Dodaj do ulubionych

Józinek - Musierowicz vs. Dunin

11.11.15, 15:43
Pamiętacie, dawno temu był wątek o polemice między Kingą Dunin a Małgorzatą Musierowicz.
Dunin napisała książki "Tabu" i "Obciach" jako taką anty-Jeżycjadę (Jeżycjada nawet jest tam wprost wspomniana). Na co Musierowicz opisała słynną feministkę z pociągu w "Nutrii i Nerwusie". Ale teraz właśnie zauważyłam - w "Tabu" młodszy brat dziewczyny, głównej bohaterki ma na imię Józinek. Józin od Musierowicz powstał później i jest, jak wiemy, wzorcowym macho. Józinek od Dunin wręcz przeciwnie - domagał się sukienki komunijnej i ostatecznie przyjmował pierwszą komunię w wianuszku.
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Józinek - Musierowicz vs. Dunin 11.11.15, 16:02
      No bo genderowe wychowanie i feminizm do tego wlasnie prowadzi, ze chlopoiec chce dla siebie sukienki, zgroza.
      A prawdziwe stoickie, klasyczne etc - Ida twierdzi, ze oni wszyscy, cala rodzina ma udzial w tym, ze Jozinek jest, jaki jest, to znaczy wspanialy - wychowanie stwarza chlopca, ktory chce sukienki dla swojej dziewczyny, pardon, przyszlej zony. I wianka na slub. I tego, co sprawdzone , prawidlowe i jak najlepsze.
      Martwi mnie tylko jedno - jak Jozinek pogodzi sie z tym, ze jego luba nie ma warkocza. O reszte wszyscy mozemy byc najzupelniej spokojni. Czyz nie ?
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: Józinek - Musierowicz vs. Dunin 11.11.15, 20:04
        Jeśli mam być szczera, to Józinek u Dunin to też trochę wysilona postać, choć w przeciwną stronę. Przecież rzadko się trafiają tacy chłopcy.
        • tt-tka Re: Józinek - Musierowicz vs. Dunin 11.11.15, 20:23
          Nieczesto, ale trafiaja sie. W tym domu i rodzinie mogl imho taki byc.
          Mnie osobiscie najbardziej urzekla jego dociekliwosc w kwestii winnisow :-)
    • vilez Re: Józinek - Musierowicz vs. Dunin 13.11.15, 19:36
      Tu tez jest Jozin:
      Jozin z Bazin
      • lowett Re: Józinek - Musierowicz vs. Dunin 14.11.15, 00:07
        Ten jest mój ulubiony! Józef z bagien. Coś czuję, ze jeżycjadowy Józin na wsi może tak samo skończyć :D
        • vilez Re: Józinek - Musierowicz vs. Dunin 15.11.15, 13:27
          ;) Na razie dostanie córkę, tfu, pardon, wnuczkę i pół PGR-u ;)
    • meduza7 Re: Józinek - Musierowicz vs. Dunin 13.11.15, 23:34
      Ha! Pamiętam, jak irytowało mnie podkreślanie, jaki to Męski, Bardzo Męski jest Józinek w "Języku Trolli", jak to nie splami się żadną głupią babską czynnością typu spoglądanie w lustro, jak to woli działać zamiast "strzępić język po próżnicy"... a tu proszę, byłaby to reakcja na "zniewieściałego" Józinka Dunin?

Przegięcie w żadną stronę nie jest dobre...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka