciemnieją z wiekiem. Równie dobrze taki na przykład Kondzio mógł być w wieku wczesnodziecięcym blondasem i ściemnieć, zwłaszcza, że blond gen ma w rodzinie dość mocny, Bebe w końcu była bardzo jasną blondynką. Fakt, że oboje rodzice są brunetami wcale nam tak wiele nie mówi o tym jakie kolory włosów mogą w genach przekazać dzieciom. No i wynika, że zarówno Konrad jak i Aurelia byli brunetami - heterozygotami, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby mieli dziecko blond, z wiekiem ciemniejące, albo i wręcz prawdziwego blondasa. > ale dlaczego nie skupiłaś się na potencjalnych niebieskich oczach córek dwójki > ludzi o oczach bardzo ciemnych (wręcz jeżynowych), posiadających w dodatku brąz > owookie rodzeństwo? bo to, choć oczywiście możliwe, jednak mniej prawdopodobne? > :P Aurelia ma rodzeństwo? Geny kodujące ciemny kolor oczu są dominujące, ergo ktoś może mieć brązowe oczy, ciemnookiego partnera i płodzić z nim lub nią błękitnookie dzieci. Mimo posiadania ciemnookiego rodzeństwa. Odpowiedz Link
pavan Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 21:27 bupu napisała: > Aurelia ma rodzeństwo? Um, źle pamiętam, że jej ojciec ożenił się ponownie i miał jakieś dzieci? Odpowiedz Link
kkokos Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 21:31 > Um, źle pamiętam, że jej ojciec ożenił się ponownie i miał jakieś dzieci? nie miał, "ta monika" miała syna z poprzedniego związku kozio miał rodzeństwo, czyli bebe Odpowiedz Link
pavan Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 21:38 kkokos napisała: > > Um, źle pamiętam, że jej ojciec ożenił się ponownie i miał jakieś dzieci? > > nie miał, "ta monika" miała syna z poprzedniego związku > > kozio miał rodzeństwo, czyli bebe A to pardon, myślałam, że się dorobił nowego wspólnego potomka jakiegoś. Odpowiedz Link
kkokos Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 21:36 > Nie o to mi tak do końca chodziło. bupu, wyluzuj - przerabialiśmy już tu tę dyskusję co najmniej raz, jeśli nie dwa razy :) Odpowiedz Link
bupu Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 22:47 kkokos napisała: > > Nie o to mi tak do końca chodziło. > > bupu, wyluzuj - przerabialiśmy już tu tę dyskusję co najmniej raz, jeśli nie dw > a razy :) Po pierwsze, jestem wyluzowana. Po drugie, nie ja tę dyskusję rozpoczęłam. Odpowiedz Link
bupu Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 21:24 Oraz nikt nie zauważył, że przefarbowałam Józefinę Bittner na blond, usiłując napisać, że Bebe była blond... Odpowiedz Link
szarotkaaaa Re: Wnuczka! Nowe dane? 08.10.14, 11:35 Oczy też z wiekiem ciemnieją, ja jako dziecko miałam zielone, teraz mam rudobrązowe :) Odpowiedz Link
buka_z_muminkow Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 18:44 Zarówno Nora jak i Ania były rude, a na okładce jest pszenna blondynka, także nie tędy droga. Poza tym jeśli ma to być dziewoja Józinka, to nie może być to jednocześnie jego kuzynka ;-) Odpowiedz Link
kkokos Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 21:38 buka_z_muminkow napisał(a): > Zarówno Nora jak i Ania były rude, a na okładce jest pszenna blondynka, oj tam, oj tam, dwie najmłodsze borejkówny też zmianiały kolor włosów z blond na rudy lub odwrotnie, jak się autorce zapomniało, to norka i ania nie mogą? ale oczywiście kuzynki odpadają Odpowiedz Link
emae Re: Wnuczka! Nowe dane? 11.09.14, 23:17 lowett napisał(a): > Zajrzałam na stronę MM i przy okazji do KG, a tam zwróciło moją uwagę pytanie p > ewnej "kochanej czytelniczki" czy jak one się tam zwą, o imię bohaterki "Wnuczk > i". MM odpisała coś podobnego do "nie powiem, bo jak będzie znane imię to wszys > tko stanie się jasne". Czyżby "Wnuczka" była postacią, która już wcześniej się > w książce pojawiła? Dla mnie z okładki jest podobna zupełnie do nikogo, ale tak > zrozumiałam słowa MM. Ja myślę raczej, że to jakaś wieeelka zagadka w stylu Naszpana Polonisty, co się Adamem okazał. Odpowiedz Link
rika1991 Re: Wnuczka! Nowe dane? 13.09.14, 01:39 Myślę, że - niezależnie od koloru oczu - córki Kozia i Aurelii są za młode, by z Józinkiem je "sparować". ;) Ani Nora, ani Ania to moim zdaniem nie jest, gdyż po co byłby wówczas (pierwotnie planowany) portret Józinka na drugiej stronie okładki? Dziecko Bebe i Damba... wchodzi w grę, ale nie pamiętam żadnej wzmianki w Jeżycjadzie, jakoby mieli córkę. Przychodzi mi za to do głowy coś innego: a może ta wnuczka to kolejne dziecię Kreski? Wszak prócz siostry bliźniaczki Magdy była jeszcze Kasia, wywożona w celu leczenia za granicę. Nieco chyba starsza od Józefa, ale przecież on gustuje w starszych. ;) Maciek jest blondynem, po którym mogła odziedziczyć tę czuprynę. Mogłaby przyjechać do Pulpy z siostrą lub całą rodzinką, Zresztą, mogłaby być i bliźniaczka, podobno szczuplejsza od McDusi... teoretycznie, bo nie pamiętam innych cech jej wyglądu ani tego, czy one są jednojajowe. Pamiętam, że jest mniej "rogata", co jakoś mi do Józka pasuje. Tylko czyja wnuczka? Dmuchawca? Ten wątek już chyba się skończył, a o rodzicach Kreski i Maćka nic szczególnego nie wiemy. Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Wnuczka! Nowe dane? 13.09.14, 07:46 Podejrzewam konsekwentnie, że tytułową wnuczką będzie angielska Mila, mało ważną w fabule, która skypi się na klanie Borejów , a "narzeczoną" Jozina jakaś jeszcze nam nieznana panna z dzielną grzywką, z którą będą się wiązały prześmieszne gagi, rozkoszne dialogi, miłe zdarzenia i pouczające cycaty klasyczne z "Łaciny na co dzień". Polane szczodrze wzruszającym i refleksyjnym w intencji, acz mało strawnym w tym daniu sosem dziewiętnastowiecznej poezji polskiej. Odpowiedz Link
bupu Re: Wnuczka! Nowe dane? 13.09.14, 15:30 rika1991 napisała: > Przychodzi mi za to do głowy coś innego: a może ta wnuczka to kolejne dziecię K > reski? Wszak prócz siostry bliźniaczki Magdy była jeszcze Kasia, wywożona w cel > u leczenia za granicę. Nieco chyba starsza od Józefa, ale przecież on gustuje w > starszych. ;) Maciek jest blondynem, po którym mogła odziedziczyć tę czuprynę. > Mogłaby przyjechać do Pulpy z siostrą lub całą rodzinką, Kasia miała ciemne włosy, o ile dobrze pamiętam. > Zresztą, mogłaby być i bliźniaczka, podobno szczuplejsza od McDusi... teoretycz > nie, bo nie pamiętam innych cech jej wyglądu ani tego, czy one są jednojajowe. > Pamiętam, że jest mniej "rogata", co jakoś mi do Józka pasuje. > Tylko czyja wnuczka? Dmuchawca? Ten wątek już chyba się skończył, a o rodzicach > Kreski i Maćka nic szczególnego nie wiemy. Odpowiedz Link
rika1991 Re: Wnuczka! Nowe dane? 13.09.14, 20:17 Może jej się zmienił kolor włosów, jak Róży. :) Odpowiedz Link
lululemon12 Re: Wnuczka! Nowe dane? 13.09.14, 19:49 rika1991 napisała: > Myślę, że - niezależnie od koloru oczu - córki Kozia i Aurelii są za młode, by > z Józinkiem je "sparować". ;) Eee, wyszłoby jak w Krzyżakach. Gdzieś w KG przewinęło się porównanie Janickiej do Jagienki, Józin rycerz, tylko Danusi brakuje, a ona zdaje się mocno nieletnia była. I w ten sposób Józinek mógłby sobie wychować przyszłą żonę na damę :). Odpowiedz Link
mollyclock Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 11:04 Hej, tak teraz pomyślałam - a gdyby to było któreś z dzieci Cesi? Pamiętam, że bodajże w BBB (?) pojawili się na scenie i miała kilkoro. Faktem jest, że nawet najmłodsze mogłoby być starsze od Józefa, ale skoro Gaba poszalała z Grzesiem, to może i Cesia na czwórce nie skończyła. Wtedy mogłaby być wnuczką Żaczka. :) Z drugiej strony nie wiem, czy chciałabym, żeby MM brała się teraz za moją ulubioną rodzinę w Jeżycjadzie. Albo - szalony pomysł - wnuczka jest córką Klaudiusza Apostaty. Taka przewrotność bardzo w stylu MM - kochała Ida Klaudiusza, pokocha Józef jego córkę. Odpowiedz Link
dziabka1 Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 11:09 mollyclock napisał(a): > Hej, tak teraz pomyślałam - a gdyby to było któreś z dzieci Cesi? Pamiętam, że > bodajże w BBB (?) pojawili się na scenie i miała kilkoro. Faktem jest, że nawet > najmłodsze mogłoby być starsze od Józefa, ale skoro Gaba poszalała z Grzesiem, > to może i Cesia na czwórce nie skończyła. Wtedy mogłaby być wnuczką Żaczka. :) > > Z drugiej strony nie wiem, czy chciałabym, żeby MM brała się teraz za moją ulub > ioną rodzinę w Jeżycjadzie. > > Albo - szalony pomysł - wnuczka jest córką Klaudiusza Apostaty. Taka przewrotno > ść bardzo w stylu MM - kochała Ida Klaudiusza, pokocha Józef jego córkę. Ale dzieci Cesi i Hajduka miały wszystkie zielone ślepki. Blondynkami mogły być po mamie, ale zielonookimi. A tu - pszeniczna, niebieskooka blondyneczka.. Odpowiedz Link
mollyclock Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 11:57 Ale Jurek miał chyba niebieskie oczy? Odpowiedz Link
dziabka1 Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 12:09 mollyclock napisał(a): > Ale Jurek miał chyba niebieskie oczy? Na rysunkach przedstawiany jest jako ciemny brunet z ciemnymi oczami raczej Odpowiedz Link
mollyclock Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 12:34 Mi się kojarzy cytat o jasnych oczach o roztargnionym spojrzeniu, właściwym tylko ludziom o wybitnej umysłowości. Sprawdzę jak będę w domu. :) Odpowiedz Link
kkokos Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 19:06 tak na szybko przeleciałam i on miał często jasne spojrzenie (na widok cesi), a to nie to samo, co jasne oczy Odpowiedz Link
kkokos Re: Wnuczka! Nowe dane? 12.09.14, 21:41 > Albo - szalony pomysł - wnuczka jest córką Klaudiusza Apostaty. Taka przewrotno > ść bardzo w stylu MM - kochała Ida Klaudiusza, pokocha Józef jego córkę. pomysł fajny, ale wnuczka musi być wnuczką. oczywiście ojciec klaudiusza może zostać wyciągnięty z pomroki dziejów i objawić się jako szkolny kolega dziada boreja... albo zgoła jako zdzisław... Odpowiedz Link
jasnecappucino Re: Wnuczka! Nowe dane? 13.09.14, 12:03 To będzie Agata Janicka- wielka miłość Józka, mówię Wam:) Odpowiedz Link
dakota77 Re: Wnuczka! Nowe dane? 13.09.14, 12:39 Ja bym bardzo chciala, zbey Janicka wrocila, ale nie wiem, czy pytania " KIm jets ta dziewczyna? I dlaczego Jozef Palys stracil dla niej glowe?" to sugerowaly. Wskazuja chyba jednak na pojawienie sie nowej postaci. Odpowiedz Link
buka_z_muminkow Re: Wnuczka! Nowe dane? 13.09.14, 18:39 nie jest to Janicka, bo nie jest ani trochę podobna :) Nawet, gdyby przyjąć założenie, ze Agata przefarbowała i obcięła włosy, to jednka nie pasują oczy - z tego, co pamiętam, miała zielono-niebieskie, lazurowe, "jak woda w basenie", a tu mamy zwykły niebieski. Poza tym zupełnie inna twarz :) Jeśli imię miałoby zdradzić te osobę, to musiałaby to być dziewczyna, która była wcześniej sportretowana jako dziecko-nawet gdzieś na trzecim czy czwartym planie. Przyznam, że nie przypominam sobie nikogo, kto by mi do tej teorii pasował i jednocześnie był w wieku podobnym do Józinka. Wizualnie zaś pasuje mi ona na córkę Przeszczepa i Belli (kształtem twarzy przypomina mi Robrojka plus kolor oczu i włosów jak Bella), nie wiemy jednak, czy w ogóle mieli córkę i nie wiem, czy ta córka mogłaby być już w takim wieku :) Jakby nie patrzeć, Bella i Czarek chodzili jeszcze go szkoły, jak Józin miał już kilka lat, a o żadnej licealnej ciąży nie było mowy. Z drugiej strony, Bella też wzięła się z jakiejś dziwnej czasoprzestrzeni ;-) Odpowiedz Link
ciotka_scholastyka zastanawiam się 27.09.14, 19:10 Nie po raz pierwszy zresztą, dlaczego tak uparcie zakładacie, że to jest ktoś z "jeżyckiej wiary". Ileż to już razy czytałam narzekania, że wszyscy ze wszystkimi, że chów wsobny niczym w francuskiej arystokracji, że wszyscy się znają, że olaboga jak już kolega głównej bohaterki to musi być kuzynem kogoś z wcześniejszych tomów itd., a mimo to uparcie zgadujecie: to musi być córka Przeszczepa, ktoś od Żaków, a może któraś z córek Ogorzałków... Odpowiedz Link
dakota77 Re: zastanawiam się 27.09.14, 20:09 No wlasnie dlatego, ze do tej pory wszyscy byli powiazani z Borejkami :) Odpowiedz Link
bupu Re: zastanawiam się 27.09.14, 20:14 ciotka_scholastyka napisała: > Nie po raz pierwszy zresztą, dlaczego tak uparcie zakładacie, że to jest ktoś z > "jeżyckiej wiary". > Ileż to już razy czytałam narzekania, że wszyscy ze wszystkimi, że chów wsobny > niczym w francuskiej arystokracji, że wszyscy się znają, że olaboga jak już kol > ega głównej bohaterki to musi być kuzynem kogoś z wcześniejszych tomów itd., a > mimo to uparcie zgadujecie: to musi być córka Przeszczepa, ktoś od Żaków, a moż > e któraś z córek Ogorzałków... No a dlaczego mielibyśmy obstawiać, że bohaterka będzie kimś zupełnie nieznanym skoro NeoJezycjada to właśnie opowieść o Krewnych i Znajomych Królika? Skoro usiłujemy zgadnąć kim jest tajemnicza Wnuczka, to wybieramy rozwiązania najbardziej prawdopodobne, a nie te, które byśmy sobie życzyli zobaczyć. Odpowiedz Link
floress Re: zastanawiam się 28.09.14, 07:28 ciotka_scholastyka napisała: > mimo to uparcie zgadujecie: to musi być córka Przeszczepa, ktoś od Żaków, a moż > e któraś z córek Ogorzałków... Ponieważ MM napisała, że nie poda jej imienia, ponieważ wszystko będzie już jasne. Zatem to musi być ktoś, kogo już znamy, choćby przelotnie. Odpowiedz Link
iborkowska Re: Wnuczka! Nowe dane? 14.09.14, 00:08 a może milosc Jozina to Jagienka Oracabessa? a na okladce jest po prostu jej wizulane przeciwienstwo? :) Odpowiedz Link
rika1991 Re: Wnuczka! Nowe dane? 14.09.14, 01:36 Jak tak sobie myślę, to miłością Józefa może być ktokolwiek, i Janicka, i Jagienka, i tak dalej. A na okładce może być któraś z córek Pulpy, bo podobieństwo jest ogromne :) Odpowiedz Link
tt-tka Re: Wnuczka! Nowe dane? 14.09.14, 01:51 tzn jako milosc Jozefa MM moze przedstawic kazda ale nie wierze, zeby potrafila napisac zakochanego gabzina Odpowiedz Link
veeshnyah Re: Wnuczka! Nowe dane? 16.09.14, 19:41 Witam, cześć i czołem, po długim czasie podczytywania. Gdzieś wspomniano o "roślinnym" nazwisku Wnuczki. Mam teorię, że może ono brzmieć Bratek i jest ona krewną Filipa -wszak mama Ptaszkowska, jak i Tunio mieli jasne włosy... Odpowiedz Link
klymenystra Re: Wnuczka! Nowe dane? 23.09.14, 10:39 Czesc i czolem, masz tu mysza i zmije w skoku na powitanie :) Odpowiedz Link
mariamm87 Re: Wnuczka! Nowe dane? 26.09.14, 10:28 Znalazłam informację, że Wnuczka ma mieć premierę 7 listopada, nie wiem czy było to już tu podawane? Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Wnuczka! Nowe dane? 26.09.14, 10:36 O, czyżbym była najbliżej w typowaniu? Odpowiedz Link
meduza7 Re: Wnuczka! Nowe dane? 26.09.14, 10:46 No proszę, a miała być na Gwiazdkę. Nie ukrywam, ze czekam z pewną taką niecierpliwością. Odpowiedz Link
mariamm87 Re: Wnuczka! Nowe dane? 26.09.14, 10:55 wiewjurka była bliżej: "5 listopada 2014 (ale jeszcze nigdy nie wygrałam żadnego zakładu, więc pewnie spudłowałam) pozdrawiam " forum.gazeta.pl/forum/w,25788,150072073,150086954,Re_Pora_na_cos_nielegalnego_.html pola_lawendowe też była blisko: "Uroczyście prognozuję, że Wnuczka zapełni księgarnie miast i wsi 16 października 2014 roku" forum.gazeta.pl/forum/w,25788,150072073,150790955,Re_Pora_na_cos_nielegalnego_.html Odpowiedz Link
spirytus_movens Re: Wnuczka! Nowe dane? 26.09.14, 15:01 link it, or it didn't happen ;) Odpowiedz Link
spirytus_movens Re: Wnuczka! Nowe dane? 26.09.14, 15:06 Edit: na stronie wydawnictwa faktycznie pojawiła się informacja, że do premiery zostało 41 dn (wyswietla się pod IE) Odpowiedz Link
floress Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.09.14, 07:38 A mnie ciągle chodzi po głowie to roślinne nazwisko i znane nam imię. Z nazwisk roślinnych Jedwabińska i Gruszka. Może ojciec Aurelii spłodził po drodze jakąś córkę z "tą Moniką"? Ale imię powinniśmy znać. Gruszka zatem też w grę nie wchodzi, chociaż pasowałoby mi. Panienka przyjeżdża na wieś, tam za pośrednictwem Laury poznaje Gabzina. Ale nie pamiętam czy Pan Gruszka był samotny czy miał jakieś dzieci? No i żonę, wszak bohaterka ma przyjechać do babci. Szczerze powiem, że dzięki forum i szerokim dyskusjom toczącym się tutaj, nie mogę się doczekać tej części Jeżycjady ;) Odpowiedz Link
czarny_camel Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.09.14, 09:23 obstawiam, że Józin jako że w wieku odpowiednim, teraz zakocha się w jakiejś dziewięcio-dziesięciolatce, aby odreagować swoje zakochanie w wieku podobnym - i jakaż klamra miła;-) Odpowiedz Link
james-jazz Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.09.14, 13:18 Jedwabińska roślinnym nazwiskiem...?:) Odpowiedz Link
robeenek Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.09.14, 13:29 Jeśli chodzi o roślinne nazwiska, to chciałabym nieśmiało przypomnieć o niejakich Lisieckich. Odpowiedz Link
robeenek Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.09.14, 13:34 Przepraszam! Jakie tam roślinne, coś mi się ubzdurało. Wykasujcie, jeśli można. Odpowiedz Link
floress Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 09:34 james-jazz napisał(a): > Jedwabińska roślinnym nazwiskiem...?:) Haha, no tak :) Roślinne jakoś mi się tak uczepiło, że ogólnie z naturą związane. Stąd też i Gruszka. Ale fakt, tylko Bratek jest roślinne. Nie czytałam Małomównego, z NiN nie pamiętam, czy Pani Bratek mieszkała na wsi? Odpowiedz Link
dakota77 Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 11:28 W Malomownym pani Bratek wyprowadzila sie na wies, co nie znaczy, ze jej synowie tam mieszkaja na wsi. Czy z NiNnie wynikalo, ze mieszkaja w Poznaniu, a przynajmniej ze Tunio tam mieszka? Odpowiedz Link
mankencja Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 11:46 Ale to właśnie babcia ma być na wsi, jej synowie mogą mieszkać gdziekolwiek. Odpowiedz Link
floress Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 12:29 Jeszcze Dmuchawiec! Heh, i rodzice Milicji - Makowscy. Ale jeśli matka Nerwusa mieszka na wsi, to wszystko pasuje. Bratek ma córkę, 17 lat może mieć, bo o ile pamiętam, Imieniny to 98 rok. Rzucił był się z rozpaczy Nerwus na jakąś niewinną leliję i spłodził z nią córkę, niczym Robrojek Odpowiedz Link
floress Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 12:30 17 lat w czasoprzestrzeni Jeżycjadowej oczywiście ;) Odpowiedz Link
vi_san Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 15:35 Dmuchawiec o tyle odpada, że z tego co wiadomo posiadał jedną córkę - matkę Kreski [czyli Janiny Krechowicz]. Co do rodziców Milicji pojęcia nie mam - "Kalamburkę" przeczytałam raz, nie przyjęłam do wiadomości i natychmiast wyrzuciłam z pamięci. Miała ta Milicja jakieś rodzeństwo? Czy tam kuzynostwo od strony ojca? Robrojka będę bronić, bo on się w ogóle zagubił w czasie, niemal jak Pyziak wraży: jeden świadkował na ślubie Gabuchny będąc kawalerem, podczas gdy Bella urodziła się jak miał 17 lat z flecistki, której jeszcze wówczas nie znał, drugi spłodził Tygrysa siedząc w Niemieckim więzieniu na Antypodach... A co do Nerwusa przy jego charakterku raczej by nie szukał takiej całkiem niewinnej lelijki... :D Odpowiedz Link
ciotka_scholastyka Re: Wnuczka! Nowe dane? 30.09.14, 10:08 > Miała ta Milicja jakieś rodzeństwo? Czy tam kuzynostwo od strony ojca? Skąd, żadnego rodzeństwa nie miała. A co do innej rodziny, to wg Gizeli, to być może jakaś była, ale ani podczas wojny, ani po wojnie nikt Mili nie szukał i nikt o nią nie pytał, ani oficjalnie ani nieoficjalnie. Odpowiedz Link
iborkowska Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.09.14, 19:16 To może być nawet Milena Shoppe...ze zdjęcia z czasów młodości...Józin przypadkiem zobaczył zdjęcie i zakochał się w dziewczynie z fotki...Autorka opowie nam historię Mileny-tak , jak kiedyś Mili, a przy okazji Józin uświadomi sobie, że nie ma co czekac na romantyczną miłość i spojrzy łaskawiej na Agatę. Taką mam koncepcję :) Odpowiedz Link
verdana Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.09.14, 21:08 Jedynym roślinnym nazwiskiem jest Bratek. Odpowiedz Link
ginny22 Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.09.14, 21:39 !!! Ale chyba Filip córki w wieku stosownym mieć nie może? Ale za to wieś pasuje. Odpowiedz Link
verdana Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 12:13 Dlaczego nie może? "Imieniny" działy sie ponad 16 lat temu, czyli młoda Bratkówna może spokojnie mieć 14-15 lat. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 12:22 Ale żadna młoda Bratkówna nie jest nam znana z imienia, a MM napisała, że gdyby zdradziła imię, to już wiedzielibyśmy wszystko. Odpowiedz Link
jewriejka Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 14:49 meduza7 napisala: Wnuczka na głównej! www.musierowicz.com.pl/glowna.html "Dziś tylko tyle: ?Wnuczka do orzechów? skończona, według planu!!! " "Teraz się bawię miłymi poprawkami, dodaję barwne i zabawne szczegóły - mam na to czas do chwili, gdy ją oddam do druku (początek października). Wydawca zamówił już drukarnię, wszystko więc wskazuje na to, że ?Wnuczka? ukaże się tuż przed Gwiazdką!" Eheheeehe... co obstawiacie jako "miłe i zabawne szczegóły"? Bo ja aż się trochę boję... "Odwaliłam kawał roboty, nie bacząc na przeszkody, na ciężkie, a nawet mroczne czasy, i na ataki." Mrrrrhock, zuuo i wredne forum ESD, które napada (jak Mars). Mnie w tej wypowiedzi autorki martwia nie ataki, ktore autorka tak skutecznie odpiera lecz te ciezkie, a nawet mroczne czasy. Ataki pewnie i odnosza sie do Forum...ale te czasy? Czy autorka naprawde uwaza ze nastaly ciezkie-mroczne czasy? Nie wiem co o tym myslec, bo zdaje sobie sprawe ze isnieja problemy spoleczne, polityczne, gospodarcze, niesprawiedliwosc spoleczna itd...i tysiace innych nieszczesc, ale cos mi sie nie wydaje, ze to do nich odnosi sie autorka...Nie moge sie doczekac, zeby sie dowiedziec coz takiego miala autorka na mysli...ale czy odpowiedz bedzie w ksiazce? Niekoniecznie, moze bardziej w jej wypowiedziach, ktore juz byly tu omawiane. Jezeki chodzi o moj pomysl na 'Wnuczke', to ja stawiam na wnuczke Robroja a corke Belli i Przeszczepa. Z gory przepraszam, jezeli ktos juz to sugerowal albo jezeli to fizycznie niemozliwe..ale chyba mozliwe? Jozin na pewno by sie w takiej corce Belli od razu zakoachal- przeciez musi byc niesamowicie zaradna, po matce :) pewnie Jozinowi bedzie imponowala czarnym pasem w karate, praca na 3 zmiany by zarobic na wakacje oraz niesamowitymi umiejetnosciami kulinarnymi (wszak przez zoladek do serca sczegolnie takiego ekhm troglodyty :) a wszystko to oczywiscie przed matura i to grubo. Moze sie zagalopowalam, bo moze rzeczywiscie Bella moglaby miec najwyzej 5-10 latke? Te blond wlosy o bellinych mi przypomnialy! Odpowiedz Link
robeenek Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 16:55 Marczak nie jest roślinnym nazwiskiem. Zresztą uważam, że to nazwisko nie musiało się nawet pojawić w Jeżycjadzie, ani nowej ani starej. Tropem jest imię dziewczyny, ani chybi odziedziczone po którejś znanej postaci. Odpowiedz Link
jewriejka Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 18:32 A! Zapomnialam o tym roslinnym nazwisku...to pomysl z glowy a zagadka pozostaje. Odpowiedz Link
bupu Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 19:33 robeenek napisała: > Marczak nie jest roślinnym nazwiskiem. Zresztą uważam, że to nazwisko nie musia > ło się nawet pojawić w Jeżycjadzie, ani nowej ani starej. Tropem jest imię dzie > wczyny, ani chybi odziedziczone po którejś znanej postaci. Imię odziedziczone po którejś znanej postaci nie zdradziłoby od razu tożsamości tajemniczej pogromczyni troglodytów, jeśli ta (lub któreś z jej rodzicieli) wcześniej by w Jeżycjadzie się nie pojawiła. Bo co komu powiedziałaby na przykład Gabriela Kowalska? Albo Melania Ząbek? Dokładne nic. Dlatego też wszystko wskazuje na to, że albo samo dziewczę, albo jej rodzina już się w Modzie na Jeżyce przewinęli. Odpowiedz Link
robeenek Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 19:52 Ale Kowalska czy Ząbek też nie są roślinnymi nazwiskami. To imię, imię, zdradza tożsamość tego dziewczęcia. A jak miał na nazwisko Krzysio z IS? Bo nie Paszkiet przecież, tak mi się przynajmniej wydaje. Chociaż nie, wówczas to byłaby prawnuczka, a nie wnuczka (dla pana Paszkieta). Odpowiedz Link
buka_z_muminkow Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 20:49 Gdzie właściwie padła kwestia tego roślinnego nazwiska? O imieniu wiem, a to nazwisko - skąd, ze strony MM? Odpowiedz Link
sowca Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 21:10 A może to Marysia Ogorzałkówna? Rozumiecie, to by bylo takie miłe i dzielne, gdyby Ignacy zakochał się w Magdzie, a Józin w Marysi. Nazwisko mało roślinne, ale to w końcu wnuczka Dmuchawca! Urodą wprawdzie mało pasuje, ale ponoć bliźniaczki były do siebie mało podobne. Może Marysia podobna jest do Maćka, który jest (był?) wszak blondynem? Odpowiedz Link
agafiatichonowna Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 21:25 A może to córka Jacka Lelujki? Lelujka od biedy może uchodzić za nazwisko roślinnopodobne. A jeśli do tego nazwał dziecię imieniem swojej wielkiej miłości - Janina... Odpowiedz Link
number_six Re: Wnuczka! Nowe dane? 30.09.14, 11:01 O, mi się koncepcja z córką Lelujki bardzo podoba. Odpowiedz Link
emae Re: Wnuczka! Nowe dane? 30.09.14, 07:10 Ja myślę, że możliwości są trzy: 1) To faktycznie będzie Marysia - tylko wtedy nie pasuje roślinne nazwisko, no i relacja z babcią. Jeśli Magda miała kiepskie relacje z babcią, to Marysia chyba jeszcze gorsze. 2) To jest nowa postać, a wyjawienie imienia teraz popsułoby zagadkę, która jest zawarta w samej książce. Tak jak było z Gieniusią, która okazała się Aurelią, tak jak było z Adamem, który okazał się polonistą. Pod koniec książki dowiemy się, że ta kwiatowa wnuczka to ta sama dziewczyna, w której kocha się Józef. 3) Dziewczyną Józefa jest ktokolwiek, a osoba na okładce to np. Mila. Tylko po co wówczas takie czajenie się z tym imieniem? Myślę, że jednak to jest opcja 2. Nowa postać i zagadka. Odpowiedz Link
azalia02 Re: Wnuczka! Nowe dane? 03.10.14, 21:26 Dobry wieczór! Pierwszy raz zabieram głos, chociaż forum podczytuję od dawna, gdyż niektóre interpretacje dzieł pani MM uważam za fascynujące. I w ogóle, toczone tutaj dyskusje bardzo rozwijają mi wyobraźnię. Dokładam więc swoją cegiełkę: a gdyby owa tajemnicza wnuczka nazywała się Natalia Bratek? Nazwisko roślinne jak najbardziej, a samo imię też by zdradziło tożsamość dziewczęcia, bo jednak kojarzy się z historią wzgardzonego organisty. Nawet babcia na wsi by pasowała, jeśli państwo Bratkowie nie wynieśli się z tej wsi, gdzie ojciec Filipa był lekarzem, a mama - bibliotekarką. Pani Musierowicz już w NiN wykorzystała postaci i wątki z "Małomównego" , więc mogłaby powtórzyć ten zabieg.. Odpowiedz Link
anchema Re: Wnuczka! Nowe dane? 03.10.14, 22:40 dobry Boże, przeczytałam "wzgardzonego onanisty" :D Odpowiedz Link
morekac Re: Wnuczka! Nowe dane? 04.10.14, 16:27 W tej wersji Nutria porzuci Robrojka... Dla wzgardzonego organisty. BTW: na merlinie jest owa wnuczka oferowana od 14-11-14, za cenę 34,00zł. Odpowiedz Link
mrkjad Re: Wnuczka! Nowe dane? 30.09.14, 11:40 > A może to Marysia Ogorzałkówna? Rozumiecie, to by bylo takie miłe i dzielne, gd > yby Ignacy zakochał się w Magdzie, a Józin w Marysi. Nazwisko mało roślinne, al > e to w końcu wnuczka Dmuchawca! Myślę, że to najbardziej prawdopodobna teoria. MM dość często stosuje jakieś - ujmując kolokwialnie - wymiany międzyrodzinne. Fryderyk i Wolfi - Róża i Laura, bracia Lulejkowie, Tunio i Nerwus, bracia Żeromscy... To ma sens. Odpowiedz Link
wiewjurka Re: Wnuczka! Nowe dane? 30.09.14, 18:31 Witam wszystkich ponownie. Wikipedia podaje : Ogorzałka wełnista (Ochroma pyramidale), popularnie nazywana balsą – gatunek drzewa z rodziny ślazowatych. Występuje w lasach Ameryki Południowej i Środkowej oraz na Karaibach[2]. Jest często uprawiany wzdłuż atlantyckich wybrzeży Ameryki Południowej. Może udało mi się rozwiązać zagadkę roślinnego nazwiska... Odpowiedz Link
straszny.upal Re: Wnuczka! Nowe dane? 30.09.14, 23:21 A mnie sie od poczatku orzechy kojarzyly z Elka. Bo ona miala orzechowe oczy, wlosy, i byla zdrowa i mocna jak orzech. Nic nie poradze. Ale nie mam pojecia, kiedy moglo sie urodzic ich pierwsze dziecko, skoro slub brali dopiero w 1998 :( Odpowiedz Link
piotr7777 Re: Wnuczka! Nowe dane? 01.10.14, 17:31 W 1996. Ale 1998 dzieci raczej nie mieli i nie planują mieć, bo jadą nan narty do Austrii (chyba). Odpowiedz Link
kkokos Re: Wnuczka! Nowe dane? 01.10.14, 18:05 piotr7777 napisał: > W 1996. Ale 1998 dzieci raczej nie mieli i nie planują mieć, bo jadą nan nart > y do Austrii (chyba). poczęte na tych nartach i urodzone w 1999 miałoby dziś 15 lat. w sam raz. Odpowiedz Link
straszny.upal Re: Wnuczka! Nowe dane? 01.10.14, 18:39 Na wyjazdach i w lepszym powietrzu sie lepiej poczyna :) Odpowiedz Link
emae Re: Wnuczka! Nowe dane? 02.10.14, 07:40 kkokos napisała: > > poczęte na tych nartach i urodzone w 1999 miałoby dziś 15 lat. w sam raz. Zwizualizowałam. Odpowiedz Link
ciotka_scholastyka Re: Wnuczka! Nowe dane? 30.09.14, 10:02 robeenek napisała: > Marczak nie jest roślinnym nazwiskiem. Jaki znowu Marczak?! Odpowiedz Link
robeenek Re: Wnuczka! Nowe dane? 30.09.14, 12:43 ciotka_scholastyka napisała: > Jaki znowu Marczak?! Pardon, dopiero teraz sprawdziłam. Majchrzak, Majchrzak. Odpowiedz Link
ciotka_scholastyka Re: Wnuczka! Nowe dane? 01.10.14, 08:52 > Pardon, dopiero teraz sprawdziłam. Majchrzak, Majchrzak. O Boże, zupełnie nie skojarzyłam :) Siedziałam, myślałam, gdzie tam się jakiś Marczak przewinął i dlaczego ja go nie pamiętam? Nawet sądziłam, że może o pana Jankowiaka chodziło? :) Odpowiedz Link
kkokos Re: Wnuczka! Nowe dane? 01.10.14, 17:29 marczak, marczak... ależ tak! czym m dla bonda, tym dyrektor marczak dla pana samochodzika :) Odpowiedz Link
robeenek Re: Wnuczka! Nowe dane? 01.10.14, 17:59 Śmiejcie się, śmiejcie. Mam wybitny talent do przekręcania nazwisk i takich tam innych. Odpowiedz Link
meduza7 Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.09.14, 21:43 >Nie moge sie doczekac, zeby sie dowiedziec coz takiego miala autorka na mysli...ale czy odpowiedz bedzie w ksiazce? Ja mam szczerą nadzieję, że nie, że Wnuczka będzie pogodna i sielankowa jak jej okładka, właśnie na przekór mrocznym czasom (cokolwiek MM pod tym rozumie). Odpowiedz Link
jewriejka Re: Wnuczka! Nowe dane? 30.09.14, 08:16 Pogodna i sielankowa owszem. Ciekawe czy beda odniesienia do ZUA, badz tez do 'rzeczywistosci' ktora autorka widzi i maluje w pewien sposob w Neojezycjadzie. Pozyjemy, zobaczymy :) Odpowiedz Link
floress Re: Wnuczka! Nowe dane? 05.10.14, 10:07 Biorąc pod uwagę wszystkie wypowiedzi, pomysły i domysły, jak dla mnie najbardziej prawdopodobną bohaterką Wnuczki będzie Marysia Ogorzałka. Imię zdradza wszystko - jakby MM napisała, że dziewczyna ma na imię Marysia, no to chyba każdemu skojarzyła by się córka Kreski i Maćka. Pasuje też roślinne nazwisko. Babcia na wsi - Maćka matka zdaje się z Pobiedzisk. Może to dla MM wieś oznacza. Albo ta wieś taka nieprecyzyjna. Pobiedziska otoczone lasami, polami. Odpowiedz Link
piotr7777 Re: Wnuczka! Nowe dane? 05.10.14, 13:56 > Biorąc pod uwagę wszystkie wypowiedzi, pomysły i domysły, jak dla mnie najbardz > iej prawdopodobną bohaterką Wnuczki będzie Marysia Ogorzałka. Imię zdradza wszy > stko - jakby MM napisała, że dziewczyna ma na imię Marysia, no to chyba każdemu > skojarzyła by się córka Kreski i Maćka. Pasuje też roślinne nazwisko. Babcia n > a wsi - Maćka matka zdaje się z Pobiedzisk. Może to dla MM wieś oznacza. Albo t > a wieś taka nieprecyzyjna. Pobiedziska otoczone lasami, polami. Wydaje mi się, że -po pierwsze dziewczę z okładki wygląda na jakieś 14 lat a siostry Ogorzałkówny (urodzone 8 marca 1992 r.) to dorosłe kobiety. Jeżeli nawet M.M. umieści akcję latem 2010 to i tak osoba z okładki na 18-latkę nie wygląda a mniej lat mieć nie może -po drugie roślinny charakter nazwiska "Ogorzałka" nie jest oczywisty -po trzecie dziewczyna z okładki oprócz tego, że młodsza od Magdy to w ogóle niepodobna (gdy w realu urodziły się niepodobne bliźniaczki okazało się, że jedna z nich jest z innej rodziny), można rozumieć różnicę u bliźniaków róznojajowych, ale chyba nie do tego stopnia -po czwarte Pobiedziska to nie wieś a małe miasto i akurat M.M. jako wielkopolanka raczej o tym wie -po piąte zdaje się, że tytuł, koncepcja i okładka były gotowe w momencie premiery McDusi a wtedy autorka chyba zapomniała o rodzinie Magdy ze strony ojca. Poza tym gdyby teraz zaczęło się tłumaczenie dlaczego Magda spędzała święta u obcych ludzi a nie ze swoją rodziną wyszłaby katastrofalna fastryga, coś jak z tą "matką ucznia" -po szóste skąd Józef w Pobiedziskach. Może i córki Gabrysi jeździły tam na wakacje w latach 90, ale patrząc realnie babcia Jedwabińska to rocznik gdzieś tak 1920-21 (w momencie wybuchu wojny była prawopodobnie mężatką a jeśli brała ślub w czasie II wojny, to ze względu na drakońskie prawodastwo w Kraju Warty musiała być starsza) a pan Jankowiak powiedzmy 1930 (w 1993 r. pracuje zawodowo, czyli jeszcze nie osiągnął wieku emerytalnego). Mogą oczywiście pozostawać przy życiu, ale jakoś nie ma wzmianki, że np. rodzina Borejków mu okazyjnie pomaga czy coś takiego. Także jakoś tego nie widzę. Odpowiedz Link
kkokos Re: Wnuczka! Nowe dane? 05.10.14, 15:11 jeśli brała ślub > w czasie II wojny, to ze względu na drakońskie prawodastwo w Kraju Warty musia > ła być starsza) a możesz przybliżyć? pytam z ciekawości Odpowiedz Link
piotr7777 Re: Wnuczka! Nowe dane? 05.10.14, 21:25 > a możesz przybliżyć? pytam z ciekawości Dokładnie 25 lat dla kobiet i 28 dla mężczyzn. www.wsercupolska.org/joomla/index.php?option=com_content&view=article&id=1102:polacy-wy.. Przy czym z relacji p. Marty wynika, że Eugeniusz był "pogrobowcem", bo jego ojciec został wcześniej wywieziony przez Niemców i nie przeżył wojny. Albo więc Marta urodziła się w 1921 r., ślub wzięła tuż przed wojną jako 18 - latka a potem czekali z mężem kilka lat na pierwsze i jak się miało okazać jedyne dziecko (wtedy raczej rzadkie zjawisko, choć nie można wykluczyć poronienia czy dziecka zmarłego tuż po urodzeniu - w końcu to był ciężki okres) albo wyszła za mąż w czasie wojny i wtedy odstęp między ślubem a narodzinami syna byłby krótszy, ale - jeśli ślub był oficjalny a chyba był, skoro Marta przyjęła nazwisko męża - musiała mieć co najmniej 25 lat. Czyli gdy poznajemy babcię Jedwabińską ma już lat 75. Choć pewnie dla autorki wiek tej postaci jest sprawą drugorzędną. Odpowiedz Link
turzyca Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.10.14, 17:18 > Albo więc Marta urodziła się w 1921 r., ślub wzięła tuż przed wojną jako 18 - l > atka Mogla byc choc troche mlodsza? Np. 16? Nie moge dotrzec do odpowiednich przepisow z zaboru pruskiego, wiem, tylko ze w druga strone rodzice mogli dosc dlugo wstrzymywac ozenek/zamazpojscie. a potem czekali z mężem kilka lat na pierwsze i jak się miało okazać jedyn > e dziecko (wtedy raczej rzadkie zjawisko, choć nie można wykluczyć poronienia c > zy dziecka zmarłego tuż po urodzeniu - w końcu to był ciężki okres) Mysle, ze scenariusz z poronieniami, martwymi urodzeniami, trudnosciami z zajsciem w ciaze oraz smiercia noworodkow/niemowlat jest bardzo prawodpodobny. Odpowiedz Link
floress Re: Wnuczka! Nowe dane? 08.10.14, 11:07 Odwołuję Marysię. Skoro Józin ma mieć 18 lat, to nie może być Marysia, bo ona jest starsza od niego (swoją drogą, Magda zakochała się w młodszym chłopaku?), a bohaterka ma mieć lat 17. Poddaję się. Żadna znana mi z imienia i w stosownym wieku dziewczyna nie kojarzy mi się z roślinnym nazwiskiem. Z niecierpliwością czekam na książkę. Odpowiedz Link
ding_yun Re: Wnuczka! Nowe dane? 08.10.14, 13:30 Ja stawiam, ze w Jezycjadzie pojawi sie nowa postac. Istniejace juz kombinacie przeanalizowalismy chyba na wszystkie sposoby, bez skutki. Nowa bohaterka bylaby bardzo ciekawa, gdyby historia zostala opowiedziana z jej punktu widzenia, jak to dawniej w Jezycjadzie bywalo. Jezeli glownym bohaterem bedzie Jozin to naprawde czarno to widze bo on sie juz zupelnie zdyskredytowal, a MM uparcie chce z niego zrobic Kmicica Jezycjady. Ach, gdyby tak byla powtorka z historii milosnej takiej jak 'Klamczucha'... Odpowiedz Link
vi_san Re: Wnuczka! Nowe dane? 05.10.14, 10:47 Ze strony MM: "jeszcze parę dni temu sądziłam, że na czwartą stronę okładki namaluję raczej portret en face osiemnastoletniego Józefa Pałysa. Jest on we ?Wnuczce? ważną postacią, spokojnie mógłby sobie zająć takie ważne miejsce na okładce", "kiedy próbowałam najróżniejszych wariantów tego portretu, zrozumiałam, że twarzy Józka nie może być widać z aż tak bliska. Więcej! - żadna z wersji tego portretu nie wydawała mi się do Józinka ?podobna?. Być może żaden portret - i nigdy - nie będzie ?podobny? do tego chłopca, którego opisałam (sami się przekonacie, dlaczego). A do tego - opisałam go z różnych punktów widzenia!", "nie znaczy to, że seria ta już została na dobre zakończona. Wciąż dostaję prośby i zapytania w sprawie kolejnych postaci. Teraz domagacie się wiadomości o Łusi Pałys, która zapowiada się na obiecującą bohaterkę (a jest już w wieku licealnym)"... To wpis z 06 września. Czyli [choć nie zdradza kim jest to dziewczę] wiadomo, że Józio rycerski będzie się z kimś kotłował, a w następnym tomie bystra, bardzo bystra Łusia pozna jakiegoś firana [bo wszak żaden normalny facet nie wytrzyma z takim potworkiem]... Zaprawdę, powiadam wam: gromadzic zapasy napojów wysokoprocentowych należy, bo na trzeźwo chyba się nie da... :D Odpowiedz Link
ewaty Jest strona tytułowa, a na niej... 06.10.14, 20:23 wnuczka, główna bohaterka, w bryczce.... Zobaczcie: www.musierowicz.com.pl/glowna.html Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Jest strona tytułowa, a na niej... 06.10.14, 20:28 To może te konie ze stadniny Flobrych? Czarno to widzę. Odpowiedz Link
jamniczysko Re: Jest strona tytułowa, a na niej... 06.10.14, 20:50 Dobrze, że Kobyłka, a nie Kabanos. Odpowiedz Link
emae Re: Jest strona tytułowa, a na niej... 06.10.14, 21:23 kopiec_esmeralda napisał(a): > To może te konie ze stadniny Flobrych? Czarno to widzę. Flobrych chyba nie będzie. MM pisała w Księdze Gości, że Ania i Nora schodzą na dalszy plan. Odpowiedz Link
yackandandah22 Re: Jest strona tytułowa, a na niej... 10.10.14, 02:43 A kiedyż one, bidule, były na planie pierwszym?? Ania chyba tylko raz, kiedy jej się przyssało w JT... Odpowiedz Link
emae Re: Jest strona tytułowa, a na niej... 06.10.14, 21:03 ewaty napisała: > wnuczka, główna bohaterka, w bryczce.... > Zobaczcie: www.musierowicz.com.pl/glowna.html Koła bryczki są większe niż dziewczęca postać. To dziecko ma jakieś 5 lat. Odpowiedz Link
zla.m Re: Jest strona tytułowa, a na niej... 06.10.14, 22:06 Stary, dobry XIXw. wraca w pełni. Z nowoczesności moooooże pojawi się radio (oczywiście grające Mozarta). Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Jest strona tytułowa, a na niej... 07.10.14, 07:01 O, ciekawie byłoby. Coś w stylu "Mani, czy Ani" (czy taki tytuł miała książka o przeniesieniu się w XIX w dziewczynki?). Jednak typuję raczej opozycję sielskich WARTOŚCI (wieczorne czytanie Mickiewicza, zamiast darcie pierza itd) do miejskiego zdziczenia, rodem z bloków. I na tym tle mnóstwo zabawnych scenek, dialogów, że boki zrywać i prześmiesznych gagów. Oraz miły i dzielny hepiendzik. Odpowiedz Link
zla.m Re: Jest strona tytułowa, a na niej... 07.10.14, 07:23 Mania czy Ania to o dwóch bliźniaczkach rozdzielonych krótko po urodzeniu z powodu ślubu rodziców. Dziewczynki przypadkiem spotkały się na koloniach i zamieniły wracając do domów, co doprowadziło w efekcie do powtórnego ślubu rodziców. Bardzo ją lubiłam jako dziecko. Dziś cała ta historia pachnie mi tysiącami traum. Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Jest strona tytułowa, a na niej... 07.10.14, 07:40 No tak. To jaki jest tytuł książki o dziewczynce, która z XX w. przeniosła się w XIX? Też ją lubiłam. Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Jest strona tytułowa, a na niej... 07.10.14, 07:43 Już wiem! Godzina pąsowej róży. Ale jeszcze byłą Małgosia contra Małgosia i ten tytuł pomylił mi się z Manią i Anią. Odpowiedz Link
neandertalka Re: Jest strona tytułowa, a na niej... 07.10.14, 15:02 Ej, to przejęzyczenie? Ania i Mania zostały rozdzielone z powodu ROZWODU rodziców, nie ślubu. Autor: Erich Kaestner. Rzeczywiście urocza historia. Ale prawdę mówiąc w życiu dorosłym nie poddałam jej dorosłemu oglądowi. Dopiero ty zwróciłaś mi uwagę na tysiące traum. Niewątpliwie prawda. Odpowiedz Link
zla.m Re: Jest strona tytułowa, a na niej... 07.10.14, 21:19 Pewnie że przejęzyczenie :))) Pisałam tajniacko z pracy i chciałam napisać, że ten rozwód musiał być jakoś krótko po ślubie, skoro dzieci takie maleńkie były. I się wszystko skompilowało w jedno bezsensowne zdanie :) Odpowiedz Link
klymenystra Re: Jest strona tytułowa, a na niej... 10.10.14, 08:04 Bliźniaczki miały po trzy lata, więc nie takie maleńkie. Z moich obliczeń wynikało, że Marianna miała około 21-22 lat w momencie rozwodu. Odpowiedz Link
czerwona_skarpeta Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.10.14, 09:19 Małgosia contra Małgosia była fajna, też czytałam i mi się podobało :D Odpowiedz Link
iwoniaw Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.10.14, 15:07 Ale Małgosia nie przenosi się w wiek XIX, tylko wcześniej. Nie sądzę jednak, żeby "Wnuczka" miała pójść w tę stronę. Będzie skansen u Flobrych, jak przepowiadałam lata temu w wątku domniemywającym :-D Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Wnuczka! Nowe dane? 07.10.14, 15:45 Wiem, wiem. W XIX w przenosi się dziewczynka z Pąsowej róży, a tytuł Mania czy Ania nałożył mi się z Małgosiami, bo tam też wędrówka w czasie. Oczywiście żartowałam, by u naszej ałorki panna wędrowała w czasie. Będzie nużąco, dosłownie i "zabawnie", Jozin będzie dowodził z uporem swojej rycerskości i dzielności, a Łusia nadal będzie bystra, bardzo bystra. Ciekawe, czy już Jozin i miągwa będą wąsaci. Odpowiedz Link
clov Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.10.14, 13:47 Moje typy co do tożsamości Wnuczki: - Bebisław "Bebiś" Kordiałek po zmianie płci. Stąd postać na okładce wygląda nieco androgynicznie. ;) - córka Belli i Czarka. Bella odziedziczyła po ojcu moc zakrzywiania czasoprzestrzeni i zaszła w ciążę jeszcze przed rozpoczęciem akcji CR. - ktoś od Ogorzałków ale nie Marysia, a nowa postać: potomkini Pana Piotrusia albo Arturka-Gburka. Artur w 1993 zaczynał studia, około 20 lat później może już mieć dziecię w stosownym wieku. Babcią byłaby wtedy pani Zdzisia. (czy padło gdzieś nazwisko Zdzisi i Artura? chyba ni) - ktoś od Ptaszkowskich, konkretnie dziewczę z licznego jakoby przychówku Moniki. Aktualne nazwisko Rzodkiewki nieznane, za to w roli babci - pani Maria Ptaszkowska/Bratek. - córka Jacka Lelujki; zgadza się nazwisko i jasne włosy, za to nie znamy żadnych powiązań z wsią. Najbardziej prawdopodobna wydaje się bramka nr 3, ale nie wykluczam też 4, 5 i 2. W ogóle czy nazwisko roślinne ma nosić wnuczka, babcia, czy jedna i druga? Tak na marginesie - żywię nieśmiałą nadzieję, że MM przyłoży się i wypuści książkę dopracowaną pod względem graficznym (bo co do treści złudzeń szczególnych nie mam ;P). Okładka jest dużo ładniejsza i staranniej wykonana niż kilka poprzednich (a Wnuczka ma śliczne niebieskie oczy), a ten podarty (niby nieudany) Józef to chyba jedna z najlepszych rzeczy, jakie autorka stworzyła od dłuższego czasu. Odpowiedz Link
zla.m Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.10.14, 15:02 Zdaniem wielu osób Lelujka to nazwisko roślinne. Wujek google nic takiego nie podpowiada. Owszem, są na Kurpiach wycinaki - leluje, w kształcie drzewek - no ale to nie są rośliny (wycinanki mam na myśli, nie drzewa ;-) ) Na Podhalu to niby nazwa dla lilii, ale też "jako ludowy motyw dekoracyjny" a nie ten czy inny konkretny kwiatek... Czy to jakiś regionalizm poznański? Odpowiedz Link
bupu Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.10.14, 19:23 zla.m napisała: > Zdaniem wielu osób Lelujka to nazwisko roślinne. Wujek google nic takiego nie p > odpowiada. Owszem, są na Kurpiach wycinaki - leluje, w kształcie drzewek - no a > le to nie są rośliny (wycinanki mam na myśli, nie drzewa ;-) ) Na Podhalu to ni > by nazwa dla lilii, ale też "jako ludowy motyw dekoracyjny" a nie ten czy inny > konkretny kwiatek... > > Czy to jakiś regionalizm poznański? Nie, tak zasadniczo to śląski, chociaż nie tylko. U mnie, na styku Pomorza i Mazur też na lilie mówią leluje. Odpowiedz Link
vi_san Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.10.14, 15:10 Ad. 1. Zdaje się, że płeć "Bebisia" Kordiałka nie została sprecyzowana i nie przypominam sobie, by kiedykolwiek użyto jego imienia? W Jeżycjadzie mamy np. Laurę - Tygrysa [Laura - dziewczynka, Tygrys - rodzaj męski], osobiście znam kilkoro dzieci, które rodzice z czułością nazywają "Kotkiem" niezależnie od płci... Więc może Bebiś, to córka Barbara? Odpowiedz Link
mrkjad Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.10.14, 17:20 Wydaje mi się, że była. Gdzieś chyba w TiR Bella rozmawia z ojcem przez telefon i mówi, że wystarczy Damba zapytać o synka i nie ma lekcji, coś w tym stylu. Odpowiedz Link
vi_san Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.10.14, 19:54 Się nie upieram, trzeba by sprawdzić. Czy mówi "wspomnieć o synku i lekcji nie ma" czy "wspomnieć o dziecku i lekcji nie ma". Poza tym nigdzie nie jest powiedziane, że Kordiałki mają jedynaka. Nawet jeśli w TiR występuje syn - w rok później mogła się mu urodzić siostrzyczka, nie? Czyli w 1999 roku. Bo ile się nie mylę akcja TiR to 1998? Obecnie ta dziewczynka mogłaby mieć 15 lat - czyli akurat! Zauważcie, że bohaterki pierwszych powieści MM też miały mniej - więcej tyle. Okładka nawet pasuje, bo dziewczątko na niej młodzieńkie. Trzy lata starszy Jozin = idealny rycerz. Kordiał - to nalewka ziołowa, na upartego nazwisko da się naciągnąć. A jeśli dziewczę ma na imię Józefina - to wszystkie czytelniczki od razu zaskoczyłyby, że to po babci Bittnerowej. :D Odpowiedz Link
robeenek Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.10.14, 20:33 To jest piękna teoria. Bebe była wpatrzona w matkę i mogła nadać latorośli jej imię. A poza tym, Józef i Józefina, co za dobrana para... Odpowiedz Link
vi_san Re: Wnuczka! Nowe dane? 09.10.14, 21:17 Jutro rano idę kupić więcej wódki. I spirytus - miodówkę zrobię. I jakieś wino... Na samą myśl o "miłych poprawkach", "barwnych i zabawnych szczegółach" i "dobrej robocie pomimo mrocznych i ciężkich czasów" zaczynam się bać! A u jeszcze wymyśliłam miły żarcik imienny "Józio i Józia"... Słabo mi. Mam nadzieję, że MM na to nie wpadła... :D Odpowiedz Link
mankencja Re: Wnuczka! Nowe dane? 10.10.14, 00:48 Coo? Gdzie jest napisane, że Bebe była wpatrzona w matkę?! Odnoszę wrażenie, że wręcz przeciwnie, starała się od niej za wszelką cenę odróżnić i miała jej za złe, że za mało interesuje się nią i bratem. Odpowiedz Link
robeenek Re: Wnuczka! Nowe dane? 10.10.14, 14:52 "wpatrzona" to rzeczywiście złe określenie. Ale uwielbiająca mimo świadomości jej wad, i przytłamszona jej osobowością. "Żyjąc u boku swej wspaniałej, pięknej, ekscentrycznej i egotycznej matki, która w dodatku miała tyleż osobowości, co ról - Bebe musiała wypracować sobie jakiś system obronny, żeby jej nie starło na miazgę. Zdecydowała się na sposób bycia całkowicie różny od matczynego." Odpowiedz Link
amourpropre Re: Wnuczka! Nowe dane? 10.10.14, 12:26 Dzień dobry. Forum podczytuję już od bardzo dawna, ale dopiero dziś pozwalam sobie zabrać głos :). Otóż, aby rozwiać wszelkie wątpliwości okołobebisiowe, wklejam fragment "TiR" (akcja toczy się w 1999): - Tylko że trochę się martwię z powodu szkoły - powiedziała, wieszając na poręczy krzesła ściskany dotąd w dłoniach ręcznik i siadając obok Laury przy stole. Było jej niedobrze z obrzydzenia, tak właśnie reagowała na konflikty. Róża kochała spokój i pogodny nastrój. Postanowiła zrobić wszystko, co możliwe, by doprowadzić do jakiegoś pojednania. Na razie instynkt dyktował jej prowadzenie rozmowy na tematy dla wszystkich obojętne. - Opuścimy dwa tygodnie - powiedziała - po czym wrócimy w największy ogień sprawdzianów i klasówek. - Może zastosują wobec was taryfę ulgową - wtrąciła mama pocieszająco i Róża zrozumiała, że nie jest sama. We dwie zażegnają konflikt na pewno. - Zwróćcie się do wychowawcy i przedstawcie mu jakąś propozycję. A właśnie, jak tam się chowa jego synek? - Dambo ciągle nam o nim opowiada - Pyza weszła z ulgą w nowy temat. - Właściwie każdą lekcję zaczyna od małej anegdotki na temat Bebisia. Niektórzy już się wyspecjalizowali - kiedy Dambo się szykuje do odpytywania, oni natychmiast odpytują jego. O Bebisia. Najbardziej lubimy, jak Dambo nam pokazuje jego miny. Kiedyś żona Damba, pani Beata, przyjechała z małym pod szkołę. Wybiegliśmy wszyscy z klasy, całe tłumy! - Jest naprawdę śliczny Co, rzecz jasna, nie wyklucza teorii o Bebisiowej siostrze :). Sama jestem ciekawa, jak autorka rozwiąże tę kwestię. Nie wiem jednak, czy kupię książkę (McDusia całkowicie mnie załamała), czy też ograniczę się jedynie do poczytania komentarzy na forum. Czas pokaże. Pozdrawiam miło i dzielnie. Odpowiedz Link
vi_san Re: Wnuczka! Nowe dane? 10.10.14, 13:47 Dzięki za poświęcenie i odszukanie fragmentu. :D A więc synek i z głowy. Ale mój pomysł z siostrą Bebisia wykonalny. A co do "nie wpatrzenia" Bebe w matkę - to owszem, na etapie Brulionu Beata raczej się od matki odcina. Ale nie wiemy [na szczęście] jak się ułożyło dalej, bo może Józefina wróciła z tych wojaży i z czasem Bebe tez inaczej na matkę popatrzyła? Nie tylko jako na aktorkę i artystkę, ale jak na kobietę, której nie udało się być dobrą matką? A nawet jeśli nie, to czytając BBB miałam wrażenie, że Bebe chciałaby być taka jak Józefina, tylko nie chce jej "kopiować". Z takiej fascynacji też mogłaby nadać córce imię... Nie, kysz, kysz, kysz, zgiń, przepadnij, maro nieczysta! Nie przypominać MM o lubianych bohaterach, bo zaraz się okaże, że zostaną walcem dorównani, do bycia miłym, dzielnym i z grzywką. Odpowiedz Link
melomanka87 Re: Wnuczka! Nowe dane? 10.10.14, 23:08 Wiecie co, skoro Róża mogła wybrać dziecku imię Mila dla uhonorowania babci po obrzydliwym zachowaniu tejże w noworoczny poranek, to i Józefina dla córki Bebe się nadaje... Odpowiedz Link
vi_san Re: Wnuczka! Nowe dane? 11.10.14, 11:59 Aaaleocochodzi...? Wszak babcia umie wspierać jak nikt! Co prawda gdy zapłakana Róża mówi jej o ciąży, "wspierająca" babunia nawet gęby od komputera nie odwróciwszy punktuje jej błędy językowe, i narzeka, że chlipanie przeszkadza jej pisać a ma terminy... No, wsparcie jak cholera... O pozostałych nie wspomnę. To w porównaniu Józefina wypada serio na matkę roku, czułą, odpowiedzialną, troskliwą, serdeczną i co tam jeszcze... Odpowiedz Link
lily_rose89 Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.10.14, 19:55 Ja dopuszczam możliwość, że wnuczka to jedna z córek Patrycji. Wygląd by pasował i w tle zboże. Do tego ten obrazek konia. Bardzo by mnie to ucieszyło. Szalenie uwielbiam Patrycje i Floriana - szkoda, że tak mało akcji się u nich dzieje. Czasami mam już dość Roosevelta, tego gwaru i sentencji łacińskich na każdym kroku :D A ta tajemnicza miłość Jóźinka - to może faktycznie Staszka? Nie miałabym nic przeciwko. Odpowiedz Link
klawiatura_zablokowana Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.10.14, 20:08 Ha! Tym bardziej, że imiona dzieci Pulpy znamy. Tylko że to chyba za bliskie kuzynostwo dla Józina? Odpowiedz Link
dakota77 Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.10.14, 20:16 Staszka zawsze widziala w Jozinku kumpla-dzieciaka, nie sadze, zeby nagle miala zobaczyc partnera. No i to chyba tytulowa wnuczka ma byc ta miloscia Jozka, wiec corki Patrycji odpadaja. Odpowiedz Link
bupu Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.10.14, 20:32 dakota77 napisała: > Staszka zawsze widziala w Jozinku kumpla-dzieciaka, nie sadze, zeby nagle miala > zobaczyc partnera. > > No i to chyba tytulowa wnuczka ma byc ta miloscia Jozka, wiec corki Patrycji od > padaja. Córki Patrycji odpadają tym bardziej, że Roślinna Wnuczka miała mieć babcię na wsi. One mają same babcie miejskie. Podejrzewam zatem, że babcia mieszka gdzieś koło włości Flobrych, wnuczka przyjedzie do niej na wakacje, Rudy wpadnie do ciotkostwa i tak zacznie się rołmąs wśród tych pól malowanych zbożem rozmaitem. Odpowiedz Link
kopiec_esmeralda Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.10.14, 20:49 Poza tym córki /Patrycji są grube i stękające, więc nie nadają się na heroiny :/ Odpowiedz Link
bupu Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.10.14, 21:58 kopiec_esmeralda napisał(a): > Poza tym córki /Patrycji są grube i stękające, więc nie nadają się na heroiny : > / I tępe, nie zapomnij o tym. Gdyby nie panienka Łucja, toby się tylko w dom bawiły, ograniczone grubaski jedne. Odpowiedz Link
vi_san Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.10.14, 21:28 A skąd wiesz, że tylko "miejskie babcie"? Z ciekawości pytam, bo mogło mi uciec. Patrycji rodzice to wiadomo, ale czy wiadomo co z Wiesią? Znaczy mamą Floriana? Nie mogła to sobie na emeryturce wyjechać na stałe na wieś? I już jest babcia na wsi. Tylko roślinnego nazwiska nie posiada... Górska. Odpowiedz Link
lily_rose89 Re: Wnuczka! Nowe dane? 28.10.14, 20:31 Ależ brałam pod uwagę możliwość - że to nie tytułowa "wnuczka" jest miłością Józefa! No, żeby posądzać mnie o taaaaką nieznajomość Jeżycjady! :D Czy pojawiła się gdzieś informacja, że to ona będzie wybranką? Opis książki tego nie sugeruje - w ogóle jest dość ubogi: "Co się dzieje z Jeżycami? Kim jest ta dziewczyna? I dlaczego Józef Pałys stracił dla niej głowę? Kolejny tom „Jeżycjady” - jak zwykle wesoły, liryczny i krzepiący. " Chodziło mi o to, że akcja będzie biegła dwutorowo z jednej strony córka Patrycji, z drugiej Jóźinek ze swoją miłością. Odpowiedz Link
emae Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.10.14, 07:28 lily_rose89 napisał(a): > Ja dopuszczam możliwość, że wnuczka to jedna z córek Patrycji. Wygląd by pasował i w tle zboże. Do tego ten obrazek konia. Ale to na 100% nie będą one. MM pisała w Księdze Gości, że Ania i Nora schodzą na drugi plan. Odpowiedz Link
vi_san Re: Wnuczka! Nowe dane? 29.10.14, 08:55 A że się czepię: może nie "schodzą" a "wchodzą"? Kiedy one były chociaż na trzecim planie? Bo ja nie pamiętam. Epizody miały i to wyłącznie podkreślające jakie są tępe, grube i beznadziejne. Zwłaszcza w porównaniu z bardzo bystrą Łusią... Odpowiedz Link